2012.06.27. 08:01

Keleti-nyugati kulturális különbségek

TAIW0001.GIFTizedik és tizenegyedik vendégeim, Jenny Wang (23 év) és Duck Wang (24 év) Tajvanban, Taipeiben élnek. Jelenleg masters képzésen Londonban tanulnak nemzetközi kapcsolatokat két éves egyetemi programban. Vasárnap érkeztek, három éjszakát laktak nálam. A nyarat európai utazásokkal töltik, ősszel visszaköltöznek Tajvanba. 

Duck és barátnője módfelett csodálkozott azon, hogy a budapesti utcákon, metróban, gyakorlatilag mindenhol rengeteg fiatal és idősebb párt láttak csókolózni. Kérdezték tőlem, hogy ez nálunk ennyire elterjedt jelenség? Mondtam, hogy igen, teljesen természetes. Meghökkenten bámulták rám, hiszen náluk senki nem csókolódzik az utcán.

A lányoktól megtudtam, hogy a tajvani élet nyitottabb és könnyebb, mint Kínában. Például náluk nincs blokkolva a Facebook, ellentétben az anyaországukkal. A fiatalok gyakran és előszeretettel használják az internetes randioldalakat párkeresésre (We're loving it!). Néhány levél után a fiú megkérdezi, hogy átmehetnek-e msn-re, és felveheti-e a lányt a Facebookon barátjának. Ha a lány igent mond, utána kér a fiú személyes találkozót. Ugyanakkor ha iskolában, munkahelyen, szórakozóhelyen, azaz az életben ismerkednek, fontos, hogy legyen egy harmadik személy, aki bemutatja a potenciális párt egymásnak. Direktben sohasem veszik fel a kapcsolatot egymással. 

Photo1 (31).jpgA tajvani lányok a szüzesség elvesztésével megvárják a nászéjszakát. A férfiaknak elengedhetetlenül fontos, hogy a vele komoly kapcsolatban levő lány még "érintetlen" legyen. A férfiak viszont hamarabb kezdenek el nemi életet élni, mint ahogy összeházasodnának. Ebben nincsen egyenlőség. Ritka esetben, ha már tudják a kapcsolatban élő párok, hogy össze fognak házasodni, akkor kezdenek el szexuális életet élni, de ez 25-26 év alatt semmiképp sem fordul elő. A házasságkötés előtti és/vagy helyetti együttélés nulla százalékban fordul elő.

Tajvanban a régi kultúrában és a modern felfogásban élő emberek 60-40 százalékban viszonyulnak egymáshoz. A haladó felfogás előretörőben van az élet minden területén. A válás szinte nem létezik az országukban. Ha a házasságkötés rossz döntés volt, inkább leélik egymással az életüket, mivel a válásnak nagyon rossz jelentése van a kultúrájukban, az elfogadottsága minimális.

Tajvanban az újdonsült feleség a házasságkötés után a férj családjához költözik. Duck és barátnőjének jelenleg egyedülállóak, de azt már mindketten tudják, hogyha összeházasodnak valakivel, semmiképpen sem akarnak a jövendőbelijük családjával élni. Külön életet szeretnének, még akkor is, ha ez ellenkezik a kultúrájukkal. Jenny 30 éves kora előtt nem szeretne férjhez menni. 

Elmeséltem nekik, hogy a magyar lányok általában 16-17 évesen vesztik el a szüzességüket, de manapság ez az esemény még korábbra kezd el tolódni. Gyakori a házasság nélküli együttélés, a gyermekvállalás, és sajnálatosan magas a válás Magyarországon. Mindhárom jelenségre leesett állal és tágra nyílt szemmel reagáltak. Elmondtam nekik, hogy a szexualitás, együttélés témákban való szigorúság általában a vallásos pároknál fordul elő. Megkérdezték azt is, hogy honnan tudom, hogy a párkapcsolat, amiben vagyok, az komoly vagy nem komoly? Hogyha szexuális életet élek, hogyan védekezek a nem kívánt gyermekáldás ellen? Kíváncsiak voltak arra is, hogy a szüleimet bántaná e a házasságkötés nélkül élnék együtt egy férfival? Számtalan kérdésük volt a témáinkban. Igyekeztem rá válaszolni. A reakciójuk alapján kíváncsian, pozitívan reagáltak, de nem azonosultak. A beszélgetés tanulsága és zárása az volt, hogy az európai (nyugati) és keleti kultúra között számtalan különbségek vannak, a nyugati sokkal nyitottabb és liberálisabb, mint a keleti kultúra. Ugyanakkor a nyugati magánéletben sokkal több is a bizonytalansági faktor. 

