2012.10.04. 19:57

RTL Klub Híradó - Benne leszek a tévében!

rtl-hirado.jpegHétfőn megkeresett az RTL Klub Híradó, hogy szeretnének velem interjút készíteni a CouchSurfingről a lakásomban, valamint az éppen nálam levő vendégeimmel is. Igent mondtam. 

Szerda 20.00 után érkezett meg hozzám egy fiatal operatőr és egy helyes fiatal riporternő. Kati riporter elmesélte, hogy úgy talált a kanapészörfre, hogy még a nyáron épp a postaládájából szedte ki a Helyi Téma nevű ingyenes újságot, amit ki akart dobni a kukába, de véletlenül a kezében maradt és útközben belelapozott. Ebben talált egy részletes bemutató cikket a CouchSurfingről. Utána ráguglizott a CS kulcsszóra, és az első oldal kidobta a blogot. 

Kezdetben megmutattam az otthonomat, a vendégszobát ahol a surfereim laknak és a konyhát. Az első felvételek a blogomról készültek, valamint úgy kellett tennem, mintha épp posztot írnék. Készült felvétel még a CS nyitólapjáról és a térképről, hol vannak kanapék a világon. Az interjút a hálószobámban vették fel, kb 5 percet beszélgettünk: Hogy találtam a honlapra? Miért jó a CouchSurfing? Honnan fogadtam vendégeket? Milyen szabályai vannak a CS-nek? Merre utaztam a CS-en keresztül? Stb. A sugárzott anyagban viszont csak kb. 4 mondat volt látható. :-)

Utána az amerikai surfereimről készítettek vágóképeket, ahogy a térképet nézik és budapesti programot terveznek, valamint a konyhában épp teát főznek és invitálnak engem is, hogy csatlakozzak hozzájuk. Igazi életképek! LOL :-) (Általában én főzöm a teát). Valamint adtak külön interjút Lisaék is. Mindez 80 percet vett el az életünkből, a Híradóban megjelent anyag viszont 2.15 perc lett. A műsor elején a tévénézők 5 perces híranyagot csodálhattak meg egy hatvani telefonfülke feltöréséről és megrongálásáról szóló tudósításról. 10 éve nem láttam RTL Klub Híradót, ezért megdöbbenten meredtem a képernyőmre. Tényleg ez ma 2012-ben Magyarországon nyitóhírt ér egy országos televíziócsatorna Híradójában?

A végén megkértem őket, hogy a blogom címét tüntessék fel a nevem mellett, de sajnos elmondták, hogy a RTL hírdetési osztálya nem engedi megjelentetni az URL-eket. Amit megértek, ha ez egy vállalati oldal lenne, hiszen az reklámnak minősülne, egy magánblog esetében viszont szerintem lehetnének engedékenyebbek. 

Utána kocsiba ültünk és útnak indultunk a Füge-Udvarba a szerdai szokásos CS Partiba. Utoljára ezen a meetingen májusban voltam, akkor negatív élményekkel távoztam, most se volt másképp. Két csapattal próbáltam kommunikálni kb. 10 percig, mindkettő zárkózott és érdektelen volt, a keddi CS találkozó eddigi tapasztalataim szerint sokkal pontosabban reprezentálja a CS tagok igazi szellemiségét. Persze most se mentem oda mindenkihez, lehet, hogy a harmadik klikk már nyitottabb lett volna.  

A tévések keresték a szervezőt, aki nem jelent meg. Ajánlottam nekik egy tapasztalt CS tagot, Istvánt, aki közel 170 vendéget hostolt már a CouchSurfing pályafutása során. Vele is készítettek interjút. Később megtudtam, hogy a szervező Ádám ott volt, csak később ért oda. 

Update: Az RTL Riport történet tovább folytatódik itt egy újabb bejegyzésben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr234820232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cielo2 2012.10.04. 22:22:15

Örülök, hogy a CS médiavisszhangot kap. Még bőven lenne hely magyarok számára a kanapén.
Épp nemrég alapítottam meg a Hungary csoport alatt az Atyafilátogaáts nevű csoportot, aminek célja a hazai szörfölés elősegítése.
üdv
Szilárd
ui:
vv-t én sem nézek. Sem TV-t általában, sem semmiylen híradót.

Vittore. 2012.10.05. 08:23:00

@nikita: A komment-rész direkt van ennyire lecsúsztatva?

Amúgy pont most néztem a tévét ébredés után, s láttam az ajánlót, hogy mindjárt lesz szó a "kanapészörfről" (sic!). Erre mi van előtte? Hogy egy vidéki csóka 17 éven át felvette a halott anyja nyugdíját. Én is épp ezt mondtam a barátnőmnek, hogy ez aztán kurvára országos hír! Arról persze nem volt szó, hogy Matolcsy ma lehet hogy újabb megszorító csomagot jelent be, mert sajtótájékoztatót hívtak össze, ez minek is a plebs-nek?

Amúgy csalódás volt az interjú, azt hittem valamelyik műsorukban lesz fél óra, s erre csak pár szó? Milyen jó lett volna kérdezni arról, hogy milyen nehéz az ELSŐ embert befogadni, aztán milyen nehézségek vannak egy bloggal, stb, de az nem, mert túl értelmes lett volna :(

Hadd ajánljam a híradók sivárságához még ezt a posztot: vastagbor.blog.hu/2012/09/18/egy_hetig_az_rtl_hiradon_eltem

Sorry a hosszú kommentért, de ez a másfél perces hossz nálam is kivágta a biztosítékot ...

Shopping 2012.10.05. 10:06:53

Miért álltál egyáltalán szóba az RTL-el?????

Azt hogy hirdetheted náluk a blogot vagy sem, telefonon is le lehet beszélni, egyéb előnyét nem látom a TV-ben szerepelni.

Különösen nem az RTL-en, ahol Való világok, Xfaktorok, dzsoni szerelmet keres műsorokat adnak.
Aki ott szerepel, egy szintre kerül velük, velük említik.

csepke 2012.10.05. 10:10:15

Most tényleg klassz dolog, nem azért, de ha az rtl híradó hírado lenne, és nem infotainment, akkor ez pont ugyanúgy nem férne bele mint a telefonfülkés sztori. Rendes híradó kb. ennyiből állna: belpolitika külpolitika gazdaság tudomány.......+esetleg kis színesek, ha mondjuk aznap éppen nincs nagyobb horderejű dolog ami elviszi az időt. Na a kis színesbe oda talán beférne.

mariovideo.eu · www.mariovideo.eu 2012.10.05. 10:15:10

Kedves Nikita és Vittore!

Az ominózus híradót én is láttam, és bár engem nem különösebben érdekel a CS, nem is ezzel kapcsolatban szeretnék kommentelni.

Szakmabeliként van némi tapasztalatom a média világában, így azt tudom neked elmondani, hogy egy híradóban, legyen az akármilyen oldali és akármilyen jellegű (közszolgálati vagy kereskedelmi) maximum 3-5 perces anyagok vannak. Ez egy ilyen tévés műfaj. A felvett interjúk 90%-át kiszerkesztik a kész összeállításból, mert épp az időbeli korlátok miatt nem lehet mindent bemutatni, csak a legérdekesebb momentumokat - erről viszont nem az interjúalany, hanem a szerkesztő dönt.
A híradó nem magazinműsor, nincs lehetőség 10-20 perces bejátszásokra, ellenben - ugye az RTL-ről van szó - a CS pont egy olyan téma, ami beleillik az ún. "kis színes"-be, azaz a nem belpolitikai, nem külpolitikai, nem bűnügyi, hanem közéleti téma, de kellőképpen semleges, ill. két fontosabb hír közötti tölteléknek is kiváló, mert elég érdekes, szokatlan, és a szélesebb közönség által nem igazán ismert téma, így beleillik a csatorna felszínes, bulvárosabb szerkesztési metódusába.
Ezzel nem a CS-t kritizálom, hanem azt a hozzáállást, amit az RTL és amit általában a hazai kereskedelmi média képvisel.

