2020.03.28. 09:22

Orvosi maszkok, speciális maszkok – mi a különbség?

Az új koronavírus révén világszerte sok ember érthető módon aggódik egészsége és biztonsága miatt. Ebben a posztban megvizsgálom a különbséget a speciális maszkok szűrési standardjai között, mint például az N95 és az FFP2 / FFP3. Az írásom ezen cikk fordítása és rövidítése is, valamint a saját tapasztalataim hozzáadása. 

Maszkok/speciális maszkok és légzőkészülékek:

Mielőtt továbbmennénk, tisztázzuk a „maszk” és a „légzőkészülék” technikai különbségét. A köznyelvben gyakran maszkot (mask) mondunk, de a technikailag ezek légzőkészülékek (respirator).

ke_pernyo_foto_2020-03-23_12_06_12.png

Maszkok jellemzői:

  • a maszkok lazán fedik le az orrot és a szájat.
  • egyirányú védekezésre tervezték, azaz a viselőjétől nem távozik folyadék, cseppek a környezetbe tüsszentés vagy köhögés során. 
  • Példa: műtét közben viselik, hogy az esetleges köhögés, tüsszentés baktériumai, cseppjei ne menjenek be az operált betegbe. 
  • Az orvosi maszkok NEM védik a viselőjét. Max arra jó, ha piszkálod az arcodat, akkor legalább a maszkot fogdosod össze kívülről. A virus attól még bekerül a szádba a maszkon keresztül is, sőt ha piszkálod, akkor a kezeden keresztül is, max kevesebb darabszámú vírus. 
  • a maszkoknak nincsen semmilyen biztonsági osztályozása

Speciális maszkok és légzőkészülékek jellemzői:

  • szorosan illeszkedik az arcodra, az a célja, hogy hermetikusan lezárja az arcodat a külső behatásoktól. 
  • mindkét irányú védelmet nyújtanak, a levegő beáramlásánál és kiáramlásánál szűrik a levegőt. 
  • ezeket már úgy tervezték, hogy a viselőjét is megóvja a maszk (a biztonsági besorolásáig) helyes viselés esetén. Nem húzod le az orrodról, hogy könnyebben lélegezz, nem vakargatod a bőrödet a maszk alatt stb.
  • teljes arcot vagy fél arcot takaró, egyszer használatos vagy tisztítható verziókban kapható.

ke_pernyo_foto_2020-03-23_12_17_26.png

                Egyszer használatos                  Fél arcot befedő                               Teljes arcot befedő

vagyis maximum 4 órát használhatod az egyszer használatos maszkot. 

(én ezt speciális maszknak hívom az írásomban)

Az Egyesült Államok járványügyi szervezete (CDC) védelemként az N95 vagy az annál is magasabb besorolású speciális maszkokat javasolja viselésre. 

N95 vs FFP3 és FFP2
A leggyakrabban tárgyalt speciális maszkok típusa az N95. Ez egy amerikai szabvány, amelyet a NIOSH kezel - a CDC egyik ágazata. 

Európa két különféle szabványt alkalmaz: A „szűrőlap-darab” pontszám (FFP) az EN 149: 2001 szabványból származik. Valamint az EN 143 szabvány lefedi a P1 / P2 / P3 minősítéseket. Mindkét szabványt a CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) tartja nyilván.

Nézzük meg hogyan hasonlítják össze az összes különféle szabványt:

Légzésvédő standart Szűrőkapacitása: eltávolítja az összes részecske x% -át, amelyek átmérője legalább 0,3 mikron
FFP1 & P1 minimum 80 %-át
FFP2 & P2 Minimum 94 %-át
N95 Minimum 95%-át
N99 & FFP3 minimum 99%-át
P3 Minimum 99.95%-át
N100 Minimum 99.97%-át

 

Az N95 / N100 valóban jobbak, mint az FFP2 / P3 maszkok?

Nem szükségszerűen jobbak. Fontos megjegyezni, hogy ezek a szabványok, hogy csak a részecskék minimális százalékát határozzák meg, amelyet kiszűr a speciális maszk. Például, ha egy maszk FFP2 besorolással rendelkezik, akkor legalább 0,3 mikron átmérőjű vagy annál nagyobb részecskék legalább 94% -át kiszűri. De a gyakorlatban a szűrése valahol 94% és 99% között lesz. A pontos adatot a gyártó gyakran megadja a termékleírásban. Például a GVS Elipse légzőkészüléket az Egyesült Államokban P100, Európában viszont 93 szabványt kapott. Vélhetően mindkét régióban ugyanolyan szűrési képességgel rendelkezik. 

Szelepes és nem szelepes speckó maszkok:

ke_pernyo_foto_2020-03-23_14_01_10.png

A szelepes speckó maszkokban könnyebb a kilégzés, mint a nem szelepes speciális maszkokban. Emiatt sokkal kényelmesebbé teszi a viseletüket, és kevesebb pára rakodik le a maszk belsejében. Ez különösen akkor hasznos, mikor N100/FFP3 maszkot hordunk, mert annál nagyobb erő kell a levegő kilélegzéséhez. Viszont fontos megjegyezni, hogy a szelepelt maszk nem a legoptimálisabb választás, mikor a környezetedet akarod megóvni a fertőzésed szétterjedésétől. Ugyanis ha a viselője beteg, akkor a kilégzése/köhögése/tüsszentése áthatol a maszkon át szűrés nélkül a levegőbe. Ennek az az oka, hogy a szelep kinyílik kilégzéskor (megkönnyítve a kilégzést). Azaz ha beteg vagy és mások közé mész, vagy ők jönnek a te közeledbe, akkor viseld a szeleptelen speckó maszkot! Igen, azzal nehezebb lesz lélegezned, ez különösen azért szívás, mert vélhetően eleve oxigénhiányosabb állapotban vagy a begyulladt tüdőd miatt. 

