Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2018.04.29. 20:28

Mi történik az agyaddal, mikor szerelmes vagy?

Létezik-e olyan, hogy alkalmi szex? Mit gondolunk rosszul a férfi és női szexualitásról? Ma belefutottam ebbe a cikkbe, és gondoltam megosztom veletek is. 

Helen Fisher biológus-antropológus a match.com, a világ egyik legnagyobb randioldalának a tudományos tanácsadója írt hat könyvet az emberi szexualitásról, a női és férfi agy különbségéről, valamint arról, hogy a kultúrális trendek hogyan befolyásolják a szerelmet, a szexet és a kötődést. A könyvei közül talán a legismertebb, A Romantikus szerelem kémiája és természete címmel jelent meg. 

Helen a kutatása során 100 embert vizsgált MRI-n keresztül, akik mostanában estek szerelembe, és azt figyelték meg, hogy mi történik a páciensek agyával. Azt vették észre, hogy majdnem az összes vizsgált alanynál az agy egy nagyon pici része aktiválódott, amit ventral tegmental area-nak (vagy VTA) hívnak. Az a kis folt középen a képen. A Ventrális tegmentális area: Az agytörzs egyik részének, a hídnak a negyedik agykamrához közel eső területe, amely dopamintartalmú idegsejtcsoportokat tartalmaz. Ezek a sejtek az agy távoli részeibe is eljuttatják üzeneteiket igen hosszú nyúlványrendszerük, a dopaminerg pályák révén. 

dopamine_pathways.png

Ez az agyi rész dopamint termel, ami egy természetes stimuláns, és a stimulációt az agy más területeire is képes elküldeni. Ez ad fókuszt, energiát, vágyakozást és a motivációt is, hogy megnyerjük magunknak azt a személyt, akivel szexelni akarunk. A szexuális vágyat nagyrészt a tesztoszteron váltja ki mind a férfiaknál, mind a nőknél, viszont a romantikus szerelem meglétekor a dopamin központunk aktivizálódik. 

A szexuális vágy motivál arra, hogy a potenciális partnerek egész halmazát vegyük figyelembe, azaz több személy esik a fókuszunkba, de a romantikus szerelem során kizárólag egy személyre kerül az érdeklődésünk központjába. Azaz szerelmesnek lenni azt jelenti, hogy folytonos dopamin fröccsöt kap az agyunk, és minden alkalommal elszállunk, amikor az érintett személy közelében vagyunk, vagy amikor ő nincs is velünk, csupán csak rá gondolunk. Ez olyasmi, mint amikor valaki konstans be van lőve.  

A szerelem gyakorlatilag egy intenzív rögeszme, de valójában csak egy szimpla függőségi reakció. Folyamatosan a másikra gondolsz, pillangók röpdösnek a gyomrodban, az utcán sétálva rózsaszín felhőkön bandukolsz, képes vagy az üzeneteit és leveleit újra és újra elolvasni. 

A tudományos kutatás azt tapasztalta, hogy a szerelmes embereknél nem csak a dopamin központ, hanem az agy jutalmazó központja is aktiválódik, amit nucleus accumbens-nek hívnak. A nucleus accumbens egy nagyobb agyi hálózat részét képezi. Ez a hálózat a motivációban és a jutalom feldolgozásában játszik szerepet. Ez az agyi hálózat aktiválódik különféle függőségek meglétekor is: drognál, alkoholnál, szerencsejátéknál, evésnél stb. Azaz a szerelmes ember nucleus accumbens hálózata ugyanúgy feltüzel, mintha éppen valamelyik más addikcióját élné ki. 

Ez a magyarázata annak, hogy a romantikus szerelem agyi folyamatai sokkal erőteljesebb, mint a szexuális drive hajtóereje. 

