Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2016.05.12. 09:19

A monogámia halott?

FlagUSA.jpegKathy (30) megérkezett San Franciscóból, a száznegyvenkilencedik vendégemnek derékig érő szőke haja a feje tetejére volt csavarva. Négy estét volt a vendégem. Másnap megkérdezte, hogy van-e leszbikus bár Budapesten, ahova elmehetnénk. Utánaérdeklődtem online és offline csatornákon, de az derült ki, hogy klasszikus leszbi bár nincs a csajoknak Budapesten, csak Facebookon szervezett összejövetelek, meg vannak helyek, ahova leszbikusok is járnak, de főleg hétvégén aktívak. Kathy viszont szombaton utazott tovább Athénba. 

Kathy kedves és szimpatikus volt, bár nem sok időt töltöttünk egymással. Tipikus amerikai, aki mindig marad a felszinen, és mindenre hasonlóan reagál. Őszinte érzéseket és reakciókat ritkán láttam rajta. Elmesélte a megérkezése napján, hogy van egy feminista blogja, ahol interjúk vannak különböző nőkkel, akik beszélnek a szexualitásukról, nemi identitásukról, nőiességükről, de főleg a szex a téma. Kért tőlem egy interjút, mondtam oké, de fénykép és a nevem nélkül, mert mégis jobb, ha anonimként szereplek benne. Aztán elszaladtak a napok, utolsó nap szólt, hogy akkor most, de épp nem volt kedvem a szexről beszélni. Aznap kapott a Harper's Bazaartól egy melót, hogy írjon Budapestről, így inkább arra biztattam, hogy menjen ki fotózni, a HP megrendelés sokkal fontosabb, mint az én interjúm. 

Kathy egy startupnál dolgozott San Franciscóban, ahonnan nemrég elküldték, és most utazgat, s úgy döntött, hogy független újságírásból fog megélni. Péntek este útban voltunk hármasban, hogy meglátogassuk az egyik barátomat, előtte még beugrottunk a Művész Moziba karszalagot venni nekem a május 13-án kezdődő Artmozik Éjszakája nevű programra. Péntek éjjel mozizni fogok a Toldiban, majd a Művészben zárok. Még nektek is van 2 napotok, hogy jegyhez jussatok! A jegyvásárlás után Kathy visszafordult, hogy most haza kell menni felhívni a a férjét. Én meg, mi van? Te férjnél vagy? Igen. Hát ez valahogy eddig nem került szóba. 

Másnap megkérdeztem tőle, hogy meg lehet-e élni San Franciscóban független újságírásból, főleg, hogy csak most kezdi. Azt válaszolta, hogy a férje nagyon sokat keres, neki csak arra kell a pénz, hogy utazgasson belőle, vagy a személyes szükségleteit kielégítse. A lakástörlesztést és a számlákat a férje állja. 

Nyitott házasságban élnek, mindkettőjüknek megvannak a saját kalandjaik, amit el is mesélnek egymásnak. A szabály annyi, hogy nem bonyolódnak komolyabb viszonyokba másokkal. Kathy biszexuális, női preferenciával. Kathy és a férje vigyáznak a kapcsolatukra, és ahogy a monogám párok megkötik azt a megállapodást, hogy nem kefélnek félre egy éjszakára sem, ők ahhoz tartják magukat, hogy tartósan egyik sem tart fel harmadik féllel kapcsolatot. Igazat adtam nekik, hogy ez a tökéletesen járható kapcsolati forma, nem csapják be egymást, és nem is teszik a másikat kalitkába. Számukra a hűtlenség az érzelmi megcsalást jelenti. 

article-2621259-1d9b244a00000578-504_634x421.jpg

A megcsalás borzalmas. Életeket és családokat tesz tönkre. Ez az egyik morálisan legszívszorítóbb dolog, amit az egyik fél tehet a másikkal. De nagy különbség van az emocionális és a szexuális hűtlenség között. Fontos figyelembe venni, hogy a kettő nem mindig jár kézen fogva egymással. Gyakoribb eset két felnőtt között a szexuális kapcsolat, mindenféle érzelmi kötődés nélkül, de erős érzelem lehet két fél között szex nélkül is. Egy tanulmány szerint a férfiak jobban kiborulnak a szexuális hűtlenségtől, míg a nőket jobban zavarja, ha a férjük szoros baráti kapcsolatot alakít ki egy másik nővel. 

A megcsaláson az emberek a szexuális félrelépést értik. Dan Savage az alábbi videóban megindokolja miért természetellenes a monogámia. Az állítását arra alapozza, hogy a monogámia központi elve riasztóan magas válási statisztikához vezetett, és elterjedtek a rövid távú alkalmi kapcsolatok, amiknek nap mint nap tanui vagyunk a társadalmunkban.  

 

A kapcsolatban élők többsége bűntudatot érez, ha szexuálisan vonzódni kezd egy harmadik félhez. Talán el kéne fogadnunk, hogy teljesen természetes érzés, ha egynél több valakit kedvelünk párhuzamosan. Miközben komoly morális harcokat okoz önmagunkkal a harmadik fél felé való kikacsintás, s mindez súlyos lelki problémákhoz vezet. Az Egyesült Államokban a házasságok több, mint fele válással végződik, Magyarországon ennél még magasabb az arány. A válások okának azt nevezik meg a legtöbb válóperben, hogy az egyik fél hűtlen volt. 

Az embereknek sokkal realisztikusabb elvárásainak kéne, hogy legyen a kapcsolatukkal szemben. A házassági fogadalom idejében komolyan hiszünk abban, hogy szeretni fogjuk a másik félt holtodiglan, de nem őrültség ezt kijelenteni? Valóban meg lehet ígérni a következő várható 40-50 év érzéseit felelősen, és hihetően? Szexuálisan és érzelmileg vonzónak találni valakit nem feltétlenül az, ami felett kontrollt gyakorolhatunk. 

A monogámia nem mindenki számára vállalható, vagy teljesíthető. Írom ezt úgy, hogy a szüleimnek idén ősszel lesz az ötvenedik házassági évfordulója, és még mindig végtelen szeretetben, hűségben és összetartásban élnek egymással, nem pedig csak együtt laknak. Mégis rajtuk, és 1-2 pozitív példán kívül nem ismerek olyan igazán boldog házasságot, ami legalább 8-10 éve tart. Egy partner az életünk végéig.. elég depresszívnek tünik. A monogámia a XXI. században még mindig létezik, de nem az egyetlen megoldás a kapcsolatok fenntartására. Van választásunk. 

A gondolataim egy részét innen merítettem. Kövess Facebookon is. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr308709038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burke 2016.05.12. 23:24:41

Az kulonboztett m3g aza allatoktol,hogy nem osztones viselkedem,ergo nem b....ok meg mindenkit,aki szembejon

LúzerMan 2016.05.12. 23:37:48

Oszt, ha oldalágról becsúszik egy gyerek valamelyiknek, akkor mi van??
Neveli más kölkét vagy hármasban csinálják tovább? He?
Nem átgondolt téma ez.

