2015.01.04. 01:38

Nemi egyenjogúság kontra alárendeltség Magyarországon

Századik vendégem, Pedro az egyik este a csillagászat rejtelmeiről mesélt nekem. Megtudtam miért lehetetlen feladat olyan űrrepülőt építeni, ami utazhatna a fénysebességgel, beszélgettünk a relativitáselméletről, amiről eddig én csak a képletet tudtam, de hogy konkrétan mit takar, arról csak nagyon halvány sejtéseim voltak. Érdekes, tanulságos és jó este volt.

Pedro 19 éves korában otthagyta Kolumbiát, és Európába költözött. Élt és tanult Franciaországban, Németországban, Svájcban és Spanyolországban. Kiválóan beszél a spanyolon és az angolon kívül németül, franciául és olaszul. Ma már csak évente egyszer látogat haza a családjához. Számára nem létezik már Kolumbia, azt se tudta, hogy ki jelenleg a miniszterelnökük. Konkrétan gyűlöli a hazáját, ennek okául annyit jelölt meg, hogy veszélyes. Őt és családját is többször kirabolták Bogotában, ahol felnőtt. Mesélte, hogy a szülei egyetemi tanárok, az apja hosszú évek alatt összespórolta a pénzét egy Renault kocsira, amit pár hónappal később elvettek tőle fegyverrel kényszerítve a nyílt utcán. Az országban nagyon sok a szegény ember, és a nyomorúság erőszakot szül. A bűnözéshez meg hozzájárul az is, hogy Koumbia az egyik fő kokain előállító ország.

2014-12-23_12_46_42.jpg

Pedro és én jól megértettük egymást. Pedro abban hisz, hogy akkor akar benne lenni egy kapcsolatban, ha a nőbe teljes szívvel szerelmes, ha nem az, akkor értelmetlennek tartja csak járni valakivel. Tehát vagy csak tisztán szexuális kapcsolat, vagy all in igaz szerelem. Nincs átmenet. Pedro keresi a társát, szeretne családot, de csak teljes jogú partneri kapcsolatban hisz. Kolumbiában a nők rabszolgák, a férfi teljes kiszolgálására vannak, így nőnek fel, és ezt viszik tovább a saját családjukban. Mesélte, hogy Madridban hosztolt egy kolumbiai párt. A férfi bement a fürdőszobába zuhanyozni reggel, a barátnője pedig utánament. No nem azért, hogy együtt tusoljanak, hanem, hogy utánavigye a férfi összehajtogatott ruháit, amit aznap készült felvenni. Szépen csendben bekészített neki mindent  a fürdőszobába, amíg az zuhanyzott. Pedro nem akar ilyen nőt magának. Olyan lányt keres, akitől ő is ugyanúgy fejlődik, mint ahogy a társa tőle. Nem akar egy üresfejú szolgalelket, hanem igazi partnert keres, akivel akár reggelig lehet valamin vitatkozni, ha a vita célja a probléma megoldása, és a komprumisszumkeresés, olyan vita, ahol mindketten egy közös cél felé mennek, és nem akarja egyik se a másikat ledominálni, a másik érveit megerőszakolni, semmibe venni. 

Elmeséltem Pedronak, hogy a magyar kultúrában ma már alapvetően egyenrangú a férfiak és nők kapcsolata, de a család főleg apa/férj központú. A legtöbb sikeres férfi szeret dönteni, de a leglényegesebb kérdésekben a párok együtt döntenek. A legifjabb felnőtt generációnál talán már még fejlettebb az egyenjogúság, a nők szociális és társadalmi érettsége és tudatossága. Persze a férfiak különbözőek, és talán nem lehet egységes képet rajzolni a magyar férfiakról. 

Mostanában kb. fél évig az egyik barátnőmnek volt egy furcsa viszonya egy nagyon helyes szingli pasival, nem is lehetett kapcsolatnak nevezni a szó klasszikus értelmében. Péternek előtte (35) 8 éve volt utoljára komoly, rendes kapcsolata, a volt barátnője szakított vele, amit a mai napig nem tudott kiheverni. Évekig teljesen egyedül volt, barátnő és alkalmi kapcsolatok hiányában, majd jobban lett, és az utolsó néhány évben elkezdett csajozni, de mivel még mindig szerelmes volt a régi barátnőjébe, noha az a szakítás óta nem állt már vele szóba, és hosszú évek óta egy másik férfival élt, ezért tudat alatt minden nőt meg akart büntetni a sérelmeiért. Kizárólag szexuális kapcsolatot tartott fenn az elmúlt években rövidebb és hosszabb távon különböző lányokkal. Péter Eszter mellett komolyan kereste a jövendőbeli feleségét, csak azt nagyon furán csinálta. Kész volt megállapodni, és családot alapítani, és vágyott is rá nagyon. Eszter is mást keresett férjnek, de gondolták, amíg nincs meg Mr. és Mrs. Igazi, addig fenntartják a találkozásokat. 

Péternek tehát ott volt a barátnőm, és neki ott volt ő egy célra. A barátság extrákkal az ismert kifejezés erre, csak éppen a barátság hiányzott közöttük. Ő domináns, Eszter inkább domináns-kooperatív személyiség, emiatt minden kommunikáció közöttük veszekedésbe torkollott, már ott tartottak, hogy nem is bírták egymást, a beszélgetéseik úgymond nagyon egyediek voltak. Eszter játéknak tekintette a kapcsolatukat, Péter teljesen komolyan vette az alá-felérendeltségi viszonyt. Értsd ezalatt azt, hogy a lánynak semmiben nem volt beleszólása, mindenben a férfi akart dönteni, egészen odáig, hogy mikor találkozzanak, mit csináljanak. Eszter javaslatai, érzései, véleménye nem számítottak, mert ő csak egy nő volt, és Péter úgy élte meg, hogyha számítanának, akkor ő kevésbé lenne férfi.

