2016.09.12. 18:53

Az amerikai álom egy 22 éves alabamai lány kezében

FlagUSA.jpegSzázötvenötödik vendégem az amerikai Madelyn (22) Auburnból, Alabamaból, az Egyesült Államokból. Két referenciája volt összesen, de nagyon önző indokból mondtam neki azonnal igent: professzionális portré és esküvőfotós. Nekem pedig új profi fotókra volt szükségem. Egyébként mindkét oldalon voltak refijei, mert ő maga is már kétszer hosztolt, így sok tartanivalóm nem volt attól, hogy rossz vendég lesz.  

Madelyn egy igazi self made business woman, legalábbis eléggé biztos vagyok benne, hogy nagyon sikeres nő lesz belőle. Hét kisebb testvére van, és a gyerekkorára úgy emlékszik vissza, hogy borzasztó volt. Imádja a családját, és a testvéreit, de eléggé megterhelt volt egy 10 fős családban felnőni. A tizenéveit amíg a barátnői azzal töltötték, hogy buliztak és élték a normális tinédzserek életét, ő napi szinten a kisebb testvéreire vigyázott és a házimunkában segédkezett. 

15 évesen kezdett el fotózni, csak úgy mint én. Ő viszont nem járt semmilyen fotográfus képzésre, hanem magától tanult. Elkezdte a barátnőit fotózni, majd egyre többen kérték meg portréképekre, és egy idő után elkezdett pénzt kérni érte. 18 éves korától már esküvőket is fotózott. Első alkalommal még aszisztenskedett egy fotós mellett egy esküvőn, majd az első megbízást még szinte ingyen, baráti szivességből vállalta el, de a másodikat már pénzért. Fele annyit kért, mint bármelyik profi fotós, és később annyi munkája lett, hogy a hivatalos árat is elkérhette. Ebből a pénzből beruházott egy profi Canon EOS 1D-s alapgépbe és optikákba, de a felszerelésének a költsége a következő 2-3 munka árából vissza is jött. 

Alabama kisvárosai konzervatív keresztény republikánus települések, ahol a fiatalok a korahuszonéveik elején szűzen mennek férjhez, és az esküvő tradíciója rettentően fontos a családoknak. Elképesztő mennyiségű pénzt is költenek el rá. Egy átlagos 100 fős esküvő költségvetése 50-70 ezer dollár minimum, de a középosztály ennél jóval többet költ el. Az átlagdíj is többszöröse a magyarországi esküvőknek. Madelynnek két csomagja van, amiért 2 vagy 4000 dollárt szokott kapni díjazásul, aszerint, hogy hány órát kell fotóznia. A kisebb csomagért 4 órát dolgozik, a nagyobb csomagért a dupláját. A portréfotózásért már lényegesen kevesebbet kér. Itt vannak a portréfotói, amik nagy részét imádok. 

Madelyn tavasszal alapdiplomát szerzett egy főiskola pénzügyi képzésén, és ősztől Portlandban fog dolgozni a PWC-nél, ami a világ egyik legnagyobb adótanácsadó cége. Ők pedig a kezdők közül is csak a legjobbakat veszik fel. Szeretné ott is beindítani az esküvői fotózási business-ét, hiszen keresetkiegészítésként többet jövedelmezne, mint az éves fizetése, de szerinte nem lesz annyi munkája, mint otthon volt. Egyrészt otthon kialakított az évek alatt egy erős kapcsolati hálót, és már egymásnak ajánlották őt a házasulandó párok. Másrészt Portlandben szerinte kevesebb esküvő van, mint a szülővárosában. A vendégem nagyon várja a majdani portlandi életét, egészen más környezet, mint a déli Alabama volt. Szeretne a déli akcentusától is megszabadulni, ami egyébként érthetően erősen érezhető. Portlandban saját lakást fog bérelni egyedül és couchsurfereket akar fogadni. Lakótársakra a családi nagy zaj után nem vágyik. 

20160829_182950.jpg

Madelyn személyiségéhez nagyon könnyű alkalmazkodni, pontosabban ő simul bele bárkibe nagyon könnyen. Tipikusan az az ember, akivel mindenki kijön, hiszen rendkívül rugalmas mindenben, és mindenkihez, nem problémázik semmin és senkin, és nem megy bele konfliktusokba. És nem is okoz konfliktusokat. Bármilyen témát hoztam fel, mosolyogva, nevetgélve könnyedén kapcsolódott be, és a véleményét mindig semlegesen fejtette ki, nem volt semmiben radikális nézete, azaz szinte még egy nótorius kötözködő sem találna fogást rajta. 

