2012.08.30. 13:38

Irán, ahol regisztráció nélkül is működik a CS szelleme

Iránban esett meg velünk a kellemetlen szituáció, hogy bajba kerültünk, és végül a rendőrségen kötöttünk ki, ahová kénytelenek voltunk odahívni a CS hosztjainkat is, egy házaspárt. Na de kezdjük az elején: A történetet kezdjük ott, hogy biciklizünk a világ körül, és amikor Iránban tekertünk, elképesztő vendégszeretetben részesítettek minket a helyiek, ott regisztráció nélkül is működik a Couchsurfing szelleme, az emberek az utcáról hívtak meg minket ebédelni, fagyizni, vacsorázni, de még olyan is volt, hogy egy 14 éves srác hívott az otthonába. Erre persze mi azt mondtuk, hogy oké, de előtte kérdezze meg a szüleit, hogy benne vannak-e. A srác eltűzött a bringáján és 10 perc múlva visszajött, hogy le van zsírozva a dolog. A vége az lett, hogy egymásnak kölcsönösen nagyon megörülve náluk aludtunk, velük vacsoráztunk és egész este beszélgettünk a családdal – pontosan ez a Couchsurfing lényege is valahol.

De, hogy a lényegre térjek végül, másnap vészesen közeledtünk az iráni fővároshoz, az óriási dugóiról és szmog felhőiről híres Teheránhoz. Ez nem egy fekvőbringás álma, ezért átkapcsoltuk magunkat fekvőbringákkal stoppolókká, és hamar meg is állt nekünk egy platós kisteherautó, amivel aztán vidáman robogtunk a főváros felé. A naplemente sárga fényében fel is tűntek Teherán felett a jellegzetes szmog alkotta szürke felhők, és mi örültünk, hogy ezt most nem kell szívnunk bringázás közben. Aztán amikor megálltunk a kért helyen, jött a meglepetés.

06-06-erkezes-teheranba.jpegA mi kultúránkban a stoppolás ugye általában ingyenes, de az mindenképpen általános, hogy egy szolgáltatás árát előre közlik a vevővel. Nos, nekünk sikerült kifognunk egy rossz alakot a sokmillió őrült kedves irániból, és az emberünk ha jól emlékszem 270 dollárt szeretett volna tőlünk a 90km-es fuvarért, és ettől nem volt hajlandó tágítani. Ezt egy kicsit soknak véltük, és nem voltunk hajlandóak kifizetni, ezért a vége az lett, hogy egy kedves pilótasrác fordításával és segítségével kijött a helyszínre a rendőrség, és nemsokára mindannyian egy rendőrőrsön találtuk magunkat. Mondtuk, hogy nincs nálunk ennyi pénz (különben volt, de ha odaadjuk, nagy bajban lettünk volna, mert Iránban nem működnek a nemzetközi bankkártyáink), és hogy különben sem lennénk hajlandóak ennyit fizetni, irreálisan soknak tartjuk - Ezzel egyébként a rendőrök is egyet értettek, és nagyon csúnyán néztek az emberünkre. Erre aztán az elkezdett hazudozni, hogy ő még mindenféle turista látványosságokat is mutatott nekünk útközben, ami persze nem volt igaz, és ezzel betette nálam a kaput, itt már én is felemeltem kicsit a hangom. A rendőreink azt kérdezték, hogy ismerünk-e valakit itt Teheránban, vagy csak a helyi magyar nagykövetség marad, mint pénzszerzési opció. A nagykövetséget semmiképp nem akartuk, és hazudni sem jutott eszünkbe, ezért azt mondtuk, hogy vannak barátaink a városban, és kénytelenek voltunk kiadni a szállásadónk telefonszámát.

