2012.11.13. 08:14

Egy nehezen induló CS élmény egy brazil zenésszel

Brazil-National-Flag.jpgHarmincnegyedik vendégem Vinícius Oliveira (26) Brazíliából, Porto Alegre városból származik, 3 éjszakára érkezett hozzám. Otthon ingatlanügynökként dolgozott. Tavasszal Dublinba költözött, hogy fél éven keresztül angolt tanulhasson napi 4 órában. Van egy brazil zenekara, az iskola mellett utcazenészkedett és bárokban lépett fel. Jelenleg egy öt hetes európai couchsurfing utazáson vesz részt, amiről ő is blogot ír, januárban hazamegy Brazíliába. 20 pozitív referenciája van, 8 hosttól és 5 surfertől. 

Viníciusnak azért mondtam igen, mert lecsekkoltam a youtube videóit, és tetszett a zenéje. Az elfogadó válasz után kiderült, hogy nem fogja hozni a gitárját, hogy zenéljen nekem, ami miatt csalódott is lettem. Itt van egy videó tőlük, amit nagyon szeretek, a videó maga elég amatőr, de a zene kedves. 

Hétfő este találkoztunk a Batthyány téren, majd rövid kitérő után hazajöttünk. Az hamar kiderült, hogy gondjaink lesznek a kommunikációval. Vin nagyon basic szinten beszél angolul és nem túl zökkenőmentesen, valószínűleg Dublinban főleg portugálul beszélőkkel vette körül magát. Amit mondok neki, nagyrészt nem érti, ilyenkor mindig a "haaa" kérdőszóval jelez vissza. Javasoltam erre a "Excuse me" vagy esetleg a "What" kérdőszócskát, mert a "haaa" elég udvariatlannak tűnik nekem (főleg, hogy minden kérdésem után használja), nem akartam bántóbb kifejezést használni... A reakció alapján megállapítottam, hogy nem kell nekem angol tanárt játszani, mivel egyrészt nem kérte, hogy segítsek, másrészt - valljuk be - messze vagyok én attól, hogy mások angolját korrigálhassam. Az is benne lehet a pakliban, hogy az én kiejtésem is borzasztó (egyébként az, én kifejezetten utálom, nagyon magyaros), de eddig mindenki értette, ezért gondolom, hogy talán mégsem. 

Megkérdezte tőlem hazafelé menet, hogy mit ajánlok neki látnivalónak. Erre azt válaszoltam, hogy attól függ mit szeretne megnézni. Kijelentette, hogy múzeumokba semmiképp nem akar menni. Mondtam neki, hogy oda fogom adni a Budapest Guide-omat, amiben lesz egy csomó séta ajánlat, amit követhet. Mondta, hogy ennek ellenére is javasoljak neki néznivalót, valami speciálisat. Próbáltam nagyon pontos lenni, mondtam neki, hogy nem ismerem őt, nem tudom mit kedvel, legyen szives pontosítsa nekem az igényeit. Ezen jól fel is húzta magát, mert nem tudott válaszolni a kérdésemre. Éreztem, hogy mindketten kezdünk agresszívek lenni, ezért a vége az lett, hogy gyorsan javasoltam neki a Parlamentet, a Hősök terét, a Várat és a Margit-szigetet. Valamint arra is rájöttem, hogy lehet, hogy szivesen elmondaná, hogy mit szeretne látni, csak nem tudja kifejezni magát. A kommunikáció elégtelensége gyakran szűl rossz izű társalgást. 

Photo1 (50).jpg

Megkérdeztem tőle, hogy miért jött Budapestre? A válasz az volt, hogy mert talált 3 fontért (kb 1000 Ft) jegyet  Stockholmból Budapestre a a ryanair.com-on, és innen Milánóba repül majd 11 fontért. Elmondta, hogy mindent nagyon szeret, ami olcsó. Majd azzal folytatta, hogy szerinte a pénzváltó helyen becsapták, mert csak 14 ezer forint körüli pénzt kapott az 50 eurójáért, jeleztem, hogy szerintem ez korrekt összeg. Megkérdeztem, hogy utánanézett bárminek is Budapestről mielőtt idejött (a város maga, képek, nevezetességek, árfolyam stb), a válasz nem volt. Majd csalódottan kifejtette, hogy a barátai azt mondták, hogy Budapest nagyon olcsó, de ő azt tapasztalja, hogy az árak ugyanolyan szinten vannak mint bárhol máshol Európában, akár mint Svédországban, ahonnan most jött. Erre döbbenten annyit nyögtem vissza, hogy ugye ezt nem mondja komolyan? Utána folytattam, hogy igen, a tömegközlekedés valóban majdnem annyi, mint máshol (vonaljegy), de olcsón ehet és ihat Pesten. Mindenképpen olcsóbban, mint Stockholmban. (Dublin árait nem ismerem). Megkérdezte, hogy 14 ezer forint elég lesz e 4 napra, erre azt a választ kapta, hogy ez rajta múlik mit akar venni, hol és mennyit..

