2018.01.30. 15:19

Mi lenne, ha holnaptól mindenki vegán lenne a Földön?

Hat évig voltam vegetáriánus, és másfél éve ismét eszem húst, ráadásul minden nap. A keresztlányom meg újévi fogadalomból vegán lett, állatvédelmi okokból. Nagyon támogatom a lépését, bár én épp most fejeztem be a vajban sütött baconos omlettemet rukkolával, avokádóval, edami sajttal és mascarpone sajttal, hozzáadva némi zakuszkával elfogyasztását. Ez kb 1000 kalória, nagyon keto, de ebből csak a rukkola, az avokádó, na meg a zakuszka vegán.

Az emberiségnek és a Föld nevű bolygónak az lenne a legjobb, ha mindenki vegán lenne, mondjuk holnaptól. A légtérben fellelhető metán egyik legfontosabb forrásának a WHO a szarvasmarha-állományt jelölte meg. A szarvasmarhák (és más kérődző állatok) beleiben a rostok megemészthetetlensége miatt nagy mennyiségben termelődik metán. A mezőgazdasági tevékenység révén óriási mennyiségben kerülnek a légtérbe üvegházhatású gázok. Állítólag nagyobb mennyiségben szennyezik a levegőt, mint a Földön az összes autó teszi azt. 

Most nem kezdem el kifejteni mennyire káros és kizsigereli a bolygónknak a Föld minden pontján folytatot állattenyésztés. Jóléti államokban ellenőrzött körülmények között, máshol meg elképzelhetetlen kizsákmányoló, mérgező és állatkínzó módon teszik ugyanezt. 

tehen.jpg

Szóval ma eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha mi, közel 8 milliárd ember, mától mindannyian vegánok lennénk? Könnyítés annyi lenne, hogy állattenyésztést folytatni ezentúl kizárólag csak bio gazdálkodásban, kis területen és "mennyiségben" lehetne. Azaz Marika néni továbbra is tarthatna a hátsó kertjében tyúkokat, amik szabadon rohangásznak és kapirgálnak, begyűjtheti a tojásait, és le is vághatja a csirkéit, sőt, el is adhatja a feleslegét az épp falun áthaladó budapesti lakosnak, mondjuk nekem. De bezárnák hatóságilag a világ összes állattelepét, tejtermék gyárát. Szóval nem vehetnénk többet a Tescóban csirkét, disznót és semmilyen tejterméket. A piacon lehetne kizárólag bio termelői igazolvánnyal rendelkező Marika néniktől beszerezni a jóságokat. Vélhetően aranyárban. 

Az élelmiszerboltokban mindenhol a világon csak zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat, örleményeket, liszteket  és mindenféle vegán termékeket lehetne kapni. Nyilván egyik napról a másikra ezt nem lehetne meglépni, de mi lenne, ha lenne egy közös ENSZ döntés az ipari állattenyésztés megszüntetéséről és mondjuk 10 év alatt fokozatosan bezárnák ezeket a gyárakat? Mindenhol, mind a 200 országban? 

Húst utána már kizárólag ökogazdálkodó magánfarmoktól lehetne beszerezni, vagy akkor ha magad kimész az erdőbe, és lősz magadnak vadat. Ha van rá vadászengedélyed. 

Mindez azért lenne, hogy a gyerekeidnek és unokáidnak biztosíts 50 év múlva is elég ivóvizet, és igen, minőségi élelmet. Kicsiben kezdhetjük azzal, hogy saját döntésből egyenként vegánokká válunk. Én mától nem, de később lehetséges. Addig is hajlandó vagyok átállni a csak biogazdálkodásból szerzett hús és tejtermékekre. Tudom az meg kurvadrága, de emiatt legalább majd jelentősen visszafogom a hús és tejtermék fogyasztást. 

Kövess Facebookon isBiztos hallottál már arról, hogy jelentős változások jönnek a Facebookon. Néhány kattintással biztosíthatod, hogy továbbra se maradj le a Couchsurfing blog posztjairól. Az első lépés, hogy a jobb felső sarokban lévő legördülő menüben ki kell választani a Hírfolyam-beállításokat, illetve ha angolul használod a Facebookot, akkor a News Feed Preferences-t. A következő lépés "Az elsőként megjelenők beállítása" menüpont kiválasztása. A kattintás után meg fog jelenni nemcsak az összes ismerősöd, de az általad kedvelt minden oldal is. Ezek közül keresd ki a Couchsurfing blogot, majd kattints rá, ahogy a lap alján lévő Kész (Done) gombra is. Ezzel el tudod érni, hogy posztjaim minden alkalommal megjelenjenek a hírfolyamodban. Természetesen nem csak egy oldalt, ismerőst lehet kiválasztani, összesen 30-at lehet bejelölni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr1613617474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolshevik 2018.01.31. 00:25:12

Vagy lehet bogarat is enni :D

Bolshevik 2018.01.31. 00:34:50

www.rodalesorganiclife.com/food/how-to-bake-with-cricket-flour/slide/5

Ilyesmire gondolok. Ennek elég alacsony az ökolábnyoma, és kb. annyira undorító belegondolni az eredetébe mint a párizsiéba.

moonlight777 2018.01.31. 00:48:37

Baromság ez az egész vegánkodás, elmekettyent divathóbort...
Ökolábnyom, na ne nevettess, sokkal károsabb lenne a full vegánság az egész bolygóra nézve.... ez ezer %....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.01.31. 01:07:01

Éhen halnánk. A Föld területeinek jelentős része alkalmatlan a növénytermesztésre, de a füvet az állatok megeszik. Hacsak nem kezdesz el füvet enni, akkor ezek a területek kiesnének, és sokan éhen halnának.

2018.01.31. 04:52:31

@Brendel Mátyás: az nem számít a vegánoknak, hogy sokan éhenhalnának a világban, ha mindenki vegánná válna. A céljuk ugyanis a bolygó megmentése (hogy mitől azt nem tudom), meg a saját erkölcsi felsőbbrendűségük bizonygatása (az emberélet szart se ér, csak az állatok élete).
A vegánok számára az emberélet nem fontos. Sose beszélnek az emberélet értékéről, csak az ipari állattartás borzalmairól.

@Bolshevik: a rovarok evése ellen is fellépnek a vegánok. Sőt, a vegánok mézet se esznek, mert szerintük a mézet állatok kizsákmányolásával állítják elő.

A vegánság nem tudományos, egészséges életmód alapú diéta, hanem pont olyan erkölcsi/vallási étrend, mint a zsidók kóser étrendje. Az ortodox zsidók jobban érzik magukat attól, hogy nem esznek tejterméket és húst egyszerre, sőt ezeket elkülönítve tárolják, két külön hűtőszekrényben és nem esznek nem pikkelyes vízi élőlényeket se (homár, kagylók, harcsa, kecsege, angolna tilos), vagy nem kérődző, nem patás állatokat (nyúl evése tilos).
A vegán meg attól érzi jobban magát erkölcsileg felsőbbrendűnek, hogy nem eszik húst, tejterméket, de még mézet se.

károly szántana 2018.01.31. 04:54:07

Az oroszországi szűzföldek feltörése, majd bevetése búzával megmutatta, hogy mi lenne, ha mindenki vegán lenne: még több sivatag. Vagy az amazóniai esőerdők kiirtása, hogy szóját termeljenek. A vegánság a világ legnagyobb baromsága. Az ember mindenevő. A növényi fehérje sokkal kevesbé emészthető, mint az állati. Az agy működéséhez, ill. a gyermeki agy megfelelő fejlődéséhez elengedethetetlen az állati fehérje. A mandulatej előállításához nagyságrendekkel több vízre van szükség, mint a tehéntejhez, amit öntözéssel juttatnak ki, ezt a vizet pedig a környezettől veszik el, 80 %-ban Kaliforniában. Emiatt van annyi erdőtűz ott. Ja, es a szója, amit a vegánok falnak, zömében génkezelt.

DFK 2018.01.31. 04:58:21

Praktikusan a fél emberiség éhen halna. És nagyon intenzív nem bio mezőgazdaság kellene a sokkal több növény termesztéséhez. Ezt a poszter és a vegánok nem látják át.

jotekony koc 2018.01.31. 05:15:11

A takarmánytermelő gazdálkodást kellene átállítani zöldségtermesztésre, vagy gyümölcsössé.
Fák, bokrok, palántázás.
A sok gabona, és kukorica helyén kertészet és alacsony fás ligeterdők.
Szebb lenne és több embert foglalkoztatna.
Több élőmunka, kevesebb trágyával.
Az állatorvosokat átképeznék növényre, vagy humánra.
Sok vidék megint eltartaná a lakóit, mert több munkáskézre volna szükség, mint a gabonasilókhoz.

2018.01.31. 05:27:21

@jotekony koc: vagy mondjuk ennyi erővel maradhatna az állattenyésztés is.

"Az állatorvosokat átképeznék növényre, vagy humánra." - facepalm

csakférfi 2018.01.31. 05:29:12

Ha vegán lenne mindenki akkor a tápláléklánc felborulna.
A növény a talajból veszi fel a tápanyagot .
A növényt megeszi a növényevő.
A növényevőt pedig megeszi a ragadozó.
A ragadozó a húsevő.....ellensúlya a növényevőnek. Hogy egyik se szaporodjon túl. Azaz az egyensúlyi helyzetre törekszik.
Az sem lenne szerencsés ha a növények szaporadnának túl a földön. Ezt az élet bebizonyította akkor amikor még nem léteztek állatok. Pl.-ul honnan lenne légköri széndioxid ....ami elengedetlen a növényi élethez.....ha nem lennének állatok akik a növényi oxigént elégetnék??
Ez a szimbiózis. Egyik sem létezhet a másik nélkül.
A másik érv a vegán ellen.
A trágya a "bélsár" elengedhetetlen a talajélet fenntartásához. Amennyiben ezt felrúgjuk ....ahogyan most a műtrágyával tesszük....úgy a talajélet pusztul ki.
Aztán a növények.....aztán az állatok.
Így megy már évmilliárdok óta. Az élet....az evolúció így alakította. Ezr felborítani =öngyilkosság. Csak az ember képes ilyen baromságra. Hülyeségre.
Ennyi erővel nyugodtan mondhatnánk ne tartsunk "házi kedvencet . Azt a vegánok előszeretettel elfelejtik számításba venni hogyha nem tartanánk annyi....kutyát,macskát és megannyi más állatot akkor lenne elég élelem a föld összes emberének.
A macskák felelősek néhány madárfaj kipusztulás szélére kerüléséért. Mivel "szórakozásból" is ölnek.
Szóval a vegán étrend marhaság.
Ráadásul a vaspótlás nem megoldott.
Elengedhetetlen a gyermekkori egészséges fejlődéshez.
Vagy gyártsunk vastablettát??
Akkor ugyanúgy káros anyagok keletkeznek a gyártás során ...mintha a tehenek "szelelnek" metánt.
Egyszóval....hóbort!
Butaság.

chrisred 2018.01.31. 05:50:48

@károly szántana: Tudtommal az esőerdőket inkább azért irtják, hogy növeljék a legelőterületek nagyságát.

chrisred 2018.01.31. 05:56:13

@csakférfi: 1. Most éppen az emberiség túlszaporodásáról van szó, tehát az arány a növények számára alakul kedvezőtlenül.
2. Vagyis a növényvilág kipusztult akkoriban a trágyahiány miatt, amikor még nem volt nagyüzemi állattartás?
3. A kisbabák jellemzően nem bélszínt esznek a vashiány megelőzésére, hanem magas vastartalmú növényi táplálékot, mondjuk spenótot.

(Amúgy nem vagyok vegán, és nem is tartom kivitelezhetőnek az ötletet.)

Stenonis 2018.01.31. 06:08:57

Ha valaki állatvédelemből nem eszik húst, azt megértem.
De én simán részt veszek disznóvágáson, el tudom vágni egy tyúk nyakát, akkor legyen már jogom, az általam megölt állatot elfogyasztani.

A vegán vallás azért működik, mert fejlett ipari társadalom simán megtermeli és beárazza ezeket a speciális igényeket. 7 milliárd embernél nagyon nem működne.

Stenonis 2018.01.31. 06:12:07

A legnagyobb metántermelő a rizstermesztés.
A rizs elvileg vegán.
Bár Délkelet-Ázsiában állati erőt használnak a műveléshez.
Szóval így nem vegán.
Kíváncsi lennék, hogy lehetne átállítani kb.2 milliárd ember napi táplálkozását rizsmentes étrendre.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.31. 06:32:26

A vegánság modern liberális hóbort, mint a homokosok éljenzése vagy a drogozás. Nme kell komolyan venni.

DFK 2018.01.31. 06:54:39

Vajon a vegán autózik? A benzin kőolajból lesz, az meg elvileg rég elpusztult élőlényekből, köztük állatokból is... Vajon csak gyapot és lenvászon ruhát hord?

DFK 2018.01.31. 06:59:21

@jotekony koc: és ugyakkora területen termelt zöldség tartalmaz-e ugyanannyi tápanyagot, energiát, mint a gabona, takatmány? Mennyi vizet, műtrágyát, permetszert igényelne a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs előállítása? Lehet, hogy ugyannyi tápanyag előállítása ugyanakkora, csak más alakú ökológiai lábnyommal járna?

midnightcoder2 2018.01.31. 07:13:40

Alapvetően a bolygó szempontjából nem az a probléma, hogy túl sok húst eszünk, hanem az, hogy az emberiség a létszámát az elmúlt 100 évben megsokszorozta, különös tekintettel a fejlődő országokra. Arrafelé nagyjából megtízszereződött a létszám. És a folyamat nem állt le, 2050-re Pl. Afrika létszáma duplázódni fog, ami ott 1.3 milliárd kicsi négert jelent. Éhes kicsi négereket.

_B_ 2018.01.31. 07:13:45

a föld szempontjából nézve ki kéne irtani az emberiséget.
a fenntarthatósághoz is legalább a 80%-át.
a veganság eröltetése csak átmeneti tüneti kezelés, pár évvel el lehet vele odázni az öko katasztrófát

_B_ 2018.01.31. 07:16:44

@chrisred: a spenót magas vastartalma egy jegyzőkönyv hibájából lett urban legend.
nem véletlen, hogy az összes vegán vashianyos, ha nem eszik szintetikus vasat.

_B_ 2018.01.31. 07:19:39

a metán témához...
a vegán étrenden élők brutálisan sokat finganak.
erre nem tudom végzett-e valaki kutatást, mennyivel több metánt pöfögnek ki:)

midnightcoder2 2018.01.31. 07:20:50

Azokon a területeken ahol alapvetően csak állatok élnek, ha olyan növényt akarunk termeszteni amit mi is meg tudunk enni, az bizony jókora környezeti beavatkozást igényel. Ráadásul, mivel az ember alapvetően inkább húsevő, így csak nagyon kevés növényfajt tud elfogyasztani, és abból is csak a nemesítettet. Ezért hülyeség amúgy azon vitatkozni, hogy az ember eredetileg növényevő volt-e. Ha kimész a természetbe, és elfelejted a nemesített növényeket, alig találsz olyat amit meg tudsz enni. Vannak a gyümölcsök, de azok ugye az évnek csak egy nagyon rövid időszakában fogyaszthatók - nem, a trópusokon sincs mindig mindenhol ehető gyümölcs - a természetes, nemesítetlen zöldségfélék pedig elég sovány táplálék, és elég ritkák is. Nem is igen van olyan növényevő aki annyira finnyás lenne növény szempontjából mint az ember, Pl. a csimpánz ugyan szereti a gyümölcsöt, de ha nincs más akkor a falevéllel is elvan. Ahogy a tehén is simán megeszi a füvet. Te viszont az ilyen rossz minőségű növényi tápláléktól - ami viszont nagy tömegben fordul elő - simán meghalnál. Ahogy erre volt is egy-két példa különféle éhínségek során.

midnightcoder2 2018.01.31. 07:22:44

@_B_: Attól függ, hogy akarod fenntartani. Ha valóban természetes körülményeket akarsz, akkor úgy 99.9% inkább közelebb áll a valósághoz. Az indiánok idejében az USA-ban úgy 10 millió ember jutott a kontinensre.

And37 2018.01.31. 07:44:48

@károly szántana: " A mandulatej előállításához nagyságrendekkel több vízre van szükség ... amit öntözéssel juttatnak ki, ezt a vizet pedig a környezettől veszik el, 80 %-ban Kaliforniában. Emiatt van annyi erdőtűz ott."

Bár semmi köze ahhoz, mekkora hülyeség vagy nem hülyeség a cikk, de az ottani erdőtüzek nem egyetlen tényező miatt alakulnak ki. Csak két további ok:
1) Hibás erdőgazdálkodás - a tüzek természetes velejárói voltak az ottani erdőknek, kitakarították az apróbb növényeket és elszáradt gallyakat, a nagy fák ezt túlélték, de mivel a tűzoltóság évtizedeken keresztül azonnal elfojtotta őket, akkora mennyiségben gyűlt fel a száraz aljnövényzet, amivel sem az erdők, sem a tűzoltóság nem bír már erdőtűz esetén.
2) Száraz és egyre forróbb éghajlat + sivatagi szelek -> kiszáradt növényzet gyorsan terjedő tüzekkel, amiket esélytelen megfékezni.

A mandulaöntözést nem láttam sehol megemlíteni, ez komoly ok vagy szimpla trollkodás? :)

No jó,

www.forbes.com/sites/mallorypickett/2016/09/28/satellite-images-reveal-impact-of-almond-boom/#1d92952a4cd1

alapján lehet komoly.

2018.01.31. 07:46:52

@DFK: "Vajon a vegán autózik? A benzin kőolajból lesz, az meg elvileg rég elpusztult élőlényekből, köztük állatokból is..."
A kőolaj és a földgáz természetes módon elpusztult élőlényekből alakult ki, nem számít az állatok kihasználásának.
Míg a belőle származó élelmiszerek miatt tartott állatok (a méhek is), igen.

"Vajon csak gyapot és lenvászon ruhát hord?"
Nem, a műszálas is oké.

Olvass már utána, hogy pontosan mi a vegánság lényege, mielőtt butasággal érvelsz. De ez a többiekre is igaz.
Nem vagyok vegán, de csak azért, mert más az, nem hülyézem le őket, el tudom fogadni. Valamint aki utánaolvas, az megtudja, hogy fenntartható lenne a csak növényalapú mezőgazdaság. Természetesen soha nem lesz mindenki vegán, de ha mindenki csak egy kicsivel több növényi alapút enne az állati helyett, kicsivel szebb lehetne a világ.

2018.01.31. 07:46:52

@DFK: "Vajon a vegán autózik? A benzin kőolajból lesz, az meg elvileg rég elpusztult élőlényekből, köztük állatokból is..."
A kőolaj és a földgáz természetes módon elpusztult élőlényekből alakult ki, nem számít az állatok kihasználásának.
Míg a belőle származó élelmiszerek miatt tartott állatok (a méhek is), igen.

"Vajon csak gyapot és lenvászon ruhát hord?"
Nem, a műszálas is oké.

Olvass már utána, hogy pontosan mi a vegánság lényege, mielőtt butasággal érvelsz. De ez a többiekre is igaz.
Nem vagyok vegán, de csak azért, mert más az, nem hülyézem le őket, el tudom fogadni. Valamint aki utánaolvas, az megtudja, hogy fenntartható lenne a csak növényalapú mezőgazdaság. Természetesen soha nem lesz mindenki vegán, de ha mindenki csak egy kicsivel több növényi alapút enne az állati helyett, kicsivel szebb lehetne a világ.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.01.31. 08:13:54

@chrisred:

www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11524/vashiany

első helyen a húsokat ajánlja az orvos, a spenót egy hülye mítosz, beszoptad.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.01.31. 08:15:52

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a vegánságnak semmi köze nincs a liberalizmushoz, a keresztény nácizmusnak az elmebetegséghez viszont sok köze van.

commentes nikk 2018.01.31. 08:48:05

Generális baromság, a vegánság nem oldana meg semmit, ráadásul mivel az ember eredendően nem növényevő, bonyolult lenne folyton pótolni a nem megfelelő étkezésből fakadó hiánygondokat a szervezetben. Ha arról van szó, hogy segítsünk a bolygónak, nem a vegánság a jó ötlet, hanem mondjuk az emberiség létszámának visszaszorítása egymilliárd fő körülire, szigorúan úgy, hogy Dél-Amerika, Afrika teljesen, és Ázsia döntő részben ürüljön ki.

juls 2018.01.31. 08:52:55

Megmondom, mi lenne: a hús bekerülne a fekete gazdaságba, az ára a drogokéval vetekedne, vágóhídi bandák háborúznának, Marika nénit felkoncolnák a tyúkjaiért.
Kb. ugyanaz történne, mint az alkoholtilalom idején.
Nem lehet a tömegektől elvenni valamit, amit évszázadokon át magától értetődően birtokoltak és használtak.

Muad\\\'Dib 2018.01.31. 08:58:54

Ez már a második blog két napon belül a vegánságról, ahol félelmetes baromságok vannak összehordva. Amennyiben mindenki hirtelen vegán lenne egyrészt éhen halna egy csomó ember, másrészt pedig semmivel nem járnánk jobban mert - bármily fura - a növényeket is meg kell termeszteni amihez szintén rengeteg energia kell.
már tegnap leírtam, hogy merész idiotizmus azzal nyugtatnia bárkinek is magát miszerint vegetáriánusként ő aztán nem ártott a bolygónak meg állatoknak.
Szerintem mindenki legyen vegán aki akar, hajrá, csak ne terjesszen eszement szektás baromságokat hozzá.

csakférfi 2018.01.31. 09:05:37

Minden kommentelőnek!

Ennyire nem érthető amit írtam???
A növény a talajból veszi fel a tápanyagot és a szenet széndioxidból gáz formájában.
A talajban lakó élőlények segítségével lesz az íz és aroma valamint a betegségekkel szembeni ellenállás.
A talajnak az élet fenntartásához szükséges az abban lakó élőlények "biodiverzitása" ....sokfélesége.
Amennyiben a növényeket műtrágya kijuttatásával ösztönözzük nagyobb termésátlagokra ...ugy megmérgezzük a talajt és utána a vizeinket.
Ez az öngyilkosság.
Ráadásul s hibridizáció fellazította a növény szöveteit. Beltartalma kisebb alakja nagyobb.....olcsón nagyobbat venni. Ez a fogyasztói igény.
Tehát ezen szempontok alapján lényegtelen hogy eszünk-e húst vagy nem.
Megmérgezzük a talajt és a műtrágya előállítása energia igényes.Valamint az előállítás során keletkező hulladém még mérgezőbb. Azt megint kezelni kell.
Felborítjuk az ébmilliók óta tartó körfolyamatot és ezzel dicsekszünk.
Na ez az elmebaj.
Aki meg vegán az meg még jobban elmebajban szenved.

CyberPunK 2018.01.31. 09:15:23

Szerintem vezessük be a kannibalizmust. Egyfelől csökkentenénk a népességet, másfelől a szegény állatokat is kímélnénk.

DFK 2018.01.31. 09:18:05

@Ylim: a csak növényalapú mezőgazdaság nem fenntartható. Abból elég kis populációt tudnál élelmezni.

BOAR 2018.01.31. 09:30:52

@Ylim: Persze, nem vagy vegán csak ugyanazokat a baromságokat szajkózod mint ők.
Tudod kicsihülye, a vegán autós nem a lassan amúgy is eltűnő fosszilis energiahordozók fogyasztásával csinálja a kárt hanem az ebből keletkező gázokkal, az autója elkészítéséhez majd megsemmisítéshez szükséges alapanyagok bányászatával, energiaigényével. Az autózáshoz szükséges, egyre szaporodó utak is szétcseszik a természetet. Az elkopó gumik is környezetszennyezők.
Ezenkívül a vegán gyökér kajája aminek alapanyagait a földgolyó túloldaláról szállítják ide, sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagynak mint a helyi csirkefarmon megtermelt baromfihús. A vegán is felkapcsolja a villanyt a kecójában, rátekeri a klímát, a fűtést...az energia célú növénytermesztés lassan nagyobb területigényű mint az, amit állati takarmányozásra vesznek igénybe.
A vegán buziskodás a "növényi tejekkel" lényegesen rosszabb kihozatalú, mint a valódi tej.
A csimpánzok, ha nem jutnak húshoz, egyre agresszívebbek lesznek aztán elmennek vadászni, kisebb majmokra vagy saját fajtársaikra. A vegánokon is látszik az állati fehérje nélküli táplálkozás negatív hatása, iszonyat agresszívek, aljas módon hazudoznak és egyre jobban elbutulnak.

Flúgatlan 2018.01.31. 09:44:45

Hülyeség.

Sok jót írtam mások (pl. hús-feketegazdaság). Én csak azt tenném hozzá, hogy az ember biológiailag igényli a húst is. Mindenevők vagyunk. Ezt nem lehet letagadni. Ha lemondanánk a húsfogyasztásról, az sok egészségügyi problémát generálna. (A csak zöldség fogyasztásnak megvannak a hátulütői...)

Amíg nem költözik át agyunk robottestbe, addig tudomásul kell venni, hogy biológiai realitás, hogy kell a hús. Nem midnenki tudja elhagyni és aki elhagyja, annak is bűvészmutatványokat kell tennie, hogy pótoljon pár dolgot, ami a húsban természetesen megvan.

Az már reális cél, hogy csökkentsük a húsfogyasztást, de legfőképp a pazarlást. Ezzel is sokat lehet nyerni.

Aki meg csökkenteni akarja az emberiség létszámát, az remélem magával kezdi. De minimum nem vállal gyereket. Ha nem hülyeségekkel foglalkoznánk (pl. fegyvergyártás), simán el tudna ennyi vagy több embert is tartani a bolygó fenntartható módon.

csakférfi 2018.01.31. 09:46:37

@BOAR:
Asszem ' ezt akkor megbeszéltük.
:)

csakférfi 2018.01.31. 09:59:54

@Flúgatlan:
A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon. [5]
....
....
felhasználás ellen több szervezet is lobbizik (Greenpeace, WWF), mivel a termelés fokozása miatt esőerdőket irtanak ki még ma is [10], és ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, illetve sok növény- és állatfaj (orangután, elefánt, tigris) kipusztulásához[11] Emellett ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott nagyon sokáig nem nő újra erdő, mivel az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt, és évtizedekig a talajban marad.[1][12]

Wiki idézet.

Idióta világ. A vegák meg még büszkék is arra hogy csak növényt esznek.
:)

3x 2018.01.31. 10:03:30

@chrisred:
"3. A kisbabák jellemzően nem bélszínt esznek a vashiány megelőzésére, hanem magas vastartalmú növényi táplálékot, mondjuk spenótot."

Ahan, próbálj etetni spenóttal egy 13 éves aktívan sportoló kamaszt, mindennap!

Medgar 2018.01.31. 10:03:39

Ha mindenki vegán lenne pont ugyanúgy írtanánk ki magunkat. A 8 milliárd ember élelmezése csak nagyipari technológiákkal oldható meg. Az intenzív műtrágyázás a monokulturás növénytermesztés és a génmanipuláció pedig egyenes út az armageddonhoz...

A megoldást nem a vegán - húsevő vonalon kell keresni, csupán nem kell zabálni annyit. 1,4 milliárd ember túlsúlyos és még ugyanennyi mozog a határon, ha csökkentjük ezeknek az embereknek energiabevitelét 30-40%-al kevesebb ételt kell megtermelni.

Nem mellesleg mutass egy növényt ami azért nő hogy megegyük...

Lavinia Pinkerton 2018.01.31. 10:10:32

@DFK: Nem csak zöldséget lehet enni, hanem gyümölcsöt is.
A zöldségtermelést már gépesítették, mint például a vízalapú paradicsomtermelő üvegházakban.
Nem probléma akár földterület híján is zöldséget termelni nagyüzemileg, folyamatosan.

A csirkét futószalagon termelni nem túl szép életet biztosít, de az uborkát, vagy a paradicsomot ez nem hinném, hogy zavarja.

A földterületet inkább a gyümölcsfák igénylik, amik viszont nem ökológiai lábnyomok, hasznos oxigéntermelő, árnyékot adó ligeterdőt alkotnak még nagyüzemi termelés közben is.
A föld megköszönné.
Ráadásul különböző gyümölcsfáknak, cserjéknek különböző a talaj- és éghajlatigénye.

Roan 2018.01.31. 10:12:35

A jövőben a fenntarthatóság figyelembe vételével sem kell lemondani a húsról, ugyanis már évekkel ezelőtt elkészült az első őssejtből növesztett hamburgerhús. Nagyjából 2020-ra teszik, amikor már ízben sem lehet különbséget tenni a hagyományos marhaburgerhez képest. Az eljárás az állattenyésztés energiaigényének csak 1%-a, így valószínűnek tartom, hogy nem kell átállni a senkinek.

Lavinia Pinkerton 2018.01.31. 10:13:45

@3x: Indiában elég elterjedt a vegán étkezés, akár milliónyi közösségekben is.
Nincs gond a kamaszokkal.

commentes nikk 2018.01.31. 10:17:53

@Lavinia Pinkerton: ja, mert nincs más kaja, megeszik a füvet is :) Az indiai kamaszok meg legendásan kiegyensúlyozott, jól táplált, egészséges egyedek.

CyberPunK 2018.01.31. 10:18:12

@Lavinia Pinkerton: Faszt nincs. index.hu/kulfold/2018/01/30/csecsemo_nemi_eroszak_india/

"Ennek ellenére ma is mindennaposak a nők, kislányok elleni erőszakos támadások. Sőt, a hivatalos statisztikák szerint a 2015-ös 10 850-ről 2016-ban 19 765-ra szökött fel a gyerekeket érintő nemi erőszaktételi ügyek száma, ami 82 százalékos növekedést jelent."

Lavinia Pinkerton 2018.01.31. 10:22:58

@Brendel Mátyás: Mit ostobázol, te degenerált barom ?
Termesszél amit akarsz a tetves kertedben.
Az volt a kérdés, hogy mi lenne, ha holnaptól mindenki vegán lenne.
Meg lehetne oldani, nem lenne egy nagy bűvészmutatvány.

csakférfi 2018.01.31. 10:32:58

@Lavinia Pinkerton:
Aha...gyümölcs......
Ki fogja megmetszeni?
Ki fogja leszedni.....vagy lerázatod géppel?...sajna akkor lének lesz csak jó.
A fizikai részét a gyakorlatot nem veszi figyelembe senki.....csak agyalnak baromságokon emberek.
Vagy szerinted a metszés kihagyhafó vagy a kézzel szedés?
Te sem napszámosnak szánod a gyereked.
Meg a gyerekek is ....főleg vegánok....nem akarnak kétkezi munkát végezni.
Az "lealacsonyíttó".

Muad\\\'Dib 2018.01.31. 10:36:29

@Lavinia Pinkerton:
Ahham. Na mutasd azt a hatástanulmányt, ahol le van írva, hogy a teljes népesség növényekkel való ellátásához mennyi energiára, vízre, területre és egyéb erőforrásra lenne szükség. Hadd nézzem mivel kalkuláltak.

Duplaxiii 2018.01.31. 10:38:19

Remek aktivista írás!
Az "Óvd a fákat - egyél hódot!" filozófia.
Én is alakíthatnék ilyen klubot, mert hitalapon csak klasszikus söröket iszom - tehát nem játszanak a mai trendi divatszarok - és döntően az "ólommnetes" pilzeni fajtát.
De lehetne a kockászoknira is felépíteni mosgalmat.
.
A probléma felvetése meg nem tárgyszerű, a világ nem így működik, mert ha nem ennénk húst, akkor mi a francért tenyésztenénk az állatokat? Tehát ha felgyorsítjuk az evolúciós időt, a szarvasmarhaállomány nem nőne kritikussá, ellenkezőleg szinte nullára csökkenne, azaz a gázkibocsájtás is lecsökkenne.
Ez a felvetés pontosan annyira abszurd, mint a emberk tömegének (önihazoló aktivista szemlélet, ökoterrorizmus) alapfilm hogy mi lenne a Földdel, ha egy pillanat alatt eltűnne az összes ember.
És az összes fikcióból hiányzik az ALAP!!! Az ember, tehát egy értelmetlen elmélkedés, mert ha nem vagyunk, miért fontos, hogy mi van bárhol???
A vegánkodás vizsgálata sem történhet az evolúciós idő figyelembevétele nélkül. Ma az ember ilyen éltformára alakult ki, de nem e szingliidőtartam alatt!
Az átlakulás, a nővényevő üzemmód is csak százezer évek alatt állna be, akkor miért idiótáskodunk egy "pillant" változását vizionálásával????
Ha ma erőszakkal vegásítnánk a Föld népességét, a fele egy-két éva alatt elpusztulna, tehát ez is befolyásolná a képletet, de ez megint nincs számolva.
Minden ilyen felvetés csak akkor értelmes, ha az kérdezzük, mi lenne ha a Föld emberei az evolúciós időtartam alatt nővényevő lenne és menetközben és a végpontban mi ennek a hatása?

CyberPunK 2018.01.31. 10:43:28

@Duplaxiii: Arról nem is beszélve, hogy messze egyszerűbb kirobbantani egy rendes háborút megtizedelve a lakosságot, mint a Föld teljes mezőgazdaságát és állattartását átalakítani. Márpedig a képletben a fő gond nem a termesztés/állattartás módja, hanem az eltartandó emberek száma.

Jakab.gipsz 2018.01.31. 10:53:28

Ha varázsszó mindenki vegetáriánus lenne: termeszek lennénk, és feromonokkal lenne szabályozva a kolónia. Mert rendnek minden hol lennie kell.

Ezt akarjátok ?

hidroponi 2018.01.31. 10:56:13

@Muad\\\'Dib: @karandash: egyszer probaljatok ki a gondolkodast..ne feljetek, nem fog fajni.. :DDD

az allattartashoz tobbszoros mennyisegu novenyi elelmiszer es viz kell, mintha novenyi etrenden elnenek az emberek. az az allat aminek a husat te egy ebedre megeszed honapokig novekedett leginkabb novenyeken. egy marha eseteben pl. naponta az ember altal elfogyasztott mennyiseg tobbszoroset is elfogyasztva.

SabSpy 2018.01.31. 10:56:56

Elég szomorú, hogy néhány ember mennyire korlátolt...csak azért mert nem értesz egyet vagy nem követed a vegánságot nem jelenti, hogy az csak rossz lehet.
de amúgy abba nem gondoltatok bele, hogy pl mi a természetes táplálék az embernek? (attól hogy valaki mindenevő nem jelenti azt hogy mindent meg is kell enni :D )
ott a nyulam, pl szénát meg néha magokat eszik, mégis egyszer kiszökött és felzabált egy egész mikulás csokit.. most akkor attól hogy ő azt meg tudta enni és még élvezte is a cukor miatt, az neki jó volt? Kétlem hogy bárki azt mondaná, hogy akkor tömjük a nyulakat mikulás csokival mostantól..
Az emberre is igaz.. a hús, olyan formában ahogy a természetben előfordul nem alkalmas emberi fogyasztásra (ha megennéd a levágott disznót ott helyben valszeg elég komoly bajaid lennének).. még csak nem is finom. csak szanaszét fűszerezitek, meg sütitek, főzitek.
A tejre ugyan ez igaz... ki az egyáltalán aki kitalálta hogy pont a tehén, kecske és hasonló háziállatok tejét érdemes fogyasztani? Azt is össze vissza kezelik, nagy mennyiségben a friss tej kezeletlenül betegségeket okozhat. Ti is tudjátok, akkor meg miért támadtok másokat.
Menjetek fejjétek le a hátsó kertben a kutyátokat, és kedves egészségetekre.

támadtok másokat, ők meg támadnak titeket, de arra nem veszitek a fáradtságot, hogy utána olvassatok.. különben tudnátok, hogy a vas pl rengeteg növényben megtalálható, és hogy az egyetlen dolog amit pótolni kell egy vegánnak az a B12.. amit amúgy te is kedves húsfogyasztó mesterségesen kapsz - beletolják az állatokba injekciós tűvel..mivel az meg a talajból jön(kéne jönnie), de már onnan sem mert az is szét van baszva..

Úgyhogy mielőtt mindenki nagyon okosnak hinné magát, előbb tájékozódjatok, meg olvassatok sokat. az elme legjobb tápláléka a könyv.

Egyébként nem vagyok vegán..mielőtt most jönne ez a bullshit.
Pusztán megértem, hogy mi mellett áll ki az egyik és mi mellett a másik. Ti a berögződésetek, és a szüleitektől tanultakat véditek, ők pedig valami MÁST. Attól, hogy valami MÁS nem biztos hogy rossz.. lehet pl hogy éppen te vagy hülye csak még nem mondták.

A vegánok legfőbb problémája az hogy milyen durván kizsákmányolják az állatokat..nézzetek ilyen doku filmeket. És mondjátok, hogy ja amúgy ez tök rendben van, én is szívesen dobálnám be a darálóba a napi többezer kiscsibét.
simán csak hallgassátok meg a másik véleményét és ne egyből ostobázzátok le a másikat.

Lavinia Pinkerton 2018.01.31. 11:00:34

A probléma fölvetődhet.
Nem kell ehhez sem erőszakos rendelkezés,
sem mozgalom.
Elég lenne egy betegség, amit nem tudnak hőkezeléssel kiiktatni az állati termékekből.

Másnaptól már senki nem merne enni belőlük.
Előfordulhat.

Szerintem meg, ahol van kereslet vegánkosztra, ott a termelés is fölzárkózna az igényekhez.
Lehet, hogy eleinte kicsit háborús viszonyok lennének, sok kenyérevéssel és jegyrendszerrel, és lefogynának a dagik, de pár év alatt megoldanák az átállást.
A húsevést legfeljebb az eszkimók hagynák el nehezen, de talán nekik is sikerülne.

commentes nikk 2018.01.31. 11:06:27

@SabSpy: "Egyébként nem vagyok vegán" - ja nem, persze, biztos :))) Megtagadod a vegán istent, elkárhozol a húspokolba :) Hasznosabb bevallani, hogy vegán vagy, mert akkor van indokod, hogy miért vagy ostoba. Ha nem vagy vegán, akkor csak sima ostoba vagy, ami rosszabb.

Muad\\\'Dib 2018.01.31. 11:11:13

@SabSpy:
Kibas*ottul nem azzal van baj, ha valaki vegán. Hanem azzal, hogy szektát épít köré.
@hidroponi:
Persze ugye azt is nézed, hogy ezek közül minden terület alkalmas-e fogyasztási élelmiszer termesztésére?

Labasmaz 2018.01.31. 11:21:26

Kedves öko-vegán-Föld-és-természetvédő-aggódó cikkíró: Olvass egyszer utána, hogy mibe kerül öko-lábnyomban, hogy avokádót tehess a reggeli rántottádba (a maxikói maffiának ilyen módon nyújtott támogatásról nem is szólva).

_B_ 2018.01.31. 11:24:47

@Lavinia Pinkerton: Mondd csak sötét barátom, ugyan miért fogynának le a dagik. Ők most sem a hústól dagik, hanem a kenyértől, meg a tésztától meg a sütitől. Ezek mind pont vegán dolgok (az olcsó tésztában tojás sincs).
A vegán-szekta tök jó bratyiban van a gyógyszermaffiával. Kétpofára zabálhatod a "táplálékkiegészítőt", de a végén úgyis beteg leszel. double-win

arabok balrol 2018.01.31. 11:31:39

A vilag nagy reszen az emberek vegetarianusok, es alig esznek hust.

Mer nincs ra penzuk. Ennyi, minden mas al-tudomany semmivel nem egeszsegesebb a vegetarianus etrend mint barmi mas, a vegan meg plane, az mar szelsoseges baromsag. Meg allatvedelmi szempontbol is.

Egyreszt ha holnaptol nem kell tejelo marha, akkor leolik mindet holokauszt lesz. Ezt akarod?

CyberPunK 2018.01.31. 11:32:54

@Lavinia Pinkerton: "és lefogynának a dagik"

Igen, mert a hízás csak állati eredetű étel miatt következik be.

De megnyugtatlak, bárhogy is alakul a jövőben a táplálkozásunk, előbb fog éhezni a harmadik világ mint mi.

Garott 2018.01.31. 11:33:48

Mivel elég termőföld 7 milliárd ember eltartásához egyáltalán nincsen, hiszen nem minden termőföld alkalmas minden termelésére, így nagyon sokan éhenhalnának. A termőföldek állami tulajdonba kerülnének minden országban a leghatékonyabb termelés érdekében pedig csak max 5-6 zöldség gyümölcs lenne termelve, hisz a mennyiség lenne az első, nem a változatosság.
A változatosság miatt az ételallergiások vagy érzékenyek nagy eséllyel meghalnának, mert nem termelnének külön egy kisebbségnek eltérő élelmiszereket, maximum ha benne vagy a felső tízezerben.
A hiányzó termőföld pótlására lehetne erdőket írtani, hogy új jó minőségű talajt lehessen találni, és a növények csak GMO fajok lennének, a lehető legjobb termelés miatt.
A megnövekedett mezőgazdasági munkák teljesen felborítanák a gazdaságot, hisz milliókat kellene átirányítani a földekre, ezzel visszatérve a feudalizmusba.
Az állatok visszaszorulnának csak állatkertekbe, a terményállatok a feketepiac legfőbb mozgatórugója lenne. Bizonyos állatok egyszerűen kiirtásra kerülnének, hogy ne az emberek elől egyék el az élelmiszert.
Az öntözés miatti plusz vízfelhasználás következtében a ma létező ipar teljesen leállna.
Az első szeszélyesebb időjárású évben milliók halnának meg az elpusztult termény miatt.
Ennek nyomán egy nagyobb éhséglázadásban kivégeznének mindenkit aki ezt kitalálta, vagy támogadta, és innentől minden visszaállna hosszú évtizedek alatt.

CyberPunK 2018.01.31. 11:41:36

@Garott: "Mivel elég termőföld 7 milliárd ember eltartásához egyáltalán nincsen"

Most sincs, márpedig tisztán állati eredetű étellel se lehet túlélni.

"A megnövekedett mezőgazdasági munkák teljesen felborítanák a gazdaságot, hisz milliókat kellene átirányítani a földekre, ezzel visszatérve a feudalizmusba."

Baromság, első körben az állattartásból mennének át az emberek, másfelől nem véletlenül lett kitalálva a gépesítés.

"Az öntözés miatti plusz vízfelhasználás következtében a ma létező ipar teljesen leállna."

Megint hülyeség, az állattartás több vizet igényel, mint a növénytermesztés.

Megoldani meglehetne, de azért megnézném, ahogy valaki tálalja pl Argentínának vagy Texas-nak, hogy felejtsd el a marhahúst. :D

Lavinia Pinkerton 2018.01.31. 11:44:16

@_B_: Sötét barátaid biztos vannak, amilyen lassú a gondolkodásod.
Ha benézel a hűtőbe, szinte minden állati eredetű.
Ha ezt le kéne cserélnie az emberiségnek, kevés lenne a gabona egy ideig, még ha túltermelésnek is látszik manapság.
Ami gabona, hüvelyes, meg befőtt volna, az elég hamar elfogyna, ha mindenki csak azon élne.
Nem lenne miből sütit sütni, mert kellene a kenyérbe a liszt.
Arról nem is beszélve, hogy a jövőbeni vetőmagot nem szabadna megenni.
Úgyhogy pár év beosztás, diéta, jegyrendszer és csak aztán állna vissza az élelmiszer túltermelés olyan szintre, hogy sütizgessünk meg nassolgassunk.

Amúgy sokan a húsevéstől betegek, ahogy a vesebetegek például meg az érrendszeri betegek.
Egyik napról a másikra le lehet mondani zsírról, húsról, tejről, tojásról, ha úgy kívánja az egészség.
A szakácsok majd megtanulnak máshogy főzni, és az élet megy tovább.

CyberPunK 2018.01.31. 11:46:39

@Lavinia Pinkerton: Belenéztem, csak sört találtam meg egy doboz margarint. Ja, nem ragaszkodom a margarin-hoz. :D

SabSpy 2018.01.31. 11:50:09

@commentes nikk: én mindig jókat mulatok az ilyen 0 tartalommal megáldott semmilyen kommentektől, ahol csak a másik szapulása a lényeg. De szívesen meghallgatnám, hogy miért tartasz ostobának. Ha esetleg van időd két köcsögösködő komment között valami indokot, vagy kicsit kifejtett véleményt írni, akkor esetleg megtehetnéd :)

SabSpy 2018.01.31. 11:51:36

@Muad\\\'Dib: Igen ebben egyet értek veled, hogy a másik oldal is ugyan olyan vagdalkozó és szenya tud lenni.

CyberPunK 2018.01.31. 11:53:41

@SabSpy: Nana, itt senki se mondta, hogy NE egyél növényi eredetű élelmiszert, vagy hogy kötelező húst enned. Érzed a különbséget?

SabSpy 2018.01.31. 11:55:58

@_B_: Az a vicces, hogy valóban a hústól és állati zsíroktól leszel a dagi, ami nem hagyja hogy a véráramból megfelelő gyorsasággal távozzon a szénhidrát ;) Javaslom egy komolyabb orvosi segédlet elolvasását, mielőtt másokat sötétezel le.
Az igazi vegánok B12 kivételével mást nem visznek be (amit mint már irtam te is ugy veszel magadhoz a beleszúrják a marhába) Ha nagyon ki akarnám fordítani, akkor te is ugyan azt az ipart támogatod

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2018.01.31. 11:57:47

Néhány megjegyzést szeretnék tenni az eddigi elhangzottakhoz. Én az élelmiszeriparban dolgozom, van egy-két dologra egy kis rálátásom is. Ahogy többen is írták, az ember mindenevő és igényli a szervezet a húst, de az már nem mindegy, hogy milyen mennyiségben! A nyugati ember napi adagját meg lehetne felezni, harmadolni egészségügyi kockázat nélkül.

Igaz, hogy az állattenyésztés energiaigényes, egy kg hús előállításához legalább 10 kg takarmányt kell az állatnak megennie, így azt a 10 kg-ot akár az ember is megehetné. De a teljes vegán életmód az egész Földön nem oldana meg egy csapásra mindent, hiszen a napi étkezéseknél jelenleg is a hús kisebb mennyiségben van jelen, mint a zöldség/gyümölcs/gabona. A legtöbb ételben a köret kétszerese már most is a húsnak.

A vegánok ott rúgják fel saját környezetvédő szabályaikat, hogy a helyben termelt állati eredetű élelmiszerek helyett import növényeket fogyasztanak vagy olyan élelmiszereket, aminek a termelése, energiafelhasználása sokszorosa a húsénak.

Ha a lehető legjobban szeretnénk az étkezést otimalizálni, akkor nem a vegán életmód a legjobb döntés, hanem a 100-150 évvel ezelőtti életmód újbóli megtanulása: tej- és tejtermékek nagyobb mennyiségben, nyers zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, továbbá minden másnap hús.

Lavinia Pinkerton 2018.01.31. 11:58:02

@Garott: Engem pont az allergiák miatt tiltott el az orvos a fehérjéktől.
Semmi bajom se lett a vegán kosztból.
Sütöm továbbra is a húst, és nem gond, hogy én nem eszek belőle.
Simán ment az átállás. Más se halna bele.

Lavinia Pinkerton 2018.01.31. 12:03:29

@CyberPunK:
Milyen vegán hűtőd van. Az enyém meg tele sajttal, tojással, joghurttal meg szalámival.

Muad\\\'Dib 2018.01.31. 12:03:52

@Lavinia Pinkerton:
Mi köze ennek ahhoz, hogy ki mibe halna bele?

2018.01.31. 12:05:52

@Muad\\\'Dib:

"Szerintem mindenki legyen vegán aki akar, hajrá, csak ne terjesszen eszement szektás baromságokat hozzá."

Szóval egyesek képtelenek ellenállni a kényszernek, hogy olyan cikkekre kattintsanak, amik nem érdeklik/felháborítják őket. Erre pedig szerintetek nem az lenne a megoldás, hogy szakemberhez forduljanak, aki segítene nekik a kényszereik leküzdésében, hanem az, hogy ne szülessenek olyan cikkek, amik őket nem érdeklik/felháborítják...

CyberPunK 2018.01.31. 12:10:18

@Sally and Billy: Tehát ha leírom, hogy szerintem az emberkereskedelem jó dolog és vezessük vissza a rabszolgatartást, akkor nem én lennék a szar alak, hanem az a pártucatnyi/párszáz civilizált ember aki ezt szóvá tenné? Érdekes gondolat.

arabok balrol 2018.01.31. 12:14:42

@SabSpy: larifari

A dagadtsagnak semmi koze ahhoz h mit eszel, csak a kaloriaegyensulyhoz.

Ugye tudod, h a diszno se hust eszik megis dagadt mint allat? kukoricabol, arpabol, szojabol csinal szalonnat nekunk, Isten Dicsosegere.

Sot a parasztok gyakorlatilag kizarolag szalonnat meg kenyeret ettek hetkoznap, egesz evben, megse voltak dagadtak.

Muad\\\'Dib 2018.01.31. 12:15:17

@Sally and Billy:
Igen, valótlanságok terjesztése NE legyen alap attól, hogy valaki vegán. Például full irreleváns, hogy engem érdekel-e a laposföld elmélet, de attól még nagyon is jelezném, ha megjelenne egy blog a főoldalon erről, hogy baromság.

Tranquillius 2018.01.31. 12:16:10

Kedves szerző, szerintem legyél következetes és csak ökogazdaságból származó növényeket, magvakat vásárolj. Nem nagy kunszt úgy vegánnak lenni, hogy a világ másik végéből származó agyonvegyszerezett és/vagy génmanipulált növényeket vásárolod.

commentes nikk 2018.01.31. 12:18:05

@SabSpy: hülyeségeket írsz és rosszak a következtetéseid, de ha írnék erről egy hatezer karakteres kommentet, akkor elintéznéd annyival, hogy nincs igazam, mert a vegánság jó, aztán akkor feleslegesen körmöltem. Vallásos jellegű dolgokkal felesleges vitába szállni, mert ahogy minden más hitalapú dolog, a vegánság is a logika és az észérvek körén kívül helyezkedik el, így utóbbiakkal nem lehet belekötni előbbibe. Végeredményben így neked mindig igazad lesz.

2018.01.31. 12:18:41

@CyberPunK: Hát nem tudom, de szerintem egyes emberek kizsákmányolására való buzdítás és az állatok kizsákmányolása ELLENI kampányolás nagyon nem ugyanaz.

Az a baj veletek, hogy meg sem próbáljátok megérteni a(z etikai) vegánokat. Ők nem öncélúan osztják az észt, ahogyan ti azt elképzelitek, hanem azok érdekében szólalnak fel, akik erre nem képesek (állatok). Ilyen embereket támadni pedig szánalmas.

Void Bunkoid 2018.01.31. 12:20:35

Már többen is leírták. Az egész gordiuszi csomó átvágása az, hogy nem a szarvasmarhákat meg a húsfogyasztást kell csökkenteni, hanem az emberiség létszámát. Méghozzá drasztikusan.

Eleve egyrer jobban urbanizálódó világban és egyre többen élünk, egyre kevesebb embernek adatik meg, hogy Marika néniként tyúkot meg háztáji biocuccokat termeljen a hátsó kertjében (talán azért, mert nemhogy kertje, még erkélye sincsen).

Viszont k*rvára túl vagyunk népesedve. Az ipari forradalom előtti tök természetes kajaelőállítási módszerrel (valamint az antibiotikumok meg modern orvostudomány megtartásával) teljesen jó lenne az élet a földön - csak ehhez annyi kellene, hogy annyian éljünk a bolygón, mint az ipari forradalom előtt, azaz kb annyian, mint ma Kína lakossága.

Ezt viszont kb három módszerrel lehet elérni.

1. Irdatlan születésszabályozás, sőt, a nem kívánt terhességek-születések szankcionálása (a la Fortress, 33 emelet mélyen a pokolban...), azért ez jelentős ellenállásba ütközne.

2. Brutális, rövidtávú népességcsökkentés (alias "harmadik világháború"), ez lenne a leghatékonyabb, ám a legfájósabb dolog is. De kb ennek van a legnagyobb valószínűsége, főleg az egyre fogyó ivóvíztartalékokat is nézve.

3. Biológiai "fegyverrel" történő csökkentés (ez lehet akár egy gondosan tervezett járvány, de akár nem-halálos, mindössze bizonyos allélpárokkal rendelkező emberekre ható, náluk garantált meddőséget okozó dolog is lehet, lásd Dan Brown Inferno). Ez lenne a legfájdalommentesebb, sőt, talán a LEGJOBB módszer, mindössze azt kell megoldani, hogy miután elszabadítottuk a dolgot, megállítani is meg tudjuk, amikor kell.

Ha a túlnépesedés megszűnik, megint lehetne bármit, bárhol, bármikor kajálni, mert lenne bőven élettér/erőforrás. Ennyi.

FlybyWire 2018.01.31. 12:22:03

@Lavinia Pinkerton: buta vagy, ráadásul hülye is :)
AZ érvek úgy 120 kommentben elhangzottak, mégse megy át semmi.

Void Bunkoid 2018.01.31. 12:22:04

És elnézést kérek azoktól, akik még nem olvasták az Infernót, de el akarták, hogy elspoilereztem a végét :)

FlybyWire 2018.01.31. 12:24:36

@hidroponi: "az allattartashoz tobbszoros mennyisegu novenyi elelmiszer es viz kell, mintha novenyi etrenden elnenek az emberek."

Te nagyon-nagyon ostoba.

A ma ismert összes termeszthető növénynek mekkora tömeg százalékát képes az ember elfogyasztani/megemészteni/hasznosítani?
És mennyit az állatok?
Takarmány?
Matek/fizikai?

Nem csoda hogy a legtöbb vegán közel gyengeelméjű.

FlybyWire 2018.01.31. 12:26:23

@SabSpy: Atyaég, van itt pár barom, de hogy te mennyire ijesztően, félelmetesen és egyben fájdalasan sík vadbarom vagy, az tényleg példátlan... rendesen gravitál az ostobaságod... durva!

FlybyWire 2018.01.31. 12:28:00

@Garott: Végre egy nagyjából realista összefoglaló....

2018.01.31. 12:28:26

@Muad\\\'Dib: Valószínűleg az a baj, hogy teljesen más forrásokat tartunk hitelesnek. Szóval szerintem inkább ti terjesztetek valótlanságokat.

De a lényegen ez nem változtat. Ahelyett, hogy itt hergeled magad és másokat, közben pedig próbálsz hitelteleníteni egy jószándékú mozgalmat, miért nem nézegetsz inkább olyan posztokat, amik jó érzéssel töltenek el?

CyberPunK 2018.01.31. 12:28:34

@Sally and Billy: Etikai vegán, beszarok. Ezek legalább kimennek afrikába agyonverni az oroszlánt is, vagy az az étkezés természetes csak a steak-em a náci termék?

FlybyWire 2018.01.31. 12:31:58

@Void Bunkoid: van jobb megoldás is, más bolygók kolonizációja. Tulajdonképpen ez az egyetlen út, ami nem vezet nagyon durva apolkalipszishez.
Elég ciki, kényszerpálya. Szerencsére már van, aki dolgozik rajta :)

Muad\\\'Dib 2018.01.31. 12:33:41

@Sally and Billy:
Tudományos, meg nem tudományos források vannak. Nincs olyan, hogy szerintem, meg szerinted hiteles forrás.

2018.01.31. 12:35:25

@CyberPunK: etikai vegán = védi az állatokat --> nem ver agyon oroszlánt

2018.01.31. 12:36:53

@Muad\\\'Dib: Meg tudod magyarázni, hogy pontosan mit értesz tudományos alatt?

CyberPunK 2018.01.31. 12:40:03

@Sally and Billy: Aha, szóval ha az oroszlán eszi meg az nem gáz, ha az ember, akkor gáz. Ugye vágod, hogy ez az igazi fajgyűlölet?

commentes nikk 2018.01.31. 12:40:22

@Void Bunkoid: nagyon remélem, hogy az abszolút elfogadható és kíméletes hármas verzión valami föld alatti laborban már gőzerővel dolgoznak, ellenkező esetben borítékolható a csúnya kataklizma.

Naki vagyok kerdojel 2018.01.31. 12:41:27

@Flúgatlan: "
Az már reális cél, hogy csökkentsük a húsfogyasztást, de legfőképp a pazarlást. Ezzel is sokat lehet nyerni.

Aki meg csökkenteni akarja az emberiség létszámát, az remélem magával kezdi. De minimum nem vállal gyereket. Ha nem hülyeségekkel foglalkoznánk (pl. fegyvergyártás), simán el tudna ennyi vagy több embert is tartani a bolygó fenntartható módon."

Erről eszembe jutott egy rész a Dr. Who sorozatból, amikor 200.000-be utaznak: akkor éli a Föld a fénykorát, a népesség pedig 100 milliárd ember...

Szóval a pazarlásról: ha jól emlékszem a számra, a fejlett világban a megvásárolt élelmiszer 40%-a végzi kukában. Szóval itt még lenne tennivaló.

commentes nikk 2018.01.31. 12:42:38

@Sally and Billy: szerintem azt, ami elismert, tanult szakemberektől ered, akiknek az eredményeit más tudósok vizsgálják és igazolják (vagy cáfolják). És nem azt, amit autószerelőből autodidakta módon átképzett fényevő professzorok terjesztenek az antalvali.com-on például.

haXXor 2018.01.31. 12:42:46

@Sally and Billy: És a zebrákat ki védi meg az oroszlánok támadásától? Vagy a szúnyogokat az emberi attaktól? Érted, lehet etikailag védeni az állatokat így, de ez nem változtat azon a tényen, hogy fehérjére/vasra szükség van, szóval lényegében állati eredetű táplálékra. Aki ezt kihagyja/elfelejti az önmagát öli meg. A haszonállat azért haszonállat mert akármilyen szörnyűen is hangzik, de azért tartjuk, hogy megegyük. Ettől még lehet normális, boldog élete de ennek nem az a feltétele, hogy nem esszük meg. Lehet azért tüntetni, hogy minden állat kapjon annyi tiszteletet, hogy méltósággal tudja leélni azt az életet ami felett mi rendelkezünk. De ez a buziság, hogy az állatok képtelenek felszólalni... növények sem képesek erre, pedig ma már tudjuk, hogy ha nincs is a sejtek között kommunikáció, azért képesek valami kezdetleges reagálásra a környezetükkel / önmagukat felépítő sejtjeikkel. Hidd el, lehet annak a növénynek is fáj ha megeszed.

Amúgy többen leírták már: egyensúlyi rendszerről beszélünk, szóval felboríthatjuk, de annak nagyobb ára lesz mint amit most el tudunk képzelni.

2018.01.31. 12:49:15

@CyberPunK: Én azért tartom magam embernek, mert van egy saját magam által kialakított értékrendem, ami alapján élek a választás lehetőségével. Azért, mert megtehetem. De ha te inkább az állatokhoz hasonlítod magad, engem az sem zavar. Mint már írtam, engem csak az zavar, hogy miért kell egy teljesen jóindulatú kezdeményezést támadni.

Void Bunkoid 2018.01.31. 12:49:24

@FlybyWire: de még ma nagyon scifi. Egyelőre még a Holdra sem tudunk elmenni, nemhogy kolonizálni, a jelenlegi technológiánkkal a legközelebbi másik csillagrendszer elérése is évtízezrekbe kerülne, és akkor sem biztos, hogy ha odaérnénk, tetszene az, amit ott találunk (kiderülne, hogy nincs mágneses mezeje az elvileg lakhatózónás bolygónak, szal kapja a brutál UV-t ezerrel, esetleg a lakhatónak ítélt bolygóról odaérve kiderül, hogy mégiscsak egy tök használhatatlan gázbolygó, esetleg tényleg lakható, de hemzseg az ocsmány, minket pillanat alatt kinyíró organizmusoktól, netán intelligens élet van rajta, ám nekik marhára nemtetszik, hogy mindenféle űrcigányok akarnak ideköltözni a szomszédba, akik amúgyis destruktív, gonosz faj hírében állnak).

Naki vagyok kerdojel 2018.01.31. 12:49:38

@SabSpy: "Az a vicces, hogy valóban a hústól és állati zsíroktól leszel a dagi"
Ez sajnos nem igaz. Legnagyobb ellenség a cukor.
Közvetlen ellenpélda pedig az Atkins diéta, ahol húst eszel zsírral és hússal, meg zsírral. És fogysz tőle, mert nem (vagy alig) eszel szénhidrátot.

Muad\\\'Dib 2018.01.31. 12:50:49

@Sally and Billy:
Magas impaktfaktorral rendelkező tudományos folyóiratokban megjelent kutatások, top egyetemek egzakt, matematikai módszerekkel bizonyítható/vizsgálható eredményei.
De ha tágabb kereteket nézünk - mert miért is ne - akkor legalább annyi legyen, hogy egzakt méréseken, pontos, ellenőrizhető adatokon alapuló munkák legyenek.

FlybyWire 2018.01.31. 12:51:04

@Void Bunkoid: nem mondtam, hogy gyors vagy könnyű lesz, csak annyit, hogy még így is a legkevesebb tömeghalállal járó opcióról beszélünk :) hosszú távon mindenképpen.

Thomas Dantes 2018.01.31. 12:52:04

Az lenne hogy egy rakás aranyos állatka halna meg, csak azért hogy legyen termőföld ahol emberi fogyasztásra alkalmas növényeket termesztenek.
Illetve, nagyon sok cuki állatka azért halna meg, mert mivel nem minden éghajlat alkalmas arra, hogy mindenféle növényt termesszenek ezeket szállítani kell, ami igencsak környezetszennyező. A feldolgozó, csomagoló ipar hatásairól még nem is beszéltem
Aki vega, cuki állatkákat nyír ki!

Ne legyél vega, egyél fényt! Ésa ne hurdj ruhát! Mert a ruha előállítása és állatkák életébe kerül.
És ne legyenek használati eszközeid.
Sőt...lehetőleg levegőt se vegyél mert állatkák elől szívod el az oxigént.

Mi van már?! Totál elmebetegség ez hülyeség.

Muad\\\'Dib 2018.01.31. 12:55:02

@Sally and Billy:
Senki - legalábbis a többség biztos nem - a vegetarianizmust támadja. Azt támadja, amikor néhány gyökkető típusú vegán kijelenti, hogy a Földnek az lenne a legjobb, ha mindenki vegán lenne, meg amikor olyanokat mondd, hogy ő bezzeg elégedetten fekszik le, mert senkinek nem ártott nem úgy, mint a húsevők. Majd amikor megkérdezi valaki, hogy merre vannak a tények ezzel kapcsolatban, akkor megsértődik, hogy őt bántják.

CyberPunK 2018.01.31. 12:57:51

@Sally and Billy: "Mint már írtam, engem csak az zavar, hogy miért kell egy teljesen jóindulatú kezdeményezést támadni."

Mert ez a kezdeményezés pont arról szól, hogy megmondja, hogy mit ehetek. Engem nem zavarnak a vegánok, mindenki azt eszik amit akar (illetve, amit tud), de ezt a jogomat szeretném megtartani.

Thomas Dantes 2018.01.31. 13:00:21

@SabSpy: Te tényleg ennyire buta vagy? Ki találta ki hogy pont a tehén meg a kecske teje a jó? Több évezred tapasztalata.
A friss tej semmilyen betegséget nem okoz. Kezetlni azért kell ,hogy legyen friss tej, hogy szállítható legyen és több napon keresztül fogyasztható legyen.
Amit vasról és a vitaminokról írsz szemenszedett hazugság. Ilyen egyszerűen: hazudsz.
Az ember szervezete akkor működik jól ha húst is fogyaszt. Mindenevők vagyunk ilyen az emésztésünk így tudunk megfelelő anyagokhoz jutni.
Ez orvosi tény.

Naki vagyok kerdojel 2018.01.31. 13:03:08

@Void Bunkoid: " ehhez annyi kellene, hogy annyian éljünk a bolygón, mint az ipari forradalom előtt, azaz kb annyian, mint ma Kína lakossága"

Elviekben egyetértek, viszont akik ezt hangoztatják, általában természetesnek veszik, hogy ők nem esnek bele a szórásba... :)

Faszerkezet 2018.01.31. 13:03:44

Szerintem együk meg a vegánokat. Problem solved.

Thomas Dantes 2018.01.31. 13:04:42

@SabSpy: Ja igen. És igaz, a hús abban a formában nem aklmaas fogyasztásra.

De növények sem te nagyon hülye! Vagy te nyersen eszed a gabonát? A rizst? A krumplit? Ennyi ésszel élni...kész csoda.

2018.01.31. 13:08:54

@haXXor: Csak végletekben gondolkodni tudó emberekkel nem szeretek vitatkozni. Meg olyanokkal sem, akik hülyeségeket terjesztenek. De pont erre utaltam, amikor arról írtam, hogy ki mit tart hiteles forrásnak. Pl. a növényeknek nincs idegrendszerük, ezért nem éreznek fájdalmat, ált. iskolás tananyag. Az meg, hogy szerinted fehérje csak az állati eredetű ételekben van, szintén komoly tudatlanságra vall. Az általad emlegetett egyensúlyról pedig már rég megállapították, hogy nem fenntartható, dehát egyesek a globális felmelegedésben sem hisznek...

Naki vagyok kerdojel 2018.01.31. 13:09:37

@void Bunkoid:
"netán intelligens élet van rajta, ám nekik marhára nemtetszik, hogy mindenféle űrcigányok akarnak ideköltözni a szomszédba"

Ezen felröhögtem!
Köszi!

2018.01.31. 13:16:52

@Muad\\\'Dib: Nagyjából egyetértünk. Egyébként nem tudom, hallottál-e már olyan tudományos megállapításokról, amikről később tudományosan bebizonyították, hogy nem igazak. Most hirtelen az a tanulmány jutott eszembe, ami anno azt állapította meg (nyilván egyes érdekek kiszolgálása miatt), hogy a zsír/olaj túlzott fogyasztása káros, a cukorral viszont semmi baj sincs...

commentes nikk 2018.01.31. 13:19:31

@Naki vagyok kerdojel: ha lecsökkentenénk az emberiség létszámát egymilliárdra, akkor az lenne a logikus, reális, és értelmes, ha nem fűnyíróelven válogatnánk, hanem az európai és az észak-amerikai lakosságot hagynánk meg, a többi menne a lecsóba.

2018.01.31. 13:23:41

@Muad\\\'Dib: Mivel érdekel a téma, elég sok ezzel kapcsolatos cikket és kommentet is olvastam már. Nekem egyáltalán nem tűnnek sértődékenynek, pedig durván sok támadást kapnak. Mondjuk azzal, hogy egyesek leostobázzák, meg idiótázzák őket, nem csoda, hogy nem tudnak mit kezdeni.

Muad\\\'Dib 2018.01.31. 13:29:06

@Sally and Billy:
A növények esetében jelenleg ott tart a tudomány, hogy nem pontosan tudja mi történik:
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nph.12807/full

Thomas Dantes 2018.01.31. 13:30:31

@Sally and Billy: Az orvosok és biológusok azt is többször megállapították hogy az ember szervezete meg olyan hogy szüksége van állati eredetű táplálékra.

Az a baj a vegán szektásokkal, pont olyanok mint a laposföld hívők, az alufólia csákósok. Közre adnak mindenféle hamis féligazságokra épülő hülyeségeket, tényként, a való szakemberek kutatásira meg süketek.

Thomas Dantes 2018.01.31. 13:31:13

@commentes nikk: Ok. De a lakosság lecsökkentését veled kezdjük. Szerintem Európában is van egy csomó felesleges ember. Mint te.

2018.01.31. 13:35:17

@CyberPunK: Én meg erre írtam, hogy ha nem tetszik, nem kell olvasni.

Vagy ha esetleg azt vizionálnád (de én ezt azért nem nézem ki belőled), hogy be lesz tiltva a húsfogyasztás, akkor tényleg fel kell keresni egy szakembert.

Szóval a cél a húsfogyasztás csökkentése lenne. Mivel egy csomó ember csak megszokásból eszi minden étkezéshez v mert túl gyér a húsmentes választék, ez szerintem nem olyan lehetetlen feladat. (Ha te nem tartozol közéjük, az sem baj, akkor ne vedd magadra.) Ezt viszont csak a figyelem felkeltésével lehet elérni. Na, ezt csinálják a vegák.

commentes nikk 2018.01.31. 13:37:26

@Thomas Dantes: sajnos nem te döntesz Dantes :)))))) Én megtartanálak, európai fehér ember vagy, értékes.

CyberPunK 2018.01.31. 13:47:22

@Sally and Billy: Ember, olvasd már el a posztot.

"Vagy ha esetleg azt vizionálnád (de én ezt azért nem nézem ki belőled), hogy be lesz tiltva a húsfogyasztás, akkor tényleg fel kell keresni egy szakembert."

vs

"Az élelmiszerboltokban mindenhol a világon csak zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat, örleményeket, liszteket és mindenféle vegán termékeket lehetne kapni. Nyilván egyik napról a másikra ezt nem lehetne meglépni, de mi lenne, ha lenne egy közös ENSZ döntés az ipari állattenyésztés megszüntetéséről és mondjuk 10 év alatt fokozatosan bezárnák ezeket a gyárakat? Mindenhol, mind a 200 országban? "

Szelid sunmalac 2018.01.31. 13:48:24

@Sally and Billy: A vegak nem figyelemfelkeltenek, hanem ellenszenvet szitanak, teriteni probalnak es meggyozni. Versszaju mocskos hippik, akik legszivesebben legymeszarolnanak mindenkit aki nem az o meglatasukat vallja. Gyakorlatilag kis pszichopata diktatorok.

Ha a fenti leiras nem testzik, talan erdemes elgondolkodni, miert velik ezt sokan igy es van-e alapja.

FlybyWire 2018.01.31. 13:48:52

@Sally and Billy: "Mondjuk azzal, hogy egyesek leostobázzák, meg idiótázzák őket, nem csoda, hogy nem tudnak mit kezdeni."

Magyarul, a tényekkel nem tudnak mit kezdeni, és ez minden síkon megnyilvánul :)

mgdé 2018.01.31. 13:54:12

@commentes nikk:
Ha csak olyanok maradhatnának meg, akik 50 kiló ÉS 160 cm alattiak - az ekkoráknak kevesebb táplálékra van szüksége -, akkor 1,5 milliárd is elférne. S végre egyszer jól járnának a jóindulatú és vidám busman lányok-fiúk is.
Ja, és lassan kezdj el összemenni ...

Komolyabban meg:
Miből gondolod, hogy a japán vagy a kínai /tajvani, dél-koreai, stb./ ember kevesebbet érőnek tartaná magát, mint egy átlag_európait vagy átlag_észak-amerikait, különös tekintettel közülük mondjuk pl. a most 30-as, több nyelven beszélő, többdiplomás, az emberiség átlagánál egyértelműen magasabb IQ-jú egyedekre? Képzeld, még saját kultúráik is voltak/vannak. :P
(Ja, s mi van az ausztrálokkal /többen vannak mint mi magyarok, s szívesen szavaznának ők is e kérdésről/ és az új-zélandiakkal? Őket miért hagytad ki? Ők neked már nem is elég fehérek?)

Valamint: Ha FÉRFIember vagy, ugyan mitől jobb számodra csupa-csupa nagydarab, tányérképű dán nő, mint a magyar, a svéd, a francia, a lengyel nők mellé pár csodaszép ausztrál, venezuelai, kínai, kirgiz és szomáli, stb. IS?

Bambano 2018.01.31. 13:58:05

nem értem a gondokat, én másodrendű vegán vagyok.
a tehén füvet eszik, én meg tehenet.

a poszthoz: azt nem vizsgálta meg még senki, hogy mi lenne a földeken felhalmozódott növényekből, ha nem enné meg a tehén. merthogy az is elbomlik egyszer.

ugye nem metán?

haXXor 2018.01.31. 14:00:46

@Sally and Billy: a spenót 100g/2g fehérjéjét ne hasonlítsuk a csirkemell 20g fehérjéjéhez baszki :D A növények meg éreznek, akár tetszik akár nem. Ezzel kapcsolatban rengeteg kísérlet volt már amiről még az indexen is találsz cikket de, hogy ne lőjjek nagyon mellé neked, dionaea muscipula.

2018.01.31. 14:00:54

mind buzik lennénk az lenne, a férfit a VÉRES FÉLIG ÉLŐ HÚS táplálja

SabSpy 2018.01.31. 14:01:49

@Thomas Dantes: Köszönöm a kedves szavakat :) én pl vegetáriánus vagyok, nem eszem hust mert nem szeretem, mégis teljesen jól megvagyok, nem lételem a hús, ezt nem tudom melyik ovos barátod mondta. sőt nagyon érdekes hogy mióta nem eeszem húst beteg sem voltam. soha. még egy szaros megfázás sem.
sokan a vegákat/vegánokat tartják, hogy a gyógyszeripart milyen jól fenntartják és támogatják, de hát ti is :) én ellenben orvosnál utoljára az éves vizsgálaton voltam, ahol ugye kiderült hogy továbbra is minden a legnagyobb rendben.
rengeteget olvastma a témában, mert szerintem egy érdekes és nagyon megosztó dolog. mivel még azért gyerekcipőben jár az egész, az ilyen betokosodott faszokhoz,mint te, semmi más nem jut el csak az hogy "A HÚS SZAR, A TEJ SZAR, A TOJÁS SZAR, VÉDJÜK AZ ÁLLATOKAT, AZ ÁLLAT FONTOSABB MINT AZ EMBER" gondolom te ennyit láthatsz. (ha tévedek akkor elnézésed kérem)

Az hogy a krumplit hogy eszed meg a rizst, az nem jelenti hogy természetes táplálék lenne. én kifejtettem, hogy én hogyan kezelem azt hogy valami természetes tápláléka egy élőlények. (az én fogalom táramban ez azt jelenti, hogy a természetben előforduló formájában fogyasztható)

illetve felivlágosítanálak, hogy attól hogy mindenkit lehülyézel az oldalon te még nem leszel okos :'D

commentes nikk 2018.01.31. 14:02:29

@Én de genere Mi: az elmélet még gyermekcipőben jár :)))) A lényeg annyi, hogy az emberiségről le kéne dobni a ballasztot, a részleteken lehet játékból gondolkodni, de ez úgy is csak elmélet marad nyilván. Mindenesetre a dolgot a természet el fogja intézni, várhatóan egy globális és fatális epidémiával, ahogy az már többször megtörtént. Az viszont sajna nem fog válogatni.

2018.01.31. 14:04:43

@CyberPunK: Egy blogger (aki semmilyen hatalommal nem rendelkezik) eljátszott egy gondolattal, felvetette, hogy mi lenne ha... ezt pedig egyesek igencsak túlreagálták. (Egyébként nagyipari termelés betiltása =/= húsfogyasztás betiltása.)

CyberPunK 2018.01.31. 14:07:09

@Sally and Billy:
Mi is csak eljátszottunk a gondolattal, hogy a blogger hülye, mi ezzel a gondod?

Igazad van, én pl mindenkit meddővé tennék, kivéve aki kifizet 20.000.000 FT-t. Ezzel nem születésszabályozást követnénk el, hisz mindenki számára elérhető, igaz?

2018.01.31. 14:10:43

@haXXor: A babban (és a többi hüvelyesben) is kb. 20g fehérje van.

Hókirályfi 2018.01.31. 14:15:01

Kissé átgondolatlannak tűnik ez a vegán utópia, inkább science fiction kategória. Mindaddig, amíg nem megoldott az állatmentes mesterséges hús és tej iparszerű gyártása, addig az emberek nem fognak lemondani az állatok húsáról és tejéről.
A cellulóz pedig igenis emészthető, ez történik baktériumok segítségével a kérődzők előgyomraiban illetve a lovak bélrendszerében is.

mgdé 2018.01.31. 14:21:44

@commentes nikk:
Ha egyszer majd tudományoskodni akarnál, akkor bizony vedd figyelembe, hogy valószínűleg a "kisfogyasztású" (azaz kistermetű és vékony testalkatú) és a genetikailag minél szélesebb(!) ember-alapanyaggal járna jobban mind a jövendő emberiség, mind a Föld. Ezeknek a szempontoknak pl. hogy felelnének meg a szép fehér, sőt, egyenesen "színárja" izlandiak?

(Azt meg, hogy az eszkimóknak - legalábbis amíg mostani földjeiken maradnak - miért kellene csak csírákat meg banánt enniük, még nem nagyon értem, de biztos van olyan vegán, aki erről is fel tud világosítani.)

arabok balrol 2018.01.31. 14:25:31

@Én de genere Mi: az izlandiak jarnanak jol ha mindenki nyuzuge lenne, ok ugyanis kiirtanak a fergeket es vegre lenne normalis orszaguk

FlybyWire 2018.01.31. 14:26:48

@SabSpy: "rengeteget olvastma a témában,"

mindenegyben.hu, mindmeghalunk.hu-n kívül is kellett volna.

arabok balrol 2018.01.31. 14:26:58

@Hókirályfi: meg utana se

a zsellerek majd eszik a muhust meg a mutejet

a mutejet mar kulonben itthon is arultak Reggeli Italkent v. mi

Az urak pecsenyezni fognak 1000 ev mulva is, en biztosan.

haXXor 2018.01.31. 14:29:51

@Sally and Billy: Nem teljes értékű fehérje a növényi fehérje. Nem basztatás, de növényi fehérjéből izmod soha nem lesz (ami meg valljuk be, elengedhetetlen ahhoz, hogy életbe maradj). Ehhez legrosszabb esetben is keverni kell a növényeket az étrendben (tehát össze kell állítani egy teljes értékű fehérje étrendet). Amúgy nem azzal van baj, hogy te vegán vagy. Tégy így, te dolgod, csak ne akarj mindenkit meggyőzni itt arról, hogy az húdejó mert egészségügyi (de valamennyire etikai is - már ha elfogadjuk, hogy a növények nem érzésekre képtelen élőlények) szempontból azért hagy kivetni valót + a teljes emberiség vegán életre való átállása kb sok-sok ember halálával működne csak (a termelésről, a logisztikáról nem is beszélve, hisz a 1500-2000 napi kalóriához azért enni is kell, plusz még osztoznunk kell az állati túlszaporulattal is, hisz ha nem 'öljük' őket, nem hiszem, hogy sokáig lesznek ennyien a földön)

csakférfi 2018.01.31. 14:34:12

@Bambano:
Szén lenne ha nagy mennyiségben nem ennék meg az állatok.
Az a probléma hogy a növényeknek szükségük van arra hogy a levgőben co2 legyen.
Ha nincs akkor a növekedés leáll.
Erre találta ki az evolúció a növényevőket....állatokat.
De azok is letarolhatják a növényeket ha túlszaporodnak.

Itt egy rövid video mennyire szükséges a ragadozó.
Lassan ismerjük fel mennyire "lövésünk " nincs mi miért történik
.
Szóval egyoldalu táplálkozás veszélyes és felborítja az ökoszisztémát.
m.youtube.com/watch?v=KTowuvk2f9Y
Engem csodálattal tölt el ez a rendszer. Mármint a földi élet.
Ebből kifolyólag a vegánt....mint vallást....mint hitet hogy jót teszek lenézem.
Mintahogy egy gyilkost...vagy egy állatot indokolatlanul kiirtót is.

csakférfi 2018.01.31. 14:38:47

@Sally and Billy:
"Nézzük például az Earth Balance nevű terméket (a vegánoknál gyakran használt vajhelyettesítő).

Összetevői: pálmagyümölcs olaj, repceolaj, pórsáfrány olaj, lenmagolaj, olíva olaj, só, természetes aroma, borsófehérje, napraforgó lecitin, tejsav, annatto színezék.
A vaj összetevői: vaj.
Az emberiség évezredek óta eszik vajat. Repce olajat csupán a múlt században kezdtünk gyártani. A vaj egy természetes táplálék, míg a repceolaj egy torzszülött. A borsófehérje és a természetes aromák szintén magasan feldolgozott nem-ételek.

Szerencsére egyre többen kezdenek rájönni, hogy a magasan feldolgozott vegán termékek nem egészségesek, egyszerűen csak magasan feldolgozottak. És mégis sokan választják ezeket az opciókat."

www.tenyek-tevhitek.hu/miert_nem_lennek_soha_vegan.htm

Tények és tévhitek.
A vega .....tév hit.
:)

csakférfi 2018.01.31. 14:42:01

@Hókirályfi:
"Az élelmiszerek széles skálájában megtalálható mint emulgeálószer, térfogatnövelő vagy diétás rostanyag. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva. Az ember emésztőenzimei a lebontására nem képesek, a tápcsatornán felszívódás nélkül halad át. Nagy mennyiségben fogyasztva puffadást, hasmenést okozhat.[3]"

Wiki idézet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.01.31. 14:42:23

@Lavinia Pinkerton: nem lenne megoldható, ostoba vagy. még egy hibás érvet sem bírtál összekaparni, olyan ostoba vagy.

csakférfi 2018.01.31. 14:44:20

@Hókirályfi:
Mármint a cellulóz.
Bocs.
:)

ételizésítő 2018.01.31. 14:50:55

Tanuld már meg a következő 6-7 évben (hátha ennyi elég lesz rá), hogy a mindennap EGYBEírandó, baszd meg.

