2014.05.29. 15:52

A görög hosztom, akinek havonta 100 vendége van

Otthagytam a lányokat a stencilező műhelyben, és kerestem egy kávézót. Egy gyerekvigyázó hely utcára néző teraszán kávézó működött, beültem oda lattet inni. Eldöntöttem, hogy nem költözöm át ma a másik hosztomhoz, szeretnék még Mariaval maradni egy estét. Bevállalom érte a hostel feelinget. 

20140521_111509.jpg

Onnan elindultam a tengerpartra. Az odafelé út borzasztó volt. Maria írásbeli instrukcióját követve, Thesszaloniki fő utcájáról felszálltam egy buszra, ami Maria szerint az Ikeahoz visz majd. Nem oda vitt, a buszon olvastam, mikor bemondták, hogy végállomás, valahol a külvárosban találtam magamat. Mondtam a sofőrnek, hogy az Ikeahoz mennék, átküldtek egy másik buszhoz, ami hálistennek 5 percen belül indult, annak a végállomása az Ikea volt. Akkor már kb. 1 órája buszoztam. Az Ikeatól vettem több buszjegyet, és leültem várni a járatomra. Nem emlékszem a helység névre, de valami Epami volt a neve. Valószínűleg tévedek. A buszomra konkrétan 1 óra 10 percet kellett várni. Érdekes mód nem lettem ettől ideges. Elfogadom, hogy a tömegközlekedés itt ilyen. Hektikus. Egy helyi mutatta meg hol kell leszállnom. A kávézótól a tengerpartig röpke 3 órát utaznam. 

Kisétáltam a partra, és én voltam az egyetlen ott tartózkodó. Nyitva volt a strandbüfé, vettem egy cappuccinót 2.5 Euróért és egy fél liter ásványvizet 0.5 Euróért. A napágyat ingyen adták. A strand nem volt különösképpen szép, ronda se, de a célnak megfelelt. Fél óránként bementem úszni kicsit, majd visszafeküdtem napozni. Fürdőzés előtt mindig beadtam a táskámat a büfébe. Olvastam és bámultam a vízet, és tulajdonképpen azt is élveztem, hogy teljesen egyedül vagyok egy tengerparton. Ilyen élményem még sohasem volt. 

20140521_170429.jpg

Elkaptam a 18.15-ös buszt vissza az Ikeaba, és onnantól már az átszállásokra semmit sem kellett várni. Valamikor 20.00 körül értem a hosztjaim lakásához. Maria otthon volt. Meglepetés és örömteli hír volt, hogy aznap este nem lesz más vendég rajtam kívül. 

Mária 4 éve hosztol vendégeket, mindig csak nyáron kb. 3 hónapig, és idéntől heti 5 napot. Kell nekik 2 nap "pihenő". MINDEN requestre igent mond, legyen a kérés bármilyen szar is, vagy/és az adatlap teljesen üres. Maria segíteni akar minden kanapészörfösön. Havonta átlagosan 100 (száz!!!) vendéget fogad, tehát a 4 év alatt olyan 1200-1500 vendég közé saccolja az eddigi vendégei számát. Ő maga 10 alkalommal használt Couchsurfinget. 

IMG_7318.jpg

Nem volt igazán rossz tapasztalata, azaz senki nem lopott el semmit, és senki nem volt vele erőszakos. A vendégek jó nagy többsége ingyen szállásnak használta a vendégszeretetét, és nem volt igazán kommunikáció közöttünk. Ez a referenciái száma is tükrőzi, mivel 150 vendégtől van referenciája, azaz pont a 10 %-a vette a fáradságot, hogy írjon róla. Írtam korábban erről, hogy a requestek 90 %-a szar, azok a userek írnak, akik sohasem hosztolnának másokat, és csak ingyen szállodának használják a couchsurfinget. Maria referencia száma, és a hányan használták őt ingyen szállásnak, és hány százalék akarta őt is megismerni is tükrőzi a 90-10%-os arányt. 

Maria minden vendégének ad kulcsot, nyilván limitált pékdányszámban. 3 db extra kulcsa van, ha több különálló vendéget fogad egyszerre, akkor a negyedik már alkalmazkodik a "nyitvatartáshoz". Mi viszonylag sok időt töltöttünk egymással, mert nekem igényem volt rá. Minden vendégnek megadja ezt a lehetőséget: Maria több programjához lehet csatlakozni, és otthon is minden nap több órát tölt, amikor lehet vele beszélgetni. 