Az alkalmi szex során, amibe beletartozik a 'friends with benefits' kapcsolatok, azaz a barátság extrákkal viszonyok sem jelentéktelenek, mert a dopamin központ ugyanúgy aktiválódik a szex során, ha az rendkívül jó. Ennek köszönhető, hogy érzelmek alakulnak ki a komolytalan kapcsolatoknál is hosszabb távon, vagy akár azonnal, még akkor is, ha az érintett felek pontosan tudják, hogy "nem kéne" szerelembe esni. 

Orgazmus során oxitocin és ADH szabadul fel, ezek a hormonok segítik kialakítani a kötődést az agyi folyamatokban. Ezek a kémiai anyagokat előteremtő folyamatok az agyban aktiválódnak zseniális szex közben, amikor együtt vagy valakivel, legyen az a szerelmed vagy csak fuckbuddy. A legtöbb személy, akinek barátság extrákkal kapcsolata volt valakivel hosszabb távon sűrű vízszintes találkozásokkal, nagy eséllyel őrülten szerelmes lett a másikba. Azaz az alkalmi kapcsolat nem alkalmi: azokat az agyi folyamatokat váltja ki, ami a romantikus szerelemhez és a kötődés érzéséhez társulnak. 

Vagyis ne szexelj olyannal, akivel nem vagy felkészülve arra, hogy akár szerelmes is lehess belé. Ha mégis megteszed a számodra nem potenciális partnernek titulált személlyel, és a szex szimpla volt, vagy közepes, akkor nem vagy veszélyben, az agyadban lévő dopamin és jutalmazó központod tétlen marad. Még egyszerűbben megfogalmazva: egy éjszakás és alkalmi kapcsolat, ha nem volt jó, akkor minek volt, ha meg frenetikus volt, akkor úgyis megismétlitek, aztán újra és újra, és jönnek is az érzelmek. Lásd fenntebb. És rá is csesztél. 

Kivételt képeznek ezalól azok a lehetőségek, amikor mondjuk nyaralsz valahol, megismerkedsz valakivel, és vélhetően úgyse látod a kiválasztott személyt soha többet, ebben az esetben hajrá, mert biztonságban vagy. Minden egyéb esetben azt kockáztatod, hogy szerelmes leszel a nem megfelelő személybe, és olyannyira komplikáltá teszed az életed ezzel, amire nem vagy felkészülve. 

Az általános vélekedés, hogy a férfiak mindenkit meg akarnak dugni, de ez teljesen téves. A férfiak sokkal válogatósabbak annál, mint ahogy azt mi nők gondoljuk. Azt is hibásan véljük, hogy a nők alapvetően nem érdeklődnek tisztán szexuális kapcsolatok iránt. A főiskolás korú lányoknak sokkal több szexuális kapcsolatot gyűjtenek be, mint a velük egyidős fiúk. Az alapvetés, hogy férfiaknak több szexre van szükségük, mint a nőknek, az egy fantázia. A férfiak sokkal gyorsabban lesznek szerelmesek, mint a nők.

A férfiak sokkal hamarabb akarják a barátnőjüket bemutatni a környezetüknek, mint a nők a barátjukat. A férfiak azok, akik sokkal hamarabb akarnak a párjukkal összeköltözni, mint a nők velük. A férfiak sokkal több intim beszélgetést kezdeményeznek a barátnőjükkel és a feleségükkel, mint a nők. Szimplán azért mert ezeket a dolgokat a nők a barátnőjükkel is megosztják. A férfiak 2.5X gyakrabban lesznek öngyilkosak, ha egy kapcsolat vége, mint a nők. A nők talán gyakrabban fenyegetőznek öngyilkossággal, de nem teszik meg. A férfiak nem fenyegetőznek ezzel, hanem megteszik. 

A férfiak gyakrabban rejtik el az érzéseiket a nők és mások elől, mint a nők, de ennek az okai a több millió éves adaptációban keresendő. Az ő dolguk, hogy védjék a családot. Valamint, hogy kimenjenek veszélyes élőlényekre vadászni, és hazahozni utána a vacsorát. E körülményeket figyelembe véve nem mutathattak kifelé félelmet, gyengeséget vagy meglepődést. Vélhetően ezzel a jelenséggel áll kapcsolatban, hogy a férfiak gyakrabban lesznek öngyilkosak, mint a nők. 

