2018.06.08. 20:07

Az ember, aki túl sokat hosztolt

Az első hosztom Portóban egy 70 éves bácsi volt. 3500 vendéget hosztolt 10 év alatt. Azaz átlag évi 350 vendéget hosztol. Büszkén mondogatta párszor, hogy csak azért mondott nekem igent, mert én is 200 vendéget fogadtam. Nem kérdeztem meg, hogy a másik évi 349-nek ugyan mi alapján mond igent? 

Ferna tipikus couchsurfing addict, aki annyira rákattant a közösségre, mindig szüksége van valakire, aki nála lehet pár napig. Én két napra maradtam, többször jelezte, hogy maradjak még egy estét, mert alig láttam valamit Portoból. Kaptam vendégszobát, tiszta ágyneműt, törölközőt. Évi 350 vendégnél ez komoly teljesítmény. 

Kapott tőlem pick szalámit és minden alkalomal fizettem a kávéit, reggelijét, ami szintén fillérekbe került. Fél euró/kávé és 3 eur/reggeli. Számomra nagyon érdekesen reagált, ismételgette, hogy nem kell kifizetnem, én meg válaszolgattam, hogy tudom, hogy nem kell, de én akarom. Nem is értem, a többi 3500 vendégben nem merült fel ugyanez?

Egy vendégkönyvbe kellett írnom, és adott egy couchsurfinges névjegyet, amire ráírta, hogy hanyadik vendég vagyok. Szervezett az első estére, egy couchsurfing meetinget egy helyi étterembe, ahoba eljöttek kb. hatan. Rettentő unom a CS meetingeket, kizárólag az első évben mentem el párra, amíg még érdekes volt. Felületes beszélgetéseket folytatsz utazókkal és mindig mindig ugyanazokra a kérdésekre válaszolsz. Fernando az összes szereplőnek kiosztotta a névjegyét, és azokra is ráírt egy számot, ugyanis azt is nyilvántartja, hogy hány couchsurfingessel találkozott... Ez szakmai ártalom nála, statisztikus volt 40 évig. 

Megérkezésem után azonnal leoltott, hogy milyen sokáig tartott eljutnom hozzá, miközben a gépem már landolt 70 perce, és az út ennél sokkal rövidebb. Erre kérdőn felhúztam a szemöldököm és végtelen nyugalommal annyit mondtam, hogy a metróra konkrétan vagy 20 percet vártam, és semmilyen üzenetben nem jelezte, hogy sietnem kell a lakására. Azaz elvoltam még a reptéren, és a metrómegállóból is kényelmes tempóban sétáltam ide. Erre azt válaszolta, ha pont 20 percenkét jár a metró, azaz pont lekéshettem. 

A kis nappalijában beszélgettünk kb. másfél órát, mielőtt átmentünk a CS találkozóra. Ferna KIZÁRÓLAG a couchsurfingről volt hajlandó beszélni. Amikor bármilyen személyes kérdést tettem fel, azonnal bezárult, akár a munkájáról, akár a családjáról kérdeztem. Annyit tudtam meg, hogy van 3 gyereke két volt feleségtől, aki mind másik városban él, és nem tartja velük a kapcsolatot. Azlért ez sokat elárul róla...

Ő az ott tartózkodásom alatt egy kérdést sem tett fel, ami rólam szólt, de nem is zavart, mert nem volt már kedvem vele beszélgetni. Egyszerűen nem volt miről. Fél óra után ráunok a couchsurfing témára, engem maga az ember jobban érdekel, ki ő, hogyan gondolkodik. Ha reagáltam valamire, ő párhuzamosan elkezdett beszélni, és mondta a magáét. Nem érdekelte a véleményem a couchsurfingről se. Én meg nem értettem mit keresem nála. De azt gondoltam, hogy annnyira szürreális ez az egész, hogy most már kiváncsi vagyok mire fut ki. 