Hazaérkezésünk után felajánlottam neki, hogy kimoshatjuk a ruháit, erre rögtön rábólintott, hozta a ruháit a mosógépbe, utána leült a számítógépem elé, és megnyitotta a Facebook-ot. Elindítottam a mosógépet, és mikor visszaértem a szobájába, ejtettem egy you're welcome kifejezést, amire felnézett, de nem reagált, valószínűleg nem értette a célzást. Jó éjszakát kívántam neki.

Korábban megbeszéltük még, hogy este a pingpong órám után csatlakozik hozzám, és elmegyünk együtt valamelyik szórakozóhelyre kikapcsolódni. Bízom benne, hogy alkohol mellett könnyebb társaság leszünk egymának. Brazíliáról és a zenéjéről fogok kérdezni. Ezt csak nem tudjuk elrontani :-)

Itt egy másik videó, ami akkor készült, amikor ő hostolt valakit Dublinban. Jó kis aranyos couchsurfinges videó. (a szakállas gitáros Vinícius)

A bejegyzés trackback címe:

https://couchsurfing.blog.hu/api/trackback/id/tr264904414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vittore. 2012.11.13. 09:11:42

Eddig egy igazi gyökér, már bocsánat. Gondolom azt hitte, hogy ő, a nagy utazó majd jól idejön nyomorfalvára, és a pár eurójáért majd mindenki térden csúszkál előtte.

Styxx 2012.11.13. 11:03:28

Sőt, az sem kizárt, hogy úgy kalkulált: egy vendéglátó-megdöngetés is alanyi jogon kijár neki.
B+ azért ha már ilyen Facebook-függő a csávó, akkor igazán szánhatott volna egy fél órát az út előtt, hogy Budapestről összeszörfözzön valamit.
Nikita, ilyen szempontból nem nagyon értelek: ha valakin látnám, hogy "not my cup of tea"-akkor kapna egy törölközőt, időpontegyeztetést, hogy meddig csöngethet fel, oszt' találja fel magát.
Nem tudom, én ha singli csaj lennék, és nem a liezonok motiválnának (márpedig pingpongos Nikitánál úgy tűnik, hogy nem ezen van a hangsúly) akkor az ilyen gitárbájgúnárokat hagynám a faszba. Ez kb olyan, mintha singli faszi lennék, akkor biztos, hogy nem olyan spinét hostolnék, aki Coelho-idézetekkel tapétázza ki a közhelyes képeit.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.11.13. 11:03:51

@Vittore.: pedig brazilként ismerhetné az igazi nyomort:) Amúgy tényleg egy öntelt fajankónak tűnik. Fél évig napi 4 órában angol és ennyi? Pff...

Styxx 2012.11.13. 11:08:00

Ja, és ha már elkezdtem gecizni a szerencsétlen brazilt: az alsó klipben úgy fest, mint valami norbi updatelt Dániel Péter. Adj neki festéket meg ketchupot és küldd el NENYI nyilatkozatokra, meg Horthy szobrokra performanszozni:-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.11.13. 11:11:20

@Styxx: tényleg azt hittem, hogy jófej és laza srác lesz a zenéje alapján. :-) Egyébként a fő gond az, hogy a fél év angol tanulásba szerintem nem tett bele elég energiát. Beszélek hozzá és látom, h nem érti. Ma reggel már csak megpróbáltam egyszerű szavakra korlátozni a mondanivalómat.

Styxx 2012.11.13. 11:16:56

@nikita:
ez a couchsurfingozás egy kicsit olyan lehet mint a netes randi. A valóságban nagy a pofáraesés lehetősége.
Mindenesetre respect a türelmedért és a megértésedért, és tényleg nem akarok vészmadárkodni, de ált az ilyen csupaszív-jótét lelkek, mint te szopnak a legnagyobbat.
Ráadásul ha neaddjisten téged bánkykatázna meg egy egzotikus bonviván, akkor aztán hetekig izzana a Facse, hiszen a "mi netes lányunk vagy".

