2019.07.07. 08:55

11 tipp hogyan készülj fel egy Szicíliai körutazásra

Némelyik tipp talán neked is új és hasznos lehet. Jó olvasást! :-)

1. Az utazás előtt két héttel kezd el a requestek kiküldését, ha couchsurfinggel mész. Catania, Taormina, Syracuse, Noto, Agrigento és Cefalu nagyon könnyen ment. A helyek többségére ráadásul meghívást kaptam, mivel public requestet is kitettem a személyesen kiküldött requestek mellé. Marsala, Taormina és Palermo lehetetlen küldetés volt. Palermoba darabra pontosan annyit küldtem, mint annak idején Amsterdamba. 25-öt. A különbség az volt, hogy Palermoba harmadannyian nyomták a decline gombot, mint Amsterdamban, a többi nem is reagált. Amsterdamban lett két hoszt is, Palermoba egy, de nem azon a napon, amikor nekem kellett. Ott airbnb-t foglaltam. Marsalaban és Trapaniban is airbnb lesz. Mindhárom szállás 26 euró lett, szóval kibírható költség. Kb. ennyit egyébként is ráköltök a vendéglátóimra: couchsurfingen ajándékokra és ha beülünk valahová. Gyakrabban kevesebben, néha többet.  

2. Ha couchsurfinggel mész, nem árt mindenkit előre megkérdezni, hogy tudnak-e tiszta ágyneműt adni. Értek már kellemetlen meglepetések, amikor én mostam ki a takarót, vagy egyszerűen csak hálás voltam magamnak, hogy vittem hálózsákot, mivel a hoszt koszos ágyneműt akart adni. Most a hálózsákom nagyon meleg lenne, ezért ki van készítve egy nagy lepedő, és várom a hosztok válaszát ágynemű ügyben. Ja úgy írd meg a kérdést, hogy nehogy megsértsd őket... Közben kaptam választ mindenkitől, hogy lesz tiszta ágynemű :-)

3. A Wizzair repjegyem mellett elsőbbségi beszállást vásároltam, nem azért mert szeretek először beszállni, pont hogy sosem állok sorba a gépinduláskor, hanem kényelmesen ülve megvárom, amíg mindenki átjut a beszállókártya ellenőrzésen és csak a legvégén lépek a "sorba", ami akkor már nincs. Ezt a Liszt Ferenc reptéren nem lehet megcsinálni, mert ott legtöbb esetben csarnokban várakozunk kinn a kifutópályán. A priority-t azért veszem meg, mert a kistáska mellett így felvihetek egy közepes méretű gurulós táskát is, és kicsit olcsóbb, mintha feladnám csomagként. 

4. Akármilyen hosszú utazásra indulok, ezesetben 13 napra, sosem viszek nagyméretű bőröndöt. 5 napra való ruhát és fehérneműt csomagolok, és a harmadik-negyedik napon megkérem a hosztomat, hogy mossa ki a szennyesem vagy elmennék egy nyilvános mosodába, ahol egyébként még sohasem voltam. A couchsurfing hosztok mindig rendesek és első szóra mosnak. :-) Ja és így marad hely a bőröndben/kis hátizsákban a kinn vásárolt ruháknak is. 

5. Elsőre furcsának tünő tipp, de nekem bevált: Készítsd ki a bőröndödet és kezdj el pakolni bele egy héttel korábban, minden nap tegyél valamit bele, amit fontosnak érzel az utazáshoz. Az út előtti nap annyi cucc lesz a kinyitott bőröndben, hogy nem tudod bezárni, és ugye az a terved, hogy vásárolsz is még kinn.. szóval kezdj el szelektálni. Biztos, hogy kell hosszúnadrág, ha 40 fokot ír az időjárás applikáció? Kell még egy cipő, nem elég a szandál, ami rajtad van? Nekem futócipő mindenképp kell, de abba lehet pólót gyömöszkélni. Itt van tenger sok videó, hogyan pakolj. Mióta ezt "egy hétig pakolok" taktikát alkalmazom, nem hagyok otthon semmi fontosat és nem viszek felesleges cuccot se. Nem viszek sminkcuccot, mert úgyis leolvad a 40 fokos melegben, ja és nem sminkelek itthon se nyáron.

Mit viszek lista: 

- Három zárható műanyag tasak tele lesz a pipere cucokkal. Vettem a Rossmannban az utazás polcon kis üvegcséket, amibe töltöttem 2 naptejet, sampont, testápolót. A többi cuccot meg max 100 ml kiszerelésben vettem meg (arckrém, kézkrém, dezodor, külön 50es naptej arcra, fogkrém, 2 kontaktlencse folyadék, arclemosót kinn veszek).

- 1 könyv, 2 magazin, notesz, toll. 