Fardad és Sanam egy építész házaspár, akik nagyon szimpatikusak voltak az adatlapjuk alapján, és szerencsénkre igent mondtak a kanapékérelmünkre. Eleve nagyon szégyelltük magunkat, hogy ilyen helyzetbe hozzuk őket, de nem volt más választásunk. Ők rendesek voltak, tényleg elindultak a rendőrség felé, ám ahogy a pilótánk fordította a percről percre változó szituációt, és értesített, hogy ha tudjam, tartsam vissza a barátainkat, mert ha megjelennek, azzal „feltolhatják az árat”, ami addigra lement 70 dollárra. Én próbáltam elérni Fardadékat, de már késő volt, befutott a rendőrségre a vérkomoly házaspár, Sanam a nő tetőtől talpig csadorban, csak az arca látszott ki, a férj, Fardad pedig öltönyben, kézfejével a zakója gomjai között, mint valami Napóleon! Útisten, ők lesznek a szállásadóink, ráadásul iderángattuk őket egy rendőrségre! – ez volt az első gondolatunk, amikor megláttuk őket…Aztán a tanulópénz maradt 70 dollár, amit végül kifizettünk, csak, hogy mindenki mehessen már a dolgára.

Még egy kicsit a stoppolásos incidensre visszatérve: mindaddig amíg a fickó nem kezdett el hazudozni a rendőröknek, valahol igazat adtam volna neki olyan téren, hogy mi voltunk a hülye, buta turisták, akik besétáltunk az ő csapdájába, de azok után, hogy hazudni kezdett egy rendőrségen, nálam nagyon gyorsan elásta magát, és ha tehettem volna, egy fillér nélkül otthagyom. Leparkoltuk a bringákat a házaspár társasházának mélygarázsába, majd felcuccoltunk a nappalijukba, ahol az a bizonyos kanapé várt ránk. A lakás apró volt, amerikai konyhás, kétszobás, de nagyon otthonos.

Fardad és Sanam eltűntek az ő szobájukban, majd pár perccel később egy rövidgatyás, atlétás srác és egy hasonlóan laza, otthonosan felöltözött nő lépett ki a szobából, és kezdett el kedélyesen, humorizálva beszélgetni velünk. Teljesen átalakultak, rájuk sem ismertünk, de ez a meglepetés pozitív volt, és felszabadító. Kiderült, hogy csak azért öltöztek úgy ki, hogy jó hatást és benyomást keltsenek a rendőrségen, hisz az egy hivatalos hely, méghozzá egy „Islamic Republic of Iran” nevű országban, ahol államvallás a muszlim, tehát kötelező a csador viselete a nőknek, és hasonlók. Otthon viszont nem lát az erkölcsrendészet (igen, frankón van ilyen!) senkit, és az otthonában mindenki úgy öltözik, ahogy akar – hát ők épp úgy öltöznek, ahogy mi is tesszük. :) És gondolkodni is nagyon hasonlóan gondolkodnak, így végül nem okozott gondot négyünk között a nem épp hétköznapi első megismerkedésünk minkéntje, rengeteg fantasztikus órát töltöttünk velük együtt, nagyon jókat dumáltunk, és jókat főztünk egymásra. Ők mindenféle iráni finomságot készítettek nekünk (továbbindulásunk előtt még útravalónak is), mi pedig lángost és marhapörköltet készítettünk nekik. Ekkor még volt nálunk az otthonról 4000km-t cipelt pirospaprikából. :)

IMG_1099.jpg

Egyik este elmentünk sétálni egy városi parkba, ahol elmesélték, hogy a szemközti dombon tervezik megépíteni a világ legmagasabb zászlaját, aminek a környékét, a parkot és a zászlóhoz vezető sétányokat remélhetőleg az ő terveik alapján fogják elkészíteni. Ottjártunkkor legalábbis pont be volt adva a tervük elbírálásra, és mivel ennek lassan már egy éve, azt hiszem ideje is rákérdeznünk erre náluk.

Teheránból többek között az ő motivációjukra tettünk egy egynapos csillagtúrát éjszakai vonattal Iszfahánba, ami egy nagyon szép kirándulás volt. Már a vonaton megismerkedtünk két fiatal sráccal, egy testvérpárral, akik aztán önként és dalolva, sőt nagy örömmel velünk töltötték az egész napot a gyönyörű városban. De pont ugyanígy volt ez Tabrizban is, és még annyi helyen.

GOPR2183.jpgZita szülinapján siklóernyőztünk, teljesen ingyen, mert útközben összefutottunk Abolfalz-al, aki siklóernyőzést oktat, és meghívott minket egy-egy tandem siklóernyőzésre. Eleinte el sem akartuk hinni, háromszor rákérdeztünk, hogy tényleg ingyen lesz-e, és tényleg az volt. Szóval elképesztő jó arcok az emberek Iránban, és sok a CS tag is, rengeteg meghívást is kaptunk mindenfelé Iránban az ott eltöltött 26 nap alatt, mert a tagok látták, hogy épp a közelben vagyunk.

Mikor elhagytuk az országot, előtte 5 napot Mashhadban töltöttünk a türkmén vízumra várva egy családnál, akik szintén nem voltak CS tagok, csak úgy találkoztunk velük, és meghívtak magukhoz. A végén már szégyelltük magunkat, főleg mert a házaspár ágyában aludtunk, mert ebből nem voltak hajlandóak engedni. Hiába erősködtünk, hogy de alszunk a nappaliban a földön, ők csak elvonultak, a feleség a leány gyermek szobájába, a férj a sráchoz. Noha tartalmas napok voltak, és úgy éreztük, nagyon örülnek nekünk, minket zavart, hogy ennyit náluk vagyunk. Az ötödik nap, amikor elmondtuk, hogy holnap végre meglesz a vízum a következő országhoz, és továbbmegyünk, tovább marasztaltak, kérték, hogy maradjunk még és menjünk később vonattal. Végül persze kénytelenek voltak elengedni minket, de ezt sem akárhogy tették: először is, az anyuka megsiratott minket, aztán az apuka tradícionálisan útnak engedte az utazót, a hagyományok szerint átbújtunk a korán alatt, amiből ő felolvasott, majd kaptunk egy pohár vizet, amivel egy növényt kellett megöntöznünk, és egy kis aprópénzt, amit a szegényeknek kellett adnunk.

IMG_2545.jpg

Összefoglalva tehát, Iránban elképesztően vendégszeretőek az emberek, már-már zavarba ejtő számunka, milyen kedvesen és odaadóan fogadnak minket. Számukra a messziről jött vendég, az utazó allah küldötte. Szóval, ha Iránba utazol, nem lesz gondod a vendéglátókkal, inkább nyugalmat akarsz majd a sok rajtad segíteni akaró helyitől. :) Persze ha nem vagy az a hardcore spontán hátizsákos utazó, akkor jól jön a Couchsurfing, hogy előre leszervezd a barátaidat a nagyvárosokban, és ez jó eséllyel sikerülni is fog, de ha mégsem, ne keseredj el, biztos, hogy lesz barátod, elég, ha már csak egy kicsit is nyitott vagy rá, és nem idegenkedsz attól, ha leszólítanak az utcán. Mert le fognak, de a legnagyobb jóindulattal – ne félj tőlük, Ők csak Téged akarnak, mint vendég, a lehető legjobb értelemben. És ha így sikerül megszállnod egy családnál, sose felejtsd el buzdítani őket, hogy regisztráljanak a Couchsurfing-re, legyünk még többen a nemzeteken és vallásokon áthidaló barátságok webkettes nagykövetei! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr844740760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HAnonymus 2012.08.30. 17:21:44

Ez a blog eddigi legjobb írása, köszönöm hogy olvashattam! Sok sikert a biciklizéshez!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.08.30. 18:02:29

és a megkövezés még mindig divat azért arrafelé?