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.11.13. 11:25:55

@Styxx: Valóban mikor elfogasdsz valakit 3 éjszakára vendégnek, és az elős órában kiderül, hogy a vendég fucked up vagy nincs meg az összhang, akkor kín lesz vele eltölteni még két éjszakát. Viszont voltak remek élményeim, ahol kifejezetten sajnáltam, amikor távozott a vendégem. De a lényeg: lehet angolt gyakorolni (nem a mostani vendégemmel :-). valamint olyan kulturákat ismerhetek meg, akikkel a normál életem során nem találkozhatnék. Soha nem dumálhatnék peruival, mexikóival, indiaival stb..
couchsurfing.blog.hu/2012/05/20/mire_is_jo_a_couchsurfing

Veszély: a couchsurfing rendszere a referenciákra épül. Olyan vendégnek mondasz igent, akinek van sok pozitív referenciája. Ez nagyon fontos. Kevés az esélye, h valaki mindenhol máshol jól viselkedett és nálam kezd el átmenni baltás gyilkosba, stb. couchsurfing.blog.hu/2012/06/02/coushsurfing_biztonsag

Mindig máshol találkozom a vendégemmel, ha veszélyben érezném magam, akkor udvariasan lemondanám a hostingolást.

t0thl 2012.11.13. 11:34:50

Szegény biztos nagyon csalódott, hogy hiába a Brazil Világutazó Zenész design, a magyar csajok nem fizetnek azért, hogy megdugja őket, és a kocsmákban sincs ingyen Unicum, mert aranyosan töri az angolt és van gitárja...

Colette 2012.11.13. 11:41:05

Kezdettől fogva olvasom a blogot, de nem kommenteltem még, mert valószínűleg azokat az elemeket pécéztem volna ki, amiket Modoros Tibinek kéne leckéül elküldeni... Volt egy idő, amikor rengeteget kaptál emiatt másoktól, de soha nem reagáltál sértődötten. Ebből a faszkalapból sem csinálsz nagy ügyet, de még a zertéelnek is úgy reagáltál, hogy a megoldást kerested, nem a feszültséget erősítetted. Nekem ez bejön. További sok sikert a bloghoz és a couchsurfinges élménygyűjtéshez!

t0thl 2012.11.13. 11:50:05

@nikita: Ahá ! Akkor az a baj ! :D

Alensha 2012.11.13. 13:34:49

nemcsak Magyarországnak nem nézett utána, a blogja (és a Google translate) szerint egyébként se nagyon van képben Európával kapcsolatban :D

"és azt mondtam: Hitler Lengyelországban született, nem? mire ő dühös lett, nem tudom, miért, ha az európaiak mindig összetévesztik Brazíliát Argentínával, én miért nem keverhetem össze Lengyelországot Ausztriával?" :D

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.11.13. 13:36:51

@Alensha: ohh ;) na elolvasom én is a blogját. Kivancsi vagyok rólam mit fog írni ;)

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2012.11.13. 14:33:31

Úú, ez az egész annyira ismerős :). Az első surferem egy brazil lány volt, csak ő Angliában tanult angolul, bár úgy tűnik, kicsit több sikerrel, 1-2 kisebb döccenő volt csak.
- A "Heeeee???" nála is előjött, ráadásul mivel ő félig japán is volt, így ez az arcmimikával megfűszerezve valóban olyan volt, mint valami elcseszett anime-jelenet :).
- Semmiért nem akart igazán fizetni a városnézés során, se belépő, se semmi, mondjuk azt sem akarta, hogy én fizessek neki 1-2 helyre, amit nem drágállottam, szóval más pénzével sem verte a csalánt.
- Az országról ő sem tudott sokat, de ezt ügyesen rejtegette :), és ő is azokat írta fel, amiket a barátnője mondott neki, hogy érdemes megnézni, kipróbálni (gulyás és Dreher szerepelt 1-2 látnivaló mellett a papíron :)).

Én arra jutottam, hogy ők egyszerűen ilyenek, lazábban fogják fel az egészet, mint az európaiak nagy többsége, eleve egy teljesen más kultúra. Nyilván lusták is, ezt én is éreztem a surferemen, de nekem nem voltak különösebb problémáim vele.
Később egy másik brazil srácot is hostoltam, ő már a holland barátnőjével érkezett Németországból, de ő nem volt ennyire tipikus, belépődíjat is fizetett, nem "HEeeee?"-vel kérdezett vissza, és kb. képben is volt Európával :))). Vannak ilyenek is.

Silent Bob 2012.11.13. 14:46:37

@Styxx: A csajoknak bejönnek a gitáros hipsterek.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2012.11.13. 14:51:29

@pszicho pete: köszi, h megosztottad ezt a 2 brazil surfer sztorit. Tetszett ;)

SziszkAnya (törölt) 2012.11.14. 04:44:52

szerintem meg alapvetoen butasag 3ejszakara ingyenszallast adni egy idegennek.... nem gondolnam, hogy ez lenne a cd celja, hogy csoro embereknek biztositsa a host az ellatast.
süti beállítások módosítása