2016.09.23. 13:11

Így pusztítsd ki az ételmolyokat a konyhádból

Mióta az Eötvös utcába költöztem, küzdök az ételmolyokkal. Folyamatosan takarítunk, kéthetente nagytakarítás, és kéthavonta át vannak mosva a szekrények kívül-belül Domestosos vízzel. Az ételmolycsapdák 3 helyen vannak kitéve a konyhában, amit havonta cserélnem kell, annyira tele lesz. Undorító. Most, hogy jön a hideg, már jóval kevesebben vannak, de nyár elején visszatérnek. Amikor beköltöztem két éve, rá egy hónapra kb. 30 ezer forint értékű bio élelmiszert kellett kidobnom, mert mindenbe belementek. Belepetézik a lisztbe, kávéba, teába, cukorba, müzlibe, kakaó porba, protein porba. Mindenbe, ami poros állagú! De belemegy a tésztába és a csokoládéba is. 

etelmoly.jpg

Utánaolvastam több helyen mit kell csinálni, valamint saját haditechnikát fejlesztettem ki ellenük. Sikerült, teljesen eltüntek egy ideje. Persze nem tudom, hogy azért mert győztem végre két év után, vagy hirtelen jött a hideg. Íme néhány pontban mit tegyél meg te is, ha hasonló problémával küzdesz:

  • Dobj ki mindent, ami ételmolyos. De vidd le azonnal a kukába, ne maradjon napokig a szemetesedben a fertőzött élelmiszer. 
  • Most át a szekrényeket, nehezen elérhető sarkakat ecetes vizzel.
  • Szellőztess rendszeresen a konyhában. A molyok ezt nem szeretik. 
  • Ha látod őket repülni, kapd el, annyival is kevesebb. 
  • Vegyél ételmolycsapdákat, mindenhol kapható szinte. 
  • Ha veszel lisztet, magvakat a piacon, boltban, akkor dobd be a fagyasztóba 72 órára, majd vedd ki.  A fagyasztást nem élik túl a peték sem. Sajnos főleg a piacon kapható termékekben benne van, de hoztam már haza a Mammut bio boltjában vásárolt natúr mandulával is ételmoly kukacokat. Ment is a káromkodás, amikor a 7000 Ft/kg árú bio mandulát ki kellett vágni a kukába. (Csak 20 dkg-ot vettem, de akkor is fájt.) Szitáld át a liszteket, porokat, minden egyes új adagnál, amit a szitába töltesz, tisztísd át a szitát előtte. Töltsd át az eredeti csomagolásából jól zárható üveg és/vagy műanyagedényekbe. Ellenőrizd a kupakot, hogy jó szorosan csavartad-e rá. 

  • Sajnos képes a csatos vagy csavaros tetejű üvegbe is bemászni, vagy a lezárt műanyagdobozba is, tehát mindezeket tedd be egy még nagyobb műanyagtárolóba. Az én dobozom most így néz ki, kettő is van belőle. Azok a dolgok vannak eredeti csomagolásban, amit még nem nyitottam ki, vagy rejtélyes okok miatt érintetlen maradt. A csavaros üvegedényekbe vélhetően nem jut be a dög, hanem amit beleöntesz eleve fertőzött, és az üvegben kelnek ki (via Zetevar). Kizárólag fagyasztás-szitálás után töltsél az üvegedényekbe. A műzlit nem tudod leszitálni, azokat csak fagyaszd.

20160923_120836.jpg 

  • Ha végképp semmi nem segít: Tartsd a hűtőben azokat a poraidat (mután átszitáltad őket), amiket nagyon féltesz, mert nagyon drága volt. 7000 Ft/kg-os mandulaliszt, vagy 6000 Ft/kg fehérje, mocskosan drága kávé. stb stb.

