2016.01.04. 16:45

10 brutálisan őszinte tanács egy negyvenbe forduló nőtől húszéveseknek

Tizenkettő hónap múlva 40 éves leszek. Nemrég újraértékeltem a huszonéveimet, és láttam milyen hibákat követtem el, és miben voltam nagyon erős, és erről írtam is egy 18 pontos listát késő huszonéveseknek címezve. Íme most újabb 10 pont, amit kora huszonéveseknek szól. 

1. Utazás

Nagyon kevés felelősség van még az életedben, tehát indulj el valahova. Mire harminc leszel, már kissé másképp akarsz utazni, mint most. Vélhetően többet fogsz költeni, olyan kalandokat próbálsz ki, ami ma még sokba kerülne neked, drágább éttermekbe mész, és már nem akarsz hostelban aludni. Dolgozz egy éven keresztül, és spórolj elég pénzt, hogy elég legyen egy alacsony költségvetésű utazáshoz. 

Ne csak nyilvánvaló helyekre utazzál. Utazz nehéz és problémásan megközelíthető helyekre. Utazz, hogy tanulj. Utazz, hogy felfedezz. Olyan helyre utazz, ami kihívásokra állít téged. 

Egyik nagy adóssága önmagam felé: Soha nem utaztam még problémás helyen, csak kényelmes nyilvánvaló helyeken, 20 éve késés után mindezt még előttem is áll.


énblog

2. Karrier és álommegvalósítás

Ne dolgozz más ember vizióin, meetingjein, más emberek karrierjén. Tölts azzal időt, hogy kitaláld mit szeretnél csinálni, mi az, ami igazán érdekel TÉGED, merre akarod az életedet vinni és vezetni. Adj magadnak pár évet, amikor csak és kizárólag kreatív és önálló vállalkozásba kezdel, vagy másokkal közösen, csapatban együtt dolgozva nekifogtok valami teljesen újnak és eredeti ötletnek. Akkor is, ha ezidő alatt néha választanod kell aközött, hogy ennivalót veszel a boltban, vagy este elbulizod a pénzed a barátaiddal. (Menj inkább bulizni, ha éhes vagy, a szülőknél mindig ingyen lehet enni.) Vállalkozz, indíts startupot, valósítsd meg az álmaid. Ha nem sikerül, na bumm, még mindig visszatérhetsz a hagyományos biztonságos megoldáshoz. Mégsem veszítettél semmit, mert legalább elmondhatod, hogy megpróbáltad. Még fiatal vagy, még mindig lakhatsz a szüleidnél, vagy egy olcsó albérletben 4 barátoddal együtt. Ha nem sikerül függetlenként boldogulnod, akkor keress egy biztonságos állást pár évvel később. Vélhetően még mindig csak magadat kell eltartanod, addig is kibirod, ha csóró leszel. 

 

Ha egy nagy nemzetközi vállalatnál találod magad rögtön, és azt érzed, ott kéne hagynod a céget a francba, akkor lépj is le. 

Én magam 21 éves korom óta soha nem dolgoztam másnak, csak kizárólag magamnak. Éppen ezért a kreativitás és függetlenség végigkísért az elmúlt 20 évben, mondjuk havi rendszeres jövedelmem sem volt soha :-)

3. Olvass

Olvass minden nap. Olvass el mindent, amit tudsz. Olvass könyveket, ne csak újságot és híreket. Ne csak olyasmikről olvass, amiben már eleve tájékozott vagy. Olvass emberekről. Olvass az emberekben. 

Minden nap olvasok könyvet, néha csak 2 oldalt kávézókban vagy lefekvés előtt, de rákényszerítem magam. Ma már szinte csak angolul. 

4. Ne nézz tévét!

Mostantól! Azonnal, ettől a pillanattól fogva soha ne kapcsold be a televíziót! Na jó, kivétel az Olimpia, a parlamenti választások, és ha valami tragédia van valahol, akkor mehet a BBC. Plusz, ha angolul tanulsz, akkor minden nap mehet a BBC. 

Interneten se lógj napi 8-10 órát, hangosan hangoztatva mindenkinek, hogy te nem nézel tévét. Kivétel, ha épp a munkád erről szól: közösségi manager vagy, vagy épp a saját vállalkozásodhoz próbálsz kiépíteni egy erős social media bázist.

Na ezt még nekem is gyakorolnom kell.. Naponta ijesztően sok időt vesztegetek el a Facebookon megosztott macskás videók nézegetésében.  

5. Bizalom

Akkor is, ha az megöli a párkapcsolatodat. Akkor is ha az tönkreteszi az ötleteidet és álmaidat. Akkor is, ha elveszted néhány barátodat. Akkor is, ha a végén az lesz, hogy fájni fog. Bizz meg az emberekben addig, amig okot adnak rá, hogy ne bízz meg bennük többé. De ne légy naív! Néhány ember arra megy, hogy átcsesszen téged. 

Értem én, hogy a legutóbbi pasid/csajod átbaszta a fejed nagyon csúnyán, ezért a nemrég kezdődőben lévő valami, ami épp most zizeg körülötted nem vagy hajlandó megbízni, védve a kis szivedet. A bizalom hiányával az a baj, hogy a másik meg fogja érezni, azonnal, és nem azért választott téged, hogy küzdjenie kelljen érted már az elején is. 

Viszont ha dolgozni kezdesz valakivel (vagy valakinek), írjatok szerződést, az elején. És mielőtt aláírnál bármit, mindig mutasd meg előtte egy nálad okosabbnak, idősebbnek, tapasztaltabbnak. Ne gondold azt, hogy te majd tudod magadtól is. Nem tudod. 

6. Emberek

Az emberek a legjobb és legrosszabb dolog, ami történhet veled. Néhány abban fog segíteni, hogy gyorsabban haladj előre. Mások lehúznak majd az ő szintjükre, és azon dolgoznak, hogy veszíts. A legtöbb ember körülötted rendben lesz, nagyon sok átlagos lesz, és jónéhány kiváló lesz! Pár ember pedig megváltoztatja az életed egy életre. Indulj és keresd meg őket! 

Nincs szükséged nagyon sok barátra magad körül. Néhány fantasztikus emberre van szükséged, akik megteszik érted azt, amit te is megteszel értük. Egyébként ez pofon egyszerű:  legtöbb átlagos "barát" magadra fog hagyni, vagy eleve ott sem lesz, amikor egyedül érzed magad, amikor arra van szükséged, hogy olyanok vegyenek körül, akik törődnek veled. 

Azok az emberek, akiket barátaimnak hívok, mind hatással volt az életemre, és a számuk ráfér egy kezemre. Meghatározó pontokban lendítettek előrébb, állítottak talpra borzasztó csúnya bukások után, és tettek engem sikeresebbé, mint az átlagember. MINDEGYIKET kora és közép huszonévesen találtam meg. 

7. Értékes idő

Ne vesztegesd az idődet olyan emberekre, akikben nem bízol meg. Ne vesztegesd az időt olyan párkapcsolatra, aki megcsal téged, hazudik neked, vagy szimplán nem törődik veled annyira, ahogyan te törődsz vele. És ne vesztegesd az idődet olyan barátokra, akik rosszabbul bánnak veled, mint ahogy te bánsz velük. Vagy ha ők bánnak veled jobban, mint ahogy te bánsz velük.. nos, akkor kurvára szedd össze magad, és légy hálás, hogy ők még invesztálnak időt és energiát beléd.  

Soha ne késs! Más ember ideje is értékes. Ez azt jelenti, hogyha elkésel valahonnan, semennyire se értékeled a másik embert vagy annak idejét, és azt gondolod, hogy te többet érsz náluk, azaz ők nyugodtan várhatnak rád. 

Néhány ember azt fogja neked mondani, hogy a késés rendben van. Nem, nincsen. Néhányan azt fogják mondani, hogy "ők ilyenek", mindig elkésnek. Ilyenkor újra kell értékelned őket: lásd 6-os pont. Ma már az okostelefon korában könnyű elkésni, nem kerül semmibe értesíteni erről a másikat, az elmúlt 10 évben sokkal lazábbak is lettünk ezen a téren. 

8. Bukás

Bukj el sokat. Bukj el gyakran. Bukj el a szerelemben, a szexben. Vallj kudarcot a társasági életben, a barátkozásban. Bukj el a munkában, a karrier-kezdésben, családban. Bukj el a meglévő barátaiddal. 

Vallj kudarcot, de csináld gyorsan, tedd magad túl rajta még gyorsabban, és tanulj belőle. Ha nem tanulsz a hibáidból, akkor minden amit csináltál és fogsz a jövőben, egy nagy bukás lesz. Ha tanulsz belőle, akkor csak érettebb, és bölcsebb leszel.   

A bukás segít abban is, hogy megedződj, és legközelebb valami sokkal merészebbe, nagyobba, még fantasztikusabb dologba vágj bele, hiszen tudod, hogy "túlélted" a korábbi sikertelenséged is. Annyi lesz a különbség, hogy előtte óvatosabban fogsz körülnézni, mielőtt nekilendülsz.  

9. Siker

Nincs arra külön recept, hogy pont TE mitől leszel sikeres. Végképp nincsen a korai huszonéved alatt. Vagy akár sohasem lesz. Tedd magad ezen túl és építs dolgokat, újdonságokat. Lásd a 2-es pont és a a 8-as pont kombinációját. 

Legyél kreatív és termékeny. Most van a legtöbb időd önmagadra (később csak a töredéke lesz). Huszonévesen látványos dolgokat érhetsz el, később vélhetően nem fogsz semmi érdekeset csinálni, hidd el. Én korahuszonévesen filmproducer voltam, és az egyik legkeresettebb fotóriporter, kiállításokkal és remek munkákkal külföldi megrendelésekkel együtt, valamint 21 évesen céget alapítottam. 30 év után már semmi érdekeset nem csináltam. És miért van ez így? Mert huszonévesen nincs semmi más az életedben, csak te magad, tele vagy energiával és ötletekkel, rugalmas vagy, lelkes és alkalmazkodó. 30 után csak az fog számítani, hogy eltartsd a családod, a biztos dolgokra fogsz törekedni és minimalizálod a kockázatotat az életedben.  

És mi a siker? Nem feltétlenül az, hogyha milliókat keresel havonta, menő kocsid és kéglid van és vastag megtakarításaid. Lehetsz sikeres akkor is, ha egy fantasztikus tanár vagy, igaz alacsony jövedelemmel, de százakra, ezrekre leszel hatással, segítesz a következő generáción. Vagy van egy pici, de menő kávézód, kialakult törzsvendég-gárdával, akik imádnak hozzád járni, mégsem leszel belőle milliomos soha. Vagy fantasztikusan jó kozmetikus vagy, a vendégeidnek hetekre előre kell hozzád bejelentkezniük, mert annyira tele van a naptárad, de egy picike szalont viszel, és nem egy luxus studiót, ezért szintén nem leszel tehetős.

A jólét ott kezdődik, amikor kényelmes életszinvonalon tartod fel magad, nem kell megvonnod magadtól semmit sem, amit szeretnél megvenni, mégis több pénzt keresel egy hónapban, mint amit elköltesz. És ez az év minden hónapjára igaz. 

énblog

10. Türelem.

Légy türelmes. Nincs annál rosszabb, mint amikor valamit nagyon gyorsan akarsz megcsinálni. Semmit ne akarj felépíteni sietősen. Semmi sem értékes, amit percek alatt hoztál létre. Tervezz egy évtizedre, gondolkodj években, dolgozz hónapokig valamin és élj csak úgy napokig. 

A cikket innen merítettem saját gondolatokkal kiegészítve. 

Kövess Facebookon és Instagramon is! 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr428670576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása