2014.05.26. 10:25

Egy görög szabadságharcos lány vendége voltam

A pontos instrukcióknak köszönhetően könnyen megtaláltam a huszonkettedik hosztom, Maria (27) házát Szalonikiben. Benn a barátjával együtt fogadtak, gyorsan megmutatták a lakást, elmondták a hasznos tudnivalókat, én odaadtam a thank you giftemet, ami egy rúd Pick szalámi volt. Maria őszintén őrült az ajándékomnak, meleg ölelést kaptam érte. Aztén kezembe nyomtak egy kulcsot és le is léptek valahova. Kipakoltam a cuccaimat, interneteztem kicsit, majd kísérletet tettem a délutáni sziesztához, de nem sikerült. Közben megérkezett két német srác, bejöttek a szobámba, bemutatkoztak (még soha nem mutatkoztam be senkinek ágyon fekve), és összeszedték a cuccaikat és átpakoltak a másik vendégszobába. Nyakamba vettem a fényképezőgépemet, és útnak indultam kb. 13.00 körül. Mariaek Szaloniki óvárosi részében laknak a hegyen. Tradícionális házak, és kóbormacskák mindehol. Nagyon sok. 

IMG_7382.JPG

Egy közeli Baba.Q nevű grill étteremben rendeltem egy zöldséges pitát, kettő darabot kaptam 3.5 Euróért. A kiszolgálás szuper kedves volt. Kiültem a teraszra, megettem életem legfinomabb zöldséges pitáját, majd tovább sétáltam. Lementem egészen a kikötőig, végigsétáltam a parton, ott beültem egy Tribeca nevű helyre. Robert De Nironak van ilyen nevű grill étterme New Yorkban, és egy filmfesztivál is erről van elnevezve. A pincérlány nehezen értette meg a rendelésemet, de másodjára sikerült kihozni a lattemat, ami csodás volt.

20140520_151623.jpg

Kedvenc programomnak hódolva néztem az elhaladó turistákat, legalábbis, amíg meg nem kaptam a wifi jelszót. Ilyenkor mindig elhatározom, hogy semmire sem gondolva fogok kifelé bámulni a fejemből, de a kávézókban mindig van wifi, így rászabadulok az internetre. Szóval a kávézós önfeledt nézelődés csak online valósul meg. Az igazi kikapcsolódás csak sétálva tehető meg, akkor nincs mobil a kezemben, ami megzavarhatná a nyugalmat. 

IMG_7303 (1).JPG

Lesétáltam a toronyhoz, leültem egy padra olvasni, aztán tovább gyalogoltam. Kora este felé visszafelé vettem az utamat, és kitaláltam, hogy sürgősen pedikűrösre van szükségem, mikor megláttam a sarkamat a szandálban. Megkérdeztem két helyi nőt, hogy hol találhatok egy szépségszalont, és ajánlottak nekem egyet kb. 150 méterrel odébb. Jóga stúdiót vezetnek a házban, ahova betévedtem, hívtak jógázni, de a láb problémát sürgősebbnek éreztem.  

A pedikűr után vettem néhány péksüteményt egy elegáns pékségben. Álltam a pult előtt, és válogattam a pompás csodák között, 4 darab nagy sütit kértem, két külön zacskóba fért bele. A méret és a hely alapján elővettem egy 10 eurós bankjegyet, majd a kiszolgáló lány közli, hogy 1 Eur lesz. Visszakérdezem, mennyi? Nem akartam elhinni, de tényleg ennyi volt. Hazafelé menet ugyanabba a grilles étterembe tértem vissza, ettem lazac salátát 5 Euróért, majd elsétáltam egy helyi élelmiszerboltba némi reggeliért és ásványvízért. A bolti árak lesokkoltak, kb 35 %-al volt drágább minden az otthoniakéhoz képest. Egy biztos, nem megyek többet boltba vásárolni semmit. 