A thank you giftek kérdésemre is pont a 90-10 %-os választ adta. Azaz a vendégek 90 %-ától nem kapott semmit. Értsd nem vittek ajándékot, nem főztek neki. Maria azt is elmondta, hogy őt még soha egyetlen vendége se hívta meg egy italra, vagy vacsorázni. Mikor elmeséltem neki, hogy az én vendégeim nagy többsége meghívott italra/vacsorázni/kávézni stb, és a vendégeim 90 %-a adott ajándékot (vagy főzőtt, vagy fizetett egy/sok cidert stb), akkor ezen teljesen megdöbbent. Mondtam neki, hogy ez azért van, mert én a requestek 95 %-ára nemet mondok, kiszórom a selejtet és csak a jók között válogatok. És a jó élmény-semleges élmény pont ezt a számot reprezentálja: 90 %-ban jó CS élményem van, 10 %-ban semleges. Rossz még nekem sem volt. Idegesítőek voltak. Pl. az olasz srác, aki nem beszélt angolul, vagy a büdős német stoppos srácok.

Marianak is elmondtam, hogy nem sok értelmét látom annak, amit csinál. Értem, hogy segíteni akar másokon, de a couchsurfing még sem ezt jelentené. A couchsurfing alapvetően egy nemzetközi barátkozós oldal, és ha olyanokat engedünk be az otthonunkba, akinek már a requestjéből is látszik, hogy kurvára nem akar velünk barátkozni, csak kell egy hely aludni, akkor ezzel inkább árt a mozgalomnak, mint használ. (A shity vendégek megtanulják, hogy maradhatnak seggfejek, akkor is lesz egy hülye, aki igent mond nekik). Valamint azt gondolom, hogy ez rohadtul veszélyes is. Nekem az adatlapomon is kinn van, hogy csak olyan írjon nekem, akinek vannak referenciái. Soha nem hosztolnék olyan CSert, akinek nincs refije, mivel nem én akarok a kísérleti alany lenni, aki teszteli az idegent. Nem akarok veszélyhelyzetbe kerülni a saját otthonomba, és nem tudok megbízni olyan emberben, akiről semmilyen leinformálható forrásom nincsen.

Idéntől még szigorítottam a feltételeimen, olyanokat sem fogadok már, akiknek csak szörfölős referenciája van, de ő maga sohasem hosztolt. Visszanézve a blogomat, azt láttam, hogy a semleges vagy unalmas, vagy kissé kellemetlen élményem mindig azokkal volt, akik maguk nem hosztolnak. Elfogadom ezt attól, aki kollégiumban él, vagy a szüleivel, és a szülők nem engedik, de ez a réteg nekem így is kiesik, mivel 25 év alatt nem fogadok senkit. Kivéve ha valamilyen nagyon személyes levélben leírja, hogy miért engem választott. Az sem válasz, hogy nincs vendégszoba: rengetegen a saját szobájukban hosztolnak, a vendégek aludhatnak a földön egy matracon. Viszont fogadok olyanokat, akik még csak hosztoltak, de ők maguk soha nem utaztak couchsurfinggel. Azaz én leszek az első szörfölős élményük. Több ilyen vendégem volt már, és mind szuperek voltak. 

Pár hete kaptam egy requestet egy amerikai sráctól, a request remek volt, az adatlapja is okes, de azt láttam, hogy 2007 óta tag, és rengeteg refije van, mint vendég, de nulla, mint hoszt. Megkérdeztem tőle, hogy mi az oka, hogy ő maga nem teszi vissza a közösségbe, amit már sokszor kivett belőle. Azt válaszolta, hogy évente 6 hónapot dolgozik, reggel 06.00-kor lép le otthonról, és 22.00 után jön haza, nem ad kulcsot a vendégeinek, mivel luxus lakásban él, 5 hálószoba-5 fürdőszobával stb stb. Az év másik felében meg járja a világot, azaz nem tudna hosztolni. Ekkor decline-oltam a kérését, majd még visszakérdeztem, hogy hétvégén is ez a menetrend? Mert gondolom csak van egy szabadnapja, akkor tudna vendégeket fogadni. Vagy a munkás fél év lejárta után maradhatna mondjuk 1-2 hetet otthon, és arra az időre megnyithatná a házát a kanapészörfösök előtt. Erre már persze nem jött válasz. Igen, eljutottam oda, hogy akik csak kihasználják a rendszert, azt már nem akarom fogadni. 

