2014.06.26. 12:06

Délen túl szép ahhoz az idő, hogy dolgozzanak a helyiek. Északon ez pont fordítva van.

Az Eltűnés sorrendjében című zseniális norvég-svéd-dán filmben van egy jelenet, amiben két férfi a nagyon hidegben arról beszélget, hogy az anyagilag stabil, valamint a gyenge gazdasági helyzetben lévő országok földrajzi elhelyezkedését is érdemes figyelembe vennünk: Az erős államok, mint például Dánia, Svédország, Norvégia, Nagy-Britannia mind északon vannak, az időjárásuk szeles-esős-hideg, nincs mit csinálni a szabadban, ezért kénytelenek a lakóik egész nap dolgozni. A szorgalomnak pedig siker és vagyonosodás az eredménye. Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország mind katasztrófális gazdasági helyzetben van, magas a munkanélküliség, hatalmas az adósságuk, az idő remek, csodálatos tengerpartjaik vannak, az emberek nem akarnak dolgozni, szeretnek sziesztázni és lusták. Ha éhesek, elég ha leszakítanak egy banánt a fáról. Mondják a filmben :-)

Mennyire igaza van az elméletnek. Valóban a déli emberek szeretnek pihenni, keveset dolgozni, mivel a klíma, az időjárás afelé hajtja őket, hogy pihenjenek, mint aktívak legyenek. Az életmódjuk is hatványozottabban lassabb, mint az északi embereké. Olaszországban és Spanyolországban sokkal több lézengő, semmit nem csináló helyieket láttam az utcán, mint Londonban, Koppenhágában, Malmőben. Az északi városokban, akik utcán vannak, azok tartanak valahova, délen az utcán lévő emberek egy helyben állnak és beszélgetnek.  

Észak-Amerika gazdasági helyzete is erősebb, mint Dél-Amerikáé. Ázsia tekintetében azonban már érdekesebb kérdés az észak-dél országaira nézve. Mindenesetre a földrajzi megközelítés roppant érdekes szemlélet az emberek munkakedvének vizsgálatához. Bár ez a tanulmány ennek pont az ellenkezőjét bizonyítja. Ti mit gondoltok?

Szalonikiben Christos környékére érve beültem egy kávézóba csekkolni a leveleimet. A mobiltelefonom kártyafüggő, így ha elutazom valahova, akkor nem a helyi szolgáltatónál szoktam prepaid kártyát venni, hanem megrendelem az utazás első napján a Travel & Surf L csomagot. Ez részben sokkal kényelmesebb, mint helyi szolgáltatókat keresni, és szerződéseket aláírni stb. A magyar mobilszolgáltató roaming csomagja 6990 Ft-ba kerül, és egy hétig lehet használni. Ez pont arra elég, hogy elolvassam az emailjeimet, de a csatolmányokat már nem nézem meg, Facebook, Origo.hu, Index.hu, Foursquare check-in, Twitter, Couchsurfing app, Google, Google maps.. stb.

Viszont érdemes odafigyelni a használatára, mert a 250 MB nagyon gyorsan el tud fogyni. Ilyenkor arra gondolok, hogy jó lenne, ha  - gondolva az egy hétnél hosszabb ideig utazó magyar turistákra - lenne 10 napos és 14 napos Travel & Surf csomag is, de sajnos nincsen. Nápolyban pont kényelmesen elég volt az egy heti csomag, az utolsó napra fogyott csak el. Kellett is használni, mert ott gyakorlatilag sehol nem volt wifi.

Az áprilisi Belgium-Hollandia utamon az első egy heti csomag 4 nap alatt elfogyott, mivel sokkal aktívabban használtam, mint korábban. Túl sok fényképet töltöttem fel az FB-re, legközelebb azért okosabban csinálom és erősen szelektálok. A második heti csomag megrendelésekkor éreztem, hogy kissé drága mulatság lesz az internetért, de ha kell, hát kell. A brüsszeli sétám alatt láttam egy remek utcazenészt. Népszerű volt, mert legalább 100 érdeklődő rajzotta körbe. Az egyik száma egyik részletét levideóztam, majd egyből elindítottam a feltöltést a blog Facebook oldalára. Közben a telefont beleraktam a táskámba. Valamivel később elővettem, és akkor láttam, hogy egyrészt csak a videó 13 %-a ment fel, majd ott leállt, valamint elfogyott a keretem. Videó feltöltéshez azért mégiscsak érdemes wifi-közelben lenni. Vettem egy nagy levegőt és harmadjára is megrendeltem a heti csomagot, ami már kitartott a maradék 6 napban. Nagyon óvatosan bántam vele :-).  

Christos szomszéd utcájában vettem egy csomag luxus macskaeledelt és egy üveg mavrodafni görög édes bort. Nagyon szeretem (mármint a desszertbort). Két kóbor macskát megetettem a tasakkal útközben, látszott rajtuk, hogy nincsenek ehhez a gesztushoz hozzászokva. Megrökönyödött tekintettel és félve néztek rám, és sokáig nem mentek oda a kajához. A hosztom később meg is erősített ebben, hogy SENKI nem eteti a kóbor macskákat. Christos még nem volt otthon, csak az öccse, kinyitottam a bort és kiültem a teraszra.