Alick 2016.05.12. 23:46:14

@LúzerMan: na itt jön be a kommuna, mint nagycsalád-keret előnye... :)

Alick 2016.05.12. 23:50:05

@marslakoo: "valakinek kell tartania"

Ma már kivitelezhető az önfenntartás... :)

"kizárólagosság fontos elem a kapcsolatokban"

Tulajdonképpen miért is? az ember házastársa egyben a birtoka is? :)

sixx egy ostoba faszfej 2016.05.12. 23:58:24

@Peter100:
Igen, éljenek a buzik!

Több nő marad nekünk heteróknak. :-)

sixx egy ostoba faszfej 2016.05.12. 23:59:23

@burke:
Az állatok sem.
Keress más különbséget, ez nem jött be.

Fánkevő Fáncsi 2016.05.13. 00:24:32

@Tisztességes Természettudomány:
"Láttam egy ember, aki vegán.
A húsevés halott?"

A szerzőnek is valaki megette az agyát, pedig nem növényi eredetű.

jabbok 2016.05.13. 01:17:41

A cikk mélységesen megalapozott. Lássuk csak:

Egy db példa.
Az az egy db egy 30 éves csaj, akinek állítólag remekül működik a nyitott kapcsolata.

(Bizonyára legalább 15 éve ;o)))

Emellé egy homoszexuális házasság-szakértő szakértői véleménye a házasságról.

Ez aztán bizonyíték arra, hogy

1. a nyitott kapcsolatok működnek
2. a monogám házasságnak pedig vége.

Valamelyikünknek Újra kezdene tanulnia a logikus gondolkodást és az érvelést...

A80 2016.05.13. 07:34:51

@kilgore.trout: mesélj inkább az izgalmas életedről!

csakférfi 2016.05.13. 07:48:29

@marslakoo: nem hiszem hogy a marson laknál. :) :) :)
De akikről a poszt szól odavágynak már a saját hülyeségük és ostobaságuk kapcsán.Hányinger kerülget az efféle állatfajtól!
"könyörgöm akasszuk fel"---után szabadon. Könyörgöm lőjjük ki őket oda! :) :) :)

csakférfi 2016.05.13. 07:56:40

@Alick: Az egyediség és a kizárólagosság egy házasságban férfi és nő között természetes.Mivel emlősök vagyunk.ettől leszek egyedi érzelmileg,hogy csak egy nőt ill. csak egy férfit szeretek és szexelek vele.Ez az állatoknál másképp műkszik.Ettől állatok.amennyiben a kizárólagosság a hűség fogalmát jelenti akkor ez a rend.Persze asszociálhatsz a hűségre másképp is de lefeküdni és intim kapcsolatot kialakítani egy másik személlyel az mindig az árulás és csalódás kategória, s mint tudjuk ezen "értékrend" a negatív a sátáni jelzőjű "érzelem".Úgy hívják pokol.Félelem,gyűlölet,harag...stb.Ez aztán beteggé tesz.Mivel a félelem a megszokott rend felrúgásából fakad Mégis mit gondolsz miért alakultak ki a vallások kapcsán az erkölcsösségek??

Alick 2016.05.13. 08:41:52

@csakférfi: "csak egy nőt ill. csak egy férfit szeretek és szexelek vele"

Értem, de éppen az emberi természet szerint de facto mégis minden korban előtört a poligámia, amit csak a törvények, a házassági szerződések tudtak többé-kevésbé kordában tartani:

VIII. Henriket a gyóntatója többször megrótta, hogy kicsapongó életet él. A király parancsot adott, s innentől kezdve a pap minden vacsoránál, fácánt kapott. Eleinte örült, de a második hét környékén egyszercsak kifakadt a vacsoránál: - Felség!? Mindig csak fácán?! - VIII. Henrik elégedetten hátradőlt, kajánul elvigyorodott, s annyit kérdezett: Atyám! Mindig csak a királyné?! :)

"lefeküdni és intim kapcsolatot kialakítani egy másik személlyel az mindig az árulás és csalódás kategória, s mint tudjuk ezen "értékrend" a negatív a sátáni jelzőjű "érzelem"."

Ez is csak egy projekció: ha valakit arra kondícionálunk, hogy a poligámia realizációjától rosszul érezze magát, akkor tényleg a poklot fogja érezni. De külön kondícionálás nélkül inkább egyetemes szinten szeretné megélni a szeretetet... és nem feltétlenül az erosz szintjén, de érzelmileg mindenképpen.

"Mégis mit gondolsz miért alakultak ki a vallások kapcsán az erkölcsösségek??"

A vallások alapvetően a szociális-politikai kontroll eszközei voltak egy adott rendszer keretein belül.
De pl. matriarchális kultúrákban a nő - ha nem is így fogalmazta meg, de éppen a genetikai minőség és diverzitás érdekében! - választhatott, hogy éppen a domesztifikált férfitől vagy az éppen arra járó erős vadásztól akart-e gyereket.

Az egészen a tautológiáig elnyúló érveket természetesen bármelyik rendszer önigazolására fel lehet sorakoztatni... :)

Alick 2016.05.13. 08:43:37

Még annyit, hogy a monogamitásnak is megvan a saját külön bejáratú pokla, ez az alapérzet szintjén működő féltékenység,

Aha, persze 2016.05.13. 09:13:34

Ez szerintem mindenkinek a saját megítélésén múlik, de tény, hogy a válások nagy oka ez, ami mutatja, itt bármilyen jól érvel is valaki bőven van rá esély, hogy jelenlegi kapcsolatát valamelyik fél hűtlensége fogja okozni.
Egyébként biológiailag is arra vagyunk kódolva, hogy ne csak egy valakitől legyen gyerekünk, mert ebben az esetben nagyobb az esély, hogy valamelyik génkombináció sikeres lesz.

Persze ebből le lehet vonni azt is, hogy ha majd mindenki belefut ebbe élete során, akkor talán oka van.

De azt is, hogy én/a feleségem, mekkora rohadék dolgot csinált, ez nem normális dolog.

De szerintem mindenki döntse el, hogyan szeretné és élje úgy az életét. :)

TBal 2016.05.13. 09:20:21

@Tisztességes Természettudomány: kattintásgenerátor cím, az csak azért kell, hogy olvassák, meg hogy címlapra kerüljön az indexen.

Szelid sunmalac 2016.05.13. 09:20:22

@Alick: Na persze ha tudnam, hogy felredugna a felesegem, akkor bizony maris nem lennek feltekeny. Mondd csak ,te amugy normalis vagy?

TBal 2016.05.13. 09:28:30

Amúgy szerintem kinek mi tetszik, éljen úgy. Vannak monogám beállítottságúak meg kevésbé azok - gond akkor van, ha valaki megpróbálja beletörni magát egy olyan kategóriába, amibe nem tartozik, amikor el is hiszo magáról, hogy ö ilyen, akkor köt hosszú távra tervezett kapcsolatot, lesznek gyerekei, és utána jön meg a valóság.

Ami zavar, az az, ami az itt kommentelök többségét is jellemzi, hogy van egy értékrendje, és kb. elvárja, hogy mindenki az ö értékrendjéhez alkalmazkodjon. Ha neki bejön a monogámia, éljen úgy, miért ne? De miért vitatja el mástól azt, hogy ö másképp gondolja (és itt kölcsönös beleegyezezésen alapuló bármilyen kapcsolatokra gondolok felnött emberek között). Különbözünk ,szerintem nem is lenne jó, ha egyformák lennénk. Viszont más gondolkodás elfogadása terén (ami nem jelenti azt hogy azonosulni kéne vele) azért még lenne mit tenni.

Szelid sunmalac 2016.05.13. 09:51:00

@TBal: Te olvastad a kommentjet vagy csak ideboffentettel valamit? Esetleg nem ertesz magyarul, netan funkcionalis analfabeta vagy?
"Még annyit, hogy a monogamitásnak is megvan a saját külön bejáratú pokla, ez az alapérzet szintjén működő féltékenység"
Azaz a NEM monogamoknal ez nincs. Erre ragaltam. Magyarazzam tovab, vagy felesleges?

TBal 2016.05.13. 10:07:50

@Szelid sunmalac: ó, a te kedves stílusod :)

ha jól tudom, te reáltárgyakban, természettudományokban stb. jó vagy. egyrészt logikailag nem következik, hogy monogámoknál nincs, csak az, hogy nincs szükségszerüen. Amúgy monogám kapcsolatnál sincs szükségszerüen féltékenység (persze ott azért inkább jellemzö). Az meg, hogy tudod, hogy a feleséged mással is szexel, akkor féltékeny leszel-e, az meg a te dolgod. Nyilván akit zavar az, ha a felesége mással dug, az olyan feleséget választ, akinek az illetö tudomása szerint nincs ilyen ambíciója. Szóval számomra kissé WTF volt a reakciód, ennyi.

csakférfi 2016.05.13. 10:13:57

@Alick: Értem, de éppen az emberi természet szerint de facto mégis minden korban előtört a poligámia, amit csak a törvények, a házassági szerződések tudtak többé-kevésbé kordában tartani:---tévedsz az emberi természettel kapcsolatban.Az ember természetéből adódóan szeret.Intelligensnek azokat nevezzük akik nem harcolnak küzdenek és nem akarnak győzni.Mástól elvenni.Mivel a környezetünket mindennél jobban biztonságosabbá tudjuk tenni itt a földön.Így kizárólagosságra kiszámíthatóságra törekszünk.Ezt mind anyagi mind érzelmi téren megvalósítható.
Amennyiben a van jobb mert a régit megunjuk elv érvényesül úgy egykoron öregen egyedül fogsz állni valahol a világ végén.Sem nem a helyet sem nem a békét sem nem a társad nem lesz.Öregen már védtelen vagy és nincs elég erőd ahhoz hogy visszaváltozz monogámnak.Ugyanis Te is fogsz sérülni.Amikor eldobnak egy fiatalabbért.Ez megalázó lesz széámodra,gyerekkorodban sem ezt láttad követendő példának --innen a lázadás az értékrend iránt. :)
Tehát a teóriád miszerint minden változik és a poligámia a szabadság eszményét testesíti meg --HELYTELEN.ez a szabadosság és kötöttség.mert nem lelsz békét és nyugalmat,most fiatalon.Öregen pedig már nem számít a véleményed.

csakférfi 2016.05.13. 10:15:43

@Alick: Bocsánat:
Öregen pedig már nem számít a véleményed.
Mert nem lesz aki meghallgassa!

Szelid sunmalac 2016.05.13. 10:18:03

@TBal: Te tenyleg nem tudod ertelmezni, amit o irt. Logkailag ugyanis az allitas a masik oldalon kizarja az "alaperzet szintjen mukodo feltekenyseget", mepedig ezzel itt ni:" saját külön bejáratú".
No...most akkor fuss neki megegyszer! De ne a sajat gondolataidnak, hanem annak, amit o itt leirt! Probald meg ertelmezni, aztan annak fenyeben az en reakciom, ami az O kommentjere votl, nem a te eszmefuttatasodra.

marslakoo 2016.05.13. 11:04:19

@Alick: kivitelezhető, de maradjunk csak a poszt konkrét eseténél. ki a fenntartó? :))
sok érdekes elem van ebben a történetben a felszín alatt, amiről szó sem esik.
ha érdekel a kizárólagosság, olvass utána ;)
mindenesetre érdekes, hogy a birtoklással azonosítod... :D
ha már általánosan filózunk a kapcsolatokon, nem szabad ennyire leegyszerűsíteni, mint akár a fenti példa videó és pláne nem szabad a fogalomzavaroknak helyt adni. ;)

2016.05.13. 11:07:34

" Azt válaszolta, hogy a férje nagyon sokat keres, neki csak arra kell a pénz, hogy utazgasson belőle, vagy a személyes szükségleteit kielégítse. A lakástörlesztést és a számlákat a férje állja. "
LOL. Nagy lehet a szerelem :D
Azt már tudjuk, hogy a csajnak mi szüksége van egy ilyen kapcsolatra, de a faszi mit nyer ezzel? Vagy ő a hősszerelmes balfasz, aki mindent megenged a luvnyának, a félrekúrást is, csak maradjon vele?

csakférfi 2016.05.13. 11:10:19

@marslakoo: Ez jó! Nem érzem magam birtokoltnak sem nem a feleségem. :) Sem birtoklónak.Fura ez a "fogalomzavar" néhányak fejében. :)

marslakoo 2016.05.13. 11:14:16

@Alick: ha kóros, Z gáz. pl nem emhetsz el a barátaiddal szórakozni, stb stb
van viszont egy olyan kontextusa is, amikor a másik félelme, szorongása jelenik meg benne.
annyira értékesnek tart, hogy fél az elvesztésedtől.
persze, lehet hárítani, hogy ez az ő baja.
ha meg még lecsapunk rá, esetleg büntetjük érte (mekkora ..... vagy!) ahelyett hogy ezt a szükségletét érzékelnénk és most banálisat írok, megsimogatnánk a buksiját, akkor azt a kört buktuk az interperszonális kapcsolatunkban.

marslakoo 2016.05.13. 11:28:49

@csakférfi: ne essünk át a ló másik oldalára :)
én sajnálom a posztban szereplő párt, mert szerintem csak egy kényelmes illúzióban élnek és egyszer össze fog törni ez az "idill".

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.13. 11:33:23

@Négyzetrács: tökre igazad van! Minden tehetős, gazdag faszi csak dögöljön meg egyedül, és soha ne legyen párkapcsolatuk, mert TUTIBIZTOS minden nő csak a pénzük miatt lenne velük!

