2012.08.24. 09:00

Ez Peru

pelarge.gifHuszadik vendégem Harry Araujo 32 éves gépészmérnök Barranca városban, Peruban született és élte le első 29 évét. Három éve Ibizába költözött, egy foglalt házban lakik a barátaival. A házat felújították, víz nincsen bevezetve a lakásba, 25 literes ballonokban vásárolják a vizet, és lavórban mosakodnak. Áramot lopnak az áramszolgáltatótól, ami hol van, hol nincs, attól függően, hogy az ellenőrök épp lekapcsolják őket, vagy sem. Hatan élnek a házban, Harry igen aktív a couchsurfingben, maximum 10 embert fogad egyszerre, minden kérésnek igent mond, nem nézi meg a request kérő adatlapját. Eddig kb 250 vendéget hostolt, 93 pozitív referenciája van, 11 hosttól és 73 surfertől. Harry Ibizában kertészként dolgozik hétvégente, heti 15 ezer euróért bérbeadott luxusházak tulajdonosai rendelnek tőle kertépítő és karbantartó szolgáltatást. Harry a perui mellett horvát állampolgár is, arra vár, hogy Horvátország belépjen az Európai Unióba, mert onnantól Európában végre legálisan dolgozhat a szakmájában. Távoli tervei között ausztráliai letelepedés is szerepel. 

Photo1-2.jpgHarry este 23.00 óra után érkezett a Népligethez Krakkóból, beült egy taxiba, amit én hívtam ki neki és eljött hozzám. Egy hideg sörrel hűtötte le magát, amivel rögtön megkínáltam az érkezésekor. Kiültünk a teraszomra és hajnal 4.00-ig beszélgettünk. Másnap délben ébredtem, Harry egy órával korábban. Nem akart bemenni a városba, mert már sokszor járt Magyarországon. Az utóbbi három évben mindig eljön az Ozorai Fesztiválra. Folytattuk a beszélgetésünket egészen 17.00 óráig, utána nekem edzésre kellett mennem. Elkísértem a buszmegállóba és elbúcsúztunk egymástól. Az együtt töltött idő alatt nagyon sokmindent megtudtam Peruról. 

1985-bena 36 éves Alan García pártja győzött a parlamenti választásokon és Garcia az ország miniszterelnöke lett a következő öt évben. A vezetése alatt 1990-ben hiperinfláció tört ki a piacon, ami elérte a 7,649 százalékot és a következő öt évben 2,200,200 százalékig teljesedett ki, ami totálisan tönkretette a perui gazdaságot. Garcia adminisztrációja alatt a perui GDP 20 százalékot esett és a terminusa végén 900 millió dollár mínuszban volt az államkincstáruk. Garcia kormányzása alatt a terrorizmus mérete óriásira duzzadt. A volt államfő 1992-ben Columbiába, majd Franciaországba menekült, mivel mind az Interpol, mint egy nemzetközi emberi jogi szervezet is körözte emberiség elleni büntettek miatt. Garcia 2006-ban visszatért Peruba, és ismét elindult a választásokon. Bocsánatot kért a hibáiért, a nép megbocsájtott és újra megválasztották elnöknek újabb öt évre. Harry szerint: Ez Peru. 

1990-től 2000-ig Alberto Fujimori japán származású politikus lett Peru miniszterelnöke. 2000-ben a korrupciós botrányai miatt beadta lemondását, és 6 évre börtönbe került.

Peru gazdasága 2005-től stabilan növekszik, az emberek elégedettek az ekonómiai környezetükkel. Sorra nyílnak a helyi vállalkozások, amik szépen virágoznak és eltartják a perui családokat. A legfontosabb nézőpont talán az, hogy a peruiak HISZNEK BENNE, hogy az országuk helyzete javul. Hisznek a piacukban és nagyon erős pozitív jövőképük van. 

