2013.05.17. 14:38

Barcelonaságok

- Rengeteg férfi sétál babakocsival vagy kisgyerekkel egyedül az utcákon. A nők dolgoznak, és apa marad otthon? Ezt a 3 képet kb 5 perc leforgása alatt fényképeztem, de ott vannak mindenhol! 

Photo1 (68).jpg

Photo1 (69).jpg

Photo1 (70).jpg

-

 

 

 

- Onnan lehet megismerni az utcákon, hogy ki a helyi és ki a turista, hogy míg a turista pólóban, térdnadrágban grasszál, a helyin pulóver, kabát, hosszúnadrág és sál/néha sapka van. A 20 fok körüli hőmérséklet a katalánnak/spanyolnak hideg. 

IMG_6059.jpg

- Nem baj, hogy angolul szólsz hozzájuk, úgyis spanyolul válaszolnak. Maximum lassabban mondják, hogy jobban értsd. 

- Az összes általam megismert katalán/spanyol férfi nagyon szenvedélyes, ezer lángon ég, és a legbarátságosabb és érdeklődőbb emberfajta világon. 

- Az egy hét alatt összesen 3 öltönyös férfit láttam, pedig erősen figyeltem.

- Barcelonának lelke van. 

- Csak a turistáknak szánt utcán bérelhető kerékpárokat láttam mindenhol, helyiek nem igen bicajoznak. Update komment alapján: a helyiek is ezt használják. 

- A futás népszerűbb!

- Nem érezni a luxust sehol, az emberek inkább átlagos vagy szegény életkörülmények között élnek. Nincsenek lépten nyomon elegáns éttermek, bárok, mint pl. Zürichben. Itt sokkal több a "lepukkant" kávézó, mint akár Budapesten.  

- A La Ramlan voltam olyan piacon, aminek szinvonalát meg sem közelíti egyik magyar piac sem. A pultok művésziek, kreatív módon kipakolt felsőosztályú minősségi áru mindenhol. 

IMG_6051.jpg

- Még senki nem akart kizsebelni, mióta itt vagyok. Holnap megyek haza. 

- A metrókocsik és folyosók kényelmesen szélesek. Az átszállási folyosók mint Londonban. 

- A homelessek beszélnek angolul és rettentő udvariasak. 

- A vegetáriánizmusra úgy reagálnak, mintha épp azt jelentettem volna be, hogy ufó vagyok. Az egyik partmenti étteremben segítségül csirkét ajánlottak. Az nem hús, mondta a pincér. 

IMG_6088.jpg

- A legtöbb lakásban (amiben jártam) nincs ablak. Vagy ha van, akkor apró és valamilyen tűzfalra néz. 

- Minden lakásban (amiben jártam) padlólap (vagy csempe) van minden helységben. Parkettát és padlószönyeget sehol nem láttam. 

Screen shot 2013-05-13 at 23.41.57.png

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr535304200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besztercei 2013.05.18. 01:40:46

"Még senki nem akart kizsebelni, mióta itt vagyok."
Akkor szerencséd volt. Rajtunk kívül még két ismerősről tudok, akit kiraboltak vagy megpróbáltak kirabolni Barcelonában (helyesbítek: az egyik lopás volt és nem rablás). Egyik első "élményem" is ez a városról, ami amúgy nagyon tetszett. Ennél rosszabb ott jártam/megloptak arányt csak Rómáról hallottam.

NemNick 2013.05.18. 05:26:40

"A vegetáriánizmusra úgy reagálnak, mintha épp azt jelentettem volna be, hogy ufó vagyok. Az egyik partmenti étteremben segítségül csirkét ajánlottak. Az nem hús, mondta a pincér."

Ezen jót röhögtem, ismerős. :))))

braue 2013.05.18. 05:27:00

Hát szólj hozzájuk katalánul! Ja, hogy nem beszélsz nyelveket? De másnak ez hibája, ugye?

sparklie (törölt) 2013.05.18. 06:04:10

A hajlektalanok bizony sok helyen jobban beszelnek angolul, mint a helyiek. Megelhetesi kerdes.

A katalanok miert is beszelnenek a sajat regiojukban angolul? Meg ha esetleg spanyolul megszolal, az rendben van, de angolra semmi szukseguk nincs. A spanyol egy vilagnyelv, eleg nekik azt tudni, amugy meg katalanul beszelnek. Hat ennyi.

A vegetarianizmus majd elmulik. Nem vagyok megrogzott es falank husevo, de a hus es tengeri finomsagok izerol nem tudnek lemondani. Plane, ha az a hely etelkulturajahoz tartozik.

A lopas, rablas Barcelonaban tenyleg mindennapos, te vagy az udito kivetel, akinek sikerult elkerulnie a kellemetlen meglepetest. Vagy probalkoztak, csak nem vetted eszre.