HoIsDe 2016.05.13. 11:47:03

A monogámia valóban alkalmazkodás az adott társadalmi berendezkedéshez. Az "eredeti állapot" embereknél enyhe poligámia, ami az ősközösségben is volt, csakhogy ott a tulajdonviszonyok nem voltak olyan szigorúak, mint a későbbi társadalmakban, és a gyerekeket az egész törzs nevelte.
Manapság is szinte kizárólag a jóléti társadalmakban létezik ilyen, hogy "nyitott házasság", meg poliamória, meg isten tudja miféle nem monogám kapcsolatforma.
Azokban a társadalmakban, ahol nem általános, hogy egy nő egyedül is el tudja tartani a gyerekét, nincsen jelen ez a kapcsolati forma.
Kérdés, hogy ez meddig lesz meg a nyugati társadalmakban...a jóléti rendszer egyre inkább recseg-ropog.

Álom Polgár 2016.05.13. 11:47:32

Két ember kötődése papírral vagy nélküle szent dolog.
Bizalmat adsz és kapsz.
Ha nem bírod ne csináld.
Amikor megcsalod a párod, megcsalod magad is.
Előfordul ez szinte mindenkivel, de nyitott párkapcsolat ?? előre ütemezve, akkor mi a fenének élnek együtt ?

HoIsDe 2016.05.13. 11:51:38

@Négyzetrács: Egyébként az én véleményem szerint is a férjének furcsa preferenciái lehetnek.

Mondjuk az én véleményem szerint egy ilyen kapcsolathoz kár elvenni egy nőt, ha esetleg válásra kerülne a sor (akármilyen okból), mindig ott a rizikó, hogy kiforgat a vagyonodból.

De hát ő biztosan tudja, hogy miért házasodott meg. Ilyenkor mindig előnyös egy házassági szerződés, gondolom, hogyha ennyit keres a férj, akkor van.

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2016.05.13. 11:56:20

@A80: Elárulom, hogy a kereszténység megjelenés előtt (tekintsük most ezt a monogámia itteni elterjedésének fő okaként) is voltak jól működő társadalmak, amik a maitól eltérően értelmezték a család fogalmát. Ilyen talán nem is volt, hiszen a családnál nagyobb közösségben, törzsekben gondolkodtak. A törzs együtt nevelte a gyerekeket, és nem nagyon volt monogámia. A nagy kérdés szerintem, hogy mikor voltak boldogabbak az emberek? Ha érdekel a téma, ajánlom ezt a könyvet: Yuval Noah Harari: Sapiens - Az emberiség rövid története

HoIsDe 2016.05.13. 12:00:01

BTW vicces, hogy mindenki az érzelmi oldalát nézi a házasságnak, meg hogy a történelem folyamán is "mindig előtört a poligámia" vagy a "megcsalás".

Ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit. A házasság soha nem arról szólt, hogy "szeretjük egymást, házasodjunk össze". A házasság mindig is egy gazdasági közösség volt, ami a férfi és nő kölcsönös szövetsége arra, hogy a gyerekek felneveléséhez szükséges erőforrásokat közösen, a társadalom és a jog által védetten, és elismerten biztosítsák az utódoknak.

Éppen ezért baromságokat beszél mindenki, aki azt mondja, hogy
1. az államnak semmi köze a házassághoz
2. a homoszexuálisok ne házasodjanak.

Akik szeretik egymást, dugjanak és éljenek együtt, EZ VALÓBAN A LEGSZENTEBB MAGÁNÜGY. DE!!
A házasság a gyreekek közös felneveléséről szól, akik a társadalom és az állam jövője is. Éppen ezért szükséges a házasság jogi védelme és támogatása.

HoIsDe 2016.05.13. 12:07:37

@fesztiválozó: "mikor voltak boldogabbak az emberek?"
Ez nagyon érdekes kérdés, mindenesetre az is érdekes, hogyha annyira boldogok az emberek az ősközösségben, a törzsi társadalmakban akkor vajon miért ragadják meg az első alkalmat, hogy csatlakozzanak a modern életvitelhez, a modern társadalmakban. Mint pl Pápua-Új Guineában, ahol a sziget belsejében élő törzsek az 1950-es években láttak először fehér embert és pl a kannibalizmus is eléggé elterjedt volt közöttük.
Jared Diamond-nak van egy könyve erről (The world until yesterday, nem tudom, mi a magyar címe, ha van egyáltalán.)
Mindenesetre Diamond leírta, hogy a modern társadalmaknak egy nagyon nagy előnye van a törzsi társadalmakkal szemben: nincsenek törzsi háborúk, mert van központi rendfenntartó szervezete és központi bíráskodás a vitás ügyek intézésére. A törzsi társadalmakban nem volt ilyen, ami elintézze a szomszédos törzsek közötti konfliktusokat, így állandó törzsi háborúk voltak, ami azt eredményezte, hogy az átlag férfi erőszakos halált halt, az átlag nőt pedig életében általában többször is megerőszakolták, többször ment férjhez, esetleg megölték az előző férjétől származó gyerekét/eit.
Ez azért nem a tökéletes boldogság - szerintem.

zZz 2016.05.13. 12:17:41

Szóval a férfi fizeti az életét, ő meg a megkeresett pénzét magára költi. Igazi egyenrangú mintakapcsolat, egy feminista világban mindenképp.

2016.05.13. 12:20:43

@nikita: Látom sikerült leszűrni a lényeget... :D

cso zsi 2016.05.13. 12:31:47

@HoIsDe: Az biztos egy eldugott sziget lehet, hiszen magyar 200 (kétszáz) évvel korábban járt a környéken.
hu.wikipedia.org/wiki/Jelky_Andr%C3%A1s_kalandjai

Alick 2016.05.13. 12:49:58

@Szelid sunmalac: Arra gondoltam, hogy már akkor is féltékeny a feleség, ha a férje csak beszélget egy másik nővel. Vagy csak valami miatt ezt gondolja...
Igazából az iszlám világban a nőket elfedő ruházat is ezen alapul.

2016.05.13. 12:51:09

Ez a világ már csak ilyen: egy ideig a legtöbb idiótaság működik benne. Az is működik pl., hogy minden este sarkig kitárva hagyod a lakásod bejárati ajtaját (ha a "nyitott kapcsolat" működik, akkor a nyitott ajtó is), mégsem teszed meg. Miért is nem? Pedig abból is kerekedhetne számtalan szebbnél szebb "kapcsolat", osztozhatnál a vagyontárgyaidon, az ágyadon, a hűtőszekrényed tartalmán másokkal. Ja, meg saját magadon is, ha épp rád támadna gusztusuk. Egészségedre!

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.13. 12:52:28

@Négyzetrács: igen, pontosan ennyi a lényeg a hozzászólásodban.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2016.05.13. 12:57:38

@fesztiválozó: Ezek a törzsi népek még a modern korban is tömegesen erőszakoltak, nagy boldogság:

"One of the most delightful members of the dozen families Mr. Good studied in the village of Hasupuweteri was a vivacious girl named Yurima. Two years after Mr. Good arrived there, the headman of the village insisted that the anthropologist, then 34, take 9-year-old Yurima as a bride. Such early marriages are common among the Yanomamo. They are not consummated for some time, if ever. The idea is that when the girl has her first menses, she already has a husband and protector. Single women beyond the age of puberty are routinely raped if they do not have husbands.

