2012.10.09. 08:30

Az utazók Isten küldöttei

2416965_l_42f6b63da6a2d25ee249b1ba098d5726.jpgCsonka Gábor 127 országban utazott eddig, ahol az első években napi 2.5 dollárt, az utolsó években 4-5 dollárt költött a területtől függetlenül, akár Ázsiában, Amerikában vagy Európában járt stoppal. CouchSurfingon keresztül szállt meg, ha az nem volt, akkor hálózsákban a szabad ég alatt parkokban. 9 évig folyamatosan utazott, 2 hete hazatért véglegesen Magyarországra. Most még úgy érzi, hogy végleges. Utazásai élményeit egy saját blogon örökíti meg. Gábor a Buddhista Főiskolára járt, tanár szakon végzett, jelenleg túrákat vezet külföldön. 439 pozitív referenciája van, ebből 174 hosttól és 46 surfertől. 

Hogyan kerültél kapcsolatban a CouchSurfingel?
2003-ban hosszabb utazásra indultam, amit eredetileg egy éves útnak terveztem. Az egyik ismerősöm ajánlotta a Servast, a belépés előtt el kellett mennem egy interjúra. A beszélgetés alatt a Servasosok javasolták nekem a CS-t, mivel az sokkal flexibilisebb folyamatosan mozgó turistáknak. Beregisztráltam, de nem foglalkoztam az oldallal. Azonban egy évvel később kiraboltak Afrikában, Zambiában, és ott gondoltam először, hogy ideje kipróbálni a CouchSurfinget. Senki nem válaszolt, de a Servas akkor kisegített. Találtam egy hipergazdag ürgét, aki szállást adott. 

Mikor adsz negatív referenciát?
Negatív referenciát csak akkor hagyok, ha valaki pénzt lop tőlem. Vannak emberek, akiknél azt is kivágja a biztosítékot, hogy nem érik el a hostukat az első fél órában, majd egyből írnak egy negatív referenciát. Nem értem ezeket a CS tagokat. Én ilyesmiért sosem hagynék negatív referenciát.

Milyen egyedül utazni Afrikában?

Afrikában teljesen normális, ha neked valamid van, de nekik nincs, azt elveszik tőled. Teljesen hétköznapi jelenség, hogy napközben elmész várost nézni, és mire visszajössz este, már nincs a táskádban a pénzed, az MP3 lejátszód. Ez nagyon sokszor megtörtént velem. Az hogy megerőszakolnak valakit, teljesen nyugodtan belefér az afrikai történetbe. Afrikában CS nélkül is megerőszakolnak, gyakorlatilag nincs is egyedül utazó hátizsákos női turista. Teljesen mindegy, hogy 60 éves, vagy 4 éves a turista. Ha elmész Delhibe, Indiába, az ottani férfiaknak 50 %-ának negatív referenciája van.


6798877_l_bade07637fcb2a45c1a42cf92fdd1def.jpg

Voltak kellemetlen élményeid vendéglátóként? 

Minden évben hazajöttem három hétre, akkor próbáltam kompenzálni és válogatás nélkül mindenkinek igent mondtam. Ma már ezt nem tenném. Hostként nem volt senkivel annyira rossz élményem, hogy negatív refit kelljen hagynom, max. ingyen szállásként használtak sokszor. Egyszer volt egy amerikai pár, akikhez nem a legkellemesebb emlékeim fűződnek. Akkor egyszerre 5 vendéget hostoltam. Főztünk együtt, német CS pár is volt nálam, akik nagyon jófejek voltak. Az amerikai lányok csak ültek és várták a kész ételt. Megkérdeztem tőlük, hogy nincs kedvük elmosogatni? Az amcsik meg se mozdultak. A német lány bepipult és kizavarta őket a konyhába mosogatni. Én csak próbáltam finoman célozgatni, amire nem reagáltak, de a német lány simán beolvasott nekik, több száz embert hostolt már, a tűréshatára alacsonyabban volt, mint az enyém.

Próbáltál már valamilyen változtatást javasolni a CouchSurfing szervezetnek?
Egy időben javasoltam az ambassador klubban, hogy a regisztrációkor egy oldalt kelljen elolvasni, amiben benne van, milyen a jó host és a surfer, majd utána ki kell tölteni egy kvízt. Az ötletemet elvetették, ha akarták volna persze beépítették volna, de a forprofit CouchSurfing International Inc. érdeke, hogy minél többen regisztráljanak, ez meg egy elég masszív szűrő lenne nekik.

Jobb lenne, ha nem csak három választás lenne a referenciánál, hanem nagyon jó, jó, semleges, rossz és nagyon rossz. Sokkal árnyaltabban lehetne jellemezni valakit ezzel, mint a mostani hármas értékeléssel. Például, ha valaki megígéri, hogy hostol, azután eltűnik, akkor lehetne rossz referenciát adni róla, mert ez a bűntett a nagyon rossz jellemzést talán még nem érdemli meg.

Dél-Amerikában előfordultak rossz CS tapasztalatok?
Egy bolíviai srác folyamatosan megígérte, hogy hostol, megérkeztem La Pazba, egy parkban találkoztunk, órákig dumáltuk és még mindig nem mondta meg, hogy vendégül lát vagy sem. Én folyamatosan kérdeztem, hogy lakhatok e nála, vagy sem, de a srác nem válaszolt. La Paz veszélyes, szerettem volna sötétedés előtt megtudni, hogy lesz e fedél a fejem felett vagy sem, mert ha ő nem fogad, akkor tovább kell mennem. Az írritáló az volt, hogy nem válaszolt és olyan szituációba kerültem miatta, amit nem kívánok senkinek. Neki negatív refit hagytam, mert a profilján hazudott a korát és a körülményeit illetően. utána évekig zsarolt még, hogy töröljem azt.