Az utcai bűnözés mértéke ma is elképesztően óriási méretű, a turisták kiemelt célpontok Callao városrészben, Limában. Nem szabad telefonálni az utcán, mert másodpercek alatt kirántják a kezedből a mobilodat, leakasztják a fényképezőgépedet. Ha európai turista egyedül van az utcán nagy eséllyel biztosra veheti, hogy kirabolják. Kivéve akkor, ha van egy helyi kísérője. Barracones  a legveszélyesebb városrész Callaoban, Harry szerint még ő is csak védelmi kísérettel sétálhatna nyugodtan az utcán. 

A koka cserje termesztés virágzik, de főleg exportra szánják a kokaint. A drogmaffia jelenléte nem igazán jellemző az országukra, mint például Mexikóban vagy Kolumbiában. Ha egy turista a közel 9 millió lélekszámú Limában kokain után érdeklődik, tíz helyiből kilenc segíteni fog neki megoldani a beszerzési kérdést. 

Az egyetemi oktatás ingyenes, de nagyon alacsony a költségmentes keretszámuk. Minden középiskolás diák nagyon koncentráltan sokat tanul, hogy megkaphassák az ingyenes helyeket. Ha nem sikerül bejutniuk, akkor fizetniük kell az oktatásért, hasonlóan mint nálunk Magyarországon, viszont Peruban nincsen államilag támogatott diákhitel. 

Photo1-3.jpg

A nők helyzete egyenlő a férfiakkal. Az ő családukban az édesanyja a családfő. Megkérdeztem Harryt, hogy milyen női alkatot preferálnak a perui férfiak, erre a gyors válasz az volt, hogy például a tiedet. :-) A perui férfiak esete általában nem a vékony nők, szeretik azt a nőtípust, akin van mit fogni. Erre azt válaszoltam, hogy én itthon Magyarországon kövérnek számítok, szeretnék is 6 kg-ot fogyni. Erre nagyon rémült tiltakozó mondatokkal reagált. Na nem mintha ez valamit is számítana nekem.. :-)

Harry mutatott nekem tradicionális perui zenéket. Az egyik videó lejátszásakor elmesélte, hogy szórakozóhelyeken ez a zene megy, söröznek a barátaikkal és együtt éneklik a dalokat. A youtube videó közepén kitört belőle, hogy haza akar menni és cevichét akar enni a barátaival. A ceviché a nemzeti ételük, ami igen drága, 10-12 euróba kerül egy adag. 

Peru sokkal olcsóbb, mint Magyarország. A lakásbérlet, éttermi árak, tömegközlekedés, szálloda, ruhák stb. körülbelül negyedannyiba kerül, mint Magyarországon. Kivéve a sört, az sokkal drágább náluk. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr164728546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazarin 2012.08.24. 14:49:55

Ez a 99 %-os kirablási arány nem túlzás egy kicsinykét? Lásd: panamericana.blog.hu/tags/peru

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 14:53:59

@Nazarin: ezt én is belinkeltem a posztba. nem tudom, én csak leírtam amit a perui srác mondott.

abc 2012.08.24. 15:10:50

befogadtál egy tolvajt?

Nazarin 2012.08.24. 15:13:04

Bocs, látom, a linkekre nem kattintottam rá.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 15:13:50

@abc: :-) nem, ő az egy százalékba tartozik :-)

abc 2012.08.24. 16:34:45

@nikita: "egy foglalt házban lakik a barátaival. Áramot lopnak az áramszolgáltatótól,"
én erre gondoltam.

Papichulo 2012.08.24. 16:35:34

Tudom, hogy nincs szukseg egy ujabb okoskodora, de azert a tisztanlatas vegett gondoltam hozzaszolok :)

Ugyan mar ket eve nem elek Peruban, de azert jopar olyan (khm, khm) "badarsag" elhanzgott ami azota sem valtozott:

"a túristák kiemelt célpontok Callao városrészben, Limában. Nem szabad telefonálni az utcán, mert másodpercek alatt kirántják a kezedből a mobilodat, leakasztják a fényképezőgépedet. Ha európai túrista egyedül sétál az utcán 99 százalékban biztosra veheti, hogy kirabolják. "

Callao-ba epeszu turista nem megy. Nincs itt sok latnivalo, a negyed nagyresze a kikoto, ami sehol sem egy biztonsagos hely. Ugyan volt olyan perui baratnom akit raboltak el ATM elol, de ez a 99% abszolut irrealis. Van olyan varosresz, ahol ejszaka videokameraval setalok egyedul az utcan es semmi bajom sem lesz (nem egy latino tipus vagyok, hanem szoke, kek szemu).