21.00 körül értem "haza". Nem volt otthon senki. Lezuhanyoztam, és álmosan bedőltem az ágyamba. A fáradságtól nehezen tudtam elaludni, mikor már majdnem sikerült, hallottam, hogy többen megérkeznek. Benyitottak a szobámba, és bejött egy pár. A lány, a "ouchh.. somebody is sleeping here" felkiálltással botladozott át a szobán a sötétben. Én úgy tettem, mintha valóban aludnék. Lerakták a hálózsákjukat a földre és elaludtak. Én közben meg WTF! Maria egy szóval nem mondta, hogy jönnek még a szobámba más vendégek is. Az első reakcióm szerint nagyon dühös voltam, aztán később lenyugodtam, ugyanis a profilján kinn van, hogy sokat hosztol, és sok vendéget is fogad egyszerre akár. Azaz felkészülhettem volna erre is. Az éjszaka eldöntöttem, hogy másnap átkérem magam a másik hosztomhoz, így nem akarok még egy éjszakát itt maradni. 

12 óra alvás után 10.00-kor ébredtem fel. A mellettem fekvő pár is akkor ébredezett. Nem mutatkoztunk be, igazán nem is beszéltünk egymához. Maria kinn ült a gépénél. Csináltam gombás rántottát neki és magamnak. Panos, a barátja nem kért enni. Reggeliztünk és beszélgetni kezdtünk. Maria szakmáját tekintve óvónéni, de nem tud elhelyezkedni, mivel a válság miatt a legtöbb óvoda bezárt, a meglévőek túlterheltek, a városnak nincs pénze újakat nyitni, nincs betöltetlen állás. A barátjával együtt teát, arckrémet, arcradírt, naptejet, sampont és mindenféle kenceficéket készít. Minden bio természetesen. A füveket hozzá a hegyeken szedik le. Különböző kurzusokon és a youtube-on képezte ki magát. A termékeiket az ismerőseiknek és piacokon értékesítik. Arra elég a bevételeik, hogy nagyon szerényen megéljenek belőle, de semmi extra. Mikor Maria a kapcsolatáról mesélt nekem, és arról, hogy jó lenne néha kettesben kimozdulniuk valahova, nem csak folyamatosan dolgozni, én felvetettem ötletnek a mozizást, amire az volt a válasz, hogy arra nincs pénzük. Ebből kiindulva, akkor végtelenül szerényen élnek meg a kozmetikai termékek gyártásából. Emellett még cuki macis és mindenféle állatos gyereksapkákat is köt eladásra. 

20140521_114844-MOTION.gif

Összeszedtük magunkat és átsétálva a hegyen elmentünk egy műhelybe, ahol stencileket készítettünk. Azaz én csak az elején néztem mit csinálnak, aztán leléptem. Két másik görög lány esett be a műhelybe. Antirasszista stencileket gyártanak, amiket felfújnak a falakra. Underground szabadságharcosok a lányok. Próbálják a maguk eszközeivel elérni, hogy a melegeknek több joguk legyenek, mint amennyi ma van. Görögország alapvetően tradícionális, konzervatív és férfiközpontú ország. A homoszexuálisok jogaiért harcolnak, és emellett feminista törekvéseik is vannak. Szóval graffitiket és plakátokat gyártanak. Beszédeket tartanak, ingyenes rendezvényeket szerveznek. Többek között évente két bio fesztivált. 

Csodálkozva és ámulva hallgattam Maria szavait. A lány tele van melegséggel, tenni akarással, az országa és a népe igazságosabb és jobb jövőéjért küzd. Véleménye szerint a gazdag embereknek csak annyi pénzt kéne megtartaniuk, amennyi elég a megélhetésükhöz, és a többit szétosztani a szegényeknek. Mikor meséltem neki néhány tehetősebb barátomról, egyből hevesen úgy reagált, hogy miért nem tartanak meg maguknak havi 1000 Eurót az életre, és a többit szétoszthatnák a szegényeknek. Erre megszeppenten elhallgattam, hiszen ennél én is többet költök el havonta.. és én abszolute nem vagyok gazdag. Sőt. Gondolhatjuk azt, hogy Maria egy naív és utopisztikus ideában gondolkodik, és neki tényleg elhiszem, hogy ő valóban ezt is tenné, ha gazdag lenne (bár ő soha nem lesz az), de mindenkit megváltoztat a pénz. Bár ha abból indulok ki, hogy milyen életformát választott magának, és ő évek óta szabadságharcos életet él, hogy Maria egy nap alatt többet próbál tenni (és tesz is) egy jobb világért, mint amennyit én egész életemben eddig tettem, akkor elgondolkodom.. és hiszek neki.