A belélegzés viszont kifejezetten nehéz a szelepelt N95 maszkkal, mivel magán a maszkon keresztűl kell belélegezni bezárt szelep mellett, de a kilélegzés azért sokkal könnyebb, mert kinyílik a szelep és szabadon áramlik kifelé a levegő. Tegnap 40 perc folyamatos hordása után, miután egymás után mentem be a Sparba, Palotai Pékségbe és a Rossmannba, a harmadik helyen fizetéskor leguggoltam a földre és enyhén elpilledtem. A megnehezített belélegzés enyhen oxigénhiányos állapotot idézett meg bennem. Azt gondolom hozzá kell ehhez is edződni, és majd megszokja a tüdőm, agyam, oxigénszállításom és majd alkalmazkodik. Az utcán nem hordom, mivel alig vannak járókelők, ha szembe jön valaki, nagyívben kikerülöm őket. A maszk alapvetően arra kell, hogy zárt téren belül, ahol többen, vagy akár sokan tartózkodnak, megóvjon a lehetséges fertőzéstől. A maszk a kezemben lógott, és csak akkor vettem fel, amikor beléptem valahova. 

Ami különösen idegesítő, hogy szemüveget kell viselni kinn, mivel plusz védelmet jelent, kevésbé nyúlunk a szemünkbe, mintha kontaktlencsét viselnénk. Viszont ha belépek egy üzletbe, akkor azonnal bepárásodik a szemüveg a maszk viselése mellett, amitől nem látok semmit. Viszont ha leveszem a szemüvegem, akkor se nagyon látok semmit. 

Mennyire nagy a koronavirus mérete, és a speciális maszkok ki tudják szűrni?

ke_pernyo_foto_2020-03-28_8_26_20.pngIgen, a nagy hatékonyságú, 0,3 mikronos (N95 / FFP2 vagy annál magasabb minőségű) részecskeméretű speciális maszkok a koronavírus méretéig (amely körülbelül 0,1 mikron körüli) képes kiszűrni a részecskéket. Amit viszont ez nem mond meg, az az, hogy mennyi védelmet nyújtanak a légzőkészülékek a koronavírus ellen használat közben - ezügyben meg kell várnunk a jövőbeli tanulmányokat. 

Egy nemrég írt tanulmány megmutatja, hogy a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron között lehet. Vegyük figyelembe, hogy a tanulmány a 2019-nCov-ra hivatkozik, ami a vírus régi neve volt. A vírust jelenleg 2019-CoV-2 néven nevezzük és a betegséget pedig Covid-19-nek nevezték el.

A 0,3 mikron méretre összpontosítás azért van, mert az a „leghatékonyabb részecskeméret” (most penetrating particle size, MPPS). Az ilyen méretű részecskék kiszámítható módon mozognak, és csapdába esnek egy olyan szűrőben, amelynek a rései kisebbek, mint a részecskeméret. A 0,3 mikronnál kisebb részecskék mutatják az úgynevezett brownian mozgást - ami megkönnyíti a kiszűrésüket. 

Ez a lenti kép megmutatja mekkora a koronavírus (második a képen) egy vörösvérsejthez képest vagy egy bacilus baktériumhoz képest, és a legelső méret a képen az, amit az N95 maszkok már ki tudnak szűrni. 

particle-size-of-coronavirus-and-pm2_5-and-masks.jpg

N versus P maszkok

CDC elmagyarázza, hogy az Egyesült Államokban 3 szabvány felel az olaj elleni védekezésbe:N, R or P:

  • N = nem ellenálló
  • R = valamennyire ellenáló
  • P = erős védekezés

Ezek az adatok akkor fontosak, ha gyári, erősen olajjal szennyezett környezetben dolgozunk és használunk maszkot. Ilyen környezetben az N maszk hatékonysága erősen lecsökken, a szűrő gyorsan tönkremegy. A Covid-19 elleni védekezésben nem számítanak ezek a betűk, ez csak kizárólag olaj-gyári környezetben fontos adat. 

A maszk hordásának kockázatai. Számos lehetséges kockázat felmerülhet, amivel jobb, ha tisztában vagy, és elkerülheted őket. 

  1. Nem illeszkedik helyesen a speckó maszk az arcodra – A légzőkészülék nem teljesen véd meg, ha nem kerül helyesen az arcodra. Fontos, hogy mindenhol jól zárjon az arcodon, lenn a nyakadnál is, valamint a fém csikocskát az orrodnál nyomd be, hogy ráugorjon és rázárjon az orrodra is. Miután felvetted, ellenőrizd le azzal, hogy próbálj megszagolni valamit a közeledben, aminek maszk nélkül éreznéd a szagát, például dezodornak az illata. Ha érzed az illatát, akkor rosszul tetted fel a maszkot. Itt egy videó, hogyan kell felhelyezned az N95 maszkot miután alaposan megmostad a kezed, hogyan kell levenned, és utána rakd egy zárható műanyag tasakba, amíg nem veszed fel újra. 
  2. Megfogod kinn az utcán/belső helységben a maszkodat nem tiszta kézzel. Vagy belülről is a maszkhoz érsz, miután levetted azt. 
  3. Több kockázatot vállalsz, mert azt gondolod, hogy a maszk megvéd a vírustól. Ne menj be olyan helységbe, ahol sokan vannak, abban a hamis biztonságtudatban, hogy védve vagy a maszk miatt. Nem vagy védve, mert nem létezik 100 % biztonságot nyújtó maszk. Jobb inkább 2 méter távolságot tartani mindenkitől.

