2018.03.17. 21:57

Új randizási fogalmak, amikkel vélhetően már mind találkoztál

Ma randizni valakivel egy kész rémálom, a trend megváltozott, főleg online randiapplikációk segítségével ismerkedünk. A felgyorsult digitális világunkban nem árt, ha tisztában vagy néhány fogalommal, amik mostanába kerültek be a randizási terminológiába. 

Breadcrumbing - A megismerkedésetek után szórványos üzeneteket kapsz tőle. Üzenget időnként neked, hogy fenntartsa az érdeklődését, de a tartalmuk jelentéktelen és csak a minimum energiát teszi bele, hogy a kapcsolatot ápolja veled. Időnként belájkolgatja a postjaidat és a fotóidat a Facebookon, hogy ezzel is lebegtesse az érdeklődését feléd. De igazán csak benchingel téged (lásd lejjebb). A flörtölős üzenetek azonban sohasem realizálódnak igazi randevúban. Azok akik buja üzeneteket küldenek neked valódi elkötelezettség nélkül, az inkább csak dugni akar veled, kizárólag 'fuck-buddy' kapcsolatot akar realizálni. Forrás itt. 

Zombieing - Megismerkedsz valakivel, minden csodálatos, gyakran találkoztok, még nem vagytok kapcsolatban, csak randizgattok. Majd egyszer csak, a másik... eltűnik a picsába. Hetekig semmi kommunikáció. Esetleg kórházba került? Vagy meghalt? Vagy minden elektronikus szerkentyűjét egyszerre ellopták/romlott el, amivel kapcsolatba léphetne veled? Muhaha! Szóval egy idő után tudomásul veszed, hogy mégsem az igazival találkoztál. De sajnos az érzéseid még megmaradtak irányában. Majd egyszer csak hónapokkal később rádüzen (Submarining, lásd lejjebb). És nincs bocsánatkérés, magyarázat adás. Azt tanácsolom neked, hogy bármilyen gyönyörű volt is az illető, küldd el a picsába. Meg fogja veled tenni újra. Forrás itt. 

ke_pernyo_foto_2018-03-17_21_06_17.png

Ghosting - Kapcsolatban voltál valakivel és úgy fejezed be vele, hogy totálisan megszakítasz vele minden kapcsolatot és kommunikációt, de tényleges szakítás nélkül. Azaz eltűnsz a ködben, szellemmé válsz. Azok az emberek, akik a ghosting metódust használják szakításra, komoly kommunikációs és érzelmi intelligencia képességek hiányában vannak. Sok ghostingoló sajnos azt hiszi, hogy ezzel a megoldással jót tesznek a másikkal, mert nem akarják egyenesen megmondani, hogy véget akarnak vetni a kapcsolatnak vagy a barátságnak, azt gondolják, hogy ezzel bántanak meg téged. Ez viszont soha nem működik, a másik fél sokkal jobban a padlóra kerül, mivel úgy érzi, hogy annyira sem tisztelték, hogy elé álljanak és előjöjjenek a farbával. Forrás itt. 

Velem pasi még nem ghostingolt soha, de barátnők már tűntek el a semmibe néhányszor. Ma sem értem, hogy what the fuck happened. Ez egy kibaszott szar érzés, ugyanis abban a csapdában hagyod vergődni a másikat, hogy azon filózzon hetekig/hónapokig/évekig, hogy mi a szart csinált rosszul? Még egy semmi felszines kapcsolatot is normálisan kell lezárni. Tedd meg magadért, ha nem a másikért. 

ad_226212765.jpg

Caspering - A ghosting barátságosabb verziója. Ahelyett, hogy ignorálnál valakit egy idő után, inkább őszinte vagy, arról ahogyan érzel, azaz inkább nem érzel. Kedvesen a másik tudomására juttatod, mielőtt végleg eltűnnél az életükből. Az általános konszenzus az, hogy hogyan "casperolj" valakit azzal, hogy valami kedveset mondasz nekik, mielőtt rámutatnál a kompatibilitásotok hiányára: "Nagyszerű ember vagy, de őszintén, nem hiszem, hogy elég szikra van közöttünk. De nagyon jó volt téged megismerni!" Forrás itt.

