2013.08.18. 13:22

Hogyan fogadj couchsurfereket?

Szeretnél kanapészörfösöket fogadni? Itt van néhány információ hogyan vágj neki. 

Első lépés: Találd ki az elvárásaidat!

Mint vendéglátó, magad alakíthatod a vendéglátás és a ház szabályait, amit követnie kell (illik) a vendégeidnek. Milyen gyakran akarsz hosztolni? Hány napra jöhetnek hozzád a vendégek alkalmanként? Maximum hány surfert tudsz elhelyezni a lakásodban? Mit tudsz adni nekik? (kanapé, külön szoba vagy sem, törülköző, tusfürdő, wifi, stb) Használják e a konyhádat és az eszközeidet? Van e állat a lakásodban? Van olyan időpont, amikor szeretnél egyedül lenni, és ezekben az órákban a vendégeidnek el kell hagyniuk a lakást? Mennyi időt szeretnél eltölteni a vendégeiddel? Szeretsz esténként kimozdulni otthonról, vagy inkább otthon maradnál a vendégeiddel? Minden lehetséges és praktikus információt írj le a couch info rovatba. Van olyan vendéglátó, aki ráér egész nap a vendégeivel felfedezni a várost, van aki csak esténként szabad. Írd bele, te melyik vagy ezek közül. 

Az enyém így néz ki:

IF YOU DO NOT HAVE ANY REFERENCES, DO NOT SEND ME A REQUEST, BECAUSE I WILL NOT HOST YOU!!

I live alone in an apartment In the fashionable Rózsadomb area. I have two rooms - you can stay in one of these rooms, and I can give you blankets, towels and wifi. And you can sleep on the comfortable couch.
City center is about 30 minutes by bus. Public transport is very good to the city. I have a cat, I occasionally smoke. Feel free to smoke, but only on the balcony. I'm very busy (working) weekdays and sometimes on weekends, too. But usually I'm free in the evenings. I go to bed late and I wake up late too.

Preference will be given to CouchSurfers with completed profiles who read my profile info. Please include my name, Rita, in your couch request and send your request for a couch through the CouchRequest page (not as a message). The more interesting your message the better your chances of finding a host.

I prefer to host people ages 25 and upward, simply because we will have more in common in terms of life experience etc. So unless you feel you really share interests with me I suggest you find someone nearer to your own age. Thank you.

When I am out at work you will also need to leave my flat. As you are visiting Budapest and want to see as much as possible I can't see this would be a problem. I usually arrive home in the afternoon.

I really value the experience of meeting travellers through CouchSurf and learning about other countries. If you just see CouchSurf as a free hotel and you aren't interested in seeing Budapest with your host, or you will be socialising with your own friends while you are here, then please, please do not message me.

I would recommend you plan to have about $10 a day each for a budget for food etc (some days you will spend less or no money). If we go out to a nice restaurant the price usually works out around $20 at a middle class restaurant. We can go cheaper for about $10 each. On a night out I would recommend $40 for drinks which would see you nicely around town, something to eat and get you pleasantly drunk. I prefer my guests to be easy with money rather than stuck to a tight budget and unable to go out.

Második lépés: Alakítsd ki a profilodat!

Tölts el időt a couch info kialakításával. A vendégeddel szembeni összes elvárásodat ide kell leírnod. A többi szekcióba írd le ki vagy te. A Personal Description szekcióban említs meg minden fontos dolgot magadról, amit szeretnél közölni a couchsurfer közösséggel.

Harmadik lépés: Hogyan olvass couchsurfer profilt?

