2018.09.09. 22:39

Fiatal elme vagy fiatal test?

Ha tudnád előre, hogy megéled az öregkort, annak minden testi és szellemi leépülésével, és most lehetne egy olyan kívánságod, hogy mostantól kezdve, amíg meg nem halsz, megtarthatod a mai szellemi frisseséged, elméd, gyorsaságod, reakcióidőd, de a tested kívülről és belülről is megöregszik és megbetegszik vagy megtarthatod a fiatal tested a fiatal szerveiddel együtt, de az agyad, elméd lelassul és megöregszik, akkor mit választanál?

brain.jpg

Hosszan gondolkodtam a kérdésen, és arra jutottam, hogy a fiatal testet a fiatal szerveimmel akarom, és az elmém lelassulhat hozzá. Mondjuk a 30 éves verziót, amikor még nem voltam gerincbeteg sem, de megelégszek a mostani 40 éves verzióval is, ha megigérik, hogy ez már nem romlik tovább. Az már egy ráadás hiúsági szuper faktor lenne, hogy 80 évesen is 40-nek néznék ki. Deal. 

A szüleim szimplán lelassultak, feledékenyek, és elfelejtik mit mikor mondtak el, akár csak egy órával hamarabb is, de ez a szellemi belassulás még mindig sokkal jobb, mint ha a test betegszik meg. Ha a szived beteg, emiatt hamar kifulladsz mindentől, ha rheumás vagy, ha már tropa a gerinced, a térded, csípőd, és nem tudsz elsétálni a buszmegállóig, ha már nem vagy képes túrázni, utazni emiatt, gondot okoz felgyalogolni a harmadik emeletre, nem mész már fel egy toronyba se kilátást nézni, mindig le kell ülni a buszon, és állandóan, mondjuk hetente orvosi rendelőkbe ücsörögsz a nyavajáid miatt, az a lélekre teljes pusztítást mér. És azt már észre se veszed, hogy akkor hallod meg a másikat, ha beleüvöltenek az arcodba. 

A családi kórtörténet alapján nekem magas esélyem van agyvérzésre, ami nyilván borzasztó betegség. Alzheimeres nincs a családban, tehát az valszeg nem lesz. De a két nagymamám is felépült belőle, és csak feledékenyek lette tőle, na meg a beszédkészségük sérült meg. 

Megkérdeztem a szüleimet, akik már 84 és 76 évesek, hogy így, hogy ők már öregek, elméjük belassult, testük beteg és keveset bír, így utólag, ezzel a tapasztalattal a birtokukban mit választanák? Rövid töprengés után anyám azt mondta, hogy a fiatal agyát szeretné, és a teste maradhat ilyen: anyámnak rossz a gerince állandó isiásszal, rheumás izületi panaszai vannak a vállában, a familiáris tremor erőteljes kézremegést és fejremegést okoz, és magas a vérnyomása, és nagyot hall. Mindezekre mégis legyint, és azt mondja a fiatal agyát szeretné visszakapni. Apám választása azonban a fiatal testére esett, és a mai szellemi képességével van kibékülve. Neki szintén magas vérnyomása van, és nem bírja a gyaloglást és hamar kifullad, és a gerince is rossz. Fiatal férfiként azonban kisportolt volt és erős, hegyeket tudott mozgatni. Hiányzik neki a régi teherbírása. 

És te mit választanál?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr4514231679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása