2013.09.26. 00:38

Diploma nyelvvizsga nélkül? Azaz hogyan tegyük még nehezebbé a diákok jövőjét

Az indexen ma megjelent egy cikk, miszerint a kormány elé kerül egy olyan törvénymódosítási javaslat, hogy nyelvvizsga nélkül is lehetne diplomát szerezni a jövőben. Ezt egy orbitális baromságnak tartom. 

Rögtön egy kissé demagóg kérdést vetek fel, de ez volt az első gondolatom a diplomakönnyítés kapcsán: esetleg vezessék azt is be, hogy államvizsgázni sem kell a diplomához, sőt, érettségi nélkül is lehessen majd főiskolára/egyetemre jelentkezni. 

A felvetés abban is téved, hogy nem fognak többen idegennyelveket beszélni attól, hogy a diploma kiadását nyelvvizsgához kötik.. Rengeteg embert ismerek, aki keményen tanult nyelve(ke)t, hogy meglegyen a diplomája, majd később ment felsőfokúzni is önszorgalomból. A nyelvtanulás motivációja több minden lehet, vagy összetett okok együttes állása. Sokaknak a kezdeti motiváció tényleg csak a nyelvvizsga a diplomához, aztán/közben rájönnek, hogy milyen sokmindenre jó még egy középfokú nyelvtudás. Ez elég indok lesz arra is, hogy a bizonyítvány megszerzése után se fejezze be a nyelvtanulást. Idegennyelvet tanulni, fejleszteni egy egész életen át kell. Egy idegennyelv középfokú elsajátítása a felsőoktatás követelménye kell hogy legyen, pont ahogy az államvizsga is az. 

nyelvvizsga.jpg
Nincs olyan, hogy bizonyos szakmákhoz nem kell nyelvismeret, amire a minisztériumi esszé hivatkozik. Idegennyelvet azért (is) kell tanulni, hogy könnyebb legyen az életünk, hogy edukálódjunk, hogy az internet ne korlátozódjon le a magyar nyelvű tartalmakra, hogy kedvenc regényeinket olvashassuk eredetiben, hogy bátran utazzunk akár egyedül is, hogy felkészültek legyünk egy kozmopolita életre is, hogy kinyíljon előttünk a világ, hogy bárhol megálljuk a helyünket a világban, hogy mutassunk példát a (leendő) gyerekeinknek.

Nekünk, rendszeresen utazóknak a couchsurfing gyakorlatilag megoldhatatlan lenne egy legalább alapfokú nyelvtudás nélkül, a középfokú még jobb, ha tartalmas beszélgetéseket akarunk folytatni a vendégünkkel/vendéglátónkkal. Az angol nyelvtudás a legkézenfekvőbb, de egyéb világnyelvek ismeretével is egész jó eséllyel lehet hosztot találni (majdnem) mindenhol. 

Munkaszerzés kapcsán is egyre szűkül az olyan munkahelyek száma, ahol kizárólag magyarok dolgoznak magyar partnerekkel. De még ha találunk is ilyet, mi a garancia rá, hogy néhány éven belül nem kényszerülünk egy munkahelyváltásra, ahol már elvárják a nyelvtudást? Egy diplomával a zsebünkben nem betanított munkásként akarunk dolgozni, hanem a végzettségünknek megfelelő állást akarunk találni, van olyan felsőfokú képzettséget igénylő szakma, ahol ma tényleg nem kell az idegennyelvtudás? Még a művészeti képzéseken is elképesztően fontos: ha színészként végzünk, lehet, hogy külföldi filmben is dolgozhatnánk, ha tudnánk angolul.. Ha festők vagyunk, akkor jó lenne határon kívül is kiállítani, ehhez viszont meg kéne érteni mit mond a galériatulajdonos Londonban.. Ha zenészek vagyunk, akkor egész biztos, hogy tele leszünk külföldi fellépésekkel. 

És a fentieken kívül van egy óriási veszélye, ha a fenti tervezet érvénybe lép: ha nem kell nyelvvizsga a diplomához, akkor a diákok többsége nem fogja megerőltetni magát sem az általános, sem a gimnáziumi nyelvoktatásban. A felsőoktatásban sem fog nyelvi órákat felvenni, hiszen csak plusz nyűg lesz. A diákok többsége még nem tudatosan tervezi a jövőjét. Egy 14-16, de akár 19 éves diák magas ívből szarik arra a kérdésre, hogy a jövőben milyen munkahelye lesz. Ez a távoli megfoghatatlan jövő a számára. Az egyetemi diploma megszerzése már egy jól belátható cél egy 15 éves gyerek számára. Aztán az iskolák után akár vállalkozhat is, ha nem akar alkalmazott lenni. Ha nincs vizsgakövetelmény, akkor a gyerekek csak "tanulgatni" fognak angolul, de nem lesz egy jól meghatározható cél, amit el kell érniük. 

A tervezett rendeletben én is erősen érintve vagyok: januárban lesz 6 éves az államvizsgám, és nincs diplomám a hiányzó nyelvvizsga miatt. Ha viszont nem teszem le a jövőben sem, akkor nem kérem, mert egyszerűen nem jár nekem. És őszintén szólva szégyellnék is egy középfokú nyelvvizsga nélküli diplomát. 

A szerző másfél éve tanul angolul "komolyan" saját módszerrel otthon tanár nélkül. A gimnáziumi és főiskolai nyelvoktatása színvonal alatti volt motiváció nélkül. 35 évesen döntötte el, hogy most már TÉNYLEG megtanul rendesen angolul. :-) És közben rettentően sajnálja, hogy nem 20 évvel ezelőtt tette ugyanezt. 

Ha tetszett a poszt kövess minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr235534116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.26. 12:44:08

Csak szólok, hogy ha tőlem két középfokot kértek volna (Szolnokon pl ráadásul szakmai közép kell , kettő is) , vagy akár csak egyet is , akkor ma nem lenne diplomám.

Egyszerűen magyar körülményekközt nekemkínkeserves volt a nyelvtanulás. Két alapfokot elvégeztem,a suliban egy alapfok elég volt a nyelvvizsgához.

Ahogy hallottalak téged beszélni egy éve, még neked is igencsak pre-intermediate angoltudásod volt.

Persze, fejleszteni kell, csak mondom, van akinek könnyebben, valakinek nehezebben megy,én az utóbbiba tartozom.

3 év Nagy-Britannia után, még most sem lennék biztos, hogy a Rigó közepem meglenne(vagy akár már központ középfokja) ), holott honosítással felsőfoknak honosítják a kinti ESOL LEvel 2-m.

És mégvalami: nem a papírtól lesz nyelvtudásod. Páromnak sincs , csak középfokúja, mégis CPE szinten tud.

tohonyagenny 2013.09.26. 18:12:33

@tildy:): jon majd mindjart a vedekezes hogy ugyandehogy tuti nemigyvolt

Egyéves Önkéntes 2013.09.27. 08:41:35

Szerintem meg mindenkinek alanyi jogon jár, hogy hülye maradhat, ha akar.
Ha nem akar érvényesülni, utazni, magasabb pozíciót betölteni, könyveket eredetiben olvasni, akkor kár erre kényszeríteni.

Pan Modry 2013.09.27. 08:43:35

@tildy:):
Szerintem egyaltalan nem lehetetlen felkeszulni es megcsinalni egy kozepet a magyar korulmenyek kozott se. En anno sokat toltam olyan jatekokat mint a wizardry v probaltam ad&d konyveket olvasni angolul, akkoriban meg online szotar nelkul, es egy ido utan a tudasom elerte a krtitikus szintet. Utana csak ra kellett egy kicsit keszulni favago modszerrel a rigo utca specifikumjaira es elsore meg is lett.
A mai diakoknak ennel sokkal konnyebb dolguk van, sokkal jobb es tobb tartalom van a neten mint amikor en voltam diak, pedig en se eroltettem halalra magam akkoriban a nyelvvizsgaert.

Pan Modry 2013.09.27. 08:46:53

@Egyéves Önkéntes:
Ezel nem ertek egyet, ugyanis teljesen felesleges olyan mernokoket kepezni draga penzert akik nem beszelnek angolul v nemetul, mert a mernok nyelvtudas nelkul nem er tobbet egy technikusnal.

Shopping 2013.09.27. 08:47:44

Már kicsit szánalmas, hogy mindenféle rossz törvényt hoznak, hátha ezzel is növelik a szavazóbázisukat.

Aki nem tud legalàbb 1 nyelvből levizsgázni, az NEM ÉRDEMLI meg a diplomát.

Ha a skandináv példát kovetnénk, miszerint a TV eredeti nyelven adja a filmeket, az összes felnövekvó generáció tudna legalább angolul! Nem is kell tanítani, ragadna a nyelv...

Pizso 2013.09.27. 08:47:54

Az ok egyszerű. Akinek megvan a diplomája, de kuka nyelvből az nem a diszidáláson gondolkozik. Ha nem kötelező a nyelvvizsga a diák lusta lesz, és nem is tanul idegen nyelvet. A suli után a pénz kell, hogy fizesse a diákhitelt, tehát elmegy dolgozni és nyelvtanulásra nem marad ideje. Örökre itt ragadt...

Egyéves Önkéntes 2013.09.27. 08:48:29

@Pan Modry: no problem. akkor majd technikusi bérért fog dolgozni.

goldenyears 2013.09.27. 08:49:06

Kezd baromira unalmassá válni ez a hiszti.

Tökjó, hogy így aggódtok a jövő generációjáért, én mondjuk más miatt aggódnék, nem a nyelvvizsga hiánya miatt, de mindegy. Tényleg azt gondoljátok, hogy a diákok nem fogják megerőltetni magukat, ha nem kell a nyelv? Hogy túl buták ahhoz, hogy felfogják, a saját érdekük, ezért ez úgymond rájuk kell kényszeríteni? Ez nem az a világ... Mindenki el tudja dönteni, milyen szinten van szüksége a nyelvre, ha nem most, akkor amikor helyzetbe kerül, tanulni meg sohasem késő.

Normális, következetes nyelvoktatás kellene az iskolába, egyébként pedig kezeljük már felnőttként azokat, akik képesek eldönteni, hol, merre tanuljanak tovább, milyen intézményben akarnak diplomázni.

indapass90210 2013.09.27. 08:49:57

@tildy:): ez az egész akkor is faszság. Biztos megcsinálod a nyelvvizsgát is, ha muszáj lett volna.

Azon érdemes inkább vitatkozni, hogy a jelenlegi rendszerben milyen a nyelvoktatás. Persze a jelenlegi adminisztráció számára egyszerűbb megoldás: szar a nyelvoktatás és vizsgarendszer? Tilcsukbe!

Szerintem igazolt nyelvtudás nélkül ne legyen diplomája senkinek.

Az a kb. 10 Nobel-díjas aggyal rendelkező, de nyelvet megtanulni nem tudó pedig egyéb kvalitásai folytán úgyis kap majd jó állást, legfeljebb nem az állami szektorban, ahol kizárólagosan a papír az érdekes, nem a tényleges nyelvtudás.

igi1 2013.09.27. 08:51:27

A diploma egy ELÔNY, se több, se kevesebb. Aki szerint nem kell az 1 hülye. Tildyre nem kell hallgatni, mert a felét elhallgatja, azért +kérdezném tőle:
A párja cpe szintjével mennyivel kap KEVESEBBET, mint az aki diplomás és ugyanolyan azintet tud. Erről szól a sztori.
A másik az a diploma amihez alapfokú elég fos, felesleges tanulni, mert azzal jó állásod nem lesz.
A harmadik aki úgy diplomazik hogy nincs háttere + nem kell a szakmája (nem fwltétlen csak büfészak) azt nem tudom sajnálni.

+1 aki azt fújja mint Hujber h minek papír az nem való társadalomba. KELL. a tudás maga nem elég , mert hatalmas keresetkülönbség van mindkét szférában! A tildy párja ezzel a tudással a helenlegi 1,5 szwresét megkeresné bármely országtol fűggetlenül.

Tildy, akkor minek koptattad otthon a padot, meg képezted magad kint, ha nem kell a papír a nyelvvizsga és csak a tudas a lenyeg. Aki ilyet mond kezeltetni kell.

Állítsuk meg a ......... 2013.09.27. 08:52:28

Ma már nem ritka, hogy két szakmai viszgát kérnek, vagy 1 szakmai és egy felsőfok kell.
Magyar körülmények között viszont magántanár nélkül nem lehet ezt teljesíteni.
Az egyetemek nagy része tojik a nyelvokatatásra, ha mégis van, az is csak pénzért, de kevés óraszámmal.Egyáltalán nincs beiktatva az óraszámba, kreditbe.

trolipotlo 2013.09.27. 08:53:24

Szerintem meg lehessen diplomát szerezni bármiféle tudás nélkül, pénzért! Ezzel a költségvetés is jól járna, mert megtakarítaná az oktatás költségeit, sőt, ha felszorozzuk a darabonként 300K-ba kerülő diplomát, egész jó kis bevétele lesz belőle. A diákok pedig sokkal hamarabb tudnának munkába állni, MAGYARORSZÁGON!!! Mivel külföldre azok kellenek, akik értenek is valamihez.

AztaQ, még pár ötlet, és leváltom az oktatási minisztert...

különvélemény 2013.09.27. 08:53:53

A középfokú angol vizsgát tett eberek 80%-a nem beszél angolul.
Ennyit a nyelvvizsgáról.
Kötelezővé kell tenni az érettségi mellé, annak lenne értelme.

Egyéves Önkéntes 2013.09.27. 08:56:08

@Illegális pártmunkás: Aztán már miért ne lehetne magántanár meg minden egyéb nélkül nyelvvizsgát tenni?!
Ezt a kifogást már milliószor hallottam, szar az egyetem, szar az oktatás, szar a könyv, szar a tanár, szarok a szabályok, pedig én már rég lenyelvvizsgáztam volna.
Aki akar, az meg tud tanulni. Főleg manapság, amikor a neten szinte bármiről szinte bármilyen nyelven mindent (könyvet, videót, hanganyagot) lehet találni.
Aki meg nem akar, az elkezd kifogásokat gyártani!

Zedder 2013.09.27. 08:57:10

@Pan Modry: pontosan. Azt kellene megérteni, hogy a nyelvvizsga nem azt méri, hogy ki mennyire frankón beszél egy nyelvet - az csupán egy kipipálandó elem a listán a maga rigó utcás hülyeségeivel.

Egy felsőoktatásban tanuló és ott diplomát szerezni kívánó egyednek fel kell tudnia készülnie egy tetszőleges vizsgára. A nyelvvizsga is egy ilyen n+1. megmérettetés.

Utána ha megvan, akkor örülhetsz, és az életcélodtól függően vagy tényleg megtanulod a nyelvet, olvasol idegen irodalmat, publikációkat, kimehetsz külföldre, akármi... Vagy otthon maradsz, és úgy tehetsz, mintha a magyar nyelv lenne a non-plus-ultra, és bezárkózol...

Én ugyan sosem éreztem magam nyelvzseninek, de mégis el tudtam sajátítani középfokú nyelvvizsga szintén mind az angolt, mind a németet, közoktatásban, magántanárok nélkül, önállóan felkészülve (számítógépes játékok, könyvek, műholdas TV). Ennek lassan már 20 éve, ha akkor olyan lehetőségeink lettek volna, mint ma (lásd interneten elérhető anyanyelvi anyagok, tanfolyamok, filmek, chat, stb.), hát bizony a seggünket a földhöz csapkodtuk volna örömünkben.

Egyéves Önkéntes 2013.09.27. 08:57:33

@különvélemény: vagy az egyik szabadon választott tárgyból angolul-németül-pirézül kellene vizsgázni. Ott aztán nem beszélhetnél mellé, meg nem hivatkozhatnál a papírokra.

Gera 2013.09.27. 08:57:48

Egy hónapja még ott tartottunk, hogy a hülye Klinghammer szerint el kéne gondolkozni a nyelvvizsga, mint felvételi követelmény bevezetésén, mert ugye a középkorban is latinul paroláztak a parasztgyerekek, akkor a maiak is képesek lennének erre, most meg már a diplomához se kelljen? Egy kibaszott vicc ez az ország.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.09.27. 08:58:55

Finnországban senkinek nem volt nyelvvizsgája azon kívűl amit érettségin szerzett osztályzatot és mégis mindenki beszélt angolul, még emlékszem egyszer bejött egy tag valami javítást elvégezni a lakásba és el tudta mondani hogy "I just came back because I left my tools here." Ilyet nálunk mikor fog mondani egy vízvezetészerelő.
És ez pontosan azért van mert hallják a tévében. És nem csak az angolt hanem a németet, svédet, norvégot, dánt, franciát és az olaszt is. Idehaza nem lehet idegennyelvet hallgatni. Nyelvet hallás után tanulunk, ahogy a csecsemő. Könyvből kurvára nem, meg tesztekből. Az semmire nem jó.

Aureliano Buendía ezredes 2013.09.27. 08:59:47

A nyelvvizsga pénzbe kerül, így ahhoz kötni a diplomát szerintem is necces. Ugyanakkor nyelvtudás nélkül senki ne kapjon már diplomát. Tehát az egyetemek vezessenek be egy egységes nyelvtudás-felmérőt, és aki ezt megugorja, az kapjon diplomát.

A Spanyol Inkvizíció 2013.09.27. 09:02:18

@Wind Callman tér: ??? Mi az hogy nem lehet hallani idegen nyelvet?
Tévéről, internetről nem hallottál még?
Vagy kitől várod el, hogy felolvasson neked?
Az angolkisasszonyoktól?

Zedder 2013.09.27. 09:03:18

@goldenyears: " Tényleg azt gondoljátok, hogy a diákok nem fogják megerőltetni magukat, ha nem kell a nyelv? Hogy túl buták ahhoz, hogy felfogják, a saját érdekük, ezért ez úgymond rájuk kell kényszeríteni? Ez nem az a világ..."

Tényleg azt gondolom. Már hogyne lenne az a világ? 10 éve is az volt, amikor diplomáztam, és most még csak még inkább az a világ.

Meg se tudom számolni hány egyetemi havernek lett elmeszelve az "élete", csak mert lusta volt letenni azt a fránya nyelvvizsgát. Sőt, a nyelvekkel is konkrétan küszködtek, merthogy minek az, Magyaroroszágon magyar egyetemen tanulunk, nemde?

Ez az első években így is volt, aztán amikor jöttek az angol nyelvű jegyzetek és szakirodalom, akkor ment a szűkölés.

Később meg azon ment a szűkölés, hogy nem találnak állást. És még akkor sem fogták fel, hogy valamit elkúrtak. Felnőtt fejjel sem.

Szóval megérte ilyen embereket az állam pénzén éveken keresztül taníttatni, hogy aztán elmenjenek egy sokadrangú, alul fizetett (-> a munkáltató nagyon kevés adót/járulékot fizet utána az államnak!) munkahelyre?

Kelly és a szexi dög 2013.09.27. 09:03:39

Pusztán a mindennapokhoz is kell már a nyelvismeret - a sok tesióra felét át kellene adni nyelvoktatásra!

kallodo 2013.09.27. 09:03:40

Az egyetemisták fogják alkotni a jövő értelmiségét.A logikus és következetes önálló gondolkodás és probléma megoldó képesség viszont alapkövetelmény ahhoz hogy valaki elmondhassa hogy értelmiségi. Ezt a képességet pedig a matematika (vagy fizika stb.) méri a legjobban. Úgyhogy én kötelezővé tenném, hogy csak az kaphat diplomát (lehet az humán, vagy nyelvész is) aki mondjuk matematikából vagy egy hasonló reál tárgyból,képes leszigorlatozni.
Akkor vinnyoghatna a sok csökött agyu kis mitugrász, mint a cikkíró is, hogy nem kap diplomát, viszont aki kapna diplomát az legalább felismerné azt a nyílvánvaló tényt, hogy csak és kizárólag a szaktárgyakból kell a megfelelő tudás ahhoz hogy valaki kapjon e diplomát. Ezért is az államvizsga szükséges, mivel a szaktudást méri, mint ahogy érettséginél felvételizni is szaktárgyakból fog a jelentkező. Tehát az adott szaktól függ, hogy annak műveléséhez szükség van e középfokúra idegennyelvből, vagy sem, azaz a kormány döntése jogos és az volt az abszurd helyzet ami idáig folyt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 09:05:29

@igi1: Semennyivel. Ugyanis nem Magyarországon élünk, kinn meg nem a papírt nézik. Ennyit az elhallgatásról.

@Dövan: Oké, mi az az igazolt nyelvtudási szint, ami mindenhol kell? Igen, megcsináltam az alapfokot, nálunk azt kérték.

Szerintem elég lenne államvizsgán idegen nyelven tartani egy 5 perces prezentációt, abból kiderülhetne.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.09.27. 09:06:06

@Pizso: +1

én faluban laktam, mégis két rigó szerinti középC-vel érettségiztem. Ha én meg tudtam, csinálni, akkor más is.

Pizso 2013.09.27. 09:06:25

@igi1: Én alapfokkal dolgozom egy német cégnél. Alapfokum van angolból, de nem azt nézték, hanem hogy folyékonyan beszélek, megértem amit nekem mondanak és a válaszom sem egy yes vagy egy no. Többször is megjegyezték, hogy én tényleg magyar vagyok, mert a többieknek "tájszólása" van, míg nálam ez alig érződik. Melesleg közel 1 milliót viszek haza, nem tudom mi lenne ha lenne egy középfokúm... Semmi, mert az csak papír, míg én az évi 200nap külföldön töltött idővel szereztem a tapasztalatokat. A nyelvtan miatt tuti nem tudnám letenni a középfokút (és a munkavitelem miatt nincs is időm erre, hogy felkészüljek), de angolul tartom az előadásaimat és oktatok is (nem angolt azért).
Szóval van az az élethelyzet és a külföldi meló zömmel ilyen, hogy a papírral kitörölheted a hátsód, mert az interview-n nem a papírral kell elbeszélgetned hanem azzal aki fel akar venni. Persze kis hazánkban a felvételiztető csak a papír meglétét nézi.
Én is a fiam nyomom. A középfokúja 15 évesen megvolt éretségivel, de kell a tapasztalat és ezért 1 évre ki akarom küldeni valahova, hogy tudja használni is amit megtanult.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 09:06:31

@igi1: Fos diploma? Két mérnöki diplomám van, infós és villmérnöki. A 2000-es évek elején elég volt rá az alapfok.

northern lights 2013.09.27. 09:06:58

"Ha nincs vizsgakövetelmény, akkor a gyerekek csak "tanulgatni" fognak angolul, de nem lesz egy jól meghatározható cél, amit el kell érniük." nyelvvizsgától nem lesz nyelvtudásod, főként ha nem is használod az általad letett nyelvet, a nyelvtudás használat nélkül exponenciálisan visszafejlődik...
Alapvetően szerintem ne az legyen cél, hogy nyelvvizsga meglegyen, hanem saját szakod, szakmád szakszavait, kifejezéseid tudd használni és meg tudd értetni magad(lehetőleg nem activtizve), tudj kommunikálni. Volt erre egy jó példa angol és francia pilóták szálltak le utántöltésre egy volt afrikai gyarmat repterén, a franciák felszálltak a töltés után 30 perccel, az angolok "csak" 4 óra múlva, Angliában megtanulták hogy kell franciául helyesen leírni kimondani: nagymamámnak a kék tintával írtam levelet a zöld patronos tollammal, csak épp NATO szabványú vonatót nem tudtak kérni. nekik volt franciából nyelvvizsgájuk is... :)

Szóval ha a diplomához (degree, diploma-t a okj-s v. népfőiskolás képzésekre használják) kimeneti követelmény egy nyelvvizsga, akkor azt kell teljesíteni.

Zedder 2013.09.27. 09:07:46

@Aureliano Buendía ezredes: "A nyelvvizsga pénzbe kerül, így ahhoz kötni a diplomát szerintem is necces. "

Ez is egy fura felfogás. A diploma NEM JÁR. Azért tenni kell valamit. Igen, pénzbe is kerül. Szerinted azok a diákok 3-4-5-6 évig ingyen laknak, ingyen esznek, ruházkodnak, ingyen kapják a tankönyveket, ingyen van az utazásuk, vagy mi???

A nyelvvizsa költsége kb. nulla, elenyésző egy egyetemi képzés teljes (ön)költségéhez képest.

JohnHenry 2013.09.27. 09:09:42

@Shopping: végre valaki látja a lényeget: ennek is csak rövidtávú szavazatszerzés a célja... a sok hülyének csak annyi jön le belőle, hogy nem kell nyelvtanulással vesződni, több idő marad bulizásra, szavazzunk rájuk o_O

JohnHenry 2013.09.27. 09:11:18

@goldenyears: jártál mostanában mondjuk az eltén? nagyon naív vagy a mai fiatalok szellemi állapotát illetően :D

vitéz Beverneky (törölt) 2013.09.27. 09:13:16

Nagyon helyes, beszéljen több nyelven az az orvos sokkal jobb ha sok nyelven közli a pácienssel, hogy még egy injekciót sem tud beadni, de más gyógyításra sem képes képzetlensége és az anyagi háttér hiánya miatt!!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 09:14:32

@peetmaster: Mint írtam én nem. Szegény családból jöttem, a kolit, kaját főiskolán magamnak kellett álnnom, ergó dolgoztam. Erasmussal kimentem a Norvégokhoz tanulni 3 hónapra (angolul tanultunk kinn), majd hazajöttem és letettem az alapfokú angolt. Közép nem ment volna.

De ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell a nyelvtudás. A nyelvtudás nagyon is kell, az, ahogy Magyarországon követelik, az nem ér sokat. Mert leteszi és elfelejti, nem valós tudás.

JohnHenry 2013.09.27. 09:15:16

@trolipotlo: ezzel az a baj, hogy már most is tele vannak a recepciók diplomásokkal, de már udvari munkást is láttam tanári diplomával o_O ezzel persze nem lenne gond, mert dolgozzanak csak, viszont így egy sima középfokú, esetleg 8 általános végzettséggel lassan már takarítónak sem lehet elmenni.

Pizso 2013.09.27. 09:15:22

-Mayday, mayday! I'm sinking! I'm sinking!
Parti őrség:
-What do you thinking about? :)

Pizso 2013.09.27. 09:18:03

@vitéz Beverneky: Nem az orvos adja be az injekciót, de az orvosi könyvek bizti nem magyarul jönnek ki.

randomuser1 2013.09.27. 09:22:03

okos, megint sikerült a lényeget elsikkasztani, most mindeki azért üvoltözik, h miazhogynemkötelező a nyelvvizsga, nem azért, h faszénemlehet hatékonyan idegennyelvre oktatni a pulyákat ha már úgyis 12 évig szenvednek az állami egyehülynevelő lágerben?
bőven elég lenne egy tanszéki szigorlat is a nyelvtudás felméréséhez, budán a monszántó se kér nyálvizsgapapírt az interjún meg a londoni paki étterem tulaja se...

vitéz Beverneky (törölt) 2013.09.27. 09:22:24

(Egyébként én javasolnám, hogy az itthon maradó orvosok, kezdjenek sürgősen lovári nyelvet tanulni.)

2013.09.27. 09:22:50

@igi1: elég hülye cég aki nem nyelvet beszélőt, hanem nyelvvizsgást keres...

Netuddki. 2013.09.27. 09:23:12

Nem nyelvvizsga papír kell hanem idegennyelv tudás. Ergo ha a szakmádhoz angolul kell olvasnod akkor le sem tudsz diplomázni ha nem tudsz angolul olvasni. nem tudom mit akartak elérni egy plusz sajtpapírral?
Ha valóban azt akarják, hogy valóban tudjon nyelvet a diplomázó, akkor tessék azon az idegen nyelven államvizsgáztatni! Ennyi. Bírom amikor a megélhetési, hülye "politikusok" hoznak törvényeket olyan dologról amire semmi rálátásuk sincsen. A józan paraszti észről már nem is beszélve...

popszegecs 2013.09.27. 09:23:31

"szégyelnék", talán először magyarul kellene megtanulni

Pizso 2013.09.27. 09:23:32

@peetmaster: Grat. Nekem akkor nem kelett. Most meg már időm nincs. Ha nem csöppenek bele a nagyvilágba és egy zárt társaságba nem is nyilt volna ki sose a szemem. Most már látom, hogy német és angol nélkül be vagy zárva kicsiny országodba, mert magyarul szinte senki nem tanul meg. Ha el akarod olvasni ami előre visz, ha szeretnél kitörni, igenis nagy szükség van a nyelvre.

gyárvárosi 2013.09.27. 09:23:47

Német céghez jelentkeztem. Behívtak interjúra, mivel beírtam az életrajzomba, hogy beszélek németül, német kolléga felvételiztetett. Nem kért nyelvvizsga bizonyítványt, elég volt neki,hogy megértem, és a szakmai nyelvi tudásom is megfelelő. Ma sincs hivatalos nyelvvizsga papírom, igaz még sem Ausztriában, sem Németországban senki nem kérte, mielőtt beszédbe elegyedtünk.
Itthon, és leginkább a közszférában misztifikálják a nyelvvizsga papirt, mert ugye azért plusz pénz jár. Egy multinál vagy beszélem az ott elvárt és használt nyelvet, vagy csak olyan beosztást kaphatok, ahol nem kell használni az adott nyelvet, és annyi fizetésért is!

komment2010 2013.09.27. 09:24:48

@peetmaster: Én attól tartok Pizso-nak van igaza. Nekem is ez volt az első gondolatom: basszus ma már szinte lehetetlen csak egy országban leélni az életed illetve úgy hogy ne kerülj komolyabb kapcsolatba legalább az angollal. Szakanyagok, hobby, kikapcsolódás vásárlás stb. Ilyen a világon nincs, hogy ne beszéljen valaki legalább 1 idegen nyelvet értelmes szinten. De most lesz, mert így nem kell attól tartani hogy elmegy a delikvens. És főleg ugye ez az értelmiségi embereket veszélyezteti hogy tanulnak azt jól elhúznak! Ha ehhez hozzáveszitek hogy most szigorítják a nyelviskolák működési feltételeit is (a saját haverjaik profile-jára szintén) akkor majd jól megmondják ki tanulhat nyelvet és ki nem. Lesz itt olyan mennyiségű hülye ember az országban hogy öröm lesz nézni! A gépsorok mellé jó lesz az is... Azt az ilyen ember meg nem kérdez sokat! Annak is megvan a mai világban az előnye. Ehhez már tényleg nincs mit hozzáfűzni.... :(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 09:24:59

@tildy:): állnom, és norvégokhoz. Nem olvastam át amit írtam.

Na szóval nálunk pl. rengeteg "A-level"-es is dolgozott, diploma nélkül. És kinn ezt látom, semmivel sem kezdesz anyagilag alacsonyabb szinten, ha esetleg nincs diplomád, de értesz hozzá. Az sem ciki, ha 40 évesen csinálod meg végül az első diplomád.
Persze sok helyen kérik ott is a diplomát,pl. orvos nem lehetsz anélkül, de pl. programozó simán, és pont ugyanannyival indíthatnak, mintha diplomád lenne.

De most őszintén, aki dolgozott már külföldön valaha, nézték a nyelvvizsgáját kinn?

Szerintem nem. Kommunikációra kéne rámenni itthon, mert azt használja az ember.

Kell a nyelvtan is, csak nem így, ahogy most van.

Netuddki. 2013.09.27. 09:25:42

@kovi1970: Persze lehet az egész mögött az áll, hogy pár politikusnak van valami kötődése pár nyelveket oktató, nyelvvizsgáztató céghez. Sajnos ez Magyarország, ahol a választott vezetőink aprópénzért árusítják ki a saját választóikat...

vitéz Beverneky (törölt) 2013.09.27. 09:26:00

@Pizso: 1.Régebben , ha nem volt nővérke, az orvos is betudott adni injekciót.
2.Németországban igenis az orvos adja az injekciót, de a vénásat minden képen.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2013.09.27. 09:30:54

Szerintem tok felesleges a diplomat nyelvvizsgahoz kotni. A munkaeropiac ugyis nyomast gyakorol majd rad, hogy tanulj. Szerintem ma magyarorszagon, az allashirdeteseket bongeszve, nincs olyan allas ahova ne kene nyelvtudas. multkor meg egy gepgyari operatortol is nyelvtudast vartak :)
A piac donti el, hogy milyen tudasra van szukseg es nem az allam. Az allam legfeljebb josolni tud, amit a hallgatoi kvotakban fejt ki.

Pizso 2013.09.27. 09:36:06

@vitéz Beverneky: Szerintem most is betud, de a növérkének ebben több a tapasztalata. Én inkább rá bíznám Mon. Bár injekció kérdésben, (hála égnek) nem tudok neked érdemben nyilatkozni. ;)

realcarlos 2013.09.27. 09:37:37

Az érvelésed nem állja meg a helyét. Nem érzed önellentmondásnak azt, hogy egy 15 éves srác már jól behatárolható célnak tekinti a diploma megszerzését, de képtelen belegondolni, hogy rá 1-2 hónappal több esélye lesz a munkaerőpiacon, ha van mellette egy nyelvvizsgája?

Azzal lehetetlen nem egyetérteni, hogy bizonyos szakokon teljesen felesleges bármilyen fokú nyelvvizsga. Attól, hogy kitalálták, hogy egy óvodapedagógusnak, netán szocmunkásnak egyetemen kell tanulnia, attól még soha az életben nem lesz szüksége más nyelvre a magyaron kívül. Nincs eltiltva tőle, hogy ettől függetlenül megtanuljon egy nyelvet. Lehetséges, hogy a plusz nyelvtudást plusz fizetéssel fogja honorálni a munkáltatója, vagy csak egyszerűen versenyhátrányba kerül a többi szakmabelivel szemben, aki ismer nyelveket. Ez van, ilyen a világ. Ezt hívják úgy, hogy öngondoskodás.

Ez a szabály csupán bebetonozza az állampolgárokba azt, hogy semmi szükség öngondoskodásra, állambácsi úgyis mindent jobban tud. A diplomára vágyó emberek többsége nem azért akar továbbtanulni, mert jó meleg van a campusokon (bár már ez se igaz...), hanem mert javítani akar későbbi elhelyezkedési lehetőségein, a társadalom hasznos tagja szeretne lenni, netán urambocsá' magasabb fizetésre vágyik.

Én is lediplomáztam, képes voltam összehozni egy angol közepet, de például abszolút hülyeségnek tartom, hogy a jelenlegi master szakomon elvárnak még egy középfokot egy másik nyelvből. Nem nemzetközi-kapcsolatok/gazdálkodás/stb szakos vagyok, viszont nem tartom reális követelménynek azt, hogy a nulláról kell két év alatt összehoznom még egy középfokot egy olyan nyelvből amit ezelőtt sohasem tanultam. Mellette még látogassam az órákat, meg persze dolgozzak is.

Pizso 2013.09.27. 09:38:25

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell): Gondolom SMT gyártás. Ericsson Kumlában (Svédország) az összes operátor beszél angolul...

Sejehaj 2013.09.27. 09:39:10

A diákok, de mindannyiunk életét könnyíteni kellene. Bürokráciával értelmetlen mindent befagyasztani. Mondjuk egy-egy Kar lehetne már itthon is annyira nívós, hogy angol nyelvismeret nélkül ne lehessen elvégezni...

Egyébként meg itt egy vicces kezdeményezés a diákok életét könnyítendő: www.facebook.com/irjpontosan

Jó lenne ha végre valakik azon is törnék a fejüket, hogy lehetne az életünk egyszerűbb!

Muad\\\'Dib 2013.09.27. 09:40:40

Nekem pl. nincs angol nyelvvizsgám. Mégis kiválóan tárgyalok és levelezgetek a külföldi partnereinkkel, akiknek a termékeivel foglalkozom. Mivel most ismét készülök egy sulit elvégezni, már előre elegem van, hogy mehetek nyelvvizsgázni, olyanokhoz, akik a legirrelevánsabb dolgokat tudjak kérdezni az írásbeli tesztek során. Hurrá!
Mellékesen még egy állásinterjún sem kérdezte meg senki tőlem, van e nyelvvizsgám. Azt kérdezték vállalom e, hogy angolul társalogjak velük egy darabig. A nyelvvizsgára manuálisan be lehet tanulni a felesleges baromságokat és letenni a középfokút. Utánam meg kitörölni vele a segged. Időrabló baromság, amitől senki nem fog megtanulni egy nyelvet sem...

vitéz Beverneky (törölt) 2013.09.27. 09:42:28

@Pizso: Sajnálom, de nincs igazad, kívánom, sokáig ne kerüljön rá sor, hogy orvosi beavatkozást kelljen megélned.
Külföldön a beavatkozásokat az orvos végzi, az ápolást az ápoló személyzet.
Ott mindkettő meg van fizetve és ezért el is látja a feladatát.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2013.09.27. 09:45:34

Ebben az egész javaslatban szerintem nem is az a legérdekesebb, hogy vajon ez segíti-e a nyelvtanulást, vagy éppen hátráltatja.

Az igazi üzenet maga az ötlet és annak indoklása (ettől lesz több diplomás és jobb a százalék): annyira nyilvánvalóan világít rá mindez arra, hogy a döntéshozók mennyire nincsenek tisztában a jelenlegi világgal (vagy mennyire nem akarnak tudomást venni róla), hogy az valami egészen félelmetes.

Az egész tendencia homlokegyenest szembe megy az oktatás mint olyan lényegével. Ha a 21. században nem jutunk el oda, hogy felkeltsük az ifjúságban az érdeklődést, megteremtsük az igényt, és ezáltal teljesen természetessé tegyük a nyelvtanulást, akkor nagyon sötét jövő elé nézünk. Soha nem állt még akkora kihívás előtt az oktatás, mint napjainkban. Engem őszinte félelemmel tölt el, hogy a vezetők mennyire nem látják, hogy mi zajlik körülöttünk, és miként lehetne felkészíteni a fiatalokat az ebben a világban, a jövőben való boldogulásra.

Kicsit bővebben és összeszedettebben, ha érdekel valakit:
voyager.blog.hu/2013/09/26/80_igeny_kontra_kovetelmeny_avagy_gondolatok_a_felsooktatasi_strategiarol

Gera 2013.09.27. 09:45:35

Az államnak lehetnek bizonyos céljai, amiknek az elérése érdekében szabályoz dolgokat. Ha például az a cél, hogy legalább a diplomások beszéljenek egy idegen nyelvet, akkor erre a létező legegyszerűbb megoldás az, ha a diplomát nyelvvizsgához kötik, a nyelvtanulást meg oldja meg mindenki, ahogy akarja. Erről szól az egész. Lehet itt pampogni, hogy de nem is nyelvvizsga kell, hanem nyelvtudás, de a nyelvtudás mérésének a legegyszerűbb módja a nyelvvizsga, ami mindenki számára könnyedén hozzáférhető és aránylag egységesnek mondható. Persze ilyenkor kötelezően elhangzanak azok az ostobaságok, hogy hiába beszél valaki egy nyelvet, nem tudja letenni a nyelvizsgát és hasonlók, de aki látott már középfokú nyelvvizsgát, tudja, hogy mekkora egy primitív semmi. Esetleg pár nap felkészülést igényelhet néhány hülyeség felfrissítése, de semmi több.

Pizso 2013.09.27. 09:45:45

@realcarlos: "Én is lediplomáztam, képes voltam összehozni egy angol közepet, de például abszolút hülyeségnek tartom, hogy a jelenlegi master szakomon elvárnak még egy középfokot egy másik nyelvből."
Ez csak egy szimpla szűrő, hogy legyen is értéke a mester szaknak. Lehet néha illogikusnak tűnik és néha az is.

Pizso 2013.09.27. 09:48:22

@vitéz Beverneky: Neked javaslom a Patch Adams filmet. Igaz nyelvekről szó sincs, de mégis mélyen arról szól amiről beszélsz. (sajnos)

flamer 2013.09.27. 09:51:06

@goldenyears: "Tényleg azt gondoljátok, hogy a diákok nem fogják megerőltetni magukat, ha nem kell a nyelv? Hogy túl buták ahhoz, hogy felfogják, a saját érdekük, ezért ez úgymond rájuk kell kényszeríteni?"

