2014.12.16. 19:43

Mennyibe kerül a megélhetés Budapesten egy külföldinek?

A századik vendégre régóta különleges meglepetésekkel készülök, Erről beszéltem itt és itt. A requestek november óta mind 1-2 nappal az érkezésük előtt érkeztek, emiatt mindenkit sorra vissza kellett utasítanom, mivel a szállodai szoba és étterem foglalásához, stb. szükségünk van egy hétre. December elején azonban érkezett egy visszautasíthatatlan kérés a kolumbiai Pedrotól. Több, mint 300 vendéget fogadott, ilyen CSereknek sose mondanék nemet. Eldöntöttem, hogy nem ő fogja kapni a különlegességeket, hanem valamelyik őt követő, aki időben küldi a requestet. 

2000px-flag_of_colombia_svg.pngSzázadik vendégem Pedro (38) csillagász Kolumbiából, Bogotából volt, aki 19 évesen költözött Európába, és már itt tanult csillagászatot. Van két master diplomája és egy Phd-ja. Egész életében tanulni akar, most is épp a követező egyetemet keresi. Jelenleg a madridi obszervatóriumban dolgozik, de májustól Budapestre jön fél évre, ahol állásajánlatot kapott valamelyik magyar csillagászati kutatóközponttól.

Nagyon aggódik a megélhetése miatt, mert 850 Euró fizetést ajánlottak fel neki, és mikor megtudta, hogy én mennyit fizetek a lakásbérletért rezsivel együtt, akkor döbbent rá, hogy mi mindenre nem lesz elég a pénze, például nem fog tudni olyan lakást bérelni, mint én. Viszont a belvárosban akar lakni, ahol a bulik után hazasétálhat, nem akar lakótársakat, és nagyméretű lakást szeretne. Mondtam neki, hogy akkor ehhez nem lesz elég a fizetése. Ráadásul csak fél évre tud aláírni, így elképzelhetően többe fog kerülni a lakás, mint a szokásos 1 éves elköteleződésnél. Pedro teljesen elkeseredett a várható budapesti életszínvonala láttán. Lakott már sok helyen Európában, de a magyar fővárosban lesznek a legszerényebb körülményei. 

2014-12-16_19_38_21.jpg

Pedro hozzá van szokva a szerényebb életmódhoz, a csillagászok sehol nincsenek jól megfizetve. Évente egyszer hazalátogat a családjához Bogotába, mesélte, hogy most karácsonyra 1700 Euró lenne a repülőjegy, tavasszal meg 300 Euró. Akárhova mentünk, mindenhol arról beszélt, hogy Budapest alapvetően európai árszinvonalú, majdnem minden ugyanannyiba kerül, mint Madridban. Például benéztünk a Kuplungba, ahol rendelt magának egy pohár sört, és 310 Ft-ot fizetett, mondta, hogy a spanyol fővárosban is ennyibe kerül egy ekkora sör. Nyilván ő ismeri azokat a helyeket, ahol 1 Eurót kérnek el egy sörért, egy egyszeri turista vélhetően nem találná meg ezeket a kocsmákat, de én Mardidba is couchsurfingelnék. Ő volt az első vendégem, aki kifejezetten drágállotta Budapestet. Elképzelni se tudja, hogyan él meg a pesti 500 Eur átlagjövedelemből. A 250 Eurós minimálbér fizetésről ne is beszéljünk. Meg arról, hogy az átlagember nettó jövedelme 300 Eur. 

Elmentek a leendő főnőkével vacsorázni, és 15 Euró volt, amit ő fogyasztott, gyorsan kiszámolta, hogy a fizetéséből nem fog tudni ilyen vacsorákat megengedni magának. Nem kellett sokáig számolgatnia.. Mondtam neki, hogy gyakrabban fog főzni otthon, és talán magán projekteket is elvállalhat Budapesten a munkája mellett, nem kell kétségbeesni. 200 ezer forint fizetésből sokan élnek egyedül Budapesten, azért az már nem a nyomorgásos szint, de az is igaz, hogy túl kényelmes életmódja nem lesz. 

Egyébként meghívott egy ciderre a Gozsdu udvarban, és minden reggel reggelit, kolumbiai arepas-t, és a második este szintén kolumbiai vacsorát főzött, frijoles sin carne. A fényképen a reggelink van.

2014-12-16_19_24_42.jpg

Szerintetek mennyi pénzből lehet megélni Budapesten, ha egyedül élsz, belvárosban akarsz lakást bérelni és rezsit fizetni, enni akarsz minden nap (élelmiszerboltos bevásárlások), de hetente legalább egyszer valahol máshol, és gyakran akarsz eljárni szórakozni, mégha az igényed kimerül a szimpla sörözésben is? És nyilván minden egyéb más költség, mint bérlet, személyi és lakás higéniás cuccok, és még ami az élethez kell..

A történetünk követező részében majd olvashattok a nemi egyenlőségről, a partneri kacsolatról kontra nők alárendeltségéről folytatott beszélgetésünket. 

Kövess Facebookon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr456987241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellőlány 2014.12.16. 23:20:36

Nem sajnálom, hogy nem ő lett a szàllodás 100. vendég, kissé túlságosan is kisstílű egy ilyesfajta full extrás felhajtáshoz. Bár havi 850 euro nem reményteken összeg, szerintem rá fog hamar döbbenni, hogy jócskán le kell adnia az igényeiből, ha ki akar jönni a pénzéből. De ha valakivel összeköltözne, máris feleződne a lakhatása és ez ekkora budgetnél nem lényegtelen szempont. Talán kaphatna szolgálati lakást is, de az tuti nem a városban lenne, hanem valamelyik peremkerületben, viszont akkor megspórolná teljesen a lakbért.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.16. 23:53:21

@sellőlány: én is mondtam neki, h vagy kiköltözik a belvároson kivülre vagy költözzön össze valakivel, vagy airbnb-t is tolhat. Egyébként nem kisstílű ő, csak ilyen kevés fizetést még sehol nem ajánlottak ki, és nem látta párhuzamosan azt, h milyen olcsó város lenne Pest. Ezért forgott mindenhol az az agyában, hogy mi mennyibe kerül, és emlegette ezt túl sokat, még a bolti bevásárláskor is. De mondtam neki, hogyha majd itt él, megismer olyan helyeket is, ahol nem kerül 15 Euróba egy ebéd.

Palazeti 2014.12.17. 00:02:41

namost akkor pontosítsunk: Mo-n az átlagjövedelem a KSH adatai alapján jelenleg netto 154 000 ft, azaz kb 500 euro nem 300, másrészt Pesten mindig is magasabbak voltak a bérek, azaz egy pesti esetén 550-600 euro nettoval lehet számolni, ez persze még mindig édes kevés, főleg hogy pl. a cseheknél hasonló árszint mellett 750-800 euro netto havi bérről beszélhetünk. Szerintem egyébként, ha lakást kell bérelni nagyjából 200 ezerből már ki lehet jönni, azaz 650 euro talán elég. Mikor Brüsszelben éltem ez az összeg ott 1100-1200 euro volt, namost a brüsszeli átlagfizetés netto 1900 euro körül alakul, tehát ott bőven van tartalék, míg a pesti 550-600 euro elmarad a 650 euros szükséges szinttől, na pl.ezért vagyunk még messze Nyugat-Európától, de már a csehektől is, bár én őket már nyugat-európaiaknak tekintem...

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.17. 00:19:16

@zalap: írom a posztban, hogy 500 EUR az átlagbér, a 300 EUR-ót az átlagemberre értem, mert igenis az átlagembernek nincs felsőfokú végzettsége, az átlgaember boltokban vagy egyéb munkásként dolgozik valahol 90-100 ezer közötti nettó fizetésért, és az viszont 300 Eur.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.17. 00:20:25

@zalap: de továbbmegyek, a kórházi nővérek se keresnek 300 Eurónál többet, vagy az általános iskolai tanárok, akik már viszont felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

sellőlány 2014.12.17. 08:56:04

@nikita: Van egy holland ismerősöm, aki az amszterdami műszaki egyetemen tanít. Sokat jár Magyarországra, van itt egy háza is vidéken. Mivel szemeszterenként változtatható az órarendje, azt is meg tudná oldani, hogy akár fél évet egyhuzamban itt legyen. Meg is fordult a fejében, hogy akár itt is taníthatna vendégtanárként. Még lett is volna rá lehetősége, de havi 150 ezer Ft-nál többet nem tudtak neki többet ajánlani. Gyorsan le is tett erről a tervéről. :-) Ha Pedro lenyom itt pár hetet, rá fog jönni, hogy nem is olyan rossz a fizetése, és ha ügyesen gazdálkodik, egész szuper élete lehet. Persze egy aki túlságosan megfertőzödött már a déli életstílussal, mentalitással, és képtelen pozitívan tekinteni az adott lehetőségeire, annak ugyanúgy kínkeserves is lehet ugyanez a tapasztalat. Minden csak hozzáállás kérdése.

murray 2014.12.17. 09:03:55

én sem keresek többet 850euronál /250e/ és két gyereket meg, egy házat/kocsit tartok fent belőle BP-en. de nem is járok minden este a belvárosba romkocsmákba és nem rendelem a köröket tízezrekért..

Roan 2014.12.17. 09:32:54

Szerintem rosszul látja a dolgot. Hiába kapna 1800 eurós fizetést tőlünk nyugatabbra, ott, ha nagy belvárosi lakást bérelne, szintén sokba kerülne (1000 euro+), s bár valamivel több maradna, mint itt, viszont a szolgáltatások általában 1,5× annyiba kerülnek.

jtrencsenyi 2014.12.17. 09:42:43

@nikita: Az átlag, az az átlag. A nettó 150k Ft-ban benne van a legjobban és legrosszabbul kereső is. Ráadásul ismerjük a bejelentett bérek alakulását kis hazánkban. Szóval az átlag ma Budapesten biztos, hogy nem 300€-t visz haza.

Palazeti 2014.12.17. 10:28:53

Ráadásul, ha jól tudom az átlagot torzítja a közmunkások bére, ami köztudottan a béka feneke alatt tenyészik...:))

sárospataki 2014.12.17. 11:31:01

260e-ből bérel egy kétszobás lakást rezsivel 100e-ért, naponta elebédel egy ezrest, havi bevásárlás olyan 50e, és még marad 90e forintja egyébre. Nem olyan rossz az azért.

Egyébként ha ilyen vendéglőbejárós-szórakozós életmódot folytat valaki, akkor a 850 ajró kevés, mert ezek az árak pariban vannak mondjuk a spanyollal, és ott kb. kétszeresét keresi ugyanezzel a munkával. Ez van.

Haibane 2014.12.17. 11:33:01

aranyos :)

"Egész életében tanulni akar, most is épp a követező egyetemet keresi."
Nem lesz olcsó :)

"belvárosban akar lakni, ahol a bulik után hazasétálhat, nem akar lakótársakat, és nagyméretű lakást szeretne"

Ez meg semelyik nagyvárosban nem az.

Nem vágom miért van meglepődve, hogy mint kutató nincs megfizetve, így is magyar átlag felett keres.

Ha meg rendes pénzt akar, akkor ahhoz meg dolgozni kell versenyszférában és nem kutatni. Most függetlenül attól, hogy ez jó vagy rossz, ez van.

Szelid sunmalac 2014.12.17. 11:36:46

Biztos rengeteget utazott es hatalmas tapasztalata van, ezert csak kurva halkan jegyzem meg, hogy sehol tolunk nyugatabbrA (de keletebbre sem sok helyen) nem kap fel evre hatalmas belvarosi fullextras lakast 500 euroert.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.17. 11:45:17

Aki 850 eurobol nem el meg Budapesten, az 1000 vagy 1200-at is keveselne.
Ha jol ertem neki az altalanos arszinvonallal van baja. Ize, azert Budapest olcso varos, nem magyar minimalbereseknek, de 850 eurobol csaladok elnek. Egy fore meg egeszen legenyes jovedelemnek szamit. Marmint Magyarorszagon... Es ezt csillagaszkent keresi, ami azert nem.egy stresszes melo, nem egy multinal vagy ugyvedi irodaban huzza rakja a csillet napi 12 oraban iszonyatos stressz mellett.
Eleg szar lesz neki, ha elfogadja az allast, akkor fel evig be fogja beszelni maganak, hogy szarul el, ahelyett, hogy az elet napos oldalat nezne. Nem tunik egy eletvidam arcnak, valahogy nekem a latin-amerikaiakkal mindig volt egy olyan eloiteletem, hogy manana eleterzes tulteng bennuk, raeros, eletvidam arcok. Aztan gorcsosebbek, aggodalmaskodobbak, panaszkodobbak, smucigabbak, mint egy magyar. A torokokkel vagyok meg igy, semmi lazasag, nyoma sincs a misztikumnak. Nem jo tarsasag.

850-bol a kozponti helyen-nagy meretu-jo allapotu lakas az azert eleg huzos, ha mellette bulizni is akar sokat.
En nem ertem miert megy olyan helyre elni fel evet, ahol elore eldontotte, hogy szenvedni fog. Furcsa. Aztan majd elete vegeig emlegeti, hogy elete legszarabb elmenye Budapest... Kozben mas kulfoldiek vigan lubickolnak a pesti ejszakaban ennyi penzbol.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.17. 11:58:31

@Szelid sunmalac: hat igen, keletebbre is horror arak vannak am, Budapest egy kifejezettem olcso nagyvaros
Nem magyar minimalberrol beszelek, de azert 850 euro akinek Bp-en keves, az ne menjen Bp-re

Amugy mi a francnak neki nagymeretu lakas? Otthon neha dolgozni akar es olyankor haza kell vinni egy-ket galaxist vagy ha beugranak a foldonkivuliek, akkor azokat elszallasolja vagy kell egy kulon szoba a labszaganak?
Madridban beszelte a nyelvet, otthon erezte magat, Bp-en meg fog forogni a "csorosagan" meg hogy Bp draga...

BitPork 2014.12.17. 12:05:46

@zalap: gondolom ismered a klasszikust, miszerint én csak annak a statisztikának hiszek amit magam hamisítottam. A KSH szerint itt minden rendben van. Ennek ellenére sok a szegény. ÉS nem csak a közmunkás bérek torzítanak, hanem az elfelejtett egy milliárdos vagyonbevallási tételek is...

jtrencsenyi 2014.12.17. 12:18:29

@BitPork: az 1mrdos vagyonbevallásokat valóban ritkán találod meg a KSH adataiban. :)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.17. 12:20:07

@Roan: pont azt mondja, h nem. Például madridban anniy az élet, mint itt, és a lakása is 650 Euró havonta, a fizetése viszont sokkal töb, mint 850.. Párizsban 1200 Eurót fizetett a lakásáért, de 2200 Euró volt a fizetése. És az élelmiszer/kocsmaára ott se többször anniy, mint itthon.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.17. 12:22:45

@sárospataki lány: nem kapsz a belvárosban lakást rezsivel 100-ért. rezsi: közös költség, villany, gáz, viz, internet. Ez alaphangon havi 30-40 mindenhol, nincsen nagy lakás a belvárosban 60-70 ezer forintert.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.17. 12:24:45

@Szelid sunmalac: nem kell neki fullextrás, csak legyen nagy, értsd, mondjuk 70 négyzetméter.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.17. 12:32:39

@vundergraf: nézd át újra azt a táblázatot. ha 42 éve tanitanak, akkor kapnak BRUTTÓ 370 000 Ft-ot. egy huszon-harmincas tanár nettó fizetése a táblázat szerint is 400 Eur körül van. 300 Eurónál valóban több.

vundergraf (törölt) 2014.12.17. 12:49:19

@nikita:

Nézzük csak... 10 éve tanít főiskolai diplomával
Akkor az brutto 224 eFt >> netto 146 eFt >> ~475 EUR

Szóval a tanárok zöme bizony NEEEEEM 300 EUR-t visz haza, hanem inkább 600-at, bizony, bizony.

Főleg majd januártól, mivel ugye sokan onnantól PED II. kategóriába kerülnek majd.
(15 év tanítás + portfolió alapján)

Szóval, csak mese a keveset kereső tanárok tömege!

Bérkalkulátor:
www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2012&edt_brutto=224000&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&btn_submit=+Kisz%E1mol+%3E%3E+

Roan 2014.12.17. 13:08:36

@nikita: De ott is nagy belvárosi lakása volt? A madridi árakkal nem vagyok tisztában, de Párizs belvárosában 1200-ért szerintem nem kap nagy alapterületű lakást, így az összehasonlítás nem jogos.
A sör ára tényleg nem sokkal drágább, mint itt, de egy taxi (a buli után, ugye), fodrász, vagy bármilyen más szolgáltatás igen. Szvsz egy kicsit túlaggódja a dolgot, nálunk a céges külföldi gyakornoknak az olasz állam fizette a szállását és kapott 400 euro zsebpénzt, és ezzel együtt hetente többször járt bulizni. Nem igénytelen kiskamasz volt, hanem 30 felett járt, és ő is élt pár helyen, de őrült módon szeretett volna visszajönni Budapestre, miután elkerült innen.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.17. 13:14:46

@Roan: beleszeretett az én lakásomba, ami 105 négyzetméter, és szép nagy terek vannak benne.. de látod nem kérdeztem, h a korábbi lakásai mekkorák. Szerintem is meg fog élni 850 euróból.

♔bаtyu♔ 2014.12.17. 13:27:28

Ez jó. Hajnali újságkihordás, ez az, ha tartani akarja a megszokott életszínvonalát. Kis ország, kis csillagászat, ez van.

Nem elkeseredni kell. Most akkor én is keseredjek el, mert nem tudok Audit venni.

Vagy forduljon a szülőkhöz, bár szerintem ez fog történni, az ilyenek úgy szokták.

Roan 2014.12.17. 13:37:22

@nikita: Na, igen, azért 105 nm a belvárosban egy elég szerethető dolog :)

SpéCica 2014.12.17. 13:56:52

Tudatosítani kellene a srácban a magyar életszínvonal sajátosságait. Például hogy 105 nm egy személyre már bőven a luxuskategória. :)

De azért még ne sirassa el magát, 850 euróból kényelmesen ki lehet jönni egy embernek.
Nyolckerben amúgy szerintem kapna ennyiért. Hogy hogy néz ki, és milyen környéken, az már kérdés, de belváros.

A magasabb bérleti költséget meg tudja úszni úgy, hogy nem mondja meg, hogy fél évre marad, hanem szépen lelép fél év után. Igaz, ilyenkor marad a kaució, de az egyébként is maradni szokott. :)

sárospataki 2014.12.17. 14:34:09

@nikita: lehet, rég nem béreltem Budapest belvárosában. de az biztos nem igaz, hogy nyugateurópai árak vannak, pl. zürichben 500e körül alakul egy átlagos, kétszobás lakás :-))))

SpéCica 2014.12.17. 15:28:19

@sárospataki lány: Tényleg rég béreltél, annyit simán elkérnek itt is. Igaz, megoldják 2-3 hónap kaucióval, aztán annyi, meg nem is egy betonsilót kapsz, falból lógó vezetékekkel. Kérdés persze, hogy mi számít átlagosnak,

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.17. 16:03:11

@SpéCica: a VIII. kerület neki piskóta lenne, Bogotában nőtt fel.. Néhányszor kirabolták fegyverrel az utcán, meg a szüleitől elvették az autójukat szintén az utcán fegyvert tartva a homlokukhoz, meg lelőtték pár barátját stb stb.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.17. 16:05:12

@sárospataki lány: a nyugateurópai árakat az élelmiszerárakra, éttermekre stb értette. nyilván tudja, h a lakásbérlés itt olcsóbb.

TurulMadáR 2014.12.19. 12:55:49

270 ezer Forint havibérrel most sajnálni kellene? Úristen, mennyi ember szeretne ennyit keresni Magyarországon! Tök mindegy mit ferdítenek a felmérésekben, az átlag fizetés bőven ez alatt van itthon!

"nagyméretű lakást szeretne"
Ez a srác sem volt még kollégista havi 8-10 ezerért, éhes gyomorral, az messziről érződik.

"Viszont a belvárosban akar lakni, ahol a bulik után hazasétálhat"
Azt hiszem itt van a kutya elásva.

paszto 2014.12.28. 10:41:44

@jtrencsenyi: Az átlagfizetés egy számtani átlag, az átlagos fizetést a medián adja meg.

bobby.ewing 2015.01.18. 14:06:05

Budapesten jelenleg bruttó 300 ezer az átlagfizetés, 255 körüli a bruttó medián fizetés, ami nettó 167 ezernek felel meg.
Vagyis a pesti munkavállalók fele kevesebbet kap havonta, mint 167 ezer, kb. 540 eur.
süti beállítások módosítása