Az elmúlt évben félretett egy csomó pénzt, és ebből utazik most Európában 2 hónapra. Az amerikai fiataloknál ezt euro tripnek hívják, az egyetem elvégzése után és még a munka megkezdése előtt idejönnek lelazulni, világot látni. Ő ezt nem a szülők pénzén teszi, mint a többség, hanem saját megtakarításból. Az apja ellenezte is ezt az utat, azt javasolták neki, hogy inkább tegye félre ezt az összeget, de Madelyn okosan döntött és inkább a világnézést választotta. Félretenni később is tud, viszont a jövőben már nem biztos, hogy lesz szabad 2 hónapja. A főiskolai tandíja neki nem volt, mert ösztöndíjjal végezte el a képzését. 

Apropó, szülők! A szülei konzervatív republikánusok, mégsem akarnak Trumpra szavazni, Clintonra meg elvből nem fognak. Madelyn Hillaryra szavaz, de nagyon sajnálja, hogy Bernie Sandersnek nem sikerült. Egyébként ezzel az utóbbi összes amerikai vendégem így érez. 

Madelyn koradélután érkezett, és azonnal elmentünk a margitszigeti uszodába napozni. Tespedtünk és a fotózásról dumáltunk. Másnap Madelyn egyedül nézte meg a várost, és mi délután találkoztunk szintén a Margitszigeten, ahova elmentünk fotózni. Én kértem meg rá, hogy csináljon rólam profi fotókat még az előzetes levelezésünkben, mert 2012 óta nem készült rólam hasonló sorozat. Azért ráadásul fizetnem kellett. Vittem pár ruhát, amit ott átvettem, és gyorsan kattingatva készített rólam valami döbbenetes mennyiségű portréképet. Utána kiültünk elviteles kávéval a kezünkben az Eiffel térre a fűbe, ez az egyik kedvenc praktikus helyem (közel van hozzám).

Beszélgettünk a jövőjéről, és az én múltamról. Madelynben a korai önmagamat látom. Én is korán eljöttem otthonról, bár nekem nem kellett kisebb tesókra vigyázni, én is 15 éves koromtól kezdtem el fotózni, és 18 éves koromtól már pénzt kerestem vele. Nem ilyen elképesztő összegeket, mint ő, de elégedett voltam és fantasztikus munkáim voltak. És 26 évesen hagytam abba a hivatásos fotózást, kiváncsi vagyok ő mikor fogja. Én tanultam a fotózást, ő csak önmagától, és az internetről. Nekem anno iskolák és a könyvtár volt erre. Mindkettőnknek gazdasági végzettsége van, és ő is úgy érzi már a kezdetektől, hogy valami mást is akar csinálni a fotózás mellett, nekem is megvolt a konferenciaszervezés 21 éves koromtól kezdve. 

Miután hazaértünk, már csak pakolni volt ideje, mert becsekkolt egy blabla carba, ami Bécsbe ment. Nem volt már időnk áttölteni a képeket a gépemre, így azt beszéltük meg, hogy október végén, ha hazaér, akkor elküldi őket. Ma egyébként ebből megkaptam 10 képet, amiket sikerült a telefonjával megszerkesztenie, és amiből hetet fel is töltöttem a blog FB oldalára is. Nagyon jók lettek! Portland rajta van a must see amerikai listámon, biztosan találkozni fogok még vele. 

Madelyn is blogot ir az útjáról, íme a budapesti posztja. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr6211700103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsocek 2016.09.12. 22:22:14

Canon D3 gép nincs. Nikon D3 gép az inkább.Refi, az referencia, infantilisan gügyögve? Hosztol, az magyarul vendégül lát. Biztos remek fotós a lány, de amit a budapesti blogján látni, az részben tipikus turistafotó, részben szelfi.Amit Rólad csinált, szerintem (minden, amit írok, aláhúzottan csak az én szubjektív véleményem) tucatképek.A mennyiség - még, ha döbbenetesen sok is - azért még nem minőség.De azért érdekes volt olvasni-

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.09.12. 22:32:27

Nagyon örülök minden fotós sikerének és ügyességének és semmit sem irigylek tőlük. De, a fentiekhez nem árt tudni a következőket:
- USA-ban egy átlagos portréfotózás legalább 1000 dollárba kerül. S ezt ki is fizeti minden család gond nélkül 1-2 évente erre a célra, mert ott kb. 3-4-szer több fizetést kapnak ugyanannyi munkáért, mint nálunk. Tehát portréfotósként jól meg lehet élni arrafelé, mint ahogy sokan meg is teszik ezt.
- Egy átlagos esküvő fotózása 2000 dolláról indul. Ez kb. 3-4 óra fotózást jelent.
- A posztban említett hölgy stílusa az arrafelé szokásos, átlagos "amerikai", elég unalmas, egysíkú stílus: teljesen kivilágított, azaz árnyékmentes fénybeállítás, hangsúlyos ellenfénnyel – ami amúgy az egész angolszász vidék fotósai körében divatos. Semmi kreativitás, semmi térhatás, semmi játék a fénnyel, csak a modell mimikája/viselkedése ad valamit a képhez. Ráadásul ez a világítás kövérít! Szóval a portréfotózás ennél sokkal többről szól. Tudni kell/kéne bánni a fénnyel-árnyékkal is, nem csak "pofán világítani" a modellt ész nélkül. Mint ahogyan egy rendes európai/magyar fotós tud is bánni.

Ha a blogolónak van kedve, szívesen megmutatom a stúdióban is, mire gondolok (nem tudom, milyen fotósiskolát végzett, mit tanult és mit tud): készítek róla pár portréfotót, amolyan rendes európai stílusban. Teljesen ingyen, csak egy feltételem van: posztolja azokat. ;)

Muzsikok közt 2016.09.12. 22:42:15

Azt mond mennyit keresett az elmúlt 2 adóévben. Az semmit se mond mennyit keres megbízásonként, ha van neki 5 évente egy.

Az USAban évi úgy 10 millió ft(35.000 dollár) az átlagkereset, ahhoz képest hogy keres?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.09.12. 22:44:50

Ja, és még anyit hozzátennék az előzőkhöz: ugyan, lehet büszke bárki arra, hogy egy szakmát tanár és iskola nélkül "tanult meg", de ezt a helyében nem hirdetném. A fényképezés is egy szakma (sokkal komolyabb, mint azt sokan az automata módban fotózó fényképezőgéppel a kezükben gondolják) és ha valaki szakképesítés nélkül végzi, ugyanolyan komolytalan (és törvénytelen) lehet a tevékenysége, mint egy orvosként dolgozónak, akinek nincs meg a diplomája.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.12. 22:52:35

@zsocek: a gépvázat javítottam, a referencia, meg refi, ha nekem úgy esik jól, a hosztol pedig hosztol, de ha gondolod az elmúlt 4 és fél év posztjain végigmehetsz és mindenhova bekommentelheted, h az nem úgy van. Igen a blogján a mobiljával készült fotókat láthatod, és nem hiszem, h vadul művészkednie kéne az iphone-val, nem az a célja. Jaja, valóban nem tette tele effektekkel a portréfotókat, h ne legyenek tucatképek. Hálistennek. Én, a fotós alanya, akinek a képek készültek, tökéletesen meg vagyok vele elégedve.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.12. 23:02:48

@bestpixel: portréfotózás: 1000 dollár még mindig 280 ezer forint, náluk egy portréfotózás 40 ezer Forint, ami gyors matekkal kiszámolva hétszer akkora összeg. Az átlagfizetés viszont nincs hétszer akkora, mint nálunk.

Leirtad, h mennyibe kerül egy átlagos esküvői fotózás, nem értem, sztem ő is ugyanekkora összeget kér, konkrétan mit akartál korrigálni ezzel a kommenteddel?

Én továbbra is örülök neki, hogy a fotókat nekem készítette, így elég, ha nekem tetszik.

Az égvilágon nem világítottunk semmit, ez a délután 5 órai fény, külső derítés és photoshop nélkül. A mobiljával szerkesztgette a képeket. Otthon majd a gépén megcsinálja rendesen.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.12. 23:07:57

@bestpixel: azert studióban sokkal könnyebb portrezni, mint kinn a szigeten, vagyis még ezt sem mondanám. a studiófotózást nem hasonlítanám össze a kinti természetes fényeknél készült fotókkal.

De egyébként benne vagyok a felajánlásodban! :-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.12. 23:09:47

@Muzsikok közt: idén kb 25 esküvője volt, mielőtt eljött otthonról, és 10 % adót kell fizetnie a jövedelme után. Nem tudom, h mennyi volt ebből a 2000-res és 4000-res megrendelés.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.12. 23:13:15

@bestpixel: LOL, orvosi praktizálás engedélyköteles, a fotózás nem az. Törvénytelen lenne? Jujj. Melyik paragrafus tiltja konkrétan? Velem ez még nem jött szembe. A magyar vagy az EU jog tiltja? Szolok neki :-)

Muzsikok közt 2016.09.12. 23:20:08

@nikita: De gondolom egyéni vállalkozó, tehát a jövedelem nem egyenlő a fizetésével. Vagy a fotós cucc amerikában ingyenes?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.12. 23:54:14

@Muzsikok közt: aszem elvesztettem a fonalat, nem tudom konkrétan mire gondolsz. Van egy fotós vállalkozása, amit megirtam a posztban, hogy mennyit kap megbízásonként, abból vonjál le kb 10 %-nyi adót. Ez a fotós cucc ingyenes kérédst nem értem. És emellett ősztől lesz éves fizetése a PWC-nél, de ott könyvelni fog.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.09.13. 00:21:24

@nikita: Semmit nem akartam korrigálni, csak leírtam az árakat, hogy mindenki értse, ez nem egy nagy dolog arrafelé.

A külső helyszíni fotózás ugyanolyan (könnyű vagy nehéz?), mint a műteremben, csak ott a Nap a főfény (ahogy a főfény a műteremben a Napot helyettesíti), tehát az a meghatározó fény a képen és ahhoz igazítjuk a többi világítást: a derítést, az esetleges kiegészítő fényeket. A fotózás a fényről szól (fényképezés: a fény leképezése – ezt tanítjuk), mindegy, hogy mi a fényforrás. A fényt kell kezelni tudni.

A mai magyar (és uniós) törvények szerint fotózásról, vagy bármilyen más tevékenységről az adhat számlát, azaz az végezheti, aki az adott tevékenységről megfelelő képzéssel, végzettséggel rendelkezik és ezt bizonyítvánnyal is igazolni tudja. Ez minimum OKJ-s képzés, de nyilván, aki komolyan veszi, az ezzel nem elégszik meg.

Szólj, hogy mikor jönnél a fotózásra, szívesen látunk!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.09.13. 00:27:54

@nikita: Ja, és a mobil eszközökkel való képrögzítést ne említsük már a fényképezőgéppel való fotózással egy lapon! Ha már említed, hogy te is végeztél valami fotós iskolát, legalább a kollégákat becsüld meg ezzel!
Ugye, ha egy Trabanttal végigmész a Hungaroringen, az még nem Forma 1 kategória.

Norx 2016.09.13. 01:04:14

Üüüristen. Már ide is habzószájazni járnak a népek? De jó, engem csak érdekelt egy jó kis CS történet, tekintve hogy nemrég én is beléptem a közösségbe, és a fotózás is érdekel mint hobbi. Amit levontam tanulságul:
-Nikitát én is hosztolnám, sõt, akár vendégül is látnám, na meg a kanapéján sem lennék rest szörfözni.
-nem csak hosztolnám, de ha lõném, posztolnám (mármint fényképezõvel)
-a fotókról meg annyit, hogy a bájos alapanyagból többet is ki lehett volna hozni, bár így is tetszetõs, de megvárom a Bestpixel felajánlásából születendõ fotókat, az még milyen jó lesz majd!