20180531_103518.jpg

Miután befutottunk az étterembe, közölte egy elénk siető couchsurferrel, hogy azért késtünk, mert nekem másfél órába telt a reptérről a lakására jutnom (70 percből másfél óra lett), mivel nő vagyok. Na itt picit elpattant a húr, és erélyesen visszaszóltam, hogy azért jöttem 70 percig, mert eddig tartott az út, és nem rohantam sehova, és ehhez semmi köze ahhoz, hogy nő vagyok. Utána a referenciái között is találtam negatív kommentet, amire arra panaszkodnak, hogy a fárasztó viccei kizárólag a nőkre vonatkozik pejoratív stilusban. 

Sikerült még egy "poént" elszenvednem tőle, amiben megkérdezte, hogy elestem-e az utcán. Mivel tudtam mire akar kiakadni, annyit válaszoltam, hogy nem estem el. Erre, de hát ki van szakadva a nadrágod. Erre megint annyit mondtam, ahogy korábban is mondtam, nem, nem estem el. De nem, nem hagyta annyiban. Meg, hogy ő csak viccelget. Én meg némát néztem rá pókerarcal. Az anyámmal sem vagyok már hajlandó megbeszélni hogyan öltözködöm, vele se fogom. 

Közben meg folyamatosan bökdöste a felkaromat, tologatta a tenyerével, én meg nem győztem hátrálni és totálisan szembe ülni vele, hogy kevésbé férjen a karomhoz hozzá. A CS vacsora alatt minden alkalommal, amikor hozzámszólt, megbökte a karom, a huszadik ilyen után, mivel nem érdekelte, hogy mindig elhúzódtam, fogtam a székem és kifordítottam totálisan vele szemben, majd rászóltam, hogy tessék, itt vagyok, figyelek, mondja, nem kell bökdösni közben. 

Később megtudtam az aveiroi airbnb hosztomtól, hogy ez egy idős portugál szokás. Borzasztó. 

A CS bulkiról 30 perc után leléptem fáradságra hivatkozva, miután megettem a vacsorámat. Igaz utána azonnal aludtam 11 órát. Fernának van egy olyan szabály, hogy csak éjfél és reggel 07.00 között lehet használni a meleg vizet, ezlért elmondja mindenkinek, hogy éjfél után zuhanyozzon. Szóltam előre neki, hogy simán lezuhanyozom hideg vízben, azaz akármikor tudom használni a fürdőszobát. Nem értette, nem hallotta meg mit mondok, csak megismételte még négyszer, hogy zuhanyozzak le éjfél után. A vacsora után még 23.00 előtt hazaértem, letusoltam hideg vízben, és mentem aludni. 

Másnap 10.00-kor ébredtem, egy papírfecni üzenet várt tőle a nappaliban, hogy vár X étteremben és reggelizzünk együtt, de csak 10.00-ig lesz ott. Nyilván nem mentem oda, hanem whatsappon visszaüzentem, hogy most ébredtem, azaz ő már nincs is ott. Este találkoztunk nála, amikor azonnal nekem esett, hogy 10.00-ig várt rám és én nem jöttem. Mondtam neki teljes higgadsággal, hogy nem egyeztettünk le előre időpontot, és nem mondta, hogy ébresztővel kellett volna aludnom a reggelink miatt, és különben is most itt vagyok. És meg is üzentem neki, hogy mikor ébredtem. Ő azt nem olvasta.. 

Este elmentünk kávézni, rendeltem neki egy kávét, majd kimentem a kávézó elé e-cigarettázni, azaz külön voltunk. Az volt, hogy nem tudtam neki mit mondani, ha nem érdekli, hogy mit mondok, akkor miért akar velem lenni? Másnap reggel elvittem reggelizni, de szintén csak ültem mellette szótlanul. Komolyan gyerekek, aki ismer engem személyesen, az most kb. nem fogja elhinni, hogy Rita szótlanul? Mi van? Csupán annyit beszélgettünk, hogy az első este éjfél előtt zuhanyoztam, de ne aggódjon, nem használatam a meleg vizet, ami nagyon drága. Mondja, de hát miért nem mentem éjfél után? Mondom, mert már többször elmondtam, hogy jó nekem a hideg víz is. Nem, nem hagyta annyiban... folytatta, hogy de hát mindenki más meleg vízben szeret zuhanyozni, akkor én miért nem vártam éjfélig. Mire annyit mondtam: Mert 23.00-kor mentem aludni, mert nem érdekel, hogy mások hogyan szeretnek zuhanyozni, és teljesen mindegy mit mondok neked, úgy se érdekel téged. Na ilyen egy tipikus szituáció, amikor valaki csak monológokat folytat a másikkal és nem párbeszédet. (Ezt még leírni is fárasztó volt, sztem olvasni is.)

