2019.01.05. 15:20

9 egyszerű motiváló tipp a rendszeres sportoláshoz

Az ünnepek utáni fogyókúra mindig népszerű téma. Most nem fogok azzal foglalkozni, hogy milyen diétát kövess, válaszd ki magadnak azt, ami számodra a legmegfelelőbb, de két szabályt mindenképp tarts be: ne egyél cukrot, semmilyen formában, maximum eritrittel édesítsd a főztödet, vagy olyan csokit vegyél, amiben eritrit van. Valamint ne egyél fehér lisztből készült ételeket: igen a péksüti, a hagyományos tészta és pizza ezzel ki is esett. 

Sport nélkül is le lehet fogyni, azonban anélkül mégse ajánlanám senkinek, hogy megpróbálkozzon a diétával. Egyrészt plöttyedtre fogysz le. Másrészt ha már rászántad magad, hogy mozogj 30-90 percet, akkor sokkal kevesebb az esély, hogy utána betolj egy pizzát. Ha mégis megtetted, és "ezt megérdemlem ma, mert edzettem" felkiálltással becsúsztatnál egyet, gondolj arra, hogy jaja, megteheted majd, ha nem lesz rajtad súlyfelesleg.  

Én boxolni járok hetente egyszer-kétszer, egyszer jégkorcsolyázni, amig szezon van, gyógytornázni valamint pingpong órára. Ez heti négy magánedzés, és erre jön rá a heti egy box csoportos óra, heti két-három futás és az itthon tornázgatás minden nap, havonta egyszer úszás és alkalmanként elmegyek bikram vagy vinyasa jógára. Otthon is jógázom rendszeresen, de a csoportos órák nagyobb önfegyelmet tanítanak. Meditatív és jót tesz a léleknek. Ingyen is lehet, ha nem akarsz sportra költeni, de akkor marad az otthon tornázás, jógázás és a futás-gyorsgyaloglás. Viszont az otthoni tornázásnak millió féle variációja van, így sosem fogsz ráunni. Ami még viszonylag olcsó: úszójeggyel úszás egy fürdőben vagy uszodában, valamint a jégkori. Ez max 1500 Ft alkalmanként. A korcsolyától nagyon nem fogsz formálódni, de jókedvet csinál. Rám terápiás hatással is van, amikor rossz kedvem van. Apropó, keresek egy pingpong edzőtársat. Hetente egyszer járok magánedzőhöz, de ettől nem fejlődök, csak stagnál a teljesítményem. Ha te jól tudsz asztaliteniszezni és edzenél velem, kérlek dobj egy emailt :-)

A sportban aranyszabály, hogy nem az számít, hogy épp mihez van kedved, fáradt vagy-e éppen, hanem, hogy mi a célod. Ha le akarsz fogyni, nem számít, hogy nincs kedved elmenni edzeni. Ez rendkívül jól hangzik, azonban a motiváció és a kedv hiánya akkor is ördögként ott lakozik folyamatosan, ezért adok néhány egyszerű motiváló tippet, amivel könnyebben mozgásra bírhatod magad.

- Tegyél ki a nappaliba egy jógamatracot néhány kézisúlyzóval, hogy állandóan hívogasson, edzeni kéne. Ne csavard fel a nap végén, mindig legyen ott. Ne tornacipőben edz, mert az lustítja a lábfejed izmait. Vedd le a zoknidat is, mert csak elcsúszol benne. 

- Tegyél egy bikinit vagy a kedvenc fehérneműdet a jógamatrac mellé azzal a céllal, hogy ebben kellene jól mutatni, ha felveszed. LOL, igen. De mióta alkalmazom ezt a módszert, naponta többször is a "matracnak esek". 

- Töltsd le az ingyenes Nike training appot. Ha nincs időd ma edzeni, nos ez nem kifogás, mivel 5 perces edzésprogramok is vannak rajta. Vagy válassz ki neked tetsző edzés videókat a youtube-on, kb. 25 millió van fenn. Keress angolul, akkor több találat van. Én a boxing, yoga, piloxi és HIIT edzéseket követem elsősorban. 

- Nem tudod elkerülni a kardió edzéseket, mert ez ad állóképességet. Az állóképesség azt jelenti, hogy a szervezeted hozzászokik, hogy 30-60 perc időtartamban folyamatosan 135-165 között tartod a pulzusodat mondjuk hetente minimum 3 alkalommal. Ha a szived megszokja ezt a terhelést, sokkal könnyebben fog menni a sima csoportos óra követése edzőteremben, vagy az egyszerű joga óra, konditermes edzés, vagy sima tornázgatás otthon. Ha nem tudsz még 30 percen keresztül belegyaloglás nélkül futni, akkor szerezz be két db 1-1 kg súlyzót és menj el power walkingolni. Ez gyorsgyaloglást jelent megterhelve a súlyzóval. Időnkét magad elé boxolsz, az szépen formálja a karokat is. Pár száz méterenként fuss bele 200 métereket, majd válts át megint gyorsgyaloglásra. A pulzustartományodat igy 120-150 körüli értékben tudod tartani. Ha van sportórád az áldás, mert folyamatosan látod az aktív pulzustartományodat. 

woman-walking-beach-art.jpg

- A legtöbb edzés nem foglalkozik a karokkal, ahhoz, hogy szép formás legyen, naponta kell rá edzeni. Filmnézés közben csússz előre a kanapén, és csinálj 4X40 leereszkedést. Azaz a lábad egyenesen kinyújtva magad előtt a földön, a tenyered mögötted fenn a kanapén. A második képen a hölgy behajlítja a lábait, te ne tedd, úgy sokkal hatékonyabb. Az a fontos, hogy a karodon legyen a terhelés és ne a lábaidon, hasadat húzd be. A levegőt folyamatosan szívd be és fújd ki, mondjuk 2 le és fel ereszkedés be, majd 2 fel és le ereszkedés ki. Sokkal könnyebb a gyakorlatot elvégezni, ha szépen lassan lélegzel az orrodon keresztül. Én mostanában kezdtem el foglalkozni, mert mindenhol viszonylag tónusos vagyok, de a karom az nagyon nem az. Nemrég vettem 3-3 és 4-4 kilós kézisúlyzókat, szóval tanulás és filmnézés közben is emelgetem. 

ke_pernyo_foto_2019-01-05_14_49_25.png

- Trackingeld, amit eszel. Egyből kiderül, hogy hol és mikor bűnöztél. 

- Mikor épp olvasol vagy tanulsz, vagy akármit csinálsz otthon, és van okostévéd, akkor csak úgy a háttérben menjen valamelyik hosszú excercise youtube videó. Ez folyamatosan emlékeztet, hogy edzeni kéne.. 

- Ha tömegközlekedsz, akkor két átszállás között és hazafelé sétálva mindig szaporázd a lábad, ezzel szintén kicsit felviszed a pulzusod, hadd szokja a szived. 

- Menj gyalog fel akár a hatodik emeletre is, felejtsd el a liftet. Nem kifogás, hogy fáradt vagy, próbáld meg, és ha már négykézlábra estél a lépcsőn, na jó akkor beszállhatsz a liftbe. Én a harmadikon lakom, mostanában már hozzászoktam, hogy mindig futva jövök fel. 

Note: Nyár óta kb 10 kg-ot adtam le a fenti módszerekkel, jelenleg 22.2 a BMI-m és szeretnék még 6 kg-ot lefogyni, akkor pont 20 lesz. 

Jó edzést mindenkinek! 

Kövess Facebookon és Instagramon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr2314538162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása