2014.11.28. 18:14

Elveszve Budapesten

Zürichben és Torontóban is bármikor leálltam a járda közepén egy térképbe temetkezve, egy percen belül feltűnt egy mosolygós helyi, és megkérdezte segíthet-e. Mindig megállapítottam, hogy milyen jófejség ez. Na én ezt korábban nem csináltam budapesti turistákkal, de az elmúlt hónapban majdnem minden térképnézegetőhöz odamentem a Can I help you? kérdéssel, 90 %-ban nagyon hálásak voltak, és egyből tele voltak kérdésekkel, a maradék 10 % nem beszélt angolul.

Lost-Tourists.jpg

Mivel borzasztó a lokációs/eltévedős/helyfelismerős képességem, ezért mindig kínosan hosszú ideig eltart, amíg megtalálom a térképen a hol vagyunk most pontot. Egyszer az is előfordult, hogy a turista tipródva megkérdte, hogy idevalósi vagyok e, amikor már túl sokig néztem a budapesti belvárosi térképet.. Lehet, hogy gyakorolnom kéne otthon.. 

Tegnap egy francia párhoz mentem oda a Vígszinház és a Nyugati között, megmutattam nekik hol vagyunk a térképen, tök máshol keresték, majd megkérdezték merre menjenek, ha egy finom pohár bort akarnak inni. Elirányítottam őket a zsidó negyedbe. Később jutott már az eszembe, hogy azon belül is a Gozsduba, a DiVinoba kellett volna őket küldeni. Búcsúzóul még hozzátettem, hogy Have fun and enjoy to Budapest. Ettől teljesen odavoltak. Remélem úgy mennek haza, hogy milyen segítőkészek és kedvesek Pesten a helyiek :-)

lost.jpg

Azt tanácsolom nektek is, hogy az utcát járva, ha van egy perc megállnivaló időtök, és láttok tanácstalan turistát, akkor ajánljátok fel a segítségeteket. Hálásak lesznek, és nektek is jó érzés lesz segíteni. Emellett lehet még nekik BKK automatánál is segíteni jegyet vásárolni, hiába van angol menü, sok magyarnak is bonyolult végigklikkelgetni. 

Kövess Facebookon és Instagramon is

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr516940867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Onlooker 2014.11.28. 18:24:18

Nyelvtanilag helyes az hogy Enjoy to Budapest?

Onlooker 2014.11.28. 18:27:18

@nikita: Sose hallottam még így. Enjoy Budapest nem? :D Majd jön egy nyelvtantanár és kisegít engem.

Catella 2014.11.28. 18:48:12

@Onlooker: nekem is feleslegesnek tűnik a "to", de nem vagyok nyelvtanár:)

Catella 2014.11.28. 19:02:33

@Catella: tényleg nem kell. Itt vannak példamondatok: sentence.yourdictionary.com/enjoy

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.11.28. 19:13:54

@Catella: javítva. Hálistennek a franciáknak nem tűnt fel.

lookie36 2014.11.28. 19:36:57

Az angol nyelvtan a legnagyobb problémátok? Bp-en számos egyéb gondot kellene megoldani ahhoz, hogy a külföldiek Európában érezzék magukat.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.11.28. 19:38:41

@lookie36: nekem is ez volt az első gondolatom, hogy a kommentelőim jól megragadták a poszt lényegét :-)

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.29. 05:52:27

Hat az enjoy to az nekem nagyon utotte volna a fulemet. Szerencsere a francia turista se tudhat sokkal jobban.
Mas: Google Maps es tetszoleges alternativai meg Lonely Planet es ezer variacioja mellett azert aki elteved egy europai (vagy akarmilyen, a civilizalt vilagban levo) nagyvarosban azt en nem tudom megerteni.
A zsidonegyed annyira zsido, hogy semennyire. Inkabb hipszter ma mar. Videkieknel meno, amugy eroltetett.

dddoni 2014.11.30. 15:24:32

Én is mindig megállok, de a múltkor véletlenül rossz irányba küldtem a metrón egy párt, azóta kicsit visszavettem. Valami pillanatnyi agyzavar lehetett. Viszont rájöttem hogy mennyire nincs jól kitáblázva a metró. Moszkvában panaszkodtam a rossz utastájékoztatásra, de pesti metróhoz képest istenkirály.

Palazeti 2014.12.01. 09:56:22

@aki mást mond az hazudik: Az lehet, de Pesten legalább folyik zsidó élet, vannak működő zsinagógák, igen a zsidónegyedben és vannak kóser éttermek, illetve cukrászdák, valamint a Rumbach és a Király utca környékén gyakorta látni ortodox zsidókat családostul, Prágában pedig már csak az épületek maradtak semmi más...

sellőlány 2014.12.02. 23:58:16

Ha bor, akkor arrafelé (Jászai) van egy nagyon jó hely, a dropshop.hu/nyito.php?agecheck=ok&lang_id=1
Nem annyira popular, mint a DiVino, de legalább annyira trendi és sokkal intimebb.
Nekem az a tapasztalatom, hogy külföldiek sokszor kezdeményeznek, ha nem találnak valamit, engem pl. olykor le is szólítanak. A kedvencem az, amikor az angoljukból kitalálom, hogy mi lehet az anyanyelvük (pl. olasz, német, francia) és úgy válaszolok. Elég nagy a derültség olyankor. :-)
süti beállítások módosítása