2019.04.06. 09:49

Így fotózz, ha utazol: 8 tipp, hogy mindenki téged irigyeljen

Végre kipipálsz egy újabb országot a bakancslistádról? Tele van fantasztikus helyekkel, amiket jó lenne igényesen megörökíteni? Tudod, ha nincs róla kép, akkor meg sem történt... Vagy legalábbis sokkal nehezebb lesz rá visszaemlékezni később. Ebben a posztban Ihász Ingrid, a DreamWorld Photography fotósa ad nektek tippeket, hogy ti is tökéletes képeket készíthessetek az utazásaitok során.

1. Kelj korán és feküdj későn!

Ebből az egyes embereknek általában csak az egyik szokott menni, de ez nem olyan nagy probléma. A kültéri fényképezéshez a napfelkelte utáni és a naplemente előtti órák a legideálisabbak (ún. aranyóra), illetve városfotózáshoz még a napfelkelte előtti és naplemente utáni ún. kék óra (ami valójában inkább 20-30 perc).

Az aranyórában fantasztikusak a fények és nemcsak táj- és épületfotóhoz, hanem portréfotózáshoz is tökéletesek. Nincs ugyanis az az erős, kontrasztos, felülről érkező fény, amivel napközben bárkiből könnyen pandát varázsolhatsz. Ha napközben szeretnél portrét (is) fotózni, akkor lehetőleg válassz egy felhős napot vagy egy árnyékos helyet, és máris kellemes, egyenletes fényed lesz. Ez persze nem jelenti azt, hogy utazásnál napközben egyáltalán nem érdemes fotózni, de nem árt tisztában lenni vele, hogy ha a családodat is szeretnéd viszontlátni a képeken, és napos helyen vagytok, akkor nehezebb dolgod lesz.

A kék órában gyönyörű városfotókat lehet készíteni, amihez viszont állványra lesz szükséged. Én egyébként a későn fekvők táborába tartozom, és azért nagyon tudom irigyelni a koránkelő kollégák fantasztikus hajnali képeit.

 esti-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Esti és kékórás felvételek

2. Készülj fel a helyszínekből!

Ha szeretnél szuper és jellemző képeket készíteni arról a helyről, ahova ellátogatsz, célszerű előzetesen felkészülni. Ezt megteheted például útikönyvek vagy utazási oldalak segítségével, de az Instagramról és a Google képkeresőjéből is rengeteg inspirációt lehet meríteni. Érdemes utánanézni, hogy az utazásod alatt van-e valamilyen neves esemény, karnevál, fesztivál, ami jó fotótéma lehet.

programok-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs-2_1920.jpg

Az autentikus programok mindig hálás fotótémát jelentenek

Az igazán megszállottak annak is utánanézhetnek, hogy az adott helyen mikor milyenek a fények, azaz mikor érdemes fotózni (én a TPE nevű alkalmazást használom erre). Ha mondjuk nem egyedül utazol, akkor azért ezt inkább nem javasolnám, mert a többiek türelme sem végtelen. Érdemes a helyszíneken jegyzeteket is készíteni, ha te sem vagy a tájékozódás és memória bajnoka.

programok-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs-1_1920.jpg

Egy kis lovi

3. Adj a kompozícióra!

Ha csak pár napra utazol, akkor az sem nagy baj, ha csak a “kötelező” turista képeket készíted el a nevezetességről, persze ezek nem lesznek sem túl különlegesek, sem túl emlékezetesek (legfeljebb neked). Ha szeretnéd egy kicsit egyedibben megfogni a témát, akkor keress különlegesebb szögeket, ne csak szemmagasságból készíts képeket, hanem lentről, fentről, boltíven átnézve, szobor mögül stb. Járd körül a témát.

nezopont-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Alulról és felülről sok minden érdekesebb

Ha utazom egy városban, szeretek mindenféle érdekes részletet, tükröződést, alakzatokat, vonalakat, harmonikus mintázatokat is fotózni.

reszletek-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Van egy sor kompozíciós szabály is, amit egy az egyben használhatsz ahhoz, hogy szebbek, érdekesebbek, harmonikusabbak legyenek a képeid. Ilyen például a harmadolás, amikor is a fő témádat kimozdítod középről és a harmadoló pontok valamelyikén helyezed el. Vannak persze olyan témák, amiknek jól áll a centrális kompozíció és szimmetria, ilyen például a tükröződés is, ez azonban csak akkor mutat igazán jól, ha tényleg pontosan van lefényképezve. Érdemes arra is figyelni, hogy a horizont egyenes legyen, azaz ne dőljön egyik vagy másik irányba, ne “folyjon ki” a víz a képről. A horizont lehetőleg ne középen legyen, hanem az alsó vagy felső harmadban, attól függően, hogy az eget vagy a földet szeretnéd-e jobban hangsúlyozni. Ha ember is szerepel a képeden, a horizont lehetőleg ne fejezze le őt.

taj-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs-1_1920.jpg

taj-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs-2_1920.jpg

taj-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs-3_1920.jpg

utca-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Egy másik egyszerűen követhető szabály az iránytartás, ami alapján a modell (legyen az ember, állat, virág, épület vagy bármi más) tekintete a nagyobb rész felé néz, vagy mozgó témáknál a mozgás irányába hagyunk nagyobb helyet.

harmadolas-iranytartas-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-13-griddel.jpg

Harmadolás és iránytartás a gyakorlatban

Az utazófotóknál nagyon jó eszköz a keretezés is, amikor például egy fát vagy boltívet használsz a figyelem irányítására és a témád kiemelésére.

keretezes-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

4. Fotózz embereket és állatokat is!

Régen teljesen ki voltam borulva, hogy bizonyos helyeken nem lehet “értelmesen” fényképezni, mert mindig tömve vannak turistákkal (kivéve hajnalban, amikor én képtelen vagyok felkelni). Azóta már másképpen állok a dologhoz, és kifejezetten örülök, ha emberek is vannak a képen. Miért? Mert például érzékeltetik a hely méretét, az apró emberektől látszik igazán, amikor egy hely monumentális.

emberek-monumentalis-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Monumentális helyek, apró emberek

Ezen kívül az emberek remek fotótémát jelentenek. Ha pedig még helyiek is, akkor az ottani kultúra megtestesítői, amit érdemes megörökíteni. Ha van egy kicsit több időd a fotózásra, akkor mindenképp javaslom, hogy embereket is fényképezz. Fontos azonban azzal is tisztában lenni, hogy jogilag mire van lehetőség (ez országonként változhat, nézz utána!). Azzal általában nincsen probléma, amikor “tömegjelenetet” fotózol, azaz több ember is szerepel a képen egy nyilvános helyen. (Ilyenkor is tiszteletben kell azonban tartani, ha valaki nem szeretne szerepelni a képen.) Ha pedig valakiről portrét szeretnél készíteni, az engedélyét kell kérned (igen, már a készítéshez is, nemcsak ahhoz, ha szeretnéd valahol felhasználni).

emberek-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Persze ennek ismeretében is dönthetsz úgy, hogy észrevétlenül lefotózod őket, de nem árt tudni, hogy személyiségi jogokat sértesz vele. Ha a tiszta utat választod, azaz kérsz engedélyt, akkor érdemes beszélgetni az emberekkel, előre megtanulni néhány szót, mondatot a helyi nyelven (szia, készíthetek rólad egy képet?). Ha beszéltek közös nyelvet, elmondhatod, hogy mit és miért szeretnél lefényképezni. És igen, lehet hogy valaki pénzt fog kérni azért, hogy lefényképezhesd, és azt neked kell eldönteni, hogy az adott embert te szeretnéd-e ezzel támogatni.

A magam részéről előszeretettel fotózok állatokat is az utazásaim során, akár a kompozíciók színesítéseképpen, akár portré jelleggel. Előszeretettel fotózok olyan állatkertekben is, ahol az állatok jól megközelíthetők, de most inkább más jellegű képeket mutatok nektek, mert szerintem ezek érdekesebbek.

allatok-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Állatok az élőhelyükön

5. Nem kell odaállítani az asszonyt minden nevezetességhez!

Egy-egy nevezetességnél általában beindul a turista-reflex és készül a nem túl előnyös szelfi vagy oda van állítva a társaság, és pont egy körömpiszoknyi látszik belőlük. Egyik sem lesz életed képe. Ha az épületet akarod lefényképezni, akkor koncentrálj csak arra, ha pedig portrét készítesz a családod tagjairól, akkor dominálják ők a képet, de azért látszódjon a környezet is, ahol vannak éppen.

gyerekfoto-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Mint a legtöbb anyuka, én is előszeretettel fotózom a gyerekemet

Annak nincs sok értelme a családi/baráti utazófotó kategóriában, ha nagyon szűk, közeli képet készítesz, ahol a környezet egyáltalán nem látszik. Az ilyen képekhez legalábbis nem érdemes túl messzire menni, a ház mögött is megteszi. Próbáld megtalálni az egyensúlyt, hogy ők és a hely is látszódjanak. És itt említeném meg, hogy semmilyen menő fotó nem ér annyit, hogy bárki is veszélyeztesse a testi épségét érte.

6. Ne vigyél sok cuccot!

Ez a probléma inkább a hivatásos fotósokat érinti, de ha amatőrként van jó pár holmid a fotózáshoz, akkor te is beleeshetsz abba a hibába, hogy mindent összepakolsz, hátha kell valamire. Ha csak mobilod van, szuper, az úgyis nálad van. Ha cserélhető objektíves fényképezőgéppel utazol, akkor a legpraktikusabb egy nagy átfogású zoom objektív (még ha minőségben kompromisszumos is), vagy ha szereted a kihívásokat, akkor egy fix nagylátószögű objektív (pl. 35 mm). Ha elkezdesz több zoom objektívet és fixet pakolni, akkor biztosan meg fogsz szakadni. Legyen nálad elegendő memóriakártya, főleg ha nem akarod útközben letöltögetni a képeket. Praktikus lehet még egy könnyű kis Gorillapod, amivel szinte bárhova rögzíteni tudod a gépedet és ha este fotóznál, akkor sima állványként is használhatod.

7. Lépj túl az automata módon!

Az automata mód igazán remek, ha nem akarsz semmilyen beállítással bíbelődni. De sajnos ott még nem tartunk, hogy a fényképezőgép tényleg kitalálja, hogy te mit szeretnél látni a képen. Ha cserélhető objektíves fényképezőgéped van, akkor lépj túl az automata módon és válassz legalább egy félautomata beállítást, például rekesz előválasztást. Így szabályozhatod, hogy milyen legyen a mélységélesség a képeden, azaz mennyire legyen elmosódott az előtér és a háttér. A gép fogja neked hozzá választani a záridőt. A fehéregyensúlyt és az ISO-t akár automatán is hagyhatod, ha bizonytalan vagy a beállításokat illetően. Ha szeretnél elmosódott, fátyolos vízeséseket, szökőkutakat, akkor válaszd a zársebesség előválasztást, és hosszabb záridő mellett, állványról fotózz (ezt verőfényben nem fogod tudni megtenni, hacsak nincsen sötétítő szűrőd az objektívedre).

hosszu-zarido-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Az első képnél a záridőm 1/13 sec volt, a másodiknál 2,5 sec (nappali fényviszonyok között, igen szűk rekesszel és alacsony ISO-val)

Egy autofókusz pontot javaslok használni, így te döntheted el, hogy pontosan mi legyen éles a képen, és nem bízod ezt döntést a gépedre. Így, ha nem is teljes, de nagyobb kontrollod van a kép fölött, amit készítesz.

tukrozodes-hosszu-zarido-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Tükröződés rövid, illetve hosszú záridővel

Néhány beállítási tipp különböző fotótémák esetén:

  • Tájkép: f8-f11 (szűkebb rekesz, tehát több minden lesz éles), akár állványról fotózva, többnyire nagylátószögű (<35 mm) objektívvel
  • Portré: f2 vagy amennyi a te objektíved legnagyobb rekesze (tág rekesz, így a háttér elmosódik és a témád még nagyobb hangsúlyt kap), a zársebességed pedig ne legyen lassabb, mint 1 / az objektíved gyújtótávolságának a kétszerese, azaz például egy 50 mm-es objektívnél 1/100 sec (ez szükséges ahhoz, hogy kézből éles képet tudj fotózni álló témáról), általában teleobjektívvel fotózva (>85 mm)
  • Csoportkép: Ha a csoport tagjai egy síkban állnak, akkor mehet ez is tágabb rekesszel (ha cél a háttér elmosása), de ha nem, akkor biztosabb f5.6, esetleg annál is szűkebb rekeszt választani (így az előtérben és háttérben lévő dolgok is élesek lesznek)
  • Beltér: f5.6 vagy szűkebb rekeszre lesz szükséged, és valószínűleg állványra is, ha nem akarod, hogy az ISO az egekbe emelkedjen és nagyon zajos legyen a képed

belter-dreamworldphoto-csaladfotozas-utazas-kollazs_1920.jpg

Beltéri fotók, állványról, nagylátószöggel (HDR)

8. Ne told túl az effekteket!

Különösen a tájképeknél jellemző, hogy könnyen elszabadulnak a filterek, és egy egyébként szuper képből egy iszonyatosan szaturált, HDR effekttől szellemképes förmedvény keletkezik. Nyilván ízlés kérdése is, de általában ebben is igaz, hogy a kevesebb több. A képek szerkesztéséhez én a fotósok többségéhez hasonlóan a Lightroomot és Photoshopot használom, és jó szolgálatot tehetnek például a NIK és Topaz pluginjai. Mobilon a Lightroom Mobile-lal és Snapseeddel szoktam szerkeszteni a képeimet. Ha szeretnél több hasonló tippet olvasni, kövess az Instagramon!

Remélem, hasznos volt számotokra ez a cikk, szép fényeket és még szebb képeket kívánok a következő utazásotokhoz.

Ihász Ingrid, DreamWorld Photography gyerek- és családi fotózás

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr3114742887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2019.04.06. 16:30:07

Nagyon király összefoglaló cikk! És a képek is brutál szépek. Remek tippeket adtál.

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2019.04.06. 16:34:06

@Vándorember: Koszi szepen, orulok, hogy tetszett!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.04.06. 19:39:56

Gratulálok, ritkán olvasni ennyire szépen összeszedett, szakmailag is helyes cikket a fotózásról. Kezdőknek kiváló, habár a szakkifejezések és így a cikk jobb megértéséhez nem árt némi szakmai alap.. ;)

Treff Bubi 2019.04.06. 21:19:44

Nagyon jó összefoglaló!

aaeronika 2019.04.07. 00:42:17

Remek cikk, elképesztően jó képek, erősen inspiratív.
.
.
.
.
.
. *folyjon a víz

becsibacsi 2019.04.07. 06:38:01

Bár minden utazó megfogadná ezeket a tanácsolat!
Apró javítási javaslat: a 35mm-es obi már rég nem számít nagylátószögűnek (kivéve a hagyományis, kisfilmes gépeket, valamint a fullframe digitális masinálat).

becsibacsi 2019.04.07. 06:39:03

@becsibacsi: Korán van még :)
Helyesen: "hagyományos", valamint "masinákat".

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2019.04.07. 07:55:44

@becsibacsi: Koszonom! Igen, abszolut jogos, ff-ben gondolkodtam.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.04.08. 01:09:03

@Rabbit: A sok dícsérő szó után jön egy kicsit negatívabb vélemény is, ha nem haragszol. Okkal jutott eszedbe, hogy sokan csak a telefonjukat viszik. Aki úgy gondolja, hogy az utazások többségére, a korlátozott méretű csomag ellenére, fotóscuccot visz, az valószínűleg komolyabban érdeklődik a fotózás után, sok tippet olvasott, így sok minden nekik nem új.

Akiknek meg új, és csak telefonnnal, ne adj isten tablettel (rosszabb a kamerája valószínűleg) kezd el fotózni, annak a tanácsok egy része nem használható. Kiváltkép akkor, ha sok szép és jó telefonba ma már nem lehet kártyát se tenni.

Feltölteni viszont akár a navigáció, tájékozódás, fotózás miatt az átlagnál jóval többet nyomkodott és ezért gyorsabban merülő telefont, akár a célszerszám fényképezőgépet kell. Szóval powerbank.

A fotózáshoz nem értők, amikor telefonnal vagy ne adj isten tablettel fotóznak, sokszor akár azon is meglepődnek, hogy az álló formátumú kép nem mutat túl jól, amikor a rokonoknak, barátoknak akár az okostévé képernyőjén mutatnák meg. Azaz a kép komponálásának pillanatában nem képzelik el azt, hogy hol, mikor, milyen eszközön fogják azt megnézni.

És tőlük kerül fel mennyiségben a legtöbb, az ottlétüket igazoló, de nem szakértő által készített fotó. És bizony a rövidebb utakon nem tudnak ahhoz alkalmazkodni, hogy mit, pontosan mikor lenne jó lefényképezni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.04.08. 02:13:00

Nekem is tetszik mind a poszt, mint pedig a képek minősége.A kollázsok mivel készültek?
(Mivel, hogy kellettek a poszthoz... :D)

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2019.04.08. 05:38:08

@geegee: Koszi szepen! Az Adobe Sparkot szoktam hasznalni kollazs keszitesre.

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2019.04.08. 05:47:33

@Válasszunk: Koszi a kiegeszitest. Sokaknak van ugy dslr-juk vagy milcuk, hogy nem tudjak teljes mertekben hasznalni (manualis modban, ill. nem ismerik a fenyekkel es kompozicioval kapcsolatos alapveteseket), altalaban arrol lehet megismerni oket, hogy hogyan fogjak a gepet, illetve hogy felcsapodik a kisvakujuk :) Mindaddig igy voltam en is ezzel, amig nem kezdtem el tanfolyamokra jarni. Sok fotosoknak szolo workshopra is jarok, meg ott is szoktak lenni olyanok, akiknek gondot okoz a gepuk beallitasa, ill. mondjuk tul lassu zarsebesseggel fotoznak kezbol es bemozdult lesz a kep.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2019.04.08. 17:41:54

@Válasszunk: Nem csak fekete és fehér van. Masszv mennyiségű magyar embernek van tükörreflexes kamerája, mert szeretnek fotózni, volt 100+ ezer forintjuk egy kamerára, vagy akár használtan vették, de fogalmuk sincs hogyan használják ki a funkcióit, nem tudnak komponálni, és nem is olvasnak utána hogy lehetne, nem mennek el fotóiskolába stb. Nekik szól ez a cikk. Egyébként pár tanács a pontokból a mobillal fotózoknak is megfogadható: ne rakd oda az gyereket/asszonyt minden utiképed elé stb.

becsibacsi 2019.04.08. 18:03:30

@nikita: Így van.
Amikor megszületett az unokám (most már 2+ éves), hiába vettem a lányoméknak egy kis jó minőségű bridge kamerát, egyetlen egyszer sem láttam, hogy azzal fotóztak volna. Kizárólag azt a vacak mobilt tolták a gyerek képébe, akinek ettől (extrém rövid gyújtótávolságú objektív) egészen elmebeteg feje volt minden képen. Sok rábeszélés után annyit tudtam mindösssze elérni, hogy legalább kicsit távolabbról fotózzák a mobillal (kisebb a távlati torzulás). Pedig a szülők mindketten magasan képzett, egyetemet végzett emberek...

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2019.04.08. 18:40:11

@becsibacsi: az, hogy a gyerekeid hallgassanak rád kompozíciós kérdésben, az nem az iskolázattságuk kérdése, hanem mennyire érdekli őket maga a fotózás. Valszeg semennyire, ezért nem foglalkoztak a kérdéssel :-) Az én diplomás nővérem is mindig sopánkodott, amikkor látta, h le se nagyíttatom a negatívról a rosszul exponált (bemozdult, homályos, alul-túlexponált képek) képeket a gyerekeiről (akkor még csak analóg gépem volt). Ő csak annyit látott az egész folyamatból, h látszódik a képen a babája, azaz jó lesz az. MIND!

becsibacsi 2019.04.08. 19:53:19

@nikita: Hát ez az! :)
Megjegyzés: 1962 óta fotózom (volt is pár kiállításom, de ez most nem dicsekvés, csak a mondanivalóm megerősítése). Amióta főleg digittel nyomulok (bár van vagy 6 filmes kamerám is még egy hűtőszekrénnyi filmmel - tényleg!), azóta sem fotózom számottevően többet, mint filmre. Max. annyival, hogy kényes szituációkban (fények, stb.) rátámaszkodom az expo gombra ("majd kimazsolázom otthon" felkiáltással), de összességében kb. 150% az expozíciós arány egy filmes utazás és egy digites utazás között.
Életemben sok-sok ezer képet készítettem, de igazán bemutatható (kiállításra vihető) minőségű max. 80-100db van (vagy ha szigorú vagyok, a fele). Válogatni kell, amit a fotózók számottevő része nem képes megtenni. Vagy sajnálja a képeket (így születik mondjuk 2000 kép egy szombat esti buliról...) vagy nem tud választani. Pedig kell!

Kata58 2019.12.29. 12:29:32

Sajnos nekem is csak mobilos képeim vannak, valahol a sok költözésben eltűntek a fotós dolgok, Pedig anno bátyám saját kezével készítette még az előhívásokat is. Az unokáin sem fogják látni könyvben is szerepel egy két fotó ami az ő remek munkáját dicséri.
Én meg meg kell elégedjek a mobillal, sajnos nem tudom minden funkcióját kihasználni, de maga a képalkotás is és a pillanat szépségének megragadása is örömöt szerez nekem, és ez a lényeg.
Köszönöm a cikket, a hozzászólásokat is, végig elolvastam és élveztem..xdd Sok örömteli képalkotást kívánok mindenkinek!

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2019.12.29. 14:22:35

@Kata58: Sok örömet kívánok a fényképezéshez, mobillal is remek képeket lehet készíteni! Örülök, hogy tetszett a cikk.
süti beállítások módosítása