2019.07.04. 15:02

Konzinfo Utazom, a Külügyminisztérium így vigyáz rád

Ma Menczer Tamás, Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős Államtitkár publikálta a Facebook oldalán a Külügyminisztérium új ingyenesen letölthető mobil appját, amit külföldre utazóknak ajánlanak. Az ingyenes applikáció Androdra és iPhone telefonokra is letölthető.

ke_pernyo_foto_2019-07-04_12_08_47.png

Az alkalmazáshoz tartozó - de külön is kitölthető – konzuli védelemre szolgáló adatlap webes felületen is használható. Regisztráció után kattintsunk a Regisztráció Konzuli Védelemre dobozra, és bejön egy formanyomtatvány, ahol kitöltjük a személyes adatokat, uticélokat, kapcsolattartót. Akkor is érdemes kitölteni, ha nem veszélyes országba utazunk. Egyrészt ha bármi történne velünk, a Konzulátus azonnal tudja kit kell felhívnia, miután értesült az eltünésedről, balesetedről stb. 

A nyitóoldalon van egy utazás előtti teendők check list, ami különösen hasznos kezdő utazóknak. A Tudnivalók menü pedig tapasztalt utazóknak is hasznos információ. Nem kell guglizgatni, hanem egy appon belül minden ott lesz az adott helyre vonatkozóan. Még azt is leírják, ha börtönbe kerülsz, akkor mikor tudnak és mikor nem tudnak rajtad segíteni. :-)

Én a jövőheti Szicíliai utazásomat vittem fel eddig. Kitöltés közben volt egy kis Big Brother feelingem, hogy na tessék, a Magyar Állam most már azt is tudja hova utazom. De a paranoia azért is felesleges, mert ha akarják, enélkül is megtudhatják. :-)

A Tájékoztatási Központ menüben meg azokat a telefonszámokat (viber és whatsapp is használható) tüntetik fel, ahol értesítheted őket probléma esetén. Az alkalmazásból üzenet küldési lehetőség is van a visszajelzés fülre kattintva. De ez inkább technikai problémák, fejlesztési bejelentésekre szolgál. Vészhelyzeti bejelentkezés csak akkor aktiválódik, ha a KKM válsághelyzetet hirdet ki. Ekkor két gomb jelenik meg a biztonságban vagyok, illetve segítséget kérek felirattal. Ezen keresztül tud az utazó visszajelezni a konzuli szolgálat felé, aki ha kell, felveszi vele a kapcsolatot. Az adatlap beérkezéséről a konzulátus figyelmeztető e-mailt kap arról, hogy a térségébe regisztráltak.

Miután felvittél egy utat a regisztráció konzuli védelemre menübe és később új utat is felvinnél, a személyes adataid már elmentve mutatkoznak benne, de az útlevél adataidat újra be kell írnod. Ezt én kissé fárasztó újrapötyögésnek érzem, de azt írták vissza a kérdésemre, hogy az útlevél adatot azért nem hagyták állandóra, mert ha cserél az utazó, akkor elfelejtenének az útlevél részen számot cserélni, ami ügyintézési szempontból nagy probléma lenne. Ezért kell mindig beírni, mert csak így biztosítható, hogy mindig a helyes adat kerül bele. 

Az applikáció a Külügyminisztérium dédelgetett projektje. Miután kommentben megírtam az államtitkár Facebook oldalára a bejelentkezési problémámat, utána 10 percen belül megoldották az ügyemet. Kiderült, hogy én voltam a hülye és nem az app volt bugos. :-) De ez a fajta gyors és kedves ügyfélszolgálati hajlandóság a Minisztérium részéről, különösen jóeső érzés. Ha nektek is van fejlesztési ötleteiteket, nyugodtan írjátok meg nekik, örömmel fogják venni.

Regisztráljatok és vigyétek fel az útjaitokat, hogy a családotok is jobban biztonságban tudjanak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr5114925690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása