2014.04.08. 17:40

Brüsszel, a túró rudi tolvajok városa

Szombat este viszonylag könnyen megtaláltam az első hosztom címét, útközben három angolul nem beszélő helyi segített ki. Tizenhatodik hosztom, a lengyel Johanna (36) fordító, Brüsszelben él 6 éve. Egy éjszakára mondott igent, de az érkezésemkor jelezte, hogy maradhatok tovább is, mert mégsem utazik el. Kedves és sok fénnyel teli lakása van egy jellegtelen lakótelepi környéken, de közel van a belvároshoz. 

Odaadtam Johannának az egyik 5 db-os csomagolású Túró Rudit. Nagyon szomorúan vettem észre, hogy a reptéren kilopták a csomagomból kettő 5 db-os pakkot, ötöt vettem, már csak 3 db volt a táskám felső zsebében, ahova tettem őket. Nem hiszem, hogy a magyar csomagosok lopták ki, kinek kéne otthon túró rudi?! Vélhetően a brüsszeli reptéren található a tolvaj. Az 1000 Ft kárnál jobban zavart, hogy két vendéglátómnak majd nem tudok magyarországi ajándékot adni.

Bemetróztunk a belvárosba vacsorázni. Marokkói negyedbe mentünk egy halas étterembe. Különféle halakat válogattunk össze, majd kiültünk a teraszra várakozni, amíg megsütik nekünk. A salátákat és kenyeret hamar kihozták, a halra kb. 1 órát kellett várni. Azt hittem megőrülök a várakozásban és hideg is volt kabát nélkül. Majdnem megettünk az összes salátát is a várakozásban. 32 eurót fizettem a végén. Még a levelezésünkben megírtam Johannának, hogy szeretném meghívni vacsorázni, amin nagyon meglepődött. Írta és mondta is, hogy még soha egyik vendége se hívta meg enni, általában ő szokott fizetni... Ezen meg én lepődtem meg, mert engem meg nagyon sokan meghívtak mindenféle dologra. Persze Budapest sokkal olcsóbb..

20140405_215732_resized.jpg

Vacsora után sétáltunk az óvárosban, vettem 4 db bonbont 5 Euróért. Megnéztük a főterüket, ami éjszakai kivilágításban wooaw élmény. Így néz ki nappal: 

20140406_134009_resized_1.jpg

Johanna kedves és energikus lány, biciklizik mindenhova, mosolyog és jóval fiatalabbnak néz ki a koránál. Éjfél körül kértem, hogy menjünk haza, mert nagyon álmos voltam. Hazafelé elég eltévedősen keresgélte a metró útvonalunkat. Nem értettem, hogy hat év után miért nem igazodik ki, de kiderült, hogy szinte soha nem használja a tömegközlekedést. Hazaérkezésünk után még beszélgettünk 1-2 órát.

johanna.jpg

Nagyjából a nyitott kapcsolatok jogossága volt a téma, hogy mennyire működőképes ez a gyakorlatban. Hogy lehet e szeretőként boldogan élni egy kapcsolatban. A kvázi őszinteségünk lehet, hogy jobban összetöri a második és harmadik felet, mint gondolnánk. Beszéltünk arról, hogy ki az, aki kiköt egy valaki mellett, a komprumisszumokról és az igazi keresésről. Mikor választjuk ki az igazit vagy csak egy valakit... Lehet-e boldogtalan kapcsolatban élni, lehet-e boldog kapcsolatban élni, és hogy jobb-e egyedül élni, vagy egy szar kapcsolatban benne maradni. És a legvégén, ha 35 feletti nőként még mindig nincs gyerek, se komoly párkapcsolat, akkor milyen opciók vannak arra, ha mégis gyereket vállalna az ember. Ingyen és nagyon drága verzió, etikusság, kontra átbaszás.. Azaz nagyjából megváltottuk a világot az elmélkedéseinkkel.  

A nappalijában volt a kanapém, ami szó szerinti kanapé, és nem egy kihúzhatós ágy volt, rövidebb, mint én, és eléggé keskeny ahhoz, ha több napig akarnál ott aludni. Gyorsan eldöntöttem, hogy egész biztosan egy éjszakát fogok maradni, mert ez a kanapé kicsinálna 3 éjszakán keresztül, valamint a következő hosztom is várt vasárnapra. Kaptam két pókrócot, az egyiket párnának használtam és elővettem a biztonsági tartalékba bekészített hálózsákomat. Gyorsan elaludtam. 

