2014.01.04. 11:48

Nem várt vendég az éjszaka közepén

6a00d8341c562c53ef0115701f6c3b970c-800wi.gifHetvenharmadik vendégem, az iráni Sassan (39) Dubajból érkezett hozzám. Egy éjszakára érkezett a request kérés, január 4-re írta az érkezés és január 5-re a távozás napját. Leírta azt is, hogy a gépe éjjel 00.30-kor érkezik Budapestre és egy napot lesz a városban, azután utazik tovább. Elküldtem neki a reptéri busz honlapját, és jeleztem, hogy éjjel már csak éjszakai buszok vannak, ami nagyon hosszú időben és körülményesen működik. Visszaírt, hogy már foglalt is helyet online a shuttle buszra. Szabaddá tettem a szombat estémet és a vasárnapomat.  

Sassan Teheránban nőtt fel, most marketingesként dolgozik az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. Dubaj belvárosában lakik egy studió lakásban, ami korábban a Le Meridien Hotel része volt, és a hotelszobából lett lakássá átalakítva az otthona. Nagyon sok fura és giccses fotó van az adatlapján, nehéz belőle kihámozni a lényeget. 28 szörfertől és 9 hosztól van pozitív referenciája. 2011 július óta tag. 

Péntek kora este feljött a 15 éves unokaöcsém hozzám, hogy gyakoroljunk a közelgő iskolai angol vizsgájára. Tanultunk, majd filmeket néztünk, valamikor éjjel 00.30-kor kapcsoltam le a Farkas c. film közepén a tévét. Nagyon nehezen aludtam el. Arra ébredtem kisvártatva, hogy csöngetnek. Visszazuhantam az alvásba, biztos csak álmodtam. Újra csöngettek. Aztán újra. Megnéztem mennyi az idő, 02.30. valaki szórakozik a kapucsengővel, nem nyitok ajtót. Aztán újra csöngettek és egyszer csak bevillant, jesszus ez a couchsurfer lesz!

Felhúztam magamra egy nadrágot és kinéztem a kapura, igen, valóban, ott állt a couchsurfernek kinéző mozgó tárgy egy nagy sporttáskával. Lementem hozzá, teljesen kábán. Erre elkezdett sűrűn elnézést kérni. Mondom, holnapra vártalak. Lett egy kis kavarodásos vitatkozás a kapuban, közel voltam ahhoz, hogy elküldjem, de mégsem teszünk valakit az éjjel közepén az utcára. (Igaz még be se került). Szóval jeleztem menjünk be. Elmondtam neki, hogy a requestjét 4.-ére írta, és ma 3.-a van. Mire a válasz, nem, már 4.-e van, hiszen 02.30 van, azaz 4.-e. Mondom jesszusom, ha éjszaka érkezel, akkor mindig annak az éjszakának a napját jelölöd be a requestben, amikor érkezel, az teljesen mindegy, hogy éjfél után vagy előtt érkezel. Azaz ma 3.-a éjszaka van.

Screen Shot 2014-01-04 at 11.58.08.png

Fáradt voltam vitatkozni, megmutattam a szobát, elpakoltam a kanapéról a tanulós cuccainkat. - Van hálózsákod? - kérdezem. - Nincs - jött a válasz. Remek. Ráraktam a már hálistennek kihúzott kanapéra egy lepedőt. Közben jelezte, hogy nem kell. Nem akartam visszavágni, hogy bocs, de a higénia miatt kell. Takaróm nem volt, mert azt az unokaöcsém használta, mindkettőt, mert fázós. Megjegyeztem, hogy nálam alszanak a gyerekek. Kids, ráadásul többes számban mondtam, és nem azt mondtam, hogy my nephew. A my kids az drámaibb, és már kicsúszott, nem volt kedvem korrigálni. És az is igaz, hogy a "gyerek" 15 és 1/3 éves és 182 cm magas. Később eszembe jutott, hogy van egy pokróc a vendégszoba sarkában. Visszamentem a szobába. A srác ruhástól még a kabátjában feküdt a kanapén. Csak a cipőjét vette le. Ráterítettem a pokrócot, közben ezerszer bocsánatot kért. Visszamentem aludni, de rohadt nehezen aludtam el, legutoljára, mikor csekkoltam az időt, akkor 03.30 volt. 