"A ceviché a nemzeti ételük, ami igen drága, 10-12 euróba kerül egy adag. "

Hacsak nem volt megint hiperinflacio, ez helytelen :) 10-20 PEN korul mar boven lehet kapni ceviche-t mindenfele Limaban... videken meg ennel is olcsobb.

"Kivéve a sört, az sokkal drágább náluk. :-)"

Nem, az is nagyon olcso. Ezert is iszik szinte mindenki sort a szorakozohelyeken. Volt olyan bar ahol 3-4 PEN korul volt egy liter.

"A lakásbérlet, éttermi árak, tömegközlekedés, szálloda, ruhák stb. körülbelül negyedannyiba kerül, mint Magyarországon."

Ha minden nem is, de valoban nagyon olcso. Csak osszehasonlitaskeppen, en peldaul az egyik legjobb varosreszben - Mirafloresben - bereltem oceanra nezo egy haloszobas lakast $300-ert es 4-6 PEN korul mar 3 fogasos ebedmenuk vannak uditovel.

Ja, es nagyon jo couchsurfing.org bulik voltak Limaban. Kellemes emlekeim vannak roluk ;)

ps: 1.00 PEN = 85.0966 HUF

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 16:56:47

@Papichulo: Harry se él ott már 3 éve..
99 szazakek= Harry nem rendőrségi bűnözési statisztika alapján mondta ezt a százalékot, hanem szimbolikusan éreztetni akarta, hogy NAGYON nagy eséllyel kirabolják a turistákat

A linkelt páneurópai boltban is mutatnak egy Cevichet, ami átszámítva 12 euró. Belekothetsz abba, h nem igaz és olcsóbb, de tudod ez olyan kérdés, h Pesten általában egy espresso 3-400 Ft, viszont én spec ismerek egy kocsmát a Keletinel, ahol csak 150!

Nem írtam, h MINDEN olcsóbb, hanem egy konkrét felsorolást írtam, egyszerűen nem értem, h ebben milyen barátságot találtàl, ami miatt ki kellett emelned.

Sör kérdés, ok, tovabbitom Harrynek az infót, h eddig rossz helyeken itta.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 17:00:42

@abc: Töltottel már le filmet, zenét torrent oldalról? Van olyan szoftvered a gepeden, ami nem jogtiszta? Utaztal már a BKV-n jegy nélkul? Ha igen a válasz, akkor te is tolvaj vagy

Papichulo 2012.08.24. 17:20:46

@nikita: "NAGYON nagy eséllyel kirabolják a turistákat"

Erre mondtam, hogy nem. Ez is olyan varos, mint a legtobb Amerikaban. Vannak veszelyes varosreszek, ahol van ra esely, hogy bajod lesz es vannak olyanok, ahol szinte biztos, hogy semmi. Tudni kell hova szabad menni. Ezt egyebkent minden utikonyv pontosan irja. En az evek alatt jartam a varos - szinte - minden reszen es sehol semmi bajom nem lett ;)

"A linkelt páneurópai boltban is mutatnak egy Cevichet, ami átszámítva 12 euró."

De itt a 12EUR az extrem, amit en mondtam, az viszont az atlagos, ezert sem jo a kaves peldad. Nagyon erosen kell nezned, hogy ilyen draga helyet talalj. De most a kedvedert direkt rakerestem es meg en is sokat mondtam:

"¿Donde se come el mejor Ceviche de Lima y sobre todo Barato? " - www.forosperu.net/showthread.php?t=184355

Itt konkret helyeket es 0.5 es 15 PEN kozotti arakat emlitenek, de ez utobbit mar ugy, hogy draga Ezzel szemben 12.00 EUR = 39.2870 PEN.

