2016.06.12. 20:27

Ami nem turistás, az nem menő Budapesten

Fel szoktam magamat idegesíteni, amikor olyan kérés jön a vendégeimtől, hogy vigyem el őket turistamentes helyekre. Először is, ami turistamentes, az azért az, mert nem érdekes. Vagy érdekes, és kényelmes a külkerületi lakosoknak, de én innen az Oktogonról csak akkor mennék oda, ha ugyanezt nem kapom meg a belvárosban. Kivihetem a vendégeimet Kőbányára, Csepelre, vagy Mátyásföldre, mindenhol fogunk csodaszép parkokat találni, és egész biztosan vannak ott érdekes kiskocsmák és aranyos kávézók, és turista egy szál se, de minek tömegközlekednénk/autóznánk olyan messzire csak azért, hogy kizárólag magyarokat láthassanak maguk körül? 

ma_tya_s_kira_ly_te_r_ma_tya_sfo_ld.JPG

Erről rögtön az jut eszembe, hogy egy portuál vendégem azt kérdezte tőlem, hogy hova menjen, ha magyarok közé akar menni és el akarja kerülni a turistákat? Kapásból javasoltam neki az IKEÁT. Garantáltan sok magyar egyben, némi expat higítással. 

Nincsen turistamentes útvonalú gondola hajókázás Velencében, és San Franciscóban sincs turistamentes cable car útvonal. Ha valami menő Pesten, akkor mi, pestiek szeretünk odajárni, és sokunknak lesz külföldi barátja, vagy itt élő külföldi haverja, akiket el fogunk oda vinni, azok pedig blogot írnak róla, megosztják a Facebookon, és hopp, pár hét, és el lepik a turisták az épp felfedezett lokális helyet. Nyilván vannak még cukrászdáink, ahova több magyar jár, mint a Gerbeaudba vagy a New York Kávéházba, és nem feltétlenül csak azért, mert ötödannyiba kerül minden, hanem sokkal jobbak is, mint túlértékelt 100+ éves kávézók. 

Drága magán és kiscsoportos idegenvezetői szolgáltatásokat kínálnak az élelmes magyar vállalkozók turistáknak, aminek hirdetésében első szavak között kiabál a NON-TOURISTY jelző. Nemrég az egyik vendégem csillogó szemmel mesélte, hogy befizetett egy ilyenre, ahol csak hárman voltak turisták, és a magyar guide-juk elvitte őket  a garantáltan turistamentes túrára. Kérdeztem, hol voltatok? A zsidónegyedben. Ahh, hát az tényleg nem turistás.

9104093_5eff29a336283dc4877e8bc0bf6907a0_m.jpg

Szóval amikor a vendégeim nem turistás helyre akarnak menni, akkor elküldöm őket a VIII. kerület mély bugyraiba, de felelősségteljesen hozzáteszem, hogy azok a gettó utcarészek annyira turistamentesek, hogy még mi helyiek is elkerüljük. Vagy, ha mégis normálisan megkérdezik, hogy hova érdemes menni Budapesten, ha összesen 2 napjuk van, akkor nyugodt lélekkel javaslom nekik, hogy menjenek fel a Bazilika tornyába gyalog a csigalépcsőkön kilátást nézni, sétáljanak végig az Andrássyn a Hősök teréig, és nézzenek csodaszép palotákat útközben, majd vessenek egy pillantást Budapest legnagyobb terére, majd tegyenek egy pici sétát a Vajdahunyad Vár körül.

Visszafelé az Oktogontól forduljanak le a körútra, és térjenek be a Király utcába, és ott vesszenek el a mellékutcákban és a romkocsmákban. Fényképezzék le a falfestéseket, igyanak egy (nekik) olcsó sört. Sétáljanak át a Lánchídon, ugorjanal el a Rudasba pár órára termálfürdőzni, majd menjenel el a Margitszigetre, béreljenek egy golfautót és járják körbe a Szigetet, vagy fussák körbe a futópályát, ha hozták magukkal a futócipőjüket. Igen, ez mind, mind nagyon turistás program lesz, azért mert a legszebb helyeken ezek a legjobb dolgok Budapesten. És még csak egy nagyon rövid listát írtam ide. (Külön programajánlóm van 1, 3 és 5 napra, szorgalmas és kényelmes utazói verzióban.)

Legközelebb azonban, ha valamelyik vendégem még a fentiek ellenére is ragaszkodik a nem turistás programhoz, akkor végigcsináltatom vele ezt az egy napos programot. Még az is lehet, hogy én is vele megyek. 

Kövess Facebookon is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr128804428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien1717 2016.06.12. 21:28:03

Én például örülnék, ha megosztanád a zárójelben említett 3 és 5 napos programajánlókat. :) Megtennéd?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.06.12. 22:10:54

@alien1717: igen, en is pont most gondoltam erre. Angolul van meg papiron, meg vagy 2 eve irtam. De a napokban visszaforditom es posztolom!

2016.06.26. 04:22:26

A nemturistas helyek sehol sem érdekesek. Las Vegastól New Yorkon és Berlinen át Párizsig mindenki öklendezve fordulnak ki az olyan unalmas, veszélyes, mocskos, érdektelen, szürke külvárosokból, ahol a helyiek jó része a napi életét éli. Esetleg ha nagyon más kultúrkörről van szó, akkor lehet érdekes. Egy kínainak, japánnak lehet, hogy pár órára érdekesek még Gödöllő, a IX. és X. kerületek vagy Párizs valami négerlakta külvárosa is.

New Yorkban is elmegy az európai ember az egykor veszélyesebb gettónegyedek szélére, hogy négerekkel a háttérven egy Malcolm X Str utcanév táblával fotózkodhasson, de azért nem fog ott órákat tölteni.

dddoni 2016.06.27. 16:11:04

Én a Fiumei úti sírkertbe szoktam küldeni őket. Ingyenes, közel van a belvároshoz, monumentális, creepy és turistamentes. A Memento Parknál biztos izgalmasabb. hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Kossuth_Lajos_emlekmu_P8270223.jpg
süti beállítások módosítása