Stashing - Na ez egy fogalom, amitől szarnak fogod magad érezni. Minden csodálatos közöttetek, hónapok óta randizgattok. Jól érzed magad vele, a szex is csodálatos. Elmondotok egymásnak mindent és hetente négyszer-ötször is találkoztok. De egyszer csak realizálod, hogy ugyan te már mindenkit bemutattál neki, ismeri a barátaid, akár még a szüleidet is, de te az égvilágon senkivel nem találkoztál az ő köreiből, még egy gimis haverját se mutatta be neked. Az ő szociális köreiből még véletlenül se futottál rajta keresztül össze senkivel. Nem fog a Facebookon rólatok közös fotót posztolni, se beteggelni téged közösen megjárt eventekre. Hallod telefonálni másokkal, de soha nincs megemlítve a neved a beszélgetésekben. A stashing az a jelenség, amikor kapcsolatban van veled valaki, de nem vállal fel nyilvánosan senki előtt. Miért is? Mert annak ellenére, hogy azt mutatja, hogy veled jár, igazából nem szerepelsz az életében.  Forrás itt.

Ez a jelenség főleg házas emberek életében jelenik meg, akik eltitkolják a családi állapotukat az új szerzeményük előtt. Vagy akár meg is mondják, hogy házasok/élettársuk van, ebben az esetben meg ne is várj nyilvánosságot. Ha ez neked így megfelelő, lelked rajta. Ha meg a partnered még csak nem is házas, és így titkol téged, akkor javaslom kérdezz rá, mi a rejtegetésed oka. Ha például azt mondja, hogy a szülei nem fogadják el a házasság előtti szexet,  vagy vallási okai vannak (ez túl hosszú, hogy itt kifejtsem) akkor az lehet egy elfogadható válasz. De ha nincs válasz, akkor abból a kapcsolatból ki kell lépned. Nem érdemled meg, hogy rejtegessenek. Keresned kell valaki mást, aki izgatottan várja, hogy kikürtölje a világnak, hogy veled van. Vagy csak akkor maradj benne, ha te se vállalod fel őt nyilvánosan sehol. De hosszabb távon még így se. 

Benching - Ez az, amikor elkezdesz randizni valakivel, akiről azt gondolod, hogy kedves, de nem vagy megőrülve tőle. Még nem döntötted el, hogy folytasd vele a kapcsolatot, vagy szakíts vele, és tovább lépj mások felé. Ilyenkor történik az, hogy kispadra ülteted a másikat: a kapcsolatotokat egy mentális "talán" állapotba helyezed, és addig másokkal találkozgatsz. Ezt úgy csinálod, hogy már nem találkozol az illetővel, de időnként megeresztesz felé egy üzenetet, azaz folyamatosan lebegteted felé a jelenléted. 

Konkrétan ez a labdajáték sportok terminológiából jön: Kispadra ültetés. Amikor kiültettek, nem vagy játékban, de a csapat tagja vagy. Arra vársz, hogy az edződ mikor hív vissza újra a pályára. 

Ezt akkor teszik meg férfiak és nők, ha B tervnek tekintenek rád. Szeretnének valaki jobbat találni nálad, de nem szakítják meg veled a kapcsolatot, mert akkor viszont jó leszel, ha épp nincs jobb nálad. Talonban tartanak, mert be akarják magukat biztosítani minden oldalról. Nem akarnak veled teljes elkötelezettséget vállalni, mert hátha beesik nálad egy jobb, de ha nem így történne, akkor nehogymár a végén két szék közé essenek. Kispadon ülni akkor szívás, ha te viszont nagyon szereted a másikat, és csatár pozícióban akarsz visszajutni a pályára. Ha így van, azt javaslom, hogy szervezz meg egy találkozót és tisztázd a kérdést a másikkal. Forrás itt. 

96417562.jpg

 Submarining - Ez általában úgy kezdődik, hogy valaki ghostingolt téged. Hónapok óta nem tudsz róla semmit, már túl is tetted magad rajta (vagy nem), majd egyszer csak a semmiből előtűnik, megkeres téged, és úgy tesz, mintha az égvilágon semmi se történt volna. Nem ad magyarázatot a felszívódásáról, hanem úgy viselkedik veled, mintha csak előző este búcsúzott volna el tőled. Kedves és aranyos, hiszen semmi rossz nem történt, ugye? A submariners-ekben (tengeralattjáró kapitányok) nincs semmi szégyen. Nem fog magyarázkodni és bocsánatot kérni. Elhívnak téged újra randizni, vagy megjelennek nálad egy üveg borral a kezükben. Nagyon messze vannak attól, hogy azt írják/mondják: Elnézést, hogy nem válaszoltam az üzenetedre és eltüntem ‘I’m so sorry I didn’t get back to you,’ egy tengeralattjáró kapitány mosolyogva fog egy közös kávézást ajánlani vagy valami egyéb más programot ‘Fancy seeing It this weekend? I know you like scary films.’ Forrás itt.

Na ilyen már velem is történt. Azaz hasonló. Rendes szakítás után tűnt fel az exem a semmiből két hónap no contact után, miután megbeszéltük, hogy barátok leszünk. Ehh tudom, facepalm, de azt gondoltam, hogy jó lesz ez nekünk. És mivel nem akartam tönkretenni az esténket, hogy arról faggatózzam, wtf történt az elmúlt hónapokban, és számon kérjem az eltűnését, én is úgy tettem, mintha minden rendben lenne, és elfogadtam (magyarázat nélkül), hogy az óceán alatt töltötte az elmúlt hónapokat. De persze az már nem volt ugyanaz..

Catfishing - Amikor egy totálisan más személyiséget mutatsz magadról a randioldalakon, mint amilyen a valóságban vagy. Forrás itt. 

Kittenfishing - A catfishing lightosabb verziója, azaz amikor a valóságtól némileg eltérő képet mutatsz magadról online. Olyan fényképet használsz a profiloldaladon, ami teljesen szétphotoshoppolt, vagy 10 évvel korábbi felvétel. Hazudsz a korodról/magasságodról/érdeklődési körödről. Forrás itt. 

A szomorú mindkét jelenségben az, hogy nem veszik észre, hogy ebből semmilyen előnyt nem kovácsolnak maguknak, sőt komolyan visszavágják az esélyeiket, ha valóban keresik a lehetőséget, hogy megismerkedjenek valakivel és párt találjanak maguknak. 

Freeclimbing - Ez akkor történik, amikor match-elsz valakivel online, és utánanézel a neten ki is ő. Kiguglizod a nevét, rákeresel a Facebookon, twitteren, instagramon és a linkedinen. Forrás itt. 

Printing - Ez az, amikor digitális ujjlenyomatot hagysz a freeclimbing kutatásod során a keresett személy oldalán. Például belájkolod egy 2013-ban posztolt instagram vagy Facebook fotóját, azaz jelzed, hogy nagyon mélyre scrolloztál az adatlapján. A Linkedinen nem incognitó módban lépsz be (mert nincs prémium előfizetésed), azaz a tudtára juttatod, hogy az edukációs listáját olvasgattad a múlt éjjel. Forrás itt. 

Te ezek közül melyiknek voltál az elszenvedtető vagy elszenvedő alanya?

Kövess Facebookon és Instagramon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr3813748564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2018.03.18. 11:12:17

a legfontosabb kimaradt:

Retarding

Trisi · www.alphawing.hu 2018.03.18. 11:33:27

Ezt ugye csak véletlenül írtad így? "kombatibilitásotok"... jobb lenne P-vel, mert úgy értelme van.

Amúgy aki angolul írja le hogy valaki faképnél hagyja... hát attól nem sok jót remélnék. Ő lesz az aki szerint a Tinder az egy valódi párkereső oldal és talán azt is elhiszi hogy ha egy "like"-ot kap a facebookos oldalán egy macskás képre akkor az az érdeklődés jele a másik féltől. Jesszusom :) 12 évesen még talán elmegy az ilyen gondolkodás, de felette felejtős, elég erősen.

Duplaxiii 2018.03.18. 11:41:57

Miért is csodálkozunk, hogy egy komplett generáció képtelen a párkapcsolatra, hogy agyhalott, sérült nők tucatjai indítanak blogokat, mert egyedül öregszenek meg?
Elképzelem, ahogy egy újpesti srác ilyen stílusban próbálkozik egy palitai lánynál.
Beteg, marketingesek által agymosott "fogyassz!" generáció, a párkapcsolat is egy webáruház számukra...

Duplaxiii 2018.03.18. 11:43:40

Ja!
Kimarad az "appokoból" a lényeg:
Menntibe kerül és mennyi ideig szükséges.
Mert aki így ismerkedik, annak a másik fél egy szolgáltatás, aminek ára van.
Hogy maradt fenn a világ appok nélkül?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.18. 11:56:29

@Trisi: hát van olyan kapcsolat, ahol az angol a közös nyelv, az nyilván angolul írogat. Nekem most az elmúlt 1 évben két ismerősöm is Tinderen keresztül ismerte meg a párját és házasodtak össze. Inkább értékeld úgy, hogy akad tű a szénakazalban a Tinderen is. A javítást köszi!

Libidó 2018.03.18. 12:13:12

Nikitaval hol lehet megismerkedni?

Libidó 2018.03.18. 12:16:22

@Libidó: csinaltam egy kis freeclimbing-ot es mar nem aktualis.

Shish Yakoo 2018.03.18. 12:16:33

‘I’m so sorry I didn’t get back to you,’ erre a zadeqvát válasz: წადით, შენ რა ვირთხე!, esetleg 你不再感興趣

anyahajókabinajtóhajtogató 2018.03.18. 12:21:09

Beteg, én marha meg megfogtam az edzőtársam nővérét, elvittem moziba, összejöttünk lett 3 gyerekünk és 24 éve együtt vagyunk. Hát ilyent...

Punxsutawney Mormota 2018.03.18. 12:23:08

Nem facepalm, hanem vascső a sok angol katyvaszért, még akkor is, ha "hát van olyan kapcsolat, ahol az angol a közös nyelv, az nyilván angolul írogat." Egy haveromnak ír felesége van, soha nem angolul szokta elmesélni a feleségével való párbeszédeket, pedig meglehetősen jól beszélem a nyelvet.
Másrészt, az itt felsoroltak közül néhányra van remek magyar kifejezés. A benching helyett a "felhőztetés" egy kiváló szó.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.18. 12:27:20

@Punxsutawney Mormota: en inkabb nem magyarositanam ezeket a kifejezeseket.

Sorrybori77 2018.03.18. 12:33:37

Ezek az emberek tényleg köztünk járnak? Egyetemet végeznek, komoly munkahelyeket töltenek be, családot alapítanak és szaporodnak?

A jelenségeket végig olvasva egy igen komoly antiszoc/pszichopata/ narcisztikus/szociopata/borderline betegséggel küszködő generáció rajzolódik ki, ők lennének a milleniálisok, avagy az Y generáció? Hogy a francba sikerült ezt így kitermelni?

Sorrybori77 2018.03.18. 12:35:13

..én inkább nevezném őket "generation sick"-nek

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.18. 12:37:20

@Sorrybori77: ezek mindig megvoltak. 20 eve is talalkoztam az osszessel. Nyilvan nem az utolso kettovel.

Punxsutawney Mormota 2018.03.18. 12:42:21

@nikita: Jah, értem. Angolszász sznobizmus.