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.13. 08:30:23

@bestpixel: tovabbra is jeleznem h a mutermi fotozas korulmenyeit teljesen felesleges osszehasonlitani egy kulteri portrefotozassal.

nagy tevedesben vagy, fotozasi tevekenyseget barki vegezhet, nem engedelykoteles, ami iskolai vegzettseghez kotott, eleg ha ceget alapit hozza es felveszi a fotozasi tevekenyseget. Tehat ha Madelyne magyar lenne, akkor is ugyanugy fotozhatna eskuvoket otthon is, csak itt 150 ezret kapna eskuvonkent.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.13. 08:30:57

@bestpixel: tovabbra is jeleznem h a mutermi fotozas korulmenyeit teljesen felesleges osszehasonlitani egy kulteri portrefotozassal.

nagy tevedesben vagy, fotozasi tevekenyseget barki vegezhet, nem engedelykoteles, ami iskolai vegzettseghez kotott, eleg ha ceget alapit hozza es felveszi a fotozasi tevekenyseget. Tehat ha Madelyne magyar lenne, akkor is ugyanugy fotozhatna eskuvoket otthon is, csak itt 150 ezret kapna eskuvonkent.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.13. 08:32:33

@bestpixel: mi van??? Fogalmam sincs mirol beszelsz

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.13. 08:33:50

@Norx: igen, altalaban ide habzo szajjal jarnak kommentelni, tok mindegy mirol irok.

Koszi a kommentedet ;)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.13. 10:20:35

@nikita: Márpedig hivatalosan engedélyköteles. Már ha az ember számlát akar adni ugye.
Asszem' idén január 1-től a munkavállalók bejelentésekor meg kell adni azok végzettségét, az iskola nevét, ahol végeztek, és a bizonyítvány számát. Tehát ha céget alapítasz, és magadat foglalkoztatod, akkor ezeket nyilván magadról kell megadnod.
Lehet persze hókuszpókuszolni, de ha kijön egy ellenőrzés, és a cégednél nincs legalább egy embernek fotós végzettsége (legalább egy OKJ-s) akkor annak csúnya megbaszarintás lesz a vége.
Nem kötözködésképpen, csak gondoltam szólok.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.09.13. 11:19:22

@nikita: Az engedéllyel kapcsolatban az előttem szóló leírta a lényeget, azzal egészíteném ki, hogy ez nem 1 éve van így, hanem vagy 20 éve (de, amióta uniós tagok vagyunk biztosan), csak most veszik komolyan. Hetente többen keresnek minket a végzettséggel, és a céges tevékenységi körökkel kapcsolatban, már többször utánanéztünk mi is (meg a tanítványok is, jogászokkal, minisztériumoknál stb.), tehát pontosan tudjuk, mi a valóság: bármilyen tevékenységet csak akkor végezhet bárki, ha arról hivatalos, végzettséget igazoló bizonyítványa van. Cég esetén is csak így vehető fel az adott tevékenységi kör.

A hazai _jó_ esküvőfotósok munkadíja 400 000 Ft-nál kezdődik – és egy évre tele van a naptáruk.

A műtermi fotózást és a külső helyszíni fotózást miért ne lehetne összehasonlítani? Ahogy írtam, ugyanaz mindkettő, csak mások a fényforrások. Mivel műteremben sokkal több fényforrás áll rendelkezésre, azok használata sokkal nehezebb lehet adott esetben, mint kültéren, napfényben egy derítőlappal fotózni. Gyere le az Alkalmazott fotográfus képzésünkre, és meglátod! (Ezt már nem tudjuk ingyen adni. ;) )

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.13. 12:24:48

@Firestarter.18: én 2002-ben végeztem utoljára fotográfus tevékenységet pénzért, és akkor már nem volt ez a szabály. Nem vagyok már közel 15 éve fotográfus. És ahogy már nagyon sokszor leirtam (a posztban is nagyon egyértelmű, legalább is én azt hittem!!), Madelyne az Egyesült Államokban végzi a tevékenységét, ahol vélhetően nincs ez a törvény, ezért kár ezen rugózni.

A gyakorlatban meg kb teljesen mindegy hogy ki adja a számlát, a NAV nem fog olyan ellenőrzést végezni a magyar fotósoknál, ahol külön ezt vizsgálnák, akár szúrópróbaszerűen se.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.13. 12:28:06

@bestpixel: neked is ismételten leirom: Madelyne az Egyesült Államokban dolgozik, és nem Magyarországon.

Igen, és van tengernyi fotós, aki 150-ért megcsinálja, a többség őket választja. Ugyan miért? Mert nincs rá 400 ezrük.

Se időnk, se kedvünk nem volt műterembe menni a vendégemmel, teljesen haszontalan az összehasonlítás.

Én végeztem a fotózással 14 éve. Akkor se mennék, ha ingyen lenne.
süti beállítások módosítása