Pont ugyanolyan alapműveltség-hiányra utaló jel, mint a muszály a muszáj helyett. Sőt, kicsit még nagyobb, mert ez magyar szó, míg a muszáj németből átvett.

mgdé 2018.01.31. 14:51:27

@arabok balrol:
Tehát ha az izlandiak mind megeszik a földigilisztáikat és százlábúikat, akkor Izland rögvest Paradicsommá válik. Érdekes okfejtés.
Eddig azt hittem, az éghajlata okán olyan Izland, mint jelenleg is.

Nem lehetne, hogy mégis inkább a commentes nikk kommenteljen tovább?

ételizésítő 2018.01.31. 14:51:53

Ja, meg ne keverd a kalóriát a KILOkalóriával.
Vagy neked mindegy, hogy 100 métert vagy 100 KILOmétert kell lefutnod? Pont ugyanaz a különbség.

BiG74 Bodri 2018.01.31. 14:53:50

Tényleg túl sok húst fogyaszt a bolygó kisebb része, aki megengedheti magának. Ezért aki pénzt akar, húst állít elő, sokat. Már fel is borult a szép kis egyensúly. De ezt az egyensúlyt nem a vegánok fogják helyreállítani.

csakférfi 2018.01.31. 14:54:24

@Brendel Mátyás:
"Eddig még nem volt rá példa, hogy egy tudósokat tömörítő világszervezet az emberiség tudásrendszereinek szintézisét tűzze ki célul. Az IPBES (az ENSZ-hátterű, a biológiai sokféleség megőrzésével foglalkozó kormányközi szervezet) ezért új utakat tör a tudásszintézisben, hogy minél jobban megalapozza a fenntartható fejlődéshez szükséges döntéseket, zárul az MTA közleménye. "

444.hu/2018/01/19/a-tudomany-nem-eleg-ahhoz-hogy-megmentsuk-a-foldet-allitjak-kutatok

A tudósok kezdenek észhez térni.
Remélhetőleg a vegák is ..........egyszer .
Talán belátóbbak lesznek és nem vizionálnának olyant hogy "legyen vega mindenki".
Mekkora butaság!

csakférfi 2018.01.31. 15:01:25

@Sally and Billy:
Nagyipari termelés betiltása miért egyenlő a hústermelés betiltásával?
Ezeket honnan veszed?
Szabadtartásos legeltetés mond valamit?
Tartottál már valaha csirkét...tyúkot...bárányt...disznót....stb. ?
Vagy csak elméletben?

2018.01.31. 15:03:45

@haXXor: Nem vagyok vegán, és a többi állításod is pont ennyire igaz...

2018.01.31. 15:05:42

@csakférfi: Szerintem próbáld meg mégegyszer értelmezni, amit írtam. Kis segítség: =/= jelentése: nem egyenlő.

DFK 2018.01.31. 15:05:44

@Lavinia Pinkerton: Aha, a gyümölcstermelés megoldható januártól decemberig. Ja, nem. Tehát a világ túlfeléről kell szállítani, éretlenül, majd a felhasználási területen etilénnel beérleltetni. Biztos nem lesz szép nagy ökológiai lábnyoma...

csakférfi 2018.01.31. 15:08:07

@commentes nikk:
"Mindenesetre a dolgot a természet el fogja intézni, várhatóan egy globális és fatális epidémiával, ahogy az már többször megtörtént. Az viszont sajna nem fog válogatni."

Az erős fennmarad a gyenge elbukik.
Darwin

Mi ez ha nem válogatás?
:)

2018.01.31. 15:09:11

@csakférfi: És ennek mi köze van ahhoz, amit én írtam?

ételizésítő 2018.01.31. 15:11:02

@hidroponi:
"egyszer probaljatok ki a gondolkodast..ne feljetek, nem fog fajni.. :DDD"

Ezt nem tudhatod, mivel te láthatóan még sosem próbáltad.

csakférfi 2018.01.31. 15:12:19

@Sally and Billy:
Ja tényleg!
Amúgy kérdeztem mást is.
Ki fogja a gyümölcsfákat metszeni?
Kézzel szedni?
Ha megugrik a keteslet és az igény.
A gyerekeink?
Vagy a migránsok afrikából?
Esetleg máshonnan?
Nos?

commentes nikk 2018.01.31. 15:17:18

@Én de genere Mi: egymilliárdos létszámnál ez egyáltalán nem lenne szempont, bőven jutna csupa 60 kilós cingár embernek meg 90 kilós böszmének is.

2018.01.31. 15:18:29

@chrisred: spenótból alig tud a szervezetünk vasat felvenni. Nagyon nem azonos a növényi és állati fehérjék és ásványi anyagok felszívódóképessége az emberben.

2018.01.31. 15:18:48

@csakférfi: Ja, hát végülis tehenek seggében turkálni biztos csábítóbb munka...

csakférfi 2018.01.31. 15:19:21

@Sally and Billy:
"Mint már írtam, engem csak az zavar, hogy miért kell egy teljesen jóindulatú kezdeményezést támadni."

A pokolba vezető út jószándékka van kikővezve.................na azért.

2018.01.31. 15:26:59

@Lavinia Pinkerton: Indiában az alacsonyabbrendű kasztokban terjedt el a vegetáriánus étrend. Az előkelőbbek ehettek húst is. Eredmény: fizikailag eltérő méretűek az indiai emberek, a vegetáriánusok alacsonyak és nyüzügék, ropi karokkal és pipaszár lábakkal. A húsevők (mindenevők) magasabbak, izmosabbak, természetesen okosabbak is, ők mehetnek egyetemre és lesznek vezető pozíciókban. Ez a kasztrendszer ádása.

ételizésítő 2018.01.31. 15:28:23

@SabSpy:
"Egyébként nem vagyok vegán."

Nem. Te szimplán hülye vagy. De az nagyon.
És iszonyatosan buta is, akinek fingja sincs semmiről.

Szerintem kiváló példa vagy arra, hogy a húsmentes táplálkozás mennyire csökkenti a szellemi kapacitást.

@arabok balrol:
"A vilag nagy reszen az emberek vegetarianusok, es alig esznek hust."
Ezt a baromságot honnan szedted?
Másrészt vegetáriánusok, akik ESZNEK húst?
Nem fedezed fel az ellentmondást?

@CyberPunK:
""Mivel elég termőföld 7 milliárd ember eltartásához egyáltalán nincsen"
Most sincs, márpedig tisztán állati eredetű étellel se lehet túlélni."

Akkor ezek szerint most a Földön kívülről hozzák az UFO-k az élelmiszert, hogy a jelenleg valamivel több mint 7 milliárd ember ne haljon éhen?

Ami meg az állattartás kontra növénytermesztés vízigényét illeti: igaz, hogy a fűnek is kell víz, hogy megnőjön, de a legelőt nem szokták öntözni, elintézi az eső.
De ha a paradicsomot egy átlag magyar nyáron nem öntözöd, akkor lófasz lesz ott, nem termés.
És egy átlag nyáron egy 4 tagú család éves paradicsomigényéhez több tízezer liter víz kell. Az esőn kívül, öntözéssel. És ez csak a paradicsom, a paprika, krumpli és egyéb növények még szóba sem kerültek.
A marha pedig ad tejet, ha meg levágod, akkor a 4 tagú családnak 1 évre elegendő húst is.
A disznó jóval kevesebb vízigénnyel szintén 1 évre elegendő húst (igen, eszik búzát-árpát-kukoricát, meg zöldtakarmányt is - fű, lucerna, tarlórépa, csalán stb. -, de ezeket szintén nem szokás öntözni, elég hozzá az eső, kivéve a nagyon-nagyon aszályos nyarakat, talán 10-15 évente egyszer). És ehhez kb. 1 évet él, és megnő 2 mázsán felülire.

ételizésítő 2018.01.31. 15:33:46

@SabSpy:
"valóban a hústól és állati zsíroktól leszel a dagi"

Ezeket a faszságokat hol olvastad?
Dagi a szénhidrátoktól leszel, többek közt a gabonafélék keményítőjétől és a gyümölcsökben lévő cukortól, mert ezeket könnyebb lebontani és zsírrá alakítani a szervezetnek, mint a zsírt, ami az egyik legnehezebben lebontható vegyület - azaz több energiát igényel a lebontása.
A zsír ugyanis nem úgy tárolódik a zsírsejtekben, hogy a zsíros kenyérről a szervezet egyből a zsírsejtekbe küldi a zsírt.
Nem-nem, butuskám.
Azt először szépen lebontja alkotóelemeire, mint minden más élelmiszert is, majd cukorrá alakítja, mert az kell a sejteknek, hogy ne haljanak meg, és kizárólag cukrot tudnak elégetni, mást nem, aztán a fölösleget (ami épp nem kell a szervezet fenntartásához) visszaalakítja zsírrá.

Mi lenne, ha nem írnál hülyeségeket, vagy legalább odafigyeltél volna bioszórán, amikor erről volt szó?

ételizésítő 2018.01.31. 15:36:48

@Balogh Zsolt:
100-150 éve is csak a nagyon szegények ettek nyers zöldséget (illetve azt talán még ők sem) meg teljes kiőrlésű lisztet.
Az átlag magyar paraszt fehér lisztet használt, a gabonából a liszt mellől kirostált korpát meg kapták az állatok.

Amire te gondolsz, az inkább 1000-1500 éve lehetett, még a vaseke feltalálása előtt.

2018.01.31. 15:37:15

@hidroponi: az állatok olyan táplálékot is megesznek, amit ember nem tudna. Ezek az élelmiszeripar vagy mezőgazdaság melléktermékei vagy egyenesen olyan növényej, amiket rossz minőségű földeken terjesztett növények.
Állati eredetű élelmiszerből nagyságrenddel jobban hasznosulnak a fehérjék, zsírok, ásványi anyagok, vitaminok.
Tejből, tojásból, májból sokkal több kalciumot, magnéziumit, vasat, A és D-vitamint tudsz felvenni, mint bármilyen növényből.
A sárgarépa rengeteg karotint tartalmaz, de abból minimális hatékonysággal tud az emberi szervezet felvenni és A-vitamint előállítani.

csakférfi 2018.01.31. 15:44:33

@Sally and Billy:
Korlátolt a gondolkodásod és a kérdésre sem válaszolsz.
paranoia???

"A paranoia vagy üldözési mánia túlzó és irracionális szorongás vagy félelem, ami gyakran az üldözöttség érzésében nyilvánul meg.

A paranoia jelentése sokat változott az idők során, ezért a használata nem teljesen egységes. Kezdetben mindenféle elmebetegség megnevezésére használták (a görög παράνοια jelentése „az elmén kívül”, majd a 20. század elején Emil Kraepelin német pszichiáter olyan elmebetegségek jellemzésére kezdte használni, amiknek a legfőbb jellegzetessége valamifajta tévhit, de ettől eltekintve a gondolkodás képessége nem sérül, szemben a dementia praecox-szal, amit a kognitív képességek romlása jellemez. (Mai szóhasználattal az ebben az értelemben vett paranoiát téveszmének, a dementia praecoxot pedig skizofréniának neveznénk.)

Jelenleg elsősorban olyan téveszmék megnevezésére használják, amelyekben az érintettet üldözi valaki.

A tipikus paranoid tévhitek közé tartozik, amikor valaki úgy érzi, üldözik, megmérgezték, valaki (általában egy híres ember) titokban szerelmes belé (de Clerambault szindróma), beteg vagy parazitái vannak, Isten kiválasztotta, a gondolatait vagy a cselekedeteit távolról befolyásolják.

A hétköznapi életben gyakran használják a kifejezést mindenféle túlzott félelemre, például a posztjukért túlzottan aggódó politikusokra vagy az összeesküvés-elméletek hívőire."
Wiki idézet.

"Mindez azért lenne, hogy a gyerekeidnek és unokáidnak biztosíts 50 év múlva is elég ivóvizet, és igen, minőségi élelmet. "

poszt idézet

Ez szerinted nem paranoás túlzott rettegés tévhiteken és feltételezéseken alapuló szorongás???

Buta egy ember vagy !
lenézel szakmákat holott Te nem ehetnél ha ezen szakmák nem lennének.
Különben a "tehén seggében turkálás" mivel különb a paranoiánál vagy az hogy mattrészegre leisszák magukat hétvégente emberek csak úgy buliból?
hogyan jön össze ez neked?

csakférfi 2018.01.31. 15:55:37

@ételizésítő:
"És egy átlag nyáron egy 4 tagú család éves paradicsomigényéhez több tízezer liter víz kell. Az esőn kívül, öntözéssel. És ez csak a paradicsom, a paprika, krumpli és egyéb növények még szóba sem kerültek.
A marha pedig ad tejet, ha meg levágod, akkor a 4 tagú családnak 1 évre elegendő húst is.
A disznó jóval kevesebb vízigénnyel szintén 1 évre elegendő húst (igen, eszik búzát-árpát-kukoricát, meg zöldtakarmányt is - fű, lucerna, tarlórépa, csalán stb. -, de ezeket szintén nem szokás öntözni, elég hozzá az eső, kivéve a nagyon-nagyon aszályos nyarakat, talán 10-15 évente egyszer). És ehhez kb. 1 évet él, és megnő 2 mázsán felülire."

ez nem teljesen felel meg a gyakorlatnak.
:)
Meg ne sértődj...termeltem anno fólia és szabadföldön ...paradicsomot ,paprikát,kukoricát,búzát.....főállásban úgy 10 évig.
:) :) :)

ételizésítő 2018.01.31. 15:57:17

@arabok balrol:
"a parasztok gyakorlatilag kizarolag szalonnat meg kenyeret ettek hetkoznap, egesz evben"

Maximum szerettek volna, de nem volt annyi.
Szalonnát csak akkor, amikor sok fizikai munkát végeztek. De húst is egy héten általában csak kétszer, addig tartott ki az évi 1 disznó. Marhát nem nagyon vágtak, esetleg akinek volt, az még birkát meg kecskét. De azt is általában max. évi 1 alkalommal.

Elhízva meg azért nem voltak, mert szarrá dolgozták magukat.
És meghaltak általában 60 éves kor körül. De Sokan azt sem érték meg. Nézz körül a régi temetőkben, milyen évszámokat látsz a kereszteken.

@Sally and Billy:
Jaja, jól írod, a vegánok beszélő állatok.
Az emberhez válás során megrekedt az agyfejlődésük a hiányos táplálkozás miatt. Kinézetre egyébként emberszerűek.

@Void Bunkoid:
Esetleg lehetne az is, hogy a hozzád hasonló barmok, akik szerint drasztikusan csökkenteni kellene a népességet, öngyilkosok lennének. Mind. Most.
És mindenki jól járna.

@commentes nikk:
Persze, hogy dolgoznak.
Ennek egyik terméke az AIDS. Csak idő előtt kiszabadult a laborból.

De pl. Nancy Kressnek megjelent magyarul 2 regénye vagy 10 évvel ezelőtt, az is foglalkozik hasonlókkal.

@Naki vagyok kerdojel:
Igazából a 7 milliárd ember nem annyira sok, Borsodban vagy Bács-Kiskunban elférne az összes, és mindenkire jutna több mint egy teljes négyzetméter, azaz 2-3-szor annyi hely, mint egy átlagos rockkoncerten vagy tüntetésen.

Ami az élelmiszer-pazarlást illeti: szarok a törvények is.
A Sparban pl. zárás előtti 1 órában féláron adják a sült húst, 25% kedvezménnyel a pékárukat.
De ami nem fogy el, azt NEM tehetik ki a hajléktalanoknak, meg kell semmisíteniük.
Lejárt szavatosságú konzervek, szalámik, tejtermékek, csokoládék, italok stb. dettó, pedig ezek mindegyike (sajt, tejföl, kefír stb.) még hetekig (kivéve a sima tej), a konzervek évekig ehetőek.
De nem, még a kukára sem rakhatják a bolt előtt a hajléktalanoknak, meg KELL semmisíteni.
Na, ez a pazarlás.
Vagy a határon elkobzott hamis ruhák-cipők elégetése. Ez mind mehetne a szegényeknek, akiket nem érdekel, hogy Adidas vagy Abibas, Puma vagy Pina van a ruhára írva, mert megvenni egyiket sem tudnák.

spinat 2018.01.31. 15:57:56

@chrisred: a spenót nem magas vastartalmú.

ételizésítő 2018.01.31. 15:58:19

@csakférfi:
Akkor sorold, melyik nem felel meg.
Mert nekem a rokonaim szintén termesztenek, 10-nél egy kicsit több éve.

ételizésítő 2018.01.31. 16:01:17

@Sally and Billy:
Ugye, te nem ütöd agyon a szúnyogot sem, ha megcsíp?
Vagy nem irtod az ágyi poloskát, ha beköltözik a lakásodba?
Hiszen nem tud szólni, hogy éhes, és hát ki szólal fel az érdekében?

csakférfi 2018.01.31. 16:05:24

@ételizésítő:
"Szalonnát csak akkor, amikor sok fizikai munkát végeztek. De húst is egy héten általában csak kétszer, addig tartott ki az évi 1 disznó. Marhát nem nagyon vágtak, esetleg akinek volt, az még birkát meg kecskét. De azt is általában max. évi 1 alkalommal."

Apám mesélte...vagy a nagyapám?
egy ember kézi aratáskor kaszával napestig dolgozott pirkadattól....délben 2-3 órát aludtak az árnyékban és ettek.
Ez ment hetekig.
Volt olyan barátja aki 20 azaz húsz kilót fogyott.aratási időszak végére.Pdig jóllaktak mindig és bor is került a tarisznyába,meg a demizsonba.
Néhány vegát rábírnék esetleg egy ilyen akcióra....termelje meg ha enni akar!
Mindjárt jobban ízlene az étel és a hús.
:)

Medgar 2018.01.31. 16:08:27

@ételizésítő: A paradicsomnak kb. 0,5 m2 hely kell és heti 50 mm víz. Egy négytagú családnak 10-12 tő paradicsom elég. Ez kb. 3500-4000 liter per szezon.

arabok balrol 2018.01.31. 16:10:06

mar a kutyakajalas is tele van propaganda hazugsagokkal nem csak a zember kajalas

A legujabb tudomanyos trendek szerint a kutyanak NEM SZABAD CSONTOT adni, s nyers hust se!

Nehogy hulyen haljon meg a kutyatok ezt mindenkepp beszeljetek meg vele!

csakférfi 2018.01.31. 16:11:13

@ételizésítő: egy marha kb....1.2 hektár legelőt igényel.pl.
ahhoz hogy 1 év alatt megnőljön gabonát kell adni.nem lehet pusztán ridegtartásban teleltetni.
meg még tejet is adjon.
Evotranszpirációs együttható....ez jellemzi a felhasznált víz és szárazanyagfejlődés együtthatóját amit számmal ki lehet fejezni.
A tudosok és az ököbiológusok ezeket kiszámolták már.Erre alapozzák a vegák az indokaikat.
Egyértelmű hogy a növények hatékonyabban.
ezért "sántít" az érveid nagy része.
a paprika pl.ul 300 as számmal bír.azt jelenti hogy 1 kg tömegnövekedéshez 300 liter vízre van szüksége.
Érthető?
:) :)

BiG74 Bodri 2018.01.31. 16:11:32

@ételizésítő:
Az a négytagú család kurva sok paradicsomot zabálhat egész évben.

csakférfi 2018.01.31. 16:15:25

@arabok balrol:

:) :) :)
Nehogy hulyen haljon meg a kutyatok ezt mindenkepp beszeljetek meg vele!

nagyon is figyelnek arra amit mondok...sőt a farkukat is csóválják.Láthatóan örülnek a beszédemnek.
csak nem értik.
:) :) :)

ételizésítő 2018.01.31. 16:22:05

@Naki vagyok kerdojel:
És belehalsz hamar, mert nem kapsz vitaminokat meg nyomelemeket.

@commentes nikk:
Neked is ajánlom a fent említett Nancy Kress-könyveket. Tkp. génsebészeti úton irányított epidémiáról ír (ami véletlenül pont a fehéreket nem bántaná, szóval az elméletedet valaki már kitalálta). :-)

@csakférfi:
Nem gondol semmire, mivel fingja sincs a témáról, csak akart valami nagyot mondani.

ételizésítő 2018.01.31. 16:37:49

@Medgar:
Gondoltál arra is, hogy esetleg elraknak télre belőle (fagyasztva vagy paradicsomléként), esetleg még savanyítva zöldparadicsomként is?
Valamint hogy esetleg főzéshez is használják, mondjuk paradicsomleves, -főzelék, paradicsomos káposzta, zöldségleves, de akár húslevesbe is jó 1-2 paradicsom?

A heti 50 mm csapadék pedig remekül hangzik, de mondjuk nem a 40 fokos nyarakon, amik mostanában vannak.

@BiG74 Bodri:
Számolj átlagban mondjuk fejenként napi 15 dekát. Az kb. 2 közepes darab. 365 napra. Fejben számolva valahol 2-2,5 mázsa közöttire jön ki.

@csakférfi:
Nem lehet? A fenébe, hogy ezt régen nem tudták, és mégis sikerült. Vagy gondolod, hogy 1000 évvel ezelőtt a magyarok a marháknak adták a gabonát, mikor nekik maguknak sem jutott elég? Valahogy mégis megnőtt a marha.
De mondjuk az argentin pampákon meg Texasban sem hiszem, hogy nagyon gabonáznák őket.
Meg is döglik mind.
Ja, nem.

Ami a paprikát illeti, remek, szóval 1 kg = 300 liter. Mondjuk megeszel napi 15 dekát, az egy közepes darab. Ez 4*365-tel megszorozva mennyi is? Csak nem 65 700? Ami ugye nagyjából 6,5-szer 10 ezer. Ha csak a felét eszi meg a család, még akkor is igaz a több tízezer liter víz a négyfős család részére.
(És akkor a főzéshez használt, savanyúságnak elrakott stb. paprikát még nem is számoltuk.)

2018.01.31. 16:38:37

Micsoda indulatok. De hát nem is csoda, jönnek az agresszív vegánok (akik egyesek szerint annyira alultápláltak, hogy majd' összeesnek), és elnyomják az erőtől duzzadó húsevőket. Innen pedig már nyilván egyenes út vezet a világvégéhez...

Ja, és persze paranoiáról szó sincs.

BiG74 Bodri 2018.01.31. 16:57:59

@ételizésítő:
Folyamatosan átlagolsz, és mi van ha szar az átlagod? Bedőlt a számítás.
Mi van, ha mondjuk fejenként, itt Magyarországon kb. 30 kg paradicsomot eszünk évente átlagosan? Az a négy egyforma emberkére számítva is 120 kg.
Amúgy a múlt évben a 2700 m2-es kertemben locsoltam el kb. 20-30 m3 vízet. Lett két mázsa burgonyám, 10-10 kg zöldség-sárgarépa, elárasztottam mindenkit cukkinivel, tojás tökkel, sütőtökkel. Paradicsom kb. 40 kg, paprika édes és erős kb. 20 kg. Cseresznyepaprika, uborka, petrezselyem. Ribizli, málna, eper. És igen rohadt forróság volt, ezért a friss telepítésű szöllőt és gyümölcsöst is locsoltam.

Thomas Dantes 2018.01.31. 18:05:58

@arabok balrol: Márpedig mind a kettő igaz.

Te nagyon...okos. Szerinted mi a fenét eszik meg egy kutya egy csontból? Szerinted tele van tápanyaggal, A csont? Max a velő, de abban sincs túl sok.

Ellenben a csirke csont szilánkosan törik, tehát kiszúrhatja a kutya belét.

A nyers hússal nincs alapvetően baj. Ha friss és ha megfelelő minőségű. Csak sok esetben nem felel meg az árusított nyers húsok minősége. Ez a gond.

2018.01.31. 18:08:10

Sok hülye. Én növényvédő vagyok, mert azok termelik az élethez való oxigént, ezért állatokat eszek, hogy ne használják el a levegőmet. A növényevők, bár az igaziaktól messze eltérően, igencsak nagy marhák.

Thomas Dantes 2018.01.31. 18:11:14

@SabSpy: A hús pont hogy természetes tápláléka az embernek. Amióta az ember ember, azaz homo sapiens sapiens, azóta eszik húst. Na ennyit a természetes táplálékról.

Az hogy kell-e hús, bármelyik orvos, biológus, megmondja. de tessék bazdmeg:

www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/14442/kerdesek_a_hus_korul

2018.01.31. 18:18:29

@Thomas Dantes: "Ellenben a csirke csont szilánkosan törik, tehát kiszúrhatja a kutya belét."

Nagy ügy, egy döggel kevesebb.

"Csak sok esetben nem felel meg az árusított nyers húsok minősége. Ez a gond."

A húsipari vállalkozások egy csomó döghúst etetnek meg a magyarokkal (mert megtehetik). Nyilván ennek mellékhatásaként szavaznak a Viktorra. Ha valahol lebuknak, megbírságolják őket, legfeljebb pár hónapra bezáratják a dögkútjaikat, de aztán újra folytathatják máshol, más néven. Pedig Amerikában ezért szimplán felhúznák őket az első fára.

2018.01.31. 18:20:37

@Thomas Dantes: "a csirke csont szilánkosan törik"

Már amelyik. Nem minden csontja törik szilánkosan!

" Szerinted tele van tápanyaggal, A csont? Max a velő, de abban sincs túl sok."

A csontvelő igen tápláló, tele van zsiradékkal, koleszterinnel, D vitaminnal, vassal.

Jancsiszeg1980 2018.01.31. 18:32:19

Mindenki folyton ezen nyafog, hogy állatok meg kérődzés. Bezzeg a vega szarságok miatt kiírtott esőerdőkért nem fáj a szívük. Illetve addig már soha senki nem jut el - mert még gondolni is tilos ilyenre - hogy a probléma forrása a túl sok ember. 4 milliárd mínusz máris jelentősen javítana a kilátásainkon.

csakférfi 2018.01.31. 19:03:57

@BiG74 Bodri:
Végre!
Átlagokat számolt és azokat osztotta szorozta. Ráadásul az együttható amit evotranszparációnak neveztek el. Az a gyökérre..levélre...szárra...termésre vonatkozott.
Ő meg úgy számolta hogy mindezeket megesszük.
A marhákat ősszehasonlítja a tartási körülményekben.
Az árpad-kori marhák birták a telet istálló nélkül.....a maiak már elpusztulnának istálló és abrak nélkül.
Mondtam neki "meg ne sértődj" a tudósok már kiszámolták.
Erre vitázik.
:)

ételizésítő 2018.01.31. 19:08:28

@BiG74 Bodri:
Nyilván akinek meg kell vennie, az jóval kevesebbet eszik, mint aki meg tudja termeszteni a kertjében, és tudod, ezeket összeadva és a résztvevők számával elosztva kapod az átlagot.
A termelők száma jóval kevesebb, mint 50%, tekintve, hogy az ország lakosságának hány százaléka él kertes házban, ahol konyhakert is van.
Most utóbbiakról, a termesztőkről beszéltünk.

"2700 m2-es kertemben locsoltam el kb. 20-30 m3 vízet"
Ja, kb. De lehet, hogy meglesz az 100 is, vagy még több, ha nem kb., hanem megméred.
Erről ennyit.

@Thomas Dantes:
Hogy mit eszik meg rajta, azt nem tudom, de hogy el szokta rágcsálni a marhalábszárat iszaz utolsó morzsáig, az tény. És még szereti is, amilyen hülye, mert van neki rendes kutyakaja is, ha csont van, mégis inkább azon nyammog. Ja, és nem bivaly méretű bernáthegyi-óriássnaucer keverék, hanem foxi-tacskó. Láttam már nála nagyobb macskát, nem is egyet.

"Amióta az ember ember, azaz homo sapiens sapiens, azóta eszik húst."

Jelen korunk csimpánzaiból kiindulva valószínűleg jóval régebb óta. Csak akkor még nem sütötte-főzte, csak úgy nyersen, mint az állatok (lásd még: tatárbifsztek).

A kutyának-macskának azért nem ajánlják a nyers húst, mert egyrészt ezeknek a szervezete az elmúlt 10-20 ezer év alatt hozzászokott az főtt ételhez, és a nyers hús gyomorégést okozhat náluk (erre jó pl. a macskánál a tej, bár nem tudom, hogy a zsidóknál a macska kóser étrendre van-e szoktatva, és húsra nem ihat tejet), másrészt pl. a disznóhúsban vannak olyan élősködők, amiket a hőkezelés elpusztít, de nyersen fertőzőek, mindenféle betegséget okozhatnak. Meg marhában is a BSE. Csirkében a madárinfluenza. Stb. Tehát itt nem maga a hús a baj, hanem ami benne élősködik/tenyészik.

Amúgy meg ne zavard össze mindenféle tudományos tényekkel, mit érthet ezekhez egy orvos, amikor a fényevő guruja megmondta, hogy a hús az káros és kész.
Apelláta nincs, a guru csak tudja, hiszen majdnem elvégezte a 8 általánost, mielőtt utcaseprő diplomát szerzett a budapesti nagykörúton.
Orvos, lófaszt, mit tudhat az a fényevő guruhoz képest a maga 12 év orvosi tanulmányával meg gyakorlatával, ami a szakvizsgához kell.

@Jancsiszeg1980:
Na jó, de azok csak fák, nem olyan jó őket simogatni, mint a mindenféle szőrös kis izéket.

ételizésítő 2018.01.31. 19:11:53

@csakférfi:
Ja, hogy te olyan paprikát termesztesz, aminek nagy része szár, és ez tavasztól őszig folyton nő.
Nem tudom, felénk olyan van, amin a tömeg többségét a paprika (termés) teszi ki, a szár meg pár hónap után nem nő tovább.

Amint mondtam, a marha még ha kap is takarmányt, azt nem szokták öntözni, csak nagyon aszályos években. Egyébként öntözi az eső. Az, ami egyébként is esne arra a területre. Tehát sok víz, de nem kéne felszámolni a hús árába, mert nem kerül semmibe.

csakférfi 2018.01.31. 19:13:57

@Sally and Billy:
Megsértődtél?
Mert logikus magyarázattal szolgáltam elmebajt illetőleg a vegákról és rólad?
Bakker nagy ügy.
Mások meg másban "defektesek" így én is.
Az nem defekt ha tényekkel bizonyított dolgoktól félsz és ez ellen tenni próbálsz,dühödben.
A vegákkal az a baj hogy azt hiszik megmenthető így a biodiverzitás.
Ez hazugság.
Ez nekem és másoknak felnyomja az agyát.
Ez meg az igazság.
Így műkszik a társadalom újabban.
Ez meg aztán végképp nem menti meg a társadalmat a békétlenségtől és a feszkótól.
Ez van.....fogadd el.
:)

csakférfi 2018.01.31. 19:19:52

@ételizésítő:
Öcsém értsd már meg nem bántani akarlak.
A marha ha takarmányt eszik akkor a takarmányhoz felhasznált vizet hozzáadják a saját hústermeléséhez.
Amihez naponta megiszik 10 liter vizet.
Ergo a húsba tesszük a felesleges takarmányt miközben mi is megehetnénk.
Ez a vega logika.
:)
A paprika.......hagyjuk.
Ne sértődj meg erre kérlek ujfent.

csakférfi 2018.01.31. 19:25:24

@ételizésítő:
Növényfenológia.
Én termesztettem egyszáras paprikát amit folyamatosan "metszeni" kellett. Volt olyan hogy elérte a 2 azaz kettő méteres magasságot november végére ...amit előző év decemberében vetettem.
Ne vitázzunk. Nincs értelme.
Rühellem a vegákat.....ennyi.
:)

2018.01.31. 19:26:41

@csakférfi: Nem megsértődés volt, hanem poén.

A többi dologra, amiket rólam képzelődtél, pedig nem tudok reagálni, mert semmi közöm hozzájuk.

2018.01.31. 19:39:23

@csakférfi: Szóval akkor szerinted kinek van igaza? A húsevők tudósainak, akik szerint a növénytermesztéshez több víz kell mint az állattenyésztéshez, vagy a vegák tudósainak, akik szerint az állattenyésztéshez kell több?

ételizésítő 2018.01.31. 19:54:23

@Sally and Billy:
Attól függ, milyen növényről és milyen állatról van szó.