Lassan befutott Christos is, és nekilátott főzni. Valamilyen tradícionális görög ételt készített. Céklás rizottó feta sajttal. A sajtot, és pluszban a céklát külön ettük hozzá. Elképesztő jó íze volt együtt. A fotó sajnos életlen lett.  

k20140523_203409.jpg

Christos bontott magának egy másik üveg bort, mert a görögök nem isznak mavrodafnit. A turisták isszák. Nekem kellemesen hatott a fél liter, jól éreztem magam. Ez volt az utolsó estém Thesszalonikiben. Christos egy időben igent mondott minden requestre, de már ő is jobban szelektál. Volt úgy, hogy hat vendéget fogadott egyszerre. Két évig szünetet tartott, amíg együtt élt egy lánnyal. Eddig azt hitte ő az egyetlen aktív CSer Szalonikben, ezért meglepődve és örömködve fogadta a hírt, hogy nem egyedül rá hárul minden turista hosztolása a városukban. Christos több, mint 100 vendéget fogadott a 2006-os regisztrációja óta. (Mária havonta fogad ennyit.)

Másnap reggel 09.00-kor kellett indulni a reptérre. A hosztom felajánlotta, hogy kivisz motorral. Na ez érdekes mutatvány volt, mivel a gurulós táskámat közénk kellett tenni. Felültünk a motorra és felszuszakoltam a böröndöt közénk. Szegény Christos, gyakorlatilag rápréselődött a kormányra, de hőseiesen azt mondta minden rendben lesz. Az egyetlen bukósisakját felajánlotta nekem, amit nem akartam elfogadni, részben miatta, az a kisebb baj, hogy tönkreteszi a hajam, de emellett roppant kényelmetlen volt. De ő ragaszkodott hozzá biztonsági okokból. Inkább ő haljon meg? Tudom ez olyan szőke nős kifogás, mármint a frizura, de a lényeg, hogy nagyon nyomott, mert kisebb volt a sisak, mint az én fejem mérete. Azért határozott utasításra felerőszakoltam magamra. Nápolyban egy nő se visel bukósisakot a motoron! A frizura mindig fontosabb. 

Motorozni autópályán 140-el ismeretlen élmény volt a számomra. Például nem könnyű közben a tájat nézni, jobbra fordított fejjel a légellenállásnak köszönhetően. Aztán egy kicsit be is voltam rezelve, mert csak az egyik kezemmel tudtam hátulról kapaszkodni, a másik kezem szorította a bőröndöt. Viszont nagyon élveztem a sebességet. Még jobb lett volna, ha nincs közöttünk a bőrönd, akkor akár gyorsabbak is lehettünk volna. 

IMG_7385.jpg

Egy perc búcsúzkodás után elköszöntem Christostól, és berongyoltam a repülőtérre. A shopba bementem mafvrodafnit venni, amit benn a boltban elfelejtettem, és helyette egy liter krétai olivaolajat vettem 12 Euróért. Olivaolajat! Amit minden közérten árulnak itthon is, ellentétben a görög desszertborral :-(. A reptéri kávézós a fél liter ásványvizet 0.5 Euróért adta. Vagy csak szimpatizálnak a szomjas turistákkal, vagy rossz üzleti érzékkel vannak megáldva. 

Isten veled Thesszaloniki!

Kövess Facebookon és Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr736421321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Monster 2014.06.27. 00:46:25

" Facebook, Origo.hu, Index.hu, Foursquare check-in, Twitter, Couchsurfing app, Google, Google maps"

Már érdemes volt elutazni.

Larry Silverstein 2014.06.27. 01:11:16

Jó dolog ez a lazulás amíg a németek fizetik, csak nehogy véres polgárháború legyen a jóból, ahogy a déliek intézni szokták!

2014.06.27. 01:17:26

prepay > prepaid
rooming > roaming

A díjcsomagos rész lényegesen hosszabb a kelleténél szerintem.

Gyula Kroutil 2014.06.27. 03:20:13

Nem csak hosszú, ráadásul saját tájékozatlanságra is utal. A magyar Trémobil komolyan lehúzza az ügyfeleit, nem reklámot, hanem antireklámot érdemelnek. A piros szolgáltató évi 24.000-ért minden napra ad 50 MB adatforgalmat, de napi egy ezresért itthoni percdíj és 100 MB adatforgalom jár.
A Mavrodaphne nevű mazsolabor itthon a Lidlben szokott elfordulni, évente kétszer-háromszor, ráadásul legutóbb 999 Ft-ért volt.

A bejegyzést egyébként azért olvastam el, mert magam is sokat gondolkodtam azon, miért a hideg országok állnak jobban gazdaságilag. Na erre most sem kaptam magyarázatot :)

Gyula Kroutil 2014.06.27. 03:22:26

Egyébként pedig a thesszaloniki-i reptér autóbusszal ("békávéval") 0,7€, gyakran jár és hamar ott van.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.06.27. 03:32:55

Valóban a másmilyen éghajlat okozza az emberek másmilyen mentalitását.