- Ragtapasz, fogkefe, fogselyem, szappan, fertőtlenítős kéztörlőkendő, fésű

- Rajtam lévő ruhákkal együtt: 3 felső, 2 rövidnadrág, 1 rövid szoknya, 2 ruha, 5 bugyi, 2 sportmelltartó, 2 bikini, 1 szett futócipő/futóshort/futófelső/futózokni/fejkendő. Egy térdig érő szoknya és kendő, ami mindig a hátizsákomban lesz a templomokhoz. Fedetlen vállal és rövid shortban sok helyre nem engednek be, vagy beengednek, de tiszteletlenség úgy besétálni. Egyszinárnyalatú ruhákat viszek a mosási praktikum miatt: csak sötét ruhákat. 3 műanyag zacskó: 2 a futócipőnek, 1 a koszos ruháknak. 

- Kedvenc ízesített Instant kávé (nem lehet kapni máshol)

- Vitaminos és ásványi anyag dobozka összerakva 13 napra. 

- Strandtörülköző, utazási törülköző (picire csomagolható és ultragyorsan szárad, cserébe rohadt drága, de ajándékba kaptam). Kézi törülkőző, amit napközben bevizezek és a fejemre teszek, arra jön majd egy napellenzős pánt, ami lefogja. Nagyon hasznos és kellemes is 40 fokban hűteni a fejedet, hogy ne kapj hőgutát.

- Hosztoknak ajándék: Szamos marcipán és Pick snack, Yamuna kézkrém a csajoknak. Magyar cuccok ugyebár.

- Laptop, fényképező, mobil, szemüveg, úszószemüveg, napszemüveg, szemüveg törlőkendő, kábelek, power bank, útlevél, kp, bankkártya.

Te mit hagynál otthon ezek közül és mit vinnél még magaddal, amiről nem volt szó? Írd meg kommentben!

20190706_180516.jpg

6. Készíts útitervet, amiben egy dokumentumban felírod az összes szállásadód/szállodád telefonszámát és címét. Felvezeted a helyekre az ajánlott éttermeket, ételeket. Legyen meg a buszmegállók címe, ahova előre bookoltad a buszjegyeid. Ezt nyomtasd ki, mert ha elhagynád a telefonod, akkor nem árt, ha B tervként megvan papíron. Látnivaló tippekre a Google Trips appot fogom használni, amit sajnos nagy bánatomra augusztus elején beszüntetnek. 

7. Cataniaból 9-én érkezem és 11-én reggel szervezett ETNA tripre megyek. Itt bookoltam egy jegyet. Van a pórnép verziótól a luxusig minden. 35 eurótól 650 euróig. Nekem jó volt a legolcsóbb csomag :-)

8. Ha szereted a The Godfather trilógiát, akkor ne hagyd ki Savocat és Forza d'Agro településeket. Én oda a Giarreben hosztoló családdal fogok utazni. Taorminába is velük megyek egy napos kirándulásra, mivel Giarreben fogok megszállni 2 napra. 

9. Az én útitervem: Repülővel Cataniaba (2 éj) - Cataniaból vonattal Giarreba (2 éj) - Giarreből vonattal Syracuseba (2 éj) - Syracuseből vonattal Notoba (1 éj)  - Notoból sofőrrel Agrigentoba (1 éj). Vonattal 20 Euróból megvan az út, de 7 óra trip három átszállásal. Na ezt nem. Kiposztoltam egy sofőrt keresek hirdetést a CS Noto oldalára, és egyvalaki jelentkezett a feladatra 80 Euroért. Az autóbérlés meg 110 Euró lett volna 24 órára, plusz a benzin, plusz a parkolás, plusz 7 éve nem vezetek autót. - Agrigentoból busszal Marsalaba (1 éj) - Marsala vonattal Trapaniba (1 éj) - Trapani busszal a Palermoi reptérre. Majd onnan másik busszal be a városba. Palermo (1 éj) - Palermoból vonattal Cefaluba (1 éj). Másnap visszavonat Palermoba és onnen már haza repülök Pestre 21-én. 

10. Szicíliára nem árt egy hónap, ha nem akarsz rohanni és relatíve megnézni a partmenti nagyobb városokat. Nekem 13 napom lesz erre, ezért én rohanni fogok. Ha a belső településeket is be szeretnéd járni, akkor 2 hónap kell. 

11. Kövesd a blogomat, mert viszem a laptopomat és igyekszem kétnaponta posztolni róla :-)

Te hova mennél el Szicíliába? Írd meg kommentben! Kövess Facebookon és Instagrammon is! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr314929396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2019.07.08. 07:09:16

Minden álmom Szicilia, gyűjtöm rá a pénzt. A tavalyi olasz körút eddigi legszebb külföldi utazásom volt, bár jártam eddig kb 15 országban, de ez messze vitte a primet....

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2019.07.08. 22:35:02

@gabroca: nagyon közel jövőbeli Szicíliai élményeket neked!

Zirowe 2019.07.10. 08:15:25

Syravuse max az USAban van, Olaszországban Siracusa van csak.

Szabo T 2020.03.29. 22:22:46

@Zirowe: Syracuse-ban éltem 4 évig, de Siracusában is jártam még az egyetem alatt.
süti beállítások módosítása