2013.07.01. 10:59

Egy profi angol pókerjátékos a kanapémon

Gary requeste eltért a szokásos tucatszám érkező copy past levelektől. Három éjszakára kértek szállást, de mivel korábban már igent mondtam egy brazil lánynak, jeleztem feléjük, hogy az első éjszakájukat kettesben tölthetik a vendégszobámban, de a másodiktól osztozkodniuk kell a szobán egy másik surferrel. 

england_flag_01.gifUkraine_svg.jpgSzombat este 22.00 körül érkeztek meg. Ötvenharmadik vendégem, Gary Argent (27) angol pókerjátékos Glastonbury-ből. (Gary megemlítette, hogy tud jegyet szerezni a fesztiválra, ugyanis a helyi lakosoknak jóval hosszabb ideig van jegyvásárlási lehetőségük, mint a többi halandónak.) Informatikai diplomája van, de 9 éve abból él (nagyon jól), hogy online pókerezik. Másodjára van Budapesten. 2011 óta tagja a CS-nek, 6 vendégtől és 6 vendéglátótól van referenciája. A barátnőjével Krakkóban laknak, ahol egy másik párral bérelnek egy házat. Az otthonuk igazi couchsurfing ház, mivel mindenki tagja a couchsurfingnek, rendszeresen hosztolnak vendégeket. Párja, - ötvennegyedig vendégem - az ukrán Anastasia Gudyma (21) turizmus szakon tanul Krakkóban. Első látogatása a fővárosunkba. Doneck városban nőtt fel és élt tavalyig, ugyanaból a városból származik, mint a korábbi ukrán vendégem. Ukránul, oroszul, lengyelül és angolul beszél. Ősztől Észak-Spanyolországba költöznek, mert Anastasia ott kezdi meg egyetemi master képzését. A lány 2010 óta tagja a CS-nek, 24 vendégtől és 9 vendéglátótól van pozitív referenciája. Budapest után Szlovéniába utaznak, majd egy hónapra a régi Jugoszlávia tagállamait látogatják végig. Horvátországot kivéve mindenhol találtak couchsurfing hosztot. 

photo (18).jpg

Érkezésük után a kezembe nyomtak thank you gift gyanánt egy doboz ukrán bombont. (Sima nugátos, nem túl jó ízű.) Adtam nekik sört, én magamhoz vettem pár üveg cidert és kiültünk a teraszomra. Hálistennek az első pillanatoktól kezdve megvolt az úgynevezett klikk közöttünk. Volt egy csomó kérdésük. Miért lettem rendezvényszervező és miért alapítottam céget, ahelyett, hogy elmentem volna valamelyik más vállalathoz dolgozni. Anastasia is rendezvényszervező szeretne lenni, így nagy érdeklődéssel hallgatta a pályafutásom kezdeti időszakjának történetét. Főleg az tetsz(het)ett neki, hogy pont annyi idős voltam, mint ő, amikor az első cégemet alapítottam. 

Photo1 (90).jpg

Anastasiának rendkívüli családi háttere van. Az édesanyja 36 éves volt, amikor ő megszületett. Az anyja szeretői kapcsolatban volt egy családos férfival. Anyukája a saját anyjával lakott egy lakásban, és Anastasia megszületése után nagymamai nyomásra nem tartották a kapcsolatot az apával. Mikor Anastasia 16 éves lett, az apja elvált a feleségétől, felvette a kapcsolatot velük és a szülők elkezdtek hivatalosan is "járni" egymással. Ennek 5 éve, azóta is együtt vannak a szülei, de nem élnek együtt. 