Macskond 2012.08.30. 18:06:25

:-)
Ezek szerint nem minden oldal van letiltva az Iráni internetről ?!
Szép út lehetett. Én biztos nem merném bevállalni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.08.30. 18:24:47

meghato volt a sorok kozott olvasni, mennnyire ki vannak ehezve a kulvilagra ezek az elnyomott emberek. Egy film jutott eszembe, amely a 70-es evekbeli Afganisztanvan jatszodott es hihetetlen volt, hogy oltonyos ferfiak, divatos nok jartak az utcan, cowboyfilmeket neztek a moziban es csunya korabeli szogletes butorokon ucsorogve cigiztek :) hasonlo lehetett Iran is az ayatollah elott es ezek az emberek lelekben meg nem pusztultak el...
Nagyon jo poszt!

AutosVilli 2012.08.30. 18:41:39

Azért ez elég egyoldalú bemutatása Iránnak!!
A vendégszeretet alapján nem lehet megítélni egy nemzetet!

Muad\\\'Dib 2012.08.30. 19:11:04

@Réka ‎:
"...hasonlo lehetett Iran is az ayatollah elott es ezek az emberek lelekben meg nem pusztultak el..."
FACEPALM!
Előtte biztos csodás volt arrafelé a sah terrorja alatt élni:
"...Sources disagree over how many victims SAVAK had and how inhumane its techniques were. Writing at the time of the Shah's overthrow, TIME magazine described SAVAK as having "long been Iran's most hated and feared institution" which had "tortured and murdered thousands of the Shah's opponents." The Federation of American Scientists also found it guilty of "the torture and execution of thousands of political prisoners" and symbolizing "the Shah's rule from 1963-79." The FAS list of SAVAK torture methods included "electric shock, whipping, beating, inserting broken glass and pouring boiling water into the rectum, tying weights to the testicles, and the extraction of teeth and nails..."
wikipedia

kennyking 2012.08.30. 19:14:51

@Réka ‎: Annyira nincsenek elnyomva, ez csak a nyugati propaganda, nem kell bedőlni.Több ismerősöm is járt ott, hátizsákos túristaként.Azt mondták, Teherán olyan, mint Budapest a nyolcvanas években.Szürke, szmogos, tele dugókkal de nagyon kedvesek a helyiek, már zavarba ejtően azok.Mifelénk már bizalmaskodásnak tartanánk, de ők őszintén örülnek a külföldieknek.Szerintem nem kell mindenbe belekeverni a politikát.Az átlag iráni egyáltalán nem az a vérszomjas iszlám harcos, ahogy a ( független, mérvadó és mindig igazat mondó)média bemutatja őket.Ott is utálják a politikusokat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.08.30. 19:20:30

@kennyking: ha megfigyeled, pont azt tamasztod ala, amit en is irtam.

istvan_h (törölt) 2012.08.30. 19:27:42

Na de hát ilyet leirni, a gonosz tengelyének egyik országáról, hogy vendégszeretőek és kedvesek az emberek, nem pedig habzó szájú antiszemita holokausztagadó újnáci népség?!
És igen, nem lehet a vendégszeretet alapján megitélni egy nemzetet, ott van még a viszonyulásuk a zsidókhoz, vagy azt elfelejtettétek?! Ajánlom a Couchsurföző barátaimnak, hogy látogassák meg a legközelebbi holokauszt emlékközpontot, majd köves slomótól kérjenek feloldozást, valamint gyorsan határolódjanak el saját maguktól!
Feltételezem a indexes tartalom szerkesztők nem tették volna cimlapra a cikket, ha a pozitivumokat sorolja a cikkiró előre...
Egyébként meg nekem tetszik az irás, főleg azért mert leirja, hogy mennyire szivesen fogadják a vendégeket és hogyan bánnak velük! A jótanácson pedig, hogy nyugodtan álljunk le beszélni bárkivel kellemesen meglepett, főleg az itteni viszonyokat figyelembe véve, ahol a tezsvír van cigid? duma igen elterjedt.