"Nem írtam, h MINDEN olcsóbb, hanem egy konkrét felsorolást írtam"

Ott nem kotottem bele semmibe, mindossze erdekessegkeppen mondtam par arat. Ami egyebkent peldaul joval dragabb arrafele az a tavkozles, internet, mobiltelefon, kabeltv.

"Sör kérdés, ok, tovabbitom Harrynek az infót, h eddig rossz helyeken itta. "

Valoban, esetleg rosszul keresett es meg az a par sol is sok volt neki egy sorre... vagy csak nagyot akart mondani.

De tenyleg nem akarom bantani, csak azt nem akarom, hogy hamis kep alakuljon ki az emberekben az orszagrol. Ha valaki azt hallja, hogy 99% az eselye, hogy kiraboljak, annak eszebe sem fog jutni odamenni, holott szerintem kozel sem veszelyes az orszag es az egyik legjobb turisztikai celpont a kontinensen.

Advanced Flight 2012.08.24. 17:28:56

@nikita: a torrentezés nálunk nem tiltott. Bliccelni a békávén pedig szimplán egy polgári jogi kérdés, nincs büntetőjogi vonatkozása.

A haverod viszont ténylegesen tolvaj, ha lopja az áramot.

Nazarin 2012.08.24. 18:16:03

@Advanced Flight: nem tolvaj, inkább hippi (a viselt dolgai alapján). :D

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 18:36:41

@Advanced Flight: A letöltés nem, de a feltöltés igen, viszont nincs letöltés seed nélkül. A bliccelés is lopás. A warezolt szoftver is lopas. Akkor tolvajozd le a másikat: ha az előbbi Kommentem minden kérdésére nem a válaszod.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 19:08:10

@Papichulo: Nem azt írtam, h Peruban mindenhol 99 százalék eséllyel kirabolnak, hanem leírtam egy városrészt és egy várost, ahol kirabolnak 99 százalék eséllyel, ami nyilván egy szimbolikus szám. Kérlek olyan dologban korrigalj, amit leírtam.

Papichulo 2012.08.24. 19:44:16

@nikita: "leírtam egy városrészt és egy várost, ahol kirabolnak 99 százalék eséllyel"

Jo, akkor vilagosan fogalmazok. Ez a 99% olyannyira abszurd szam, hogy szerintem nem is vagy tisztaban a jelentesevel. SEMMI sem tamasztja ala a legcsekelyebb mertekben sem. Limaban belul valoban a veszelyesebb helyek koze tartozik Callao, de kozel sem ilyen mertekben.

De ha ennyire erolteted ezt a dolgot, akkor probald meg alatamasztani valami massal is (+forras), mint egyetlen ember beszamoloja, aki bizonyitottan nincs kepben a limai helyzettel (ld. ceviche arak).

Mint mondtam, en is joparszor voltam Callaoban (remek ettermek vannak La Puntan) es soha semmi bajom nem tortent, ami 99%-os valoszinuseg mellett egy hihetetlen csoda lenne ;)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 20:35:53

@Papichulo: ok, akkor fussunk neki harmadjára: a 99 százalék szimbolikus szám, nem rendőrségi statisztika. Milyen forrásokat kérsz te tőlem? Mit nem lehet abból érteni, h a 99 százalék azt jelenti, hogy nagyon nagy valószínűséggel kirabolnak ott?

bl85 2012.08.24. 21:10:09

@Papichulo:
Teljesen off, de megkerdezhetem, hogy hogyan bereltel lakast Limaban? A neten talaltad? Voltam mar en is ott, es szivesen kikoltoznek 2-3 honapra, akar tobbre is. Koszi

Papichulo 2012.08.24. 21:26:27

@nikita: "Mit nem lehet abból érteni, h a 99 százalék azt jelenti, hogy nagyon nagy valószínűséggel kirabolnak ott? "

Nem, ez azt jelenti, hogy - szinte - biztosan kirabolnak ott. Mint mondtam, ez kozel sem igaz.

"Milyen forrásokat kérsz te tőlem?"

Mondjuk par olyan - hiteles (eg. nem egy forumpost) es nem hyperbole - forrast, ami alatamasztja az allitasodat. Peldaul egy utikonyv relevans resze. Szerintem ilyet nem fogsz talalni, mert akinek fogalma is van a dologrol az nem allit ilyet. Azt meg ne mond, hogy ha ez koztudottan ennyire veszelyes, annak sehol a neten nincs nyoma!

Amugy utananeztem es ez a Barracones nem egy varos, hanem ez Callao egy resze es valoban Metro Lima egyik legrosszabb kornyeke, de ezt kozel sem szabad extrapolalni az egesz egymillios varos(resz)re. (Callao kozigazgatasilag egy kulon varos, de tenylegesen metropolitan Lima resze).

Mar csak azert is abszurd az allitasod, mivel Lima - es Peru legnagyobb - nemzetkozi reptere (LIM) is Callao-ban van. Azt meg te sem mondhatod komolyan, hogy ahogy kilep valaki a repterrol egyedul, azt azonnal kiraboljak 99% esellyel.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 21:32:36

@Papichulo: légszives olvasd el újra a blogbejegyzést és akkor azután (talán) megérted, hogy teljesen felesleges forrást kérni. Ez nem egy wikipédia cikk Limáról, hanem egy Peruban született és felnőtt állampolgár beszámolója. Ne haragudj, de rettentő unalmas, hogy ötödjére lovagolsz ezen a témán, mert egyszerűen nem vagy hajlandó megérteni a szimbolikus jelentés fogalmát.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 21:36:57

@Papichulo: "Amugy utananeztem es ez a Barracones nem egy varos". köszönöm az észrevételt, javítottam is a posztban!

Papichulo 2012.08.24. 21:42:29

@bl85: Aprohirdetes, ugy volt a legolcsobb. Veszel egy El Comerciot, egy prepaid SIM-et es elkezded hivogatni oket. A jobb ajanlatok gyorsan elmennek, ra kell szanni par napot. Viszont 2-3 honapra eleg nehez vagy draga lesz. Legtobben min. 1 evre akarnak szerzodest kotni. Persze bemehetsz egy ingatlanirodaba is, ami sokkal kenyelmesebb, de az ugy joval dragabb lesz...

Itt vannak a hirdetesek online is: urbania.clasificados.pe/alquiler/casas-departamentos-en-santiago-de-surco--miraflores--san-isidro-en-lima-1

Gondolom nagyjabol tisztaban vagy azzal, hogy mely varosreszeket erdemes nezni... meg azt is remelem, hogy nem most akarsz menni a garua-ba, hanem megvarod az ottani nyarat ;)

Papichulo 2012.08.24. 22:04:45

@nikita: "nem vagy hajlandó megérteni a szimbolikus jelentés fogalmát. "

Tenyleg nem akartam belemenni egy netes vitaba, mindossze segiteni akartam tisztazni a dolgot. Szerintem ezt rosszul latod - esetleg lost in translation - es ez nem szimbolikus jelentes, ez ugy ahogy van egy hatalmas tulzas... mindazonaltal lezartnak tekintem a dolgot.

btw: Bar a te dolgod lett volna, de probaltam magammal szembeni forrasokat keresni, de en peldaul ilyesmit talaltam, egy szinten limai embertol, mely szerintem sokkal inkabb fedi a valosagot:

"Callao can have some good areas, but in general it is not a place to wander around if you are not familiar with the place. You could easily run into areas where you could be an easy target for thieves.
Source(s):
I am from Lima."

BTSzisz 2012.08.24. 22:23:05

Nagyon érdekes volt olvasni erről az országról. Köszi. A pasin látszik, hogy nagy csibész;)
Mondjuk azt már kevesbé vágom, hogy mi az a vonzerő abban az országban egy magyarnak....?

BTSzisz 2012.08.24. 22:24:23

Ja, fáradt vagyok és nem fejeztem be az előbbi mondatomat.... :D sebaj...

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.24. 22:33:53

@BTSzisz: én szivesen elutaznék oda (és az összes Dél-Amerikai országba egyenként) 3-4 hétre turistáskodni. Egyszer remélem összejön.

Papichulo 2012.08.24. 22:43:19

"Columbia"

Tenyleg nem kotozkodes, csak szemet szurt es nem ritka ez a hiba.

Az orszag nevet - ami magyarul Kolumbia - azt spanyolul is es angolul is Colombia-nak kell irni. Columbia az a Washington DC roviditeseben van, District of Columbia. Nem hiszem, hogy itt erre gondoltal ;)

Most mar biztosan nagyon utalsz :)

BTSzisz 2012.08.25. 06:01:25

@Papichulo: Téged?? Áááá Téged nem lehet! Ellenőriztél minden pontot és vesszőt is, hogy a helyükön vannak-e? :P:)

Papichulo 2012.08.25. 12:52:56

@BTSzisz: "Ellenőriztél minden pontot és vesszőt is, hogy a helyükön vannak-e? "

Meg nem, de jo otlet... lehet, hogy kesobb meg jelentkezem egy hosszabb listaval ;)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.25. 13:01:06

@Papichulo: átírtam a 99 százalékot nagy esélyre.

Papichulo 2012.08.25. 13:52:58

@nikita: "átírtam a 99 százalékot nagy esélyre. "

Megtisztelo. Most ugy erzem mintha karacsony lenne :)

DeadBodiesEverywhere 2012.08.25. 13:53:31

@Advanced Flight: A torrentezés Mo-on törvénytelen! A letöltött dolog (film,mp3) megosztása tilos és torrenten megosztod és feltöltö másnak is.
Más kérdés h nem büntetik! Még!

Alkalmazásokat pl meg tilos letölteni...

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.25. 15:47:04

@Papichulo: :-) khmm, Harry lefordította a posztot és bejelentkezett nálam cseten tiltakozni :-) "i check your blog that you write about me was nice but i im not fell comfortable with that you say about the 99% posibilities for be steal it i never say this and i prefer no say number or % and no say wich is the name of the citys more dangerous i told you because you ask me but never happend trough my brain remember where is the most dangerous citys and tell to the tourist this,this is not good for my country and no fell porud about this "

Papichulo 2012.08.25. 16:07:51

@nikita: Korrekt, hogy megosztottad ;)

"tell to the tourist this,this is not good for my country"

My point exactly!

Advanced Flight 2012.08.25. 20:54:59

@nikita: a bliccelés nem lopás, a torrentezés sem lopás, de ha az is lenne, akkor se írd elő nekem, hogy ne tolvajozzak le egy tolvajt.

Ja, és madarat tolláról.....

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.25. 23:07:18

@Advanced Flight: A torrentezes és a bliccelés is lopás. A Warezolt szoftver hasznalat is lopas. Azért írtam ezeket a példákat, h az dobaljon követ, aki maga is bűntelen. Egyébként meg azt tolvajozol le, akit akarsz. Én nem írtam elő neked semmit, olvass figyelmesebben!

ratman_ (törölt) 2012.08.26. 14:04:39

@nikita: Nevetséges. A lopás mint jogi kategória jellegzetessége, hogy az eltulajdonított vagyontárggyal nem rendelkezik többé az eredeti tulajdonos. A szoftvereknél még védhető a szellemi tulajdon koncepciója (aminek a megsértése természetesen nem lopás, hanem egy másik cselekmény), de a bliccelés???

Én ugyan keveseet békávézok, ha lehet, semennyit, viszont 15 éve következetesen jegy nélkül teszem. Van 2 jegy nálam mindig, és ha kallert látok, legfeljebb kilyukasztom, de ez több havonta egyszer fordul elő. A BKV-ért akkor is fizetsz, ha nem használod, illetve más problémák is vannak vele (pl. hogy sok járat hajléktalanszálló és ez ellen tudatosan nem tesznek semmit). Szóval mindenki másnak is ezt tanácsolom, külföldieknek is.

Amúgy miért van az az érzésem, hogy ez a csézés nagy számban vonzza a kétes egzisztenciákat, lumpen elemeket, az élet által ide-oda dobált, zavaros figurákat? Oké, vannak köztük normális háttérrel rendelkezők is, pl a francia csajok, de még így se túl jó az arány.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.26. 15:12:37

@ratman_: Harry azt mondta, hogy próbáltak egyezkedni az elektromos áramot szolgáltató vállalattal, hogy adjanak nekik számlát, és akkor ők befizetik, de a cég, csak a ház tulajdonosával köthet szerződést, ők meg ugye nem tulajdonosok és még csak nem is bérlők. A ház tulajdonosát meg nem zavarja, hogy elfoglalták idegenek. Nyilvánvalóan tud róla.

Az összes eddigi vendégemnek volt rendes munkája, Harrynek is van. Voltak vendégeim, akik a megtakarított pénzükből most több éves utazáson vezsnek részt, nem értem, h ettől mitől lennének kétes egzisztenciájúak.

Bliccelés: aki nem vesz jegyet, bérletet, azaz ingyen utazik a BKV-n, az szabálytalanul használja, azaz meglopja a vállalatot. A tömegközlekedés nem ingyenes szolgáltatás Budapesten, fizetni kell érte. De úgy gondolom, hogy ez a téma sem a postom, sem a blogom témáját nem takarja, vannak erre spéci BKV blogok, ahol érdemes ezen vitatkozni :-) itt nagyon off.

ratman_ (törölt) 2012.08.26. 15:55:26

@nikita: ott volt pl. ez az indiai, aki nekem erősen kétes figura, aztán a két ratyi, most meg ez a vándorhippi, és biztos közben voltak még mások is, nem beszélve azokról, akikkel nyilván soha nem találkozol. Vannak itt fura madarak bőven, akik természetes élőhelyre lelnek egy romkocsmában.

OFF: ma voltam a szimpla piacon, nagyon hangulatos. Oda is vigyél embereket szerintem, jó program.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.26. 16:31:52

@ratman_: az indiainak van rendes állása, banki elemzőként dolgozik. A két "ratyi", az egyik grafikus egy televíziónál, a másik egyetemista. Mi bennük a kétes egzisztencia, lumpen elemség? A mostani hippinek is állása van, kertépítő, egy foglalt házban lakik. Na és? Ha a ház tulaját ez nem zavarja, téged miért zavar?

Ezt a Szimpla helyajánlót nem értem, majdnem mindenkit elviszek oda, benne is van a posztokban.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.26. 16:33:36

@ratman_: opsz, most nézem, h a Szimpla Piac nem egyenlő a Szimpla Kerttel. Köszi, megnézem mi ez közelebbről.

ratman_ (törölt) 2012.08.26. 16:41:27

@nikita: de egyenlő, csak a piac vasárnap délelőtt van, ugyanott. nem közönséges piac, sokkal jobb annál, kézműves kecskesajtok, mindenféle rétesek, péksütemények meg egyéb jó cucc termelőktől, amiket máshol nem lehet megkapni.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.26. 16:46:11

@ratman_: igen, csak elsőre a google a helyszint még nem írta ki, később kattintottam le egy cikket róla, h hol van és mikor pontosan. A nem egyenlőn azt értettem, hogy a Szimpla kert egy éjszakai szórakozóhely, ahova inni megy az ember. De ne legyél már ilyen kötözködő légyszi :-), pontosan tudtad mit értek nem egyenlő alatt

ratman_ (törölt) 2012.08.26. 18:47:31

@nikita: eszembe se jutott kötözködni. bocs, ha annak tűnt. én a helyszínre értettem, hogy egyenlő.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.26. 18:50:16

@ratman_: ja oké, akkor félreértettelek :-)
süti beállítások módosítása