2016.10.08. 20:49

Cukor és gluténmentes keto sajttorta - 2.8g szénhidráttartalommal

Szüleim 50 éves házassági évfordulóját ünnepeljük holnap. (Ohh, akit nem érdekel a családi sztori, és csak a recept miatt kattintott, az tekerjen le most 7 bekezdést, és ugorjon a félkövérrel szedett mondathoz: "Íme a recept.") Hihetetlen, hogy együtt tudtak maradni idáig, és nem csak együtt laknak, hanem a szó igazi értelmében együtt élnek. A szüleim igazi szeretetben, szerelemben görgetik a napokat, éveket, évtizedeket egymással. Ha problémájuk adódott a kapcsolatukban, akkor addig dolgoztak rajta, amíg meg nem oldották, mert mindketten azért tepertek, hogy legyen béke és harmónia közöttük. Ha lehet mondani az évek, évtizedek múlásával egyre szorosabb és jobb lett a házasságuk. Befejezik egymás mondatát, de igazából pontosan tudják mindenről, hogy mit gondol a másik. Ha apám nincs otthon, és hazajön este, anyám ránéz és felcsillan a szeme. Pont az a fény van a tekintetében ilyenkor, amit friss párok szoktak produkálni. Fogják egymás kezét az utcán (pontosabban anyám belekarol apám karjába), és rutinja van a csóknak közöttük. Szeretem amikor megfogják egymás kezét, mert ismerős és megszokott, és picit más a mozdulat, mint mikor apánk a mi kezünket fogta, fogja meg. Édesanyám 74 éves, édesapám 82 lett ma. 

Anyám egy kis Heves megyei faluban, Besenyőtelken született és nőtt fel. Csecsemőgondozó lett belőle, és a szakiskolái elvégzése után elkerült egy árvaházba dolgozni, ahol nullától két éves korukig voltak a gyerekek. 22 éves korában közel került egy benn lakó kisfiúhoz, és elhatározta, hogy örökbe fogadja, mert ő már egészen biztosan vénlány marad. Otthon megbeszélte a szüleivel, és az apja azt mondta neki, hogy várjon még néhány évet az örökbefogadással, mert utána sokkal nehezebb lesz férjet találni magának, ha egyedülálló szülőként kell ezt a feladatot abszorválnia. Ha pár év múlva még mindig egyedül lesz, akkor hajrá, ők támogatni fogják mindenben. Édesanyám aztán passzolta az örökbefogadást. Érdekes belegondolni, hogyha megteszi, akkor most lenne még egy bátyám. És mi lehet most azzal a kisfiúval, aki azóta már 54 éves?

Egy évvel később egy vasárnapi napon, 1965. szeptember 18-án egy teherautósofőr rokonuk beugrott anyámékhoz és magával hozta a kollegáját. Gyors látogatás volt, éppen szállítottak valamit a teherautóval, és gondolták megállnak Besenyőtelken. A rokon bemutatta fiatal kollegáját anyámnak, a 31 éves Lajost Egerből. Anyám nem készült vendégekre, pongyolában volt, smink nélkül, de a tekintete lesiklott a srác ujjára, hogy csekkolja van-e rajta jegygyűrű. Nem volt. Egymással közvetlenül csak pár mondatot tudtak váltani, mert az egész család körülöttük volt. Lajosnak is megtetszett annyira anyám, hogy 5 perc udvarias összcsaládi barátkozás után megkérdezze tőle direktben, eljöhet-e jövő héten vasárnap is, de már egyedül. Nem szarozott. Anyám igent mondott. Ez a férfi lett az, aki elvette őt feleségül 1966. október 9-én.