TGabi 2018.03.18. 12:47:24

@Köldök_szösz:

Azaz! Ld: meglévő csajával tengerpartos fotójuk mellett is magát "egyedülállóként" aposztrofáló, szociopata, felelősségvonás esetén köpni-nyelni se tudó, arrogáns seggfej... :S

Köldök_szösz 2018.03.18. 12:50:36

@Sorrybori77: sajnos igen és többen mint hinnéd

Én még mindig reménykedem hogy Trump meg Kim széjjelatomozzák ezt a fos világot

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2018.03.18. 13:39:09

A Caspering a normális szakítás, nem?
Stashing, mikor nem vállal fel nyilvánosan, hát lehet hogy ronda és/vagy kövér vagy.

Fenehorizont 667 2018.03.18. 13:50:09

"Ma sem értem, hogy what the fuck happened. Ez egy kibaszott szar érzés..."

Asszem, ez a mondat egy tökéletes indok arra, hogy a posztíróval egymás után megcsinálja valaki a felsoroltakat.

Sadist 2018.03.18. 13:50:40

"Velem pasi még nem ghostingolt soha, de barátnők már tűntek el a semmibe néhányszor."

Mert a ghosting kifejezetten női műfaj. Ahogy az itt felsorolt viselkedésminták nagy része. Ahhoz, hogy egy pasas bármelyiket megtehesse, a top 5%-ban kell lennie és jellemzően az ilyen jóképű szélhámosok meg is teszik, aztán a nők ezek alapján általánosítanak minden férfire.

Sadist 2018.03.18. 13:54:42

@nikita: Képzeld, olyan is történt, hogy egy pasas fején átrepült egy gránátrepesz és túlélte!

Másik 98 ismerősödnek meg nagyon nem jött be a Tinder, de annak a két férjhez mentnek is nagy eséllyel csak pár évig fog tartani a házassága.

Sadist 2018.03.18. 13:56:15

@Libidó: :D

@nikita: "Tallonba tartanak"

TalonBAN tartanak

Exploiter 2018.03.18. 14:00:39

Huhh ez hard, mint a coffin nail, ilyet még never olvastam, hát good luck az élethez, pedig általában megértő szoktam lenni a next generationnel.
De ez most broke my hearth.

GhostNation 2018.03.18. 14:30:00

Én inkább megkímélem magam az ilyen élményektől. Sohasem randizom. :)
A felhőztetésről meg a ghostingról már hallottam,
a többi nekem is új.

Burgermeister 2018.03.18. 14:56:21

Jellemzoen a nok csinaljak ezt. Most is van ketto a latokepben (illetve volt)
A szexnel meg az van h olyan gyenge a holgyike h a ferfiaknak
Kinos magyarazkodni, felesleges, jon a kovetkezo.

2018.03.18. 15:45:28

@Köldök_szösz: A "poszt kommentje" a tiéd, ez vitathatatlan. :)
@Fenehorizont 667: +1 Ez a kevert, "hunglish" duma gondolom a lazaság benyomását akarná kelteni, de valójában erőltetett és izzadtságszagú. Ez a szöveg már a mai 20 éveseknél is gáz - legalábbis úgy veszem észre.
@Exploiter: :D Ez se rossz.

Tipikus átlag netes agymenés a bejegyzés, szerencsére abból a kategóriából, ahol a hozzászólások viszont nagyon jók.
Az mondjuk (elszomorító) tény, hogy egyre több ember éli így az életét.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.18. 15:56:12

@Sadist: a két ismerősöm lányokat vettek el, nem férfiakat :-) Az a helyzet, hogy nem ismerek statisztikai adatokat a Tinderről, így erről nem tudok nyilatkozni.

nj 2018.03.18. 16:16:35

"Tengerallattjáró" nevű közlekedési eszköz nincs, csak "tengeralattjáró".

"Nem fog a Facebookon rólatok közös fotót posztolni, se beteggelni téged közösen megjárt eventekre."

Ez nálam speciel jó pont! :-)

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2018.03.18. 16:27:32

Szörnyű iromány.
Régen - úgy rémlik - volt különbség a haverokkal fejenként egy méter kisfröccs vagy egy üveg whiskey elfogyasztása után folytatott beszélgetések és a nagy(obb) nyilvánosságnak szánt, írott szövegek stílusa között. Ez már megszűnt vagy csak a posztoló rettentő igénytelen? :-o

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.18. 16:41:44

@nj: nálam is mondjuk :-) bár ez is egyébként FB beállítás kérdése. A javítást köszi.

szdan 2018.03.18. 16:57:03

Szóval így működik ez instagram-generációs nyikhaj divatbuziéknál - kattintanak valami agymosott "médiasztár leszek" nőcit tinderen azt irány az oltár. Hát hogy oltári nagy bukta lesz, az garantált!
Az ilyen agyament fogalmakat meg se magyarul se angolul se semmilyen nyelven jobb nem ismerni, aki még szellemi egészségére ad valamit.

gigabursch 2018.03.18. 17:07:00

Te lenni születni madzsar?

"Ez általában úgy kezdődik, hogy valaki ghostingolt téged."

1.) Tanulj már meg magyarul ragozni!
2.) Tanulj meg magyar szavakat használni!

Szóval:
Mindaz az indulatos, felmenőidet bőséges káromkodásokkal tömjénező gondolat, ami ennek a hányásnak az olvasása során felmerült bennem, mindazzal az fizikai ütlegeléssel együtt, amit szívesen megtettem volna az olvasók érdekében ellened, az nem csekély.

fda 2018.03.18. 17:45:08

A címhez:
ha valaki már mind találkozott ezekkel a fos amerikai megalaza, magyar nyelvben nem használatos kifejezésekkel, akkor miért kellene hülye cikkeket olvasnia róla?

Bicspesz Elek 2018.03.18. 19:03:59

Hasznos. Nem csak parkapcsolatokban vannak hasonlo dolgok.

antika890 2018.03.18. 19:39:21

Az ezekre a bonyolult élethelyzetekre kitalált rövid angol kifejezések nagyszerűen mutatják ennek a generációnak az elbaszottságát. Mindent azonnal akarnak, és mindent azonnal el is dobnak. Az érzések és érzelmek úgy mennek át rajtuk, mint muraközi lovon a híg fosás. Feldolgozni és megérteni a miérteket már csak ezek a rövidítések segítenek nekik. Iszonyatos degenerált banda!

nj 2018.03.18. 20:16:59

Egyébként, hadd kérdezzem már meg, hogy pontosan mi volt ennek a bejegyzésnek a célja?
Attól, hogy az illető tudja, hogy ő most mondjuk "ghosting" áldozata lett, változik valami? Jobb lesz neki ettől? El tudja kerülni a jövőben? Elég megnyugtató lesz számára, hogy van erre egy angol kifejezés?

DocBulywood 2018.03.18. 20:17:33

@enpera:

Jó a honlapod! Árok Party-ra szoktál jönni?

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2018.03.18. 20:27:34

A poszt tetszett, de a felsorolásból kimaradt a bukkake.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.18. 22:06:43

@nj: edukacio. Ha beszelgetsz valakivel, aki emliti a felsoroltak kozul barmelyik fogalmat, akkor mar nem kell rakerdezni, h az mit jelent.

fasznyak 2018.03.18. 22:07:05

@nj: a helyes valasz: a posztolo hevenyeszett blogpostba ontott frusztracioja a csokkeno szexpiaci erteke miatt.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.18. 22:07:18

@Márai Coelhó: legalabb 5 fogalom kimaradt. Majd egy kovetkezo posztban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.03.18. 23:39:39

@DocBulywood: hali, persze, minden évben ott vagyok a gépemmel :)

Sadist 2018.03.19. 00:23:18

@nikita: "a két ismerősöm lányokat vettek el, nem férfiakat :-)"

Gondolom a két ismerősöd nem az Átlag Józsik táborát gyarapítja, jóképű alfa hímként meg IRL is ugyanúgy bármikor leakaszthattak volna egy feleséget.

"Az a helyzet, hogy nem ismerek statisztikai adatokat a Tinderről, így erről nem tudok nyilatkozni."

Parancsolj:
makronom.mandiner.hu/cikk/20171011_makronom_a_tinder_tarsadalmat_afrikaban_kell_keresnunk_ismerkedesi_tanacsok_ferfiaknak

Void Bunkoid 2018.03.19. 08:37:56

Ezek egyáltalán nem új dolgok, csak amióta van tinder meg közösségi média, azóta itthonról is meg lehet ismerkedni az angolszász kifejezésekkel. Meg Nyikita fel akar vágni azzal, hogy tud angolul és ilyen nyelvű botcsinálta szociológus-blogokat fordít.

Csak hogy rávilágítsak: a "breadcrumbing/benching/zombieing/submarining/stashing" gyakorlatilag egyetlen fogalmat takar, ez a "hülyítés", amikor a kedves áldozat az egyetlen a világon, aki úgy tudja, hogy ő a párja barátja/barátnője, mindenki más úgy tudja, hogy nem.

ilyen már a középkorban is létezett.

A "ghosting" az az, amikor az illető lelép nyomtalanul, nem szakít, csak eltűnik.

Ilyen is volt már évezredek óta.

A "caspering" az nem caspering. Az egy teljesen normális, korrekt szakítás. Szia, szeretlek, de máááá nemúúúgy, inkább engedjük el. Ebben sincs semmi új.

A "freeclimbing" meg "printing" talán az a kettő, valóban huszonegyedik századi valami, de még EZ sem, mert - most fogsz nagyot nézni, kedves Nikita - a tinder és egyebek előtt az emberek nagyon fura módon a közvetlen környezetükből választottak párt. De ne ötvenkilométeres körre gondolj, hanem valós ismeretségi körre, csak éppen kicsit távolabbi az illető. Nos, OTT is voltak ilyenek, amikor körbekérdezősködött a leendő lovag hogy na ki is ez, mi is ez, mitszeret, miakedvence, satöbbi, hogy utána - ez a "printing" - hogy hogy nem, PONT a kiszemelt kedvenc borával érkezzen randira, vagy PONT olyan ruhát vegyen fel, ami bejön az illetőnek.

Szal nem új ez, csak neked, mert még fiatalka vagy, meg már el sem tudod képzelni, hogy hogyan is lehet ismerkedni internet nélkül.

Haloperidol 2018.03.19. 08:47:43

Én is netes felületen találkoztam a feleségemmel, de a tinder-szerű alkalmazások (amik régebben is voltak), amikor kizárólag egy kép alapján kb 2-3 másodperc alatt döntesz, hogy valaki bejön-e vagy nem, számomra hihetetlenül felületesnek tűnnek.

Konkrétan a feleségemmel úgy ismerkedtünk meg, hogy az egyik társkeresőnek az ajánlójában hetek óta mindig feltűntem neki, de nem tetszett neki a profilképem (tinderen ez azonnal balrahúzás, ergo soha az életben nem látod többé, ha jól tudom más elmondásokból).
Hetek után kivácsiságból rákattintott a képemre, és a bemutatkozásom annyira megtetszett neki, hogy írt nekem. Ez 8 éve volt, 7 éve házasodtunk össze. Tinderen nem jött volna össze...

Void Bunkoid 2018.03.19. 09:39:16

Ja, van egy másik kedvencem, ez mondjuk nem is konkrétan tinderen, bármilyen internetes társkeresőn található, és általában nőből van, ez a "vacsorakurva", aki mindig randizik valakivel EGYET, jellemzően valami étteremben és persze az úriember fizet, a vacsi végével közli, hogy jaj, jól érezte magát de háááát sajnos nem az igazi a dolog - és másnap este már egy másikkal ül ugyanott (vagy a szomszédban), szintén a férfi kontójára, és ezt így jó hosszú ideig, így ügyesen minimalizálva a havi kajakiadását :)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.19. 11:19:17

@Sadist: ez így van, egyik sem átlagember :-) a cikket később elolvasom, köszi.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.19. 11:24:29

@Void Bunkoid: szerintem valamit te benéztél. Sem a posztban sem a kommentekben nem állítottam, hogy a definiált jelenségek újak, a kommentekbenis írtam, hogy ezek mind megvoltak 20 éve is. A megnevezések (félkövérrel szedett angol kifejezések) újak.

Void Bunkoid 2018.03.19. 11:55:20

@nikita: de akkor ezek miért "új fogalmak"? :) max új szleng kifejezések.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2018.03.19. 13:24:10

@Void Bunkoid: a fogalom és a kifejezés számodra két teljesen eltérő jelentést takar? Aha, ok. Jó rendben, akkor maradjunk annyiban, hogy a nemzetközi sajtó és én is úgy tudjuk, hogy ezek a kifejezések újak, te meg már 20 éve is ismerted őket.

Void Bunkoid 2018.03.19. 14:21:40

@nikita: a "fogalom" és a "kifejezés" két különálló dolog. A fogalom, latinul "koncepció", különféle dolgok/események/történések kapcsolata, a kifejezés meg az, ahogyan ezt te az agyadban megjeleníted.

Arra próbáltam rávilágítani, mint a többiek - attól, hogy rátaláltál már eze éve létező fogalmak mai menő angol kifejezésmódjaira, attól még a dolgok, amikről írtál nem újak, sőt, még csak nem is meglepőek senkinek, hiszen tök régóta alkalmazza már a világ rosszabbik fele őket.

De mondtam, nincs semmi baj, újszülöttnek minden dolog új, csak ugye a blogszférában már kicsit túlkínálat van, és persze, hogy csalódást okoz, amikor az ember valami új ismeretre akar szert tenni, aztán aaaaaaapicsába, hát ezt mán a múlt héten is olvastam két másik "újságírótól", csak talán egy kicsit összeszedettebben.

Semmi baj az ismeretterjesztői/újságírói (merthogy a blogolás is valamilyen szinten az) ambíciókkal, de kérem, igényesen, vagy legalább arra törekedve.

Ma már sajnos nemhogy bloggerek, a _hivatalos_ internetes médiumok újságírói is néha nemhogy tájékozottságból, de helyesírásból is kurva nagy egyest kapnának. A 19. század végi-20.század eleji tudósítóink-újságíróink még olyan írói kvalitásokkal rendelkeztek, hogy némelyikük művei kötelező olvasmányok ma iskolában (lásd pl. Mikszáth Kálmán).

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.03.19. 15:13:57

@Void Bunkoid: Szerintem meg ez jó rendszerező összefoglalás volt "brand new tag"-ekkel... ;-)

Palazeti 2018.03.19. 16:05:55

@Void Bunkoid: ha jól tudom elmúlt 40, szóval nem annyira fiatalka...

Void Bunkoid 2018.03.20. 00:48:04

@zalap: ugyan biztos törölni fogja ezt, de így érthetőbb - nem gúnyolódásból mondom, hanem tényként, hogy az idegen nyelveket beszélő 40 fölöttiek zömükben igen büszkék szoktak lenni erre a skillre, lévén nem valami sok beszél közülük idegen nyelven. Nekik még nagyrészt oroszt tanítottak, és persze legtöbbjük dafke nem tanulta meg, amióta meg már nem is szerepel az orosz nyelv napi jelleggel semmiféle médiában, az is elkopott.

Az egyik legtipikusabb példa az ilyen tudományra büszkeséggel - mondjuk ő tényleg tud, nemcsak büszke egy gyenge középfokra, de Galla Miklós, aki a teljes 80-as években, meg a 90-esek első felében gyakorlatilag karriert épített abból, hogy ő volt Magyarországon az Ember, Aki Tud Angolul.
süti beállítások módosítása