A nép fia 2012.08.30. 19:39:47

Én is szeretnék Iránba menni!!! Ha valaki akar egy csapatos kirándulást, akkor én benne vagyok! Írjatok, kalandvágyók!!! :-)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.08.30. 19:48:05

Nagyon jó, nagyon kedves írás, és igazán megindító, hogy mennyire kedvesek ott az emberek!
Bevallom, én félnék nekiindulni, de mégis csábító...

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.08.30. 19:54:40

@Magyar Vitéz: a házasságtörésért a megkövezés elenyészve vidéki kis falvakban nagyon ritkán még előfordul. De általában a nőket a félrelépésért börtönbüntetéssel, a férfiakat pénzbírsággal sújtják.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.30. 19:56:32

Akkor irány Irán?
A bezártság kihoz ilyeneket az emberekből.
A 70-80-as évek csausiszta Romániájában is szomjaztak az emberek mindenre, ami külföldi volt.
Azon töprengek, hogy a Kanadában menedéket kérő honfitársainkat esetleg oda kellene irányítani...

Anti Anyag (törölt) 2012.08.30. 20:02:04

@istvan_h: Nem fertőzte meg őket a liberalizmus és a rájuk erőltetett multikulturizmus.

Persze káros liberalizmus alatt nem azt értem, hogy tanulhatnak a nők, hanem azt, hogy el kell viselnie pld. a balhéző cigányokat, zárnia kell mindent és jobb félni az idegentől mint vendégül látnia.

milyen szép a Vértes, ó 2012.08.30. 20:14:41

Lenyűgöző, no meg rendkívül szórakoztató is, hogy vannak idióták, akik szó szerint bármilyen témával kapcsolatban tudnak zsidózni és/vagy cigányozni. Lassan már a receptblogoknak is szükségük lesz a 'tahótlanítás' lehetőségére... :)

Ééééés tudom, hogy nem illik más blogokat reklámozni, de hátha nem zavarja a gazdát: Irán szépségéről, lakóinak vendégszeretetéről sokat megtudhatunk a 'danielfromhungary' leírásaiból is, szintén érdekes-érdemes olvasni.

Peltak 2012.08.30. 20:37:33

Sosem az egyszerű emberekkel van a baj, hanem általában a hatalmon levőkkel...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2012.08.30. 21:32:43

Volt szerencsém anno kb 10 napot az országban tölteni. Egyszer bementem a múzeumból kijövet egy hentes fószerhez, aki úgy ült ott, mint valami keresztapa a nyikhaj alkalmazottai gyűrűjében. Elmutogattam, hogy kellene egy fanta, és levettem egy üveget a polcról, mire megrázta a fejét, és beirányított a felfüggesztett húsok közé. Ott az egyik alkalmazottól szívószálat is kaptam a hideh ital mellé. Mikor kérdtem, hogy mennyi lesz, csak annyi volt a válsz: Welcome to Iran!
Az emberek egyszerűen csak odajönnek a legcsekélyebb angoltudással is, és dumcsizni kezdenek, végül pedig biztosítanak róla, hogy nagyon örülnek, ha jól érzed magad. - ez kicsit fura az arab népségek után, hiszen itt nem akarnak semmit eladni a mosoly mellé az embernek :D
Egyedül a turistákat lejmoló, és táskájukat lerángató gyerekeket nem csíptem, de azok magyarul is megértették végül az "Ákársz egy pofont?!" kifejezést :)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2012.08.30. 21:39:17