Viszont a szex... konkrétan a barátnőm élete legjobb szexuális élményeit élte meg vele, ezért mégha szenvedve is a sok súrlódástól, de vissza-visszatértek egymáshoz. A szexuális addikció nagy úr, és sokszor tartósabbá és hosszabbá teszi a viszonyt két ember között, mint egy átlag normális igazi párkapcsolat. Az övék kivételesen nem volt tartós. Péter egy igazi soviniszta férfi, aki a nemi egyenjogúságot semmilyen módon nem támogatta, olyan nőt keresett barátnőnek, akit amellett, hogy nagyon szerethet, leuralhat a mindennapokban is. Akinek nincs önálló akarata, és saját gondolata sem. Esetleg a hölgynek javaslatai lehetnek, de Péter akar dönteni minden kérdésben. Egy idő után aztán Eszter besokalt, és ultimátum elé állította egy levelében, hogy vagy szakítsanak, vagy  a pasi változtasson a kommunikációján. Két napig működött, aztán egy következő veszekedés hevében közösen rúgták ki egymást. Immáron véglegesen. 

timthumb.jpeg

Péter akkoriban a szüleivel élt. Az anyukája teljesen kiszolgálta, ezért is keresett olyan nőt, aki a szolga szerepet átveszi majd a mamájától. Valószínűleg ha a mamája kirúgta volna otthonról 25 évesen, és egyedül kellene boldogulnia, akkor Péter is értékelte volna a partneri kapcsolat előnyeit. A partnerségi szerep kizárásával egy kapcsolat nem tud fejlődni, de ami a legfontosabb, az a fél sem fog fejlődni semmit, aki kizárja a másik döntési jogkörét. És ha nincs a másiknak szabad akarata, mert az egyik fél totálisan meg van győződve arról, hogy amit ő hisz, az a helyes, és a másik gondolata nem számít, akkor az a fél semmi más, csak idióta. 

Ha magunk is bölcsek vagyunk, olyan emberekkel akarjuk körülvenni magunkat, mind a szakmai, mind a magánéletben, akik még okosabbak nálunk, hiszen tőlük fogunk tanulni, fejlődni. Ha azt hisszük magunkról, hogy már mindent tudunk, és nincs szükségünk mások javaslataira, a tanácsaik figyelembevételére, akkor azzal csak azt bizonyítjuk, hogy ostobák vagyunk. Az igazán brilliáns emberek folyton tanulni akarnak. Másoktól. A legzárkózottabb, csőlátású emberek a világ legidegesítőbb és legvesztesebb emberei, még akkor is, ha alapvetően kiemelkedő szellemi képességekkel rendelkeznek, mint aminek egyébként Péter is a birtokában volt. Az ész, az érzelmi intelligencia, a szellemi érettség külön fogalmak. Szerencsés, ha mindhármat egyszerre magunkénak tudhatjuk.  

A tévedhetetlenség tudata komoly önbizalomproblémákat sejtet a háttérben. Ha az önismeretünkkel egyenesben vagyunk, és ismerjük a saját határainkat, gyengeségeinket és erősségeinket, akkor látjuk azt is mikor tévedünk, mikor hibázunk. Ismertem számtalan olyan férfit, aki soha nem vallotta volna be nekem, ha hibázott. Férfiatlannak érezték. A bölcsesség ott kezdődik, mikor minden gondolatunk mellé kérdőjelet teszünk és állításainban ott van a tévedhetőség kijelentése is. 

gender_equality-gender-neutral-bathroom-13_08.jpg

Miután elmeséltem Pedrónak a fenti történetet, annyit mondott erre, hogy nagyon sok Péter él Kolumbiában, a férfiak erre a gondolkodásmódra szocializálódtak, és a nők az alárendeltséget egy természetesen velejárónak tekintik a házasságban. Pedro soha nem akarna kolumbiai feleséget magának, ő az európai, feminista törekvésekkel ért egyet. Fejlődni és tanulni akar a jövendőbeliétől. Szereti azt is, ha a nő fizeti a saját számláját az étteremben, vagy a bárban, mert nem gondolja, hogy az "férfi szerep" lenne, hogy az ő szerepe lenne. Nincsen női és férfi szerep a kapcsolatban, maximum ha fizikai munkát kell végezni a háztartásban, amire a nő nem képes magától. Még a gyereknevelés feladatmegosztásban is hisz. Szeretne majd például ő is gyesre menni, ha a felesége gyereket szül, hogy ő is kivegye a részét mindenben. Addig az asszony akár vissza mehet dolgozni. Pont, mint a svédeknél, ahol a férfiaknak kötelező pár hónap gyesre menni, ha szaporodott a család. 

A nemi egyenjogúsági kérdés hosszú és minden oldalról támogatott és támadható egyaránt. Az európai kultúrát tekintve, én erről a kérdésről azt gondolom, hogy minden nő más, van akinek tényleg egy úr való, és az egész lénye szubmisszív hajlamú, ezek a nők vélhetően nem tudnának mit kezdeni a sok szabadságukkal. Én, és hálistennek a nőtársaim többsége az egyenrangú kooperatív partneri kapcsolatban hiszünk, és éljük meg saját személyiségük elengedhetetlen részeként. És persze vannak igazi dominák, akik szeretnek maguknak papucsférjet választani, ahol ők az úrnők, a férfi meg csinálja, amit mondanak neki otthon és az ágyban is.  

Léteznek női és férfi szerepek, amit egyrészt a társadalom, a történelem és maga az evolúció alakított ki így. Szociológiai sztereotípiák például, ha egy féri tartja el a barátnőjét, az természetes, viszont fordítva mindkét félnek szégyelnivaló. Nem férfi az, aki kitartatja magát a csajával. A férfi ugyanabban a pozicióban mindig több pénzt keres, még a legfejlettebb nyugati országokban is. Ha a férfinak az életében 30 nőnél több csaja volt, az csak tapasztalt, ha a nőnek ugyanennyi számú férfi volt az életében, akkor kurva. Stb. Stb. Stb. 