Életem első maszkviselése az állatorvosi rendelőben pár napja. A képen látható, hogy rosszul hordom a maszkot. És mi van rosszul? A gumirögzítők rosszul illeszkedik a fejemen.A felső gumi a fül felé, a másodiknak a fül alá és a fej alsó feléhez kell, hogy kerüljön. valamint az orrnyergen látható fémcsík se lehet összecsípve, így az orrom tetején is lifeg a maszk, nem zárja rendesen. 

img_20200326_115004_938.jpg

Következő posztomban írok a sebészi maszkokról és a védőszemüvegekről. Bemutatom miket szereztünk be az Amazonról. Amit rendeltem az elmúlt két hónapban: négyféle maszk, többféle védőruha, sapka, védőcipő, arc pajzs, szemüveg, sokféle kesztyűk. Facebookon itt követhetsz. 

Megjegyzés: a cikk írója semmiféle egészségvédelmi képzésben nem részesült, a cikk 95%-a fordítás, 5 %-a pedig saját tapasztalatainak leírását tükrözi. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr5115547538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olcsójános 2020.03.29. 11:11:05

Kár hogy kb egy hónapja nem lehet maszkot kapni sehol, de amúgy tök jó a cikk. A vegyél 5db-ot 30 ezerért jófogásos hirdetések vagy átverések és a rendelj az alibabaról nem opció. Aki esetleg nem tudná ezek a "maszkok" eredetileg néhány száz ftba kerülnek, kerültek.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.29. 12:55:56

Az alap kórházi maszk arra jó, hogy ne spricceljen szét a nyálad beszéd közben. Téged nem nagyon véd..

Fikalnyik Eugén 2020.03.29. 13:38:37

Valaki megtenné - aki ráér, - hogy egy szignifikáns statisztikával alátámasztja, hogy emberek ezrei lettek koronavírusosok a kilincstől? Az is jó, ha a fülvakarósok sorozatos elhullásáról linkelne be valaki egy tanulmányt.
Az ember esze megáll. Ez nem kolera vagy vérhas. Aeroszolos úton terjed a betegség, ezért ha mindenki egyszer használatos orvosi maszkban lenne kötelezően, drasztikusan meg lehetne fogni a terjesztést, mert a tünetmentesek nem röfögnék össze a többieket.

Weißkopf 2020.03.29. 16:16:47

Eszerint az a fajta maszk, amit hetek óta gőzerővel gyártanak a rabok és amit (időnként) lehet kapni, annyit ér, mint halottnak a csók.

Netuddki. 2020.03.29. 16:26:23

Napokig volt Index címlapon olyan blog, ahol a 230Ft-os maszkot 3999Ft-ért árulták. Olyant, amit most hívnak vissza a hollandok. Ráadásul "támogatott tartalom" volt, bármit is jelentsen ez az Index-en. Elképesztő! :/

Örömhernyó 2020.03.29. 16:45:50

@Weißkopf: Amennyire láttam a médiában képeken, a rabok által gyártott maszkok sima sebészmaszkok, orvosi maszkok. Tehát a viselőjüket nem védik meg. Nem erre lettek kitalálva, hanem hogy műtét közben ne menjen bele a műtéti sebbe az orvos vagy asszisztens nyála beszéd, köhögés vagy tüsszentés közben. Tehát ezek legfeljebb a koronavírussal fertőzött ember környezetét védik valamennyire, mert nem terítheti annyira hatékonyan a vírust az ember. De azért ezeken át is terjed a fertőzés, elvégre a maszk nem szűri a se kifelé, se befelé a levegőt, hézag van az arc és a maszk között. Magyarul lóphaszt se ért.
Miért nincs Magyarországon egy cég se, amelyik képes lenne ilyen FFP2/N95 maszkot gyártani? Elvégre iparban, építkezéseken, barkácsolás közben, csiszolásnál hordják főleg. Miért gyártanak mindent Kínában?
A magyar állam feladata lenne, hogy lőszert, fegyvert, vészhelyzetben használandó élelmet, gyógyszert, felszereléseket Magyarországon is gyártasson legalább egy céggel, hogy legalább a szaktudás és gyártó gépek meglegyenek.

Weißkopf 2020.03.29. 17:03:49

@Örömhernyó: "Miért gyártanak mindent Kínában?" Mert ott a legolcsóbb a munkaerő. (Vagy Indiában, Bangladesben stb.) Ergo ott nagyobb a profit.

AngeI 2020.03.29. 17:46:12

@Weißkopf: Akkor ér valamit, ha mindenki, illetve elég sokan hordják.Ha egy buszon minden utason van, kivéve téged, akkor inkább te vagy biztonságban, mint ők.

Szabványok 2020.03.29. 19:27:47

"Több kockázatot vállalsz, mert azt gondolod, hogy a maszk megvéd a vírustól."
Aki ilyet mond, az gondolom, nem köti be az autóban a biztonsági övet, a légzsákot kikapcsolja, mert ezek nem nyújtanak teljes védelmet és ha tudja, hogy vannak,akkor nagyobb kockázatot vállal. Brrr.

Úgy egyébként nem rossz, csak éppen tele van torz információval. A háromrétegű orvosi maszk*mindkét irányban* véd. Nincs benne semmiféle egyenirányító. Sőt belégzésre inkább rátapad az arcra, jobban zár, mint egy köhögéskor, tüsszentéskor, amikor elemelkedik az arctól. (Vagy éppen elemeli a maszkot a tüsszentés előtt a tulaj.)
Az is félreértés, hogy a vírus méretével számol. A vírus nem pucéran utazik, hanem apró cseppecskékben. Amikor egy fertőző beszél, lélegzik, akkor az ő száján kifelé megy, amikor az egészséges belélegez, akkor letüdőzi ezeket a cseppecskéket.

Tehát kell *mindenkire* maszk. Egyrészt mert senki nem lehet biztos benne, hogy nem fertőzött. Másrészt mert a legszarabb maszk is jó részét megfogja a cseppecskéknek, így töredékére csökkenti a fertőzésveszélyt.
Ártani, nem árt, akkor miért ne használjam?

Természetesen ha odafigyel az ember, akkor hatékonyabb. Ha jól ráhajlítja az orrára, ha nem tapogatja a külsejét, ha cseréli, stb. Ezek mind-mind növelik a hatásfokát.

Saját magunk és embertársaink érdekében viseljünk maszkot!
Az általunk elérhető legjobbat, a lehető leggondosabban.

xyyyxyxyyxyxyyx 2020.03.29. 19:33:46

Mit számít az. hogy mekkora egy vírus? Az számít, hogy a köhögéskor és tüsszentéskor mekkora nyál-. és váladékcseppek repülnek ki a szádból és tüdődből. Nem fogsz egy-egy darab vírust köhögni.

Ha szerinted nem véd semmit a sima orvosi maszk, akkor miért javasolják immunológusok, hogy a kezeléstől legyengült immunrendszerű betegek hordják, amikor utcára mennek? Seg1ítek: mert baromi sokat számít. Természetesen nem véd annyira, mint egy FFP3, de rengeteget szűr így is.

Szabványok 2020.03.29. 19:59:21

@xyyyxyxyyxyxyyx: Én egy éven át mindenféle immungyengítő kemoterápián estem át.
Kötelező volt viselnem a maszkot. (Kivéve ha steril/félsteril szobában voltam.) A főnővér helyben tarkónlőtt volna, ha kimegyek a kórház folyosóra maszk nélkül.

Egy éve viselem a maszkot, ha kimegyek az utcára, meg lehet szokni, nem zavaró. a szemüvegnél kell ügyeskedni, mert ha nem zár az orrodnál, akkor párásítja a szemüveget a kilélegzett levegő.
Ha félted magad, akkor persze szerezz FFP3-s maszkot, de annak több hátránya van:
- Nem lehet kapni.
- Drága.
- Túl drága ahhoz, hogy kidobd, ezért túl sokáig használod.
- Ha szelepes, akkor önző vagy, magadat véded, de a többiekkel nagyon kiszúrsz, ha esetleg már tünetmentes fertőzött vagy.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.03.29. 20:15:09

@Szabványok: Az írás, ami beidézel a hamis biztonságtudatról szól: Bemész tömegbe zárt helységbe, ahova nem kéne bemenni feltétlenül és nyugodt vagy, mert maszkot hordasz, de az nem véd meg 100 %-osan. Nem szájbarágósan irtam a posztot, feltételezve, hogy az olvasóim tudnak szöveget értelmezni. De ezek szerint tévedem. Íme, itt a folytatása: Ne menj be olyan helységbe, ahol sokan vannak, inkább maradj otthon!

Az autódban ha van légzsák és egyéb biztonságnövelő eszköz, az nagyon jó. Ha autóba kell ülni, és van választási lehetőség, akkor használd a nagyobb biztonságú autót, mint a kevésbé biztonságosat. Ha meg aközött kell dönteni, h a haverok által szervezett házibuliba mész vagy inkább otthon maradsz, akkor maradj otthon.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.03.29. 20:18:21

@xyyyxyxyyxyxyyx: legyengült immunrendszerű emberek inkább egyáltalán ne menjenek az utcára most. De ami a legfontosabb, ha mégis kimennek, tartsanak 2 méter távolságot a többi embertől. Békeidőben, amikor nincs járvány, akkor elég a sebészmaszk is a legyengült immunrendszerű betegeknek a másokkal folytatott utcai beszélgetéseiknél.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.03.29. 20:21:42

@Szabványok: én FFP3 maszkot hordok, de hiába csippentettem az orrtőnél is rá a fémcsikot, akkor is bepárásodott tőle a szemüvegem a belső helységben. Valszeg gyakorolni kell még a helyes felvételét.

Szabványok 2020.03.29. 20:37:33

@nikita: " hamis biztonságtudatról"
Érdekes, rám pont ellenkezőleg hat a maszkviselés. Állandó figyelmeztetés, hogy hohohó, ez most nem egy veszélytelen játék, ez életveszélyes környezet. Bent ülök nyugodtan, maszk nélkül, de amikor kimegyek, beöltözöm, maszk, kesztyű(!), ez figyelmeztet, hogy "csatatérre" megyek, csak semmi lazulás, figyelni kell minden gyanús alakra, aki lélegzik, bármelyik sarkon fertőzés leselkedhet. Hazamentelkor meg arra,hogy szennyezett területről jöttem, először gondos dekontaminálás, majd utána lehet csak leheveredni.

Szabványok 2020.03.29. 20:46:14

@nikita: Van, amikor ki kell menni legyengült immunrendszerrel is. Még a mostani időkben is. Például amikor orvoshoz megyek.

Természetesen van a maszkviselésen kívül is ezer dolog, amire figyelni kell, pl. nem megyek közel senkihez, nem fogok kezet, nem adok puszit, egymástól jó messze vagyunk, nem eszem, nem iszom a lakáson kívül, nem veszek fel semmit, nem nyúlok semmihez, nem támaszkodom semmihez, nem simogatom meg a harapós kutyákat, cicákat, stb.
Egy éve csiszolgatom a szabályokat és eddig sikeresen.

Szabványok 2020.03.29. 20:57:56

@nikita: Sajnos a szemüveg párásodik.
A maszk a kilélegzett meleg, párás levegő egy részét a szemüveg felé tereli, ezért maszkban jobban párásodik.
100%-os megoldás nincs.
Meg kell tanulni a lehető legzártabbra feltenni a maszkot, ki kell kísérletezni, melyik maszk zár jobban, hogyan kell kilélegezni, lassan, gyorsan, szájon, lefelé fújva, stb.

Lehet a szemüveget valami páramentesítővel kezelni. A búvárok pl. beleköpnek a szemüvegbe, szétkenik, ez jó párásodás ellen. :-) A katonaságnál egy darab szappant adtak a gázálarc páramentesítésére. Ha nem sajnálod, megpróbálkozhatsz szilikonnal is.
Lehet kérni páramentesítő réteget a szemüvegre, de szerintem azzal csak rosszabb.

Szabo T 2020.03.29. 22:18:57

@nikita: Az a baj, hogy szinte senki sem tudja, hogy bármilyen maszkot veszel, azt nem véd meg, ha nem megfelelö méretü. N95 is kapható többféle méretben, rám például egyik sem jó. A kórházban évente van ún. fit testing, ahol egy munkavédelmis felolvastat veled egy elöre megírt szöveget és közben egy cukros gözt fúj a maszk külsejére egy gép. Ha érzed a cukrot, akkor nem jól illeszkedik a maszk. Én ezért a mütöben PAPR-t kell, hogy hordjak.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.03.29. 23:51:21

@Szabo T: PAPR az micsoda? Műtét közben nem mindannyian (orvosok és műtősök) sima sebészmaszkban vagytok?

Örömhernyó 2020.03.30. 00:40:53

@Weißkopf: Nyugi, tudom én, hogy költségcsökkentés áll a háttérben, profitéhség. A kérdés költői volt. Arra utaltam, hogy miért is nincs nemzetbiztonságilag fontos termékek gyártása Magyarországon. Legalább egy cég gyártson ilyesmit, legyen egy gyártósor, pár szakember. Hogy ne a nulláról kelljen kezdeni vészhelyzetben.

D E G L O B A L I Z A T I O N 2020.03.30. 02:14:22

@Örömhernyó: "Miért nincs Magyarországon egy cég se, amelyik képes lenne ilyen FFP2/N95 maszkot gyártani? Elvégre iparban, építkezéseken, barkácsolás közben, csiszolásnál hordják főleg. Miért gyártanak mindent Kínában?"

Ezt hozta a globalizacio, hogy minden gyartast kiszerveztek, es az orszagok eljutottak oda, hogy egy gombos tut, vagy egy skatula gyufat nem tudnak gyartani.
Na ennek lett most vegervenyesen vege. A kinaiak legjobban magukkal basztak ki, mert mostantol minden orszag sajat gyartokapacitast fog fenntartani a fontosabb strategiai vedelmi eszkozokbol, kerul amibe kerul. Olyan lesz mint a hadsereg, ahol nem szamit a profit, ha nincs haboru akkor sem kuldik el a katonakat vagy adjak el a tankokat, repuloket.
Vege a globalizacionak, es globalizaciot erolteto partoknak, es befellegzett az Europai Egyesult Allamok eszmejeert kuzdoknek is.

BiG74 Bodri 2020.03.30. 07:31:47

Nem számít mekkora a vírus. Persze. Hiszen a tüsszentés, köhögés esetén, csak olyan méretű porlasztott részek jönnek össze, melyek biztosan megfog a maszk. Pláne a farmerruhából, meg a napernyőből varrt, az a legtutibb.
A kilégző szelepes jószágok is simán leválogatják, hogy csak a levegőt engedik ki.
Az se gond, hogy terhelés nélkül, üldögélve, egy ffp2 -es maszk 2-3 óra múlva olyan szinten nedvesedik, hogy alkalmatlanná válik. Terhelés nélkül. Ha viszont ezt nem tapasztalod max 4 -óra múlva, akkor valamit elcsesztél. Egy ffp3-as maszknál ez a helyzet előbb is beáll. Stb.
Különben, helyes viseljen mindenki maszkot, hogy lehetne jelen helyzetben mást mondani? De ilyen baromságokat, a realitások figyelembevételével ne mondjon senki, hogy a maszkokkal vissza lehet szorítani a járványt. Mondom a realitások figyelembevételével. Doktor úr, aki az íróasztal mögül megy a maszkkal a fertőtlenített műtőbe (ennek ellenére Magyarország kiemelkedő a kórházi szepszisek számában), az átlagember, aki idáig azt sem tudta, hogy mi az a maszk, meg a munkavédelmis aki bőszen oktat, de egy órát nem töltött maszkban olyan helyen, ahol az oktatottak dolgoznak, és csak a gyári preferenciát tudja. Na ezek aztán most osszák az észt ezerrel, egymásnak ellentmondva.
Magam részéről, hordjon mindenki amit akar, de ne higgyük, hogy ez megállít bármit is.
A maszk ( főleg a helyes, jókor, jól viselt), a szem védelem, a kesztyű ( szintén nem akármilyen, akárhová dobott )egy része a védelemnek. Mint a higiénés feltételek, és az izoláció. Mint a megfelelően sűrű tesztelés.
Ezek együtt is nem arra irányulnak, hogy te aztán most ne kapd el a vírust, hanem hogy a fertőzöttek száma, az egészségügy által kezelhető létszámot ne haladja meg egyszerre.

Pipas 2020.03.30. 07:53:21

Okés, nekem van egy tük egyszerű kérdésem: hol vegyek maszkot? Hajlandó vagyok várni rá egy hetet, nem járok ki a házból, de előbb utóbb azért ki kell mozdulni.

Szóval hol lehet kapni?

Szabványok 2020.03.30. 10:14:53

@Szabo T: Igen, nagyon fontos, hogy a maszk jól illeszkedjen, kevés legyen a mellette távozó, illetve beszívott levegő. Ha a beszívott levegő 10%-a a maszk mellett jön, máris csak 90% a hatásfoka, akármilyen szuper is szűrője, tehát csak tizedére csökkenti a fertőzésfeszélyt, még egy különben 99%-os szűrőképességű, a veszélyt századára csökkentő is.
Nekem pl. a nagy orron jelent problémát van olyan maszk, amit eltart az orrom. Van akinek az arcformája, minikája vagy éppen arcszőrzete. Búvárként tudom, hogy a szakáll, bajusz nem egy jó dolog ilyenkor.
Borotválkozni kell!
Próbálgatni kell!
Szélső esetben egy kicsit barkácsolni.

Szabványok 2020.03.30. 10:29:54

@BiG74 Bodri:
"Magam részéről, hordjon mindenki amit akar, de ne higgyük, hogy ez megállít bármit is."
Nem szabad szélsőségekben gondolkozni! Nem lehet megállítani a fertőzést, nem lehet 100%-os védelem. De lassítani kell a járványt, de csökkenteni a valószínűségeket.
Ahhoz, hogy csökkenjen az átadás valószínűsége, minden "apróság" számít, még akkor is, ha önmagában csak egy kis valószínűség csökkentő hatása van.
* Ha negyed annyit vagyok az utcán, negyed annyi vírust lélegzem be.
* Ha mindenki negyed annyit van az utcán, akkor négyzetesen, tizenhatodára csökken a fertőzésveszély.
* Ha én olyan maszkot hordok, ami a beszívott levegőből a cseppecskék 75%-t kiszűri, akkor negyedére csökken a veszélyeztetettségem.
* Ha mindenki olyan maszkot hord ami negyedére csökkenti a kiköpött cseppecskéket, akkor már tizenhatodára csökkent.
* A távolsággal (minimum) négyzetesen csökken a cseppencskék koncentrációja, tehát, ha a szokásos 0,5m helyett 2m távolságot tartok, akkor negyedére csökkentem a fertőzésveszélyt.
* Ha nem fogdosok meg semmit, ha kesztyűt viselek, ha alapos, fertőtlenítő kezet mosok, nem piszkálom az arcomat, akkor a cseppfertőzés melletti alternatív útvonalakat is lezárom.

Összességében a fenti intézkedésekkel kellően le lehet csökkenteni a fertőzés terjedését. De ebben több mint egy nagyságrendnyi szerepe van a maszknak. Több,mint egy nagyságrend egy gagyi maszknak. Ha legalább az egyikünk maszkja jó maszk, akkor több, mint két nagyságrend.
Ha maszk nélkül mászkálok, egy nap alatt kapom el (és leszek fertőző) a maszkban akkor 2 hét alatt. Ha Mindenki maszkban van, akkor két hónap alatt.

Szabványok 2020.03.30. 10:32:00

@Pipas: Internet.
Magyar webshopokban is ki lehet fogni.
Ebay, aliexpress. (Persze Kínából az egyhetes szállítás feláras és nem is biztos, hogy egy hét.)

BiG74 Bodri 2020.03.30. 11:28:51

@Szabványok:
Igazad van. De minek kell ezek mellé átmenni gagyiba? Nagyságrendekkel? Kérném a nagyságrendeket igazoló számokat, linkeket! Természetesen korreláció-regresszió adatok mellett.
Nyugodtan mond különben Piroska néninek, meg szomszédnak, mert nekik ez megnyugtató. Maximum dühösen néznek rád, hogy mégis elkaptam, pedig hordtam, éshát nagyságrendekkel...
Tehát mégegyszer, jelen időnkben senki ne beszéljen a maszk hordás ellen, viszont aki beszélni akar mellette, az gondolja át, hogyan és kinek teszi, mert kontraproduktívvá válik.

Pipas 2020.03.30. 12:10:57

@BiG74 Bodri: Olyat szeretnék, ami

1) Engem véd. Okés védhet másokat is, de mások sokan vannak, én meg egy vagyok, szóval fontos lenne, ha én védve lennék.

2) Szeretnék nem elvonulni egy helyre, ahol sok beteg ember van, interneten szeretném megvenni, ha már egyszer járvány van.

3) Nem lenne gond, ha a svájci parlamentnek nem kellene költségvetést módosítani, úgyhogy jó lenne, ha nem kerülni csillió forintba.

Értem én, hogy nagy üzlet egy 300 forintos eldobható dolgot 9000 + postaköltségért árulni, de, hogy őszinte legyek egy kicsit átverve érzem magam tőle. ;)

Pipas 2020.03.30. 12:15:58

@Pipas: Ja, és még valami:

4) Van sálam, úgyhogy ha valaki egy babos kendőt akar eladni maszkként, merthogy "mosható", akkor megint csak elég furán érzem magam.

Ezek a "műtősálarcok" is ilyenek, az ember úgy érzi, hogy azért ennél valami komolyabb kellene.

Úgy kellene reklámozni, hogy:

"vékony rongy, amit a füledre akaszthatsz"

merthogy igazából az. :(

Szabványok 2020.03.30. 12:20:50

@BiG74 Bodri: Nem mondok számokat, különösen nem adok linkeket, mert manapság mindenre van link, keress magadnak.
Ha gondolkozol, magad is rájössz, hogy a semminél minden jobb, mindkét irányban.
Jó a távolságtartás, jó az otthonmaradás, jó a kézmosás és amiről most szó van: jó a maszk.

Én mindenkinek mondom, hogy hordjon maszkot!
*Mindenki* hordjon maszkot!
az általa elérhető, beszerezhető, megfizethető legjobb maszkot.

Természetesen maszk és maszk között van különbség, természetesen a rosszul feltett maszk kevesebbet használ, mint a jól feltett maszk, ebben nincs vita.
Tökéletes védelem nincs, mert még a szkafandert is kiszakíthatja egy kiálló szög, de igyekezzünk a lehető legtöbbet elérni.

Pipas 2020.03.30. 12:21:01

@Szabványok: "Persze Kínából az egyhetes szállítás feláras és nem is biztos, hogy egy hét."

Az eBay az összes termékre odaírta, hogy "na jó, két hónap, de lehet, hogy több". Nincs már egyhetes szállítás.

A memóriamodulokat, amit több mint öt hete rendeltem épp most kérdeztem. Kifizettem érte 30,000 forintot, feladták, visszavitte hozzájuk a posta a határról, az eBay felemelte a szállítási időpt három hónapra, hogy még reklamálni sem tudok.

Írtam egy levelet az eladónak, azt mondták, hogy "ja, ha tényleg meg akarod kapni, akkor végülis újra feladhatjuk". :(

Szóval szerintem maszkot rendelni az ebayről meg az aliexpressről igencsak kétesélyes dolog.

Szabványok 2020.03.30. 12:29:55

@Pipas: A műtősálarc azért sokkal jobb, mint a sál, mert:

* Háromrétegű, a két külső réteg víztaszító, így a ráhullott csepp nem szivárog a belsejébe a hajszálcsövesség/nedvesítés útján.
* Középső egy aránylag kisméretű lukakkal rendelkező szűrő, amít a külső rétegek miatt nem dugít el a nedvesség.
* A tetejében van egy drót vagy lemez, amivel az orrodra hajlíthatod, mert különben az orrod tövénél luk van, ha csak rád van feszítve.

Normál esetben a jóváhagyással rendelkező háromrétegű maszk 50-100Ft-ért kapható a patikákban, egészségügyi intézményekben ingyen osztogatják.
A profi, jobb védelmet nyújtó FFP2/FFP3 maszkok egy nagyságrenddel drágábbak. Azokban már arzént is darálhatsz, annál már csak egy aktív szenes gázálarc a jobb.

Szabványok 2020.03.30. 12:36:20

@Pipas: Igazad van ebay, aliexpress, stb. túlterhelt, ismeretlen időkre szállít.
Vagy megjön a járvány vége előtt vagy nem.
Addig megpróbálom a jelenlegi készletemmel kihúzni. Mi mást tehetnék?

Nekem utoljára két hete hoztak maszkot, itthoni webshopból, Pénteken érkezett meg rendelésem Kínából, tehát nem állt le a nemzetközi kereskedelem, csak lelassult.

Pipas 2020.03.30. 12:41:35

@Szabványok: "A műtősálarc azért sokkal jobb, mint a sál, mert:"

Aha, ez jó hír, akkor mégiscsak érdemes venni! Köszi!

BiG74 Bodri 2020.03.30. 12:56:49

@Pipas:
Sima varrottakat ingyen kaphatsz, sokan emberbarátként gyártják.
De a lealkudtukon láttam, persze csomagban ffp2 -es 10 db 15000 Ft, a 3 rétegű 20 db 8000 Ft.

engedélyes pinaellenőr 2020.03.30. 15:46:57

@nikita: Azt tudod, hogy szemen keresztül is el lehet kapni? Szemüveg helyett inkább kontaktlencsét kombinálj úszószemüveggel..:)

Örömhernyó 2020.03.30. 16:18:17

@nikita: helyiség lesz az, nem helység

Szabo T 2020.03.30. 22:28:27

@Szabványok: Nekem az állam alatt nem illeszkedik jól az N95. Borostával vagy anélkül.

Szabo T 2020.03.30. 22:34:17

@nikita: PAPR link: www.google.com/search?client=firefox-b-1-d&q=purified+air+powered+respirator

Mütét közben -eddig- sima sebészi maszkot hordtunk. Most N95, fölötte sebészi maszk, müanyag védöszemüveg vagy egész arcot védö, átlátszö shield (3D-vel nyomtatva), 2 pár gumikesztyü és egy extra köpeny a scrub (mütösruha) fölé.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.03.30. 22:40:43

@Szabo T: az N95 fölé minek vesztek sebészi maszkot még? Annak pont az a lényege, h mindent kiszűr. A két kesztyűs használat műtét közben már az én sebészem is mondta, h így csinálja de 3 éve, és ezért is nem tankönyvszerűen mos kezet. azért húztok mindenből két réteget, mert minden műtött betegre potenciális fertőzöttként tekintetek?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.03.30. 22:45:45

@Szabo T: most néztem meg mi az a PAPR - ennek sok értelme nincs, amit irsz :-) tehát felveszed a N95 maszkot, arra a sebész maszkot majd utana felveszed ezt a szkafanderszerű Burat a fejedre, ami a PAPR?? Akkor minek veszel a bura alá két maszkot? És valami specko immunhiányos betegeket műtötök, hogy buraba kell dugnotok a fejeteket? Normális eseteknél én ezt nem hiszem el.

Szabványok 2020.03.30. 23:03:48

@Szabo T:
"Nekem az állam alatt nem illeszkedik jól az N95."
Ez alatt az állam alatt nekem sem illeszkedik jól sok minden. :-)

Szabo T 2020.03.31. 01:02:09

@nikita: Kicsit pontositom, amit irtam:

1. az ember vagy N95-öt hord (és akkor rávesz egy sebészi maszkot, amit eldob, míg az N95-öt újra felhasználja), védöszemüveget, shieldet, stb

2. akire nem jó az N95 (pl. én), annak a kórház kiutal egy PAPR-t. Ekkor nincs szükség a szemüvegre vagy a shieldre. A biztonság kedvéért azonban veszünk a PAPR alá egy rendes, sebészi maszkot.

Két kesztyüt pedig azért veszünk, hogy a külsö (koszos) kesztyüt bármikor eldobhassuk, de maradjon alatta még egy, ami véd a fertözés ellen. Nem sebész vagyok, de 2 kesztyünél is ugyanúgy be kell mosakodni, legalábbis az elsö mütétnél.

Szabo T 2020.03.31. 01:03:45

@Szabványok: Értem a viccet, de nem szeretem :))

2001 óta más államban élek.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.03.31. 01:11:26

@Szabo T: tudom mire való a 2 kesztyű, és tudom, h bemosakodnak... csak az én sebészemről írtam, h ő nem a protokoll szerint mosakszik be, és arra hivatkozik, h nagyon nem is kell, ha ott a 2 kesztyű. Végül is nekem nem lett fertőzésem miatta. Az azért húztok mindenből két réteget, mert minden műtött betegre potenciális fertőzöttként tekintetek? kérdésem a teljes védőfelszerelésre vonatkozott, mindenből kettő.
Itt a sebészek nem szkafanderben műtenek. Eddig azt hittem, hogy csak a fertőző betegeket műtik abban.

Szabo T 2020.03.31. 02:16:59

@nikita: "azért húztok mindenből két réteget, mert minden műtött betegre potenciális fertőzöttként tekintetek?" Pontosan így van. Aneszteziológus vagyok és ezért néha igen közel kerülök a betegek felsö légútjához. Persze ez a sok védöfelszerelés a COVID-betegekre vonatkozik, elötte nem öltöztünk így be.

"Itt a sebészek nem szkafanderben műtenek. Eddig azt hittem, hogy csak a fertőző betegeket műtik abban."
Az ortopédek hordanak néha szkafandert a térd- és csípöprotézisekhez.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.03.31. 08:48:40

@Szabo T: értem, és jól teszitek, h gondoltok erre. És vigyázzatok magatokra, nagyon kevés van belőletek mi meg sokan vagyunk :-)

Még 2005-ben csináltam egy aneszteziológiai konferenciát, talán még az itthoni időszakodból lesznek ismerős nevek benne: ap.hu/rendezvenyek/17/anest.html

ja és képzeld, még egy 2002-es műtetemnél felébredtem mutet közben, és borzasztó volt, ezert a 2016-os mutetemnel (amiről sokat irtam itt a blogon), az aneszteziológust azzal idegesitettem a megbeszélésünkön, h tuti fel fogok ébredni most is, de nagyon higgadt maradt és mondta, h tuti nem. És tényleg nem :-)

Szabo T 2020.03.31. 23:04:39

@nikita: "Még 2005-ben csináltam egy aneszteziológiai konferenciát" Köszi az infót. Egy ismeröst már találtam.

-Doktor úr felébredek?
-Nem tudom asszonyom. Altatóorvos vagyok, nem ébresztöorvos.

Én mindig ezt mondtam a betegeimnek.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.03.31. 23:09:10

@Szabo T: de én pont az ellenkezőjét akartam és kértem, NEM felébredni (műtét alatt). :-) Nem tudom neked ébredt e már fel beteged, de hidd el, h kurvaszar érzés! Sztem ez szakmailag is elég szar annak, aki az ágy másik végében ül.

Szabo T 2020.04.01. 03:10:02

@nikita: Ilyenkor a betegeim mindig elnevették magukat és megnyugodtak. Ez volt a célom.

Rengeteg monitorunk van, amelyekkel az altatás mélységét jól meg tudjuk becsülni (vérnyomás, pulzusszám, kilélegzett altatógáz koncentráció, BIS, stb). Vannak veszélyeztetettebb betegcsoportok, akikre extra figyelmet fordítunk, hogy ne forduljon elö felületes mélységü altatás.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2020.04.01. 08:14:48

@Szabo T: igen, az alkoholisták. De én 26 voltam, és nem ittam többet, mint az átlag :-) Az én kis műtétem nem volt mély altatás, amire felébredtem. A gerincmutetes sztorinál egyszer hallottam, h felébredt a beteg, na az sokkal riasztóbb, szájában a cső, le van bénítva az izomlazítóktól, tehat igazan semmit nem tudsz csinalni.
süti beállítások módosítása