Kövess Facebookon és Instagramon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr946228204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Светлана Павлова 2014.05.30. 12:42:49

Maria miért hosztol azon kívül, hogy ki legyen elégítve az önsorsrontó altruizmusa?

Светлана Павлова 2014.05.30. 13:43:25

"Maria segíteni akar minden kanapészörfösön." mondom, hogy altruista! Ha neki ez adja a boldogságot, hogy iszonyatos energiákat fektet szélmalomharcokba és szinte semmit sem kap vissza ebből ám legyen.

sellőlány 2014.05.31. 08:48:33

Nekem inkább az a fura, hogy nincs pénze, viszont a sok vendég miatt sokkal több a rezsije. Pl. víz, villany... Engem ez ilyen anyagi viszonyok között biztos visszatartana a hosztolástól. A sok jelentkező vendég számában bizonyára a lokáció is szerepet játszik. Szaloniki tipikus olcsó nyaralási desztináció a hatizsákosok körében, Budapestre ez inkább csak a Sziget heteiben jellemző. Te miért pont Mariának küldtél requestet?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.05.31. 11:52:31

@sellőlány: a vízszámlája magasabb, talán az áram esténként, ha otthon vannak a vendégek. csak nyáron hosztol 3 hónapig. Mindig azoknak küldök, akiknek sok refijük van. neki sok volt. És neki extrémül sok volt, érdekeltek a tapasztalatai.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.03. 06:33:53

Ha Maria ennyi energiát fektetne egy panzió, vendégház meg mellette egy kávézó vagy valami hasonló vállalkozás üzemeltetésébe, abból vidáman megélne még a válság sújtotta Görögországban is.
Ehelyett ő segíteni akar minden hátizsákosnak.
Közben meg azzal, hogy fűnek-fának ingyen szállást nyújt, nem csak, hogy saját bevételeitől esik el és kiadásait növeli (rezsi), még rontja is a környéken az idegenforgalomból élő szállásadók üzletét, azoknak kevesebb bevétele lesz, rosszabbul élnek majd, nem fogyasztanak annyit, kevesebb adót tudnak fizetni, amiből kevesebbet tud visszaosztani az állam is a szegényeknek, rászorulóknak, infrastruktúra fejlesztésre stb.
Ez az ősközösségi modell elég önsorsrontó minta. Maria a pénzt tekinti rossznak, ellenségnek, ezért sose lesz neki pénze. A pénz az olyan embereket keresi, akik szeretik a pénzt. Maria meg pont nem ilyen és még gyűlöli is az ilyen embereket.
Elég kommunista gondolkodása van a csajnak. Pár éve még én is hajlottam erre, sokat segítettem másokat, szállást adtam (nem couchsurfing, hanem haver haverjának szívesség), azt hittem, hogy a pénz rossz önmagában, ingyen megcsináltam dolgokat másoknak, "ugyan, szóra sem érdemes, nem fáradtság", ma már látom, hogy a pénzbe nem kerülő, ingyenes szolgáltatások hihetetlenül károsak a világ folyására nézve.
Az ember annyit ér, amennyire értékeli magát.
Egy vezető magyarországi politikus szerint: "akinek nincs semmije, az annyit is ér" - durva, de van benne igazság.

Egy olyan nagy országban, amit pl. az USA, nem mindenki él olyan helyen, ahova külföldiek szívesen mennek. Így hosztolni se tud, pl. egy Oklahoma, Nebraska, Idaho, Ohio állam nem éppen vonzó még az amerikaiaknak sem, akkor sem, ha egy egész háza van ott valakinek. San Franciscoban, New Yorkban gondolom naponta érkeznének surferek még egy cipősdoboz méretű szobába is. Ugyanígy Magyarországon szerintem pár nagyvárosban van esély hosztolni, meg a turista övezetekben, de főleg Budapesten.

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2014.10.14. 11:28:44

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt: ezzel egyetértek. én pl. debreceni vok, így évente 2-3 kérést kapok, főleg nyáron, amikor nem vok otthon, mert én is utazok. Vidékre sokkal kevesebben jönnek, mint Bp-re