Persze probáltam olyan érvekkel jönni, hogy a gazdag embereknek nagy házuk van, magas rezsi költségeik, ezt nem lehet 1000 Euróból fenntartani. És pont azért lettek vagyonosak, hogy önmaguknak (és családjuknak) a legkényelmesebb életszinvonalat biztosíthassák. Ugyanakkor az összes gazdag ismerősöm jótékonykodik is. Ha távolabbra megyünk, és az amerikai szupergazdagokra gondolunk, akkor ők már szemmel látható összegeket is elköltenek jótékonykodásra, amellett, hogy mocskosan gazdagok maradnak továbbra is, és a vagyonuk egyre csak nő (Bill Gates, Warren Buffett, Soros György alapítványai, csak a kedvenceimet említve. De az ifjú milliárdos Mark Zuckerberg is mélyen a zsebébe nyúlt tavaly, hogy másokon segíthessen).

Ha a nemrég publikált TOP 100 leggazdagabb magyar listára gondolok, elképesztő azt látni, hogy a válság óta mindegyik milliárdos vagyona nőtt, sőt, több pénzük lett, mint 2007-ben volt. Miközben egy óriási réteg itthon mélyszegénységbe került, és ez a réteg egyre szélesedik-vastagodik. A szupergazdagok meg még szuper gazdagabbak lettek és lesznek. Hova mélyülhet még a szakadék? A meggazdagosással akkor van baj, ha tevékenységükkel nem teremtenek új értéket, ha úgy lesznek gazdagok, hogy elvesznek valamit valaki mástól.. Az említett top 100-as listáról van egy barátom, ha hívhatom annak, de több, mint haver. Ráfér egy kezemre hányszor láttam jókedvűnek. 

Folytatjuk...

Kövess Facebookon és Instagramon is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr936210141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Светлана Павлова 2014.05.26. 14:21:25

Azért aki Magyarországon több, mint 1000 eurot el tud költeni az nem szegény, maradjunk annyiban.

micsoda? 2014.05.26. 20:34:13

Szerintem akárhonnan nézzük a leggazdagabbak mindig elvesznek valakitől/valakiktől.Persze, hogy mélyül a szakadék a szegények, és a gazdagok között, mert egyformán adózunk. Ahelyett, hogy a sávos lenne a személyi jövedelemadó.

2014.05.27. 01:13:25

@micsoda?: na megjöttek a liberók ide is. Kellett ide címlap. Reméltem, hogy megússza legalább az a pár olvasó, aki olvassa a blogot.

A többkulcsos szja a magadfajtának ugyan kedvez, akik szívesebben vesznek el másokéból, de képzeld, vannak emberek, akik tanulnak, vállalkoznak egy élet kemény munkájával, és sikeresebbek nálad, mert többre akarják vinni. A többkulcsos szja őket viszont bünteti. Már pusztán emiatt is meg kellett akadályoznunk a ballib restaurációs kísérletet. Az egykulcsos adó az egyik legfontosabb vívmányunk, és meg kellett védeni.

Nem is értem, hogy bírtok ti ilyen elvadultan létezni, hiszen ugyanabban a szerencsétlen országban élünk. Azt a pár embert is elkergetnétek, aki még a hátán cipeli ezt az irtózatos lumpenréteget, és valamennyire életben tartja a gazdaságot. Mi az istent akartok még itt??

2014.05.27. 01:21:40

De hogy a poszthoz is hozzászóljak, jó hely lehet ez, kedvem támadt megnézni. Felvettem a listámra. Viszont megdöbbentő, hogy felnőtt emberek képesek ilyen gyermeki naivitással nézni a világot. Ez egy nyolcéves gyerek fogalmi szintje. Görögország összeomlásában nem kis részük volt a görög polgároknak. Nem az illuminátusoknak köszönhetik a mostani helyzetüket.

Amúgy szar lehet ennyire csórón hosztolni, nem értem, miért csinálják. Ráadásul egymásra hívják a vendégeket, látványosan kevés érdeklődést mutatva irántuk. Ez valami hippitanyának tűnik.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.27. 06:50:26

A görögök körében a szélsőségesek mindig is népszerűek voltak. A baloldali szélsőségnek, a kommunistáknak különösen nagy hagyományai vannak ott.

A hosztoló lány tipikus példája annak a görögnek, aki most a Syriza pártra szavazott az EU-s választásokon.
Képzetlen (az óvónő végzettséget nem nevezném piacképes végzettségnek), ahelyett, hogy tanulna, képezné magát, a gazdagokat hibáztatja, elvenne tőlük, más f*szával verné a csalánt. A gazdagban nem látja, hogy mennyi áldozat, befektetés, erőfeszítés, tanulás van a jövedelme mögött. Hippi mentalitás, érdekes, csak olyanok tudnak így gondolkodni, akik sose fognak több ezer eurót keresni havonta, így nem fenyeget az a veszély, hogy a kemény munkával megkeresett pénzüket el kelljen osztogatni.
Találnak maguknak az ilyen sikertelen emberek egy ál-életcélt, pótcselekvést, amivel fontosnak érezhetik magukat, amivel kitölthetik az idejüket, amit a saját sikertelen életük problémái fölé emelhetnek, amivel mártírkodhatnak: ez itt a feminizmus, homokosok jogai és más csacskaságok. Ahelyett, hogy a saját felemelkedésükért dolgoznának, tanulnának, ezzel az egész társadalomnak a hasznára válnának és utána persze a felesleges jövedelmükből még jótékonykodhatnának is, vagy munkát adhatnának másoknak... akár vállalkozóként, akár a megnövekedett fogyasztásuk révén.

Azt azonban elfelejti a hosztoló lány, hogy a közalkalmazottak (tanárok és óvónők is) Görögországban gyakorlatilag aranyéletet éltek és élnek, már amelyiknek még van munkája. Akkor esnek be a munkahelyükre, amikor kedvük tartja, szieszta, láblógatás. Gyakorlatilag nem lehet őket kirúgni, európai szinten is magasak a juttatásaik, korai nyugdíj, teljesítményt nem vár tőlük senki.
Aki meg vállalkozik ott, az nem szeret adót fizetni (ez még a török uralomból maradt "betegség"). Akinek papíron van 3 állása, az egyben sem dolgozik rendesen.
Futólag, ismerősön keresztül megismertem görögöket, akik Németországba vándoroltak az egyik görög válság idején, 15 év alatt sem voltak hajlandóak rendesen megtanulni németül, de panaszkodni tudnak.
A görögök tényleg maguk okozták a válságot, aminek megoldását elsősorban az uniós pénzektől, segélyektől, mentőövektől várják, a németektől, a szlovákoktól... azoktól, akik termelnek.

Portugália még ilyen balos ország. Portugáliát és Görögországot is nagyon kedvelem, de az ott élő embereket, a mentalitásukat látva nem csodálkozom, hogy ott tartanak, ahol. Nyugati országok, minden együtt van a jóléthez, szuper éghajlatuk van, mégis a potenciáljukhoz képest szegények.
Megjegyzem azért Magyarországon a stagnáló, kicsit növekvő gazdaság mellett is sokan rosszabbul élnek, mint a válság sújtotta déli államokban.

Az a vicc, hogy Görögországban még így is szeretnek bevándorlókkal dolgoztatni, hogy nekik sincs munkájuk: albán, bolgár, magyar vendégmunkások tömege melózik ott, persze a görögök a vendégmunkás bérének kifizetését is olyan lazán veszik, mint minden mást. Magyarul végigmelózik a vendéglátásban valaki egy szezont, de nem fizetik ki, szóval elég érdekes a mentalitás arrafelé.

ibafaipap 2014.05.27. 09:41:00

Rajnai kapitalizmus, annál jobbat még senki nem talált fel. A görögök pedig jórészt maguknak köszönhetik a válságot, elég érdekesen állnak hozzá a dolgokhoz, volt szerencsém megtapasztalni. Amúgy beszéltem pár göröggel és elképesztő összeesküvés-elméletekkel jöttek elő, mindenki hibás, de leginkább a rákemberek.

micsoda? 2014.05.27. 14:22:26

@retrovírus:"Mi az istent akartok még itt??"
Tényleg. Arra nem gondoltál, hogyha mindenki elmenne aki a jelenlegi kormánnyal nem ért egyet, Ti akkor egymásnak esnétek:)))

Egy kicsit odébb nézel /kevésbé demagóg szemlélettel/ például Németországban, ott nagyon betartják, hogy "élni, és élni hagyni". Hogyan oldják meg azt nem tudom. De egy biztos ekkora szakadékot a gazdagok, és szegények között nem engednek meg. Talán úgy, hogy a gazdagokat egy bizonyos határon túl jobban megadózatják, és szociális intézkedésre fordítják. Mindenki jól jár. A gazdag még gazdag marad, a szegénynek meg, nem csak evésre, és rezsire futja. Itt is sok befolyik a gazdagoktól, az egy kulcsos adó révén, csak azt nagyjaink úgy kezelik, mint a sajátjukat. Mindig úgy hallom, hogy a kormány ide, meg oda adott, akárhány milliót, milliárdot. Kiemelt Kossuth díj a „hűségért”, utóbbi amikor a választási bizottságnak csak egyes tagjai kaptak pénzt a munkájukért. Na vajon kik?

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.27. 17:24:46

@micsoda?: Németországban például statisztika mutatja, hogy jelentősen nagyobb az egyenlőtlenség, mint Magyarországon

Magyarország kifejezetten jól áll nemzetközi összehasonlításban egyenlőtlenség tekintetében, nem sokkal a skandináv államok mögött

az más téma, hogy Németországban a szegény jobban él a jövedelméből, mint a magyar szegény a magyarországi jövedelméből
a magyar szegény tényleg szegény
de még ez sem igaz így, hiszen világszinten nem szegények a magyarok
persze mivel Európában élnek, ezért magukat folyton a németekhez, britekhez hasonlítgatják, így állandóan vesztesnek érezhetik magukat

a viszonylagos egyenlőség tehát megvan Magyarországon is, az más kérdés, hogy a szegények és a gazdagok is nyugati szegények és nyugati gazdagok szintje alatti jövedelemmel rendelkeznek

de a magyar szegény ne a magyar gazdagot irigyelje és akarja megkopasztani, hanem a nyugati életszínvonalat célozza meg

talán a jövedelmeket kellene növelni valahogy, nem pedig a tehetséges embereket elüldözni, büntetni a "gazdagságot"

Görögország sem extrém egyenlőtlen jövedelmeket tekintve, sőt, meglehetősen jól állnak ebben

tanulság: nem kell irigykedni a gazdagokra, ha nincs rá ok, tehát ha nem extrém egyenlőtlen a jövedelmek eloszlása
inkább a teljes társadalom jövedelmeit kell növelni

az egy nagyon rossz út, hogy a kis egyenlőtlenség és alacsony jövedelmek mellett az adott országban a viszonylag gazdagokat akarják megnyúzni egy magas adókulccsal, miközben ők valójában nem is gazdagok világviszonylatban
és a nyitott határok miatt sokan a megsarcolt "gazdagok" közül ki fognak vonulni a törvényes gazdaságból (adóelkerülés) vagy egyenesen az országot is elhagyják

maradjunk annyiban, hogy a sávos adózás aránytalan és büntető jellegű, az egykulcsos pedig arányos, igazságos, persze ez a szegényeknek sose fog tetszeni
egy nagyon magas jövedelmű országban a gazdag is elviseli, hogy megsarcolják egy magasabb kulccsal (skandináv országok), mert még így is világszinten top jövedelme marad

de egy Magyarországhoz hasonló "szegényebb" országban, ahol az emberek viszonylag egyenlőek, nincsenek nagy jövedelmi különbségek, ahol a gazdag sem igazán gazdag, ez a fekete gazdaságot és a kivándorlást erősíti

az adóelkerülést, kormányzati pazarlást és a korrupciót kell visszaszorítani, akkor több marad szociális kiadásokra a tehetséges réteg agyonadóztatása nélkül is

"The problem with socialism is that you eventually run out of other peoples' money." - Margaret Thatcher
szerintem találó :)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.27. 17:48:07

@micsoda?: ha Angolában, Egyenlítői-Guineában, Chilében, Brazíliában, valami közép- és dél-amerikai vagy dél-afrikai államban élnétek és ott panaszkodnátok a gazdagokra, akkor megérteném valamelyest, hiszen ott a gazdag nagyon gazdag, a szegény meg nagyon szegény, nagy az egyenlőtlenség, valószínűleg nagy a korrupció is és nincs társadalmi igazságosság
a szegény érthetően (nem feltétlenül jogosan, de érthetően) irigykedik a gazdagra

Magyarország, Görögország és a többi európai állam elég jól áll egyenlőségben, HDI-ben (emberi fejlettségi index), tehát jó helyek, jó ott élni, az egyéni sorsok tragédiáit, mint a görög hosztoló munkanélkülisége sokkal inkább egyéni döntések, tévedések eredményeként kellene felfogni
rossz pályaválasztás, képzetlenség, mobilitás hiánya, mások megrögzött hibáztatása a saját sorsunk rosszra fordulásáért

azt megértem, ha az adócsalókat, korrupciót, politikai kalandorságot, közpénzpazarlást stb. elítélitek, de a gazdagokat en bloc démonizálni nem vezet jóra és sose fogom megérteni

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.27. 18:19:58

na befejezem az okoskodást
csak egy kérdés, a görög lány sose surferkedik? mármint hosztol sokat, gondolom a surferkedésre nincs pénze, utazni stb.
akkor ez elég egyoldalú lehet, kicsit frusztráló is lehet hosszabb távon, hogy sok "gazdag" turista megjárja a lakását, ő meg otthon ül csak

micsoda? 2014.05.27. 22:15:03

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Nos igen nem panaszkodhatom, mert van ennivalóm tudom a rezsit fizetni, nem úgy mint az általad felsorolt országok szegényei. Erre mondják, ez a rabszolgák élete is.
Talán nem kéne elfelejteni, hogy a görögök tudtak gyűjteni. Az ország kassza üres, de ők jól élnek. Nem jó hasonlítási alap különben sem. Más a földrajzi elhelyezkedésük, a mentalitásuk, éghajlat......
Az osztrákok közelebb vannak, sajnos nem tekintjük példaképnek, nem is tanulunk tőlük. Mi megyünk egyenesen előre, a mint mondá Lenin et.:)))

2014.05.27. 22:23:00

@micsoda?: evolúciós kollega kifejtette neked jobban és hosszabban, amit én előzőleg mondtam. Erre beírsz valami tök irreleváns hülyeséget, ami még távolról sem kapcsolódik az elhangzott érvekhez. Tegnap még mintha ultrabalos egyenlősdivel jöttél volna, meg a gazdagokat akartad volna adóztatni. Remélem, nem tripben vagy éppen — liberóéknál ebben semmi meglepő nem lenne.

A helyesírásod borzalmas, alig teszi lehetővé, hogy a kommented tartalmával foglalkozzunk, és ne az alakjával. Ez szerintem lehet némi összefüggésben azzal, hogy a nálad sikeresebbekre acsarogsz. Te is egy kicsit görög vagy.

micsoda? 2014.05.27. 22:29:20

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

"az adóelkerülést, kormányzati pazarlást és a korrupciót kell visszaszorítani, akkor több marad szociális kiadásokra a tehetséges réteg agyonadóztatása nélkül is"

Ebben egyetértünk, a többivel nem.
Ugyanis én sem most jöttem le a fáról:)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.05.27. 22:37:27

@retrovírus: olvasd el ezt is, ha érdekel Szaloniki: couchsurfing.blog.hu/2014/05/25/thesszalonikisagok

Még fogok posztolni többet a városról a következő hetekben.

Dehogynem. Felém is jelentős érdeklődést mutatott Maria. A hosztom úgy van ezzel a kérdéssel, hogy amelyik vendége akar vele időt tölteni, arra mindenkinek ad lehetőséget. De erről is fogok még külön írni :-)

sellőlány 2014.05.27. 22:54:28

Tribecaról még annyit, hogy NY egyik felkapott negyede (mozaikszó, Triangle Below Canal street). Két napja Shoreditchben vacsoráztam, eszembe jutottál. ;-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.05.27. 23:02:33

@sellőlány: Tudom, azt kifelejtettem a felsorolásból.
Jaja, tavaly ott éltem (oda ingáztam Budapestről) fél évet... Szerettem.

sellőlány 2014.05.27. 23:33:14

@nikita: Tényleg? Ez nekem totál kimaradt. Londonra emlékszem... De NY-t jól titkoltad. ;-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.05.27. 23:40:15

@sellőlány: shoreditch! Nem NYC! Ott meg sosem voltam.

sellőlány 2014.05.28. 00:40:07

@nikita: Ja!!! A Shoreditches sztorikra jól emlékszem. NY-t pedig feltétlenül látnod kell.

micsoda? 2014.05.28. 08:06:24

@retrovírus:"Te is egy kicsit görög vagy".
Remélem is:)
Neked sem ártana egy kis görögös stílus, nem lennél ilyen frusztrált.

Peched van, mert a helyesírásomat ellenőriztettem, ha rossz, akkor a gépé is rossz.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.28. 08:32:27

@micsoda?: vigyazz, mit kivansz magadnak, VV Alekosz is gorog
Eleg into pelda, bar en csak kozvetve ertesultem a munkassagarol

Azt se nagyon ertem milyen szabadsagharcot folytat ez a Maria, hiszen Gorogorszag szabad, demokratikus, meg joletinek is nevezhetjuk. O meg gorcsol alproblemakon, ahelyett, hogy igaziakkal foglalkozna, plane a sajatjaval, vagy legalabb lazitana szarva mindenre. Nem latom a nagy mediterran lazasagot ebben a szelmalomharcban.
Vagy ez ilyen permanens forradalom, mindig harc, sose lankad a figyelme, hatha hirtelen jon a "nemszabadsag" es akkor forradalmarkodni kell? Kicsit olyan, mint Viktor allando kuzdelme az EU ellen, kell az ellensegkep a hiveknek. A gorog csaj meg mas ellensegeket keres maganak: gazdagok, tehetsegesek, ferfiak, heteroszexualisok, akarki, csak a sajat elere valos problemaival ne kelljen szembeneznie.

micsoda? 2014.05.28. 08:42:27

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
Te jó Isten, Görögországról csak VV Alekosz jut eszedbe?:)))
Ha már szó van róla, a szélsőséges gondolkodásról jobb ha mi, magyarok hallgatunk.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.28. 15:39:35

@micsoda?: a szélsőséges gondolkodás a magyarokra nem annyira jellemző, mint azt sokan vélik
lásd például a mostani EP választást: nyugaton taroltak a szélsőségesek, franciáknál, briteknél is idegengyűlölő pártok nyertek egy hagyományosan olyan választáson, ami az egységes(ülő) Európáról szólna, azt mozdítaná elő
de a jobboldali szélsőségesek erősek Skandináviában, Görögországban mind a bal, mind a jobboldal elég szélsőséges, most a szélsőbalosok erősödtek meg
ezek természetes jelenségek, a magyaroknak semmi okuk arra, hogy hamut szórjanak a fejükre, a szélsőséges politikai pártoknak ugyanúgy helyük van egy demokráciában, mint a mérsékelteknek

Magyarországon a kormánypárt nem szélsőséges (azt nem mondanám, hogy minden rendben is van vele), messze vezet a többi felett

Yumurdzsak 2014.05.29. 15:56:26

@retrovírus: döntsd már el, h bal vagy lib a restauráció, mert teljesen ellentétes módon gondolkodnak az adózásról

2014.05.29. 22:48:44

@Yumurdzsak: menjetek már innen máshova trollkodni, vidd az idióta haverodat is. Van millió blogotok az index holdudvarában, miért nem azokon írogatsz?

Vittore. 2014.06.16. 21:17:10

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Nagyon jó komment, a hippi csajról szóló részével teljesen egyetértek.
süti beállítások módosítása