Gary hálásan értékelte, hogy a pókerjátékot én munkának tartom. Egyszer olvastam egy újságcikkben, hogy a profi pókerjátékosok napi 4-6 órát gyakorolnak és egy pókerjáték 4-5 napig eltarthat. Az online verzió ennél rövidebb, de az is koncentrált figyelmet kíván, és nagyon stresszes tud lenni. Hónapokon keresztül csak veszíthetnek, ki kell várni a nyerési időszakot. A játékosok 95 százaléka veszít, csak 5 százaléka nyer. Erre azt válaszoltam, hogy vélhetően a 95 százalékban vannak azok, akik nem gyakorolnak eleget. Gary igenlően bólintott, elmondta, hogy a sok játékos csak hazárdírozik, gazdag milliomos, aki szórakozásképp játszik. Ők rendszerint veszítenek, Gary meg elnyeri az ő pénzüket. A pénze egy részét rendszeresen visszaforgatja a pókerbe, a másik részéből pedig él és utazik. A terveiben szerepel, hogy a jövőben majd dolgozik is valahol, mert nem akar úgy családapa lenni, hogy szó szerint kockázatos életet él. Más dolog a saját pénzét elveszíteni, és megint más, ha felelősséggel tartozik egy családért. Márpedig készülnie kell, mert Anastasia minimum 5 gyereket akar. 

Gary és Anastasia is egy couchsurfing pár. Tavaly nyáron Anastasia hosztolta Doneckben Garyt, aki akkor az európai focibajnokságra látogatott ki. Eredetileg egy hétre kért szállást, de 4 hétig maradt. Külön szobában kellett aludniuk, mert Anastasia édesanyja nagyon vallásos. Anastasia elmondta, hogy Ukrajnában a legtöbb lány férjhez megy 20 éves kor körül, ez voltaképp ukrán tradíció náluk. Válaszképp elmeséltem, hogy Magyarországon a tanult lányok először befejezik az egyetemüket, dolgoznak pár évet és késő húszas éveik során mennek férjhez. Ritka már a 25-27 alatti házasodás. Angliában úgyszintén ez a helyzet, talán ebben a két ország kultúrája megegyezik. 

Beszélgettünk kicsit a vallásról, és a Bibliáról. Anastasia szóba hozta, hogy a Bibliában külön kitérnek az anál szex kérdésre, erről értekezett egy picit, aztán valamit én is reagáltam, majd megjegyeztem, hogy azt hiszem ez az első alkalom, hogy a vendégeimmel az anál szexről beszélgetek. Annyira nem mélyedtünk el a témában, hogy saját tapasztalatokkal hozakodjunk elő, de azt kitárgyaltuk, hogy miként említi a Biblia ezt a kérdést. 

Beszélgettünk még a nyelvekről, az angolról. Elmeséltem nekik a saját angol nyelv képzésemet, hogy ugyan tanultam a gimnáziumban némi angolt, de az nem ért semmit. Mi a rákfenéje az angol nyelvoktatásnak itthon. Valahol még mindig azt látom, hogy hiába telt el 20 év, semmi nem változott az állami nyelvoktatásban. Ha a gyerekek nem vesznek magánórákat, vagy nem járnak speciális angol nyelvi iskolába, esetleg nem angol nyelvszakosok, akkor nem fognak rendesen megtanulni angolul. Ez főleg az általános iskolákra igaz, de talán még a középiskolai képzésekre is jellemző. A tanárok nincsennek motiválva, hogy rendesen dolgozzanak, azaz esszéket, levélírási feladatokat adjanak fel minden nap házi feladatnak. Teszteket és szódolgozatokat íratnak ma is, mert azt gyorsan ki lehet javítani. Fejenként 2-3 oldalas dolgozatokkal már sok óra "plussz" munka lenne a tanároknak iskola után. 

Levezetésképp megmutattam a kedvenc angol órámat a kedvenc humoristáimmal a Youtube-on. Majd 03.00 után valamikor jó éjszakát kívántunk egymásnak. Mi vinnyogva röhögtünk rajta, nézzétek meg ti is. 