Csak ő reggelizett, én ültem egy kávé mellett. Mondtam neki jó előre, hogy nem eszek kenyeret és édességet, erre egy cukrászdába vitt el reggelizni. Reggeli utána elmentem még egyedül várost nézni, hálistennek neki dolga volt. Majd amikor visszaértem a csomagomért, kérte, hogy kávézzunk újra. Mondom 1 órája kávéztam vele, nem akarok még egyet inni. Azt mondja, akkor igyak rostos levet. Erre felmutattam a kezemben lévő rostos levet, hogy már iszom is. 

Pozitív referenciát hagytam róla, mert gondoskodó volt, befogadott az otthonába két napra, és adott pár múzeum tippet. Nem ő tehet arról, hogy öreg és bogaras. És nem látja, hogy amit csinál a couchsurfingen, annak kb. semennyi értelme nincsen. 

Itt van róla egy film. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr9914033154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedélyes Paraszt 2018.06.09. 18:49:18

eleg seggfej lehetsz, ha az altalad kedvelt utazasi formanak a velejarojat igy elutasitod. tipikus fapados hozzaallas, nezz ra kulonbozo fapados blogokba. ingyen szeretne mindent inzultus, konzekvencia nelkul. egyszeruen elkepeszto!

Drago Brutic1 2018.06.09. 22:39:28

Tényleg rettenetesem moodortalan, udvariatlan és intoreláns figura lehetsz. Ez a bácsi a video alapján is rendben van, kitette érted a lelkét, erre ez a hála.

Ceruza Peter 2018.06.09. 23:15:16

"És nem látja, hogy amit csinál a couchsurfingen, annak kb. semennyi értelme nincsen." Rosszul látod poszter, van értelme csak nem a ta fajtádnak.Szinte ingyen lakhattál nála, és kb. annyira "nehéz" mint bárki nagyapja. Luzr és nagy arcú vagy.

Irbisz 2018.06.15. 13:12:31

@Drago Brutic1:
Ha én utálom a ropogós csirkeszárnyat v. a számomra ehetetlen csípős (magyaros) halászlevet, akkor hiába főzte bele lelkét a szakács(nő) és hiába kínálja roppant kedvesen, őszintén, mivel nem beszéltük meg hogy én mit szeretek, akkor először udvariasan utasítom vissza a kaját. Majd ha tovább erőlteti a kínálást, türelmem fogytán előbb-utóbb megmondom az udvarias elutasítások eredménytelensége után kerek-perec hogy NEM és NEM.
Ha megsértődik, ha nem, akkor is ha csak az én tiszteletemre főzte és fáradt vele.
Ez más viselkedésre is épp úgy igaz, ami másnak jó, az nagyon nem feltétlenül jó számomra- fogadja el, ne kényszerítse rám az ő viselkedését.
Másrészt nem nő vagyok, de még engem is idegesítene ha valaki a karomat fogdosná, bökdösné állandóan, és nem érdekel náluk ez szokás v. sem.

Kedélyes Paraszt 2018.06.20. 15:23:55

@Irbisz: talan nem kellene bedugnod oda az orrodat, aminek a hetkoznapi egyuttelesi szabalyait (sot inkabb evezredek alatt kialakult szokasait) nem tudod elviselni. mi a faszert mesz oda? vagy ha odamesz, menj a ritz-be. ott europai kajat es kiszolgalast, hozzaallast kapsz (mar, ha kered). egyszeruen felfoghatatlan ez a hozzaallas.

Irbisz 2018.07.13. 12:41:34

@Kedélyes Paraszt:
Nekem meg a tied érthetetlen, de mivel udvariasságról alighanem csak az értelmező szótárban hallotál, ezért elfogadom.

Ja, a nicked első felét meg javítsd át modortalanra, az stílszerűbb lesz.
süti beállítások módosítása