2012.05.31. 10:14

Egy igazi magyar CouchSurfing Ambassador

Induló interjú sorozatunkban bemutatunk érdekes CS tagokat. Bízunk benne, hogy rajtuk keresztül könnyebb betekintést nyerhetünk a couchsurfer közösségébe és világába. Az első interjú alanyomat, Andrást úgy találtam meg, hogy a couchsurfing.org központi San Francisco-i irodájának egyik vezetője ajánlotta nekem, hogy keressem meg. 

Földvári András státusza: CS Ambassador. Egész életében utazási irodáknál és légitársaságoknál dolgozott, jelenleg egy török légitársaság budapesti képviseletének kereskedelmi vezetője. 59 éves, 2007-óta tagja a CouchSurfing közösségnek. 138 országban járt (Észak-Koreában is!) és 426 reptéren szállt le. A 2004-es Indiai-Óceáni cunami katasztrófa idején a térségben tartózkodott, segített a kinn rekedt magyar turisták gondjainak intézésében és hazautazásának szervezésében. 103 CS hostnál szállt meg és 39 surfert fogadott eddig a referenciái szerint. Utazásai során kapott ajándékba egy könyvet: A 100 legcsodálatosabb épület a világon, ebből még 4 hátravan, amit még nem látott. Összesen 10 nyelven beszél: angolul, svédül felső fokon, lengyelül, németül, franciául, oroszul és flamandul középfokon, törökül és spanyolul kezdő szinten ért, ír, olvas és beszél.

(a kép Zanzibarban, Tanzániában készült)

Hova utaztál először a CS segítségével és mik voltak a tapasztalataid? Mi várt téged ott és milyen volt a hostod?
Az első szörfölésem és hosztolásom összefügg, mert egy Andy Nicholas Chan nevű szingapúri fiatal utazótól hallottam először a CS-ről. Mikor ő Romániába utazott, kimentem érte Marosvásárhelyre, ahol egy ott önkénteskedő amerikai pár volt a közös vendéglátónk. A helyszín Vásárhelyen egy egyszerű lakótelepi lakás volt és négyesben mentünk el közösen vacsorázni, ami nagyon kellemesen telt. Ez után együtt repültünk Pestre és akkor Andy volt az első CS vendégem.

Mi volt a legizgalmasabb, a legegyedülállóbb élményed az utazásaid során a Cs-hez kapcsolódóan? Gondolok itt őrült történetre, nem szokványos hosterre, stb.
Talán amikor Mikronéziába utaztam, és a repülőn összeismerkedtem egy ottani úriemberrel, akinek elmeséltem mi is az a CS, meg is kérdezte, hogy Hostom van-e, mire mondtam, hogy egész Mikronézában nincsen egy kanapé sem, mire azt mondta: majd most lesz..
Meghívott magához vendégségbe 3 napra. Még aznap megcsináltuk a profilját, és azóta is aktív vendéglátó, sok baráttal. Ekkor éreztem magamat először igazi ambassadornak, hiszem újabb országot sikerült a CS világtérképére tenni.

Milyen nemzetiségű volt a legérdekesebb couchsurfered, akit befogadtál eddig? 
A családi helyzetem miatt nem tudok gyakran vendéget fogadni, de mexikói és szingapúri CS barátok is laktak már nálunk. Inkább vendéglátóim voltak érdekesek időnként. Kaptam szállást japán teaház tulajdonosnál és sushi séfnél, amerikai tengerész gyalogosnál Guamban, afgán taxivállalat tulajdonosnál, hawaii tengerész nőnél, burmai angol tanárnál stb. A profilomon a kis zászlók között vannak érdekesek.

Mik a legfontosabb tanácsok, amit szerinted figyelembe kell venni, ha te utazol valakihez vagy épp befogadóként vagy?
Jó tisztázni előre a házirendet, kinek mit szabad, mit nem, mikor van "kimenő", meddig lehet hazajönni. Sok skandináv pl, ahol drága az élelmiszer nem hív meg étkezésekre, elvárják a teljes önellátást stb..

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr554556677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lzooltan · http://lukacs.eu 2012.06.01. 13:35:49

Egyszer aludtam már egy CS hosztnál néhány éve, de sosem hosztoltam. Régóta gondolkodom rajta, de még sosem jutottam el addig, hogy átállítsam a profilomon, hogy fogadnék.
Szívesen olvasnék még az utolsó bekezdés témájáról. (tanácsok, tippek, ciki-nem ciki szabályok, stb)

vandorboy.com 2013.04.01. 21:51:35

kezdjed el és hamar belerázódsz.. egész más minőségű, mélységű ha hosztolsz v-kit.
süti beállítások módosítása