A bálnatenyésztéshez pl. biztosan sokkal több víz kell, mint a zúzmótermesztéshez.

BiG74 Bodri 2018.01.31. 20:10:41

@ételizésítő:
Ne menj bele, mert nagyon meg fogsz keveredni.
A konkrét paradicsom esetében, te jössz átlag fogyasztással nekem, aztán jól kicsavarod. Gugliz már egy kicsit körbe. Én találtam ilyet pl. 1974 ben a magyar átlagosan évente 10 kg paradicsomot evett. Akkor amikor még igen sokan termelték otthon. De ha jól láttam 2014- ben sem érte el a 15 kg- ot. A teljes zöldség és gyümölcs fogyasztásunk alulról kóstolja a 200 kg/ év/fő értéket. Nem hogy csak paradicsomból eszünk ennyit. De én be is fejeztem, mert ezen a téren kontár vagyok, nem szakmám ez, csak a hobbim.
A kertemben ellocsolt víz esetében, direkt kihagytam valamit, de te nem arra kérdeztél, hanem a mennyiséget vontad kétségbe. A baj az, hogy csak eső és kútvízet használok a tárolótartályokon keresztül, nagyon jól követhető a fogyasztás, de nem literezgetek. Ha 5-10-15 m3 -es különbségbe akarnál belekötni azt még, kiskertészeti viszonyok között megérteném, de te nagyságrenddel arrébb gondolkodsz.
Túl azon, hogy nem ütött szöget a fejedbe, hogy 2700 m2 -ből mennyit mire és hogyan használok, ráadásul a növények vízigényét egy az egyben az öntözésből elégíted ki.

BiG74 Bodri 2018.01.31. 20:16:06

@csakférfi:
Ha jól tudom vannak determinált és determinálalatlan fajták. A determinált fajták mérete genetikailag adott, a nem determináltak addig nőnek amíg a lehetőségük meg van rá. Az én paprikáim szeptember végén lettek feltépve, kb 140 cm-es magasságnál. A determinálatlan paradicsom a munkatársamnál a fóliában kb. 6 m volt a szezon végére.

2018.01.31. 20:33:23

Nancy Kress: amerikai sci-fi író

en.m.wikipedia.org/wiki/Nancy_Kress

Na, ezt mondtam: kinek mi számít hiteles forrásnak...

csakférfi 2018.01.31. 20:58:19

@Sally and Billy:
Egyiknek sem.....és mindkettőnek.
Ez egy paradoxon.
A biodiverzitást és a fenntarthatóságot úgy tudjuk megmenteni ha szakítunk a "modern nagyüzemi kemikáliákon alapuló mezőgazdaságban".
Permakultúra és valódi bio gazdaság ötvözete.
Ez macerás mert sok kézierőt követel.
A termésátlagok közel azonosak vagy meghaladják a gépiesített növények hozamát.
Macerás mert az "ürüléket" ...emberi vagy állati ...értékesnek ítéli.
Szóval macerás.....meg "ganézni ólat" ...."seggben turkálni"......:)....nem karrier.
Nem pálya. Talán a robotok. Addig meg jót fröcsögünk egymásra.
Egy video ami "képbe hoz".
Másfél óra....ha van kedved nézd meg.
www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=%23&ved=0ahUKEwjn2pm684LZAhVB7BQKHf0zC0IQwqsBCB8wAA&usg=AOvVaw0VTJzWxrN8ZFOD4xbU2nov

Végül is a "kakánkkal és a széndioxiddal " fizetünk a növényeknek azért hogy élhessünk.
:)

csakférfi 2018.01.31. 21:04:20

@BiG74 Bodri:
Igen a folytonnövő a szelektálás eredménye.
Mellesleg a paprika "fásodó száru félcserje" eredetileg 2 éves növény.
A mi éghajlatunkon csak max. 1.
A fényviszonyok itt dec és januárban halálra itélik a növényt.
Ezen ledes pótmegvilágítással segíthetünk. A hő meg külön kategória. A termálért környezetvédők verik a tamtamot.
A többi drága.
Így marad az afrikai vagy más.
:)

csakférfi 2018.01.31. 21:15:39

@BiG74 Bodri:
2700m2 27 ezer azaz 27m3 víz 10 mm esőnek felel meg. Ez kb . 10 cm. talajréteget áztat át.
Amúgy a paprika 30 cm max mélységig képes lemenni. Mivel a gyökere bolytosodig a palántázás végett. Ha helyre veted karó gyökeret fejleszt. Viszont akkor fele termésed lesz. Ugyanis juliusban kezd termést hozni...ellenben a palántázott júniusban.
:)

defender3 2018.01.31. 21:29:29

Az tény, hogy az állatoknak sok kajára van szüksége mire odaér, hogy vágásérett legyen. Főleg igaz ez a lábasjószágokra. De azok nem az I. osztályú gabonát kapják hanem azt, ami valami oknál fogva nem megfelelő minőségű. Vagy nézzük meg miket is adtak nagyszüleink az állataiknak (zöldséghéj, gaz, gyom) a takarmányon felül. Dolgok, amiket már nem ettek meg vagy nem is lehet. És a vegánok ezeket is beleszámolják, mert nekik az úgy jó.

Ha olyan lenne a világ, ahogy azt a vegánok akarnák akkor nem lenne természetes trágya, ami nélkülözhetetlen a talaj szempontjából. Nem lenne méhészet, mert minek is foglalkoznának az emberek vele ha nem lehet a mézet megenni, és ha nem csökkenne drasztikusan a növényvédő szerek használata a méhek száma nagyon rövid idő alatt drasztikusan csökkenne, amit meg aki egy kicsit is értelmesebb megért, hogy akkor sokkal kevesebb növény lenne. Vagy majd a emberek fogják a beporzást is csinálni, hogy legyen mit enni.

Gondolom azokat a területeket is tudják, hogy kéne bevonni az emberi fogyasztásra alkalmas növénytermesztésbe, amiket eddig nem arra használnak, kehet, hogy mondjuk tehenek legelnek rajta, mint pl. az alpesi réteken.

De még lehetne sorolni itt a dolgokat.

Ja és, amikor voltam vagy 10 éves láttam, hogy öli meg és nyúzza meg a nagypapám az általam felnevelt nyulat mégse lettem vega. Korábban a más alomból származókat leadtam pénzért. Megértettem, hogy az haszonállat, kint is voltak korábbi disznóólban nem bent a házban.

Krisztina Lauermann 2018.01.31. 22:14:59

@Thomas Dantes: aha,annyira kell a hús,hogy a világ kegetősebb embere vegán,meg rengeteg sportoló-testépítők,ironmanek-,sőt,egy amerikai futball csapat ,miután a csapattársuk felesége növényi etelekkel érett-e őket és sokkal jobban érezték magukat és nőtt a teljesítményük,úgy döntöttek,maradnak a növényi etrendnél.Már tudományosan is elismerték-tavaly itthon is-,hogy a növényi étrend sokkal egészsegesebb,ráadásul mindenkinek,nemtől,kortól függetlenül,tehet terhesség alatt,sőt,kisgyermekek számára is.

Krisztina Lauermann 2018.01.31. 22:21:00

@csakférfi: pont tegnap jelent meg egy felvételekkel ellátott cikk arról,hogy a lengyeleknél egy tehén megszökött és beállt a bölényekhez.Teljesen jól elvan velük,a telet is bírja és élvezi a szabadságot.Ennyit arról,hogy eletképtelenek.Egyik sem az,az emberi barmolások ellenére sem.

mgdé 2018.02.01. 00:02:28

@Krisztina Lauermann:
A mongol - kínai élet-halál kézitusák a kínaiak által dokumentált eredményei nem feltétlenül ezt igazolják. :)
Tőlem ugyan lehetnek a csak növényevők akár kitartóbbak, meg egészségesebbek, meg minden, de a húst is evők egyszerűen fizikailag erősebbek.
(Hol indult az az amcsi focicsapat? A thaiföldi amerikai foci bajnokságban ahol minden ellenfél legalább 70 kilóval könnyebb volt?)

(S most már igazán érdekel, hogy Vaszilij Alekszejev, vagy Alekszander Karelin vajon ettek-e húst? Bobby Fischer lehet hogy nem, de az egy másik sport.)

ételizésítő 2018.02.01. 03:35:38

@BiG74 Bodri:
Tudod, láttam már 2700 négyzetméteres kertet, tudom hogy mekkora, bár igazából inkább négyszögölben mérik vidéken, de ez nagyjából egy parasztporta mérete, 700 négyszögöl, valamivel több mint fél hold.
Mint mondtam, rokonaim jelentős része él vidéken, nem tegnap láttam először kertet.

@Sally and Billy:
Baromka, ki mondta, hogy hiteles forrás?
Vagy ennyire nem megy az értő olvasás?

Egyébként az említett két regénye pont nem sci-fi, hanem thriller. Majd lapozd fel a szótárban.

@Krisztina Lauermann:
Ezek kamuk, kiscsillag. Hallottad már a "hiteles forrás" kifejezést? Érted, nem a mendemonda (hülyébbeknek "városi legenda") kifejezést, amivel most itt keverted.

A tehénről meg olvasd el azt is, hogy ha nem védik meg a bölények a ragadozóktól, akkor a tehén már régen farkas- vagy medveszarként heverne a Bielsko-Biala-i erdőben.
Az emberi barmolásra meg te és a húshiányos táplálkozástól bomlott agyad a jó példa.

chrisred 2018.02.01. 05:31:14

@_B_: Vörös húsok – marha-, borjú-, sertéshús 3-4 mg vas / 100 gramm; bárányhús: 2 mg / 100 gramm;
Szárnyasok – pulykahús: 2-3 mg / 100 gramm;
Libamáj: 6-7 mg / 100 gramm;
Sertés-, marha- és borjúmáj: 5-10 mg / 100 gramm;
Májkrém, kenőmájas: 4-5 mg / 100 gramm;
Halak – tonhal: 2 mg / 100 gramm; szardínia: 3 mg / 100 gramm;
Tojás: 1-1,5 mg / 1 tojás sárgája.
Növényi eredetű élelmiszerek vastartalma
Főzelékfélék – spenót/sóska: 2-5 mg / 100 gramm; zöldborsó/zöldbab: 2-3 mg / 100 gramm; lencse, csicseriborsó, tarkabab: 4-8 mg / 100 gramm;
Idénygyümölcsök – ribizli: 4-6 mg / 100 gramm; szilva: 5-6 mg / 1 dl szilvalé vagy 6-8 szem szilva; körte: 2 mg / 100 gramm; eper: 3 mg / 100 gramm; sárgabarack: 2 mg / 100 gramm;
Zöldségek – gomba: 10 mg / 100 gramm; retek: 1-2 mg / 100 gramm;
Csonthéjasak, olajos magvak – 15-20 mg / 50 gramm; dió: 2 mg / 50 gramm; mandula: 3-4 mg / 50 gramm;
Gyümölcs- és zöldséglevek – paradicsomlé: 1,5 mg / 1 dl; almalé: 1,5 mg / 1 dl.

csakférfi 2018.02.01. 05:34:06

@Krisztina Lauermann:
"A felesége növénnyel etette"
.....ettől jobban érezte magát"
Haláli.
Törődött vele.
Lényegtelen mit eszik.
A tehént meg hagyjuk.....ételízesítő leírta helyettem.
Ösztön c. film....nézd meg utána .....kötözködj velem.

tlantos 2018.02.01. 06:03:19

Ok, mostantol nem eszunk allatot. Akkor sokkal tobb novenyt kell enni. Most is keves a termoterulet, nem lesz egyszeru.
Mondjuk azert vannak orszagok, akik annyira ra vannak epulve az allattenyesztesre, hogy beledoglenenek.

DFK 2018.02.01. 06:03:34

@Sally and Billy: és attól meg egy csomó metánt flotulálunk, ugye.

DFK 2018.02.01. 06:08:17

@csakférfi: aha,és ezzel mennyi húst lehet előállítani?

csakférfi 2018.02.01. 07:19:42

@DFK:
Ezt hogy érted?
Mivel lrhet több húst elő állítani?

BiG74 Bodri 2018.02.01. 08:19:21

@ételizésítő:
Nem is gondoltam olyasmire, hogy nem tudod mennyi, az annyi. Az dicséretes, hogy az átváltást is ismered, de ezt sem róttam fel neked.

2018.02.01. 10:22:33

@ételizésítő:

"Persze, hogy dolgoznak.
Ennek egyik terméke az AIDS. Csak idő előtt kiszabadult a laborból."

Ezt írtad. Ebből következtettem arra, hogy nem túl hiteles forrásokat használhatsz, és erre céloztam a kommentben. Persze ha olyan betegségben szenvedsz, ami miatt nem érted a célozgatásokat, arról nem tehetsz.

ételizésítő 2018.02.01. 16:57:22

@Sally and Billy:
Ja.
Az általam említett két könyv (egyébként összefüggő sztori, legalábbis részben azonos szereplők és némi kapcsolódó szál, de külön történet) FIKCIÓ, és nem az AIDS-ről szól. De nem is írtam ilyet.

Láthatóan tényleg nem megy neked az értő olvasás. Lapozd fel a funkcionális analfabéta kifejezést, és ne lepődj meg, ha a fényképed lesz ott az illusztráció.

2018.02.01. 17:32:31

@ételizésítő: Azt, hogy te képzeletben megemlítettél két konkrét könyvet, sajnos én nem látom. Én csak a valóságot látom, ami egy amerikai sci-fi író neve.

És egyáltalán nem utaltam arra, hogy az említett írónőtől származik az AIDS-szel kapcsolatos információd, de aki képes a szövegértésre, az ezt látja is.

Mivan 2018.02.01. 17:58:32

Technikailag a bejegyzes irojanak igaza van.
A fold civilizalt felen az allati eredetu taplalekot intenziv termelesre alapozva elegitik ki.
Ez intenziv takarmanytermesztest feltetelez, es ahol az intenziv takarmany megterem, ott direkt fogyaszthato novenyt is lehet termeszteni.
Az allat folnevelese soran soxor annyi novenyi energiat fogyaszt el, mint amennyit majd az ot elfogyaszto ember kinyer belole. Emellett az allat altal elfogyasztott es a technologiahoz szukseges edesvizen felul szamolni kell a takarmanytermesztes soran felhasznalt edesviz mennyiseggel is.
Osszesegeben megallapithato, hogy hosszutavon a vegan etkezes fele kell elmozdulnia az emberisegnek, mert az intenziv allattemyesztes tapanyag es energia pazarlo, multiplikalja az elelmiszer termeleshez szukseges termoteruletek nagysagat.
A tragya miatt aggodoknak meg uzenem, aki vegan, az is kakil. A buza nem valogat, nem ragaszkodik a malax meg tehen kakihoz.
Tehat, embertarsaim, keszuljetek, ha az emberiseg nem irtja ki magat addig, eljon az ido, amikor a huseves olyan luxus lesz, amit el sem tudtok most kepzelni...

ételizésítő 2018.02.01. 18:27:48

@Sally and Billy:
Na igen, megint bizonyítod, hogy funkionális analfabéta vagy. A szavakat (talán) érted, csak a velük alkotott mondatok felfogása haladja meg a képességeidet. De az nagyon.

2018.02.01. 19:21:29

@ételizésítő: Aztán a projekcióról tetszett-e már hallani, bácsi?

ételizésítő 2018.02.02. 01:18:33

@Sally and Billy:
Hú, ezt a szót most szótáraztad ki, rossz helyen kerested a képet magadról a funkcionális analfabéta szócikket kutatva?

2018.02.02. 09:14:11

@ételizésítő: Mivel az én értékrendem szerint hanyatló értelmi képességű bácsikat, bármennyire rosszindulatúak is, nem illik kinevetni, én itt be is fejezem. További jó szemetelést itt, a blog.hun. Gyanítom, nagyobb öröme már úgysincs az életben :(

ételizésítő 2018.02.02. 14:59:53

@Sally and Billy:
De van, az, hogy anyádat dugom.
És még fizet is érte.

Void Bunkoid 2018.02.07. 11:13:04

@Naki vagyok kerdojel: @ételizésítő: hogy beleesnék-e a népességritkító szórásba? Engem marhára nem zavarna. Nem mondom, hogy mögöttem van az élet, de má' azt sem, hogy még előttem. Ha épp kihúznának a guillotine-lottón, akkor felőlem. Nemes cél érdekében történik, pont.
süti beállítások módosítása