Soha semmilyen híradótól nem várható el az objektív, minden részletre kiterjedő tájékoztatás, pláne nem egy kereskedelmi bulvárcsatorna híradójától, ami ráadásul csak azért készül, mert országos sugárzású tévéadóként kötelezően kell közszolgálati jellegű műsorokat is gyártania, pl. híradót (lásd a médiatörvényt).
De ezzel együtt mégsem haragudj a híradóra, mert az egy ilyen műfaj. Gyilkosságokról, balesetekről sem látni 5-10 perces anyagokat, így természetes, hogy a CS-ről sem.
Amiért a telefonfülke-rongálókról hosszabb volt az összeállítás, az azért volt, mert az RTL-híradó szerkesztési elve szerint mindig elsőként jönnek a borzalmak (balesetek, bűnesetek, katasztrófák), majd a közéleti hírek (ebben voltál Te), végül egy kis bel- és külpolitika, végül pedig megint valami színes, pl. állatkölykök.
Ilyen a híradó, ilyen az RTL-híradó.

Ha többre vágysz vagy részletsebben be akarod mutatni a CS-t, akkor azt ne híradóban tedd, mert az nem a megfelelő műfaj.

Sárga Király 2012.10.05. 10:28:52

A telefonfülke-rongálás két percet kapott, a CS pedig csak másfelet... Jézusom, hova tart ez a világ. Azt azért ne felejtsük el, hogy Magyarországon nagyságrendileg több embert érdekelnek a rongálások, balesetek, mint az, hogy pár turista magánlakásokon száll meg - tetszik vagy sem, ez van.

genyamagyar 2012.10.05. 10:48:51

Nem nézel RTL Híradót? Hol élsz? Menj inkább remetének...

elkoltozott. 2012.10.05. 10:58:19

Hello.

Én júniusban kikötöttem a tévét a fenébe. Most virágtartónak használom. Egyszerűen szánalmas amit a Híradóban művelnek.
Én örülök annak hogy benne voltál de ha normális híradó lenne a csatornán akkor a CS-nek sem lenne ott keresni valója.

Kicsit furcsa az új design de majd megszokom:)

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.10.05. 11:13:25

Az emberek azt hiszik, valami nagy dolog ha riport készül velük. Közben meg nem, az a tv-s érdeke, nem a tied.
Ráadásul utólag szinte biztos, hogy csalódsz az elkészült és leadott anyagban. Miért is ne, hiszen nem te fizetsz érte.

És nem a savanyú szőlő effektus mondatja ezt velem, kétszer küldtem el tévést (udvariasan) az anyjába.
(Persze előtte én is beszoptam...)

quilaute 2012.10.05. 11:20:24

"Szánalmas amit a híradóban művelnek"...Amit körülöttünk művelnek az életben,az meg borzasztó...

Elijah_Baley 2012.10.05. 11:52:15

én monnyuk aztat szeretem h az írni és olvasnitudó vebkettes alakoknál a -tízéve nincs tévém, nemtom mi megy az ertéelklubon- nem a tájékozatlanság, hanem az intelligencia fokmérője

dukeekud 2012.10.05. 12:51:16

"A műsor elején a tévénézők 5 perces híranyagot csodálhattak meg egy hatvani telefonfülke feltöréséről és megrongálásáról szóló tudósításról."