Másnap 11.00-kor bebuszoztunk a Kossuth Lajos térig, elmentünk a Mannatural Étterembe. Már annyi vendéget hoztam el ide, hogy igazán kaphatnék kedvezményt. :-) A pár el volt ragadtatva az ételtől, amit ettek. Az enyém is szokásosan finom volt. Elvitelre kértem egy tortát, jó lesz vacsorának. Ákos, az étterem tulajdonosa odaült hozzánk és mindenről bemutatót tartott, ami a tányérukon volt. 

Photo1 (87).jpg
Elsétáltunk a Nyugati pályaudvarra, leadtuk a csomagjaikat a megőrzőbe. Onnan beugrottunk a CCC-be a Teréz körútra. Ott le akarták csekkolni, hogy írt e nekik a balatoni hosztjuk, akivel találkozni fognak ma este. A magyar CSernek Balatonfüreden van egy hajója, azon fognak lakni. Mikor ezt mellékesen megemlítették, elkedtem nevetni, hiszen magam is szörföltem ezen a hajón tavaly nyáron a keresztlányommal. Viszont csak hónapokkal később találkoztam Ádámmal először véletlenül egy kanapészörfös vacsorán. Milyen kicsi a világ! Én hívtam fel a saját telefonommal Ádámot, és kitaláltuk hol találkozhat a vendégeivel. Megbeszéltük, hogy este majd én is csatlakozom hozzájuk az új surferemmel. 

Photo1 (88).jpg

Elhagytuk az Oktogont, megmutattam nekik az Operát, majd az Andrássy végén a Bazilika felé vettük az irányt. Rögtön felmentünk a toronyba, kölcsönösen el voltunk ragadtatva Budapest látképétől. Lejöttünk lifttel, megnéztük a Szent Jobbot. Nem akarták elhinni, hogy igazi, erősködtem, hogy de az.

Elsétáltunk a Roosevelt térre, onnan a Vörösmarty térre, majd megmutattam nekik az Astóriát, ahol a következő hosztjukkal fognak találkozni este. Ott elbúcsúztam tőlük. Este újra találkozunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr905385066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 18:52:14

"a legtöbb játékos csak hazárdírozik, gazdag milliomos, aki szórakozásképp játszik"

Ez eleve nem igaz.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.07.01. 18:54:36

@wmiki: mi az "itt"? Itt a blogon, azaz a vendégeim akik eddig fogadtam? Hát nem tudom mit értesz rendes munka alatt, nekem úgy tünik mindnek volt rendes állása. Ő az első vendégem, aki nem bejelentett fizetésből vagy vállalkozásból, vagy szülői támogatásból él.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.07.01. 18:55:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igazad van, beszéltem vele, pontosítom az idézett mondatot.

ooktáviánusz 2013.07.01. 19:17:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem igaz bár ő ezeket keresi és huzza le. Tehát szármára igen!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.01. 19:17:48

@nikita:

Oké. Mert én 3 évig dolgoztam pókerteremben, s ez abszolút hamis adat. Az, hogy 95 % vesztes, ez nagyjából igaz. Én inkább 90 %-ot mondanék, s még 5 %-ot aki nullán van állandóan.

A nyerő 5 %-ból meg 4 % szerény nyerő. A komolyan nyerő profi 1 % lehet.

Viszont a gazdag játékos kevés. Az átlag játékos átlagember.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.01. 19:53:37

Nem értem Garyt, miért nem tanítja meg Anastasiát pókerezni? Ketten több milliomostól nyerhetnék el az összes pénzét.
Egyszerű számtan:
Ha 1 Gary 6 óra gyakorlással 4 milliomost foszt ki, akkor 1 Gary + 1 Anastasia 12 óra gyakorlással 16 milliomost.
Ezért isznak ezek gyanus zöld löttyöket, nem jöttek még rá a tutira.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.01. 20:09:14