Photo1 (29).jpgA lányok thank you giftje egy csodaszép bögre volt a hazájukból. Egészséget és gazdagságot jelent a virág, ami a bögrét díszíti. Nagyon híres szimbólum Taiwanban. A bögrét és az alátétet díszítő pecsét a készítő művész aláírása. 

A velük készült interjúmat itt olvashatjátok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr394613738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeluksZ 2012.06.27. 17:37:10

Tudom, hogy a cím a kulturális különbségekről szól, de kicsit hiányoltam a "surfing" részét a találkozásnak:) A blog amúgy nagyon tetszik, szívesen olvasom a surfinges kalandokat és kedvet csináltál ahhoz, hogy én is holstoljak. Ezzel kapcsolatba lenne egy kérdésem. Érdemes lenne most regisztrálnom a cs.com-ra, annak ellenére, hogy csak olyan 2 hónap múlva tudnék elkezdeni ténylegesen hostolni? Nem szeretném, ha valaki a profilomra nézve annyit látna csak hogy 3 hónapja tag vagyok, de még nem fogadtam vendéget, nincsenek visszajelzéseim, stb. Viszont szívesen kialakítanám és megszerkeszteném már a profilomat. Ha van ehhez megfelelő felület (ahol tudnám figyelmeztetni a látogatókat, hogy a hostolás mondjuk csak 2012 szeptemberétől jöhetne szóba) akkor szívesen összehoznám már most az adatlapomat.

u.i.: a "kulturális" rövid u, ezzel én is elég sokat szenvedtem anno:)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.06.27. 18:55:26

@DeluksZ: nem történt semmi érdekes a hostolás részben, amit érdemes lett volna megírni a posztban. Első este megérkeztek, dumáltunk picit négyesben az amerikai vendégemmel együtt, második és harmadik este kétszer 1 órát bezsélgettünk a szobájukba. nappal várost néztek nélkülem. ennyi :-)

Ha csak 2 hónap múlva lesz elérhető a kanapéd, azt javaslom, csak előtte egy héttel reggelj be. Okok: a surferek szeretik az újakat, mert azok "mindenkinek" igent mondanak, mivel lelkesek. Az első 1-3 hétben rengeteg requestet fogsz kapni, csak győzz majd válogatni közülük :-) Annak semmi értelme, h most beregisztrálsz, nem akarsz utazni se és a kanapédat No couch currently available for surfing státuszra állítod. Szóval inkább várd ki türelemmel ezt a két hónapot és csak utána regisztrálj, ha a kanapéd maybe vagy yes lesz.

a kultúrális-kulturális dolgot köszi, javítottam :-)

DeadBodiesEverywhere 2012.06.28. 13:27:30

Nekem is hiányzott a thankyougift alol még egy bejegyzés hogy mi is történt velük Nálad, úgy lett volna teljes egész!

DeluksZ 2012.07.01. 15:20:46

@nikita: Köszönöm a tanácsot. Akkor várok még kicsit a profil létrehozásával.

FogarasiSzilvi 2012.07.03. 15:15:59

"A férfiaknak elengedhetetlenül fontos, hogy a vele komoly kapcsolatban levő lány még "érintetlen" legyen. A férfiak viszont hamarabb kezdenek el nemi életet élni, mint ahogy összeházasodnának. "

Ha a nem ítélik el a maszturbálást és/vagy a homoszexualitást és/vagy a házasságtörést és/vagy az ősi mesterséget akkor értem. Egyébként ezt hogyan kivitelezik?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.07.03. 16:11:32

@FogarasiSzilvi: Nyilván részben az előző mondatod útjait használják. A lányok általános jellemzőként beszéltek a szokásaikról. És mindig vannak minden közösségben, országban olyan lányok, akik nem várnak a szüzesség elvesztésével a férjhezmenetelig. Na velük oldják meg :-)

innovation 2013.01.03. 20:07:03

Majd' minden írásod elolvastam. Irigylem a nyitottságod és hajrá továbbra is! :)

Ehhez pedig annyit, hogy soha nem értettem, ha valaki a világ másik végéről jön, s tudja, hogy teljesen más szokások vannak itt (mármint Európában, mert jelenleg londoniak), miért csodálkoznak rá mindenre?

Kis privát: szerintem jó, hogy idős és fiatal pár csókolózik nyílvánosan - persze ne vigyék túlzásba -, nincs ebben semmi rossz. :) Telefon. Befejezem. :)