Ti mit gondoltok a kérdésről? Szerintetek van egységesnek, vagy átlagosnak mondható sztereotípiákhoz kötött párkapcsolati szerepek Magyarországon? Létezik az egyenjogúság vagy inkább csak egy szelektív egyenjogúságban élünk? A magyar társadalom totális férfiközpontú? Mennyire feministák a nők itthon? Mennyire erős az érdekfeminizmus Magyarországon? (A nő egyenjogú partneri kapcsolatot foganatosít, mégis elvárja, hogy a férfi eltartsa)   

Kövess Facebookon és Instagrammon

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr667005709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2015.01.05. 09:20:26

"beszélgettünk a relativitáselméletről, amiről eddig én csak a képletet tudtam"

Szerintem itt a tömeg energia ekvivalencia képletről van szó (E = mc^2), ami messze nem a "relativitáselmélet"). Fontosnak tartom ezt megemlíteni, mert egy csomó emberben az a hibás kép él, hogy az egész "relativitáselmélet" egy szorzás meg egy négyzetreemelés, köszönhetően nyilván annak, ahogyan cirka egymillió amerikai ismeretterjesztő film tárgyalja a témát.

Szóval mind a "speciális relativitáselmélet" és az "általános relativitáselmélet" fejlett és összetett matematikai levezetéseket tartalmaz, amelyek összehasonlíthatatlanul bonyolultabbak mint a közismert E = mc^2 formula.

[ ] 2015.01.05. 10:05:19

"Ha magunk is bölcsek vagyunk, olyan emberekkel akarjuk körülvenni magunkat, mind a szakmai, mind a magánéletben, akik még okosabbak nálunk, hiszen tőlük fogunk tanulni, fejlődni."

Na jó, de ez hogy érhető el, ha mindkettő okosabbat akar? Pl. Pedro azt mondta volna, hogy neki olyan nő kell, aki még nála is jobban ért a relativitáselmélethez, mert tanulni akar tőle.

Az érettségizett férfiak két diplomás nőkre vadásznának, lejjebb nem adnák.

Csak azért fogalmazok így, hogy ne nyújtsam hosszúra, tudom, hogy nem (csak) a diploma számít. Másrészt ha az egyik szükségszerűen okosabb, akkor valamilyen szinte szükségszerűen ő dönt és a másiknak ezt épp racionálisan kell belátnia, amellett, hogy tanul tőle. Máris kész az egyenlőtlenség.

Hogy arról már ne is beszéljek, hogy az emberek szerint általában a nő választ, úgyhogy ha tényleg mindkét fél az okosabbakat keresi, akkor annak eredménye az lesz, hogy a nő megkapja az okosabb férfit, a férfi viszont nem kaphat okosabb nőt, hisz az még okosabb férfire vágyik. Ez is elvezet bizonyos egyenlőtlenségekhez, akkor is, ha az okos egyben bölcs és mindig kikéri a "tanítvány" véleményét, sőt, tanítja is.

paszto 2015.01.05. 11:43:59

Én azt látom, hogy sok nő egyenlőséget szeretne, és boldogtalan ha megkapja, mert sokuk egy domináns férfira vágyik, még ha ezt nem is vallja be magának. A dominancia nem a másik semmibevételét jelenti, hanem azt, hogy felnézhessen a férfira, anyagi, szellemi vagy fizikai értelemben. Ezt a fajta dominanciát pedig egyre nehezebb hozni a mai világban. A párkapcsolati egyenlőség pedig mítosz, amint felszáll a lila köd azonnal megkezdődik a dominanciaharc, aztán vagy mindenki megtalálja a maga helyét, vagy szakítanak, hacsak nincs valami egyéb - gyerek, közös cég, anyagi érdek - ami összetartja őket.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2015.01.05. 12:08:57

@: valamiben legyen okosabb, jobb, tapasztaltabb, amiben te fejlődni szeretnél. Másban meg a másik lesz okosabb.

nem kell teszteket kitölteni ki az okosabb :-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2015.01.05. 12:13:44

@paszto: én is szeretek felnézni a páromra, de szeretem, ha ő is felnéz rám, tisztel és fontos neki az elismerésem. Szóval ez a felnézés oda-vissza működik, csak más más okokból.

[ ] 2015.01.05. 13:52:44

@paszto: Én inkább fordítva látom. Sok nő hangoztatja, hogy domináns férfira vágyik, de boldogtalanok, ha megkapják. Inkább csak annyira vágynak, hogy tudják valamiben értékelni, de az már tönkreteszi a kapcsolatot, ha a férfi van felül.

Szarazinda 2015.01.05. 14:15:06

Bocsesz, de a nemi szerepekhez, illetve az azokhoz kapcsolódó problémákhoz is kábé anyit értesz, mint a relativitáselmélethez. Ezzel még nem is volna baj, a gond az, hogy a hivatásos gender expertek is pontosan ennyit értenek hozzá.

Én azt látom, hogy a nők egyenjogúsítása megakadt egy ponton. A nők emancipációja a 20-dik század egyik legfontosabb politikai, társdadalmi vívmánya volt. A baj az, hogy a folyamat egyszerre rekedt meg és siklott félre. Innentől pedig már mindenki a saját bőrén, vagy a környezetén érezheti ennek hatásait. A teljesen inkonzisztens elváráshalmazokat mindkét fél részéről, és az ebből adódó irtózatos sok sérelmet és bántást, amit a párok tagjai egymásnak okoznak. Ami semmivel nem több, mint a hagyományos időkben/társadalmakban megszokott (volt), de nem is kevesebb. A jelenséget most nem kezdem el kifejteni, egy blogposztot minimun érne, de az írásból az a gender szemlélet tükrőződik, amely a 80-as, 90-es éveket jellemezte nyugaton, és valamiért Magyarországon még mindig ez a progresszió non plus ultrája.

Vittore. 2015.01.05. 15:17:11

Húú, ez unalmas poszt volt, majdnem lefejeltem a billentyűzetet. Már bocs :)

Sadist 2015.01.06. 00:19:13

"Pedro keresi a társát, szeretne családot, de csak teljes jogú partneri kapcsolatban hisz."

Szóval vár a zigazira. 38 évesen...

"A férfi bement a fürdőszobába zuhanyozni reggel, a barátnője pedig utánament. No nem azért, hogy együtt tusoljanak, hanem, hogy utánavigye a férfi összehajtogatott ruháit, amit aznap készült felvenni. Szépen csendben bekészített neki mindent a fürdőszobába, amíg az zuhanyzott."

Ez a rabszolgaság? Egy kedves gesztus a férfi felé? Akkor mi férfiak vagyunk a társadalom leglenézettebb niggerei, mert mi még ismeretlen nőknek is kinyitjuk az ajtót, nem csak a párunknak.

"Pedro nem akar ilyen nőt magának. Olyan lányt keres, akitől ő is ugyanúgy fejlődik, mint ahogy a társa tőle. Nem akar egy üresfejú szolgalelket, hanem igazi partnert keres, akivel akár reggelig lehet valamin vitatkozni, ..."

Vitára ott vannak a barátok, ismerősök, kollégák, normális férfinek rohadtul nincs kedve még otthon a nőjével is vitázni.

"ha a vita célja a probléma megoldása, és a komprumisszumkeresés, olyan vita, ahol mindketten egy közös cél felé mennek, és nem akarja egyik se a másikat ledominálni, a másik érveit megerőszakolni, semmibe venni."

A problémamegoldás pont nem az a terület, amiben lehet egy nőre számítani. A nők a problémákat generálják, amit aztán a férfiaknak kell megoldaniuk :D
A nőknek, illetve a nőies aggyal rendelkező embereknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy állandóan bizsereg az agyuk. Ha minden jó és van akár csak öt perc nyugi, akkor egyből elkezdenek kombinálni, problémákat kitalálni, hogy a férfi megoldja és ezzel teszteljék, hogy mennyire sikeres és talpraesett hímet sikerült kifogniuk.

"Elmeséltem Pedronak, hogy a magyar kultúrában ma már alapvetően egyenrangú a férfiak és nők kapcsolata, de a család főleg apa/férj központú."

Nem igazán, már a magyar családok és társadalom is inkább nőközpontú.

"Péternek tehát ott volt a barátnőm, és neki ott volt ő egy célra. A barátság extrákkal az ismert kifejezés erre, csak éppen a barátság hiányzott közöttük. Ő domináns, Eszter inkább domináns-kooperatív személyiség, emiatt minden kommunikáció közöttük veszekedésbe torkollott, már ott tartottak, hogy nem is bírták egymást, a beszélgetéseik úgymond nagyon egyediek voltak."

Szerintem a barátnőd is pontosan ugyanannyira domináns, mint a volt pasija. Ha kooperatív lett volna, akkor nem torkollt volna minden kommunikációjuk veszekedésbe.

"Péter teljesen komolyan vette az alá-felérendeltségi viszonyt. Értsd ezalatt azt, hogy a lánynak semmiben nem volt beleszólása, mindenben a férfi akart dönteni, egészen odáig, hogy mikor találkozzanak, mit csináljanak. Eszter javaslatai, érzései, véleménye nem számítottak, mert ő csak egy nő volt, és Péter úgy élte meg, hogyha számítanának, akkor ő kevésbé lenne férfi."

Minden rendszer csak hierarchiával tud hatékonyan működni. Minél fejlettebb és ezáltal hatékonyabb egy rendszer, annál hierarchikusabb felépítésű. Ez igaz az élő szervezetre, egy cég struktúrájára, hadseregre, párkapcsolatra, bármire.
Az alá-fölérendeltségi viszony nem jelent automatikusan elnyomást, de sokan összekeverik.
A problémát az okozta, hogy a barátnőd is domináns akart lenni a kapcsolatban, az pedig nem működik, hogy két irányító van.

"Viszont a szex... konkrétan a barátnőm élete legjobb szexuális élményeit élte meg vele, ezért mégha szenvedve is a sok súrlódástól, de vissza-visszatértek egymáshoz."

Ezért is gondolom, hogy a barátnőd domináns, viselkedésében férfias lehet. A magasabb tesztoszteron szint felelős az erősebb szexuális motivációért és dominanciára való hajlamért is.

"Esetleg a hölgynek javaslatai lehetnek, de Péter akar dönteni minden kérdésben."

Ez volna a normális, hogy az egyik fél irányít, vállalva minden felelősséget, a másik pedig javaslatokat tesz. És egyáltalán nem szükséges, hogy a férfi legyen az irányító. Lehet a nő is domináns egy kapcsolatban, ha olyan férfivel kerül össze, aki jobban szeret követni.
Az viszont soha nem fog működni, hogy a navigátor ordítja az itinert és néha odakap a kormányhoz.

Sadist 2015.01.06. 00:37:50

"Pedro soha nem akarna kolumbiai feleséget magának, ő az európai, feminista törekvésekkel ért egyet."

Nem is lesz normális felesége, ebben biztos lehet.

"Szereti azt is, ha a nő fizeti a saját számláját az étteremben, vagy a bárban, mert nem gondolja, hogy az "férfi szerep" lenne, hogy az ő szerepe lenne. Nincsen női és férfi szerep a kapcsolatban, maximum ha fizikai munkát kell végezni a háztartásban, amire a nő nem képes magától."

Gondolom még azt is elvárja, hogy a nők udvaroljanak neki. Nem nőt akar, hanem valami semleges nemű nem tudom micsodát.

"Még a gyereknevelés feladatmegosztásban is hisz. Szeretne majd például ő is gyesre menni, ha a felesége gyereket szül, hogy ő is kivegye a részét mindenben. Addig az asszony akár vissza mehet dolgozni. Pont, mint a svédeknél, ahol a férfiaknak kötelező pár hónap gyesre menni, ha szaporodott a család."

Na, a svéd feminista agymenéstől mentsen meg minket az ég. Rohadtul nem kellene egy olyan ország politikáját alapul venni, ahol még az ülve vizelést is rákényszerítik a férfiakra, nem csak a GYES-t. Normális országban lehetőséget biztosítanak a férfiaknak is, hogy elmehessenek GYES-re, aztán majd mindegyik pár maga eldönti, hogy melyikük és mikor használja ki a lehetőséget.

"A férfi ugyanabban a pozicióban mindig több pénzt keres, még a legfejlettebb nyugati országokban is."

Pff, megint a bérkülönbséges mantra... Röviden: nincs. Mítosz, hazugság, indoklásért lásd a szakirodalmat.

"Létezik az egyenjogúság vagy inkább csak egy szelektív egyenjogúságban élünk? A magyar társadalom totális férfiközpontú?"

Magyarországon a nemek közti egyenjogúság már nagyon régóta létezik (előbb volt a nőknek választási joguk, mint Svájcban). Az utóbbi időben pedig már át is estek a ló túloldalára és kezd egyre inkább nőközpontúvá válni.

"Mennyire feministák a nők itthon? Mennyire erős az érdekfeminizmus Magyarországon? (A nő egyenjogú partneri kapcsolatot foganatosít, mégis elvárja, hogy a férfi eltartsa)"

Sajnos egyre erősebb. Hétről hétre lehet tapasztalni a hatásait. Legutóbbi eset pl. a rendőrségi felvilágosító videót követő szaráradat volt, de tényleg szinte minden hétre jut valami. Most pl. az erőszakhiszti van terítéken egy elcseszett Maksa poén miatt, utána majd jönni fog a pedohiszti, a bérkülönbségen nyavajgás, meg a többi szokásos baromság.

Sadist 2015.01.06. 00:45:37

@: "Hogy arról már ne is beszéljek, hogy az emberek szerint általában a nő választ"

A nő nem választ, hanem dönt. A választás a férfi dolga.

"ha tényleg mindkét fél az okosabbakat keresi, akkor annak eredménye az lesz, hogy a nő megkapja az okosabb férfit, a férfi viszont nem kaphat okosabb nőt, hisz az még okosabb férfire vágyik."

Ez így van, a nők mindig maguknál jobbat keresnek állandóra. Mi haszna van egy nő számára egy olyan férfinek, aki kevesebb nála? Semmi, ki is szűrik a lehetséges partnerek közül. Egyszerű biológia, az állatvilágban sem állnak össze a nőstények olyan hímmel, amelyik csak visszahúzná őket, mert az a saját és az utódjaik túlélése szempontjából hátrány lenne. Mindig az elérhető legjobbra törekednek.

Sadist 2015.01.06. 00:50:04

@nikita: "valamiben legyen okosabb, jobb, tapasztaltabb, amiben te fejlődni szeretnél. Másban meg a másik lesz okosabb."

Gondolom még nem sok nővel volt dolgod :) Ha a nő valamiben okosabb, jobb, akkor általában elkezd keresgélni a jobb fogás után, mert már "nem tud felnézni" az emberére.

Sadist 2015.01.06. 00:53:18

@paszto: "Én azt látom, hogy sok nő egyenlőséget szeretne, és boldogtalan ha megkapja, mert sokuk egy domináns férfira vágyik, még ha ezt nem is vallja be magának."

Ez így van, a domináns férfi utáni vágy ösztön szintű, az ösztönök pedig sokkal erősebbek, mint a tudatos döntések. Két ellentétes dolgot akarnak, egyiket tudatosan, másikat tudatalatt, emiatt a büdös életben nem lesznek elégedettek és boldogok a párjukkal.

Sadist 2015.01.06. 00:58:26

@Szarazinda: "A baj az, hogy a folyamat egyszerre rekedt meg és siklott félre. Innentől pedig már mindenki a saját bőrén, vagy a környezetén érezheti ennek hatásait. A teljesen inkonzisztens elváráshalmazokat mindkét fél részéről, és az ebből adódó irtózatos sok sérelmet és bántást, amit a párok tagjai egymásnak okoznak."

Az inkonzisztens elvárások az emancipáció és egyéb katalizáló dolgok miatt inkább a nőknél jelentek meg (lásd fentebbi tudatos vs. tudatalatti vágy), a férfiak nagyrészt ma is olyan nőt akarnak, mint ezelőtt pár száz évvel.

[ ] 2015.01.06. 01:06:13

@Sadist: Úgy értettem, azok közül választhat, akik odamennek hozzá.

Nem a nők keresnék a maguknál jobbat, hanem biológiai értelemben minden életformának ez lenne az érdeke, amit viszont más körülmények árnyalhatnak. Az sem mond túl sokat, hogy mi haszna a nőnek egy olyan férfiból, aki kevesebb nála. Rögtön mondható, hogy az, hogy a férfi nem kényszerítheti rá a döntéseit, amelyek akár hátrányosan is érinthetnék, éppen biológiai értelemben.

Az állatvilágban gyakran olyan hímmel állnak össze, amelyik nincs falkavezér pozícióban, mégpedig szándékosan, a vezér akaratának ellenére, gyakran nem is dönthetnek arról, kivel állnak össze.

"csak visszahúzná őket, mert az a saját és az utódjaik túlélése szempontjából hátrány lenne. Mindig az elérhető legjobbra törekednek."

Objektív szempontból a biológiában nincs olyan, hogy "elérhető legjobb". Többféle párválasztási szempont létezik, de fontos, minek a szempontjából legjobb, ez viszont csak a környezet függvényében értelmezhető. E mintázatok adják ki, egy-egy életforma mennyire lehet adott környezetben adaptív. Szaporodási stratégiák vannak és azon belül, annak szempontjából elérhető legjobb.

Az utódok túlélése is ilyen. A hímek általában kevésbé törekszenek az utódok túlélésére, mert több utódot hozhatnak létre. Ez már rögtön egy olyan különbség a hímek és nőstények között, ami a nőstényt érdekeltté teszi abban, hogy olyan rendszert hozzon létre, amelyben képes megvédeni az utódokat a hímek lázongásaitól. Ennek eredménye lehet az állatvilágban, a hímek státuszával kapcsolatban "lefelé" megfigyelhető női promiszkuitás.

Ha ennek folytán maradhat életben több utód, akkor a nőstény biztosan nem az egy-két szempontból magánál jobb hímet választja, amely szempont adaptív végkimenetele ráadásul kétséges is lehet.

Az, hogy a nőstények maguknál jobbat válasszanak, inkább a hímek érdeke lenne. Ekkor az ő érdekeik anélkül is könnyen érvényesülhetnének a nőstényekkel szemben, hogy a nőstény ez ellen bármit is tenni tudna.

"Ez így van, a domináns férfi utáni vágy ösztön szintű..."

A hímnem a nőnemmel a dominanciáért harcol, de ezt az embereknél látom, igen érdekes módon teszi.

Az ösztönös és tudatos vágyak fordítva állnak fenn. A nők többségének hangoztatnia "kell", hogy domináns férfit akar, aztán megbetegszenek mellette, nem tudnak vele mit kezdeni.

[ ] 2015.01.06. 01:16:55

@Sadist: "Gondolom még nem sok nővel volt dolgod :) Ha a nő valamiben okosabb, jobb, akkor általában elkezd keresgélni a jobb fogás után, mert már "nem tud felnézni" az emberére."

Szerintem még ezt a "valamiben legyen okosabb" dolgot is a látszat miatt mondogatják sokan. A nők jelentős része képtelen hosszú távon elviselni, ha a férfi BÁRMIBEN is okosabb nála.

Az évtizedek óta jól működő, békés családok többségében a szereposztás egyértelmű. A nő megmondja, mi legyen és az lesz. A legkisebb ellenkezés irtózatos veszekedésekre ad okot. Nyilván ez a másik véglet, amibe szintén kellene egy kis rugalmasság.

Sadist 2015.01.06. 20:44:04

@: "Úgy értettem, azok közül választhat, akik odamennek hozzá."

Az nem választás, hanem döntés, esetleg válogatás.

"Az állatvilágban gyakran olyan hímmel állnak össze, amelyik nincs falkavezér pozícióban, mégpedig szándékosan, a vezér akaratának ellenére, gyakran nem is dönthetnek arról, kivel állnak össze."

Az olyan fajoknál, ahol a túlélés szempontjából fontos a szociális státusz, ott a nőstények elég erősen a vezérhímekre pályáznak.

"A hímek általában kevésbé törekszenek az utódok túlélésére, mert több utódot hozhatnak létre. Ez már rögtön egy olyan különbség a hímek és nőstények között, ami a nőstényt érdekeltté teszi abban, hogy olyan rendszert hozzon létre, amelyben képes megvédeni az utódokat a hímek lázongásaitól."

Nem a hímek lázongásaitól kell védeni az utódot, hanem leginkább a környezet viszontagságaitól. Erre pedig egy minél életképesebb hím a legalkalmasabb.

"Ha ennek folytán maradhat életben több utód, akkor a nőstény biztosan nem az egy-két szempontból magánál jobb hímet választja, amely szempont adaptív végkimenetele ráadásul kétséges is lehet.

Az, hogy a nőstények maguknál jobbat válasszanak, inkább a hímek érdeke lenne. Ekkor az ő érdekeik anélkül is könnyen érvényesülhetnének a nőstényekkel szemben, hogy a nőstény ez ellen bármit is tenni tudna."

Az embernél viszont így van, a nők soha nem lefelé válogatnak. Ha a nőnek van egy diplomája, nem fogja beérni egy szakmunkással, ha bikini modell, nem fog leállni egy alacsony, pufók faszival, ha elért egy középvezetői állást, nem a karbantartó lesz nála a befutó. A mesékben van olyan, hogy a szegénylegény viszi a hercegnőt, az életben ilyet nem találsz.

Amíg lehet, mindig maguknál jobbat keresnek. Aztán amikor megzuhan a piaci értékük, akkor egy részük a megalkuvás mellett dönt és lehorgonyoznak egy szerintük szinten alulival.
A másik részükből meg lesz a macskás vénlány, akik telesírják az internetet, hogy nincsenek már normális férfiak.

"A hímnem a nőnemmel a dominanciáért harcol, de ezt az embereknél látom, igen érdekes módon teszi."

Te jó ég, ekkora égbekiáltó ostobaságot... Én kérek elnézést miatta.
Csak és kizárólag a Homo Sapiensnél van olyan, hogy a másik nem ellen harcol a dominanciáért. Őket hívjuk feministáknak. Egyik nemnek sem áll érdekében a másik ellen harcolni, mert mínusz összegű játék, nem nyerne vele semmit. Csak azt érné el vele, hogy a másiknak rosszabb lesz és mivel csak együtt tudják a fajfenntartást biztosítani, ezért saját magukkal csesznek ki.

"Az ösztönös és tudatos vágyak fordítva állnak fenn. A nők többségének hangoztatnia "kell", hogy domináns férfit akar, aztán megbetegszenek mellette, nem tudnak vele mit kezdeni."

Nope, a nők ösztönösen vágynak a domináns, környezete felett hatalommal bíró férfiakra, és tudatosan egy mindenben alattuk álló, idomítható papucsra.

Sadist 2015.01.06. 20:52:42

@: "Szerintem még ezt a "valamiben legyen okosabb" dolgot is a látszat miatt mondogatják sokan. A nők jelentős része képtelen hosszú távon elviselni, ha a férfi BÁRMIBEN is okosabb nála."

Azt még rövidtávon sem képesek elviselni, ha a férfi nem teljesíti túl őket, legyen szó szellemi képességekről, egzisztenciáról, fizikai erőről. Az olyan férfiakat fintorogva kotorják ki a tányér szélére.

"Az évtizedek óta jól működő, békés családok többségében a szereposztás egyértelmű. A nő megmondja, mi legyen és az lesz. A legkisebb ellenkezés irtózatos veszekedésekre ad okot."

AHAHAHA, na ez tényleg eddig az év poénja :D Szerintem mindannyian ismerjük azt a felállást, hogy anyuci megmondja, hogy mi lesz, apuci meg pincsi módjára pitizik neki.
Az ilyenre mondják azt, hogy sárkány. A valóban jól működő, békés családok döntő többségében a férfi a családfő.

Közben felmerült bennem a gondolat, hogy nem a "nők és férfiak" nevű femi blogról jöttél? Pont ugyanolyan kifordítva látod a világot, mint ők.

redsea 2015.01.06. 23:45:25

ez a lúzer azért keres egyenjogú társat, hogy ne neki kelljen fizetnie a számlát - nekem kb. ez jött le.

[ ] 2015.01.07. 00:38:08

@Sadist: "Az nem választás, hanem döntés, esetleg válogatás."

Abban választás, hogy választ a jelentkezők közül. A férfi abban választ, kihez megy oda, de sokat ér vele, ha őt nem választják szintén.

"Az olyan fajoknál, ahol a túlélés szempontjából fontos a szociális státusz, ott a nőstények elég erősen a vezérhímekre pályáznak."

Tanulmányozták őket, sokuknál nem igaz.

"Nem a hímek lázongásaitól kell védeni az utódot, hanem leginkább a környezet viszontagságaitól. Erre pedig egy minél életképesebb hím a legalkalmasabb."

A hímek lázongásai miatt sok fajnál több utód pusztul el, mint a környezeti viszontagságok miatt. Egyébként milyen környezeti viszontagságokra gondolsz?
Az életképesség szempontjából: a vezéreknek gyakran rövidebb az élettartama más hímekénél, aminek nem csak az egymással való harc az oka.

"ha bikini modell, nem fog leállni egy alacsony, pufók faszival"

Leállhat vele, bár nem azért, mert férfinek látná. A többi, amit írsz, nem köszön vissza a gyakorlatban.

"Csak és kizárólag a Homo Sapiensnél van olyan, hogy a másik nem ellen harcol a dominanciáért."

Mióta kialakult az ivaros szaporodás, szinte minden fajnál megfigyelhető. Nem csak nálunk harcol a férfi a nő ellen azért, hogy kontrollálja.

"Nope, a nők ösztönösen vágynak a domináns, környezete felett hatalommal bíró férfiakra, és tudatosan egy mindenben alattuk álló, idomítható papucsra."

Ebben nemigen jutunk dűlőre, mert közvetlen bizonyíték egyikre sem létezik, te meg azt vetítesz a nők fejébe, amit akarsz. :)

"A valóban jól működő, békés családok döntő többségében a férfi a családfő."

Ahogy ebben sem, bár itt bizonyítékok lennének, de nyilván nem áll érdekedben elhinni őket.

"Közben felmerült bennem a gondolat, hogy nem a "nők és férfiak" nevű femi blogról jöttél? Pont ugyanolyan kifordítva látod a világot, mint ők."

Bennem is felmerült, honnan jöttél, bár engem a téma szempontjából marhára nem érdekel. :)

Mondjuk a téma is olyan, hogy inkább érdekes, mit miért kell hinned, mint maga a vita, amiben nehezen hozhatjuk egy szintre az érveinket. :)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2015.01.07. 09:32:18

@Sadist: Nincs okos és buta ember. vannak jó és rossz döntések, kérdés valaki mennyiszer dönt rosszúl vagy jól. Ki az aki mindig jól döntött és sosem követett el hibákat? Az lehetne mondjuk az okos? Ilyen ember nincs. 7 féle intelligenciatipus van, az már tök jó, ha ebből kettőben erős valaki, ha háromban, akkor mégszerencsésebb. Úgy talán már jellemezhetjük az embereket, hogy pl verbális és logikai intelligenciában is erős. ami elég látványos eredményt okoz. Értsd: okosnak fog mindenki tartani.
Én pl mindig olyan férfit kerestem, aki olyasfajta intelligenciában erősebb, amiben én gyengébb vagyok. Nálam ez a vizuális és logikai intelligenciák. ha ebben a férfi kiemelkedően jó, akkor nyert ügye van.
www.profession.hu/cikk/20140623/ime-az-intelligencia-tipusa/4318

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2015.01.07. 09:36:29

@Sadist: megkérdeztem, pont 1 éve volt teljes hormonszint-kivizsgáláson és a tesztoszterinszintje a csodálatos normális értékhatáron belül van. Ez a hormonszint elmélet egy faszság, max olyan van, ha egy nőnek egy időszakában kiemelkedően magas a tesztoszteron-hormonszintje, olynakor állandóan a szexen jár az esze. A barátnőm, mióta ismerem (20 éve) állandóan dugni akar. Ő egyszerűen csak ilyen.

[ ] 2015.01.07. 10:06:33

@Sadist: "A nőknek, illetve a nőies aggyal rendelkező embereknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy állandóan bizsereg az agyuk. Ha minden jó és van akár csak öt perc nyugi, akkor egyből elkezdenek kombinálni, problémákat kitalálni, hogy a férfi megoldja és ezzel teszteljék, hogy mennyire sikeres és talpraesett hímet sikerült kifogniuk."

Nem, ezt akkor csinálják, ha a kapcsolatban nem funkcionálhatnak nőként, a férfi, hacsak látszólag is ledominálta őket és emiatt hisztissé és idegbeteggé váltak. Amiatt ilyenek a neked és a hozzád hasonlóknak a nőkkel kapcsolatos tapasztalatai, mert nyilván folyamatosan erre törekedtetek. De ez nem egy általános női jellemző, ha nem akarjátok a nőt mindenáron irányítani, nem válik ilyen békétlenné. :)

[ ] 2015.01.07. 10:09:13

@nikita: "Nálam ez a vizuális és logikai intelligenciák. ha ebben a férfi kiemelkedően jó, akkor nyert ügye van."

Ez elég érdekes. A vizuális és logikai IQ-ja szinte kizárólag a tudós típusú férfiaknak erős. Ők azok, akik a nőknek szinte egyáltalán nem jönnek be.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2015.01.07. 11:16:00

@Kötelező nevet megadni: ez nem így van a saját tapasztalataim szerint. Akik ezen kettőben kiemelkedően erősek voltak, azok általában üzletemberek voltak, és emellett a művészi érdeklődés erős volt bennük, vagy konkrétan alkotók is voltak.

2015.01.07. 11:36:43

@nikita: Pedig az alkotóknál se feltétlenül ilyen IQ-t tapasztaltam, bár átfedés lehet. :)

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.10. 04:51:22

Sok kategorikus es megis semmitmondo, ontudatos, de tudalekos kijelentes volt ebben a posztban.

A magyar nyelv hasznalataban is eleg igenytelen a szerzo: "olyan nőt keresett barátnőnek, akit amellett, hogy nagyon szerethet, le is uralhat a mindennapokban is."
Ez a "le is uralhat a mindennapokban is" annyira proli, alpari es igenytelen. Mintha egy magyarul alig gagyogo altalanos iskolas irta volna.
Leuralni valakit? Is a mindennapokban is...
Es mennyi ilyen igenytelenseg van ebben a posztban.

A tobbi oravecznorai szintu bullshit, altalanositas, okoskodas.

Pedronak abban nincs igaza, hogy gyuloli Kolumbiat, mar messze nem olyan veszelyes, mint a 80-as, 90-es evekben volt. Ellenben a kozep-amerikai orszagok igazi fostengerek (Salvador, Honduras, Nicaragua, Panama es a tobbi). Azokhoz kepest Kolumbia egy elheto hely ma mar. Jo, bizonyos helyeken tud veszelyes lenni, de ma mar nem altalanos a kaosz es terror. Persze csillagaszatert ott nem fognak Pedronak fizetni, az csak Europaban megelhetesi lehetoseg, hogy kutatgatunk, osztondijakbol eldegelunk.
Spanyol anyanyelvvel eros francia es olasz nyelvtudas felszedese par honap alatt lehetseges. Nemet az mar kemenyebb dio lehetett. Az angol megtanulada is konnyu egy ujlatin nyelvbol indulva, meg ha sok spanyol erre keptelen is.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.13. 10:38:19

Kolumbiaba meg ozonlenek az amerikaiak, hogy vegre noies noket vehessenek felesegul. Persze van aki kurvazni is megy, de sokan tenyleg felesegnek valot keresnek. Nekik eleguk van a hiszterofeminista amerikai nokbol, akikben semmi szeretheto nincs mar. Anyagi igenyek azok vannak, tudjak hogy jatsszak ki a rendszert a ferfi ellen, ezert a ferfi inkabb egy kedves kolumbiai lanyt valaszt.
Az nem jutott eszebe Pedronak, hogy egy par tagjai gondoskodnak egymasrol, torodnek egymassal es ezert viszi be a ruhat a no a ferfinek?
Mindenki olyan viragot szagol, amilyet szakit. Aki nyugat-europai vagy meg inkabb amerikai not vesz el, az meg olyan not fog kapni. Anyagi igenyeiknek nem biztos, hogy megfelel majd Pedro par ezer euros fizetese. Mert alapszabaly, hogy egy emancipalt no se csoro faszit keres. Annyira egyik se emancipalt, hogy anyagilag veszteseged uzletet kosson a hazassagaval. Kozben pont a ferfiak szerint az "emancipalt" no kevesbe kivanatos, tehat egyre kevesebben fogjak ertuk a tulzott arat megfizetni. Eredmeny mar lathato: melyponton a hazasulasi kedv nyugaton.

Sadist 2015.01.15. 18:53:12

@nikita: "Nincs okos és buta ember. vannak jó és rossz döntések, kérdés valaki mennyiszer dönt rosszúl vagy jól."

Ez nagyon jó :D Akkor nincs bűnőző/törvénytisztelő ember sem, csak van, aki sokszor követett el törvénybeütközőt, van, aki meg nem.

"7 féle intelligenciatipus van, az már tök jó, ha ebből kettőben erős valaki, ha háromban, akkor mégszerencsésebb."

Akkor én valami félisten lehetek, mert legalább 5-ből erős vagyok.

"Én pl mindig olyan férfit kerestem, aki olyasfajta intelligenciában erősebb, amiben én gyengébb vagyok. Nálam ez a vizuális és logikai intelligenciák. ha ebben a férfi kiemelkedően jó, akkor nyert ügye van."

Na, szuper. Akkor valamelyik este átjöhetsz és megcsillanthatod a testi/mozgáskoordinációs és nyelvi intelligenciádat ;)

Sadist 2015.01.15. 18:58:22

@[ ]: "Nem, ezt akkor csinálják, ha a kapcsolatban nem funkcionálhatnak nőként, a férfi, hacsak látszólag is ledominálta őket és emiatt hisztissé és idegbeteggé váltak. Amiatt ilyenek a neked és a hozzád hasonlóknak a nőkkel kapcsolatos tapasztalatai, mert nyilván folyamatosan erre törekedtetek."

Nice try, de nem jött be :)

Ízlelgesd a különbséget dominancia és az irányítás között!
A nőket irányítani kell, különben olyanok, mint egy tengeren hánykolódó kormánylap nélküli hajó.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2015.01.15. 20:26:04

@Sadist: vegyük úgy, h én talán szigorúbb vagyok önmagammal, mint te. vagy lehet, h csak az önismeretem jobb..

utolsó felajánlás, meg :-)

Bicepsz Elek 2015.01.20. 11:33:39

Majomszeretet

Vannak anyák, akik szinte levakarhatatlanul ott lihegnek állandóan gyermekeik nyomában. Ölelik őket, lesik kívánságukat, mindent megtesznek értük. Erre szokás mondani, hogy majomszeretet. A közvélekedés szerint ez rossz, mert a gyerek nem tud egészségesen fejlődni ilyen nagy szeretet-nyomás alatt. De valóban árthat a túlzott szeretet?

A válasz egyszerű: nem.

anyuci.hu/cikkek/majomszeretet-1427.html
süti beállítások módosítása