@én már a fény gyermeke vagyok: :x
egyszer olvastam egy blog alatt, ami arról szólt, hogy milyen nehéz állást találni, hogy az okos kommentelő azt tanácsolta, hogy tanuljon symbian programozást, mert ő már 3 éve nem talál a cégéhez symbian programozót, pedig milliókat kereshetne...
milyen tökéletes lenne a világ, ha mindenki symbian programozó lenne....

euAgWzgmmtq7K 2013.07.01. 20:09:22

@nikita: igen, azért is utazgat couchsurfinggel :) nevetséges. van erre jó kis mondásunk a messziről jött emberről :)

Shopping 2013.07.01. 21:40:27

Ekkora kamut.
Profi pokerjatékos.
Gurulós börönddel, papucsban.
Super LOL!

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.07.01. 21:58:55

@d.hardman: látszik, hogy nem olvasod a blogomat :-) a couchsurfing nem ingyen szállás, hanem barátkozós oldal. A surferek nem azért használják, mert nem tudnak hotel szobát kifizetni, hanem helyiekkel akarnak időt tölteni. ÉN is couchsurfing szállást használok, ha utazom.

A jól él fogalom relatív, mást összeget jelent neked, nekem és ennek a srácnak is.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.07.01. 22:01:22

@Shopping: a háttérben egy sima sporttáska van, ami az ENYÉM. Jaa, a profi pókeresek kizárólag makkos cipőt hordanak? Ez milyen szabálykönyvben van benne, hogy nem hordhatnak papucsot? De ha már egy híres milliárdost hagy említsek: Marc Zuckerberg is mindig papucsot hord.
Super LOL!

euAgWzgmmtq7K 2013.07.01. 22:20:13

@nikita: persze hogy nem olvasom, mivel már írtam kommentben, hogy 3-4 évvel ezelőtt csináltam, amikor még új dolog volt, és nem lefutóban lévő csicskaság. igen, persze, mindenki azért cs-zik mert kurvagazdag, de mindenképp barátkozni akar. én inkább sunáztam, akit tudtam, itthon is, és külföldön, számomra inkább nemzetközi szexpartnerkeresőként működött az oldal.

Mert megérdemled 2013.07.01. 23:02:35

Ööööö... néhány megjegyzés:

"Egyszer olvastam egy újságcikkben, hogy a profi pókerjátékosok napi 4-6 órát gyakorolnak és egy pókerjáték 4-5 napig eltarthat."

Nem gyakorlásnak hívják, hanem elemzésnek, profi pókereseknek maga az éles játék a gyakorlás. :-) Kétlem, hogy az Ő bankrolljával 4-5 napos élő játékokon venne részt. 

"Az online verzió ennél rövidebb, de az is koncentrált figyelmet kíván, és nagyon stresszes tud lenni."

Hát persze hogy, online grinderek átlagosan 8-12 asztalon játszanak egyszerre. A betegebbje 16-20 asztalon játszik rendszeresen.

"Hónapokon keresztül csak veszíthetnek, ki kell várni a nyerési időszakot."

Ha rendszeresen EV alatt játszol, akkor két lehetőség van: 1. Fish vagy, 2. belenéztél egy kurva nagy downswingbe, olyan, hogy nyerési időszak nincs, azt úgy hívják upswing.

"Erre azt válaszoltam, hogy vélhetően a 95 százalékban vannak azok, akik nem gyakorolnak eleget. Gary igenlően bólintott, elmondta, hogy a sok játékos csak hazárdírozik, gazdag milliomos, aki szórakozásképp játszik."

Ez nettó ökörség, pláne azon a szinten ahol ez a srác játszik. Honnan tudhatná, hogy a milliomosok mit és hol játszanak, amikor - ahogy látom - small esetleg mid stakes szinten játszik és jellemzően versenyeket. Cash gameről fogalma sincs, pedig az igazán nagy pénzek ott vannak.

