2013.01.24. 16:10

Egy perzsa izraeli zsidó Budapesten

Flag_of_Israel.gifHarmincnyolcadik vendégem Ariel Galili (27) Jeruzsálemből, Izraelből érkezett hozzám. A srác perzsa származású, a cionista zsidó nagyszülei az 1940-es évek végén menekültek Iránból Izraelbe. Ariel már nem is beszél fársziul, csak héberül és angolul. Irodalom szakon végzett Jeruzsálemben, jelenleg jogi egyetemre jár, a másod évét kezdi szeptemberben. Közel-keleti bántalmazott nők védelmével szeretne foglalkozni a jövőben. Két hónapot élt egy lánnyal Varsóban, a kapcsolatuknak a múlt héten vége szakadt, akkor eldöntötte, hogy Budapestre utazik 10 napra. Kb. két hét múlva tér vissza Izraelbe. Ha befejezte az egyetemet, először vállalati jogászként fog elhelyezkedni, hogy feltöltse kicsit a készpénz tartalékait. A CS oldalon 5 pozitív referenciája van, ebből 4 hosttól.

Photo1 (18).jpgŐ az első vendégem, akit nem tudom mennyi ideig lesz nálam. Maximum a jövő hét csütörtökig, mert aznap én Londonba utazom, de az is lehet, hogy hamarabb elutazik valamelyik vidéki várost meglátogatni. Tegnap este érkezett hozzám a reptérről taxival. Miután lepakolt, felcsatlakozott a wifimre, letöltött egy magyar szótanulós appot, és elkezdett a turistáknak hasznos magyar szavakat memorizálni. Késztettem quesadillast (mexikói sajtos tortillát), valamint megsütött tortillába mungóbabcsírát tekertem. A vacsora után mindent elmosogatott, azokat a tálakat is, amik már előtte is a mosogatóban voltak. Bebuszoztunk a városba, a Király utcában még egyszer vacsoráztunk (ő gyrost én tejbegrízt) egy török kifőzdében. Utána elmentünk a Gozsdu udvar Pointer Pub angol sörözőjébe. Házi magyar csapolt cidert és sört ittunk. A pub elé kiálltunk elszívni egy szál cigarettát, majd kisvártatva megjelent egy hajléktalan, egyik kezében gyüjtögetett üvegekkel, a másikban egy zacskó élelmiszerrel, és tökéletes angolsággal szépen megkért, hogy adjunk neki pénzt, emellett egy rögtönzött történetet is tálalt nekünk, hogy mire kéri. Annyira meglepődtem, hogy angolul koldulnak a zsidónegyedben, hogy kapott 150 Ft-ot. Zárás után átsétáltunk a Kakas Presszóba meginni még két cidert, mielőtt az éjszakai buszunkkal hazamehetnénk. Ariel kissé feszülten megjegyezte, hogy mindenki őt bámulja. Mondtam neki, hogy ne törődjön vele és vélhetően nem mindennapi jelenség lehet itt egy közel 2 méter magas derékig érő raszta hajú perzsa vendégeskedése.  

Az esténk alatt sokat faggattam a jelenlegi izraeli irán konfliktusról. Személyes véleménye szerint nem lesz háború. Izrael gazdasági helyzete évről évre egyre rosszabb, az emberek szegényednek, a fizetések csökkennek az árak emelkednek. Az iráni háború támogatottsága 50-50 százalék a nép körében. Szerinte az izraeli politikai propaganda kimossa az emberek agyát. Kérdeztem tőle, hogyha a gazdasági helyzetük súlyos, akkor hogyan támogathat a nép fele egy új háborút, ami köztudottan tengernyi pénzt emészt fel egy amúgy is rossz állapotban lévő államkasszából? Ariel elnevette magát, és azt válaszolta, hogy az emberek buták, a propaganda pedig kiválóan működik. A palesztin-izraeli konfliktust tekintve Ariel hisz a területek megosztásában és a jövőbeli békés együttélésben. A legfőbb probléma a muszlim és zsidó szent helyek megosztása. Arielnek személy szerint nagyon sok palesztín barátja van, és ebben nem ő az egyedüli kivétel. A nép képes a békés együttélésben, a politikai elit teszi ezt lehetetlenné. 

Ma délben bement a városba, előtte letöltött egy budapesti turista mobil applikációt, amin van 6 különböző séta. Délután küldött egy helyzetjelentő sms-t, hogy épp a Bazilikában van. Este 21.00-kor találkozunk a Moszkva téren és megnézzük a MOM parkban az új Tarantino filmet.  

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr225041164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gglle 2013.01.24. 19:18:10

Vegre úgy tűnik, h igazan jol erzed magad a vendegeddel. :-)
Kerdezd meg, h mik a benyomasai a varosrol!

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2013.01.24. 20:32:26

@Gglle: a tobbsegeben jol Erzem magam velük.. A legutóbbi vendégem előtti amerikai lány is remek élmény volt.

Cavalcanti 2013.06.04. 20:09:31

Külföldön, és hát ne kerülgessük, Izraelben meg főleg, elég súlyos a kép hazánkról, főleg az antiszemitizmust illetően. Erről nem esett köztetek szó?
süti beállítások módosítása