A fenti megállapítások ugyanúgy vonatkoznak meleg férfiakra is, nincs különbség, hogy a szerelmük nő vagy férfi. 

Mindezen megállapítások a női és férfi érzelmi különbségekre nem vonatkoznak minden személyre, hanem az általános statisztikák igazolják és a nagy többségre igaz. De nem azt jelenti, hogy a te esetedben is pont így volt, kedves olvasó. 

A tanulmány azt is megállapította, hogy három agyi terület aktiválódik azoknál, akik hosszú távú, szerető kapcsolatban élnek valakivel: agyi terület, ami az empátiáért felel, a második, ami kordában tartja a stressz szintet és érzéseket, a harmadik pedig a pozitív illúzióért felelős terület, azaz a képesség arra, hogy eltekints attól, amit nem kedvelsz a másikban, és inkább arra fókuszálsz, amit viszont imádsz benne. Boldog kapcsolatban akarsz élni a pároddal? Vess egy pillantást azokra a javaslatokra, amit pszichológusok és mások tanácsolnak neked. De ez az, amit az agy mond: mutass ki empátiát, kontrolláld az érzelmeidet és összpontosíts a párod pozitív dolgaira. 

Kövess Facebookon is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr5313879648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2018.05.01. 05:39:19

Szerelmesnek lenni boldogsàg .
Ezt hiànyoljàk sokan.
Itt a megoldàs.
"Kerestelek Téged , megtalàltam önmagam"
Azaz,amikor szerelmes vagy.....akkor vagy önmagad.
Minden màs esetben valaki màs.
Gyàri melòs. Apa. Anya. Tudòs. Hívö. Ateista.......stb.
:) :)

Szalay Miklós 2018.05.01. 09:46:45

Egy írás, mely jól összefoglalja, hogyan működik a szerelem, szeretet és barátság:

egyvilag.hu/temakep/054.shtml

Ajánlom különösen a 4-es pontot, a szerelem tényezőiről.

szepipiktor 2018.05.01. 09:50:37

Zárlatos lesz!
Kikapcsolódik a logikus gondolkodásért felelős rész, hiszen az meggátolná az evolúciós alapokat.

csakférfi 2018.05.01. 16:54:06

@szepipiktor:
Ööö........nem.
Nem lesz zàrlatos.

"Mikor anno a legelső interjúkat elvégezték, a fiatal válaszadók 80 százaléka a meggazdagodást nevezte a legfontosabb életcéljának, míg 50 százalékuknál a második helyen a hírnév állt."
..
..
"„Az egyértelmű üzenet, ami ez alatt a 78 év alatt kikristályosodott az, hogy nem a gazdagságnak, nem a hírnévnek, és még csak nem is az egyre keményebb munkának, hanem a jó kapcsolatoknak köszönhetjük a tartós boldogságunkat és az egészségünket”
...
...
Ezt igazolja a harvardi kutatás is, amelyben azok a nagyon hátrányos helyzetű bostoni férfiak is jó egészségnek örvendtek, és sokáig éltek, akiknek jó volt a házasságuk, illetve megfelelő társas támogatottsággal bírtak. Ezt a különleges jelenséget a hazai Hungarostudy vizsgálatok is egyértelműen bebizonyították: a jó házasság, a szoros, bensőséges kapcsolatok megléte nem függ az egyén társadalmi-gazdasági helyzetétől” – mondta el a Heteknek egy magatartáskutató pszichológus.
...
...
m.atv.hu/kulfold/20160326-mi-a-boldogsag-titka-egy-eleten-at-kutattak-a-valaszt-a-harvard-egyetemen

Ez a logikus.
Mély baràtsàgos,tàmogatò kapcsolat .
Azaz szerelmes.
A többi "mende-monda".
:) :)
süti beállítások módosítása