Rossz éghajlaton az embereknek muszáj előrelátónak lenniük, s előre dolgozniuk, mert jön a tél, s aki nem így tett ő megfagyott és/vagy éhen halt. Ezért aztán dolgoznak, hogy legyen elegendő tartalékuk a biztosan bekövetkező nehezebb időszakokra.

Kellemes éghajlaton viszont az élj a mának vidám mentalitás jellemző az emberekre, mert ott nem sok értelme van előre dolgozni, felhalmozni. Egyrészt azért mert úgyis mindig volt élelem, másrészt meg azért, mert azon az éghajlaton úgysem áll el az élelem, így pedig semmi értelme nem volt felhalmozni azt.

Na ez magyarázza az országok és az emberek közötti különbséget.

S mivel mindez az őskor óta így van, már elég alaposan beleivódott az emberek mentalitásába.

gmihaly 2014.06.27. 09:02:36

Ehhez képest egy nemzetközi felmérés szerint a munka világából nem kipottyantak közül Bulgáriában, Romániában, Görögországban és Magyarországon dolgoznak a legtöbbet a munkaórák száma szerint, a svédek pölö ehhez képest "lazsálnak" a cidri miatt (és keményen isznak qrvadrágáért az "előítélet" szerint).

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.27. 09:49:04

Minden a prioritásoktól függ a természetes tényezőkön túl.

Az északi ember munkamániás, magáért a munkáért dolgozik. A déli ember meg csak szükségből teszi ezt.

Citoyenne 2014.06.27. 10:55:56

Hát... így gondolják ezt olyanok, akik sem a déli, sem az északi kultúrát nem ismerik közelről. A svédeknek és a finneknek pl. rengeteg szabadságuk van, azt sem tudják, mit találjanak ki a sok szabadidő eltöltésére, míg az olaszok, a spanyolok vagy a görögök szinte mindig dolgoznak, szombaton is (az más kérdés, hogy milyen hatásfokkal). Olaszországban pl, az egyik legmagasabb Európában a jövedelemkhez képest a megtakarítási ráta, míg a britek nem is olyan régen még akár jövedelmük 100 százalékáig is eladósodtak. Ennyit az előrelátásról.
A fejlettségbeli különségeket alighanem más magyarázza, mint pl a vallás (északi protestáns munkaetika, déli katolikus mentalitás) vagy az állam hatékonysága, bár a kérdés ennél jóval összetettebb.

GrandMasterB 2014.06.27. 11:19:03

Szia Rita,

Örülök, hogy mág pörög a blogod.
Vagy másfél hónapja volt egy kicsit kitárulkozó írásod, érdekes volt olvasni és kicsit többet megtudni rólad.
Hogy állsz az akkor fogadalmaiddal? :)

B.

Fekete Mamba 2014.06.27. 11:23:24

@Akitlosz: ehhez képest az összes nagy civilizáció tikkasztó meleg helyen alakult ki, a most irigyelt Skandináviában azt elmúlt kétszáz éven kívül nem volt semmi, csak csöpögő orrok és ínség, esetleg egy kis krumpliszesz.

Ezt érdemes elolvasni a témához:

www.hvgkonyvek.hu/miert-buknak-el-nemzetek

FPéter 2014.06.27. 11:52:54

pofátlanul gusztustalan szolgáltató-reklám megvolt?

MEG.

FPéter 2014.06.27. 11:57:30

Ja, az olasz vodafon napi 3 euróért korlátlan internetet ad egész Európában :P UK valszeg még kevesebbért

Szerintem még akkor is megéri beszerezni egy ilyen feltöltőkártyát, ha alapvetően otthon vagy és csak utazáskor használod.

Gondolkozz el még egyszer rajta, mennyire jó ajánlat a te operátodé :P

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.06.27. 22:01:00

@GrandMasterB: Köszi a kérdésed! Márciusban volt az a poszt.. Hát február óta lejött 9 kg, még a maradék 6 kg-on dolgozom napi szinten. A másik két ügyön (munka projektek és pasi kérdés) még nem kezdtem el pörögni ... de nemsokára összeszedem magam azokon a frontokon is :-)

GrandMasterB 2014.06.28. 10:28:51

Örülök, hogy haladsz. Volt egy hasonló beállítottságú barátnőm és kicsit olyan érzésem volt, mintha őt olvastam volna abban a feltárulkozó cikkben.

Beer Monster 2014.06.30. 15:55:13

@Akitlosz: "Rossz éghajlaton az embereknek muszáj előrelátónak lenniük..."

Ennél egy közvetlenebb oka is van ám. Az egésznapos napsütéstől jól érzi magát az ember, anélkül is, hogy beszállna a mókuskerékbe.

Beer Monster 2014.06.30. 15:58:08

@maxval, a gondolkodó birca: "Az északi ember munkamániás, magáért a munkáért dolgozik."

Na ezt akartam mondani én is. Nem a "munkáért", hanem a szerotoninért, hogy pótolja az agyában, a fényhiány megvonási tüneteit.
süti beállítások módosítása