Mr. Good's marriage consisted of short talks when Yurima brought food from her mother's hearth to his hammock. He left for a time -- he was always having to leave for permits, visas, research funding -- returned, then left again. At the time, Yurima was approaching puberty. Mr. Good stood before the members of the village and made an angry speech: No one was to touch his wife. He was, Yurima thought, "very angry."

The marriage was consummated on Mr. Good's return. Yurima would have been about 14. Yurima, for her part, never accompanied Mr. Good on his forays to the world outside the Amazon. She was protected, in her husband's absence, by memories of his angry speech. Or so the couple thought.

It was a serious miscalculation. During one of his trips "downriver," an enemy told the village people that Kenneth Good was dead and that no one had to fear his anger. Yurima was repeatedly raped and one of her ears was badly ripped."

www.nytimes.com/1991/01/06/books/a-yanomamo-romance.html

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2016.05.13. 13:02:56

@nikita: Ez elég egyértelműen egy nem egyenrangú kapcsolat, amelyben a kitartottságért nem jár semmilyen elköteleződés a nő részéről. Az érzelmi sem meggyőző, plusz fiatal nő, tehát nem igazolt a sikeres házasság.

Mindenkinek van választása, de ha neked nem ez a sikertörténeted, akkor nem értem miért népszerűsíted ezt az életformát? Nem állíthatod, hogy tömegesen működőképes. Ehhez kutatásokra van szükség.

(T.A.)

2016.05.13. 13:09:24

@nikita: :DDD Legyen igazad. Találd meg az igaz szerelmet egy fasziban, akinek fizetheted a számláit, amíg ő szextúrákra jár. :)

cso zsi 2016.05.13. 13:10:21

@HoIsDe: A gyerekneveléshez mi köze van a házasságlevélnek?
Pont ugyanúgy végződhet mindkét esetben.
Papír nélkül kevesebb a jog, és kevesebb a herce-hurca, ha X év után kiderül, hogy nem működik.

Balt 2016.05.13. 13:20:59

@Négyzetrács: Sztem inkább a pali is meleg lehet. Nem véletlenül nem esik egy szó sem gyerekekről, családról. (Viszont szó esik nagyon helyesen a felszínes és szemforgató amerikaiakról.)

audia6v6 2016.05.13. 13:37:21

Mi swingerezünk a párommal. Korábban minden kapcsolatomban megcsaltama párom, mert hajtott a vérem. Őt viszont most veszem feleségül és szeretem. Mindent együtt csinálunk. Így a párcserét is. Remek élmény. És ami a legjobb,hogy érzed, hogy szabad vagy a kapcsolatban. Bármit megtehetsz bárkivel (persze cserébe te ugyanezt megadod a párodnak). És a legeslegjobb benne, hogy sokszor elég a tudat is, hogy megtehetnéd. Meg már nem teszed. Nem is fogunk elválni, mint a legtöbben...

sixx egy ostoba faszfej 2016.05.13. 13:55:45

@fesztiválozó:
Együtt nevelte a törzs a gyerekeket, de dugni csak az alfahím dughatott.
Nem tudom, neked ez a felállás jobb lenne-e.

sixx egy ostoba faszfej 2016.05.13. 13:58:30

@audia6v6:
"Nem is fogunk elválni, mint a legtöbben..."

A házasságkötéskor még mindenki ezt gondolja.
Aztán meg mégis 50% fölött van a válási arány.

rozsé drazsé 2016.05.13. 14:06:07

A házasságok fele válással végződik. Akkor a másik fele halállal.

2016.05.13. 14:09:18

@audia6v6: Hát persze :) Ez már csak így megy.

Alick 2016.05.13. 15:47:44

@csakférfi: "Az ember természetéből adódóan szeret.Intelligensnek azokat nevezzük akik nem harcolnak küzdenek és nem akarnak győzni."

Pontosan!

"Mivel a környezetünket mindennél jobban biztonságosabbá tudjuk tenni itt a földön.Így kizárólagosságra kiszámíthatóságra törekszünk.Ezt mind anyagi mind érzelmi téren megvalósítható."

Ha ebben benne van a birtoklás, akkor ehhez kapcsolódik a veszteségtől való félelem. Ha a félelem motivál és nem az univerzális, birtoklás nélküli szeretet, akkor a negatív oldalra kerültél.

HoIsDe 2016.05.13. 16:46:23

@cso zsi:
1. Pápua-Új Guinea felfedezése már az 1650-es években megtörtént spanyol vagy portugál tengerészek által. Ők azonban nem hatoltak be mélyebbre, csak a part menti településekkel kereskedtek. A hatalmas sziget belseje egészen a XX-ik századig szinte teljesen felderítetlen maradt.
2. "A gyerekneveléshez mi köze van a házasságlevélnek?"
Nem értetted meg a kommentemet, a történelmi perspektívát néztem.
Csak a modern időkben a feminizmus győzelme óta lehetséges az, hogy egy anya egyedül felnevelje a gyerekét és az állam ezért fizessen neki azonkívül a (feltételezett) apát tartásdíjra kötelezze.
Régebben komoly tragédia volt úgy teherbe esni, hogy nem volt férjed, mert senki normális férfi nem vett el feleségül és állami eltartás sem volt, mehettél a szegényházba, vagy a gyereket beadtad árvaházba. Ezért RÉGEBBEN igenis számított a "papír".
Egyébként, ha a jóléti államnak egyszer vége lesz, megint számítani fog.

kapusedző 2016.05.13. 16:58:48

@audia6v6: Arra kaptál esetleg garanciát, hogy mindent együtt csináltok és a menyasszonyod még véletlenül sem lép félre a tudtod nélkül?

marslakoo 2016.05.13. 17:02:47

@Alick: ha nem indiszkrét, megkérdezhetem, miért tekintesz az emberekre és talán önmagadra is tárgyként?
a fácános példa is itt hibázik nekem. :)

A félelem egy alapérzés, nem tudod kizárni ilyen elvi fogalmakkal, mint "univerzális, birtoklás nélküli szeretet".
(ez mi is? teljes önfeladás? feltétel nélküli szeretet? nem egészen tiszta, de jól hangzik. én már nem tudok hinni benne :) )
ez az alapérzés a túlélési ösztön hasznos kelléke is.

nézzük a te logikádat: van egy remek munkahelyed /céged /befektetésed, amit bármikor elveszíthetsz. elérkeztél egy fordulóponthoz, más szeretné átvenni a pozíciódat az életben. elég rémisztő, nem?
lemondasz róla vagy megpróbálod megtartani?

Búcsúzóul egy idézet, ebben egyetértek, hogy a félelmeket tisztázni kell:
"Valójában az a bátor ember, aki ellenáll a félelemnek, aki legyőzi a félelmét - nem pedig az, akiből hiányzik a félelem."

new_boy_on_the_block 2016.05.13. 17:08:42

@audia6v6: Te sem vagy valami tul okos, igaz?

Wise Lady · http://www.wiselady.hu/ 2016.05.13. 17:40:00

Én a cikkből azt veszem ki, hogy ez a nyitott házasság nem működik. Ha a nő ugyanúgy híve lenne a nyitottságnak, mint a férje, akkor nem magányosan utazgatna, hanem jól szórakozna valakivel, élvezné. A felállás egyértelmű, a férj tartja el, ezért valószínűleg ő is szabja meg a kapcsolat minőségét. Neki persze jól jön, hogy nyitott házasságban kufircolhat kedve szerint.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.13. 18:35:45

Szép mese. A férjét pénztárcának használja, ő meg nem dolgozik, csak utazgat.

2016.05.13. 19:21:37

@Balt: Szerintem is ez marad az egyetlen logikus magyarázat a férfi helyzetét illetően. Bár, honnan is tudnánk, mi elmaradott, monogám lúzerek. :)

Csabi90 2016.05.13. 20:35:40

Érdekes módon évezredekig működött! Sokan jó dolgukban már nem tudják, hogy mi a bajuk!

Alick 2016.05.13. 20:40:54

@marslakoo: "lemondasz róla vagy megpróbálod megtartani?"

Ha a "pozícióm/cégem/befektetésem" :) mindenképpen másfelé szeretne menni, hadd menjen. Idejében észlelve még meg lehet próbálni megtartani, de ha ehhez messze kell menni, inkább érdemes idejében átváltani az újabb lehetőség felé...
"Everything that has a beginning, has an end, too."

marslakoo 2016.05.13. 21:21:34

@Alick: ezzel is csak abban erősítettél meg, hogy valamiért tárgyként gondolsz a másikra és igazából nem is fontos neked. :)
Érdekes idézet, pici végletes gondolkodást (ANG?) felfedezni vélek benne...

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.14. 00:43:39

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: mibol gondolod h a no "kitartott"? Azert mert a ferj fizeti a lakastorlesztest es a szamlakat? Tudsz rola h a hazassagok tobbsegeben a ferj keres tobbet es szinten az o jovedelmuk fedezi ugyanezen koltsegeket? Azaz ott is a nok mind kitartottak? Kathy minden szemelyes koltseget, es luxus kiadasait onmaga fizeti. Ettol mitol lenne kitartott? Ha a ferje kevesebbet keresne, akkor kisebb lakasban elnenek es mas kornyeken. De ha a ferj jol keres, akkor mindkettejuk oromere jobb otthonba koltozhetnek. A kitartottsag azt jelenti, ha az egyik felnek semmilyen onallo jovedelme nincsen es az osszes megelhetesi es luxus koltsegeit valaki mas fizeti helyette. A vendegem eseteben errol szo sincs.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.14. 00:50:08

@Négyzetrács: most megint rátapintottál a lényegre! Igen, valójában én vagyok Kathy férje.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.14. 00:54:12

@Balt: nem esik róla szó, mivel nem kérdeztem erről. Azt ugye tudod, h rengeteg meleg pasinak van gyereke, sőt, sokaknak több is. És nem, nem mesterséges megtermékenyítéssel, hanem dugtak igaziból nőkkel. tehát kb ez a kérdés lényegtelen,h miért nincs még gyerekük. Egyébként azt is lehet, h van.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.14. 01:02:37

@Wise Lady: áhhh, szóval ha egy házasságban az egyik fél egyedül utazik, akkor ettől egyből magányos utazó lesz? Tehát egy utazást kizárólag akkor lehet élvezni, ha beszereztünk mellé egy kufircpartnert? Tehát ha a vendégem szimplán a barátait látogatja és egyedül utazik, akkor ennek egyenes következménye, hogy a házassága szar?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.14. 01:04:23

@enpera: jaja az istenadta újságírók, a szemetek még utazás közben is nem dolgoznak, csak irogatnak mindenfélét, igaz pénzért, de hát az nem munka!

2016.05.14. 06:48:28

@nikita: Eddig azt hittem, direkt értelmezed félre amit írok. Most már úgy gondolom, inkább a felfogóképességeddel vannak gondok...

_Neville 2016.05.14. 06:53:39

Könnyű játszani a független feministát, miközben otthon apuci mindent fizet. Csak azt nem értem, az ún. "férjének" mi ebben a jó?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.14. 08:23:27

@nikita: nagyon rég nem láttam már igazi újságírót, szerintem azok már rég kihaltak. Utazást meg nem lehet belőle finanszírozni. Te is bedőltél a látszatnak, vagy direkt ferdítesz, igazolásként?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.14. 08:25:37

@_Neville: a férjnek az a jó, hogy bárkit megkúrhat
Bár én ezért nem pénzelnék egy unatkozó utazgató picsát, az is tuti.

csakférfi 2016.05.14. 09:06:05

@marslakoo: Igaz.Mindazonáltal a féltékenység számomra (sajna volt rá példa néhány órás komoly veszekedés után) egyet jelent a féltés, óvás ösztönével.Tehát teljesen normális. :)

marslakoo 2016.05.14. 10:04:10

@csakférfi: naja, trükkös dolog ez is.
Lehet normális féltés rosszul, bántóan kifejezve (mint írtad veszekedés, ordítozás).
Gyakran az egyének múltjában is gyökerezhet (megcsalták, elhagyták - rossz reflex, amit nem intézett el önmagával).
S van még olyan is, amikor valaki azért féltékeny, mert bűntudata van, félrelépett/gondolkodik rajta és ez indítja be a szorongását (projekció).
Igen, válhat pokollá és nem pusztán amiatt, hogy tulajdonként bánik a másikkal. (csak hogy most még jobban megkavarjam Alick-et a birtok és a tulajdon fogalmával :D)
Sok egyéb elvarratlan neurotikus szál is fut egy kóros esetben.
A féltékenység az önbecsüléssel is szoros kapcsolatban van. Nagy téma az is, napestig lehetne beszélni róla. Arra tippelek, ez burjánzik a fenti sztoriban leírt felállásban is.
Ahogy több kommentben is ügyesen leírták korábban, a poligámia történelmi gyökerei abban a korban abban a kontextusban léteztek.
Számomra enyhén vicces adaptálni a maira. Ugye, azt már nem akarjuk bevezetni, hogy a pasi lebunkózza a nőt és beviszi a barlangba? Vagy leszerelünk minden kereket, mert régen sem kocsin hordták a mamutot. :))

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2016.05.14. 10:34:09

@nikita: Onnan, hogy leírtad. A kitartottság nem azt jelenti amit bele akarsz magyarázni. Az egyik fél itt dolgozik, a másik pedig önmegvalósít, hobbiból dolgozgat. Most kitalálta, hogy újságíró lesz. A nőegyleti ingyenmunka nem jött be neki. Egy nem kitartott nő beleadna a számlákba, közös kiadásokba. Ételt, ruhát is a férje vesz neki, plusz zsebpénzt keres:

"Kathy egy startupnál dolgozott San Franciscóban, ahonnan nemrég elküldték, és most utazgat, s úgy döntött, hogy független újságírásból fog megélni. Másnap megkérdeztem tőle, hogy meg lehet-e élni San Franciscóban független újságírásból, főleg, hogy csak most kezdi. Azt válaszolta, hogy a férje nagyon sokat keres, neki csak arra kell a pénz, hogy utazgasson belőle, vagy a személyes szükségleteit kielégítse. A lakástörlesztést és a számlákat a férje állja."

Amit írsz, az pedig nem igaz: a nők ott ahol a férj keres többet minimum a háztáji, pénzben nem megfizetett munkát elvégzik. Ettől még nem lesznek kitartottak, nehéz a moslékot a disznóknak kiönteni. Kitartottság tömegesen csak a Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, illetve ahol a vallás zárja el ettől a nőket létezik olyan formában amiről írsz.

A következtetésedet nem magyaráztad meg, mitől lenne ez igazoltan működőképes modell?

2016.05.14. 11:05:21

A nyitott kapcsolat férfi szemszögből nehezen vállalható. Ugyanis egy nagyságrendileg azonos vonzerővel rendelkező férfi és nő közül a nő sokkal több férfit tud összeszedni, mint a férfi nőt. Persze, ha ez nem zavarja a nyitott kapcsolatban élő férjet, az oké, de azért elég kevesen tudják ezt feldolgozni.

scavengario 2016.05.14. 11:30:51

@burke: Hazudsz vagy fogalmad nincs a témáról.

burke 2016.05.14. 11:42:38

@scavengario: olvastam,hogy swingereztek.elvezed,ha mas csinalja a csajod,ha viszem a kutyamat,benne vagytok?

2016.05.14. 12:04:54

@nikita:
Mondjuk kopasznak sem azt szoktuk nevezni, akinek már nincs 1 hajszála sem...

2016.05.14. 12:26:01

@nikita: 1. Tanul/gyereket nevel/háztartást vezet amíg a párja pénzt keres =/= kitartott. (FYI ezt hívják feladatmegosztásnak egy kapcsolatban) 2. Önmegvalósít/utazgat/a seggét mereszti amíg a párja pénzt keres = kitartott. Nem túl bonyolult.

cso zsi 2016.05.14. 18:52:38

@Négyzetrács: Az előbbiből hamar lesz utóbbi.

csakférfi 2016.05.14. 19:14:02

@marslakoo: Azért tisztázzuk! :) :) :)
A féltékenység és az annak elfedése a nyitottság,mármint a házasságra vonatkozóan.Nem mindennapi probléma,legalábbis egy normális kapcsolatban.Ahol a veszekedés olykor a normális.előbb utóbb kijön a sok egyéb sértés.Mármint amit a munkahelyen otthon családtól szülőktől gyerekektől,munkatársaktól..stb. kapunk.Ez generálja a kiöntöm a "kosarat"--poharat,s egyéb teli dolgokat.
A probléma az sok esetben hogy a veszekedésből sértődés lesz és nemhogy kitakarítottál volna hanem mééég rosszabb lett.Ez nem azt jelenti hogy állandóan veszekedve oldjunk meg problémát hanem, olykor fogadjuk el hogy a másik (vagy én is ) dühös és nyafog és hisztis.Kinevetni tilos!
Ráadásul ne válaszojunk negatívan jellemezve a másikat a "hülye vagy" még elfogadott de a "múltkor is --anyád is " lusta vagy -bunkó vagy.....és egyéb durva sértés kerülendő.Viszont a bocsánatkérés sem kötelező amikor lehiggadnak.elég egy pillantás érintés és tudni lehet vége a hisztinek.Ez nálam is így műkszik ha kezdeményezek ha én vagyok a célpont. :) :)
A boldogságunk nem ezen esetek alapján kerül "felbecsülésre". :) :)

jabbok 2016.05.14. 23:56:38

A tények makacs dolgok.

A házasságok fele ugyan válással végződik - sőt, a másik feléből is sok boldogtalan vagy legalábbis kínlódással IS jár.

De ez a "félig tele - vagy félig üres" szempontok másikából nézve úgy fest, hogy a házasságoknak kb. 25-30 %-a még ma is holtig tart, és ezen belül még működik is.

A "nyitott kapcsolatok" terén viszont elég kevés olyan HOSSZÚTÁVÚ statisztika áll rendelkezésre, mint a házasságokról.

Jeles szerzőnk pl. a saját maga által BELÜLRŐL hitelesnek látott szülei házasságára mondja, hogy "szüleimnek idén ősszel lesz az ötvenedik házassági évfordulója, és még mindig végtelen szeretetben, hűségben és összetartásban élnek egymással, nem pedig csak együtt laknak. Mégis rajtuk, és 1-2 pozitív példán kívül nem ismerek olyan igazán boldog házasságot, ami legalább 8-10 éve tart. Egy partner az életünk végéig.. elég depresszívnek tünik."

Hát valaki nézze meg egyszer, hány nyitott házasság működik "legalább 8-10 éve" - és hány olyan 50 éves van köztük, mint a szerző szüleié.

Javaslom mindenkinek a Kommuna c. filmet (bár állítólag nem túl jó), pontosabban a hozzá kapcsolódó SZAKMAI és ELFOGULATLAN vitákat.

Az a helyzet, hogy eléggé úgy tűnik, a nyitott kapcsolatok a VALÓSÁGBAN, az ÉVTIZEDEK SORÁN valóban sok olyan gondot és kínlódást elkerülnek, amik a monogám kapcsolatokban sokszor váláshoz vezetnek.

Csak éppen hosszú távon legalább ennyi és legalább ilyen súlyos problémákat is eredményeznek.

Szívesen beszélgetnék a szerző szüleihez, illetve az általa említett további néhány boldog párhoz hasonló, de NYITOTT HÁZASSÁGBAN boldogan megöregedett párral.

Némi díjazást is fel tudok ajánlani annak, aki mutat nekem néhány ilyet.

jabbok 2016.05.15. 00:07:28

@jabbok: A Kommuna c. filmhez csak egy megjegyzés: Vinterberg egy kommunában, nyitott házasságban élő szülők gyerekeként nőtt fel. És legtöbb sorstársához hasonlóan MORÁLISAN ma sem ítéli el a nyitott kapcsolatokat - csak egyszerűen azt tapasztalta (amit szinte minden szakember is állít), hogy pusztító dolog biztonságos kötődések nélkül élni.

De ismétlem: meggyőzhető vagyok az ellenkezőjéről. Fizetek, ha valaki mutat megvizsgálható ellenpéldát.

jabbok 2016.05.15. 12:07:57

@audia6v6: "Nem is fogunk elválni, mint a legtöbben..."