Ha valaki küldött neked kérést (requestet) olvasd el alaposan a profilját. Keress benne olyan dolgokat, amik azt mutatják neked, hogy sok közös tulajdonságotok van, az érdeklődési körötök megegyezik. A biztonsági kérdéseket is tartsd figyelembe. Én például nem fogadok olyan vendégeket, akiknek nincsen referenciájuk, de ez nem jelent semmit. Számtalan CSer fogad, és nem volt rossz tapasztalata ezzel. Én attól tartok, hogy a teljesen kezdő surfer nagy valószínűséggel azt hiszi, hogy a couchsurfing ingyen szállást jelent, és vélhetően engem is ingyen szállodának fog kezelni. Sajnos volt néhány rossz tapasztalatom olyan vendégekkel is, akiknek már volt referenciája, mégis a szobámon kívül nem igényelték a társaságomat. 

Negyedik lépés: Csatlakozz a közösséghez!

Barátokat és referenciát úgy a legkönnyebb szerezni, ha elmész couchsurfer találkozókra, amit Budapesten keddenként és szerdánként tartanak rendszeresen. Légy bátor és kezdeményezz: megérkezésed után nyugodtan csatlakozz társaságokhoz. A couchsurferek nyitottak és kommunikatívak, de te is kellesz hozzá. A találkozónkon nyugodtan kérhetsz tanácsokat a tapasztalt CSerektől, mindenki szivesen fog segíteni neked. Ha szeretnél egy este alatt sok couchsurferrel találkozni, akkor a legjobb hely erre a rendszeres CS találkozó egyike.  

Én a csatlakozás után 3 héttel mentem először CS meetingre, addigra volt már jónáhány referenciám, mivel miután megnyitottam a profilomat, elkezdtek ömleni a kérések. Sok couchsurfer előnyben részesíti az új tagokat, mivel azoknak nincs még tapasztalatuk, könnyebben mondanak igent bárkinek. Ennek vannak jó és rossz oldalai is. 

Screen shot 2013-08-18 at 12.29.09.png

Az Activity menüben az a legjobb, hogy te magad is kreálhatsz esemény(eke)t. Legyen az egy séta, vagy koncert, vagy kerékpár túra. A lehetőségek határtalanok, csak rajtad múlik hogyan élsz vele. Ugyanakkor te is csatlakozhatsz mások által szervezett spontán eseményekhez, amit szintén ebben a menüben találsz meg. 

Itt egy példa a mostaniakról Budapesten:

Screen shot 2013-08-18 at 12.23.40.png

Kapcsolatba léphetsz ambassadorokkal és kérhetsz tőlük személyesen is tanácsot. Az ambassadorok aktív CS tagok, akik támogatják a couchsurfing közösséget. Keress egyet a közeledben.

Ötödik lépés: Alaposan olvasd el a couchsurfing reqestet!

A requestnek nem szabad copy-and-past levélnek lennie, semmitmondó 1-2 soros üzenettel. A jó request személyes és neked szól. Említi, hogy miért szeretne veled lenni a nálad töltött napokban. Nézd meg, hogy leírta e a neved és menj biztosra, hogy elolvasta a profilodat. Például, ha leírtad, hogy nem fogadsz olyan vendégeket, akiknek nincs referenciájuk, mégis olyan requestet kapsz, akinek nincs, az vélhetően nem olvasta el a profilodat. Az én profilomban benne van, hogy 25 alatt ne írjanak nekem, ennek ellenére sok requestet kapok 20 évesektől. Ha említik benne a korukat, az más. Például az egyik amerikai surferem úgy reagált erre, hogy " I know you expressed hesitation about hosting someone that is younger, but I can assure you even though I'm 21 I can keep up. " 

Kivételt képeznek a fent említettektől azok, akik emergency requestet írnak, azaz 1-2 napjuk van szállást találni. Ilyenkor kétségbeesetten ír mindenki mindenkinek. Ha azt látod, hogy olyan kérést kapsz, ami aznapi, másnapi érkezésről tanuskodna, akkor lehet nagyvonalúbbnak lenni a copy past levelekkel szemben. 

Ha egész biztos akarsz abban lenni, hogy jó vendéget fogsz e hosztolni, kérd el a skype elérhetőségégét és beszélj előtte velük vele face to face. Ez segíthet némi kezdeti benyomást szerezni róluk. 

60 vendég tapasztalata után én az alábbiakat nézem egy requestben: hány referenciája van vendégtől és vendéglátótól. Milyen levelet írt nekem. Mi van az adatlapján, amiben találhatok közös vonásokat. 

Hatodik lépés: Légy szelektív!

Olyanoknak mondj igent, akik megfelelnek a szabályaidnak és az elvásárásaidnak. Kevesebb eséllyel lesz negatív CS élményed, ha nagyon óvatosan és körültekintően választod ki a vendégeidet. 

Hetedik lépés: Felkészülni és start! 

Ha megállapodtál a vedégeddel a találkozótok helyében és idejében, légy ott pontosan. A hazafelé tartó úton már nagyjából rájöhetsz, hogy jól választottál e. Kezdetben érdemes a lakásodtól eltérő helyet megbeszélni a szörferrel, így te magad is kevésbé fogsz feszengeni. Ha már szereztél egy kis rutint, akár jöhetnek egyenesen a lakásodhoz is. Én már így csinálom :-)

Nyolcadik lépés: Referencia

A vendég távozása után írj róla referenciát. Tudasd a közösséggel, milyen jó (vagy rossz) vendég volt. Én a magam részéről már megvárom, amíg a vendégeim írnak rólam, és csak azokra reagálok. Az első hetekben-hónapokban viszont azonnal írtam (majdnem) mindenkinek. 

Kilencedik lépés: Tanulj többet!

A hosztolás előtt olvass couchsurfing tippeket, valamint olvasd rendszeresen ezt a blogot is :-) Fontos, hogy kövesd végig a fenti lépéseket, légy óvatos a requestek és a profiljaik olvasásával. Valamint javaslom nézd meg ezt a vicces videót hogyan lehetsz jó hoszt. 

 

Forrás: http://www.couchsurfing.org/new_host.html

Ha tetszett a poszt, szavazz ránk a Goldenblogon az Életmód kategóriában, valamint kövess minket a Facebookon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr945465741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krdori 2013.08.25. 20:31:08

Engem az érdekelne,hogy mi a helyzet a kulcs kérdéskörével? Te szoktál nekik adni vagy mindig igazodnak?:)

krdori 2013.08.25. 20:31:17

Nekem az lenne a kérdésem,hogy mi a helyzet a kulccsal? Szoktál nekik adni vagy igazodnak?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.08.25. 20:38:57

@krdori: szia, én nem szoktam kulcsot adni, de nagyon sokan adnak. Egy szintig van bizalmam feléjük, de nem akarok azon parázni, h mi történik, amíg nem vagyok otthon, ugyanis nem kérem el érkezésükkor az útlevelüket, hogy másolatot készítsek róla probléma esetén... azaz nincs semmi a kezemben.

krdori 2013.08.25. 22:23:32

@nikita: és azon nem szoktak problémázni,hogy el kell hagyniuk a helyszínt? pl nálam ez úgy nézne ki h 9-5ig ne is jöjjenek :)

Köszi a választ!:)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.08.25. 22:27:51

@krdori: abszolute nem. A CS teljes mértékben a hoszthoz való alkalmazkodásról szól. Sőt, az a legjobb ha semmilyen programot nem mondasz le a vendéged miatt, mert esetleg nem lesz a surfered annyira jó fej, és akkor bosszankodni fogsz, h miatta felborítottad a napod. Én már többször este 22.00 utáni érkezést kértem, mert akkor értem haza. Holnap például stand up comedyre megyek, és a holnapi vendégemnek már meg is írtam, h valamikor 22.00 körül találkozhatunk a városban. Addig ne is jöjjön.

jorgecosta 2014.05.11. 15:22:25

@krdori: 130 embert hosztoltam eddig. mindenkinek adtam kulcsot, soha nem volt probléma.
süti beállítások módosítása