Kulfoldon jarva en is tobb helyen tapasztaltam, hogy a magyar atlag lakas messze igenyesebb, mint egy angol, spanyol, azsiai. Meg egy lakotelepi is. Ablaktalan helyisegek, egymas hegyere-hatara felhuzott lakoepuletek, amiknek osszenyilik az ablaka... ez azert Magyarorszagon elkepzelhetetlen.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.05.18. 07:36:09

"Barcelonának lelke van. "

:0 az mit jelent?
milyen tudományos mérőszámok alapján jelenik meg a lélek?

sanche_ 2013.05.18. 08:58:16

@sparklie: ", egymas hegyere-hatara felhuzott lakoepuletek, amiknek osszenyilik az ablaka"

Pedig ez egyáltalán nem ritka... A felkapottabb, de még vidéki helyeken is egyre több az ilyen, ahol a az ablakodból kinézve a látómeződ 70%-át a szomszéd ablaka tölti ki :)

@braue: A cikk címe miatt én is úgy hittem, hogy majd hasonlóan harapni fogok, de valójában ezt csak az ostoba index karolta és hegyezte ki így. Amúgy semmi bántó és lenéző nem volt benne, csak elmondta a tényt amúgy... Ha nem így lett volna én is felháborodok. Sok degenerált nagypofájú senkiházi van, akik kimennek valami országban, Ő büszke arra a szánalmas angoljára és kineveti, lenézi a helyieket, akik amúgy 2-3 másik nyelvet beszélnek, de angolt nem. De ez a blogger nem ezt csinálta...

LAJBI 2013.05.18. 09:24:21

"Csak a turistáknak szánt utcán bérelhető kerékpárokat láttam mindenhol, helyiek nem igen bicajoznak."

Az eszedbe se jutott, hogy a helyiek is ezeket a bicikliket hasznaljak.
Tudvan milyen kis meretuek az atlag lakasok Ny-Europaban, ahol nincs hova tenni a bicajt, szoval eves berlettel jutanyos aron lehet ezeket hasznalni (mar ahol van ilyen). Sajat ketkerekuje annak van, aki sportolas celjabol hasznalja azt.
Jah, es ezekre nem a tulajnak kell ugyelni...

Rittyentett Hőzönbőzön 2013.05.18. 09:46:47

azokat a kerékpárokat pont a turisták nem használhatják. kártyát kell hozzá igényelni, amit csak akkor kapsz meg, ha igazolod hogy van katalán lakcímed

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2013.05.18. 11:41:22

@Rittyentett Hőzönbőzön: áh, végre ezt is megtudtam. mindig hosszasan nézegettem ezeket a bicikli tárolókat, de nem értettem a működését.
(és persze csak katalánul/spanyolul volt kiírva, ami nem sokat segített rajtam)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.05.18. 12:04:25

@sparklie: egy turistavárosban a vendéglátó szakmában nagyon ildomos lenne beszélni angolul, de ha te úgy érzed, hogy nem kell, én nem érzem szükségét, h meggyőzzelek az ellenkezőjéről.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.05.18. 12:06:34

@lokotus: én minimum 100 éves házakban laktam csak, de konkrétan egy olyanban láttam a tűzfalra nyíló ablakokat, ami 1 méterre van tőled. amiben most lakom, az remek. Nagy ablakok, nagy tér mindenhol, terasz stb

ANTICK 2013.05.19. 14:20:09

@nikita: ami a látogatott lakásokat illeti: egye valószínű, h olyan lakásban nem fognak hosztolni, ahol ennyire kevés tér van, stb. így nem mond a semmit, h a néhány "kísérletből" csak 1 volt negatív. ez nem reprezentatív minta.

"lepukkant" kávézó - és ez árban mit jelent amúgy? mert délen a szart is eladják drágán...

amit még hallottam bcn-ről, h fürdik a drogokban. te nem futottál bele ebbe a jelenségbe? állítólag nagyon olcsó és éjszaka mindenhol pörgetik (persze kérdés, h mennyit láttál az éjszakából)...

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.05.19. 15:00:24

@ANTICK: nem a barcelonai lakásokról írtam statisztikát, hanem bemutattam azokat, amikben én jártam.

1 kávé 1,1 EUR. Ez ott olcsónak számít.

De, egyszer belefutottam,

zsuzsibuvar 2013.08.04. 11:59:44

@besztercei: Barcelonaban meg nem jartam, Olaszoban viszont tiz evet eltem es Romaban is jartam tobbszor, de soha nem loptak meg vagy raboltak ki. Bp-en tortek fol automat es tortek be a lakasba, mikozben bent aludtunk.
süti beállítások módosítása