2013.12.27. 09:16

Egy New Yorker rácsodálkozik Budapestre

FlagUSA.jpegHetvenkettedik vendégem Emily Green (30) New York Cityből érkezett. New York-ban született, a várostól  72 km-re, Katonah-ban nőtt fel és Santa Fében járt egyetemre. Már a nagyszülei és a szülei is New Yorkban születtek, igy tősgyökeres New Yorkernek mondható. Jópár éve költözött vissza New Yorkba, Brooklynba, és napi 14 órát dolgozott egy szakácskönyveket kiadó cégnél, mint PR-os. Ír egy blogot az európai útjáról. Szerette a Nagy Almát, de nem vágyja vissza a korábbi életét. Jelenleg Bulgáriában projekt manager egy IT cégnél. Egy referenciája van - ami nem igazán számít, mert a bátyja írta - a 2009-es regisztrációja óta, azaz én vagyok az első igazi CS élménye. 

Szombat este 21.00 körül küldte a requestet, hogy jönne aznap, igent mondtam. 23.00 körül meg is érkezett. Gyorsan összebarátkoztunk. Rögtön tudtam, hogy ez egy remek couchsurfing experience lesz. Kiderült, hogy sokminden közös bennünk: többek között mindkettőnknek volt egy pasink, akik utánunk egy sztripper lánnyal jöttek össze. Muhaha. Mindketten a napokban találtuk ki, hogy arabul szeretnénk nyelvet tanulni. Én még hezitálok a spanyol és az arab között. Emily már 7 éve tanul spanyolul egyelőre kevés sikerrel. Valamint mindketten imádjuk a masszázst, és pont aznap mindketten masszázson voltunk. 

Mondtam neki, hogy angolul másfél-két éve tanulok magamtól. Ettől nagyon ledöbbent. Megjegyezte, hogy gyorsabban beszélek, mint ő, és voltaképp egyszinten van az angol tudásunk. Persze ez nagyon jól esett, de a kitörő röhögésem után ő is elismerte, hogy oké, talán mégsem. Egy 7-esre értékelte az angolomat a 10-es skálán. Elmesélte, hogy ők az iskolában nem tanultak angol nyelvtant, ezért nem tud semmilyen szabályt, hogy mi miért van. Mondtam, hogy mi csak 12 évig tanulunk magyar nyelvtant. Nagyon furcsa, hogy az amerikaiakat nem tanítják angol nyelvtanra. Miért van ez? Vagy ha nem fura, akkor mi miért tanulunk magyar nyelvtant?

nyc1.jpg

Kérdeztem tőle, hogy mit csinált ma egész nap (tegnap érkezett Szófiából). Délelőtt elment a Széchenyi Fürdőbe, ahol egy helyi vendéggel, egy 60-es bácsival összehaverkodott, és befeküdt egy óra masszázsra 10 000 Ft-ért. Úristen. Majd elment a Vörösmarty térre a karácsonyi vásárra, ahol elköltött kb. 200 dollárt mindenféle hülyeségekre, de főleg ételre és forralt borra.

Vasárnap későn keltünk, ő itthon maradt, én elmentem a szüleimhez. Ő volt a második CSer, akinek kulcsot adtam. Aznap december 22-e volt, azaz a születésnapom. Emily csak kora délután ment be várost nézni. Este 19.00-kor találkoztunk a Széna téri Starbucksban, ahonnan átmentünk a bikram jóga órára. Az esti óra különleges karácsonyi kiadás volt. Korábban minden jógázót megkértek, hogy fehér ruhába jöjjenek, amit én jól elfelejtettem. Zsuzsi, a hely tulajdonosa adott nekem egy vadiúj fehér jóga rövidnadrágot születésnapi ajándékul, amit gyorsan át is cseréltem. Kaptam még hozzá helyben használatra egy angyalszárnyat is, amit azonnal rámadtak. Gyertyafényes óra volt, és végig karácsonyi zenére jógáztunk. Teljesen tele volt a terem, olyan 50-en lehettünk. Az óra végén a tréner bemondta, hogy Ritának születésnapja van, akkor mindenki hujjogásba tört ki, majd közösen elénekelték a boldog születésnapot nótát. Nagyon meghatódtam, nem várt ajándék volt, és egyszerre még ilyen sokan sosem énekeltek nekem. :-) Felöltöztünk, és kaptunk búcsúzóul pizzát is. Emily rettentően élvezte az edzést, utána sokáig áradozott a bikram jóga pozitív hatásáról. Amerikában már bikramozott párszor, most volt is nála edző ruha és fürdőruha is, amit aztán nálam hagyott. Majd megkapja a következő surfer, aki eljön velem jóga órára.    

Óra után elmentünk Emilyvel a Kolorba, ahol a surferem egy francia filmet akart megnézni, és amiről jól lekéstünk. Utána a Gozsduban kötöttünk ki a kedvenc ciderem miatt. Rendeltünk Emilynek pálinkát, amit alig bírt meginni. Hosszas unszolásomra hajtotta le egy mozdulattal a pohárban maradt másfél centet. Emily fizette az első kör rendelést thank you giftként. A mellettünk lévő asztalnál Hajós András sörözött a barátaival. Nem tettem róla említést Emilynek, mert neki nem sokat mondana ki is ő. 

Majd átmentünk a Szimpla Kertbe. Egy helyben verbuválódott banda éppen koncertet adott. Doboltak és fuvoláztak. Kellemes volt. Leültük és hallgattuk őket, közben forralt bort ittunk. Jó sokáig két srác pont előttünk állt és takarta a koncert képet. Emily megjegyezte, hogy ez nagyon amerikai szokás, mikor valaki blokkolja a rálátást. Felálltam és megkértem a két fiút, hogy üljenek le. Leültek azonnal. Visszamentem Emilyhez és jeleztem neki, hogy ők speciel magyarok voltak.

nyc2.jpg

Beszélgettünk kicsit az magyarországi antiszemitizmusról. Emily a beszámolóm negatív részétől kicsit megijedt, mivel maga is zsidó lány, de megmondtam, hogy nincs mitől tartania, ne aggódjon. Közben a VII. kerületben sétáltunk, meséltem neki a környékről, a régiről és a mai zsidónegyedről. Megmutattam neki a felkapott szórakozó helyeket. A New York Times a napokban közzétett egy kérdőívet, amiben a magyarországi antiszemitizmust kutatja. Magyar zsidóktól várják a kérdésekre a válaszokat. Emily felhozta a biztonság kérdést, mennyire biztonságos Budapest. Hallotta, hogy néhány kerületbe jobb, ha nem megy, de észrevette, hogy a környék ahol én lakom, az nagyon nyugis. Erre nevetve rákérdeztem, hogy tényleg New York-iként Budapesttől parázik? Egy olyan amerikai 20 milliós (NYC és vonzáskörzete) nagyvárosból jött, ahol a bűnözés sokkal magasabb, mint nálunk, és apropó, bárki vehet fegyvert (másik államban) egy Walmartban legálisan? Erre maga elé nézett, és megjegyezte, hogy na erre még soha nem gondolt. 

Később felmentünk az emeletre, ahol Emily előző majdnem hosztja felismerte a vendégemet. A srác két napja lemondta Emilyt, viszont cserébe fizetett neki egy szállodai szobát, ez nagyon rendes dolog volt tőle. Vele és egy barátjával maradtunk kb. egy fél órát. 01.30 körül viszont én kidőltem, ezért jeleztem, hogy kapjuk el a következő 01.46-kor induló buszt az Astorián. Majdnem lekéstük, futottunk végig a buszmegálló felé. Emily gyorsabban futott, és a már benn álló buszsofőrt lestoppolta, hogy várjanak meg engem is. Megvártak.  

A buszon Emily mesélte, hogy bárkivel találkozott Budapesten, mindenki remekül beszélt angolul, és nem ezt várta. Szófiában sokkal rosszabb az angolul beszélők aránya. 

Másnap délben keltünk és taxival mentünk ki a Keleti Pályaudvarra. Emily Franciaországba akart eljutni a barátaihoz. Foglaltunk neki jegyet Bécsbe, majd 4 órai továbbindulással Zürichbe. Franciaországig már nem volt helyjegy a RailJet-en. Ott eltölt majd egy napot és helyben talán több opció lesz továbbutazni Franciaországba. A nemzetközi jegypénztárban a jegykiadó MÁVos végig magyarul beszélt, nekem kellett fordítani mondatról mondatra. Lehetséges, hogy nem beszélnek angolul a nemzetközi pénztárban vagy csak lusta volt a pasi angolul beszélni? Nem értettük.

Utána elmentünk a helyi SPARba ételt és vizet venni. Visszakísértem a vonatra és felszálltam vele, mert még volt 20 percünk az indulásig. Nagyon pöpec új vonat volt. 1000 EUR egy jegy, 30 napig használhatod korlátlanul Európában és a helyfoglalásért kell fizetni 13 EUR-ót utanként. Akárhogy számolom, ezen az áron csak akkor éri meg, ha 2-3 naponta igénybe veszed. Indulás előtt 10 perccel szálltam le a vonatról. Megöleltük egymást és megígértük mindketten, hogy tartani fogjuk a kapcsolatot.   

nyc3.jpg

Az 548 óra New Yorkban blog szerzőinek megígértem, hogy felteszek egy kérdést Emilynek: Mi az amit magával vinne New Yorkba Budapestről? A válasz az volt, hogy a fürdőket, a pesti árakat és a romkocsmákat.

Kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr585709968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budapestiember 2013.12.27. 17:29:48

Kedves Szerző!

Ellentmondásba keveredett a cikkében.
vagy van antiszemitizmus, s akkor igenis kell félnie egy zsidónak Budapesten, vagy nem kell félnie, de, akkor nincs antiszemitizmus.

Más szóval, nem lehet "meg is baszni a kislányt" s "szűzen is hagyni":)

Más sóval hazudsz itt össze vissza s szándékosan rossz hírét kelti "saját" hazájának.
Saját fészkébe nem piszkít az ember, tanulja meg!:)
S nem illik hazudozni!
Ezt is tanulja meg!

Tisztelettel:
budpestiember

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.12.27. 17:40:35

@budapestiember: Kedves Kommentelő! Kérem legközelebb olvassa el figyelmesebben a posztot. Nincs állítás a cikkben, nem írtam le, hogy mi volt a véleményem ebben a kérdésben, van e vagy nincs antiszemitizmus az országban. Annyit irtam, hogy beszélgettünk a kérdésről, de hogy mit konkrétan, az nem derül ki a cikkből.

Analyzer 2013.12.27. 19:24:53

Kedves Posztolo!

Szeretnem Ont idezni, ha megengedi.

"Beszélgettünk kicsit az magyarországi antiszemitizmusról. Emily a beszámolómtól kicsit megijedt,..."

Budapestiember nyilvan erre a mondatara gondolt, es valoban felmerulhet az artatlan olvasoban, hogy Emily mitol is ijedt meg, ha On semmi ijesztot nem mondott...

Amugy kedves, erdekes poszt!

Holly Goly 2013.12.27. 19:54:56

Úgy látszik, a 12 év magyar nyelvtan sem elég, ha felnőtt (vélhetően valamennyire tanult) ember így ír az anyanyelvén. Már bocsáss meg, de iszonyúan rosszul fogalmazol, jónéhány helyesírási hibád is van, ami amúgy kár, mert a történet érdekes is lehetne...

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.12.27. 20:31:23

@Analyzer: igen, de az idézett rész nem zárja ki, hogy pozitív dolgokat is mondtam neki, ugye?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.12.27. 20:32:47

@Holly Goly: ennek ellenére végigolvastad, sőt még ahhoz is energiát merítettél, hogy kommentelj. Ez történik veled, amikor valami iszonyú? :-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.12.27. 20:34:59

@Analyzer: budapestiember nem tudom mire gondolt, annyit irt, hogy hazudtam. Biztos ő is velünk volt, és végighallgatta a beszélgetésünk, amiről itt nem írtam semmit ugye, csak én nem emlékszem rá :-)

Pesti Lokista 2013.12.28. 09:42:44

Juj, hát itt tényleg félelmetes ánti-szemitizmus tombol. Naponta támadnak meg zsidókat, meg gondolom félelemtől gyötörve járkálnak sábeszdekliben a dohány-király utcák környékén.
Tényleg el kellett mondani ennek a new yorki zsidó csajnak, legyen szegény erre a "nagy" veszélyre felkészülve. Sőt, még a New York Times felmérését is ki kellett vele elemezni, elvégre a zsidók félelme itt nálunk, az szervesen hozzákapcsolódik Budapesthez. Még szerencse, hogy ebből a nagy félelméből eredően nem küldted egyből tovább Bécsbe, remélem volt így alkalma megtapasztalni azt, hogy itt nyugodtan élhet mindenki, aki nem tépi hülyeségekkel a száját.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.01.26. 09:40:25

Egy New York-inak Budapest filléres hely, de tényleg.
New York már rég nem olyan veszélyes, mint a 70-es, 80-as években, vagy a 90-es évek elején volt, bár még mindig elég zűrös tud lenni pár környéke. Egyszerűen ma már kibaszottul drága és szerintem a hangulata is elveszett. Ahogy egész Amerika már nem az, ami régen volt.
Egy 10000 forintos masszázs csak a magyaroknak sok, egy New York-inak, az ottani árakhoz képest nem pénz.

Magyarországon, Budapesten nem az antiszemitizmus a probléma, az gyakorlatilag nem is létezik (tömegesen tanulnak Magyarországon zsidó fiatalok Amerikából és Izraelből is, business és orvosi kari képzéseken) csak pár rettegő magyar értelmiségi akarja ezt az antiszemita kérdést tematizálni. A külföldi zsidók meg nem is értik, hogy miről beszélnek, nem is érdekli őket, ők élvezik a magyarországi életüket. Plusz a rengeteg zsidó befektető. Ingatlanok, plázák stb. Nem is értik, hogy miről zagyválnak a magyar zsidó értelmiségiek. A magyar zsidók közt vannak rettegők, nem a külföldről érkezők között.
A valódi probléma a C bűnözés. Minden szélsőségtől mentesen ezt kell mondanom. Lelopják a HÉV vagy a villamos kábeleit, amikor éjszaka pár órára leáll a forgalom? Ez mi már? Kerékpárt nem hagyhatsz sehol? Bizonyos utcákba nem mehet be nem roma ember? Na ezek a napi problémák, bár az antiszemita kártya biztos nagyobb olvasottságot generál a NY Timesnak is. Csak ugye a súlypontok máshol vannak. Egy sima éttermi vagy éjszakai b
bárban történő lehúzás, túlszámlázás az igazi probléma, nem az antiszemitizmus.

7 év spanyol tanulás Amerikában kevés sikerrel? Ez hogy lehet, a spanyol az egyik legkönnyebben megtanulható nyelv egy angol anyanyelvűnek.
Mondjuk én is hallottam már amerikaiakat spanyolul beszélni. Egyszerűen borzasztó a kiejtésük minden idegen nyelven. Olyan, mint az indiaiaknak vagy oroszoknak az angolja. Baltával faragott.

A magyaroknak is teljesen feleslegesen tanítanak nyelvtant az iskolában. Helyesírást kellene csak, ahogy az angol anyanyelvűeknek spellinget. Meg gyakorlati fogalmazást. De a kőkemény elemzős, elméleti nyelvtan totál értelmetlen. Mármint az anyanyelv használata szempontjából értelmetlen, de más szempontból jó lehet.
Ez alatt értem, hogy én a magyar nyelvtan tanulmányaimból rengeteget tudtam hasznosítani az idegen nyelvek tanulása során (elméleti kérdések, összefüggések, összehasonlító nyelvtan, nyelvtani fogalmak). De magyarul nem beszélek jobban, azért, mert magyar nyelvtant tanultam. Szerintem.

Bécsben csak 4 óra? Ezt így hogy? Pedig ott lehetne pár napot elkóricálni. Inkább, mint Budapesten.

egy semleges ember 2014.02.01. 22:29:00

Ezeknek annyi eszük sincs, hogy észrevegyék, a saját kommentjeikkel támasztják alá legjobban a magyar antiszemitizmus meglétét...
süti beállítások módosítása