Reggel 08.00 körül magamtól felébredtem. Készítettem kettőnknek reggelit: zöldséges-gombás rántotta. Utána elindultam szavazni. A villamoson próbáltam útbaigazítást kérni, kezemben a nagykövetségi címmel és egy nagyjából útvonallal. Egy helyi hölgy próbált segíteni, hálistennek angolul is tudott. Hirtelen egy fiatal huszonéves srác feltünt előttünk, és ékes magyarsággal közülte, hogy ő is odamegy, majd segít. Rögtön azt éreztem, hogy meg vagyok mentve. Mire leszálltunk a villamosról egy negyvenes nő is csatlakozott hozzánk. Hármasban gyalogoltunk még kb. 15 percet a követségi épülethez. A hölgy eléggé idegesítő volt, de kibirható. Kb. 5 percet töltöttem a követségen, hatan voltak előttem a sorban a fülkékre várva. 1800-an jelentkeztek be Brüsszelbe szavazni. 

Szavazás után visszamentem a főtérre. Megnéztem a városi múzeumot, a Manneken Pis szobrot különböző nemzetiségű ruhákba beöltöztetve. Ez volt talán a legérdekesebb szoba a számomra. Megtaláltam a magyar huszárnak öltöztetett verziót is. 

pis.jpg

Beültem lattézni egy pici aranyos kávézóba 4 Euróért, ezt láttam az asztalomtól:

20140406_114822_resized_1.jpg

Utána kipróbáltam a sültkrumlijukat 5 Euróért. Semmi különös, olyan mint otthon, csak itt szósszal eszik.

IMG_20140406_113435.jpg

Majd sörözni mentem egy főtéren található étterembe. Az útikönyvem azt írta, hogy "Ilyenkor kinyitnak a kávéházi teraszok, mint például a Le Roy d'espagne, s aki valamit is ad magára, biztosan itt van." Na jó, akkor kipróbálom. Kirendeltem életem első és második sörét.

sor.jpg

Az első egy cseresznyés krik volt, a második Pêcheresse Lindemans. Ez sokkal finomabb is volt. 12 eurót fizettem a két kis sörét borravalóért együtt, majd fizetni kellett 0.35 eurót a mosdóért is. Ezt szóvá is tettem, hogy szerintem fogyasztó vendégeket nem túl korrekt dolog pénzzel levenni a WC használatért is. Vigaszdíjként kaptam két szelet csokit. 

Mászkáltam utcáról utcára és fényképeztem. Amit az első egy nap után megállapíthatok egy nem reprezentatív minta alapján: Nem, a belgák nem beszélnek angolul, a legtöbb leszólított helyi kizárólag franciául beszélt, beleértve a huszonéveseket is. Kora este hazamentem a hosztomhoz. Brüsszel eddig nem érintett meg különösképpen. 

Tovabbi brüsszeli képeimet itt nézheted meg. 

Kövess Facebookon és Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr75982775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellőlány 2014.04.08. 23:31:10

Hát igen, Brüsszelt nehéz megszeretni, nekem eddig még nem sikerült (pedig már próbáltam párszor). Kíváncsi vagyok, mi lesz a benyomásod Hollandiáról. Nem lövöm le előre a poént. ;-)

sellőlány 2014.04.08. 23:52:00

Ja és a túró rudi miatt ne bánkódj. A több napos utaztatás és újrahűtés miatt az utolsó két csomag már úgyis vesztett volna az élvezeti értékéből. Így legalább nem lesz imidzsvesztés... ;-) (nekem egyszer elkavarták a bőröndömet és csak 3 nap múlva került meg, benne pár csomag TR-val. Megkóstoltam és felvállalhatatlan volt, nem égettem magam vele. Azóta édesség gyanánt inkább Szamos marcipánt viszek.)

Namur 2014.04.09. 12:43:30

Kedves Nikita!