08.00-ra állítottuk az ébresztőt, hogy tanulhassuk reggel is. 09.00-kor kitántorogtam a konyhába, mert Ákos reggelit kért. A srác az ágy szélén ült, még mindig kabátban. Hozzáteszem, a lakásban 24 fok van. Akkor már érthetőbben és higgadtan elmagyaráztam megint, hogy rossz időpontra szólt a request, és nagyon félreérthető. Idéztem a szállodai szobafoglalás példáját, az is délutántól másnap délelőttig él, és ha éjjel 02.30-kor érkezik meg a recepcióra, akkor mindig az előző napra kell foglalnia. Szerinte ez nem így van.

Ez nem az a nap volt, amikor tudok vele foglalkozni, és javasoltam menjen be a városba, nézze meg Budapestet. Közben előkerült a laptop, együtt megnéztük a reqestjét, mutatom neki, hogy jan 4-től 5-ig kérte. Mondja igen, mert 5-én reggel 09.00-kor megy tovább a gépe. Mondom, ez már 2 éjszaka. Mondja nem, mert ő még ma éjjel kimegy a reptérre, hiszen reggel 07.00-kor ott kell lennie. Tehát neki csak január 4-én "reggel" 02.30-tól kellett szállás. Erre már nem volt mit mondanom. Nem értem miért kell kimenni éjszaka egy másnap reggel 09.00-kor induló géphez, de ő tudja. Mikor az időpontról vitatkoztunk, közölte, hogy a 02.30 az nem éjjel, hanem már reggel. Mondtam neki, hogy oké, akkor zárjuk le azzal, hogy más fogalmaink vannak arról, hogy mi az éjszaka és mi a reggel. 

Ideges voltam és fáradt. A srác tényleg nagyon sokszor elnézést kért. Nem értettem, hogy miért nem telefonált. Azt mondta, hogy hívott, de nem működik a telefonja. Vélhetően nem aktiválta a rooming szolgáltatást a készülékén. Kérdeztem, hogyha nem ért el a saját telefonján, akkor miért nem hívott fel a reptérről egy fülkéből? Azt mondja, szerinte illetlenség lenne éjjel telefonálni. Mondom 02.30-kor beállítani nem illetlenség? Azt mondta, hogy azt gondolta, hogy fel vagyok. Mondtam neki, hogy én 01.30-ra vártam szombat éjjel! Aztán elmesélte, hogy késett a gépe, és a shuttle busz indulásra is sokat kellett várni, ezzel ment el az idő. Erre már csak annyit mondtam, hogy én az ő helyében szállodába mentem volna, és nem mennék CS hoszthoz, ha egyéb késések miatt 02.30-kor kell beállítanom. De mindegy, mások vagyunk.

Jeleztem neki, hogy nem tudok most vele foglalkozni, menjen, nézze meg a csodaszép Budapestet, nekünk most tanulnunk kell az unokaöcsémmel. A srácot lekísértem a kapuhoz, és tényleg már semmi türelmem nem volt hozzá. Elkezdett arról beszélni, hogy neki is van elég tapasztalata a CS-ben, de nem hallgattam végig. Szavába vágtam, hogy oké, minden az én hibám, én értettem félre, ő mindent jól csinált és becsuktam a kapuajtót és felszaladtam a lakásba.