Tanzániában ellopták a pénztárcámat amíg a hostommal várost néztem. Este, mikor észrevettem, hogy hiányzik a pénzem, kérdőre vontam a hostomat, aki azzal passzolta a kérdést, hogy biztos a bátyja volt, aki már ült sitten is. Viszont nem is akart segíteni. Mikor kértem, hogy hívjuk fel a bátyját, elutasított. Nem volt nagy összeg, de az attitűd zavart. Erre szintén hagytam negatív refit. 

Az, hogy valaki megígéri, hogy hostol, megérkezek, nincs ott a megbeszélt helyen, az már több százszor volt. Dél Amerikában, Közép Amerikában és Afrikában történt meg ez. Ha egy brazil megígéri neked, hogy hostol, akkor nem hostol. Emiatt én nem hagyok negatív referenciát. 

5219051_l_18e881d7b42e64793cdf8bba7919b427.jpg

Általános értelemben mit tekintesz negatív CS élménynek?

Nekem az a rossz, amikor nem tudsz valakivel beszélgetni, például fociról és italról nekem nem megy. Egyszer egy srác társaság jött hozzám, aranyosak voltak, de semmiről nem tudtunk társalogni. Ha a kortárs művészetet szereted, akkor nagyon jó élményed lesz egy olyan CS taggal, aki szintén kortárs művészet rajongó, jazz koncertre szeretne menni stb.  

Afrikában jól működött a kanapészörf?

Afrikában a legtöbb helyen extended family van, bemész egy lakásba és legalább húszan élnek ott. Én nem szeretek a család terhére lenni, mindig főzök a hostjaimnak, de 20 emberre ez nem működik, anyagilag se lehet birni, mivel a boltban én veszem az alapanyagokat. Egy afrikainál viszont ez alap, hostolnak, de elvárják, hogy eltartsd őket amíg ott vagy, hiszen te vagy a gazdag európai. Egy tehetős család nem várja el ezt tőled, de egy átlag család igen. Gambiában kialakítottam azt a módszert, hogy megveszem 4 emberre az alapanyagot, és odaadom a családnak, hogy ők főzzenek. Jó látni, hogy hogy élnek az otthonaikban a helyiek, nincs ezzel bajom, hogy az ottlétem alatt belőlem élnek. 

Bonyolult főzni, mivel faszént használnak és egy lábosban főznek a földön. Ezen én nem tudok vacsorát készíteni. Ha viszek egy fej káposztát, csak egy levél fog belekerülni, mert nem esznek zöldséget, csak húst és kukoricadarát fogyasztanak. Szar kaják vannak Afrikában. Emellett elvárják, hogy vidd el őket mindenhova és végig te fizess. Ha elmegyünk a halpiacra, akkor én a legolcsóbb halat megveszem, erre fintorognak és mutatnak egy háromszor ennyibe kerülő halra, hogy a másikat vegyem meg. És ez eléggé bosszant, hogy ne fikázza le az én hal választásomat, fogadja el. Főleg azután, hogy gyakorlatilag nem is esznek halat, mivel az luxusélelmiszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr584827935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vittore. 2012.10.09. 09:29:33

Érdekes interjú, de az is érdekelne, hogy miből akar idős korában megélni? Nem fiatalon kellene megalapozni az egzisztenciát? Tanulni, vagy dolgozni, referenciát szerezni? Nem mindig lesz fiatal, 70 évesen is Afrikában akar gyalogolni?

Vittore. 2012.10.09. 09:30:11

Na az előző hozzászólás így visszaolvasva kicsit negatív hangvételű lett, de csak kíváncsi voltam, mik a tervei öregkorára...

vandorboy.com 2012.10.09. 13:53:20

Nos, igen, a ma megjelent origos interjúban is ezt firtatták a kommentek:
www.origo.hu/utazas/komment/20121004-interju-csonka-gaborral-aki-126-orszagban-jart-hatizsakkal.html

kb ezt irtam:
Láttad az fb-omon kipostolva a képet? Benne egy nagymama és egy kisgyerek beszélgetése:
nagyi: oh kisunokám, biza ilyen idős koromban én már dolgoztam!
unoka: Oh nagyi, én olyan idős koromban mint te, még dolgozni fogok.
Szóval , mivel egészséges életmódot folytatok, tehát 'statisztikailag' elélek még egy darabig, tehát lesz 40 évem fizetni a nyugdíjat. :) ne aggódj értem. S az utóbbi 18 évben nem voltam beteg.. amikor maláriám volt, azt 5 dollárból megoldottam.

Érdekes, hogy az emberek a megoldást, gondoskodást mindig kívülre helyezik. (majd a tudomány, politikus, stb. megoldja a problémát.) Pedig ha mindenki tudatosan (pld. egészségesen) élne, látna, belső megértés és morál lenne, akkor ezekre a rendszerekre mind nem lenne szükség.
De ez hosszú téma, blog bejegyzéseimben ezekről írtam sokat.

Mefi · http://mefi.be/ 2012.10.11. 00:36:58

Én fiatal vagyok és "egzisztenciát" meg karriert építek, de amikor ezeket olvasom, akkor néha elgondolkodom, hogy mennyire komoly dolgoz az, amit csinálok napi 8-10 órában és mennyire más ilyen élményeket szerezni?
süti beállítások módosítása