Elég buta dolog egy nap Brüsszel után azt állítani, hogy a belgák nem beszélnek angolul. Brüsszelben franciák élnek, akik köztudottan nem beszélnek angolul, de ez nem jelenti azt, hogy egész Belgiumban nincs egy ember sem, aki ne tudna 2 épkézláb mondatot angolul.
Belgium nem egységes ország, Walloniában franciák élnek, Flandriában pedig hollandok. Annyiban igazad van, hogy a francia belgák nem beszélnek túl jól idegen nyelveken, de a holland belgák szinte mindegyike(!) tökéletesen beszél a holland mellett franciául, angolul és németül is.
Éltem Belgiumban, bejártam az országot, úgyhogy tapasztalatból tudom mondani, hogy a francia lakta Walloon rész valóban gondbban van az idegen nyelvekkel - de azért ők sem olyan sötétek, mint ahogy ez a blogbejegyzésben le van feste -, de Flandriában még a 70 éves néni is folyékony angol (és egyéb) nyelvtudással bír.
Azon kívül pedig, hogy az egész bejegyzés arról szólt, mi mennyibe kerül, nem túl építő jellegű összefoglaló. Azt tudom tanácsolni, ne a főtéren egyél/vegyél, mert mint mindenhol, itt is drágábbak a szolgáltatások.
Brüsszel pedig valóban nem különösebben szép város, de szerintem ezt mindenki tudja, aki oda megy. Sőt, ők maguk is bevallják, hogy ronda ugyan, de az övék, úgyhogy szeretik.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.04.09. 14:18:22

@Namur:
Elég gáz, ahogy véded őket...
A cikkíró tapasztalata szerint nem beszélnek, de erre leírod, hogy "mindegyike(!) tökéletesen beszél".

Nyilván te is ismered "mindegyiket"...

2014.04.09. 21:56:42

Nekem csak az jön át az egész blogból, hogy valaki belül végtelen ürességet és elhagyatottságot érez a CS-től, leltárba veszi a hostok külsejét és fícsöreit, de valahogy képtelen elérni őket — nem fizikai értelemben. Közben meg ez rengeteg elvesztegett idő és pénz. És csak a magány, magány. Utazni csodálatos dolog, de egyedül bolyongani a világban, magadra hagyva, felszínes beszélgetések közt, igazi maradandó élmények nélkül, ez egy roncsfilm. Szerintem nem az a fontos, hogy hova utazik az ember, hanem hogy kivel. Neked az utazás puszta helyváltoztatás sajnos. Kifogni pár olcsó fapados jegyet, lőni pár jellegtelen tucatképet a főterekről meg templomokról, inni egy öteurós kávét és kiposztolni az egészet.

Szerintem több év alatt neked is világossá vált, hogy ez a CS projekt totál csőd, csak még nem mered bevallani magadnak. De valószínűleg már nem kell sok hozzá. Ezt minden rossz szándék nélkül mondom.

Namur 2014.04.10. 20:25:18

@Hoppácska:

Kedves Hoppácska!

Amennyiben figyelmesen olvastad volna, amit írtam, feltűnt volna, hogy azt írtam, a "holland belgák szinte mindegyike". Olvasd el kétszer, mielőtt kötözködni kezdesz! A cikkíró 1 napot töltött Brüsszelben, én viszont hosszú ideig éltem Belgiumban (ezt is leírtam, de úgy tűnik, ezen is átsiklottál), így jobban tudom, milyen az ország, mint a 24 órát ott töltött túrista.

És Nikitának annyit szeretnék mondani, minden félreértés nélkül, hogy a külföldiek általában nem szeretik a Túró rudit, viszont a Piros mogyoróst igen. Esetleg legközelebb tegyél egy próbát, hogy melyik ízlik jobban a hostnak.

Yumurdzsak 2014.04.11. 11:24:30

@retrovírus: nem feladatom megvédeni Ritát, de mi a ****-ról beszélsz? mindenkinek mások az utazási szokásai, miért lenne baj egyedül kalandozni? miért lenne a CS totál csőd projekt?

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.24. 05:41:06

@retrovírus: beismerni, hogy csod? Kinek? Sajat maganak nem kell, hiszen eleve egy menekules az utazgatas. Persze hogy erzi mindenki, hogy maganyos. De o igy kuzd a magany ellen, hogy couchsurferkedik. Masoknak meg nem felelos, nem kell mentegetnie magat senki elol. Magat mindenki ugy csapja be, ahogy akarja.

A turo rudi nagyon nem jo ajandek, a kulfoldiek utaljak, romlando. Par ora hutes nelkul es mar nem olyan. De ha hutott is, magyarnak kell lenni hozza, hogy valoban joizuen fogyassza valaki.

Nekem Belgium azon reszei tetszettek, ahol flamandok elnek, a francia ajku vagy elfranciasodott helyek nem jottek be.