Kövess Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr9511736323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zetevar 2016.09.24. 19:03:33

Figy, tuti, hogy nem tud átmászni a csavaros-csattos üvegek tetején. Ez kizárt. Ha ott volt benne, akkor már úgy került bele, vagy nyitva hagytad hosszabb időre és akkor petézett bele. Nálunk is elszaporodik időnként, de a molycsapda mindig megoldja, csak első alkalommal dobtam ki mindent a kukába, azóta csak a "tettestől" szabadulok meg.
Érdekes, hogy régebben nem volt ilyen, legalábbis anyukám és nagymamám sem küzdött velük soha.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.24. 19:31:27

@zetevar: ebben teljesen igazad van, módosítom a posztot. Nálunk otthon is volt gyerekkoromban, a nagymamáimat sajnos már nem tudom megkérdezni :-(

The reaper 2016.09.24. 21:40:03

Nekem beváltak az ikea-s zacskó lezáró csipeszek. Minden zacskós árut azzal zárok le, a teákat tartom olyan dobozban, amibe nem tudnak belemenni. Én is küzdöttem sokáig, de ezekkel a módszerekkel egész gyorsan eltűntek.

Gábriel Ádám · http://startupmustra.blog.hu/ 2016.09.24. 22:22:33

Idén nyáron először nálam is megjelentek. Küzdök is velük rendesen.

Freebie · http://ingyen.blog.hu 2016.09.24. 22:28:58

Bocs, nem ide tartozik, de közel hasonlóan bosszantó. Ismer valaki jó módszert arra, hogy a pikkelykétől hogyan lehet megszabadulni végleg? hu.wikipedia.org/wiki/Ez%C3%BCst%C3%B6s_pikkelyke

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.09.24. 23:06:04

@The reaper: A csipesz sajnos nem ér sokat, mert magán a zacskón rágja át magát a kis rohadék. Azért jó az üveg, mert az kemény. De még annak a pereme alá is befészkel, ha talál ott egy kis maradék kaját.

Mercel 2016.09.25. 00:57:34

Az IKEA-s duplán záródó viszonylag vastag tárolózacsik tanúsítom, hogy jól működnek.
Nálunk az összes liszt olyanban van - még nem találkoztunk lezárt tasakban egy döggel sem és a nyomaikkal sem.

Egyébként fogalmam nincs mitől de marhára elszaporodtak.
Régebben nem voltak, nem is találkoztam velük most meg mindenhol.

elemes 2016.09.25. 08:39:19

mi pornóújságot rakunk a szekrénybe (ragasztós feromoncsapdát), így elég ritka a molyos ennivaló.

egyébként azon kívül, hogy gusztustalan, mi lesz, ha valaki megeszi a molyos kaját?

Freebie · http://ingyen.blog.hu 2016.09.25. 10:16:42

@elemes: Semmi. Észre sem veszed. Csak tudatosan nem tennéd érthető okokból, mert ahogy írod is "gusztustalan".

R2D2 & C3PO 2016.09.25. 10:36:12

Rovarirtás+macska+ellenőrzött minőségű áru, ami gyorsan forog a boltban.
Az olajos magvakat imádják, hosszabban csak héjastól tárolok.

Rodolfo63 2016.09.25. 12:11:46

nem csak a csattos üvegbe tudnak belemászni, de lezárt gyógyszeres dobozba is (szoros dugaszos kupak alá) - én nem tudom hogy csinálják, de átmásznak ezek mindenen

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.09.25. 13:47:03

@R2D2 & C3PO: van macskam 6 eve. Szarik az etelmolyokra.

Void Bunkoid 2016.09.25. 14:31:09

Macska? ő nem vadászik ilyen kis piszlicsáré izékre :)

ámbár ha a szagával vagy jelenlétével elűzi őket, akkor nem gond. Macskám van, ételmolyom soha nem volt.

Dohánybogár viszont van (hu.wikipedia.org/wiki/Doh%C3%A1nybog%C3%A1r)

Na őtőle hogy lehetne megszabadulni? Igaz, megtaláltam a fészkét, gyorsan ki is dobtam mindent, amiben volt, de még így is elvétve egy-két kis rohadék ott mászkálgat a konyhaszekrényben. Igaz, már nem tömegesen.

élhetetlen 2016.09.25. 16:19:24

Más. Hangyához hasonló, csak picit kisebb állatok jelentek meg a konyhámban, de nem csak úgy, a lisztben, zsemlemorzsában, hanem a csavaros nescafés üvegben tárolt őrölt pirospaprikában is. A hangyák vonulnak, itt semmi sem a talajon, sem a csempén. Internet, ez a lisztbogár. Kétszer dobtam ki a teljes élelmiszer készletemet, aztán vettem elektromos hangya és rovarriasztót. Bedugtam a 220-ba, másnap reggelre az összes belemászott egy helyre, egy lyukas tetős kis lábasba, és ott elpusztultak. Ez azért kitakarítható volt, azóta a kütyü ketyeg, és nincs gond. Csak, ha valakinek ilyen gondja van.

