2014.10.28. 09:11

Egy amerikai kínai arccal elveszve Európában avagy Lost in Translation

Ez volt a második alkalom, hogy két független requestre igent mondtam, ami egyazon időpontra érkezett. 

Flagbig (1).GIFA kilencvenhatodik vendégem az orosz Alessia (37) Varsóból érkezett hozzám, ahol 7 éve él, de Moszkvában nőtt fel. Hegedűművésznő, Moszkvában végezte a konzervatóriumot, a varsói operában zongorázik, és vendégszerepléseket vállal szerte a világban. Budapestre is egy operaelőadásban való részvétel miatt érkezett. 3 éve csatlakozott a CS-hez, 14 vendégtől és 27 vendéglátótól van pozitív referenciája. Egy éjszakára kért szállást, de kettőre maradt. 

FlagUSA.jpegKilencvenhetedik vendégem az amerikai Kristen Nart (29) Los Angelesből érkezett hozzám 3 éjszakra. Azért érkezett Budapestre, hogy 5 nap városnézés után Olaszországba utazzon egy hétre, ahol egy amerikai ismerősének vállalt privát idegenvezetői munkát. Kristen élt egy darabig Olaszországban, és megtanult alaptársalgási szinten olaszul. Kristen 7 évet dolgozott az amerikai kormánynak környezetvédelmi területen. Egy idő után ebbe belesokalt, otthagyta az állását és jelenleg felszolgálóként dolgozik egy bárban. 2008 óta CS tag, 16 vendéglátótól van referenciája. Ő maga sohasem hosztolt, mert a beteg idős nagypapájánál lakik Los Angelesben. 

Kristen és Alessia péntek este érkeztek hozzám, aznap este otthon maradtunk egy üveg borral. Kristen adott egy doboz remek bonbont (másnap megettem az egészet kb. 10 perc alatt), egy csodás kis nőies dobozkába csomagolt illatgyertyát és egy fürdőgolyót. Alessia egy tábla orosz csokit hozott. Alessia az előadása után esett be, fáradt volt ugyan, de egyből felvette velünk a ritmust. 

Szombat délelőtt én a fősulira mentem előadásokat hallgatni délutánig, a két lány várost nézett. Kristen és én a kora esti Bikram jóga órát látogattuk meg a Hattyú házban, a szörferemnek ez volt az első próbálkozása a hot jógával. Viszonylag jól bírta, csak az utolsó 10 percről ment ki a teremből. Óra után hazasiettünk átöltözni, közben Alessia rámüzent, hogy merre vagyunk, második estére is csatlakozna hozzánk. Összekaptuk magunkat hármasban, és elindultunk a hetedik kerület felé. Útközben rögtönzött történelemórát tartottunk Kristennek, hogyan működött a szocializmus Magyarországon és a Szovjetúnióban. Én beszámoltam a magyar részről, Alessia az orosz oldalról. Választ kaptam arra a kérdésemre is, hogyhogy nincs fogalma arról a 40 évről, ami itt zajlott Európában, és sok-sok országot érintett. A válasz az volt, hogy európai történelem óra fakultatív képzésben volt a Los Angelesi gimiben, ahova ő járt. A kötelező történelemóra csak az amerikai történelmet taglalta, és náhány főbb elemet emelt ki a nagyobb európai országokéból. 

21.00-re elmentünk az Old Men's Pubba Bonus Track koncertre, a lányok láthatóan élvezték az amerikai blues zenét. A szintén amerikai énekes az egyik jó ismerősöm, kedves invitálásunkra csatlakozott hozzánk egy beszélgetés erejéig. A koncert végén átnéztünk a Dobozba, de olyan lélektelenül kihalt volt a hely, hogy átmentünk az Ellátó Kertbe. Mondanám, hogy az én ötletem volt, de nem. Kristen előző magyar hosztja ott bulizott a barátaival, és lelevelezték, hogy Kristen benéz hozzá az est folyamán. 

20141018_102614.jpg

Átmentünk az Ellátó Kertbe, a korábbi hoszt, Ferenc és Kristen gyorsan megtalálták egymást. Rendeltünk egy kör italt, amire engem a lányok hívtak meg. Ferenc egyik barátja kiválasztott engem, és egy performensznek tűnő szerelmi vallomást prezentált nekem. Nem igazán volt kérdése felém, de azt egy hosszú monológban végighallgattam, hogy milyen remek életem lenne mellette, majd az ajánlat a legvégén egy lánykérésbe torkollott. Többször rákérdeztem, de nem volt részeg a pasi. Mint a moziban, úgy bámultam közben a srácra, már csak a pattogatott kukorica hiányzott a kezemből, rendkívül szórakoztató jelenség volt, mert azt hittem, hogy a szórakoztatásom alatt ő is remekül szórakozik. Helyes pasi volt, csak nem tudtam eldönteni, hogy ez most komoly vagy egy jól rögtönzött szivatás része. Egy idő után elfáradt, én visszakeveredtem a lányokhoz, majd elkezdtem beszélgetni Kristen korábbi hosztjával. Ez a beszélgetés már igazi volt, rendes dialóg kérdésekkel és válaszokkal mindkét oldalon. :-) A csajok valamibe szintén belemélyedtek, hoztak nekem egy új cidert, majd valamikor hajnal felé közös megegyezéssel hazasétáltunk. Útközben megálltunk egy töröknél enni, én nem rendeltem semmit, de beleharaptam Ferenc csirkés gyrosába. Kétszer is. Na jó, háromszor. Utána persze már senki nem hitte el, hogy vegetáriánus vagyok. Pedig tényleg. Éhes voltam, na. 

Alessia rádőlt a nappaliban lévő kanapéra, és azonnal elaludt. 2 órával később jött érte a blabla kocsi, ami vitte haza Varsóba. Mikor mi felébredtünk, már hűlt helye volt a kanapén. 

Vasárnap a bátyám kislányának a keresztelőjére mentem Kistarcsára, az első 10 percet így is lekéstem a 12.15-kor kezdődő szertartásnak. Kristen elnézett a Széchenyi Fürdőbe. Este találkoztunk újra, fáradtak voltunk kimozdulni. Másnap igazi (nem amerikai) öleléssel búcsúztunk egymástól. Az ilyen CS hosztolási élmények után kapok újabb bizonyítékot arra, miért is fantasztikus dolog a couchsurfing. 

Kristen kínai szülők gyermeke, de édesanyja és édesapja két külön dialektust beszél, ezért otthon együtt angolul beszélnek egymással. Kristen élete első 4 évét a nagyszüleivel töltötte, akikkel mandarinul beszélt, később az iskolában tanult meg angolul. Édesapja, bár ő maga is az Egyesült Államokban született, a tradícionális kínai kultúra híve, és a családjában is igyekezett ezt meghonosítani. Az apja részéről elvárás, hogy a vendégem kínai férfihez menjen feleségül. Kristen 7 éve egy amerikai sráccal jár, aki szintén távol-keleti származású, de nem kínai (nem jut eszembe a nemzetisége). Az apja nem tud a kapcsolatukról. A korábbi barátjáról még beszélt otthon a szörferem, de az apja részéről feladhatatlan ellenállásba ütközött, aminek a vége az lett, hogy a kapcsolat is szakításba torkollott. A bátyja néhány éve a karácsony estéjét választotta arra, hogy bejelentse, hogy meleg. A coming out eredménye az lett, hogy az apja teljesen megszakította a fiával a kapcsolatot. 

20141020_141821.jpg

Kristen 100 %-ban amerikai, amerikai gondolkodással, kultúrával, életszemlélettel. A külsejéből adódóan azonban mindenhol idegen. Mikor Olaszországban élt, sokszor magányos volt, a helyiek meg se próbáltak vele kapcsolatot létesíteni, mert ázsiai. Fel sem merült az olaszokban, hogy nyugodtan lehetne vele angolul is beszélgetni, predesztinálták, hogy biztos kínai. Mikor megemlítettem neki, hogy engem Nápolyban lépten nyomon megállítottak a helyiek, hogy csevegjenek velem olaszul, vagy akár csak gyakoroljanak angolul, arra az volt a válasza, hogy igen, mert az én fejem európai (kaukázusi), azt hitték olasz vagyok. Róla nem hiszik azt..

Kristen Tajvanba ment egy MA képzésre, de csak egy szemesztert végzett el. Az egyetem mellett megpróbált angol tanári állást vállalni egy általános iskolában, de nem vettték fel sehova. Az iskolák amerikai vagy európai angoltanárt kerestek, hiába lobogtatta az amerikai útlevelét, akkor is kínainak néz ki. Megállapítottuk, hogyha egyszerre interjúztunk volna az angoltanári pozícióra, egész biztosan én kaptam volna meg az állást, hiába az én angolom meg se közelíti (és soha nem is fogja) mind kiejtésben, mind tudásban Kristen anyanyelvi angolját. Fél év után csalódottan visszament Amerikába. 

Kristen itt Pesten is megpróbált barátkozni a helyiekkel, huszonévesekkel próbálkozott de elutasítóak voltak vele a magyarok. Hiába mondtam, hogy a fiatalok beszélnek angolul. Nem tudom, hogy csak nem volt szerencséje vagy tényleg ennyire idegenül hatna a vendégem kínai ábrázata?

Az amerikai vendégem nevét megváltoztattam az ő kérésére.

Kövess Facebookon és Instagramon is. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr966839301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ibafaipap 2014.10.29. 12:44:53

Az orosz vendéged simán letagadhatna tíz évet. Imádom az orosz csajokat...

abcdedcba 2014.10.29. 16:03:59

Mi az a Thaiwan? Esetleg thaiföldi Obi-Wan Kenobi? :)
Vagy csak a szerző nem tudja leírni Tajvan nevét...

vuvuzela jabulani (törölt) 2014.10.30. 06:15:03

Bizony ázsiai arccal angoltanári állást találni Ázsiában szinte lehetetlen.
Az angoltanártól elvárják a fehér, europid megjelenést. Sőt a legtöbb esetben a szőke hajat és kék szemet is.
Akármennyire is rasszistának tűnik ez, teljesen logikus az ázsiai kultúrákban. Miért fizetnének egy ázsiainak, ha ugyanazért a pénzért fehéret is kaphatnak? Ráadásul a tanár ott képviseli az iskolát, ami egy vállalkozás, nem közintézmény, a vállalkozást meg egy fehér ember tudja jól promótálni. A fehér arcnak van reklámértéke.
Ugyanígy négerként is szinte lehetetlen ilyen állást találni, senki sem akarja, hogy egy néger, afrikai tanítsa a gyerekét. Én sem akarnám. Akármilyen szép brit, amerikai vagy kanadai útlevelet lobogtat az illető, a bőrszín az egyik legfontosabb dolog. Fontosabb, mint a nyelvtudás és a tapasztalat.

Az amerikai hölgy valószínűleg a befogadó, liberális amerikai társadalomban felnőve nem gondolta volna, hogy ilyen pofonok érik Ázsiában. Ráadásul Tajvan a legliberálisabb a kínai nyelvű ázsiai országok közül, Kínában még ennyi esélye se lett volna tanárkodni.
Neki Amerikában a helye vagy egy multicégnél, ott egyenrangúként kezelik, az ő kultúrája már amerikai, ő már nem tudná lenyelni azt, ami egy ázsiainak természetes. Mellesleg olaszokkal angolul társalogni elég kilátástalan, a többségük nem tud egyáltalán angolul, még amelyik azt hiszi magáról az se.

paszto 2014.10.30. 10:10:07

@vuvuzela jabulani: Láttam én már tökéletes oxfordi angolsággal beszélő pakisztánit, ugyanúgy semmi bajom nem lenne egy amerikai fekete nyelvtanárral, mondjuk a nyugat-afrikaiak akcentusától az ég óvjon mindenkit...

vuvuzela jabulani (törölt) 2014.10.31. 00:22:52

@paszto: Te teljesen retardalt vagy vagy egyaltalan nem tudsz olvasni.

En is talalkoztam mar tokeletes angolsaggal beszelo indiai orvossal. Ez mitsem valtoztat a tenyen, hogy nekik se lenne semmi eselyuk angolt tanitani Kelet-Azsiaban. Az angoltanartol elvarjak, hogy feher legyen. Ez teljesen ertheto es logikus azsiai szemmel. Ok a minosegert fizetnek, a feher ember pedig a szemukben a minoseg garanciaja. A fekete az az alja, akarmennyire afro-amerikai.

Te a valos nyelvtudasrol beszelsz, en meg a munkaeropiaci eselyekrol.Egy azsiai iskola pl. tipikusan profitorientalt vallalkozas. Nem engedhetik meg, hogy ne a legjobb (ertsd feher, szoke, kek szemu) tanarokkal dolgozzanak. A szulok nem akarjak, hogy negerek, pakik, indiaiak es arabok tanitsak a gyerekuket, az iskola, amelyik sotet boru angoltanart alkalmaz nem lesz sikeres. Ok a legjobbat akarjak a penzukert, az pedig Azsiaban a feher boru ember. Ez vilagos es ertheto szerintem. Ha te egy piros Ferrarira vagysz, ugyanazert a penzert nem fogod megvenni a sarga vagy fekete szinut, akarmennyire tukmaljak rad.
Ezt nem ertette meg a kinai-amerikai holgy se, mert az o kulturaja amerikai, liberalis. Ot az USA-ban egyenlokent kezeltek, neki az volt termeszetes, Azsiaban meg azsiaikent, amit sose dorgolnenek az orra ala az USA-ban.
A liberalis nyugattol eltekintve a vilag nagy reszen meg eleg meghatarozo a borszin szerepe. Ez teny. Sot meg Braziliaban is.

vuvuzela jabulani (törölt) 2014.10.31. 00:29:46

@ibafaipap: Komolyan beszelsz?
A szoke holgy pont annyinak nez ki, mint a kora, tipikus 40 koruli no. A keleti szlav nok nem szepen oregednek sajnos, bar fiatalon helyesek tudnaklenni. Gyorsan es csunyan oregednek. Ettol persze meg lehet, hogy szepen jatszik hangszeren es nala ez a lenyeg.

paszto 2014.10.31. 15:37:06

@vuvuzela jabulani: Magadat minősíted ezzel a stílussal, úgyhogy a többire hagy ne reagáljak.

vuvuzela jabulani (törölt) 2014.11.01. 06:41:48

@paszto: Érdemben reagálni nem tudsz, leírtam, hogy mi a szitu Ázsiában, nem az én véleményem, hanem a valóság, erre ennyit tudsz reagálni, hogy kifogásolod a stílusomat.
A legprimitívebb dolog arra hivatkozással, hogy nem tetszik a stílusa valakinek, lesöpörni a mondandóját.
Olvasni gondolom tudsz. Akkor marad az, hogy retardált vagy?

Még egyszer leírom: Kelet-Ázsiában angoltanítási témában a bőrszín a legfontosabb tényezők egyike. A továbbá az útlevél (angolszász országból), az életkor, meg esetleg egy diploma.
De ha a bőrszín nem klappol, akkor nincs esély.

A kínai-amerikai hölgy Amerikában a legtöbb előítélettől mentes, liberális társadalomban nyugodtan lehet akármi, amire a képességei predesztinálják, Ázsiában sajnos nem.

A sztori az apjáról picit durva, de nem csodálkozom, az ázsiaiak eléggé komolyan hagyományosak, szűk látókörűek és tekintélyelvűek tudnak lenni. Az ázsiai kultúrák ilyenek, szerencsére a hölgy már amerikai. Az a vicc, hogy ismerek olyan ázsiait, aki nyugaton élve és megöregedve fiatalon még liberális nyugati életmódot élt, majd öregedve visszatért az ázsiai hagyományokhoz és begyepesedett és egy mogorva öregasszony lett. Keresztényeknél is van ilyen, aki öregkorára forog bele annyira a vallásba (amit a saját hagyományának hisz), hogy teljesen szembefordul régi önmagával.

paszto 2014.11.01. 08:35:25

@vuvuzela jabulani: Nem azért nem reagálok, mert nem tudnék mit mondani, hanem azért, mert aki primitív személyeskedéssel nyit -aztán azzal folytatja-, azzal nem lehet értelmes vitát folytatni, annak a másik nem vitapartner, hanem ellenség, én meg már túl fáradt vagyok ehhez a fajta "kommunikációhoz".
süti beállítások módosítása