2016.09.18. 18:48

Országgyűlési vita egy korrupciós ügyről 1923-ban

Két estét hosztoltam a cseh vendégeimet, akiktől megtudtam, hogy ezen a hétvégén Kulturális Örökség Napjai Fesztivál van Budapesten, a programok ingyenesek. Kiválasztották a Parlament Könyvtára programot, amihez én is csatlakoztam, mert még sosem voltam ott. A Parlamentben is utoljára 2002-ben voltam, addig volt érvényes az állandó belépőm, amíg még fotóriporterként dolgoztam. 

20160918_160642.jpg

A könyvtár rendkívül bájos, a hangulata magával ragad, ahogy belépsz a helyiségbe. Az ott dolgozók lelkesek, és valahogy az az érzésem támadt, hogy a legjobb könyvtárosok dolgozhatnak itt. Segítőkészek, mosolygósak, és nagyon kedvesek mindannyian, akikkel csak beszéltem. Végighallgattuk a Könyvtárat bemutató előadást angolul, amiben nekem az tetszett a legjobban, hogy a könyvtároshölgy nagyon izgult, és elkaptam pár összenézést a kollégáival, amiből a támogató, drukkoló nonverbális üzenetet lehetett kiolvasni. 

Az angol és magyar nyelvű idegenvezetés minden órában váltotta egymást, amíg ott voltam. A vendégeim hamar elmentek, de én ott maradtam. Nyilván nekik, az elsősorban magyar nyelvű könyvek nézegetése nem volt sokáig érdekes. Leragadtam az Országgyűlési Naplók olvasásában, az olvasói különteremben. 1965-től megtalálható és szabadon levehető, olvasgatható. A nyelvezete régies, gazdag, rendkívül szórakoztató és érdekes, teljesen más, mint ahogy mi beszélünk ma. Ezen kívül ami feltünt, hogy a politikusok még államférfiak voltak szinte egytől egyig, valahogy minden egyes felszólalásban a hazaszeretetet, tenniakarást, Magyarország jobbá, fejlettebbé, hasznosabbá tételén munkálkodtak, és főleg azon, hogy az itt élő embereknek tényleg jobb legyen a sorsuk. Elszomorodok, ha belegondolok, hogy manapság a fent felsorolt dolgok, mennyire motiválhatják a képviselőinket. Semennyire. 

A könyvtárban pl. Széchenyi István összes könyvei megtalálhatóak és kikérhetőek még. 800 ezer könyvük van összesen, és ebből kb a tizede szabadon elérhető a könyvtár polcain. 

Érdeklődtem az 1848-as naplók után, de az 1850 előtti könyvek mind védetté nyilvánították, külön elzárt részben tárolják. Előzetes igénylésre azonban azokat a könyveket is meg lehet nézni, csak két könyvtáros kell hozzá, és az egyik folyamatosan feletted áll, miközben olvasgatod őket. 

Az első beszélgetés alatt derült ki egy fiatal könyvtárosfiúval, hogy nem nézhetem meg most azonnal az 1848-as könyveket. Kisétáltam a különteremből kissé csalódottan, és egy másik ott dolgozó idősebb hölgy utánam sietett, és nagyon segítőkészen a tudomásomra hozta, hogy természetesen azokat is megnézhetem, csak előtte lévő napon el kell kérnem telefonon vagy emailben, és használhatom a tudományos vagy akár magánjellegű kutatásaimhoz. 

14358669_10209993472734420_2192813935457498535_n.jpg

Felmentem az emeletre egy nagyon édes labirintszerű lépcsőn, majd megtaláltam az 1921-1922-es Nemzetgyűlési Naplókat is. Itt már a magyar élőbeszéd nyelvezete majdnem teljesen a mai alakot tükrözi, ami különbség a mai parlamenti felszólalások és a 100 évvel korábbiak között, hogy az 1920-as verziókban a stílus, még stílus volt, a parlamenti képviselők pedig úriemberek, a vitakultúra magas volt, fegyelmezett, és tiszteletadó. Összehasonlításként nézzetek meg ma egy parlamenti közvetítést..

Belelapozgattam a könyvekbe, és találtam több felszólalást, ami a Trianonról szól. Főleg hibáztatások és egymásramutogatások folynak a felszólalásokban. Némelyik fájdalmas, némelyik cinikus. Találtam egy vitát egy akkor aktuális korrupciós ügyről, ami arról szólt, hogy elfogadhatnak-e a képviselők részvényeket magánvállalatoktól. Nem. 

konyvtar.jpg

Két teljes órán keresztül ültem a földön, belemerülve a könyvekbe, de éhes lettem, és hazajöttem. A jövőhéten kerítek rá időt, hogy visszamenjek és beiratkozzak. Egyébként teljesen ingyenes a könyvtár látogatása. Abban az esetben kell évi 4500 Ft-os tagdíjat fizetni, ha különszolgáltatásokat is igénybe akarunk venni. Ezek közé tartozik a wifi és a számítógépek használata, digitális adattár használata, valamint az elzárt részekből való védett könyvek kikérése. Mivel én a legutóbbit szeretném, ezért be fogom fizetni az éves tagdíjat. A könyvtárba bárki bemehet, csak előzetesen kell telefonon vagy emailen regisztrálni. 

screen_shot_2016-09-18_at_18_09_18.png

czech-flag.jpegSzázötvenhatodik és százötvenhetedik vendégem egyébként Stephan (31) és Barbora (27) volt. Stefan 2010 óta CS tag és ezidő alatt 9 vendéget hosztolt, és kb. kétszer ennyi alkalommal volt vendég. Barborának már 20 referenciája van vendégektől, és kb. fele annyi vendéglátóktól. Kedvesek, de semmi közös nincs bennünk, és nem is találtuk meg a közös hangot. Meg azt vettem észre, hogy nincs is türelmem hozzájuk. Valahogy minden párbeszéd félresiklik közöttünk, és általában mindenről nagyon másképp gondolkodunk. Kaptam tőlük egy magyar nyelvű könyvet, egy cseh írótól, és a requestben felajánlották, hogy főznek vietnámi kaját, de ez nem történt meg. Miután erre ma este rákérdeztem, holnap délután főzni fognak búcsúvacsorát. Egyébként nagyon low budget tripjük van, elmentek szombaton az Andrássy úti street food fesztiválta, de nem ettek semmit, mert drága volt nekik minden, a még Prágából elhozott ételt ették, amíg nálam voltak. Holnap este továbbállnak Grúziába.

Kövess Facebookon is.   

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr9311719397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsyval a közerkölcs kiméletlen 2016.09.19. 07:37:39

Matolcsyval a párterkölcs kesztyűs kézzel bánik, de a közerkölcs az kíméletlenül odamondja: "Dúsgazdag Matolcsy közpénzből kurvázik."

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FrNo90 2016.09.19. 00:40:37

Szia! A Hungaricana online adatbázisban elérhető az összes parlamenti napló, almanach, házszabály, egyéb irományok stb.

Itt: library.hungaricana.hu/hu/collection/orszaggyulesi_konyvtar_dtt/

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.19. 05:25:17

@FrNo90: koszi, ez mindenkepp hasznos info. Bar olvasgatni jobb konyvbol, mint monitorrol
süti beállítások módosítása