2013.05.13. 16:43

Mi casa es su casa

Hetedik hosztom Xavi (36) tősgyökeres katalán férfi, a dédszülei is katalánok voltak. Barcelonában született és nőtt fel, 2 éve költözött ki egy kis halászfaluba Barcelonától 50 km-re, Pineda de Marba. 2006 óta tag, 102 pozitív refije van, 31 vendégtől 21 vendéglátótól. 

Az egyetem után 10 évet dolgozott bankban hitelügyintézőként. Nem szerette a munkáját, felmondott, kiadta  a barcelonai lakását albérletbe és elutazott 2 évre Ázsiába. Kizárólag földön közlekedett vonattal és stoppal. Részben a barátnőjével utazott, részben egy barátjával, hónapokig egyedül. Teljesen megváltoztatta az életfelfogását ez az utazás, hazaérve más ember lett belőle. Egy barátja invitálására nyitottak egy hostelt Barcelonában, ő pedig kiköltözött egy kis halászfaluba, ahol egy kedves és felújított apartmant bérel. 

Photo1 (58).jpg

Januárban elbiciklizett Barcelonából Szardíniára. Xavi igazi sportember. Minden nap fut a tengerparton, emelett kerékpározik, télen fitness terembe megy. Nem iszik alkoholt, naponta elszív 3 cigarettát. Az ázsiai útja során szokott rá a dohányzásra, előtte sohasem cigizett. Három rossz élménye volt Ázsiában, amiből elmesélt egyet: A barátjával kibéreltek egy csónakot Malajziában és két sziget között kieveztek a tengerre. 4 kilométerre volt a legközelebbi part. Hirtelen minden előjel nélkül iszonyatos vihar tört ki. A bárkájuk pillanatok alatt elsüllyedt. A látótávolságból csak pár méter lett a ködös esőtől, a víz tajtékzott és több méteres hullámok keletkeztek. A vízbe kerültek és 3 óra úszással érték el a partot. Azt hitte, hogy meg fog halni, de szerencsésen túlélték mindketten, ami köszönhető annak is, hogy remek kondícióban voltak. 

Kiválóan beszél angolul, a vendégszeretete szívből jön és mondhatni magával ragadó. Az állomáson vettünk cidert, amit én ittam meg egyedül, ő vizet ivott. Megérkezésünkkor kinyitotta a hűtőjét és mondta, hogy vacsorázzak és reggel reggelizzek abból, amit itt találok. Mondtam neki, hogy majd elmegyek valahova reggelizni. Mondta, hogy ne tegyem, hiszen itt is van étel. Mi casa es su casa. Adott kulcsot a lakásához. Kitaláltuk, hogy másnap nem Barcelonaban találkozunk, hanem ott maradok a halászfaluban. Elmegyünk biciklivel bejárni a környéket. Odaadtam neki is ajándékba a túró rudikat és a paranyica sajtot. 

Elmesélte az ázsiai útját. Fél éve szingli, előtte volt egy két éves távkapcsolata egy izraeli lánnyal. Jelenleg készül arra, hogy Ausztráliába utazzon. Csak földi közlekedéssel akar eljutni oda. 

IMG_5887.jpgXavi maximum havonta egy vendéget hosztol, ha itthon van. Nem szeretné ha átjáró ház lenne az otthona, mivel szeret egyedül lenni. Nekem azért mondott igent, mert amellett, hogy jó levelet írtam, sok vendéget fogadtam én is. Rengeteg requestet kap, sok rosszul megírtakat, amire egy gyors nemmel válaszol. Elege van azokból a kanapészörfösökből, akik csak ingyenszállásra használják a rendszert. Elmondta, hogy kifejezetten üdítő érzés olyan tagtól kérést kapni, mint amilyen én voltam. 

Xavi elképesztően laza és természetes és mosolygós srác. Azóta boldog igazán, mióta Pineda de Marban él. Belefáradt Barcelonába, túl nagy neki az a város. Elmesélte még a kávézóban, hogy az ő mentalitása sokkal közelebb áll a spanyolokéhoz, mint a katalánokéhoz, akik sokkal inkább európaibbak, azaz zártabbak. Madridban ha elmész egy szórakozóhelyre és leülsz egy asztalhoz egyedül, perceken belül a melletted ülő társaság meg fog kérni, hogy csatlakozz hozzájuk, mert nem jó neked, ha egyedül ülsz ott.

Sokat filozofált nekem a katalán történelemről és a függetlenségi törekvési tervekről. Főleg az adózási problémák miatt akarnak leválni Spanyolországról. 4 euró befizettet adóból 1 eurót kapnak vissza. Óriási a munkanélküliség és a korrupciós probléma az egész országban. Van független parlamentük és rendőrségük, de ez nem igazi függetlenség. Identitásukat saját nyelvvel, a katalánnal őrzik. Természetesen mindenki beszél spanyolul is, de egymás között kizárólag katalánul kommunikálnak. Az angol nyelvtudás náluk is hasonlóan probléma, mint Magyarországon. A huszas korosztály már viszonylag jól beszél angolul, de a harmincas fiatalok és onnan felfelé már csak ritkán. 

Photo1 (59).jpg

Ez az én szobám. Éjjel egy körül jó éjszakát kívántunk egymásnak, neki 06.00-kor kell kellnie. 10.30-kor ébredem fel arra, hogy valaki csönget a kapucsengőn. 

Screen shot 2013-05-13 at 23.41.57.png


A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr955298233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Freia 2013.05.13. 17:55:44

Hola Rita!

Szoktam(szokom) olvasni a blogodat. Most kicsit keson ertesultem h a kozelben jarsz, latom mar megoldodott a szallas gond. Szeretnem felajanlani, hogyha valami bajba kerulsz, keress meg, segitek.
NEm akarom publikalni a telszamomat, de ha valami gond van irj emilt es beszelunk.
Bcn tenyleg csodaszep, mai napig imadom, nem unom meg sosem.
MEg valami: Bcn-ban ZSEBELNEK. Vigyazz az ertekeidre ugy, h ugyis be fognak probalkozni, tehat gondolkozz elore mit fognak tudni elemelni. LEgjobb a polo-nadrag ala simulo lapos hasipacsi (penz, iratok, movil, ya esta)

Benvingut..i..Fins ara! :)
süti beállítások módosítása