2014.09.30. 15:45

A német vendégemet átcseszték New Yorkban, ezért lett couchsurfer

german-flag.jpegKilencvenedik vendégem a német Agata Wozniak (27) volt Berlinből, 3 éjszakára jött hozzám. Kicsit haboztam, mielőtt igent mondtam neki, mert eddig egy kivételével nem voltak jó tapasztalataim német CSerekkel, de olyan jó requestet kaptam tőle, hogy félretettem az előitéleteimet. Jól tettem! Agata szülei Lengyelországból költöztek Berlinbe, a lány már ott született és nőtt fel, de úgymond kétnyelvű környezetben. A szüleivel lengyelül beszél, a kultúrája német. 

Az első este itthon maradtunk. Agata hozott egy üveg vörös bort, amit hűtőbe tettünk, és kibontottunk helyette egy másik üveg bort az én készletemből. Egy fehér száraz bort találtam itthon, amit alapvetően nem szeretek, csak az édes Tokaj Szamorodnit, de ez annyira finom volt, hogy könnyen a nyakára hágtunk. Másnap délben ébresztettem, mert le kellett lépnem otthonról, ő is bement a városba, felment a Bazilika tornyába kilátást nézni, majd 15.00 órára megbeszéltük a találkozót az Astóriához, mentünk Bikram jóga órára. Agata még sohasem jógázott életében, és rögtön a legnehezebb tipusú jogát próbálta ki. Én egy 7 napos visszatérő bérletet vettem magamnak. 10 hónapja nem bikramoztam, ahhoz képest elég jól bírtam. Konkrétan soha nem voltam még ilyen jó, akkor sem, amikor minden nap jártam. Úgy látszik a futásban szerzett állóképesség sokat segít. Agata a vége előtt kidőlt, és jelezte, hogy a jóga része okés volt, a meleg nem. A bikrammal nem fog újra kísérletezni. 

2014-09-30 15.49.30.jpg

A jóga óra után a helyi Aldiban vásároltunk vacsorához hozzávalókat. Rizses, zöldséges, tofus, mogyorós valamit készített. Eszméletlen finom volt, és kb. 2 órán keresztűl tartott megfőzni. Ültünk a konyhában és éjjel 02.00-ig beszélgettünk.

2014-09-30 15.30.15.jpg

Agata nagyon szuper csaj, bár sokmindenre az az első reakciója, hogy "Oh, God". Még olyasmikre is ezt mondja, ami nem ijesztő, vagy meglepő. Legalábbis nekem nem. De ez gyakran mondta, gondolom valami rossz szokás. Elmeséltük egymásnak mi a helyzet magánéleti fronton. Agata Berlinben van hétköznaponként, és hétvégenként Düsseldorfban, így kissé bonyolultak nála a dolgok. Agata 2008 óta CS tag, az első kanapészörfös élménye New Yorkban történt egészen elképesztő körülmények között. 

Egy barátnőjével érkezett NYC-be egy hat hetes egyetemi képzésre. A Craiglisten keresztül akartak lakát bérelni. Találtak is megfelelőt, és átküldték a pénzt előre Western Unionon. Késő éjjel érkeztek a repülőtérre, bementek a városba, megtalálták a címet, de egy gyárépület volt a címen, még távolról sem emlékeztetett lakásra. A pénzt megpróbálták felvenni, de valaki már felvette. A kontakt felszívódott. Egyszóval átbaszták őket. Ott álltak, a zsebükben némi pocket money. Az éjszakát kávézókban és bevásárlóközpontban töltötték, nem volt elég pénzük szálodára vagy hostelra. Kitalálták, hogy beregisztrálnak a couchsurfingre, és a következő napokat ezzel vészelik át. Egy internetkávézóban megcsinálták a regisztrációjukat és emergency requesteket küldtek szanaszét. Találtak egy negyvenes pasit, aki igent mondott nekik. A férfi már az ajtóban egy kis törülközővel a derekán nyitott ajtót, beengedte őket, majd ledobott magáról "mindent". A pasi a "természetesség" híve volt, szeretett meztelenül létezni. A loft lakásban már több CSer volt rajtuk kívül, de kaptak egy duplamatracot fekvőhelynek. Ledőltek és átkarolva egymást aludtak át az éjszakát. 21 évesek voltak és be voltak szarva a félelemtől. A hostukról kiderült, hogy teljesen normális pasi, és nem akar tőlük semmit, csak himbilimbiben flangál otthon. A második nap már elég jól hozzászoktak a látványához. Agata mesélte, hogy vicces volt látni, hogy a pasi reggel komolyan öltönybe öltözködik, felköti a nyakkendőjét, bróker volt valahol, majd este mikor hazajön, azonnal anyaszült meztelenre vetkőzik. Néhány nappal később a szülők utánuk küldtek pénzt, így tudtak másik lakást kivenni. 

2014-09-30 15.27.30.jpg

Agata harmadnapját nálam már aktívabban töltötte, felsétált a citadellához, a várba, kószált a városban, megnézte a Terror Múzeumot. Valamikor este 20.00 körül találtam rá a kapuban, mikor hazaértem a lekésett jóga órámról. Felmentünk a lakásba, közben I jelezte, hogy meglátogatna, így valahogy ki kellett tennem Agatát a lakásból. Megmutattam neki az aznap esti szokásos szerdai CS event helyszinét, és megdumáltuk, hogy később csatlakozom hozzá. Agata kért egy fél órát a készülődéshez, én addig oroszlánként fel-alá járkáltam a lakásban. Az előző este vacsora maradékát felmelegítette, és megtálalt, hogy együk meg, de én nem voltam éhes. Azon járt az agyam, hogyan lehet kíméletesen távozásra bírni a CSert a lakásból. 

2014-09-30 15.33.33.jpg

Agata lelépett, I megérkezett, éjfél körül leszállított a zsidónegyedbe, én kiszálltam, ő tovább ment a dolgára. Megittunk két cidert Agataval, rég ittam alkoholt, így gyorsan ütött. Kb. 30 CSer volt a bulin, csocsóztunk és dumálgattunk szinte mindenkivel. Rég voltam meetingen, ez egész jól sikerült most. Átmentünk ketten a Szimplába. Táncolni kezdtünk ketten, hamarosan mások is csatlakoztak hozzánk. Kora hajnalban értünk haza. A takarítőnő ébresztett a telefonjával csütötök 10.00-kor. Az ajtó előtt állt. 

Agata összeszedelőzködött, és elsétált a Hősök terére, mielőtt kiment volna a pécsi vonatjához. Egy Pécsett tanuló német barátnőjét ment látogatni egy hétre. 

 Kövess Facebookon és Instagramon is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr806737197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2014.09.30. 19:17:23

Jo kepek! Nem, nem a tofurol... :)

tavolirokon2 2014.10.01. 15:34:36

A "nemetek" minden elvarasunk ellenere a legkevesbe sem beskatulyazhatoak, az egvilagon mindenfelek, talan az egyetlen kozos vonasuk, hogy az extremitast is mertekkel muvelik :-)

A vendegek elott pucerkodo host pedig a legkevesbe sem normalis, de legalabbis nagy betukkel kint kellene legyen a profiljan, nem az ajtoban kellene kiderulnie. (valahol lenne itt egy szembe-sules poen elasva, de meg tul koran van hozza)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.10.01. 15:44:18

@tavolirokon2: igen, igazad van. most pont 2 jó és 2 rossz tapasztalatom van németekkel.
És egyetértek abban is, h a new yorker hosztnak ki kellett volna irni az adatlapjára, h otthon naked-hostolás van.

dex.ion 2014.10.01. 17:33:15

@nikita: "És egyetértek abban is, h a new yorker hosztnak ki kellett volna irni az adatlapjára, h otthon naked-hostolás van."

akkor dugni mennének hozzá. ő meg nem ezt akarja, csak szeret otthon egy szál faszban lenni. joga van hozzá, mégiscsak az ő otthona, és amíg egy szolgáltatásért nem fizetnek (amennyire én tudom, ez a cs lényege), addig ugye reklamációnak helye nincs.

amúgy: lengyelként felnőni no-ban, azért az elég kemény lehet. főleg a szüleinek, akik, ha jól sejtem, alig 2-3 évtizeddel a vh után költöztek át. legjobb esetben 4.
süti beállítások módosítása