Később kiderült, hogy a találkozás nem volt véletlen. Apám 31 évesen eljutott oda, hogy nősülnie kell. Egerben nem talált magának megfelelő lányt, és megkérdezte a kollégáját, hogy ismer-e szingli (a 60-es években még nem így hívták), katolikus leányzót. A kollégának meg eszembe jutott anyám. Írt levelet a nagymamámnak, aki az unokatestvére volt, és lelevelezték (nem volt telefon), hogy akkor majd "váratlanul" beugranak hozzájuk. Hogy miért? Mert nagymamám nagyon jól tudta, hogy anyám nem menne bele a vakrandiba, mert szívből utálta az ilyesmit. Ezért az egész család úgy csinált, mintha ez egy véletlen találkozó lenne. Mindenki tudott róla, hogy háztűznéző lesz azon a bizonyos vasárnapon, csak egyedül anyám nem. Nagymamám később mesélte, hogy az bosszantotta a legjobban, hogy nem mondhatta előtte anyámnak, hogy öltözz fel rendesen kislányom, menj el fodrászhoz, csinosítsd ki magad, mert ugye.. anyám se hülye :-)

A szüleim kb. fél éve készülnek a holnapi eseményre, és nagyon cukik. Sajnos a mise nem jött össze, amit a pap nekik mondott volna, de foglaltak Törökbálinton egy étteremben egy óriási asztalt, mert nem csak mi ünnepeljük őket, hanem az egész rokonság jön, nagynénik, unokatestvérek stb. Anyám kiadta nekünk, a gyerekeinek a feladatot, hogy mindenki süssön egy tortát, nem vehetjük meg a cukrászdában, és nem szabad más ajándékot hoznunk. Én persze nem bírtam ki...

Rendeltem egy fehércsokis ízesítésű prémium kávét, emellett még volt itthon két másik csomag kávé, amit couchsurferektől kaptam. A legutóbbi vendégem hozott nekem kézműves litván csokoládét, amit szintén megkapnak a szüleim. Valamint Fábián Évi profi fotográfus barátnőnket megkértük, hogy fotózza le a hármasunkat. Pár nappal ezelőtt a Szabadság téren készült a nővéremről, bátyámról és rólam egy 13 képből álló fotósorozat, amin cukiskodunk. A képeket kiprinteltettem 13X18-as méretben a Puskás Fotóban a Mammutban, az egész sorozatot megkapják a szüleim. Az ajándékok csúcspontja pedig, egy gyerekkori fényképet a fotólaborban beszkenneltek, kiretusáltak, ez került a kép tetejére, és az aljára beleszerkesztettünk két másik, mostani fotót, amit Évi fotózott. A kép szuper fényes papírra készült, ami valami szuper új papír a fotólaborban, ezért mindenképp ezt akartam kipróbálni. Mindez bekeretezve 40X50 cm. Azt gondolom, hogy ez egy tökéletes ajándék szülők kerek házassági évfordulójára, az összes közeli barátom meghatódva rebegte, hogy nagyon boldogak lesznek a szüleim ettől a képtől. Hüpp.. Megvallom én is várom a szüleim rácsodálkozó meglepett arcát. Ha több időm lett volna, akkor rendeltem volna fotókönyvet, amiben a gyerekkori képeink lett volna mixelve a mostani sorozattal, és unokaképekkel. És ezzel meg is van, hogy mit kapnak majd karácsonyra :-)

De ezzel az ajándékoknak nincs vége, mert anyám utasítására sütnöm kell egy tortát. Kezdjük azzal, hogy még sohasem készítettem tortát, és a ketogén-életmódomnak köszönhetően már nem is vagyok hajlandó semmi cukros, lisztes süteményt megalkotni. Egy estémet azzal töltöttem, hogy különböző keto sajttorta recepteket nézegettem a youtube-on, és találtam is kettőt, ami nekem megfelelő volt. Az első receptből csak az alap tésztát használtam fel, ami a sajttorta alját képezi, a másik receptből meg magát a krémet készítettem el. Mindezeken még picit variáltam saját izlésem szerint. Az eredmény elképesztő lett, mivel 100 grammnak 2.81 a szénhidráttartalma. Megalkottam a keto, glutén és cukormentes sajttortát. Íme a recept. 

torta.jpg

A sajttorta alaphoz:

  • 90g mandulaliszt
  • 45g lenmagliszt
  • 38g citromos sajttorta ízű protein por
  • 90g olvasztott vaj
  • 15g erytritol

Ezt fakanállal összekevered, majd beleöntöd egy tortaformába, aminek lecsatolható az oldala. Aztán fogsz egy lap folpackot vagy alufóliát, és azt ráteszed a tésztára, és kézzel lenyomkodod, hogy egyenletes és sima legyen mindenhol az alap. Beteszed a sütőbe, és 10-15 percig sütöd hármas fokozaton gázsütőben. 

Sajttorta krém:

  • 750g krémsajt (mascarpone)
  • 30g citromos sajttorta ízesítésű protein por
  • 4 tojás
  • 20ml vanília aroma
  • 1 citrom leve
  • 15g erytritol
  • 60g tejföl
  • 280g gyümölcs a tetejére, ha megsült a torta. 

Egy nagy tálba beleteszed a krémsajtot, majd egyenként hozzáadogatod a fenti hozzávalókat, és minden alkalommal elkevered. Ha elkészültél, akkor ráöntöd a krémet a közben már megsütött és kihült tortalapra. Utána megfogod a tortaformát, és pár centiről ráejtegeted az asztalra, hogy a krémben levő légbuborékok feljöjjenek a tetejére. A tortaformát körbealufóliázod, hogy ne legyen vizes, ugyanis egy nagy sütőtálba felforralt vizet öntesz, és ebbe teszed bele a tortaformádat. Vigyázz, hogy az alufólia ne lógjon bele a krémbe, miután ráhajtottad a peremre. 75 percig sütöttem.

Amikor legelőször készítettem el a receptet, akkor a Lidl-ben kapható Pilos krémsajtból sütöttem meg, amire külön az volt írva, hogy kiváló süteményekhez. Nos, annyira híg lett tőle az elkészült krém, hogy úgy nézett ki, mint egy zsírosabb állagú tej. Hozzá kellett adnom 15g útifűmaghéjat és 60g proteinport, hogy besűrűsödjön. Ugyanis ha túl híg a krémje, akkor nem hiszem, hogy meg lehet rendesen sütni. Másnap reggelre mind ízben, mind kinézetben túrótorta lett belőle. Megvallom, az is nagyon finom volt, de az eredeti cél az volt, hogy sajttortát készítsek és ne túrótortát. Állítólag a Philadelphia krémsajtból lehet a legjobb sajttortát készíteni, de nem találtam egy üzletben sem nagy kiszerelésben. 

100 gramm tápértéke:

 kcal: 285.97
   fehérje: 9.29
   szénhidrát: 2.81
   zsír: 25.85

Alapanyagok ára:

  • 90g mandulaliszt  - 576 Ft (3200 Ft 0.5 kg, Szafi Fitt),
  • 45g lenmagliszt  - 47 Ft (525 Ft 0.5 kg, Nature Cookta)
  • 38g citromos sajttorta ízű protein por - 175 Ft (4613 Ft 1 kg, Myprotein Impact Whey Protein)
  • 90g olvasztott vaj -  225 Ft (Kerrygold 200g 499 Ft, akciósan volt ennyi, egyébként 750 Ft)
  • 15g erythritol - 26 Ft (1745 Ft 1 kg)
  • 750g krémsajt (mascarpone)  - 1200 Ft (Milfina Mascarpone, Aldi, 799 Ft 500g. Kb. hatféle mascarponet teszteltem, ez a legjobb) 
  • 30g citromos sajttorta ízesítésű protein por  - 138 Ft (4613 Ft 1 kg, Myprotein Impact Whey Protein)
  • 4 tojás  - 286 Ft (Omega 3, mélyalmos)
  • 20ml folyékony vanília aroma - 20 Ft (tipp, kb.)
  • 1 citrom leve - 30 Ft (tippeltem, mert nem emlékszem)
  • 15g erytritol - 26 Ft (1745 Ft 1 kg)
  • 60g tejföl  - 60 Ft, de nem emlékszem mennyibe került. Kb. 250 Ft lehet egy dobozzal.   - (Spar Premium tejföl, a tejfölök közül ennek van a legalacsonyabb szénhidrát tartalma)
  • 280g gyümölcs a tetejére - 550 Ft (Spar Erdbeeren tiefgekühlt, a fagyasztott gyümölcsök közül ennek van a legalacsonyabb szénhidrát tartalma.)

Összesen: kb. 3359 Ft

Kövess Facebookon is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr2011781069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása