2014.06.21. 14:06

A gombfóbiás izraeli vendégem

Nem igazán szeretek egy estére vendéget fogadni, mert túl kevés időt tölthetünk együtt, hogy valós képet kapjak róluk, főleg, hogy általában csak este csatlakozom hozzájuk. Íme három "egy éjszakás kaland", akik az utóbbi 3 szörfereim voltak. 1. rész. 

Flag_of_Israel.gifNyolcvanadik vendégem Oz (23) volt Izraelből, Tel Avivből. Oz a zsidó közösségnek dolgozik Bécsben. Nem vallásos, de a zsidó hagyományokat őrzi. Néhányszor fogadott vendégeket otthon, és én voltam az első szörfölési élménye. Ezt ki is emelte a requestjében. Egy éjszakára kért szállást. 

Délután megérkezett hozzám, lepakolt, majd elmentünk bevásárolni a Sparba. Oz megvette a hozzávalókat a reggelihez, amit főzni akart. Én elmentem edzeni, ő bement várost nézni. Este találkoztunk a Deák téren és elsétáltunk a Mika Tivadar kocsmába, ott ittunk egy italt. Oz azt hitte, hogy 27 éves vagyok, és nem akarta elhinni, mikor mondtam neki, hogy adjon még hozzá 10 évet. Megnézte a személyimet, csak azután hitte el. Hozzáteszem ez a pillanat volt a napom fénypontja. Általában 3-5 évvel fiatalabbnak szoktak nézni, de nem tízzel.

Oz másik "érdekessége" volt, hogy műanyaggomb-fóbiája van. A fémgombok sohasem zavarták (például farmeren). Ma már képes egy pillanatra megérinteni bármilyen gombot, mivel egy pszichológiai terápián vett részt. Megtudtam, hogy Steve Jobs is műanyaggomb-fóbiában szenvedett. Ha szállodában alszik, akkor úgy forgatja a takarót, hogy a gombok a lábánál legyenek, és otthon kizárólag cipzáras ágyneműje van. Gondoltam, hogy előveszek egy műanyaggombos inget, és riasztgatni fogom, de győzött a felnőtt jobbik énem, és inkább nem csináltam. 

Az este alatt főleg az izraeli hadseregről beszélgettünk. Elmesélte a benne eltöltött 3 évét. Oz egész életében sportolt, most is 4-5 sportot űz napi több órában. A hadsereg a felvételi eljárás során beosztja a katonákat különböző osztagokba, ő a legjobbak közé, a különleges alakulathoz került, ahova a hadállomány 5 %-a tartozik. Ez egy speciális csoport, ami teljesen más feladatokat lát el és másféle kiképzést kap, mint a többiek. Az a baj, hogy kb. 2 hete hosztoltam Oz-t, így nem emlékszem az alakulat pontos megnevezésére. Másfél évig tartott a kiképzésük kora reggeltől késő estig. Napi 6 órát aludtak, de rendszeresen felébresztették őket - néha többször is - az éjszaka folyamán, ami a kiképzés része volt. Ezzel az volt a céljuk, hogy növeljék a katonák ellenállását. Én mondjuk csak kurva ideges és nyűgös lennék ettől.

Onnan átsétáltunk a Kőleves vendéglátóipari egységbe. Teljesen tele volt a hely, ezért leültünk 3 fiatal mellé. Németek voltak mindannyian. Az egyik fiú Németországban él, de a szülei magyarok. Vicces akcentussal beszélt magyarul. A másik fiú és lány "teljesen" németek voltak. A magyar hátterű jogi egyetemet végzett, környezetvédelmi jogászként dolgozik, idén politológiát fog tanulni. A lány újságírást tanul, a fiú PHD rákkutató. Jó olyan emberekkel találkozni, akik olyasmit csinálnak, amivel "megmentik a világot". 

Mindannyiuk élesen bírálták az Orbán-kormányt. Végigelemezték, hogy milyen károkat okoznak Magyarországnak Orbán intézkedései. Okosak és szórakoztatóak voltak mindannyian. Éjjel 02.00-03.00 között hazamentünk az éjszakai busszal. Oz az egész este fogyasztását álta. 

Másnap Oz elkészítette a saksukát, ami egy tradícionális zsidó étel, de eredetileg Tunéziából származik. A zsidók reggelinek eszik. Mennyei finom lett. Onnan együtt bementünk a Mechwart-ligetre. Oz kiment a repülőtérre, én meg indultam felvenni Szávát és Grétit, aznap keresztanyák napját tartottunk. 

k20140608_095725.jpg

Kövess Facebookon és Instagramon is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr716395541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vittore. 2014.06.21. 19:34:39

Azért az izraeli hadseregről bővebben írhattál volna!

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.22. 11:47:35

Latom bevetted a fogalmazasgatlot :)

Az izraeliek szuper salatakat is tudnak csinalni.

A nemet fiatalok gondolom a nemet sajtobol hallottak, hogy a nemet multiknak, bankoknak most kevesebb rablasi lehetoseg jut. Persze a Deutsche Telekom lefekudt es beallt sajtoszabadsagot taposni. Az gondolom rendben van.
Orban karos, csak pont nem ugy, ahogy az atlag nyugati hiszi.

@Vittore.: volt egy osztalytarsam, aki alijazott, kifejezetten azert, hogy szolgalhasson az IDF-ben

Vittore. 2014.06.22. 12:21:45

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: A rablási lehetőséggel azért vitatkoznék, ez csak sima piacgazdaság. Itthon olcsó volt a munkaerő, csak képzetlen volt, ezért jöttek ide a varrodák, összeszerelő üzemek, stb.

Aztán lett szakképzettség, a képzetlen munkaerőnek is több bért adtak, így a feldolgozóüzemek és gyárak elmentek még keletebbre, és jöttek helyükre a nagyobb szakképesítést, mérnököket, technikusokat igénylő cégek.

Igen, sokkal kevesebb bért kell Magyarországon fizetni, de ha ez nem így lenne, miért jönne ide bármelyik multi?

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.22. 16:10:41

@Vittore.: nem a berekrol van szo, ezt te is pontosan tudod, a kormany sem a berek miatt baszogatja a multikat
A bereket pont a nyugati befektetok kedveert (is) tartja alacsonyan a kormany

A ber sem mindig tisztan piacgazdasagi alapon kerul meghatarozasra, de a nyugati multival nekem pl a berkerdes a legkisebb bajom
süti beállítások módosítása