Igen, ez elég bunkó dolog volt tőlem, csak van egy pont, amikor már nincs bennem tolerancia. A srác rosszul írta a requestet, benézte, van ilyen. A levelezésünkben kérdezte, hogy mennyi idő hozzám érni a busszal és én erre már nem válaszoltam, ami az én hibám volt. Amikor megírta, hogy éjjel 00.30-kor érkezik a gépe, vissza kellett volna kérdeznem az előzetes levelekben, hogy péntek vagy szombat este? Nem tettem, mert azt hittem egyértelmű. Ez az egész félreértés mindkettőnk hibája volt.  

photo (51).JPG

Később előjött a lelkiismeret-furdalásom, hogy szegény itt van a Rózsadomb közepén és fogalma se lesz hogy jut be a városba. 20 perc múlva csöngettek, kimentem, Sassan volt az egy bögrével a kezében. Hozott nekem egy rettentő ronda Dubajos bögrét. Mondta, hogy át akarja adni. Nem akartam elfogadni. Elmondtam neki hogy jut be a városba, mondta, hogy már megkérdezte az utcán és azt is tudja hol válthat pénzt a környéken. Elfogadtam a bögrét, mert bevillant, hogyha visszautasítanám az ajándékát, akkor megsérteném vele. Mondtam neki, hogy jöjjön vissza, üljön le a konyhába és várja meg, amíg befejezem a gyakorlást az unkaöcsémmel. Mondta, hogy inkább bemegy a városba. Nyilván ő is érezte, hogy jobb lesz ez így mindkettőnknek. Fotó nincs róla, elég vicces lett volna előkapni a fényképezőgépem. :-)

Tanulság, ha valaki azt írja, hogy 00.30-kor érkezik a gépe, kérdezzetek vissza, hogy melyik napra gondol pontosan.  

Kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr435731324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ppix 2014.01.04. 12:29:32

Vagy csak nem fogadni vendéget este 9 és reggel 7 között...
Aki éjjel jön az barátkozzon türelmes hotelportásokkal.

Vittore. 2014.01.04. 23:56:17

Hehe. Arabokat én nem fogadnék, mondjuk senkit sem, mert a rokonokat is nehezen bírom a saját lakásomban, nem szeretem, ha megzavarják a bioritmuson. De azok az arabok, akikkel találkoztam eddig, 90%-ban elmebetegek voltak, nem szívesen aludnék velük egy helyen, hátha reggel egy kés állna ki a hátamból...

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.01.05. 00:09:06

@Vittore.: hát, történetesen a vendégem nem arab volt.

Camel1337 2014.01.05. 03:02:32

@Vittore.: Én a zsidókkal vagyok így.

Guszty 2014.01.05. 07:39:13

Felénk egy nap éjféltől-éjfálig tart. Hogy tartozhtna a 0:30 az előző naphoz?

nov2016 2014.01.05. 09:10:07

4-én hajnalban azt mondani hogy
"Azaz ma 3.-a éjszaka van."
Háát, gratulálok a posztoló eszéhez... :)

Az rendben van, hogy a request szólhatna 3-ától, de a gép attól még nem fog visszamenni az időben és 4-én érkezett.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.01.05. 13:51:33

@nov2016: nem tudom milyen számítás szerint 02.30 óra neked hajnal. Mifelénk ez még éjszakának számít. Elnézést, ha a posztom nem volt érthető a számodra. A requestnek 3-ára kell szólnia, és természetesen meg kell benne említeni, hogy mikor érkezik a vendég, azaz a gép 00.30-kor jön.

egyébébként meg a nagy eszeddel mikor foglalsz egy szállodai szobát, és éjjel 02.30-kor érkezel, és te aznapra foglaltad és nem előző napra, akkor kedvesen közölni fogják, hogy 14.00 órától van becsekkolás, úgyhogy fáradj vissza akkor. ha meg már most kell a szoba, az bizony, az előző napnak fog számítani, ebben az esetben pedig megkérnek rá, hogy délelőtt 10.00-kor vagy 11.00 hagyd el szépen a szobát.

nov2016 2014.01.05. 19:03:51

@nikita:
??
Szerintem olvasd el mégegyszer mit írtam.

Írtam hogy 3-ára kellett volna foglalni...
Főleg ha hotelszobáról lenne szó.

De ha emberünk megírta neked, hogy 4-én érkezik a gépe, 0:30-kor, akkor azt nagyon benézted, hogy 25 órával később vártad volna.

Csak pusztán kiváncsiságból, a Te észjárásod szerint meddig tart egy adott nap? Mikor mondod azt, hogy dejó, már nem 3-a van, hanem mostantól 4-e?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.01.05. 19:36:02

@nov2016: a CS request logikája ugyanúgy működik, mint a hotel foglalás. Az en észjárásom szerint, ami egész jol működött a többi 70 vendegnel is, es akik közül jöttek jo páran éjfél után, ha valaki 4-e étkezést ír es 5-e távozást, 1 éjszakára ker tőlem szállást, majd azt is leírja, h 00.30-kor érkezik a gépe, azaz a számításaim szerint 01.30 korul érkezik hozzam a 4-en kezdődő éjszaka, ami naptári nap szerint 5-e már.

Tehát ha a kedves surfer jan 4-en 02.00-kor érkezik es reggel jan 4-en 09.00-kor kivan távozni a lakásból, akkor a távozás dátumra nem 5-et ír, hanem szinten 4-et. Es làm, nem lesz félreértés.

Azt gondolom, h eleg hosszú posztot írtam, ha abból nem jött át neked, akkor ebből a válaszából se fog.

nov2016 2014.01.05. 23:16:30

@nikita:
Mindkét hozzászólásomban egyértelművé tettem, hogy tisztában vagyok a hotelek foglalási logikájával. Ezen kár tovább pörögnöd.

Ami érthetelen, hogy 4-én ledorongolsz egy embert, hogy ma márpedig 3-a van.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.01.05. 23:19:52

@nov2016: hosszú posztot írtam, kétszer válaszoltam igen szájbarágósan neked, megpróbáltam elmagyarázni neked, ami számodra érthetetlen. nem tudom másképp megfogalmazni, hogy jobban értsd. sajnálom.

Ppix 2014.01.06. 01:21:30

@nov2016:
Bár a szőrszállhasogatás jól megy, de próbáld elfogadni, hogy a probléma az, amit Nikita leírt és nem az, amin te rugózol, azaz kurvára lényegtelen, hogy negyedikét harmadikának hívja-e.
A vendég volt köcsög, aki éjjel 0:30 és este 19:00 közötti tartózkodást 1 napi foglalásra akar összespórolni, úgy hogy este 19:00-kor kimegy a repülőtérre, mert "másnap" (valójában már harmadnap(!) 9-kor megy a gépe.
Én kibasztam volna a francba. Ahogy Nikita is írta, ezt egy hotelben sem fogadták volna el. A foglalás éjszakára szól, és _mindig_ este kezdődik, jelen esetben 3-án.
Csekkoltam már be én is hajnal 1-kor hotelbe, de fel sem merült hogy az ne az előző naptári napon kezdődő éjszakához tartozna, mint elszámolási egység.

nov2016 2014.01.06. 09:15:01

@nikita:
A hotelek foglalási rendszerét magyarázgattad nekem sokszor, feleslegesen.

@ppix:
"kurvára lényegtelen, hogy negyedikét harmadikának hívja-e."
Lényegtelennek tartod vagy sem, hülyeség.

Yumurdzsak 2014.01.06. 15:26:10

@Vittore.: hát nem túl magas az (érzelmi) intelligenciád.

nikita! a levelezésben mér nem tisztáztátok, h mikor is jön pontosan?

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.01.06. 15:54:21

@Yumurdzsak: szia! Buek! Rég láttalak ;)
Csak annyit egyeztettünk, h 4-5 ig kéri a szállást egy éjszakára es a gépe 00.30-kor érkezik. De ahogy írtam a posztban es a kommentekben, en azt hittem, h ő is mint mindenki más eddig, 4-en kezdődő éjszaka jön es 5-en reggel elmegy várost nézni, gondoltam majd csatlakozom ;)

Mert ugye ha 4-en 02.30-kor érkezik hozzam es 4-en 09.00-kor távozik tőlem, akkor miert nem ugy jön a request, hogy jan 4 tol jan 4-ig?

De ebből azt tanultam, h mindig vissza kell kérdezni legközelebb.

Yumurdzsak 2014.01.07. 09:34:39

@nikita: Buek neked is!

értem én, sztem ő hibázott, és mivel ő a vendég, és te teszel neki szívességet, ezért neki kellett volna ezt tisztázni.

meg ez így elég hostel feelingre sikerededtt :(

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.01.07. 16:00:28

@Yumurdzsak: mondtam neki, h delutan ihatnànk egy kàvet, gondoltam jó lenne megismerni, ha már ingyen befogadtam. Nyílvan elégge felresikerult az erkezese, es kenyelmetlenul erezte magát. Valszeg en se eltem volna a meghivassal. Mondjuk en eleve nem mennek CS szallasra 2.30-ra

DeadBodiesEverywhere 2014.01.11. 19:10:08

Én sem mennék :-(
és nem is várnám el hogy befogadjanak

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.01.26. 09:50:23

egy nap az éjfélkor kezdődik
az iráni srácnak igaza volt teljes mértékben

azt nem értem, hogy annyi iráni pasas rohangál a világban, de iráni lányok egyáltalán nem
jó, értem én, hogy miért... de ez durva
a férfiak kiélik magukat, a nők meg otthon várják a sorukat

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.01.26. 12:19:46

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: akkor tőled is megkérdezem, ha az iráni srácnak volt igaza teljes mértékben, hogy miért 5-ét irt NAPTÁR SZERINTI távozásra, ha 4-én reggel távozott tőlem? ahogy irta, csak egy éjszakát marad. Szóval a teljes mértékű igazsághoz hogyan tartozik az hozzá, hogy 5-e távozást irunk, de 4-én távozunk?

krdori 2014.01.29. 22:52:40

Szia nikita, nem ehhez a poszthoz kapcsolódó kérdésem lenne. Mi a helyzet az új CS-s tagokkal? Hostolod őket? Jött egy requestem és nem tudom mi tévő legyek,mert a profilja semmi extra és a request is semleges. Te ilyenkor hogy döntesz?
Köszi a választ!:)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.01.29. 23:39:50

@krdori: az új tagokat referencia nélkül sohasem hosztolom. Sőt a referenciának surfertol vagy hostól kell jönnie, nem valami meetingből. Azaz olyan vendégeket fogadok, aki használta a CSet vagy mint vendég, vagy mint hoszt. Nálam az igazán nyerők, akik mindkét oldalát használták.

Ha a request nagyon semleges, akkor vélhetően nem rád kiváncsi, hiszen nem említett semmit az oldaladról, azaz nagy valószínűséggel, csak kell neki egy ingyen szállás. Bár az is lehet, hogy új még és nem tudja hogyan kell requestet írni.

Nem árt, ha a profiljából látod, hogy van e sok vagy legalább néhány közös dolog bennetek, ami reményt ad arra, hogy jó lesz nektek együtt.

Ha bizonytalan vagy, és egy részed hajlik arra, hogy hosztold, akkor válaszolj neki maybe státusszal és kérdezd meg, hogy miért téged választott, miért akar veled lakni? A válaszból rá fogsz jönni, hogy valóban kiváncsi e rád. Ha a válasz gyenge vagy nincs válasz, akkor változtasd meg a státuszt decline-ra.

krdori 2014.02.11. 20:18:19

köszönöm szépen a választ Nikita!Hosztoltam a kanapészörfert, annyit mondhatok tapasztalatnak nagyon jó volt mert tudom már kit fogok és kit nem elfogadni a jövőben!

roze 2014.02.19. 11:24:36

szerintem is igaza volt a srácnak, hiszen nem mondhatta, hogy 3-án érkezik 00.30-kor, mert ez nem fedte volna a valóságot, ténylegesen 4-ikén érkezett, nyilván a repjegyet vette alapul az időpont megadásához. Innentől kezdve az egész egy nettó tahóság volt a posztoló részéről. A srác részéről meg a ruhában alvás, de egy ilyen vita után valszeg csak megakarta húzni magát pár órára.
süti beállítások módosítása