2014.05.25. 12:59

Thesszalonikiságok

- Lepukkant, de megvan a maga bája. Változatos, csodás, különleges. Szeretem. 

- Onnan ismered fel, hogy ki a turista és ki a helyi görög, hogy a turista rövidnadrágban és atlétában van (mint én), a helyi hosszú nadrágban, kis kabátban, pulóverben, sportcipőben, de mindenképp több réteg ruha alatt melegen tartva magukat. Szerintem tréningeznek a közelgő tartós 40 fokra. 

- Nem beszélnek angolul, a fiatalok se, max pár szót. 

- Isteni péksütemények vannak. Jobbak, mint Nápolyban... Az egyik elegáns sütis boltban vettem 4 darabot 1 Euróért. Hát nem volt drága. 

- Ahogy elnézem a kifőzdék, a grilles helyek szintén barátságos áron kínálják a dolgaikat: 2 zöldséges pita 3.5 Eur, vega óriási nagy adag saláta 4.9 Eur. 

- Az élelmiszerboltok azonban sokkal drágábbak, mint otthon. 16 Eurót fizettem azért, ami otthon 10-ből meglett volna (6 db literes ásványvíz, kis dobozos előre csomagolt gomba, 6 tojás, 2 Rio Mare babos tonhal konzerv, 2 db alma) 

IMG_7348.JPG

- A belváros teljes területén MINDEN utcában egymás mellett a kávézók, boltok, éttermek, butikok. Nincs olyan lakóépület a belvárosban, aminek a földszintjén ne üzlethelység lenne. Azaz sok tízezer kiskereskedő megél a turizmusból. Feltételezem pedig, hogy Szalonikibe kevesebb turista megy, mint Budapestre, nálunk viszont csak a Váci utca ilyen. Budapest a bevásárlóközpontokra állt rá, itt a bevásárlóközpontokat kitelepítték a városon kívülre. Minden kávézó tele van, nem csak turistákkal. A helyiek is szívesen járnak éttermekbe.    

- A kávézók/bárok szuper cool, trendi, vagány helyek. Szerintem egy négyzetméterre eső zseniális hangulatú bár itt van a legtöbb. 

IMG_7338.JPG

- A görögök alapvetően tartózkodóak, viszont szívesen segítenek a turistákon. Többször előfordult velem, hogy útbaigazítás közben elkísértek megmutatni a helyet, mivel nem beszéltek angolul, így egyszerűbb volt mindkettőnknek. Bár nekik az lett volna a legegyszerűbb, ha leráznak. Különösen akkor voltam meghatódva, mikor egy kb. brutál meredekségű utcán legyalogolt velem egy kb 85 éves bácsi, hogy megmutasson egy házat, utána neki vissza kellett kaptatnia...

IMG_7365.jpg

- Se a pasik, se a csajok nem néznek ki túl jól. Helyes pasit/szép nőt egyet se láttam eddig. Jó, ez nem igaz. Jó pasit láttam többet is, de nem eleget. Szép nőből csak egyet kettőt. 

- Itt is mindenki azt hiszi, hogy amerikai vagyok. Esetleg angol. 

- Szuper biztonságos város. Soha nem éreztem azt, hogy itt bárki kirabolhatna.

- Szaloniki telis tele van kóbor macskákkal, amik rosszul néznek ki. Sebhelyesek és soványak. Nem barátkozósak és a helyiek nem etetik őket. Vettem egy adag macskakaját és megetettem vele két macskát. Mind két macskesz tekintetében mély megdöbbenés ütközött ki, mielőtt befaltak volna mindent. 

- A cappucino vagy cafe latte isteni finom, adnak hozzá 2-3 süteményt és 1 liter hűtött ásványvizet ajándékba. Átlag 1.5-2 Euróba kerül. A part menti bárokban ugyanez 4 Eur. 

IMG_7293.JPG

- A tengerparti fürdőzésért utazni kell tömegközlekedéssel 1.5 órát. De nagyon megéri. Érdemes erre a célra autót bérelni, én nem tettem meg, mert otthon maradt a jogosítványom. 

- Egy buszjegy 0.80 Eur, ha 1 Eurósat veszel, akkor két buszra is használhatod.

- A buszok teljesen tömöttek, nincs elég belőlük, de nem tudnak több járatot üzemeltetni, mert a forgalom már nem bír el többet.

- A fiatalok nem adják át a helyüket az időseknek a buszon. Nem szokás, és soha nem is tanították nekik, mint nekünk az iskolában. A tengerpartról hazafelé vártunk az indulásra, a busz tele, én a korlátnak támaszkodtam, egy 20 éves srác velem szemben ült a barátnőjével. Felszállt egy kb 80 éves bácsi, ekkor megkértem a fiatal srácot, hogy álljon fel, és a bácsira mutattam. Megdöbbent a kéréstől, de felállt, a bácsi hálásan rámtekintve lerogyott az ülésre. Utána persze a pár úgy nézett rám, mint az ördögre, A mellettem utazó másik fiatal lány megszólalt, hogy ilyet eddig még soha nem látott. Aki egyszer leült, nem adja át a helyét senkinek.

IMG_7375.JPG - Múzeumban nem voltam. Csak sétáltam, megnéztem pár picike ortodox templomot, és két napot a tengerparton töltöttem a négyből. 

Kövess Facebookon és Instagramon is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr566185826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.25. 20:16:48

Thesszaloniki tenyleg nem tul szep, sot... De teny es valo, hogy erdekes hely, es nem is draga. Mi csak "tranzit"nak hasznaltuk, oda ment e sjonnet jott a gepunk, mikor fesztivalozni voltunk . Erdekes volt a leszallas a tenger felol:)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.05.25. 20:49:25

@tildy[UK]: Én pont a szépsége miatt szerettem Szalonikit. Csodás, megkapó, hangulatos, minden része más és más a városnak.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.28. 08:48:48

Thesszalonikin csak atutaztam parszor, tenyleg nem tunt szepnek vagy vonzonak. De biztos vannak erdekes reszei, csak en Gorogorszagban vagy a Balkanon biztos mashova mennek.

Az, hogy egy nem angol anyanyelvu orszagban angolul nem nagyon beszelnek nem meglepo.
A magyar ember azt hiszi, hogy a vilagon minden kulfoldi holland vagy skandinav fiatalokhoz hasonloan vagja az angolt. Hat nem, de ez nem is tragedia. Az egy magyar komplexus, hogy ha nem beszel valaki BBC angolt, akkor meg se mer szolalni.

Az oregeknek helyet atadni nem udvariassag, hanem kenyszeritett, belenk nevelt dolog. Ha van nekik fenntartott ules, oda nem ulok le, de a sajat helyem mar nem azok at. Fiatalabb koromban atadtam, de rajottem, hogy ez pont olyan alszent, belenk vert vaskalapos tradicio, mint hogy a lanyokkal igy meg ugy kell banni...
süti beállítások módosítása