SeagalSteven (törölt) 2016.09.25. 19:00:56

egynként kell agyonbaszni mindet, és beleszórni a szomszéd lisztjébe

Void Bunkoid 2016.09.25. 22:08:34

@élhetetlen: különíts el egy kisebb populációt, tenyészd őket, és a lárvákat (alias "lisztkukac") add el horgászoknak/horgászboltoknak, vagy menj el velük te magad horgászni :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.26. 01:42:09

Mi mostanában a kib@$zott muslincákkal küzdünk, pedig már semmi olyan nincs elölhagyva, amibe belemászhat, szaporodhat, meg már őszölödik is; de csak bírják még...Hogy dögölne meg mind.
A világ állítólag 7 nap alatt lett megteremtve. Erre szoktam mondani, hogy úgy is néz ki...
Ezt a sok rohadt férget, ami semmire sem jó, miért kellett megteremteni?!?!?!
Ez a pikkelyke is elképesztő mit ki nem bír; meg a csótányok is.Tán még az atomcsapást is túlélik.
Egész kis rovartani határozó lett ez a poszt...
:D
Csak senkinek nincs kedve röhögni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.09.26. 09:51:29

Sajnos az ételmoly a piacok és az ázsiai boltok legnagyobb hátránya :(

Bolyhocska 2017.07.19. 19:38:04

@zetevar: Szia! Sajnos meg cáfolom,hogy jól zárodó csavaros tetejü üvegbe nem megy bele. Eddig sosem volt,most az őrölt Chilipaprikában van már.Szekrényt teljesen átmostam natur ecettel, hála ég semmi olyan más fűszerbe nem ment,mint az őrölt erős paprikába. Tél óta küszködöm,szobában moly lepkékkel,azokat jó részt sikerült ki írtanom,sósavat,kis ecettel, üvegbe tettem tetejére kis lyukakat,az ahogy párolgott el tüntek a szekrényekből. Hiába sok levendula,molyölő labdák azok semmire se sem jók. Szerinted mit tegyek minden hova,hogy ne legyen? Amit lejebb be mutattak nagyon jól záródó müanyag dobozt,olyanba tettem originált csomagolású mákot,kekszet,mazsolát,mindegyik oeiginált csomagolásban voltak,egy az egyben bele zsákba vittem a kukába. Vajon mitől van ennyi,és szinte alig írtható ki. Mit tegyek,főleg az örölt chilipaprikával?

Bolyhocska 2017.07.19. 19:43:59

@élhetetlen: Szia! Melyik üzletben vetted a hanygya és rovarírtó dugaszt? Nagyobb áruházakban,vagy Melyek azok az üzletek ahol kaphatóak? Köszönöm segítséged előre is.

zetevar 2017.07.20. 00:52:46

@Bolyhocska: Az a helyzet, hogy sok esetben a boltból hozod haza az "originál" csomagoláson belül. Én egyszer az épp megvásárolt liszt kinyitásakor szembesültem a problémával, azóta nincsenek illúzióim. Gyakorlatilag bekerülhet a lakásba bármivel, aztán meg elterjed. Sztem a chili paprikával is ez történt...
Nálunk bevált a molycsapda. Az, ami feromonnal vonzza a hímeket. Nem tűnnek el azonnal, de mivel nem szaporodnak tovább pár héttel később már nem szoktam velük találkozni.
A ragacsot meg azonnal kirakom, amint meglátok egyet is a lakásban, így megelőzöm a nagyobb bajt.
Kitartás!

élhetetlen 2017.08.27. 10:47:37

@Bolyhocska: Bocs, hogy csak most válaszolok, de ahol a nyarat töltöm, ott nincs internetem. Teleshop áru volt, TS-0614A modell. Ha ezt beütöd egy keresőbe, feljön egy csomó honlap. Nem néztem végig őket, de pl. az Amazonos is kapható. két kütyü van egy csomagban.
süti beállítások módosítása