Ez a te HITED.
Csakhogy erre STATISZTIKUS ALAPON sokkal kevesebb esélyed van, mint ha házas lennél - a házasságoknak ugyanis 40-50 %-a marad együtt, a nyitott kapcsolatokból nagyságrendileg kevesebb. De feléd is tartom az ajánlatomat.

jabbok 2016.05.15. 12:22:02

A "nyitott kapcsolat" még a szexuális partnerek szempontjából is sokkal instabilabb. Miért is maradna az ember a régi partnerével, és miért remélhetné, hogy az vele marad? Ha csak azt tartom fent a páromnak, amiben nem találok nála jobbat - akkor egyikünknek sincs sok esélye. OBJEKTÍVE mindegyikünknél van jobb: van, aki jobban dug, van, akivel bizonyos időszakokban jobban megértjük egymást, stb.

A szexuálisan terjedő fertőzésekről sem érdemes megfeledkezni - riogatni butaság ezekkel, de elfelejteni őket még nagyobb butaság. A legtöbb laikus meglepődne, ha megtudná, hogy az STD-knek mennyi új és ősrégi fajtája milyen arányban növekszik a "fejlett" társadalmakban.

www.std.hu/
A gyerekek szempontjából meg nem találsz olyan normális szakembert, aki kitenne ennek egy gyereket.

csakférfi 2016.05.15. 16:10:05

@jabbok: Mást is "hergel" a hülyeségek általánossá válása!A poszt olyan következtetéseket von le mintha egy fiatal versenyző (aki még nem nyert versenyt csak pályán jó köröket fut) az öregebb és versenyeket nyert pilóták összes hisztijét elkerülendő, ---a jövőbe lát.
Márpedig senki sem lát a jövőbe.Viszont auz általad idézett "biztonságos érzelmi élet",nagyon is a jövőt vetíti előre!Mi ez ha nem kiszámíthatóság!
Hja hogy sok ember aki nem tud együttélni mással csak saját egójával rontja a házasság megítélését?
Tetszettek volna tanulni tiszteletet!Mivel nem körülöttem forog a világ ! Bármennyire is szeretném. :) :) :)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.16. 18:55:12

@Négyzetrács: annyira alul tartod a szinvonalat, ahol már én nem ismerem ki magamat.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.16. 18:56:29

@enpera: LOL. Amit te nem láttál, az nincs is. Ok. Nincs több kérdésem.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2016.05.16. 19:00:45

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: tehát a san franciscoi startupnál dolgozás az nőegyleti ingyenmunka? Értem. Látom sok fogalmad van a startupokról. És emellett annyira jó, hogy részleteiben belülről látod Kathyék életét. Sokkal többet tudsz róluk, mint akár én, aki valóban beszélgetett is velük. Well done. Ügyes vagy.

jabbok 2016.05.17. 00:37:08

@nikita: Először egy technikai megjegyzés: Ha már egyszer blogolsz, ennél jobban illene tisztelned a látogatóidat. Azokat is, akik nem értenek veled egyet. Az utolsó három válaszodban semmi építő nincs - kizárólag fikázás, érvelés nélküli sárba döngölés. (Még akkor is az lenne, ha TELJESEN neked lenne igazad - akkor ugyanis kár lett volna egyáltalán válaszolni. Egyrészt az ember nem etet trollt, főleg nem a saját blogjában. Másrészt meg "Aquila non captat muscas." Aki mégis, az valószínűleg maga sem sas.)

jabbok 2016.05.17. 00:53:22

@nikita: Másodszor: én viszont valóban korrekt, elfogulatlan és tudományos igényű kutatáshoz keresnék alanyokat. Annak ugyanis, amit te a (nyilván "újságírósan" hatásvadász) címben kijelentesz, annak a tudomány és az általános tapasztalat egyelőre pontosan az ellenkezőjét állítja. De a tudomány azért és addig tudomány, mert és amíg kész felülvizsgálni a téziseit az empirikus eredmények alapján.

Én tehát NEM állítom, hogy egy nyitott kapcsolat eleve "halott" - bár erre egyelőre százalékos arányban feltétlenül több alapom lenne, mint neked. Te ugyanis a jelen cikkedben nem kevesebbet tettél, mint hogy
- EGYETLEN
- messziről jött (aki ugye azt mond, amit akar),
- a konkrét egyetlen párkapcsolatból is csak egyik oldalként meghallgatott,
- és fiatal (tehát néhány évnél biztos nem tapasztaltabb)

"reprezentatív mintavétel" alapján kijelentetted, sőt, főcímmé emelted, hogy ezek alapján "a monogámia halott".

Ez egyszerűen hiba volt. Még olvasócsalogatás céljából is. Ha beismered, tanulhatsz belőle. Ha nem, nekem úgy is jó.

Mindenesetre feléd is tartom az ajánlatomat: engem eléggé érdekelne ez a téma ahhoz, hogy felülvizsgáljam a nézeteimet. Ehhez keresek a te szüleidhez (és az enyéimhez ;o)) hasonló súlyú példákat a nyitott kapcsolatban élők közül.

csakférfi 2016.05.17. 20:10:44

@jabbok: nem semmi. :) :)
Tudományos kutatáshoz embereket,szülőket ..hátha esetleg talán mégis a nyitott házasságok és párkapcsolatok a jövő.

elfogulatlan és tudományos igényű kutatáshoz keresnék alanyokat.

amíg kész felülvizsgálni a téziseit az empirikus eredmények alapján.
Mit szeretnél felfedezni ami még előtted nem ismert?Mármint az emberi kapcsolatok és jellemzők terén?

2016.05.21. 23:31:32

@nikita: a nő, ha maga kellene állja a lakás költségeit, legalábbis részben, akkor nem tudna luxusra költeni az ilyen-olyan, nem túl magad szabadúszó fizetéséből

rengeteg ilyen nőt ismertem már, akiknek volt egy bölcsész, tanár, nyelvtanár vagy fordító állása, abból összehoztak havonta mondjuk 150ezret, majd a férfi 400ezres fizetéséből éltek meg valójában

a félredugást, a gruppent, párcserét, leszbi-homo-pedo szexet teljesen normálisnak tartom, de a házasságot ilyen vagyoni különbségekkel nem

ez maga a kitartottság, az a férfi, aki ilyenbe belemegy az igénytelen vagy agymosott

nők sokkal okosabbak ilyen téren, nagyon ritkán tartanak így ki egy férfit

Janos Giljan 2018.03.19. 19:13:29

@Alick: Szépen és jól érveltél, én azért 12 év után sem akarok mást, mint a feleségemet. :)
Eléggé kitomboltam magamat, 14 és 26 éves korom között hozzávetőlegesen 30 barátnőm volt, a többségükkel le is feküdtem. Aztán benőtt a fejem és már bőven megelégszem a kis feleségemmel. Még most is heti átlag 4 szex van a kapcsolatunkban a kisfiúnk mellett is. Azt gondolom, hogy ez így elég szép dolog. ;)
süti beállítások módosítása