Itt megnézhető a pókeres adatlapja: www.pocketfives.com/profiles/argois/

De nem nevezném profinak, mivel a Hendon Mobon nincs is fent (vagy nem trackeli az oldal): pokerdb.thehendonmob.com/

Cikk nem volt rossz.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.07.01. 23:14:06

@d.hardman: Idekopiznád azt a mondatomat ahol azt írtam, hogy minden CS tag milliomos? Ja vagy nem mondtam ilyet? Akkor meg minek mondod? És bocs de téma itt a blogon, hogy te mire használtad? Erről szól a poszt?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.07.01. 23:22:00

@Mert megérdemled: na jó a gyakorlásba én mindent beleértettem. az idő, amit a pókerrel foglalkoznak.

Szerintem Gary általánosan értette, hogy sok a milliomos pókerjátékos, aki általában veszít stb. Nem hiszem, hogy ez hülyeség lenne. Általánosan beszéltünk a pókerről, nem bontottuk külön szintekre és online-élő verzióra.

A profin én azt értettem, hogy foglalkozás, amiből él valaki. Pl ha valaki fotós, nincsen róla papírja, nem keres vele milliókat, akkor is profi, ha van belőle rendszeres jövedelme. Profi, professzionális, azaz nem hobbi szinten űzi.

euAgWzgmmtq7K 2013.07.01. 23:32:50

@nikita: én nem mondtam, hogy írtál volna ilyet, ún. irónia lett volna. azért meg bocsi, hogy azt hittem, hogy ez egy couchsurfing blog, és beszélgetni is lehet róla.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.07.02. 02:06:58

@d.hardman: de miért ironizálsz olyasmin, ami sem a posztnak sem a kommenteknek nem témája? Valamint minek beszélgessünk arról, hogy te melyik vendégeddel (akár az összessel) feküdtél le? Mi köze ennek a poszthoz?

euAgWzgmmtq7K 2013.07.02. 13:09:13

@nikita: a kommenteknek témája, hiszen én is felvetettem, és más is. a poszthoz a kommentemnek annyi köze, hogy ez jutott eszembe. tudnál írni egy postot arról, hogy miről szabad kommentelni, milyen mondatokat engedélyezett leírni? sok felesleges kört megspórolhatnánk egymásnak.

Sadist 2013.07.02. 13:09:39

"Gary hálásan értékelte, hogy a pókerjátékot én munkának tartom."

Régebben én is azt gondoltam, hogy miért ne kereshetné valaki a kenyerét szerencsejátékkal, de egy kicsit gondolkodva rájöttem, hogy azért butaság munkának hívni, mert nem teremt semmi értéket vagy ad valamilyen szolgáltatást. Emellett gondolom nem is adózik úgy, mint egy egyszerű asztalos vagy programozó. Az pedig külön szomorú, hogy informatikus diplomával választotta ezt az életformát, miközben biztos, hogy ezerféle lehetősége lett volna.

euAgWzgmmtq7K 2013.07.02. 17:32:05

@Sadist: hát én inkább élnék pókerből huszonévesen, mint hogy valami irodában rohadjak meg a monitor mögött. azt meg, hogy milyen munka teremt értéket, az legutoljára a kőkorszakban függött össze közvetlenül, mert azóta feltaláltak valamit, aminek a neve: pénz, tehát aki pénzt keres, az pontosan annyit és olyan minőségben dolgozott, amennyit azért a pénzért dolgozik neki valaki más.

DeadBodiesEverywhere 2013.07.03. 08:45:38

csak a poker, semmi az anál sexről :-) ???

csodálkoztam a kommentelőkön :-P

Sadist 2013.07.04. 13:44:19

@d.hardman: "azt meg, hogy milyen munka teremt értéket, az legutoljára a kőkorszakban függött össze közvetlenül"

... a mivel? Nincs értelme a mondatnak.

Valaminek az értéke és a pénzben kifejezhető ára valóban nincs mindig szoros korrelációban, jó néhány egyéb befolyásoló tényező is közrejátszik mindkettő alakulásában.
Egy kardiológus szívsebész felbecsülhetetlen értékű munkát végez, feltéve, hogy a páciensnek szívműtétre van szüksége. Ha nem műtétre, hanem csak kajára, mert éhes, akkor egy pék sokkal értékesebb lesz a számára, mint egy orvos.
Normálisan működő országokban a munka értéke összefügg az érte adott fizetéssel, így az óriási felelősséggel, de legalább olyan óriási értékteremtő erővel rendelkező orvosnak jóval nagyobb a fizetése, mint a takarítónak.
Egy pókerjátékos, ha jól is keres, nem állít elő komolyabb értéket, mint az iskola udvarán gyerekek üveggolyóit einstandoló mafla.
Persze csinálja, ha szeretné, mert van, akinek nincs igénye arra, hogy hozzá is tegyen valamit a világhoz a pénzért cserébe, de nem fogom sajnálni, ha Állam bácsi pl. törvényben fogja szabályozni, vagy jó keményen megsarcolja a netes pókert.

euAgWzgmmtq7K 2013.07.04. 18:38:41

@Sadist: pontosan a példádból látszik, hogy ezért van a pénz, hiszen ha nem szívműtét kell, hanem kenyér, akkor nem kell keresned egy péket, hogy dolgozhass neki egy kicsit kenyérért. hanem kifizeted.
az értékteremtés fogalma, így, ahogy te használod, egy komcsi maszlag, az álláspontodat gondold át, mert önellentmondásos, addig meg nincs is miért vitatkozni róla. a pókerjátékos nyilván értéket állít elő, mert pénzt kapott, azt meg arra költi, amire akarja. ezt akár felfogod, akár nem, így működik a világ. amúgy ez nem a CS blogra való, úgyhogy én ki is szállok.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.07.04. 18:43:16

@d.hardman: a poszt egyik témája, hogy munka e a pókerkedés vagy sem. Te pont erről írsz, ez ide való. Az nem való ide (de eddig már kétszer leírtam), hogy kivel feküdtél le. Ebben az esetben, ez a te magánügyed, nem kell velünk megosztanod.

Ha esetleg a jövőben arról írok posztot, hogy pl. ki mire használja a couchsurfinget. Példákat írok le stb, akkor szivesen veszem a te CS tapasztalataid, kalandjaid részleteit a kommentedben.

Sadist 2013.07.04. 21:22:22

@d.hardman: "álláspontodat gondold át, mert önellentmondásos, addig meg nincs is miért vitatkozni róla. a pókerjátékos nyilván értéket állít elő, mert pénzt kapott, azt meg arra költi, amire akarja."

Nincs benne semmi önellentmondás, csak te nem érted meg a különbséget az érték, mint hasznossági mérték, és mint pénzben mérhető mértékegység között.
Olvasd el pl. a víz-gyémánt paradoxont wikin, hátha abból megérted a látszólagos ellentmondást.
Ha a te "elméletedet" vennénk alapul, akkor a bankrabló is értéket állít elő azzal, hogy fegyverrel bemegy egy bankba és kirabolja, hisz pénzt kap érte.
Ezért a pókerezés is inkább pénzszerzés, mint munka.

De ez már tényleg inkább közgazdaságtan és valóban off.

aquamarineblue 2013.07.15. 18:09:29

@nikita: Hagyd már. Ez az alak magasságokba emeli egóját ezzel a megdugtam száz lányt(?) a kanapén című sokadik üres nézőteres előadást megélt péniszpumpájával.

A póker lehet munka, de alkotó tevékenységnek nem nevezném. Pénzszerzés, mint a rablás vagy az ügyvédkedés, stb. Nálam ez kb ezekkel van egy szinten, legfeljebb legális, de ... hagyjuk.
süti beállítások módosítása