2012.05.30. 16:44

Couchsurfer szabályok, amiket érdemes betartanod

A CouchSurfing közösségnek van néhány írott és íratlan szabályai, amiket érdemes betartanod, ha vendég vagy egy másik tagnál. 

 - Ha szállást keresel a CS oldalán, először is, ne spam-meld szét az összes tagot, aki az adott városban lakik. Érdemes első körben csak 2-3 megkereső levelet írni és megvárni a választ. Ha találtál szállást, a többi későbbi igen válaszolónak is írj egy kedves levelet, hogy már nem aktuális.. Fontos, hogy elolvasd kezdéskor a Cs.org tanácsait. De az a legjobb, ha elolvasod az összeset

- A megszólításban írd bele a nevét is, triviálisnak hangzik, de nem mindenkinek az. Ne szólítsd meg úgy senkit például, hogy Hi Dear. 

- A vendéglátódat ne hotelnek tekintsd! Azaz nem illik érkezés után bevonulni a szobádba és nem beszélgetni a hostoddal. A CS tagok azért adnak neked szállást, mert szeretnének megismekedni veled, a kultúráddal, utazási tapasztalataiddal stb. 

- Találkozáskor először is tisztázd a befogadóddal a lakás/ház szabályait. Mikor kell reggel elhagynod a lakást, mikor kell hazajönnöd, hol dohányozhatsz, hozhatsz e fel vendéget (inkább ne tedd), hova pakolhatod az élelmiszered stb. Van olyan host, aki kulcsot ad neked, én is adtam az argentin vendégemnek. Kulcsot kérni azonban nem illik.. Ha este érkezel és szeretnél bemenni a városba, invitáld a befogadódat is, de ha ő nem szeretne menni, akkor maradj vele otthon. Főleg ha látod rajta, hogy szivesen beszélgetne veled.

- Érkezéskor illik ajándékot adni a befogadódnak. Ez lehet a hazádból, vagy az adott országból, ahonnan érkezel bármilyen jelképes kis tárgy, vagy tartós élelmiszer. A görög vendégemtől egy görögországi képeslapot kaptam és egy görög csokoládét, a mexikó reggelit készített nekem, az argentin srác francia sajtot hozott a párizsi útjáról. 

- A háládat fejezd ki apróságokkal a hozott ajándékon kívül: meghívod a hostodat egy sörre, vagy kávéra. Ha főzött neked vacsorát, kérdezd meg, hogy segíthetsz e a mosogatásban stb. 

- Távozásodkor húzd le az ágyneműt, hajtogasd össze és tedd a kanapé szélére. Valamint másnap írj referenciát a vendéglátódról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr754555430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otomatik portakal 2012.10.19. 16:57:49

És ezek között a "szabályok" között nincs véletlenül olyan hogy a külföldi vendégeidet nem illik a blogodon magyarul kibeszélni? Meg hogy a CS alapvetően nem arra való, hogy legyen miről blogolni és Index-címlapra kikerülni? Biztos, hogy ezeket a szabályokat olyannak kell tolmácsolnia aki láthatóan maga sincs velük tisztában?

Persze én személy szerint ezt szeretem az egészben: mindenkinek egy kicsit mást jelent. Vagy alapvetően mást. Van aki baráti társaságot keres, más csak a nyelvtudását csiszolná, van aki csak csajokat hajt és végül aki tényleg utazgat és vendégeket is fogad. És láthatjuk, van olyan is aki csak blogot akar írni róla. Ez az arányokat tekintve oké lenne, csak kár hogy a nagyközönség az utóbbi szemüvegén keresztül nyer betekintést a közösségbe "ingyen szállás", "legszebb csajok", "thank you giftet nem kaptam" és "kiközösítettek a bunkó szerdaiak" aláfestéssel - mert azok legkevésbé sem reprezentálják a dolog szellemiségét.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.10.19. 17:08:53

@otomatik portakal: Látom nagyon fáj neked ez a blog létezése. Írigykedsz? :-) Írd saját CS blogot és csináld jobban!

Na de menjünk végig a kérdéseiden, h jobban értsd: Minden vendég tud a blogról és senkit nem "beszélek rajta ki". De ha idekopizod nekem, h melyik posztban találtál magánéleti információkat, akkor azt szivesen veszem. Konkrétumokkal vádaskodj, anélkül semmit nem ér a szavad.

Fáj az Index címlap neked? Ezen nem tudok segíteni.

Melyik szabállyal nem vagyok tisztában? Konkrétumokat írj.

Honnan tudod, h én mit akarok a couchsurfinggel? A legjobb barátom vagy, akivel minden részletet megbeszélek? Nagyon jól ismersz személyesen? Vagy nem? Akkor meg hogy lehet, hogy még a gondolataimat is ismered? Ja vagy nem ismered? Akkor meg miért állítod azt, hogy igen?

De látom a "bunkó szerdai" dolog fáj neked a legjobban. Nem írtam ilyet h bunkó szerdai, Sőt, ki se közösítettek. Nehéz lenne mivel senki nem ismert ott engem személyesen :-))) Ezt te gondolod róluk, h bunkóak, ha így irsz róluk. Ejnye.

Tudod ez egy magánblog, Az én élményeimet osztom meg és nem másokét.

Happy surfing!

otomatik portakal 2012.10.19. 18:15:52

@nikita:
Nem állt szándékomban ilyen heves reakciókat kiváltani, de legalább megerősítenek abban hogy kettőnk között ez az eszmecsere nem vezetne sokra, ezért - tisztelettel - igyekszem itt rövidre zárni.
Ha nem veszed sértésnek, úgy látom hogy nincs okom rád irigykedni. Engem a blogolás és a címlap nem tesz boldoggá (ha így volna, már rég elértem és megtettem volna), más viszont igen és az szerencsére megadatik nekem.
Nem kívántam vádaskodni, de kérdésedre a választ pl. a 12. vendégednél keresd, aki kötve hiszem hogy az "Apropó, thank you giftet nem kaptam" és társaiba kifejezetten beleegyezett volna, de valóban nem tudhatom.
Azt viszont sejtem hogy ezek az általad emlegetett "íratlan szabályokkal" nem igen férnek össze. És ezek nem feltétlenül csak CS-szabályok, tengernyi szakirodalmat találhatsz "illemtan" címszó alatt. Persze az sincs kizárva hogy én szocializálódtam rossz társaságban és rosszkor. Mondjuk a "szerdaiaknál" pár éve :)

Happy blogging!

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.10.19. 19:12:09

@otomatik portakal: legalább önmagadhoz légy következetes! Idejössz trollkodni és emellett olyan dolgokat állítasz rólam, mintha bármilyen információs is lenne rólam. Pontosan ez volt a szándékod, h személyeskedj és terelj.

Minden egyes felvetésedre reagáltam tényekkel, érdekes mód erre nincs válaszod?

A thank you giftet nem kaptam a kibeszélés? Ez komoly? A te fogalmadban a kibeszélés nem azt jelenti, hogy más titkainak a kibeszélése? Vagy ez volt a titok? A többiek: egy magánblogban nem írhatom meg a rossz élményeimet? Melyik CS szabály tiltja ezt? Ja vagy csak TE tiltod meg? ohh, értem. Az olasz vendégemnél melyik mondatom tartalmaz a magánéletéről információkat? Legyél már egy picit is következetes. Érvekkel vitatkozz.

A szabályokra visszatérve másodjára, mert látom előre nem jött át neked, megpróbálom egyszerűbben megkérdezni: melyik szabály helytelen ebben a posztban? Kopizd meg, indokold meg és ha igazad van, akkor azonnal kitörlöm innen. Mert nyilvánvalóan tele vagy jószándékkal, ezt érzem rajtad, és azt szeretnéd, hogy jobb legyen a blogom! hajrá, segíts! Melyik rossz?

Btw, ha a szerdai társasággal szocializálódtál, akkor ne bunkózd le őket legközelebb. Vagy az a minimum, hogy ne névtelen ki nickekbe burkolózz, hanem írd ide a neved. Ja vagy kínos lenne legközelebb odamenni, miutén lebunkóztad őket?

a blogolás meg lehet, hogy tényleg nem való neked, de valszeg nem is érnél el vele semmit, mert tele vagy rosszindulattal és írigységgel. Én hálistennek az aktív Cs-ereket, akiket volt szerencsém megismerni nyitottak, és pozitív gondolkodásúak. Ahogy elnézem te nem igazán ez a tipus vagy. Ja és guglizz egy picit a neten, kb 100 CS blogot fogsz találni, javaslom mindnek ird meg, hogy a couchsurfing nem blogolásra való! Mindenkinek elég lesz ennyi, h te ezt jól megmondod nekik. Én is mindjárt kitörlöm az egész blogot, mert szóltál nekem.
süti beállítások módosítása