Nem, ezt nem gondoljuk, hanem tudjuk, hogy van egy elég nagy ilyen réteg. A mostani rendszerben is van egy csomó hülyegyerek, aki képes arra, hogy úgy jusson el államvizsgáig, hogy nincs nyelvvizsgája - pedig legkésőbb a beiratkozás óta tudja, hogy meg kell csinálnia.
Mi lenne akkor, ha nem is lenne kötelező?

morbiczer 2013.09.27. 09:52:31

1. Mindig nagyon megnevettet, amikor azt irjak, hogy "beszelem en jol a nyelvet, de a nyelvvizsgat nem tudnam letenni". Ha tenyleg van hasznalhato nyelvtudasod, akkor a kozepfokot lerakod siman.

2. Ha nem tetszenek a "Rigo utcai baromsagok", akkor keress magadnak egy masik vizsgaztatot. Kulonosen angolbol kismillio lehetoseg kozul lehet valasztani.

3. Magyarorszagon botranyos a lakossag idegennyel-tudasa. Katasztrofa. Ha eltorlod a diploma nyelvvizsgahoz kotottseegt, akkor ez csak romlani fog.

4. Vicces (illetve szomoru), hogy masrol sem szolt az elmult evekben a kormanyzati propaganda felsooktatas ugyben, hogy feleslegesen kepezzuk a diplomasokat, es tarsadalmi szinten milyen kar, hogy diplomaval nem tud elhelyezkedni, erre most meg tovabb rontanak az elhelyezkedesi eselyeket.

Muad\\\'Dib 2013.09.27. 09:53:38

@flamer:
Na és ki nem sz*rja le? Tudod milyen magasról tesznek arra a külföldi partnereim, hogy van e nyelvvizsgám? Sőt, képzeld én sem szoktam kérdezgetni őket, van e papírjuk angolból...

Muad\\\'Dib 2013.09.27. 09:55:12

@morbiczer:
SEMMIT nem fog romlani. Rengeteg ember van, aki leteszi a nyelvvizsgát a diplomához, de egy szót sem képes fél év múlva beszélni az adott nyelven. Ez a rendszer baromság, úgy, ahogy van. Az általános és középfokú képzésben kell megteremteni az idegen nyelv megfelelő oktatását. Akkor fog javulni a helyzet.

dr Smittpálelnökúr 2013.09.27. 09:55:22

Csak szólok, hogy nagyon sok helyen nincs nyelvoktatás felsőoktatási intézményben.

Persze értem, tanuljon magától, a szabadidejében, de mindenestre furcsa, hogy a követelmény elő van írva, de az ahhoz szükséges feltétel nincs megteremtve.

Valaki írta, hogy egy mérnöknek muszáj idegen nyelvet ismernie. Ez igaz, viszont a terv nem MINDEN területen szüntetné meg a nyelvvizsga kötelezettségét, hanem csak egyes esetekben.

Például árulja el valaki, hogy a társadalombiztosítási szakelőadói végzettséghez miért kéne bármilyen nyelvvizsga?

Az az érv, hogy "Nekünk, rendszeresen utazóknak a couchsurfing gyakorlatilag megoldhatatlan lenne egy legalább alapfokú nyelvtudás nélkül" mennyiben befolyásolja a diplomához szükséges nyelvvizsga körüli vitát? Csak diplomával lehet utazgatni?

Ha utazgatni akarsz és úgy gondolod, hogy ehhez nyelvet kell tanulnod, tedd meg!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 09:55:56

@Gera: Csak amennyit hallottam róla, hogy évek óta kinn élő, nyelvet rendesen beszélő embereket kivágtak, én bele sem mertem fogni.(Volt aki 6 évet élt Németországban , jól beszélt, csak ugye dialektussal, a tanár szerint meg nem tudott németül, kivágta).

Lehet hülyeség, de nálam pl ayok a tárygak mentek jól, amit könnyű volt felfogni, és nem seggelni kellett.

Persze, lehet kínkeservesen meglett volna a középfok, de kitörölhetem vele, ha valójában nem beszélem, és elfelejtem pikkpakk.

Azt mondod primitív semmi. Szerintem simán bele tudnak húzni a csőbe , ha úgy akarnak.

Tegye fel a kezét, aki tanulta még a "shall" használatát. És ki tudja használják-e , mennyire gyakran, és kik?

De az is vicces lenne, hazahozom a kinti papírt ( ott sem a papírért, hanem a tudásért jártam suliba) , felsőfoknak honosítom, a családban meg akét jóember a papíron középfokújukkal, valóságban, papír nélkül cpe (felsőfok) szinttel a földbe "aláz".

Absolút egyetértek azzal, aki azt mondja, az államviszga menjen idegen nyelven.

strucc007 2013.09.27. 09:56:09

Annak ellenere, hogy kotelezo volt eddig a nyelvvizsga, siralmas a magyarorszagi fiatalok nyelvtudasa. Meg azoke is, akiknek ott diszeleg a kozep-, illetve felsofoku nyelvvizsga bizonyitvanyuk valamelyik fiokjukban. Aki nem hasznalja, annak teljesen felesleges, aki meg igen, annak nem szamit a papir, elobb-utobb megtanul rendesen, de az akcentustol csak kinti elet szabadithatja meg.
Ennek az egesz nyelvvizsgas baromsagnak akkor lenne csak ertelme, ha olyan szinten beszelne mindenki legalabb az angolt, mint mondjuk Svedorszagban, de mar az is eleg lenne, ha ugy beszelnek, mint Ausztriaban :) Tudom, mas nyelvcsalad, stb, de a keleti blokkban nagyon rossz a tanitasi modszer, szerintem. En is vegigszenvedtem a gimi es az egyetem angolorait, utaltam is oket, most megint az angolt hasznalom a boldogulashoz. Es igen, nem az iskolaban tanultam meg angolul, es szerencsere magyar akcentusom sem volt sosem :D

Pizso 2013.09.27. 09:56:43

@Gera: Lehet igazad van, de anno biztos nem így volt. Amikor én tanultam, csak a Rigó utca létezett ahol kicsinyesen rámentek a dolgokra. Na azt a szintet tuti nem vinném át, de lehet, hogy egy középfokúm a mai világban simán menne nekem is. Ha majd rászorulok le is teszem, de lehet, hogy inkább elmegyek pl Ausztráliába és akkor a papír nem ér megint semmit, mert pap

Pizso 2013.09.27. 09:57:39

@Pizso: "mert papír ide vagy oda meg kell írjak egy tesztet és csak az számít."

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.09.27. 10:00:54

@realcarlos: egy 15 éves célja, h befejezze a gimnaziumot es utána jó egyetemre vegyék fel. Igen, ugy gondolom, hogy egy átlag 15 éves nem gondolkodik a minőségi munkahely megszerzésének esélymaximalizásán.

Óvónéninek is kell a nyelvtudás, ha szeretne idegen nyelvű óvodában állást kapni, ahol magasabb a fizetés, mint az államiban.

A szocmunkasnak szinten kell a nyelvtudás, ha művelni akarja magát a szakmájában az egyetem után is: külföldi szakcikkek olvasása, lehetőség külföldi munkahely megszerzésére stb.

popszegecs 2013.09.27. 10:00:59

@Emmanuel Goldstein: betűk egymás utáni sorban való olvasása!=szövegértés

Pizso 2013.09.27. 10:03:55

@Muad\\\'Dib: +1
Vagy még elöbb oviban, bölcsiben. :)

Gera 2013.09.27. 10:04:36

@tildy:): Nyilván vannak hülyeségek egy nyelvvizsgán, de egy számításelmélet szigorlaton is vannak hülyeségek és az is kellhet a diplomához. Nehogymár ne lehessen megugrani ezt a lécet. Az államvizsgás ötlet nem lenne rossz szerintem se, de tartok tőle, hogy ott még inkább lennének visszaélések és a megkövetelt szint se lenne egységes semmilyen szinten.

Darth Revan 2013.09.27. 10:04:48

a Fideszt zavarja, hogy annyian mennek kulfoldre dolgozni. Egyszeru a keplet, aki nem beszel nyelveket, az nem fog lelepni a diploma megszerzese utan.

A kovetkezo lepesben megtiltjak a az idegen nyelv tanulasat. :)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.09.27. 10:09:40

@dr Kangörény: a bloghoz kötődik az utazás említése, mint ok. A blog a couchsurfingről szól.

tmm 2013.09.27. 10:10:20

Elvárás az oktatási intézményektől, hogy nemzetközileg elismert diplomát adjanak. Nyelvtudás nélkül hogy lehet egy diploma nemzetközi? Másrészről a felsőoktatás a tudományos életre készíti fel az embereket, nem pedig "szakmát" ad. A tudományos élet része az irodalomkutatás. Szakirodalom angol nyelven van, te meg el sem tudod olvasni. Publikálni kell, azt angol nyelven fogják olvasni. Diplomás fizetést akarsz, de közben kell hozzád egy tolmács? A leghíresebb amerikai, angol egyetemeken végzettekkel akarod felvenni a versenyt, de nem ismered az általuk beszélt nyelvet?
Az angol nyelv ismerete elengedhetetlen a diploma megszerzéséhez, és használatához. Nem egy élő idegen nyelv, hanem konkrétan az angol.
Indiában, Kínában százezrek kerülnek be úgy egyetemekre, hogy tárgyalóképes angol nyelvtudásuk van. Simán lenyomnak minket, és, ha nem tartjuk a lépést, akkor egyre kevesebbet fog érni a magyar diploma. Eltűnünk a süllyesztőben, mert egyesek nyafognak, hogy nem képesek megtanulni az egyik legegyszerűbb élő idegen nyelvet.
Munkaerőpiac: külföldön nem szempont, hogy magyar legyél, de beszélned kell angolul. Hazánkban versenyképes (uram bocsá' magas) fizetést multinál lehet kapni, azok meg elvárják, hogy tudj angolul. Nem élő idegen nyelven kell beszélned, hanem angolul.

Aki lusta tanulni, vagy csak nyafog, az húzzon el az egyetemekről, és adja át azoknak a helyét, akik tényleg el szeretnének érni valamit, és hajlandók áldozatot is hozni a céljaikért.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2013.09.27. 10:13:21

szerintem a nyelvvizsga kényszerítése a jelen formában rossz... én mindig is extrém magánügy és piaci elméletet vallottam a nyelvvizsga + diploma kényszerben. aki felfogja, hogy ebből előnye lesz, az meg fogja tanulni azt ami kell neki... aki meg nem, annak teljesen mindegy... ráadásul tényleg vannak olyan szakmák, ahol NEM KELL.

és még vegyétek figyelembe, hogy más egy 24 évestől követelni két nyelvet, meg megint más egy 40 évestől, aki a kirúgás és teljes munkaerőpiaci értéktelenedését előzi meg egy 2. vagy 3. diplomával de sem ideje, sem módja nincs már nyelvet tanulni.... (vagy nekik most sem kell? hogy van ez, ezt nem tudom, de sokan panaszkodnak erre...)

tehát én teljesen a hallgatókra bíznám. ez az egész görcsös kaparás tönkre teszi a nyelvoktatást... teszt: hányan halljátok azt ismerőstől, idegentől hogy "tudok angolul"? alig. ellenben a van nyelvvizsgám mondat elég gyakran elhangzik. mi a kettő közt a különbség? egy egész világszemlélet.... teljesen eluralkodott a szóhasználat. ma nem jól beszél valaki angolul, hanem felsőfokon beszél :)

kellene egy jó nyelvoktatási rendszer a közép és felsőoktatásban is, + sok motiváció és békén hagyni az embereket, hogy válasszanak maguk stratégiát. azt kellene tudatosítani, hogy nyelvtudás nélkül nem fog jó állásokba jutni...

a jelenlegi vizsgakényszer csak a mutyis, hamisítós, hülye rendszert tartja életben, amiben a sok tehetségtelen nyelvtanár relatív biztos megélhetéshez jut, mert van piaca. (ez nem a nyelvtanárságot bíráló megjegyzés volt, magam is voltam az, hanem a felhígult szakmát....)

én multinál, kétnyelvű környezetben dolgozom és az élet úgy hozta, hogy 4 nyelven értek, fordítok és ténykedek... mégis azt gondolom, ami itt megírtam....

Pan Modry 2013.09.27. 10:13:49

@gyárvárosi:
Ezt ugy irod mintha az lenne most a problema hogy a diakok olyan jol beszelik a nyelveket csak eppen nyelvizsgajuk nincs.

Szrintemse a nyelvvizsga teszi a nyelvtudast, sot, amikor anno keszultem a rigo utcai kozepfokra majd felsofokra utaltam a modszertanukat, de utolag meg ezt sem tartom haszontalannak, mert talan ez volt az az idoszak amikor a nyelvtant illetoleg rovid ido alatt sokmindent finomrahangoltam.

FGSuperman 2013.09.27. 10:16:08

@tildy:): abból aztán nem sok minden derül ki, hogy valaki bemagol egy 5 perces prezit - azt bármilyen nyelven megcsinálom neked, még akkor is, ha azt se tudom, hogy milyen nyelv az amit elmondok

az egy szimpla szövegtanulás

Etilcsoport 2013.09.27. 10:19:33

@Darth Revan:
Valami hasonlora gondoltam en is. Ne tanits nyelvet, kevesebb birka megy el. Jobban esik majd a csunges allambacsi csecsen, ha nem erted, miert rohognek ki egy hatarral arrebb :)

"Idegennyelvet azért (is) kell tanulni, hogy könnyebb legyen az életünk, hogy edukálódjunk, hogy az internet ne korlátozódjon le a magyar nyelvű tartalmakra, hogy kedvenc regényeinket olvashassuk eredetiben, hogy bátran utazzunk akár egyedül is, hogy felkészültek legyünk egy kozmopolita életre is, hogy kinyíljon előttünk a világ"

Ezek kozul a fidesz nevu szektanak egyik sem erdeke. A kozmopolita meg olyan EU-s dolog, azt meg ugye utaljuk.

randomuser1 2013.09.27. 10:19:36

@popszegecs: ezzel is gondod van? te szegény troll :)

safranek 2013.09.27. 10:19:46

A nyelvismeret szükséges, ez tény! (jegyzem megez nem egyenlő a nyelvvizsgával)

Viszont a felvételihez és a diplomához csak akkor követelhető meg, ha a középiskola és az egyetemi nyelvoktatás képes rá felkészíteni és az érettségi/egyetemi nyelvi szigorlat/államvizsga egyenértékü egy középfokúval. Azaz a tanulónak nem kell különórákra járnia ezért.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.09.27. 10:20:22

a magyar értelmiség nagy része állami dolgozó szerintem. azaz nekik elég csak a papppír
XD

csincsilla72 2013.09.27. 10:21:15

Egyik-másik komment vicc kategória.
A nyelvvizsga nem más, mint a nyelvtudás igazolása. Ennél korrektebb és objektívebb - mondhatni életszagúbb - vizsga nincs egész életünk során. Aki megüt egy szintet, annak sikerül, aki nem, annak nem. Csak annak kétesélyes a vizsga eredménye, akinek billeg a tudása, aki még nem tud eleget. Ott nem csapkodni kell, hogy biztos a vizsgáztatókkal van baj, hanem addig tanulni, amíg el nem jut az illető arra a szintre, ahol simán megvan erőlködés nélkül.
A diploma kiadásának feltétele anyelvvizsga, ergo meg kell csinálni. Rinyálás és puffogás nélkül. Aki erre nem képes, az menjen krumplit sütni a Mekdonáldszba, várják szeretettel.

na__most__akkor 2013.09.27. 10:22:46

Szerintem magyarul se kelljen tudni!

Micsoda baromság... magyar nyelvtudás a diplomához, érettségihez...

--------------------------------
It is mijen lyol szereplenek egggyes segfelyek akik Magyar ekezetekett se nem dudnak irni.

Meg hogy sszokoz az irasjelek uttan ,es nem-e elotte meraz minek vaze

ja .es nagybetu a mondatelejere is

csincsilla72 2013.09.27. 10:22:50

@safranek: Felkészít rá. Csak tanulni kéne. A spanyol és az angol középfokúmat iskolai képzés keretében szereztem, egyetlen különóra nélkül.

Pizso 2013.09.27. 10:25:10

Egyébként nem úgy van, hogy van 2 éved, hogy letedd a nyelvvizsgád? Az alatt a 2 év alatt nem igaz, hogy nem lehet letenni egyet! Elmész 4 órába dolgozni, és melette 4 óra intenzív nyelvtanfolyam. Elég kb 1 év, hogy a középfokút 0-ról nemhogy letedd, hanem tényleg tudd is.

csincsilla72 2013.09.27. 10:25:19

@Pan Modry: Az ITK is változott, ma már a Rigó sem ugyanaz. De van azon kívül kismillió akkreditált nyelvvizsgahely, mindenki ott vizsgázik, ahol jólesik.

Gera 2013.09.27. 10:26:38

@safranek: Minden egyetemen lehet nyelvet tanulni szerintem.

FGSuperman 2013.09.27. 10:27:14

@tildy:): a fő probléma ezzel nem az amire te gondolsz
nyilván ha valaki kimegy külföldre azt fogják nézni, hogy beszél-e az adott ország nyelvén és senkit nem fog érdekelni, hogy ezt nyelvvizsgával vagy anélkül teszi.

Ellenben aki itthon képzeli el a jövőjét annak meglehetősen fontos ez - már hogy ne kelljen nyelvvizsga a diplomához.
Per mondom apuka pici-hülye fia elvégez kettessel egy egyetemet, majd betolják állami cégbe vezetőnek, mer' ő diplomás.
Aki meg tanult (nem csak a szakmát alkalmasint nem kettessel végzett-diplomázott, hanem nyelveket is beszél) az maradhat beosztott egy ilyen pöcsfej alatt - vagy elmegy külföldre.

Ezzel az intézkedéssel kb azt érik majd el - ha bevezetik - hogy, kitermelnek egy butább vezetői réteget

Ez a cél vajon?
Nem hiszem
Kormányzati körökből mintha azt hallaná az ember, hogy ilyen-olyan központokat képzelnek Magyarországra, mert humán-tőke...

Edward Snowden 2013.09.27. 10:27:49

@tildy:):
"Na szóval nálunk pl. rengeteg "A-level"-es is dolgozott, diploma nélkül. És kinn ezt látom, semmivel sem kezdesz anyagilag alacsonyabb szinten, ha esetleg nincs diplomád, de értesz hozzá. Az sem ciki, ha 40 évesen csinálod meg végül az első diplomád.
Persze sok helyen kérik ott is a diplomát,pl. orvos nem lehetsz anélkül, de pl. programozó simán, és pont ugyanannyival indíthatnak, mintha diplomád lenne."

Persze, hogyne. Most hozhatnek 500 olyan peldat, amikor ez nem igaz, de nyilvan az a lenyeg, hogy a te 1 db mintad az szamit.
Kint, JOBB HELYEKEN, kifejezetten nezik a diplomat, sot, azt is, hogy hol diplomaztal. Igen, programozokrol beszelek.

Pan Modry 2013.09.27. 10:31:15

@tildy:):
Az a diak hibaja ha elfelejti. Nekem anno nemetbol megvolt 17 evesen a felsofokum, de ugy alakult az eletem hogy szinte soha nem kellett hasznalnom, es ahhoz lusta voltam hogy onszorgalombol karbantartsam, es ha nem is teljesen, de annyira elfelejtettem hogy ma mar a nemet uzleti oartnerekkel is angolul beszelek.
De az hogy elfelejtettem az nem az oktatas vagy a nyelvvizsgarendszer hibaja volt, hanem az enyem, mert nem foglalkoztam vele.

Ha valaki nem tudja letenni a kozepfokut annak a lustasag az egyetlen oka, ha utana elfelejti azt amit tanult, annak is.

bambanő (törölt) 2013.09.27. 10:31:27

eddig sem volt tilos senkinek nyelvet tanulni, ezután sem lesz tilos
nem értem a hiszti okát, az emberek jól felfogott érdekükben is tanulnak idegen nyelveket
a világ kényszeríti ki a nyelvtudást, ne a kormány mondja már meg, hogy milyen papírt szerezzek meg

nem a nyelvvizsga teszi az embert, hanem a nyelvtudás
amíg a magyar egyetemeken nem angolul folyik az oktatás, addig úgysem lesz semmi előrelépés

aki akar, az ma is megtanul 2-3 idegen nyelven
aki meg nem, az le van sajnálva

belemehetnénk abba is, hogy diplomák mennyit érnek, egyrészt mert mindenféle kamu főiskolák ontják a diplomásokat, másrészt meg mivel magyarul tanulnak a hallgatók, eleve kevesebbet ér ugyanaz a tudás, mint egy német vagy angol nyelvű diploma

a hallgatók értelmi szintje sem egységes: egy orvosira, jogra járó hallgató meg tud tanulni egy idegen nyelvet, egy tanítóképzős, óvóképzős alig, ezt sajnos tapasztalatból mondom
utóbbi helyekre sajnos olyanok mennek, akik máshova esélytelenek lettek volna
egy angol szakos milyen nyelvvizsgát tegyen és mikor? neki lehet angolból is? vagy tegyen németből?

szerintem már most is óriási a motiváció a nyelvtanulásra: mindenkinek vándorolt már ki rokona, ismerőse, barátja nyugatra, látják az emberek, hogy mennyire jól járnak, ha nyelvet tanulnak

eleve nem értem miért a diploma feltételéül szabnák a nyelvvizsgát, nyelvtudást
szerintem középiskola végére kellene tenni a megmérettetést, tudás számonkérését
egyetemen meg már szaknyelvet, esetleg idegen nyelvű tanulmányokat lehessen folytatni
diploma előtt kapkodni elég késő (bár nyelvet tanulni sose késő, azért jobb korán kezdeni)

mellesleg a középfok elég alacsony követelmény angolból

szétnézek Magyarországon és meg kell állapítanom, hogy az utóbbi pár évben örvendetesen nőtt a legalább angolul jól beszélő magyarok száma
nem a diploma követelménye miatt, hanem mert erre felé tolódott el az érdeklődés, kivándorlás, tömegkultúra, utazások, internet stb.

mellesleg ma már csak angollal nem nagyon rúg labdába az ember egy jobb állás esetén, nagyon sok helyen kell még egy másik idegen nyelv is
ezt a piac követeli ki, és az tudást követel, nem csak papírokat

Edward Snowden 2013.09.27. 10:32:22

@tildy:): ja, a HÁ-s hozzaszolasaid alapjan te is azert ugyetlenkedsz Angliaban, mert nem tudsz angolul. Ezek utan azt akarod, hogy mas se tudjon, szep.

csőcsere 2013.09.27. 10:32:54

A nyelvvizsga kötelezettség tönkretette a nyelvtanulás-tanítás örömét. Ex nyelvtanárként, aki 94-ben kezdett angolt tanítani és 2009-ben fejezte be, azt mondom: borzalmas volt látni, ahogy egyre értéktelenedik a nyelvtudás és a hallgatók kb 85% csak a papírra hajt. Amit kötelezővé tesz az állam, az "almás" lesz, vagy utálják, vagy megkerülik, vagy csak a pecsétet szerzik be és szarnak az egészre.

A nyelvtudás kell, de amíg ez nincs benne a köztudatban, amíg nem egy belső igényből fakad, addig a nyelvvizsgával rontani lehet a helyzeten.

FGSuperman 2013.09.27. 10:35:41

@flamer:

és mennyi olyan van aki úgy jut el odáig, hogy másol, puskázik, mással íratja meg a diplomamunkáját, stb-stb?

Edward Snowden 2013.09.27. 10:36:45

@csőcsere: "A nyelvtudás kell, de amíg ez nincs benne a köztudatban, amíg nem egy belső igényből fakad"

Az alapveto informatikai tudas kell, de amíg ez nincs benne a köztudatban, amíg nem egy belső igényből fakad

A matematika kell, de amíg ez nincs benne a köztudatban, amíg nem egy belső igényből fakad

A tortenelem kell, de amíg ez nincs benne a köztudatban, amíg nem egy belső igényből fakad

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 10:37:54

@FGSuperman: Ha belekérdeznek akkor is?
Márpedig az államvizsga ilyen, rendesen kifaggatnak.

@csincsilla72:
Akkor jól oktattak a tanárjaid. 6 év orosz után , 4 év középiskolai német és angollal nem sikerült középfokú szintet elérnem. Ez van. Akkoriban még csak Rigó utcai volt, talán még BME-s, de nem vagyok benne biztos.

Van akinek könnyebben megy, most nézzem én is azt le, aki matekból meg valszámból volt gyenge(nekem meg az ment)?

@Gera: kérdés, hogy milyen szintet? Ha az lenne, hogy csak Goethe ( német), vagy IELTS , TOEFL , vagy Cambridge, Oxford vizsgát kérnek itthon, az talán megfelelő lenne.

De amíg még a honosításnál is rosszul vannak a szintek, addig nem tudom miről beszélünk. (Mint írtam, CAMBRIDGE Esol Skills for life a magyar honosítás szerint felsőfok. Felsőfokú papírt adnak ki érte. Miközben tudásban valahol középfoknak felelne meg itthon. Hiába lenne honosítással az enyém is felsőfok, napi szinten beszélek angolul, lévén ott élek, ott dolgozom angolokkal, Rigó középen tuti kivágnának. ( tudom, hogy nem csak Rigó közép van) )

Pizso 2013.09.27. 10:37:55

@csincsilla72: A papír egy mérőszám, de nem ad neked tapasztalatot. Én Európa 32 országát beutaztam. Nem állítom, hogy tökéletes vagyok, de meg tudom érteni a skótot is ha nem hadar ahogy általában szokott... :) Amit tanulsz Magyarországon és amit tapasztalsz kinn az nincs köszönő viszonyban. Ez nem azt jelenti, hogy nem ér semmit az oktatás. Csak más az elmélet és megint más a gyakorlat. Kell mindkettő ha tényleg jól akarod csinálni.

Valaki csak jobb gyakorlatból, mint elméletből. (Pl én) Bár általában ez fordítva szokott igaz lenni (Pl Te). Én a fiamnak meg próbálom adni mindkettőt, hogy tényleg profi legyen...

áfonyáspite (törölt) 2013.09.27. 10:40:42

Az eredeti cikkben megkülönböztetésekről van szó és nem arról, hogy nem kell ezután majd nyelvvizsga a diplomához. Azértlehet fújni a nemlétező passzátszelet persze.

jet set 2013.09.27. 10:41:19

Én viszont egyetértek azzal, hogy a diplomához ne kelljen nyelvvizsga. Nekem annak idején kötelező volt a nyelvvizsga, de volt hozzá igen jó nyelvoktatás az egyetemen. Aki nem tud előre gondolkodni középiskolás, egyetemista korában, hogy használható nyelvtudás hiányában mit sem fog érni a tudása mondjuk egy multi környezetben, az megérdemli, hogy rosszabb helyen, kevesebb fizetésért dolgozzon és esetleg később kezdjen el a saját kárán tanulva nyelvet tanulni. A jelenlegi rendszer szar. Sokan megcsinálják a teljesen haszontalan eszperantóból vagy lováriból a nyelvvizsgát. A munkaerőpiacon előrébb lesznek ezzel? Nem. De ugyanez igaz a többi kis nyelvre is. Voltak csoporttársaim a határon túlról, megcsinálták szlovákból, románból a nyelvvizsgát, kevés helyen előny ez. Egy matektanár jobb tanár lesz a nyelvvizsgától? Ahhoz a diplomához teljesen felesleges, legfeljebb a nyaralások alkalmával használná az egyre kopó nyelvtudását.

Pan Modry 2013.09.27. 10:41:37

@csőcsere:
Hat nem tudom, en nem igy latom. En aZ angolt szerettem mert mar akkoriban is rengeteg jo regenyt nem forditottak magyarra, illetve a szuleim jarattak angolszasz uzleti magazinokat amik mar gimis korban is erdekeltek, igy amikor ezeket olvastam akkor tanultam a nyelvet.
Ehhez kepest a nyelvvizsgara (rigo) felkeszules nem vett 40-50 oranal tobbet el tolem, hogy abban a kovetelmenyrendszerben is menjen a dolog. En az egeszet egy projektnek fogtam fel es kesz..
Akik sirnak a nyelvvizsga miatt szerintem egyszeruen lustak es gyengek ahhoz hogy ezt magukrol beismerjek. Aki jol beszel egy nyelvet, annak nem gond egy nyelvvizsga letetele.

ggaborx 2013.09.27. 10:41:43

A poszt és a tapsikoló kommentek kíválóan bemutatják, hogy mi az alapvető probléma egy átlagmagyar gondolkodásában. Miért kell nektek mindig azon agyalni, hogy jól megmondjátok mit csináljon a másik? Ez az igazi hungarikum, amikor mindenki olyan nagyon okos, hogy a társadalom bármely tagjának meg tudja mondani, hogy mit és hogyan csináljon - és meg is mondjátok!

Bármely (szak)iskolai, egyetemi végzettség egy adott terület ismeretéről ad bizonyságot. Egy gépészmérnök diploma szerint a delikvensnek van némi fogalma a gépészmérnök szakmáról.

Hadd döntse már el az egyén, hogy kell-e neki idegen nyelv ismeret a boldoguláshoz, vagy más tervei vannak. De nem, ti megmondjátok mit csináljon, minősítitek a másikat. És mégcsak nem is a tudását, csak a hozzáállását, ami szerintetek nem megfelelő. Foglalkoznátok inkább magatokkal, már előrébb lennénk.

A munkáltatók meg majd eldöntik, hogy kell-e nyelvismeret, vagy nem.

Ráadásul a magyar iskolák hatalmas hibája szerintem az, hogy behódolásra nevelik a diákokat és nem tanítanak meg senkit arra, hogy miként érvényesülhet a világban. Esetleg erre kellene rágyúrni egy kicsit a nyelvi mizéria helyett.

jet set 2013.09.27. 10:44:31

@ggaborx: Teljes mértékben egyetértek.

Jofiu 2013.09.27. 10:45:50

Eleve hülyeség volt a nyelvvizsgát a diploma feltételéül szabni.
Az érettségi feltétele kellene legyen.
Ha én eleve nyelvtudással kerülhettem volna egyetemre... hajjaj, de jó is lett volna, mennyivel több lehetőség.... szipp.
Egyetemre kerülni nyelvismeret nélkül, na az a hülyeség, nem ez.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 10:46:17

@Edward Snowden: miről beszélsz?

Én tényleg nem tudok megfelelően angolul, igaz nálama megfelelő szint az elég magasan, tárgyalóképes, folyékony szinten van.
Addig, amíg egy 20 perces előadást választékosan el nem tudok mondani, addig nem tudok jól angolul.

Amúgy olvass a sorok közt, sehol nem írtam, hogy más se tudjon angolul.

Olyan világot élünk, ahol angolul tudni KELL.

Nem papír és vizsga szinten.

De a papírral kitörölheted a sejhajod, ha eljössz, és még azt sem érted meg, hogy kérsz-e plusz szatyrot?

Nem nehéz kérdés, mégis sokan - én is - kamilláztak, ez meg mi?

Ha engem kérdezel - fejemet fogom az itthoni szinkronoktól, amik mostanában vannak, olyan rosszak - én csak feliratosan adnám a filmeket.

FGSuperman 2013.09.27. 10:46:38

@tildy:): egy prezentáció szól egy témaköröl, ha értesz hozzá kilóra felkészülhetsz belőle, hogy mit kérdezhetnek kb

és akkor fogsz tudni válaszolni rá

de ez közel sem jelenti azt, hogy van egy valós nyelvtudásod

bambanő (törölt) 2013.09.27. 10:46:38

@csőcsere: teljesen egyetértek veled
a nyelvtanulásnak belső igényből kellene fakadni, különben csak papírgyűjtés lesz belőle, nyelvvizsgázni tanulnak meg emberek, nem az adott nyelven (kis túlzással)

Pan Modry 2013.09.27. 10:47:50

@Jofiu:
Mondjuk ebben igazad van, akkor legalabb lehetne mar az egyetemen az eedeti angol szakirodalmat tolni.

Pizso 2013.09.27. 10:47:58

@áfonyáspite: Nem tudom. Én azért felháborítónak tartom, hogy eddig kellett most már nem kell elvet. Ez elértékteleníti a diplomát is ha már ez sem kell hozzá.
@jet set: Ahogy IV Károly mondta: annyi ember vagy ahány nyelvet beszélsz.

FGSuperman 2013.09.27. 10:48:57

@ggaborx: "Ráadásul a magyar iskolák hatalmas hibája szerintem az, hogy behódolásra nevelik a diákokat és nem tanítanak meg senkit arra, hogy miként érvényesülhet a világban. Esetleg erre kellene rágyúrni egy kicsit a nyelvi mizéria helyett."

persze, ha nem kell majd nyelvet sem tudnia akkor aztán érvényesülhet - bravó

Pizso 2013.09.27. 10:51:55

@ggaborx: Más már megadta erre a választ. Nem szakmát tanulsz egyetemen. Arra ott a szakmunkás és a technikum, hanem tudományt. A tudományt meg nem magyarul írják.

csincsilla72 2013.09.27. 10:54:26

@csőcsere: ne haragudj, de ezt nyelvtanártól nehéz elhinni.
Nyelvet kevesen tanulnak passzióból. Persze, biztosan van olyan is, de lássuk be: pénzt, időt és energiát fordítani valamire, amire nincs igazán szükségem, nagy marhaság. A nyelvvizsga-igény kiváló motiváció, a nyelvtanárok álma. Mert akkor van cél, amiért a diák hajt, van szint, amit minél előbb el kellene érni, akkor lehet haladni. Semmi sem dühítőbb, mint egy olyan tanuló, aki óráról-órára készületlenül jön, mert nincs tétje a dolognak.

bambanő (törölt) 2013.09.27. 10:54:56

@FGSuperman: nyelvet tanulni nem diploma előtt kell, nem akkor kell ezért vért izzadni, hanem akkor már tudni kellene

nyelvtudás nélkül nehéz már ma is érvényesülni, ezért aztán belső igénnyé vált a nyelvtanulás, ez már messze jobb, mintha valaki a diploma megszerzéséhez bohóckodna államvizsga előtt vagy után
jóval előtte kell nyelvet tanulni
nem nyelvvizsgázni, hanem effektív nyelvtudást felépíteni
a nyelvvizsga meg maradjon TOEFL, IELTS, Goethe, akinek kell külföldi tanulmányaihoz, bevándorláshoz
a piacnak kell kikövetelnie a nyelvtudást, nem az államnak kell ezt a bizniszt is lefölöznie

___________________________ (törölt) 2013.09.27. 10:57:24

Nem értek egyet a cikkel.

Nekem se tanulnom túl sokat, se tanulgatnom nem kellett ahhoz, hogy 16 évesen letegyem, hanem csak elolvasni, kiszótárazni úgy 50 angol nyelvű regényt, pusztán mert érdekeltek és a magyar fordításuk hol gyenge volt, hol pedig nem is volt.

Azt akarom ebből kihozni, hogy a szerzőnek és sorstársaiknak nincs komoly intellektuális érdeklődése, mert komoly intellektuális érdeklődést elég nehéz csak fordításokból kielégíteni, még ha könyveket esetleg csak fordításban olvasunk, akkor is ott vannak az angol online cikkek, blogposztok stb.

Azt akarom ebből kihozni, hogy aki például közgazdásznak készül, az számomra teljesen természetes, hogy olvassa a Marginal Revolution blogot és társait. Mi mást tenne?

Egy diplomásnak ennyi intellektuális érdeklődésének szerintem miniminálisan lennie kellene.

És akkor nem is kellene tanulnia nagyon a nyelvet, ráragad.

randomuser1 2013.09.27. 10:58:33

@csincsilla72: mekibe csak diákokat veszenk fel a járulékfizetési könnyebbség miatt, szal frissdiplomásként nem pálya, kivéve ha apád vagy te nyit egyet direkt magának, mer frencsázj amúgy, nem nagy ügy :)

letras_verdaderas 2013.09.27. 10:58:42

@goldenyears: Teljesen egyetértek Veled. Jószerivel ott tartunk, hogy egyesek a fülkekétharmad jegyében már-már ugyanúgy kezelik a nyelvtudás meglétét/hiányát, mintha valami tűzzel-vassal kivitelezendő óriásprojektről lenne szó. A valóság ezzel szemben az, amint írod, hogy a fiatalok igenis képesek eldönteni azt, amit akarnak. És ha későbben eszmélnek egy-két évvel, akkor is megtanulják a szükséges nyelvet (nyelveket). Ebben az egyetemi-főiskolai diploma dologban én azt mondanám: döntsön a piac. Aki kell nyelvtudás nélkül, az boldoguljon. Lelke rajta. De az állami pofázás helyett belevésetném az alkotmányba, hogy minden magyar állampolgárnak joga van a bölcsődétől a másoddiplomáig legalább egy nyelv elsajátításához az állami oktatási rendszer igénybe vételére. Aki pedig nem él ezzel a jogaival, az ugathat vígan a kommentekben.

bambanő (törölt) 2013.09.27. 10:59:38

@csincsilla72: óráról órára készül, mert élvezi, érdekli a nyelv
nyelvtanárok rémálma az, hogy valaki csak éppen a szintet akarja megugrani, csak éppen, amennyire kell, semmi több, semmi más, csak ami a nyelvvizsgán előfordulhat, semmi extra, semmi több, csak a tesztkérdések megoldásai...
na ez a teljesen értelmetlen

csincsilla72 2013.09.27. 10:59:54

@FGSuperman: Felsőfokú nyelvvizsgán van tíz perced, hogy néhány eléd tedd grafikon és újságcikk alapján összedobj egy húszperces kiselőadást. Ahhoz azért nem árt a nyelvtudás.

schomy 2013.09.27. 11:00:24

Lehet ragozni, de ma angolul kommunikálni nem érdem. Ez csak annak újság, aki nem találkozik külföldiekkel, vagy nem érdeklődik a világ iránt. Megdöbbentem, hogy Finnországban nincs magán nyelvoktatás, mert mindenki az állami rendszerben tanul meg angolul. Menyivel könnyebb dolgom volt Amszterdamban, hogy mindenki tudott az angol nyelven feltett kérdésekre angolul válaszolni. Ugyanez volt az élmény Bulgáriába menet a Balkánon, amit mi annyira le tudunk nézni. A filmeket valóban nem kellene szinkronizálni, de nem csak a svéd, hanem a volt jugoszláv és a mai román példa alapján sem, így mindenkinek olyan kiejtése és hallása van, hogy dobsz egy hátast. Lehet, hogy tényleg inkább a felvételkor kellene már megkövetelni a nyelvtudást és nem ennyire a papírra kellene hagyatkozni. Ennek lehetne az eredménye, hogy nem lenne kuriózum a nyelvet beszélő átlagpolgár (ha még használatban van ez a kifejezés a zemberek mellett). Talán nyelvtanulás céljából is lehetne utaztatni a diákokat és nem csak a határon túli magyarokhoz, illetve külföldön az Erzsébet táborokban nyáron lehetne nyelvet oktatni kötetlen, laza formában, hogy a tudást élvezzék a gyerekek. Persze ahol a tudást a munkahelyeken sem akarják elismerni és megfizetni, ahol tahók lehetnek a képviselők, ott mit várunk? Nagyon szeretnék olyan emberrel beszélni, akit Hoffmann Rózsa tanított meg francia, vagy orosz nyelvre.

ggaborx 2013.09.27. 11:01:22

@FGSuperman: És igen, mégvalaki aki ismét megmondja a tutit! Mi közöd van neked ahhoz, hogy mások miként érvényesülnek? Valakitől hallottad, hogy nyelvtudás kell és most ezt mantrázod, vagy saját gondolat? Ez utóbbit mondjuk kétlem, mert nyilván te is jártál iskolába, ahol módszeresen kiirtották belőled is az önálló véleményalkotás képességét.

Le kéne már akadni erről a mindig mindent jobban tudunk, mindenki hülye csak én vagyok okos és majd jól megmondom, hogy ki mit csináljon mentalitásról. Megmérgezitek a világot ezzel a habitussal.

A hatalmas hiba az ilyen érvelés mögött abban van, hogy kvázi leveszitek a felelősséget az egyén döntéséről, aki ezután semmi másra nem lesz képes mint, hogy azt matrázza: nekem azt mondták, hogy diploma+nyelvizsga = sikeres élet és közben itt pakolom a polcot a tescoban.

Mi lenne, ha csak egy röpke pillanatig elképzelnéd azt a scifit, hogy az egyén felelősséggel tartozik a saját életéért? Ha úgy dönt, hogy leszarja a nyelvtudást, az az ő döntése. Attól még lehet kíváló szakember. De semmiképpen sem veled, hanem majd saját magával fog elszámolni, ha a nyelvtudás hiánya miatt mégsem boldogul. És ekkor felelős, felnőtt emberként eldönti, hogy a diploma mellé megtanul még ilyen-olyan nyelveket. Vagy úgy dönt, hogy ismét leszarja, megelégszik azzal ami van. Döntsön ahogy akar, az ő felelőssége, neked meg aztán tényleg semmi közöd hozzá. Legfeljebb munkáltatóként nem veszed fel nyelvvizsga nélkül takarítani.

randomuser1 2013.09.27. 11:02:27

@Shenpen: vagy mert más nyelvérzékük van
nem vagyunk egyformák, én pl csudaszépen tudok hegedűlni, d táncolni, azt nem.
biztos az intellektuális érdeklődésem beteg, az

belekotty 2013.09.27. 11:03:18

@ggaborx: "Bármely (szak)iskolai, egyetemi végzettség egy adott terület ismeretéről ad bizonyságot. Egy gépészmérnök diploma szerint a delikvensnek van némi fogalma a gépészmérnök szakmáról.

Hadd döntse már el az egyén, hogy kell-e neki idegen nyelv ismeret a boldoguláshoz, vagy más tervei vannak."
- Érdekes ember lesz az a gépészmérnök, aki egy guglin talált angol cikket nem tud elolvasni. Szerintem az nem gépészmérnök.

bambanő (törölt) 2013.09.27. 11:03:38

@letras_verdaderas: pontosan így, lehetősége mindenkinek van, kötelezővé tenni ökörség

és miért csak a diplomásoknak tették kötelezővé a nyelvvizsgát?
egy szakmunkás nem profitálna az idegennyelv tudásból? pláne, ha kivándorol...

XEP 2013.09.27. 11:07:10

Én javasolnám az ERLANG programozási nyelvet - sőt egyáltalán a programozást - mint követelményt. Aki nem tud programozni, az ne kapjon diplomát.

belekotty 2013.09.27. 11:07:23

@ggaborx: "Ha úgy dönt, hogy leszarja a nyelvtudást, az az ő döntése. Attól még lehet kíváló szakember."
- Ja kiváló szakember lehet nyelvtudás nélkül. Pl az informatikus, az orvos, a mérnök. Minek aprózzuk? Lehessen olyan a nyelvtanár is! ja,ja! :-))

MichaelCollins 2013.09.27. 11:07:28

Nem mindegy nyelvtudás vagy nyelvvizsga, de ezt gondolom már páran kifejtették előttem.
És azt se felejtsük el, hogy napjainkban a nyelvvizsgáztatás üzlet. Tehát a vizsgáztató intézményeknek tulajdonképpen érdeke a jelentkezők "visszaforgatása". Lehet erről történeteket hallani.
Miért nem az egyetemek vizsgáztatnak a nyelvekből a diploma megszerzéséhez? Akkor lehet hogy kevesebb szopatás lenne.

smartdrive 2013.09.27. 11:08:16

diploma, vagyis szakmai naprakészség kontextusban egyetlen nyelvismeret ér valamit, az angol

ott lóg ki a lóláb, hogy bármilyen nyelvvizsga elég a diplomához

pudliho 2013.09.27. 11:08:22

@Pizso: süllyedünk volt az és nem süllyedek, ne erőltesd ha nem megy :-D

csincsilla72 2013.09.27. 11:09:06

@bambanő: mesélj már, neked hány nyelvvizsgád van? Komolyan érdekelne. Ember, a teszteket, a nyelvtani feladatokat azért töltögetjük, mert így sajátítjuk el a nyelvet magát. Az ugyanis csak akkor fog menni, ha a szavakat és a nyelvtant megtanulod. Erre akkor is szükség van, ha csak passzióból tanuljuk a nyelvet.

ggaborx 2013.09.27. 11:09:11

@Pizso: A tudományt milyen nyelven írják? Van egy ilyen tudomány író testület, akik napról napra jól megírják a tudományokat különböző nyelveken, de például magyarul éppen nem?

A szakmai tudás, a tudásból születő eredményeknek nincs semmilyen nyelve. Minden esetben az egyének saját gondolatai alakítják a tudományt. Legfeljebb a publikum számára lefordítják az eredményeket nem egy, de legalább egy tucat nyelvre.

De a téma még mindig nem ez. A téma arról szól, hogy terjed-e addig az egyén felelőssége a saját sorsát illetően, hogy rábízzuk a kérdés eldöntését, vagy atyáskodva, óvodásnak nézve mindenki majd jól megmondjuk, hogy miként gondolkodjon, ezzel mintegy levéve a felelősséget a válláról. Ha meg mégsem elég 1 diploma és 2 idegen nyelv, akkor majd kitaláljuk, hogy legyen 3 diploma és 8 nyelv, mert a hülye barom amúgy egy idióta, hogy ezt önállóan felmérje a szük kis agyával.

Kezeljük az embereket önálló, felelős személyként és mindenki maga döntse el, hogy a diploma mellé kell-e neki a nyelvtudás, vagy nem. De viselje is a felelősséget ezért a döntésért. Ha kényszeríted, akkor felelősséget is kell vállalnod helyette.

randomuser1 2013.09.27. 11:09:39

amúgy van ez az internet, lassan mindekinek még a telefonján is
ha ez nem motivál legalább angoltanulásra, akkor mi marad?
porntúb ezerrel.

Darth Revan 2013.09.27. 11:10:33

A nyelvtanulas mindennel fontosabb. Altalanos iskolaban jol meg kell alapozni egy nyelvet, azutan kozepiskolaban refekudni egy masikra, hogy erettsegire legalabb ket idegen nyelvet beszeljen az ember. A nyelvvizsga meg csak azoknak legyen fontos, akik tovabb tanulnak.

belekotty 2013.09.27. 11:10:42

@endike: A nem értelmiségiek ebbe ne pofázzanak bele! Tessék visszahúzni kapálni!

Smitht 2013.09.27. 11:11:38

@tildy:): "De a papírral kitörölheted a sejhajod, ha eljössz, és még azt sem érted meg, hogy kérsz-e plusz szatyrot?"

Ez igaz, de nem azt jelenti, hogy rögtön el kell törölni. Attól pl, hogy valakinek van jogosítványa nem biztos, hogy tud vezetni (és persze fordítva). Mégsem hiszem, hogy el kellene törölni a jogosítványt, mint feltételt a vezetéshez.

Más: Én ötöst kaptam analízisből, de most - szégyellem is - csípőből még a deriválás se biztos, hogy menne utánanézés nélkül. Egyszerűen nem használom (ahogy a kollégák 90%-a sem), elkopott az a tudás. Mégis feltétele a programozó matemetikus diplomának...

Ma már szerintem egy középfokú nyelvvizsgát nem nagy cucc letenni, van már egy csomó akkreditált akár egynyelvű vizsga, nem kötelező egyáltalán (legalábbis akkor, amikor végeztem néhány éve) a rigó, vagy a bme-s. Aki tudja a nyelvet ezeket a vizsgákat simán leteszi nem olyan szopatósak, mint a rigó utcai. OK, azt elismerem, hogy akinek több nyelvvizsga kell, az megszívhatja, ha olyan iskolákba járt ahol csak egyet tanult.

A nyelvtudás az alapműveltség része. Ezt legkönnyebben a nyelvvizsgával lehet "igazolni". A nyelvvizsga nem garantálja azt, hogy tud valaki az adott nyelven - ahogy az érettség sem garantálja azt, hogy tud valaki olvasni (funkcionális analfabétizmus).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 11:11:59

@csincsilla72: Ez akkor nagyon vicces, amikor egy hét éves angol kisgyerek, aki még életében nem töltött nyelvtani tesztet, simán lealáz tudásban , nyelvhelyességben.

ggaborx 2013.09.27. 11:13:15

@belekotty: "- Érdekes ember lesz az a gépészmérnök, aki egy guglin talált angol cikket nem tud elolvasni. Szerintem az nem gépészmérnök."

Akkor te nem veszed fel a gyáradba gépészmérnökként. Ennnyi. Ezen túlmenően az égvilágon semmi közöd hozzá és nagy ívben le kéne szarnod, hogy ő vagy bárki más ennek ellenére mégiscsak gépészmérnöknek tekinti-e?

De nem, te is azt hiszed, hogy ami a te véleményed, az az egyetemes igazság és mindjárt mindenki számára kötelező törvényt is csinálnál belőle.

Netuddki. 2013.09.27. 11:13:38

@Muad\\\'Dib: Nem baromság. Valakiknek nagyon komoly érdekeik fűződnek hozzá, hogy kötelezővé tették. Persze ezek nem a diplomázók, szokás szerint persze. Magyarország, én így szeretlek...

erdomester2 2013.09.27. 11:14:35

Nem szabad összehasonlítani magunkat más, nyugati országokkal. Nem véletlenül nem feltétele a nyelvvizsga kint a diplomának. Sőt, nyelvvizsga sincs sok helyen. Ugyanis a nyelvoktatás megfelelő színvonalú az iskolában és a gimnáziumban, sok helyen nem szinkronizálják a filmeket és nem kell a MOM Parkba menni hogy eredeti nyelven nézzünk filmet (faszkivan a szinkronizálással, komolyan).
Én szeretek nyelvet tanulni mégis fél évet késett a diplomám, mert nem volt meg a nyelvvizsgám, lustaságból. És nem anyáztam, hanem magamra voltam dühös.
Ha már a nyelvoktatáson nem változtatnak akkor legalább a nyelvvizsga legyen feltétele a diplomának. És igen egy magyar tanár is beszéljen legalább középfokon angolul, mert ez már általános műveltség.
De egyébként a nyelvoktatást kellene alapjaiban megváltoztatni és akkor nem kellene ötödévben iziben nyelvvizsgáznia mindenkinek.

belekotty 2013.09.27. 11:14:57

@ggaborx: gugli
neutron hatáskeresztmetszet - 6670 találat
neutron cross section - 7950000 találat

Szerinted?

randomuser1 2013.09.27. 11:15:21

@csincsilla72: láttál te már csecsemőt tesztet töltögetni?

csincsilla72 2013.09.27. 11:15:29

@tildy:): ne haragudj, de elképesztő hülyeséget írtál. Egy hétéves gyereknek, akinek anyanyelve az angol, mi a f.sznak kellene teszteket kitöltenie? Ha nem tudod, mi a különbség az anyanyelv és egy idegen nyelv elsajátítása között, akkor inkább ne kommentálj.

csőcsere 2013.09.27. 11:15:54

@Pan Modry: én is így látom, anno a 80-as években örömmel tanultam az angolt, ez a szabadságot szimbolizálta nekem. Ironikus módon most is. :-) éppen ezért volt szörnyű látni, úgy 2000-től fokozatosan, ahogy átvette a papír a hatalmat és egyre lejjebb süllyedt a nyelvanulók színvonala. Kb.1000 hallgatót tanítottam/szintfelmértem 15 év alatt.

belekotty 2013.09.27. 11:16:37

@ggaborx: Ne képezzünk olyan gépészmérnököket akiket nagy valószínűséggel nem vesz fel egy multi. Ehhez qrvára van közöm.

Netuddki. 2013.09.27. 11:16:42

@tildy:): "Ez akkor nagyon vicces, amikor egy hét éves angol kisgyerek, aki még életében nem töltött nyelvtani tesztet, simán lealáz tudásban , nyelvhelyességben."

Ja, angolból esetleg. Bár a szókincse nem biztos, hogy már megvan a további alázáshoz...

csincsilla72 2013.09.27. 11:17:23

@Emmanuel Goldstein: és te meg tudsz tanulni úgy egy idegen nyelvet annyi idő alatt és úgy, mint egy kisbaba? Nem, mert sajnálatos módon elmúlik az agyfejlődésnek az az időszaka, amely alatt erre képesek vagyunk. Szar ügy, de ez van.

erdomester2 2013.09.27. 11:17:23

@XEP: Te hülye vagy. A programozás egy speciális képesség, amit kevesen tudhatnak magukénak. Én Androidot nyomok hobbiból, de sosem tudnék programozóként gondolkodni és senkitől nem várható el, hogy megértse mi az a for ciklus.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 11:17:27

@tildy:): (bahh, hétéves)

@Smitht: jogosítvány másabb azért ( legalábbis szerintem, bár UK-ben érdekes, hogy nem kell tanfolyam ahhoz sem, megadják anélkül).

Állásnál meg: persze, idehaza talán tényleg szűrő, de jobb helyeken mindig volt 5-10 perces angol nyelvű beszélgetés idehaza is, nem?

Netuddki. 2013.09.27. 11:18:15

@belekotty: Pedig nagy valószínűséggel a gépészmérnökök nagy részét nem veszi fel multi. Nincs annyi multi, hogy minden gépészmérnöknek jusson náluk állás...

___________________________ (törölt) 2013.09.27. 11:19:26

@Emmanuel Goldstein: ez nem így működik, mert ez nem cél, hanem eszköz. Tehát ha pl. még jobban akar pl. hegedülni, akkor a gyakorlás mellett ugye mit tud tenni, felmászni a netre, nézni cikkeket, videókat, namost azoknak a 95%-a angol.

74gábor 2013.09.27. 11:21:31

Úgy látszik hogy egy országban élünk de mégis külön dimenzióba. 24 éve dolgozok egy közműcégnél. El kell árulnom hogy a nyelvismeretre szükség nincs. Áramlik a gáz a csöveken amitől meleg van, vándorol az elektronok a vezetéken amitől a fény van, és a víz is megy a-ból B-be. És a szenyvíz is elfolyik valahogyan magyar nyelv ismeretével. Ezen cégeknél nincs szükség a nyelv ismeretére,pedig diplomások dolgoznak ott is. Lehet az írások szerint hogy buták ezáltal hogy nem beszélnek nyelveket, mégis Ők azok akik műkődtetnek rendszereket. Negyven felfelett nem hiszem hogy sokan tudnának perfektűl idegen nyelveket. Gondolom van egy jó néhány válallat ahol ahová nem kell. Aztán vannak olyan vállalkozások ahová meg kell hiába lenne mondjuk nyelvizsgám oda beszélni tudó kell és ez ki is derül a felvételnél. Minden tiszteletem aki több nyelven beszél,él. De az életbe nem a nyelvismeret a legfontosabb. Hanem az a tudás ami szakmájáról tud. Én nem emlékszem arra hogy bármilyen újdonság megjelent a szakmámba azt idegen nyelven kellett volna elolvasnom. Annyit meg én is tudok ami szükséges külhonba meg tudjam értetni magamat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 11:21:38

@csincsilla72:
Én csak magamból indulok ki, ami nálam bevált.

Idehaza csak szenvedtem, mikor nyelvet tanultam, magántanárnál, bárhol, beseggeltem, majd elfelejtettem.

Kinn meg "mintákat" tanulok, pont úgy, mint a kisgyerek, idővel pedig érzi az ember, hogy valami oda "nem illik" mást szoktak használni.
Ezt a mást szoktak használnit pedig idehaza nem igazán tudod megtanulni, hacsak nem kommunikálsz napi szinten idegen nyelven.

Hadd ne mondjam, anyanyelvi környezetben, vagy itthon volt jobb az angolom.

letras_verdaderas 2013.09.27. 11:21:39

A szerzőnek (link alant, most tette fel az index.hu) elgurult a gyógyszer! Ezek hülyének nézik a "végzetteket".
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/nem_kell_a_nyelv_dermeszto_az_uj_felsooktatasi_javaslat.1.189756.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox
"A nyelvvizsga-követelmények eltörlése rontaná a végzettek kompetenciáit, a végzettség munkaerő-piaci értékét, a társadalmi mobilitást, ami nem csak földrajzi mobilitást, hanem a képesítések közötti átjárhatóságot, az élethosszig tartó tanulást is jelenti (amiben ugyancsak nagyon-nagyon rosszul állunk, a lakosság néhány százaléka ápolja csak ilyen módon a képességeit, miközben az élethosszig tartó tanulás és a foglalkoztatottság szintje között jól látható összefüggés van)".

randomuser1 2013.09.27. 11:22:46

@csincsilla72: én igen, mert natív bilingva vok :)
ha csak egy nyelvoktatási móccer lenne, minek tartanának fenn komplett intézeteket az idegennyelvoktatás metodikájának fejlesztésére világszerte?

belekotty 2013.09.27. 11:22:57

@kovi1970: Nézz utána mennyi gépészmérnököt keresnek!

csőcsere 2013.09.27. 11:24:02

@csincsilla72: csatlakozom bambanőhöz. Módszertanban alapvető különbség van a belső és külső motivációjú hallgatók között. Saját tapasztalat: a nyelvvizsgás tömeget kevésbé volt élvezetes rávezetni dolgokra, mint azokat, akik saját elhatározásból tanultak. A magyar nyelvvizsgákra már nem is térek ki, a beszélt nyelvet nyomokban tartalmazzák.

erdomester2 2013.09.27. 11:24:26

@74gábor: Nem ez a követendő példa. Én is közműcégnél dolgozom. Az állami cégeknél nem elvárás a nyelvtudás, főleg, hogy mindet kivásárolja a fidesz a külföldiektől.
Ettől függetlenül én folyamatosan gyakorlom a nyelveket. Nem a célom, hogy emiatt felvegyenek a multihoz, hanem mert jó érzés, hogy meg tudom magam értetni külföldön akár több nyelven is.

ggaborx 2013.09.27. 11:31:57

@belekotty: Azért csak kibökted végre a lényeget, ennek igazán örülök. Tehát az a gondod, hogy képzed itt a különféle mérnököket, azok meg egy nyelvet sem hajlandóak megtanulni, így hiába fekteted beléjük azt rengeteg pénzt, nem kapnak majd állást, amiből vissza tudják fizetni.

Remek. Ez már egy érdekes téma. Az oktatás finanszírozása, a társadalmi jogok és kötelességek ezzel kapcsolatban.

Első körben azt javaslom, hogy te magad tényleg ne képezz olyan gépészmérnököt akiket nem fognak felvenni sehova. Ezzel mindjárt előrébb vagy.

Másfelől viszont, ha azért ragaszkodsz az általad képzett gépészmérnökök esetén a nyelvtudáshoz, hogy felvegyék őket és így a befektetésed megtérüljön, akkor menj biztosra és a követelményed alapján biztosítsd is a diploma utáni azonnali felvételt. Hiszen tudnak idegen nyelvet, gond nem lehet és a befektetésed is megtérül azonnal.

Vagy talán a nyelvtudás megléte a mai gazdasági környezetben mégsem jelent egyenes utat a sikerhez és így felelősséget sem tudsz vállalni érte?

Ezért írtam korábban, hogy sokkal keményebben rá kellene feküdni az egyén későbbi sikerességének sarokköveire az oktatás során. De nem érdekes, mert kell a nyelvtudás és ezzel a kérdés el van intézve, akár le is borulhatunk mantrázni a nagyságos törvény előtt, ugye?

Közben meg 3 diplomával, perfekt angollal mehet mosogatni angliába a diplomás, mert üresedés éppen nincs a szakterületén. Az, hogy ekkor mit tegyen, merre lépjen meg nagyon nem érdekes, találja ki ő maga, a nyelvtudása megvan, több nem is kell.

Saját tapasztalataim sajnos azt mutatják, hogy a frissen diplomázott, idegen nyelvet magas szinten beszélő fiatalok nagyobb része egyszerűen nem tudja miként kezdjen el élni, hova forduljon, mit tegyen, ha valahogy nem veszik fel éppen sehova, nincs sehol üresedés. Erre miért nem tanítja meg az egyetem őket?

Smitht 2013.09.27. 11:36:50

@ggaborx: A saját tapasztalataid mit mutatnak arra vonatkozólag, hogy a frissen diplomázott, idegen nyelvet egyáltalán nem beszélő fiataloknak milyen kilátásai vannak?

XEP 2013.09.27. 11:37:07

@erdomester2: "Te hülye vagy."

Az vagyok.

"senkitől nem várható el, hogy megértse mi az a for ciklus"
Ilyent ááááááá...
Az ERLANG-ban mellékesen nincs is for ciklus...

smartdrive 2013.09.27. 11:37:16

@ggaborx: hehehe, szépségkirálynő-jelöltek sablon válasza a "mi leszel, ha nagy leszel" (értsd: ha nem te nyersz) kérdésre: "nyelveket szeretnék tanulni"

és mit fogsz velük kifejezni, drágaságom?

Laci A Lakli 2013.09.27. 11:38:23

A blog alapvetően egy nagy tévedésből indul ki, a középfokú nyelvtudás NEM egyetemi szintnek kéne lennie. Már a 8 általánosban a gyerekeket meg kéne tanulnia minimum középfokon beszélni egy nyelvet. Az oktatásnak nem az egyetemen kéne kezdődnie...
Amúgy meg ökörség a diploma nyelvvizsgához való kötése. Az idegen nyelvű érettségit fel kell húzni középfokú szintre és kötelezővé kell tenni... Így csak az mehet egyetemre aki beszél egy idegen nyelvet...
A régi képzésben részt vevő embereket, pedig fölösleges ilyennel büntetni, mert ökörség az ő oktatási rendszerükben a nyelvtudásra nem helyeztek ekkora hangsúlyt, így igazságtalan terhet ró az illetőkre...
És bla, bla, bla... A nyelvtudás NEM EGYETEMI szint illene már felfogni...

smartdrive 2013.09.27. 11:40:12

@Laci A Lakli: nem nem egyetemi szint, hanem nem egyetemi téma

csincsilla72 2013.09.27. 11:43:10

@tildy:): Tisztázzunk valamit. Jól megtanulni akkor tudsz idegen országban egy idegen nyelvet, ha vannak alapok. Saját tapasztalat, hogy hallás után nagyon nehéz a korrekt nyelvtant elsajátítani. Mert lenyelik a szó végét, mert tájszólásban beszélik, stb, stb. Ha van egy biztos alap, arra valóban könnyű ráépíteni. de anélkül egy sok év múlva is hibásan beszélt nyelv lesz a vége. Lsd. Fekete Pákó-szindróma.

erdomester2 2013.09.27. 11:44:20

@XEP: Tök mindegy. Erlang vagy Java. Egy ilyet 10-ből 9 ember sosem fog megérteni
qsort([X || X <- Rest, Smaller(X,Pivot)], Smaller)++ [Pivot] ++ qsort([Y || Y <- Rest, not(Smaller(Y, Pivot))], Smaller).

randomuser1 2013.09.27. 11:44:56

amúgy ez az alap/közép/felső egy magyar állam által kitalált és kultivált dolog, köze a valósághoz, igazi országok valódi rendszereihez nagyjából semmi.
kíváncsi vok, ha kimegyek angolba és valamiért a (nemlétező)rigóuccai nyálvizságmat kéne honosítani milyen processzre számíthatok?

csincsilla72 2013.09.27. 11:47:35

@csőcsere: Fene tudja, én tanítottam is, és egy másik nyelvből készültem magam is nyelvvizsgára. Aki előtt ennyire határozott cél lebeg, az qrva motivált és tanul, mint a güzü. Azzal lehet haladni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.09.27. 11:48:21

@dr Kangörény:

"Például árulja el valaki, hogy a társadalombiztosítási szakelőadói végzettséghez miért kéne bármilyen nyelvvizsga?"

pl. mert (amit én láttam) a munkaügyi központok Európa-szerte együttműködnek a munkavállalói igazolások kiállításával, és azt bizony angolul meg (magyarnak inkább) németül küldik, sőt múltkor francia ügyintéző írt valamit, amit nekem kellett lefordítani egy ügyintéző rokonomnak. A TB is Eu-közös, lásd E111.

ggaborx 2013.09.27. 11:48:41

@Smitht: Nagyon jó kérdés. Az én ismerőseim körében azt vettem észre, hogy aki beszél idegen nyelven, nem feltétlenül sikeresebb mint aki nem, mert sokkal többet számít a személyiség, az élethez való hozzáállás.

Például: egyik ismerősöm (autószerelő és asztalos szakmunkás végzettségekkel) 0 nyelvismerettel kiment skóciába 3 éve pizzafutárnak, ma meg már ő vezeti az éttermet. Közben tanult meg skótul (nagyon nem angol), de mikor kiment nem érdekelte, nem gátolta a nyelvtudás hiánya. Volt benne ambíció, akarat és talpraesettség.

Másik ismerősöm építészmérnök és perfekt angol/német, viszont visszahúzódó, magába forduló típus, aki ugyan kiment hollandiába 1 évre dolgozni, de ezalatt szinte fel sem kelt az asztaltól, nem ismerte meg a környezetét, nem látta meg a lehetőségeket és nem tudott továbblépni. Végül hazajött, 2 évig munkanélküli volt, most egy szállítmányozó cégnél adminisztrátor.

Az első ismerősöm folyton arról beszél, hogy milyen tervei vannak, hogyan fog tovább lépni (most éppen mexikóban akar éttermet nyitni - spanyol tudás = 0), az utóbbi viszont folyton arról panaszkodik, hogy az ő tudásához képest szánalmas amit csinál, de hát: EZ VAN!

Ennyit a nyelvtudásról. Ja mégvalami, az első ismerősöm ma kb. 10x annyit keres mint a második.

csincsilla72 2013.09.27. 11:50:05

@csőcsere: Ez lemaradt: mégis melyik az a nyelvvizsga-típus, amelyik a beszélt nyelvet nyomokban tartalmazza? Komolyan kérdezem. Nekem Euroexam angol felsőm van, és (remélhetőleg hamarosan) ÖSD német felsőm lesz. Mindkét vizsga totálisan életszerű szituációkat tartalmaz.

csincsilla72 2013.09.27. 11:52:27

@Emmanuel Goldstein: ha a nyelvvizsgahely akkreditált, akkor azt elfogadják. A rigóC középfok a B2-es szintnek felel meg.

kallodo 2013.09.27. 11:56:16

Javaslom, mostantól NÉMETÜL vagy ANGOLUL menjenek a kommentek, mert látom itt mindenki PERFEKTEN beszél idegennyelveket.
Aki magyarul ír, az írja le a kommentje alá ANGOLUL is a mondanivalóját!
Mindjárt kiderülne, hogy a nagy nyelvtanulás propagálók között a legtöbben csak makognának.

Smitht 2013.09.27. 11:56:57

@ggaborx: Szerintem rossz példa az első ismerősöd, mivel ahogy írtad ő is beszél idegen nyelvet. Ha nem tanult meg volna skótul, akkor nem vezetné az éttermet ugye? Vagy esetleg hátrány lett volna az, hogy mielőtt kimegy tud skótul? Hátrány lenne, ha tudna most spanyolul?

belekotty 2013.09.27. 11:58:56

@ggaborx: Nézd! Én magas hőmérsékletű termodinamikával és kémiával, nukleáris fizikával és informatikával foglalkozom. Egyiket sem lehet elképzelni angol nélkül. Állás gondom soha az életben nem volt ilyen képzettségekkel a birtokomban. Én ebből indulok ki. Sok ismerősöm van hasonló tudással. Munka nélkül egyik sem volt sosem.

telkoe 2013.09.27. 11:59:19

@ggaborx: Mellette lehetne szazszamra hozni a peldakat a nem tudok nyelvet, nagy nehezen talaltam munkat, kimentem dolgozni, jol atvagtak sztoribol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.27. 12:01:08

@csincsilla72: Erre vannak az idegennyelvű könyvek, újságok, blogok, tv-n angol nyelvű feliratozás stb. Illetve ha az embernek szerencséje van, akkor a munkatársai is kijavítják.

Valószínűleg Pákónak is könnyebb dolga lett volna, ha a tanult szavait pl feliratként látja a tévében is. Nem tudom, van-e itthon magyar adókhoz magyar felirat, gyanítom nem sok adás esetén.

telkoe 2013.09.27. 12:05:27

@tildy:): Ha jol tudom, teletexten nagyon sokszor van magyar felirat nem halloknak.

belekotty 2013.09.27. 12:05:55

@ggaborx: Bocsi, de ez a nincs diplomám és nyelvvizsgám, de érvényesülök történet, amely az ilyen emberek 1 százaléka.
Aztán majd amikor feljebb lépnének, ahol ezek kellenek, akkor megszívják. Az informatikában sokat tudok, akik jó szakemberek lettek, de amikor vezetővé akarnának előrelépni 40 évesen, akkor jön a pofára esés.

letras_verdaderas 2013.09.27. 12:09:08

@kallodo: НАДЕЮСЬ, ТЫ ЛИШЬ СЛУЧАЙНО НЕ УПOМЯНУЛ РУССКИЙ ЯЗЫК.
Espero que es solo una casualidad...
Szóval barátaim, ne arcoskodjunk és ne diszkrimináljuk a nyelvismeretet.

igi1 2013.09.27. 12:21:34

@jet set: az előre gondolkodásra 99% nem képes.

igi1 2013.09.27. 12:22:41

@FGSuperman: kint is szmit, hogy angol vagy, + angol diplomád van-e

csincsilla72 2013.09.27. 12:25:57

@kallodo:
I hope, you won't be surprised, if you get correct answers. I know exactly the situation, what I'm talking about.
Ich hoffe, dass du nicht übberrascht sein wirst, when du richtige Artworten bekommst. Ich kenne die Lage, darüber ich spreche.

Így megfelel?

igi1 2013.09.27. 12:29:12

@bambanő: a hiszti oka, h nem akarnak ennyi diplomás, nyelvvizsgamentes hülyét, akik szerint minek nyelvvizsga, meg a papír.

Meg lehet nezni, hogy hiba van neg az allamvizsga, mennyien nem kapnak diplomat szakmai nyelvvizsga hján. EZ annak jó, akinek viszont megvan, és ér valamit a diplomaja.

Ha nincs nyelvvizsga, a fiploma elertektelenedik, ami majd a béreken is látszik pl. Nyelvvizsgapótlék lehet 30.000 +- is.

Ez az egész kérdés meginn nem szól másról, mint h te rosszabbul járj, ha van papír, ha nincs.

Ez a trükk.

Zedder 2013.09.27. 12:31:48

@kallodo: "kallodo 0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Why should I pay attention to a troll?

igi1 2013.09.27. 12:32:24

@belekotty: neked és tildynek is mondom

érvényesülsz a tudsod alapján, de akkor sem jársz jól, ha nincsenek meg a papirok azokhoz képest hátrányban vagy akkor is, ha jól vgod a szakterületedet! Meg bejött az élet.

és akkor lehet jönni a saját példazattal, h angol diplomával tildynek mennyi esélye lenne angliában ilyen tudással mennyit kapna.

bpbp78 2013.09.27. 12:36:15

Sokan írták, hogy minek a nyelvvizsga, mert a legtöbbször nincs is mögötte tudás!
DE kérdem én, akkor miért nem az oktatás nyelvekre vonatkozó részeit vizsgálják felül és vezetnek be egy gyakorlatiasabb rendszert?!

Igenis ne legyen diplomája annak, aki képtelen egy nyelvet elsajátítani!

De az sem normális, amit nyelvtudás mérés címén pl a Rigó utcában művelnek.
Nekem egy nemzetközi nyelvvizsgám volt először. Az abszolút gyakorlati volt és nem megoldó kulcs alapján javították, hanem azt figyelték, hogy a lényeget megértettem-e?! Amikor a Rigó utcába mentem honosíttatni egy filozófiai szöveget kellett magyarra fordítani...ezzel elismerték, hogy felsőfokon tudom a nyelvet...le sem szóbeliztettek...no comment...

A magyar nyelvvizsga rendszer egy nagy kalap kaka! Azt kell megreformálni!

A gyermekemre az angol úgy ragad, mint az anyanyelve...így is tanulja. Lévén, hogy nem tud írni, nincs kötelező a nyelvtan. Utánzás alapján tanulnak. Ezt kéne preferálni és mindenki elsajátítaná hamar egy idegennyelv alapjait.

azallamenvagyok 2013.09.27. 12:44:44

teljesen egyetértek! sőt, a diplomát társadalmi és egyéni érdekből egyéb előfeltételekhez is kötném:
- B kategóriás jogosítvány: egyre több helyen kérik.
- Legalább két gyerek: a diplomások egyre kevesebb gyereket vállalnak, a népességfogyás megelőzésére, személyes boldogságuk kiteljesedésére elő kellene írni (biztos több karrierista gyerektelen bánja, hogy nem vállalt gyereket 20 évesen). Ezen felül egzisztenciálisan is pozitív érték.
- Lakáshitel: nem, nem lássa majd meg, hogy hol lakik és miből. Ezzel is csak őt támogatjuk, hogy időben meghozza élete felelős döntéseit.
- A csúnyáknak plasztikai sebészet, a kövéreknek zsírleszívás: sokkal könnyebben fog diplomás állást találni egy dekoratív ember.
- Dohányzásmentesség: ezt ugye részletezni sem kell.
- Lehet akkor már vallási hovatartozást is előírhatnánk, a közösséghez tartozás fontos lelki támasz.
- HH, azaz Hasznos Hobbi: segít a későbbiekben a kapcsolatépítésben.
- A feltételeknek megfelelő házastárs: nem mindegy, hogy a csilivili diplomásjelölt egy majdani konferencián kivel az oldalán jelenik meg.
- Fafaragás, kovácsolás, szántásvetés kézi erővel, bizonyítandó, hogy egy zombi apokalipszis esetén is hasznukat tudjuk venni.
- Ezek után kétévente diplomafrissítés szükséges: meg kell győződni róla, hogy az ember naprakész-e a szakmájából, szép-e, egészséges-e, beszéli-e a nyelvet, amiről papírja van. Természetesen függetlenül attól, hogy köze van-e az egésznek a munkájához.

bambanő (törölt) 2013.09.27. 12:48:46

@igi1: ostobaság
a nyelvvizsga papír elsősorban a közalkalmazott, köztisztviselő, közszolga stb. ismerőseimnek téma, mert nekik van pótlék
nyelvvizsga papír kell nekik minél több, tudás nem kell

a versenyszférában felvesznek ha tudod a szakmádat, tudod a megkövetelt nyelveket, de pótlékot nem kapsz

a diploma a diplomások teljesítménye miatt értéktelenedik el, illetve a kibocsátó intézményeken is sok múlik, magyarországiak, magyar nyelvű képzést adnak, korszerűtlen tudás, esetleg totál esélytelen nemzetközi szinten az adott szakterület (magyar pedagógus, jogász stb.)

nyelvet tudni kell, a nyelvvizsga hülyeség
persze, nekem is van kettő, de a nyelveket nem ezért tudom
az életnek tanultam a nyelveket (is), nem a nyelvvizsgára
a hollandok, skandinávok, szerbek, románok sem nyelvvizsga papírokat gyűjtenek, csak beszélnek angolul
ennyi
ha valaki pl angol nyelvterületen akar tanulni, úgyis kell neki TOEFL vagy IELTS
annak van értelme, de nem 23-25 évesen, hanem már 18-19 évesen az egyetem előtt

igi1 2013.09.27. 12:49:24

Aztán ez annak se lesz jó, akinek nincs nyelvvizsgája, mert még jobban fognak háttérbe kerűlni. Inkább jobb az, ha a munkáltatód látja, h megvan az abszolutórium, de nincs nyelvvizsga, viszont jól beszélsz angolul.

Ja, én is női informatikus lennék 2 középfokúval, de a mai napig csak azon agyalok, hogyan képezhetném még magam.

Angol diplomás nem adja magát annyiér amennyi égy hbéres nagy szaktudású diplomamentes angol-magyar

Ez az angol munkaerőpiac gondja.

bambanő (törölt) 2013.09.27. 12:50:37

@bpbp78: ne legyen érettségije, aki nem beszél felsőfokon angolul
ennek lenne értelme
nem diploma előtt kell egy papírért reszketni, hanem előre gondolkodni

igi1 2013.09.27. 12:52:37

@bambanő: ezzel egyetértek ha azt mondod, magadat kell képezni, mert neked úgy lesz jobb

De kell a papír, és a fizetésben is

Nyelvvizsgapótlékot meg ma már nemcsak a közszférában kapnak.az igazi angoltudás viszont úgy szerezhető meg, h jártál már kint külföldön, ez is igaz.

De h diploma nyelvvizsga nélkül az kindenkinek csak rosszabb hatást okoz.

bambanő (törölt) 2013.09.27. 12:54:19

@bpbp78: miért szóbeliztetne le a Rigó utca, ha máshol már volt szóbeli vizsgád és csak honosítani kell a nyelvvizsgádat?
nem tudom most hogy van, de a honosítás az nem az egész nyelvvizsga megismétlését jelenti...

bambanő (törölt) 2013.09.27. 13:02:01

@igi1: nekem nem lesz rosszabb, ha nem kell a diplomához nyelvvizsga
a piac megköveteli a nyelvtudást
ha nem követeli meg, akkor meg a piac olyan

meg kellene szüntetni a nyelvvizsgapótlékot a közszférában, ahol semmi szükség a nyelvtudásra
a magánszféra meg a fizetésben honorálja, ha olyan a munkakör, hogy kell hozzá nyelvtudás
ha úgy írják ki az álláshirdetést, hogy kell nyelvtudás, de se vesznek nélküle, az az alap

specifikus célokra van értelme nyelvvizsgáknak, teszteknek: továbbtanulás, szakmai nyelvi készségek mérése, de általános, egész diploma előtt álló lakosságot érintő nyelvvizsga követelmény értelmetlen
ennyi erővel lehetne jogosítványt, párttagságot is előírni diplomához

a nyelvtudás a fontos, azt meg mindenki szerezze meg maga, elvégre az ő érdeke, nem az állam bácsi dolga ezt előírni
a piac meg majd bünteti, akiknek nincs nyelvtudásuk, nem kapnak állást
pláne nem külföldön

erdomester2 2013.09.27. 13:04:31

@azallamenvagyok: Remélem csak ironikusan irtad a fentieket.
Fafaragás, kovácsolás, szántásvetés??? Majd fizetek érte és megcsinálja a szaki.
A feltételeknek megfelelő házastárs??? Na ne viccelj. Ezt diplomához kötni? 1.Semmi közöd hozzá 2.Alig valaki házas 23 évesen, 3.Mi köze az egyetemnek ahhoz, hogy valaki kivel jelenik meg egy céges rendezvényen?
Kétévente diplomafrissítés szükséges??? Menj és frissítsd kétévente a diplomád te. Addig más majd a melója mellett megpróbál időt fordítani a családjára és a barátaira is, és talán egy ki szabadideje is marad.

igi1 2013.09.27. 13:05:47

@bambanő: itt viszon az lenne a lényeg

Több droid
Elértéktelenedés
Mindenki szívjon egyszerre, úgy h ne vegyék észre

Void Bunkoid 2013.09.27. 13:05:47

"Egy diplomával a zsebünkben nem betanított munkásként akarunk dolgozni"

A legtöbb nyelveket beszélő, de bölcsész szakokon végzett, mégis informatikai cégeknél - és sokan ám igen sok-sok évig, sőt egész életükre - adatrögzítő-exceltöltögető meg telemarketinges scripted szöveggel telefonáló, azaz gyakorlatilag 2-3-4 különböző, állandóan ugyanúgy elvégzendő feladatra beidomított dolgozók igenis betanított munkások. Nem csak futószalag mellett lehet betanított, mechanikus kétállásúkapcsoló munkát végezni.

csincsilla72 2013.09.27. 13:07:45

@bpbp78: "Sokan írták, hogy minek a nyelvvizsga, mert a legtöbbször nincs is mögötte tudás!"

De van. Mert meg tudta szerezni. És az bármikor előhívható.

randomuser1 2013.09.27. 13:08:10

@letras_verdaderas: az orosz, az kurvareleváns, mit monnyak...

victor vacendak 2013.09.27. 13:08:37

A magyar paraszttal 30 év szinkronos mozi és tévé után nehéz megértetni, hogy van más nyelv is a Földön, mint az őssumér, és attól még nem fogják azt érteni a külföldiek, hogy lassan mondja: t e c c i k é r t e n i ?

kallodo 2013.09.27. 13:10:17

@csincsilla72:
antworten ugye.

Megfelel, akkor, a többi magyar komment alá is mehet angolul és németül, csakhogy legyen már valami haszna is a blognak.

kallodo 2013.09.27. 13:13:29

@igi1:
Írd le légyszi akkor most ezt németül vagy angolul, mert magyarul elég értelmetlenre sikeredett.

igi1 2013.09.27. 13:13:42

@bambanő: ez a kérdés többröl szól, minta piac szabályozza ezt

hiszen így pár üzleti kör jól jár, többet elkérnek a nyelvvizsgáért, hiszen kevesebben fogják letenni

Megint vkinek monopolhelyzetet teremttenek

mert ha a piac elvárja azt, ami nem kötelező az feketegazdaságot okoz

A papír csak egy papír, annyi, h meglegyen, de meg kell lennie.

A nem kellba nyellvvizsga, meginn a butítàs, àtverés, és 1-2 ember személyes üzleti érdeke

Azol az sem fog jól járni, akinek így lesz meg a diplomája. Lásd most màr az infósoknál is megvàltozott munkaképessègű, programozott, diplomást keresnek!

igi1 2013.09.27. 13:14:39

@kallodo: ha okos agy érted használd a picike droid agyadat külföldről

Tovább gondolkodj!

csincsilla72 2013.09.27. 13:15:41

@kallodo: elütöttem, és? (Antworten nagybetű, ha már trollkodunk)

Nem ez a lényeg. Aki nyelvvizsgaképes szinttel rendelkezik, az megcsinálja, ha muszáj. Kiabálni azok szoktak, akik erre nem képesek. Persze ők is tisztában vannak a nyelvtanulás fontosságával, de inkább ámokfutnak, tüntetnek, ahelyett, hogy az időt tanulásra használnák fel.

kallodo 2013.09.27. 13:15:44

@igi1: Ja, erre gondoltam, akkor fodítsd le!

"a hiszti oka, h nem akarnak ennyi diplomás, nyelvvizsgamentes hülyét, akik szerint minek nyelvvizsga, meg a papír.

Meg lehet nezni, hogy hiba van neg az allamvizsga, mennyien nem kapnak diplomat szakmai nyelvvizsga hján. EZ annak jó, akinek viszont megvan, és ér valamit a diplomaja.

Ha nincs nyelvvizsga, a fiploma elertektelenedik, ami majd a béreken is látszik pl. Nyelvvizsgapótlék lehet 30.000 +- is.

Ez az egész kérdés meginn nem szól másról, mint h te rosszabbul járj, ha van papír, ha nincs.

Ez a trükk."

kallodo 2013.09.27. 13:18:35

@csincsilla72:
Nyílván, a kérdés csak hogy miért kötik a nyelvvizsgát a diplomához. Angoltanárnak sem kell matekból szigorlatoznia a diplomájához, ha nem tévedek.

igi1 2013.09.27. 13:19:11

Mindig kimegy vaamire a játék. Nem sajnálom h nincs papírja, csak látom, h itt ki van adva a következő lépés a nemzeti nyelvvizsgapiac reformálása, ahogy egy papír megszerzése is sokba fàj.

Zedder 2013.09.27. 13:20:19

@kallodo: gyengeelméjű vagy, vagy mit nem értesz azon, hogy ez egy n+1. kötelező vizsga, amit mindenkinek meg kell tudnia ugrania, aki diplomára vágyik? Pont egy nyamvadt nyelvvizsga miatt sírsz, de x darab szigorlat, y félévi vizsga, z zárthely, és még ki tudja mennyi kötelezően leadandó dolgozat mellett mit oszt-szoroz még egy vizsga?

ggaborx 2013.09.27. 13:22:41

Továbbra is érdekes látni, hogy a sok diplomás hozzászóló mennyire funkcionális analfabéta. Ez az igazi szényene a magyar oktatásnak, nem a nyelvtudás hiánya.

A kérdés ugyanis nem az, hogy érdemes-e nyelvet tanulni hanem, hogy ez egyéni felelősség-e vagy felsőbb kényszerrel kell megoldani?

Beszélhetnénk arról, hogy az oktatás finanszírozása miként kapcsolódik a kérdéshez? Beszélhetnénk arról, hogy az "ingyenes" képzésért cserébe milyen követelményeket lehet támasztani és hol a határ? Beszélhetnénk arról, hogy indokolt-e az államilag finanszírozott képzés és milyen mértékben? Beszélhetnénk arról, hogy például tandíj helyett lehetne nyelvvizsga - valamit valamiért alapon? Beszélhetnénk arról, hogy diploma után törlesztenie kell-e a volt diáknak és milyen feltételekkel? Beszélhetnénk arról, hogy az elvárt nyelvtudáshoz megfelelő képzést az egyetem biztosítsa-e? Beszélhetnénk arról, hogy meg lehet-e egyátalán tanulni bármely idegen nyelvet külön tanfolyam nélkül?

És még sok egyéb kérdésről is beszélhetnénk a témával kapcsolatban. Ehelyett ti ismét megragadtátok a lényeget és arról diskuráltok, hogy igenis kell a nyelvtudás az igazi szakértelemhez. Ami egyrészt igaz, másrészt meg irreleváns az adott témában. Egysíkú, beszűkült, funkcionálisan analfabéta gondolkodás szerű szájtépés ez, nem más. Csak a lényeg sikkad el itt is mint a magyar "értelmiség" jellemző vitáiban. Gyászos időket élünk, az értelem egyre silányabb, az önálló gondolatokat már nagyítóval kell keresni.

De legalább van diplomátok és nyelvvizsgátok. Meg határozott véleményetek marginális gumicsontokról. Valamit azért tudnak a mindenkori kormányok, hogy ilyen fokú elhülyülést tudtak keresztülvinni a társadalom döntő többségén. Persze ezt a célt sosem titkolták - nehogymár gondolkodó, értelmes emberek jelenjenek meg, akiknek nem elég bármely nüansznyi baromságot bedobni a tudatformáláshoz.

Remélem a tévét is szorgalmasan nézitek, tanultok belőle, elfogadjátok valóságnak.

azallamenvagyok 2013.09.27. 13:24:36

@erdomester2: "És igen egy magyar tanár is beszéljen legalább középfokon angolul, mert ez már általános műveltség."
Nah, általános műveltség a teljes gimnáziumi tananyag. Ha a folyamatos tudása az, akkor remélem, mindenki folyamatosan tudja, és semmibe sem kerül beszámolnia belőle: egy tárgy, egy tétel, fél óra, kétévente egy nap rászánható. Történelem, matematika, kéma, biológia, művészettörténet stb.
Fontos továbbá a practical skills is, mivel az államilag támogatott diplomásnak tudnia kell villanyt szerelni! Nem úgy van az, hogy agyonbassza a 230, mert rossz helyre nyúlkál. Amúgyis, az általános műveltség része, ott van a falakban, az autókban, az okostelefonban, nem értem, hogy lehetnek olyan emberek az utcán, akik nem értenek a villamossághoz, én még a mekibe se engedném őket, vevőnek sem, nemhogy dolgozni:)

kallodo 2013.09.27. 13:24:52

@Zedder:
Akkor az angoltanárok is szigorlatozzanak le mondjuk, szerves kémiából, vagy matematikából különben ne kapjanak diplomát! +/- egy szigorlat mit számít?
Ja hogy az olyan félnótások mint te az életbe nem tudnák letenni. Akkor ne kapjatok diplomát.

igi1 2013.09.27. 13:26:13

@kallodo: na

Van az a csoport, aki nyelvvizsgàs diplomás, mi nem akarjuk, h új emberek jöjjenek diplomaskènt a piacra = irigyse + munkahely féltés

200ból 70nek volt meg 3 év alatt az abszolutórium ebböl 50 államvizsga és20nak volt meg a papír az én szakomon infóból pl.

Ha sok új diplomás szereplő lép be a piacra, akkor
Értéktelenedés lesz
Kirúgások
Kevesebb fizetés.
Drágább papír
Iskolák mennek tönkre nyelvből
Vásárolod a papïrt
Aki papír nélkül diplomás ugyanez ahatás.

Zedder 2013.09.27. 13:26:48

@kallodo: de az angoltanárnak nem KELL matekszigorlatot tennie, mert az nem követelménye az angoltanári diplomának. Miközben egy tetszőleges nyelvvizsga meg IGEN.

Ha nem tetszik a magyar rendszer, akkor menj külföldi egyetemre, és szerezz ott diplomát. Na ott majd nem kérnek nyelvvizsgát. Oh, wait...

kallodo 2013.09.27. 13:27:55

@azallamenvagyok:
Értem az iróniádat és egyébként teljesen igazad van.

kanálwarrior 2013.09.27. 13:29:00

@kallodo: Ezzel teljesen egyetértek. Oké hogy nyelvvizsga kell a diplomához, de alapvető pénzügyi, marketing, túlélési, és hegesztői ismeretek miért nem? Azok nem hasznosak? A középfokú nyelvvizsga még nem jelenti hogy bármiféle szakmában használható nyelvtudásos lenne, és fordítva, lehet hogy képes vagy angol nyelven matematikai cikkeket írni/olvasni, anélkül hogy akár csak elképzelésed lenne arról hogy hogyan néz ki angolban a mólt idő. A kettőnek semmi köze egymáshoz.

csincsilla72 2013.09.27. 13:29:35

@Zedder: ja, csak éppen olyan nyelvtudást, aminek a birtokában nevetve megcsinálná a vizsgát, kettő percig nem izgatva magát kérdés miatt.

jooasszony 2013.09.27. 13:31:44

Ez a világ hülyesége.... sajnos azt kell mondanom, hogy a tizen-, huszonévesek zömének lesújtóan alacsony a nyelvtudása. Röhej, de ma még a legjobb egyetemeken sem kötelezően felveendő tárgy az angol, német stb nyelv.... Sokszor tapasztalom, hogy az idősebb korosztály aktív nyelvtudása sokkal jobb, mint a fiataloké és sikeresebben beszélnek "külföldiül" társaságban.
Én szükségesnek tartom, hogy egy szint felett (diploma, doktori, külföldi ösztöndíjak...)legyen nyelvvizsgája mindenkinek. Erre rá lehetne segíteni pl. ösztöndíjakkal, eredeti nyelven sugárzott filmekkel, térítésmentes külföldi tv műsorokkal stb... .
A nyelvvizsga megszerzése egy jó cél és inspiráló a tanulásban . Az csak blabla..., hogy csak a pénzesek tudnak nyelvet tanulni és sérül az esélyegyenlőség...ma már ingyenes online anyagok vannak, ami mindenki számára elérhető... igaz ezeket meg kell keresni, és szorgalommal meg kell tanulni.

kallodo 2013.09.27. 13:33:00

@Zedder:
Persze hogy nem kell matekvizsgát tennie,abszurd is lenne Ettől függetlenül, nem ártana! Talán nem adósodna el nyakig.

Egy matekszakosnak miért kell angol középfok? Épp ugyanolyan abszurdum.

csincsilla72 2013.09.27. 13:34:37

@kallodo: A nyelvtudás mindenkinek elemi érdeke lenne. De mivel pénz, energia és időbefektetést igényel, nem foglalkozik vele.
Abban egyetértünk, hogy érettségit sem adnék annak, aki nem szerez legalább egyetlen középfokú nyelvvizsgát. Nagyszüleink társalogtak németül és franciául az érettségijük után, mert olyan nyelvtudást követelt meg a középiskola. Én a diplomához kötődő középfokú nyelvvizsgát is erős könnyítésnek érzem. Semmi bajt nem látok abban, hogy kompetensebb értelmiséget képezzünk.

XEP 2013.09.27. 13:35:10

Nem tudom sírjak vagy nevessek azon, ahogy a nyelvvizsga mellet érvelők védik ezt a teljesen logikátlan marhaságot, hogy egy szakmai papírhoz kelljen nyelvvizsga.

belekotty 2013.09.27. 13:35:37

@ggaborx: "A kérdés ugyanis nem az, hogy érdemes-e nyelvet tanulni hanem, hogy ez egyéni felelősség-e vagy felsőbb kényszerrel kell megoldani?"
- Persze a gyereket is minek kényszerítjük írni-olvasni, számolni? Egyre fárasztóbb vagy, egyre erősebben a diplomátlan ember frusztráltsága látszik rajtad.

csincsilla72 2013.09.27. 13:36:08

@jooasszony: kimondtad a lényeget. A nyelvtanulás sikeressége egyetlen dolgon múlik: a szorgalmon. Minden más süket duma.

csincsilla72 2013.09.27. 13:36:57

@XEP: hadd tippeljek: nincs nyelvvizsgád....

belekotty 2013.09.27. 13:37:03

@kallodo: "Egy matekszakosnak miért kell angol középfok? Épp ugyanolyan abszurdum. "
- Mert bazz, olvass az új matematikai elméletekről magyarul ha bírsz!

Zedder 2013.09.27. 13:37:54

@csincsilla72: minden bizonnyal elkerülte a figyelmed az "oh wait..." kitétel a hozzászólásom végén.

igi1 2013.09.27. 13:38:23

A piac ahogy eddig tette ezutàn is el fogja várni a papírt, hiába van meg a tudásod. Azt nézi, mennyi bért fizet utánad, ha a szaktudás is megvan, persze h te vagy a nyerő 1 diplomással szemben.

@csincsilla72: ez is igaz, ha te tudsz, nem okoz gondot a papír, viszont se időd se pénzed nincs, hiába van tudàs bukta

belekotty 2013.09.27. 13:39:42

@kallodo: Az angoltanár sosem fogja használni a szerves kémiai ismerteket, én mint első diplomám szerint vegyész, már egy kurva új szerveskémiai cikket nem találok meg magyarul, csak angolul.

Zedder 2013.09.27. 13:39:47

@kallodo: a matektudásnak és a pénzügyi ismereteknek nem sok köze van egymáshoz, nyilván egyik épül a másikra, de attól még lehet valaki matekzseni, hogy közben teljesen csóró és eladósott. Más-más nézőpont, más skilleket igényel mindkét terület.

Elég beleolvasgatni pl. a kiszámoló blog hozzászólásaiba, igen szomorú képet fest le az átlagember (bocs, a pénzügyek iránt érdeklődő internetezők, tehát nem átlagemberek!) hozzáállásáról és tudásáról.

csincsilla72 2013.09.27. 13:41:09

@Zedder: Nem kerülte el. Csak valszeg félreérthető voltam.

jooasszony 2013.09.27. 13:45:27

@kallodo: ...azért, mert ha a nyelvvizsgára tanulsz, többet fogsz tudni angolul... ha többet tudsz, nagyobb az esélyed, hogy a szakirodalmat követni tudod.. ha követed a világ újdonságait, jó szakember leszel....ha jó szakember leszel, akkor ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy sikeres és boldog ember legyél.

kallodo 2013.09.27. 13:46:14

@csincsilla72:
Nagypapám perfektül tudott németül, mivel német származású, nagymamám meg nem beszélte na puff. Nagypapám szakmájához sem kellett a nyelvtudása, noha egyetemet végzett.

belekotty 2013.09.27. 13:47:16

@ggaborx: "De legalább van diplomátok és nyelvvizsgátok."
- Ez zavar téged hapsikám, hogy te ezekre nem voltál képes. Szar neked. Én összehoztam két diplomát és egy angol felsőfokút. És élvezem az előnyeit, hogy nem fordult elő olyan az életemben, hogy munkát kellett volna keresnem, mert mire valahol eldöntöttem hogy otthagyom a melót, már meg volt a következő helyen a szerződésem.
Funkcionális analfabéta te vagy, mert nem érted hogy miért jó hogy ezekre az embereket rákényszerítik.
Az egyetemnek csak egyik része a tudás amit ad, a másik része az, hogy elvégzése bizonyítja, hogy egy bizonyos területen képes egy bizonyos szellemi munkát határidőre elvégezni és önállóan tanulni. Lásd vizsgák.
Az angol tudás papírja meg azt bizonyítja a munkáltatódnak, ha azt mondja bazz szedd össze a guglin milyen Brayton vagy Rankine ciklusú modern gázturbinák vannak gépészmérnökkém, akkor képes vagy rá.

csincsilla72 2013.09.27. 13:50:58

@kallodo: A világ kitárult, a gazdasági kapcsolatok sokkal szélesebb körűek lettek. A tudomány nyelve az angol lett. Pöttyet entelektüellebb elfoglaltság nem végezhető idegennyelvi ismeretek nélkül.

ggaborx 2013.09.27. 13:52:03

@belekotty: Helyben vagyunk!

Ez a "diplomátlan ember frusztráltsága" egy igazi gyöngyszem! Engedelmeddel a továbbiakban idézni is fogom :) Mellesleg az, hogy nekem van-e diplomám, mennyiben releváns a mondanivalómat illetően? Szerintem semennyire, de lehet te meglepődnél, ha tudnád...

Az egyetemi hallgatókat meg nyilván a kisiskolás gyermekekhez kell hasonlítani, hiszen felelős személynek nem tekithetők, igaz? Majd ha lesz nyelvvizsgájuk, akkor talán?

Pont erről írtam a korábbi fárasztó hozzászólásaimban. Öröm nézni, hogy harcosan bizonyítod az igazamat ismét, miközben úgy gondolod éppen rácáfoltál valamire. :)

multi84 2013.09.27. 13:53:14

Ha nem tanul meg nyelveket beszélni a diplomás nehezebben fogja elhagyni az országot. Ennyi. Ilyen egyszerű..... Ha már egy-két nyelven beszél középfokon mikor kikerül az iskolából akkor már csak egy fél lépés hogy itt hagyjon mindent....

belekotty 2013.09.27. 13:53:43

@ggaborx: Tudod qrvára nem mindegy hogy egy ilyen szabadalmat képes vagy-e gépészmérnökként átfutni vagy sem. Jó kis angol műszaki nyelvtudás nélkül aligha. Ha meg az van, akkor a nyelvvizsga bakfitty.

www.google.com/patents/about?id=0K01AAAAEBAJ&dq=US+4722188

XEP 2013.09.27. 13:56:47

@csincsilla72: van

Egyébként a nyelvtudást meg pláne ne mossuk már össze a nyelvvizsgával...

Pl. a nyelvvizsgám előtt egy nappal pont annyira tudtam az adott nyelvet mint utána egy nappal.

letras_verdaderas 2013.09.27. 13:57:46

Ha véletlenül nem csupán önmagatokat olvassátok, nyilván rájöttetek arra, hogy nyelvvizsga ürügyén a nyelvtudásról, mint hatalmi eszközről beszélgetünk. A mindenkori (!) hatalomnak - mifelénk - egyáltalán nem érdeke a tömeges minőségi tudás, a nyelvismeret, a tájékozódás képessége. Látnivaló hogy fosnak az internettől, mint az egyidejű tájékozódás eszközétől. Vagyis EMBEREK ÉBRESZTŐ! A nyelvtudás a mienk - magunknak építjük. Ki-ki magának. Akár vizsgavitáról, akár az orosz nyelv leszólásáról van szó. Takarékoskodjatok az emóciókkal - kérem szépen.

belekotty 2013.09.27. 13:58:36

@ggaborx: Öcsike, öcsike! :-)) Szánalmas vagy.
A nyelvtudást még a felnőtté válás előtt kell megszerezni, az egyetem alatt már csak lepapírozni kellene. Az meg nem több mint egy rendes szigorlat. Egy angol felsőfokú lófasz egy szerveskémia szigorlathoz képest, ahol 5000 vegyület képletét kell tudnod, vagy egy progmat programozási nyelvek szigorlathoz képest, ahol adnak egy algoritmust hogy írd meg 5 nyelven 2 óra alatt.

belekotty 2013.09.27. 14:00:39

Na nekem melózni is kell... Muszáj válaszolnom egy kollégának, ANGOLUL, aki egy indiai fejlesztő központban csücsül.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2013.09.27. 14:00:55

Nem olvastam végig a bejegyzést, mert már a címe is demagóg és hazug.... ugyanis nem a nyelvvizsga hiánya, hanem a nyelvTUDÁS hiánya teszi (vagy teheti) nehezebbé a diákok (vagy akárki más) életét. A nyelvvizsgán meg már csak amiatt is kár rugózni, mert itthon sokaknak Origoja van, ami ugye nem nemzetközi, ergo külföldön kitörölheti vele (de a "Zöld Utat" se ismeri senki külföldön). Az igazán elismert vizsgák idehaza drágák és a diákok közül az szerzi meg, ahol apu, anyu bukszája elég vastag.

goldenyears 2013.09.27. 14:06:10

Mintha az Éjjel-nappal Budapest menne a neten, egy rakás agyhalott (diplomás, több nyelven beszélő, hm...) próbálja bizonygatni, milyen ügyes, okos, egymást felüllicitálva...

Szánalmas, szánalmas ez az egész; milyen érdekes, hogy azok, akik nem értenek egyet a nyelvvizsga kötelezővé tételével, százszor normálisabban tudnak válaszolni, kommunikálni, mint azok, akik egymást felüllicitálva bizonygatják, mennyire kurvajó, ha tudsz nyelveket, anélkül analfabéta (senki) és életképtelen vagy

ggaborx 2013.09.27. 14:09:35

@belekotty:
"Ez zavar téged hapsikám, hogy te ezekre nem voltál képes. Szar neked. Én összehoztam két diplomát és egy angol felsőfokút. "

Most komolyan azt hiszed, hogy erre nekem bizonygatnom kellene bármit is? Biztos szar nekem, meg biztos nem tudtam összehozni egy diplomát. Ha te mondod, nyilván így van. Csak érném meg egyszer, hogy az ilyen multidiplomás okostónik viszonylag logikusan érvelni is tudnak. De mindig rácáfoltok a reményeimre :)

Amúgy gratulálok a végzettségedhez, meg a nyelvtudásodhoz, biztos nem volt könnyű, de igen, te megcsináltad és most neked nagyon jó ahelyett, hogy szar lenne.

"Funkcionális analfabéta te vagy, mert nem érted hogy miért jó hogy ezekre az embereket rákényszerítik."

Én azt nem értem, hogy miért is kell bárkit bármire rákényszeríteni a saját tudása bővítése kapcsán? Te amúgy szereted az ilyen rákényszerítős szitációkat? Mire kényszerítenél még embereket, ha tehetnéd? Ezzel a mentalitással szerintem ne állj meg a nyelvtudásnál, hiszen annyiféle dologra lehetne még kényszeríteni a (szerinted) kisiskolás szintű egyetemistákat.

"Tudod qrvára nem mindegy hogy egy ilyen szabadalmat képes vagy-e gépészmérnökként átfutni vagy sem. "

Ez legyen az én bajom, illetve annak a problémája, akit érint. Ha te erre képes vagy, akkor nyilván előnyböl indulsz azokkal szemben, akik egy kukkot sem értenek belőle. Nem értem, hogy akkor mégis miért azon okoskodsz, hogy a konkurenciádat miként lehetne rákényszeríteni, hogy ugyanúgy értse mint te? Megvesztél? :)

ggaborx 2013.09.27. 14:10:55

@belekotty: "Öcsike, öcsike! :-)) Szánalmas vagy."

Ettől meg nyilván neked lesz igazad, hiszen te vagy a nagyobb - tesó! :)

ggaborx 2013.09.27. 14:15:14

@belekotty: Amúgy ezúton köszönöm a szíves válaszaidat, ha ebből diplomamunkát nem is, de egy esettanulmányt lehet készítek a fentiek alapján, hiszen annyira tökéletes, hogy kár lenne veszni hagyni :)

ggaborx 2013.09.27. 14:18:36

@belekotty: "Na nekem melózni is kell... Muszáj válaszolnom egy kollégának, ANGOLUL, aki egy indiai fejlesztő központban csücsül."

Ez nagyon aranyos, jó munkát!

bambanő (törölt) 2013.09.27. 14:19:43

@A rokkant is ember: illetve ha konkrétan van velük valami célja: TOEFL, IELTS, Goethe, ÖSD

ezeknek van értelme, de a magyar nyelvvizsgát kizárólag magyar ember fogja tőled kérni

inkább tanuljon meg két nyelvet jól valaki, mint egyből legyen nyelvvizsgája...

@igi1: nem, az eremény az lesz, hogy megszüntetnék a nyelvvizsga pótlékot is (remélem), mert jellemzően olyan munkakörökben adják, ahol nulla szükség van a nyelvtudásra

lebecsülöd az emberek értelmi képességeit
azt hiszed, hogy nem látják, hogy akik kivándoroltak, azok jobban élnek
már mindenhonnan ez folyik, ez motiválja a mai fiatalokat a nyelvtanulásra, nem a nyelvvizsga megszerzése
ma már mindenkinek van volt szomszéda, rokona, idősebb testvére, unokatestvére, ismerőse, barátja, volt évfolyamtársa, aki külföldön él és látja, hogy megéri a nyelvtanulás

egy óvónő, tanítónő, aki Jászseggalsón akar élni élete végéig, nem fog és szellemileg nem is képes nyelvet tanulni
egy orvostanhallgató, pénzügyes, jogász, mérnök stb., akinek meg kell majd a sikeres karrierjéhez, sokkal többet fordít nyelvtanulásra, mint hinnéd

az a baj, hogy ma még egyetem alatt jönnek rá a fiatalok, hogy kellene nyelvet tanulni, a nyelvvizsga miatt vagy karrier, külföldi ösztöndíj vagy érdeklődés okán

ezt az igényt, felismerést kellene előbbre hozni

sokan már most is első helyen külföldre mennek egyetemre
az ő módszerük a jó
18-19 évesen kell olyan nyelvtudással rendelkezni, ami lehetővé teszi a külföldi tanulmányokat
nem 24-26 évesen kell a bent ragadt diploma miatt kapkodni egy papír megszerzéséért

én sokkal többet vártam el magamtól, mint pusztán egy nyelvvizsga megszerzése
nem álltam le az idegen nyelvek használatával, ahogy kézhez kaptam a nyelvvizsgát, mivel előtte sem a nyelvvizsgára tanultam, hanem "benne éltem a nyelvben", napi szinten használtam

erdomester2 2013.09.27. 14:26:37

@XEP: "Pl. a nyelvvizsgám előtt egy nappal pont annyira tudtam az adott nyelvet mint utána egy nappal."
LOL naná, hiszen készültél rá.
Amúgy gondoltam hogy van nyelvvizsgád csak máshogy látod ezt a dolgot mint mi.
A diplomát igenis kössék nyelvvizsgához AMÍG nincs nyelvoktatás Magyarországon és 18 évesen iziben teszik le a középfokút (vagy az emelt vagy fasz tudja milyen érettségit) a plusz pontért. Simán meg lehetne tanítani a diákokat angolul németül úgy, hogy 16 évesen lazán letegyenek egy nyelvvizsgát. Na ilyenkor már nem kéne nyelvvizsga a diplomához, hiszen beszélnek nyelveket. A papír amúgyis egy faszság, úgyis kiderül ha az illető nem tud nyelveket.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.09.27. 14:29:57

@belekotty: Ilyen volt a progmaton? Ennek semmi értelme :D

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.09.27. 14:46:18

@jooasszony: 4 sorban leirtad, amiről az egész posztom szól :-) köszönöm, h megértetted, amit akartam mondani.

randomuser1 2013.09.27. 14:57:21

amúgy a legtöbb embeer gimi végére köll tuggyon külföldiül, lekkésöbb
ha egyetemi álamvizsga elött kezd vakarózni, az izé, bukott dolog
p.s.
olcsón vállalok nyelvtudást igazoló álami rigóuccai nyelvvizsgapapír előállítást, rövid határidővel, tanszéki lebukás elleni garival!

randomuser1 2013.09.27. 15:12:04

@letras_verdaderas: praktikusan semmihaszna nyelv az orosz
az angol, az igen, az fontos, mifelénk a német, a spanyol is, de az orosz, az nem, olyannyira, h ma már minden valamirevaló orosz szépen beszél angolul
semmi leszólás

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.27. 16:42:15

@Pizso: Bróhaha... :D

Ilyen is van:

-Two martinis, please.
-Dry?
-Nein, zwei...

áfonyáspite (törölt) 2013.09.27. 16:44:04

@Pizso: Ha pusztán csak a változás miatt vagy felháborodva, azt meg én nem értem:)Egy diploma értéke nem kizárólag a nyelvtudáson alapul. Átbukdácsoltad-e valamelyik magániskolát apuka pénzén, esetleg végiglógtál egy nevesincsen oktatási intézményben valamilyen szakot amire éppen felvettek...vagy becsülettel tanultál egy jónevű egyetemen és esetleg még érdekelt is a dolog. Na, a nyelvvizsga egyébként fontos, ebben egyetértünk. A nyelvtudás még annál is fontosabb. :)

letras_verdaderas 2013.09.27. 17:00:56

@Emmanuel Goldstein: Figyelj, jó barát, ez a PS több, mint hülye vicc. Tudod, hogy már ennél kevesebbért is ugranak az ugrifülesek... Remélem a szerkesztő előbb veszi észre - wazze.

igi1 2013.09.27. 17:21:54

@bambanő: az eredmény olcsóbb bérek, hülyébb emberek, tömegével, akik majd feketén fogják venni a papírt, kéz alatt, mint fentebb írják is, mint Hujber.

azért valahol jogos, hogy lebecsülök, hiszen sehol sem láttam kiírva ezeket az eszmefuttatásokat, meg a saját gondolataidat, csak nem értesz azzal egyet, amit a másik mond.

Nekem is van ismerős, aki nem diplomás, jól keres informatikusként, viszont kereshetné a jelenlegi dupláját is, ha lenne diplomája, úgy viszont nem vették volna fel, ha lett volna papírja. Ördögi kör.

A munkáltatók ezért is keresnek diákokat, megváltozott munkaképességűeket mindenhová, mert az óccsóbb.

Diplomás embert foglalkoztatni nem ócsóbb, és ha ezek tömegével lépnek a színpadra, akkor elbocsátások (nem bírnak el a cégek ennyi diplomás fiatalt), és bércsökkenés az eredmény, na meg az, hogy a diploma nem fog érni semmit sem, akkor sem, ha jó a végzettség, pl. mérnök.

A papír egy papír, csak KELL, és csak egy ELŐNY, legyen az akár egy diploma, akár egy nyelvvizsga. Aki ezt nem látja, ne képezze kint külföldön se magát, mert MINEK.

Itt pedig sokkal többről van szó, mint hogy jaaj, örüljön a hülyegyerek, lesz diplomája nyelvvizsga nélkül, az irigyek meg kapják be, akik most diplomások.

igi1 2013.09.27. 17:33:09

@bambanő: a másik, akik most külföldre mennek egyetemre, angolul tanulnak egy neves angol egyetemen, és már van jó állásuk amúgy is, majd összevetik a mostani keresetüket azzal, amit a diploma megszerzése után kapnak, és rájönnek, jééé, tényleg számít az a papír, nem is keveset, zsebre...

ezt magyarázom tildynek is, de sajnos nem értette meg, mert az ő példázatából kiindulva, nem csinálta meg a szerencséjét itthon, pedig ilyen diplomákkal simán érvényesülhetett volna, nőként is, mondom ezt úgy, hogy én is informatikus lennék, és úgy is dolgozok

A MUNKA MEGSZERZÉSÉNÉL VOLT ELŐNY A PAPÍR, és a két szakmai nyelvvizsga, bár interjúztatás nem volt, úgy választottak ki, és a nyelvet sem kell használnom, mégis képzem magam otthon, önszorgalomból.

Ha nem lett volna diplomám, nem választottak volna ki. Tervezem azt, hogy a későbbiekben kihasználom a nemrégiben megszerzett megváltozott munkaképesség státuszt, hogy úgy berakni magam egy programozó céghez. Igen, már oda is ilyeneket keresnek.

Nem az van, hogy te megváltozott munkaképességű vagy, MAJD BETANÍTANAK, nem, neked már tudni kell azt, amit elvárnak tőled, NINCS KIFOGÁS, hogy de hát nincs papírom, mégis tudom. ELVÁRJÁK A JOGSIT, ELVÁRJÁK A NYELVVIZSGÁT is.

Akkor ne vegyetek levegőt, mert MINEK, ne tanuljatok, mert minek, nem kell a papír úgysem, kitörölhetik vele a feneküket, mert MINEK TANULNI.

Nekem ez fáj, hogy valamire azt mondják, legyen az bármi, hogy

MINEK.

KELL, és kész, mert NEKED LESZ JOBB, nem másnak.

Azért is jöttem el a határátkelőről, mert egy nagyonhülye mélymagyar angolképző le merte írni, hogy MINEK TANULNI, mert ő úgy is jó, pincérnek, meg úgy is jó a pultba, meg úgy is jó, ahogy most van, és ő akkor sem fog tanulni, ha beledöglik is, mert akkor is többet tesz félre a magyaroknál.

A nyelvvizsgatörténet is arról szól, hogy megint jól jár valaki, és az nem a többség, ha ezt így kihozták rendeletben.

Igen, a nyelvvizsgát meg tegyed le középiskolás korodban, ahogy a jogsit is, mert az a te érdeked. Csak aztán az egyetem kitalálja, hogy ez meg ez a nyelvvizsga kellett volna, nem jó, mert sima, mert nem szakmai, aztán szívod.

Én se attól vagyok ember, hogy van két szakmai nyelvvizsgám, meg egy diplomám, hanem attól, hogy KÉPZEM MAGAM MINDIG, mert KÉSŐBB JÓL JÖHET.

Ladyb 2013.09.27. 19:00:45

@csincsilla72: meghajlok tudásod és tapasztalatod előtt, ó, Ms. Knowitall. :-) nyilvánvalóan a 15 év tapasztalatom, a kb 1000 hallgató tanítása, szintfelmérése és a kb 500 vizsgázó levizsgáztatása közép-és/vagy felsőfokon semmi ahhoz képest, hogy van 1 ffed angolból és egyszer valakit/vkiket felkészítettél. :-)

Figyu, teljesen egyetértek a nyelvtudás szükségességével, Te is. Arra próbáltam kiforratlannak talán nem mondható lingvisztikai eszközeimmel rámutatni, hogy a nyelvvizsga kényszer nem vitte előre hazánkban a nyelvtanulás presztizsét.

Az Eurot vizsgáztattam, a feladatok életszerűségével nincs hiba, a nyelvezet, a range az, ami olykor archaikus, kérdezz meg erről egy anyanyelvi tanárt, akit még nem szippantott be a magyar nyelvvizsga gépezet.

Ladyb 2013.09.27. 19:03:11

@Ladyb: né már, a régi nickemet szedte elő az ipad. Ladyb válaszolt csocsere nevében whatevs :-)

M. Péter 2013.09.28. 00:48:10

@belekotty: Lefordítja a gugli fordítójával.

M. Péter 2013.09.28. 00:56:39

@Shopping: Portugáliában is feliratoznak, de az idegennyelvtudás szintje viszont kb. ugyanolyan alacsony, mint Mo-n, szóval nem csak a szinkronon vagy feliratozáson múlik.

M. Péter 2013.09.28. 01:25:22

Nagyon hasznosnak tartom az idegennyelvtudás, viszont Mo.-n van egy csomó ember, aki sok pénzt és időt beleölt az egyetembe, az állam szintén sok pénzt, de az illető mégsem kaphat diplomát és a szaktudásának megfelelő munkát a nyelvvizsga hiánya miatt.

Van egy csomó foglalkozás, amelyhez nem kell nyelvvizsga, szép álom, hogy egy általános iskolai tanító majd olvassa angolul a nemzetközi pedagógiai szakirodalmat, egy átlagos ügyvédnek szintén nem kell idegen nyelven olvasni, írni vagy beszélni a munkájához. Nemrég volt valahol egy cikk azokról az egyetemekről, ahol legmagasabb azoknak a diákoknak az aránya, akik nem kaphatnak diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt. A Közszolgálati Egyetem rajta volt a listán, ez egy kicsit meglepett, a Színház- és Filmművészeti Egyetem szintén. Egy színész miért lesz jobb színész attól, hogy tud valamilyen idegen nyelven?

Eközben egy brit egyetemre be lehet jutni és el lehet végezni középfok alatti angoltudással, mint sok ezer kÝnai diák példája mutatja, a brit diplomát pedig elfogadnák felsőfoknak Mo.-n. :)

Még egy példa, hogy mennyire nem életfontosságú a nyelvtudás. Az egyetemen volt egy orosz vendégprofesszot. Kínszenvedés volt hallgatni, olyan rosszul beszélt, erős orosz akcentussal beszélt, legfeljebb véletlenül mondott egy mondatot nyelvtani hiba nélkül, ugyanígy írt is. Olvasni nyilvánvalóan tudott, de a cikkeit valakinek át kellett nézni és kijavítani a hibáit. A középfokot biztos nem tudta volna letenni. Ennek ellenére a szakterületén a világ egyik vezető szakértője volt, és a Szovjet, majd az Orosz Tudományos Akadémia tagja. Magyarországon viszont egyetemi diplomát sem kapott volna.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.29. 07:02:18

@M. Péter: Magyarországon én sem biztos, hogy meg ugrani a középfokú angol vizsgát. El nem mernék menni rá. Miért van az, hogy UK-ben viszont simán?

És végül melyik számít megfelelő szintnek?

Haloperidol 2013.10.04. 15:03:15

@safranek:

Nem kotelezo felsooktatasi intezmenybe jarni, nem kotelezo diplomat kapni. Aki hallgatoja az intezmenynek, elfogadja a hallgatoi szerzodest, miszerint nem JAR nyelvoktatas. Ha nem tetszik, nem kell egyetemre jarni.

Almandin 2013.10.04. 20:22:49

@M. Péter: Sokban igazat adok neked. Szerintem az, hogy ma hazánkban annyira elvárják boldog-boldogtalantól a magas szintű nyelvtudást (illetve annak igazolását), amiatt van, hogy M.o. gyakorlatilag egy gyarmat. Írta valaki feljebb, hogy sok helyen egy gépsori operátortól is megkövetelik a nyelvtudást. Ennek az lehet az oka, hogy a művezetők valószínűleg nem magyarok, hanem az anyaországból importáltak, így elvárják azt, hogy a magyar rabszolga tanulja meg az ő nyelvüket, mert sokuk arra sem képes, hogy több évi itt-tartózkodás alatt néhány mondatot magyarul megtanuljon.
Annak idején Tony Blair kormányában állítólag csak 4 olyan miniszter volt, aki az angolon kívül más nyelven is magasabb szinten beszélt volna. Amerikában a közoktatás színvonala ismert. Mégis sokan karriert csinálnak hiányos műveltséggel. Tehát ez a nyelvvizsga-mizéria főleg az ország alárendelt helyzetéből adódik. Ennek ellenére én is szeretek nyelveket tanulni, mert valóban jó, ha tud az ember kommunikálni olyanokkal, akik nem magyar anyanyelvűek, külföldön se kell tolmács egy vásárláshoz pl.De minden munkához nyelvvizsga nem kell még itthon sem. Arról nem is beszélve, hogy a nyelvvizsga nem megléte még nem zárja ki, hogy pl. egy pedagógus idegen nyelvű szakirodalmat olvasson. Az is fejleszti a nyelvtudást. (Nem úgy kell elképzelni sok nyelvvizsgával nem rendelkező embert, hogy teljesen nulla a nyelvtudásuk és sose használják).
süti beállítások módosítása