Ne irigykedj, neked is mododban allt volna szetrugni egy telefonfulket. Setaltok kornyeken, es mikozben szetrugtok par telefonfulket, kozben, elmagyarazod ezt a CS-t, es akkor te is kaptal volna 5 percet a hiradoban. Nem vagy eleg elelmes.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.10.05. 13:13:01

@De gustibusaut bene, aut nihil: "én monnyuk aztat szeretem h az írni és olvasnitudó vebkettes alakoknál a -tízéve nincs tévém, nemtom mi megy az ertéelklubon- nem a tájékozatlanság, hanem az intelligencia fokmérője"

hááát, ha másra nem tudnak büszkék lenni... ;-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.10.05. 13:33:54

@régebb óta vagyok Subban mint te: én nem csalódtam a CS anyagban. annyit szerettem volna, ha kiírják a blogom URL-jét. De előre tudtam, h valszeg nem fogják kiírni. A Többi anyagban csalódtam!

mariovideo.eu · www.mariovideo.eu 2012.10.05. 14:18:35

"annyit szerettem volna, ha kiírják a blogom URL-jét. De előre tudtam, h valszeg nem fogják kiírni. A Többi anyagban csalódtam!"

Akkor írták volna ki, ha fizetsz érte (kereskedelmi tévé, reklám), bár híradóban valószínűleg akkor sem, legfeljebb a vágónak mondták volna meg, hogy (amennyiben készült közeli kép a weboldaladról, amin olvasható a cím is), vágjon be az anyagba egy olyan snittet, amin jól olvasható a cím.

Nem kell csalódni, ilyen a híradó műfaja. Te maximum abban tévedtél, hogy mást gondoltál erről, bár ez sem hiba, puszta tájékozatlanság, ami az emberek 99%-ára jellemző.

"Magyarországon nagyságrendileg több embert érdekelnek a rongálások, balesetek, mint az, hogy pár turista magánlakásokon száll meg"

Ez azért van, mert a tévék nem csupán kielégítenek igényeket, hanem meg is teremtik az igényeket, amiket aztán kielégíthetnek.
Az emberek nem azért szeretik a borzalmakat, mert ennyire vaddá váltak, hanem mert ezt kapják a híradókból. El kell fogadni azt, hogy megváltozott a világ, és ma már nem az a hírérték, mint régen. Ráadásul a kertévék erősen diktálják a "trendet", amit mindenki más is követ, pl. a köztévé híradója is.

Én személy szerint úgy vagyok ezzel, hogy egyrészt nem vállalnék semmilyen tévés megkeresést, másrészt ha az utcán állítana meg egy TV2- vagy RTL-híradó, hogy így meg úgy, akkor egyrészt elhajtanám őket, hogy kösz, nem nyilatkozom, másrészt pedig szóban és írásban is felhívnám a figyelmüket, hogy nem járulok hozzá, hogy bármilyen módon felhasználják a képmásomat, vágóképen SEM. Ehhez nekem jogom van, még akkor is, ha közterületen történik a felvétel, mivel a személyiségi jogok ebben az esetben mindent ütnek.
Azt is megtilthatom, hogy pl. a házamról készüljön felvétel, akkor is, ha közterületről történik a videózás. Sajnos, a legtöbb ember mindennek nincs tudatában.

Imola. 2012.10.05. 14:42:03

Ne aggódj azon, hogy nem írták ki a blogot, aki szeretné megtalálja,én is így jutottam ide :) Nagyon jó ötletnek tartom ezt az egész rendszert és sajnálom, hogy nem hallottam róla előbb, mert nyáron mi is csináltunk egy Magyarország- Marokkó túrát autóval sok érdekes ország és még több érdekes városon keresztül ami összesen 8020 km volt :) Előtte próbáltam megismerkedni helyiekkel, de a facebookos üzenetek nem hoztak sikert :(

Mindenesetre köszönöm érdekes blog ;)

Globetrotter2014 2012.10.05. 15:48:16

"Nem kell csalódni, ilyen a híradó műfaja. Te maximum abban tévedtél, hogy mást gondoltál erről, bár ez sem hiba, puszta tájékozatlanság, ami az emberek 99%-ára jellemző."

Nem nem ez a híradó műfaja. Normális helyeken.

Csak a magyar moslék ilyen.

Nézd meg a német RTL vagy Pro7 híradóját (főleg a Pro7 Newstime nagyon jó).

kerdesek05 2012.10.05. 16:14:55

hajrá nikita, ne hagyd magad:)

való világ, hagyjál mááááááááááááááá"!_Ö
süti beállítások módosítása