@Krajcs: Jut eszembe, erről a helyről érintőlegesen én is írtam anno:

uralicowboy.blog.hu/2009/08/08/az_irani_bevetes

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.08.31. 01:30:43

Persze, sosem az egyszeru emberekkel van a baj, hanem a hatalmon levokkel. Az, hogy csak kisebb falvakban, elvetve koveznek meg embereket, az nem is nagy baj hiszen civilizalt orszag, nincs jogunk beleavatkozni a szokasokba, vagy itelkezni. Nem hiszem hogy a kormany kovezi halalra azokat az asszonyokat es gyerekeket. Ezt az egyszeru nep gyermekei, a parasztok csinaljak. Az meg hogy nyilvanosan csadorban jar, otthon meg rovidgatyaban villog a vendegek elott, iszonyu kepmutatas, az egesz tarsadalom kepmutato, szemforgato. Persze, hogy a taxis is le akarta huzni oket, benne van a koranban is, hogy a hitetleneket NEM BUN atbaszni, sot, buntetlenul meg is lehet olni oket. Barbar, kozepkori, alsagos, kepmutato primitiv tarsadalom. Kar ezen finomitani, sajnos ez az igazsag. Na nem, a felvilagosult nyugat vallasos resze sem kulonb ezeknel, nem arrol van szo.. De ott legalabb nem fejeznek le azert, ha esetleg magasrol kopsz az egyhazra, vagy ha csador nelkul mesz ki az utcara, a megkovezes pedig nem nepszokas, hanem gyilkossag. Kiveve persze ha 56-os forradalomkor lincselnek, mert akkor hostett.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.08.31. 01:33:58

@Kara kán: errol van szo, nem csoda, hogy vendegszeretoek, hiszen csumaig szopjak meg az odatevedo szegenyparaszt magyarok faszat is, hisz vegre valami nyugati, valaki aki szabadon elhet, szabadon nott fel, laza, jol el, szabadon utazhat, es nem fogja porig bombazni az orszagat egy fejlettebb szuperhatalom zaros hataridon belul mert a kozepkori egyhazi vezetoi annyira gaz arcok hogy nem lehet rajuk egy atomreaktort sem bizni.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.08.31. 01:36:33

emlekeztek hogy rendszervaltas elott mi is mindent hogy beszoptunk ami nyugati? csak akkor meg nem sejtettuk, hogy ahhoz hogy olyan minosegi termekeket birtokolhassunk es olyan eletszinvonalon elhessunk mint a nyugatiak, bizony ahhoz valakinek dolgoznia is kell, nem csak nyolc oraban tamasztani a lapatot a merkur-trabant-telep mellett....

SziszkAnya (törölt) 2012.08.31. 10:59:11

@Magyar Vitéz: a rendszerváltás előtt??? Már nem azért, de ez ma Magyarországon az emberek kb. 78%-ának nem világos... mármint, hogy dolgozni is kellene a jobb életszínvonalért.

SziszkAnya (törölt) 2012.08.31. 11:01:15

semmi pénzért nem mennék Iránba.. furcsa népek azok :D

a post pedig nagyon jó volt.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.08.31. 17:07:03

@SziszkAnya: mier? biztos jokat lehet bulizni, csajozni. csak ha veletlenul rosszkor rossz iranyba nezel, ami a korannal ellentetes, akkor meglincselnek, de amugy vegtelenul kedves, tipikus gerinctelen kulfoldifasszipo alsagos nepseg. arjak, mi?

Yumurdzsak 2012.09.11. 11:13:29

"tehát kötelező a csador viselete a nőknek"
ááá. nem, nem, nem. nem a csador a kötelező, hanem a hidzsáb, de annak is a könnyített változata. már nem veszik szigorúan,h takarja a hajat.

de hogy lehet valaki ekkora lúzer,h levesznek egy 3 dolláros szakaszért 70-re?

@Magyar Vitéz: csajozni lehet, de csak óvatosan. én csak addig jutottam,h megszereztem egy csajnak a számát. :)

"Persze, hogy a taxis is le akarta huzni oket, benne van a koranban is, hogy a hitetleneket NEM BUN atbaszni, sot, buntetlenul meg is lehet olni oket."
látszik, h nem olvastad a koránt. az egy dolog,h nem arabul, de magyarul sem. ne nézz annyi cnn-t!
süti beállítások módosítása